Fondan masa

Datum objavljivanja: 20. jan. 2011. | Kategorija: Deserti | Kuhinja: Univerzalna


kopiR

Uvećaj
Posno

Težina pripreme

easy

Lako

Ukupno vreme

Uvod

Fondan masa je proizvod dobijen od šećera. Postoji nekoliko vrsta fondan mase, a ja ću opisati dva načina tj. načine koje ja upotrebljavam.


Sastojci

Šećer kristal
Voda
Glicerin sirup
Šećer u prahu
Kokosova mast
Sok od limuna
Vruća voda

Priprema

1

Fondan masa I

2

Šećer kristal

3

Voda

4

Glicerin sirup

5

Šećer naliti vodom i staviti da se kuva (jaka temperatura). Šećernu tečnost kuvati 2 min. dodati glicerin sirup i kuvanje nastaviti dok masa ne postane gusta tj. na površini se ne pojave uzastopni mehurići. Pri kuvanju skidati penu (nečistoću šećera), a kada je proces kuvanja završen 10-15 min,. sud staviti u drugi (veći) napunjen 10 cm hladnom vodom (staviti i nekoliko kocke leda).

6

Ostaviti 3-4 min. da stoji (paziti da se na površini korica ne stvori) , uzeti drvenu kašiku i dobro mutiti dok se masa ne zgusne i postane bela. Masu izručiti u posudu od stakla ili rosvaja premazanu hladnom vodom. Površinu mase – fondana poprskati hladnom vodom i ostaviti da se potpuno stegne. Pomoću drvene kašike – špatle prebaciti fondan na dasku posutu šećerom u prahu i umesiti šećerno testo. Testo oblikovati u polu loptu, uviti u foliju za održavanje svežine i ostaviti do upotrebe u frižider da stoji. Pre uputrebe ostaviti 30 min. na sobnoj temperaturi da stoji, a zatim graviti figure, cvetove isl.

7

Na 100 g šećera staviti 50 ml vode i 25 g glicerin sirupa.

8

Fondan II

9

Šećer u prahu

10

Kokosova mast

11

Sok od limuna

12

Vruća voda

13

Mast zaliti vodom i sokom i staviti da se otopi (na srednjoj temperaturi). Masi dodati 1/2 količine šećera i kuvati 4-5 min. (uz mešanje). Sud sa masom prebaciti u drugi veći s hladnom vodom i uz mešanje dodati ostale polovinu šećera. Šećernu masu ohladiti (da bude mlaka), prebaciti na dasku posutu šećerom u prahu i mesiti testo dok ne postane hladno. Oblikovati polu loptu, zaviti u foliju i do upotrebe ostaviti u frižider da stoji. Pre upotrebe 30 min. ostaviti na sobnoj temperaturi da stoji.

14

P. S. Po želji odvajati manje delove mase (u mlaku masu) i dodavati jestivu boju.

15

U slučaju da je masa posle 30 min. stajanja na sobnoj temperaturi čvrsta, staviti je (bez folije) u mikrotalasnu na temperaturi za odmrzavanje 20 sekundi.

16

P. S. Na 100 g šećera u prahu staviti 25 g kokosove masti, 2 kašičice soka od limuna i 2 kašičica vode.


Članovi kojima se dopada recept

  • bakica

Komentari

Mani - 5. nov. 2006.
KopiR hvala vam puno na ovom a i svim receptima!

Ne moram se ponavljati koliko Vam se divim na vasem trudu i znanju...

Nego, ja nigdje ne mogu nabaviti glukozni sirup. Postoji li negdje gdje ga mogu narucit pa da mi ga posalju pouzecem?

kopiR - 5. nov. 2006.
Mani, ne znam gde si, ali pogledaj u apoteci. Kaži zašto ti treba i sigurno će ti dati tj. prodati.Gde možeš da narucis ne znam.

Hvala ti na lepim rečima.

Pozdrav!

Strumfeta - 6. nov. 2006.
Nema potrebe da ponavljam sve pohvale. Dovoljno je da kažem da svaki put ostanem bez teksta! :)

Htjela sam da Vas pitam za bojenje fondana.

Da li je dovoljno dodati samo boju za kolace ili postoji neki poseban proces?

Inače, treba da ukrasavam tortu za svadbu, koja će da bude poklon nekome, ali nikada nisam radila sa fondanom i plasim se da bude previse ljepljivo. Da li je dovoljno dodati samo secer u prahu?

Mnogo bih Vam bila zahvalna ako biste imali još poneki savjet za rad sa fondan masom.

Hvala puno.

kopiR - 7. nov. 2006.
Strumfeta, drago mi je, da si se javila (odavno te nije bilo). Nema potrebe za nekim dodatnim procesom kod dodavanja farbi. Kolicinu koju napravis (još mlaku) podeli na onoliko delova, koliko želiš boja. Dodaj boje, pa dobro umesi testo. Pri oblikovanju figura, ruke blago premazi uljem (ali ne mnogo). Fondan testo neće da ti se lepi, a dok ga mesis dasku püosipaj secerom u prahu ( ne mnogo). Kada napravis figurice, prvo ih stavi negde na suvo i hladno mesto 1-2 dana (ne frizider) a zatim možeš i u frizider tj. prvo ih stavis u kutiju. Kutiju postavi papirom za pecenje, pa onda figurice. Ne znam kolike i u kom broju ti trebaju figurice - ukrasi, ali ti predlazem, da pravis najviše 1 kg fontana. To ti kažem zbog lakse obrade istog (mesanje). Kada ti je manja kolicina onda neće ruke da te bole dok obradjujes fontan.

Molim te javi kakve si figurice pravila.

Pozdrav!

