Cheesecake sa kafom

Datum objavljivanja: 24. dec. 2010. | Kategorija: Deserti | Kuhinja: Univerzalna


radoznalo (posetilac)

Uvećaj

Težina pripreme

easy

Lako

Ocena

Hvala :)

Ocenite recept

Uvod

U receptu je korišten krem sir sa 35% mliječne masnoće. Naravno, vi možete da zamijenite ovaj krem sir sa sirom koji ima manje procenata mliječne masnoće (ako želite). Jogurt je sa 10% mliječne masnoće. Količinu šećera možete da smanjite ako volite kiselkast kolač. Recept je inače iz čašopisa "Sve o hrani".


Sastojci

Za koru:
200 gčokoladnih biskvitnih mrvica
80 mlrastopljenog putera, neslanog
Za fil:
3 pakovanja(250 g. svako pakovanje) krem sira tipa philadelphia (sobne temp.)
4 velike kašikeinstant kafe
3 velike kašikevruće vode
250 mljogurta (prirodnog bez dodate arome vanile itd...)
300 gšećera
1 velika kašikaprirodnog extrakta vanile
2 velike kašikegustina
3jaja
Za ukrašavanje:
nekoliko zrnapržene kafe
manja kockicačokolade za kuvanje

Priprema

1

Čokoladne mrvice dobro izmiješati sa rastopljenim puterom. Masu staviti na dno okruglog kalupa za torte prečnika 23 cm i pomocu dlanova rastanjiti koru u kalupu. Tako pripremljenu koru staviti da se peče u već zagrijanu rernu (325°F) tačno 10 min. Pečenu koru izvaditi iz rerne i ostaviti u plehu da se ohladi. U međuvremenu razmutiti kafu u 3 kašike vruće vode i ostaviti na stranu.

2

U veću činiju staviti krem sir izrezan na kockice, dodati jogurt, šećer i vanilu. Mutiti mikserom na laganoj brzini dok se ne dobije fina kremasta masa. Dodati gustin i ponovo lagano umutiti. Dodavati jaja jedno po jedno muteci iza svakog jajeta. Dovoljno je da se masa izjednači. Nemojte mutiti previše jer će smjesa postati vodena. Polako dodavati pripremljenu kafu u tankom mlazu sarajući lijevo i desno. Kašikom polako promiješati masu samo jednom. Ovo se radi da kolač bude saren tj. u slojevima. Nemojte previše miješati sloj kafe jer će kolač biti braon. Ovaj fil pažljivo izručiti u kalup sa ohlađenom korom, blago protresti kalup da se masa izjednači i ostaviti na stranu.

3

Rernu prethodno zagrijati na 325°F. U jedan četvrtasti pleh nasuti malo više od 1/2 litre hladne vode i staviti na najnizu rešetku u rerni. Kolač u kalupu staviti na drugu rešetku na sredini rerne i zatvoriti vrata. Peći 50-55 minuta ili dok se kolač ne odvoji od zidova kalupa. Pečenje ne smije da pređe gore spomenuto vrijeme.

4

Kad je kolač pečen, isključiti rernu, otvoriti vrata na pola i ostaviti kolač da se hladi u rerni 1 sat. Izvaditi kolač iz rerne i ostaviti da se potpuno ohladi na sobnoj temperaturi. Premjestiti kolač u frižider najmanje 4 sata da odstoji, a još je bolje preko noći. Pažljivo otvoriti stranice kalupa i izručiti kolač na tanjir za serviranje.

5

Da bi kolač lakše izručili, pređite vrhom noža između kolača i zidova kalupa. Kolač ukrasiti sa zrnima kafe koje ste prethodno uvaljali u otopljenu čokoladu.


Članovi kojima se dopada recept

  • Jelena76

Komentari

Nema objavljenih komentara.



Pošalji

Obavesti me kada neko objavi komentar na ovom receptu
Dodaj komentar

Još od istog autora...

 
 

Blogovi...

Rösti od krompira

Rösti je tradicionalno švajcarsko jelo od naribanog i prženog krompira, veoma jednostavno za pripremu i…


Punjene lignje i ražnjići sa kozicama

Još jedno jelo koje su deca smazala u dahu… a meni u ovim tmurnim danima morska hrana diže raspoloženje…


Tartiflette

Delphine je francuskinja koja u Hrvatskoj živi od 2001. godine, a od 2011. vodi svoj kulinarski blog u kojem…