Beze torta

Datum objavljivanja: 20. jan. 2011. | Kategorija: Deserti | Kuhinja: Srpska


kopiR

Uvećaj

Težina pripreme

easy

Lako

Ukupno vreme

Sastojci

Kore (2x):
5belanca
250 gšećera
½limuna (sok)
Fil:
10žumanaca
4 kašikešećera
2 kašikebrašna
400 mlmleka
300 gmlevenih oraha
250 gputera
Ostali materijal:
4šlag kreme od vanile

Priprema

1

Umutiti dobro belanca, dodati postepeno šećer i nastaviti s mućenjem, mikserom (najača brzina) još 25 – 30 min. Posle 25 min mućenja dodati limunov sok i nastaviti s mućenjem još 5 min Pripremljenu sipati u pleh postavljen papirom za pečenje (podmazati papir hladnim puterom i malo brašna), poravnati površinu i staviti da se peče.

2

Peći na 150°C oko 15 min, smanjiti temperaturu na 100 i nastaviti pečenje – sušenje još 10 min. Pri zadnjem smanjenju temperature preko kore staviti papir za pečenje. Pečenu koru okrenuti – prevrnuti na papir za pečenje, posut sa malo šećera, pažljivo skinuti papir na kome se pekla i ostaviti da se ohladi. Postupak ponoviti još jednom na isti način.

3

Fil:

4

Umutiti žumanca, dodati šećer i nastaviti s mućenjem još 5 min. Dodati mleko (hladno) i brašno, masu izjednačiti i staviti na srednjoj temperaturi, da se kuva (uz neprestano mešanje). Pomeriti sa ringle, ostaviti da se krema ohladi, a povremeno mešati tj. paziti da se na površini kožica ne stvori. U ohlađenu kremu dodati prosušene (u zagrejanoj rerni) mlevene orahe, promešati, pa dodati umućen puter (sobne temperature). Masu lepo izjednačiti i filovati tortu. Po upustvu na kesici umutiti šlag kremu i istu upotrebiti za filovanje torte.

5

Ređanje torte: kora + 2/3 fil + 2/3 šlag krema + kora + 1/3 fila (stranice torte) + 1/3 šlag kreme (površina torte).

6

Tortu ukrasiti izrendisanom čokoladom ili mrvicama iste, staviti u frižider najmanje 4-5 sati do služenja.

7

P. S. Ova torta je izuzetno lepa ako se pravi dva dana pre upotrebe. Kod ređanja torte može da dođe do izmene (po želji) tj. da se ređa: kora + fil + šlag krema + kora + fil + šlag krema sto zavisi od ukusa.

8

Po želji tj. ko voli da dobije koru kao što su puslice, produžiti vreme sušenja istih za još 40 min na 100°C


Članovi kojima se dopada recept

  • lila74
  • rosanda68
  • finstar
  • bakica
  • EtaFeta
  • abetarja

Komentari

milica333 - 3. jan. 2010.
Beze torta se često pravi kod nas u kuci, samo je recept nešto malo drugaciji.

Kora

Umutiti 4 belanca sa 200 gr secera. Prvo se umute belanca pa se postepeno dodaje secer.

Pleh okrenuti naopacke pa premazati uljem. Staviti foliji pa i nju premazati uljem, posuti brasnom. Sipati umucenu masu i rastanjiti ali ostaviti 1 cm do ivice pleha. Rernu zagrejati na 200 C, a kad stavite masu u rernu smanjiti na 150C i susiti 40 minuta. Čim izvadite iz rerne presecete koru na pola, a tek kad se ohladi odvojiti od folije i prelomiti. POstupak ponoviti još jednom da bi ukupno bilo četiri kore.

Fil

Umutiti 300 gr putera i jednu kasiku prah secera. Oljustiti, iseckati i ispeci 200 gr lesnika. Ove dve stvari ostaviti po strani dok spremite ostatak fila.

Skuvati soljicu crne kafe i pustiti da se soc slegne. Pripremiti na ringli sve za kuvanje zumanaca na pari. Istovremeno se stavi 250 ml mleka na drugu ringlu da vri. Od njega se odvoji 4 kasike i umute sa 3 kasike brasna i pripremljenom kafom. To se zatim uspe u ostatak mleka i pusti da mleko vri na tihoj vatri.

8 zumanaca (može i jedno celo jaje) i 8 kasika prah secera sipati u manju serpu i to dobro umutiti na pari jedno 10-15 minuta (paziti da manja serpa ne bude u vodi već na pari)

Kad se dobro zgusne postepeno dodavati pripremljeno mleko. Gustina gotovog fila treba da bude kao gustina pudinga. Kada se prohladi sjediniti sa puterom i lesnicima. Filovati kore.

Ukrasiti slagom ili samom kako ko voli.




Pošalji

Obavesti me kada neko objavi komentar na ovom receptu
Dodaj komentar

Još od istog autora...

 
 

Blogovi...

Rösti od krompira

Rösti je tradicionalno švajcarsko jelo od naribanog i prženog krompira, veoma jednostavno za pripremu i…


Punjene lignje i ražnjići sa kozicama

Još jedno jelo koje su deca smazala u dahu… a meni u ovim tmurnim danima morska hrana diže raspoloženje…


Tartiflette

Delphine je francuskinja koja u Hrvatskoj živi od 2001. godine, a od 2011. vodi svoj kulinarski blog u kojem…