Strumfeta - 7. nov. 2006.
Pa ovako:

Torta će da bude pravljena u tandemu [mama i ja :)] i ona je planirala da pravimo tortu „Katarina” (ne znam da li ste upoznati sa receptom). Ja sam tu vise da pomazem [ili smetam, zavisi kako se gleda :)], jer je mama majstor za torte, ali joj slabo ide ukrasavanje. Tome sam ja opet vise vicna.

Ideja je bila da napravimo dva srca i onda da ih spojimo. Mama je htjela da koristi samo slag, međutim, ja sam predlozila fondan, jer ljepse izgleda, a sem toga, mogu i figurice da se prave od njega, te će biti elegantnije, pogotovo sto je za svadbu.

Ne možemo još da odlucimo koju boju da stavimo, jer se ona boji da se boja za hranu ne razlije, mada, koliko sam ja uspjela da vidim u nekim emisijama koje sam gledala i na internetu, to ne bi trebao da bude problem. Na kraju opet mislim da je bijelo najljepse, pa da onda ukrasi budu njeznijih boja.

Što se ukrasa konretno tiče, mislila sam da uglavnom bude cvijece (ruze ili nešto slično) sa listovima i možda da napravim male bisere od fondana i tako ih poredam naizmjenicno po povrsini. Mama je isto predlagala inicijale mladenaca pored cvijeca, pa ćemo i to da uzmemo u obzir.

Htjele smo prvo da napravimo neku drugu tortu prije toga, da isprobamo kako je raditi sa fondanom i da napravimo nekoliko figurica, čisto vjezbe radi. Mislim da ćemo probati onu Vasu „Anu”, sa pariskim kremom ;).

Ideje i tehnike sam takođe nalazila na drugim internet stranicama, pa ću Vam ostaviti sliku da vidite na kraju kako je ispalo.

:)

Hvala još jednom na pomoći!

[I izvinjavam se na ovolikom objašnjenju :)]

55 - 8. nov. 2006.
KopiR,reci mi molim te koji je način laksi,bolji,mislim koji ti cesce koristis?Recept 1 ili recept 2?Ja sam par puta koristila kupovni fondan i bio je ok,ali bih volela i sama da ga napravim.Veliki pozdrav!!!!M.

kopiR - 8. nov. 2006.
Strumfeta nema sanse, da ne uspes u pravljenju ukrasa za tortu koju želiš. Predlazem ti varijantu II za preliv torte, a varijantu I za cvetice. Doduse, možeš i od ove druge varijante da ih napravis, samo ih onda 4-5 dana ranije napravi i ostavi da se na vazduhu suse.

Draga Mici!

Koristim i jednu i drugu tj. zavisi od modela torte i ukrasa koji mi trebaju. za balerinu sam koristila varijantu I . Međutim kod lopte, vozica itd. idem s varijantom II.

Kod torte „Snezana i sedam patuljaka” preliv stavim Var. I a ostalo var. II.

Eto Mici ako još nešto treba samo me pitaj.

Pozdrav!

Strumfeta - 8. nov. 2006.
Još samo nešto:

Za kokosovu mast nisam nikad čula, niti sam vidjela da se igdje može kupiti. Da ne znate slučajno naziv na engleskom?

Hvala puno na savjetima! :)

kopiR - 9. nov. 2006.
Strumfeta, pokusaj ovde da nadjes.

http://www.metak.com/

srculence11 - 9. nov. 2006.
kokosovo ulje - coconut oil

Strumfeta - 11. nov. 2006.
Da, znam i ja za kokosovo ulje, ali ovdje se radi o kokosovoj masti.

;)

mamaBrana - 26. nov. 2006.
1 kasika zelatina,1/4 solja hladne vode,1/2 solje glikoze,1 kasika zelatina,2 kasike ulja,8 solja secera u prahu i boja po zelji. Pomjesati zelatin sa hladnom vodom i pustiti da se zgusne.staviti posudu sa vodom i polako zagrijavati da se potpuno rastopi.Dodati glicerin i glukozu mjesati.dodati ulje skloniti sa sporeta i dodati boju po zelji.ostaviti masu da se ohladi.Secerprosijati i polako dodavati pripremljeni zelatin.Mjesiti dok masa ne prestane da se lijepi za ruke.Ako je fondan suvise mekan dodati secera a ako je pretvrd dodati kap po kap vode.što se fondan vise radi sve je sjajniji i bolji.Razvaljati oklagijom i nanijeti na tortu koju smo predhodno namazali buter kremom. Ovo je moj recept za fondan.Odličan je a i nije konplikovano za napraviti.Torte sa fondanom su sada in,mada nas svijet malo zazire od njega.Tu nema laži nema prevare.Sa slagom se torta može dizati koliko želimo a sa fondanom su samo kore i filovi.pozdrav

budaloobrisito - 19. sep. 2008.
Gde se može naći tecna glukoza i u Novom Sadu?Da li neko zna?U apotekama i Zdravoj hrani nema.

srbacanka - 7. jun. 2010.
Pogledajte recept za FONDAN na Minjina kuhinjica ima i videoclip sasvim jednostavno za napraviti uvik mi uspe jako jednostavno za raditi to jest za oblikovati torte i za figure.




Pošalji

Obavesti me kada neko objavi komentar na ovom receptu
Dodaj komentar

Još od istog autora...

 
 

Blogovi...

Rösti od krompira

Rösti je tradicionalno švajcarsko jelo od naribanog i prženog krompira, veoma jednostavno za pripremu i…


Punjene lignje i ražnjići sa kozicama

Još jedno jelo koje su deca smazala u dahu… a meni u ovim tmurnim danima morska hrana diže raspoloženje…


Tartiflette

Delphine je francuskinja koja u Hrvatskoj živi od 2001. godine, a od 2011. vodi svoj kulinarski blog u kojem…