Čokoladne knedle

Datum objavljivanja: 20. jan. 2011. | Kategorija: Deserti | Kuhinja: Austrijska


kopiR

Težina pripreme

easy

Lako

Ukupno vreme

90 minuta

Sastojci

Za testo:
700 mlmleka
500 gbrašna
20 gsvežeg kvasca
3-4 kašikešećera
1jaje
1limun (izrendisana kora)
80 gputera
so (na vrh noža)
Za vanil kremu:
1 kesicapudinga od vanile, 150 g šećera, ½ l mleka, 250 g putera
Za fil:
300 goljuštenih kajsija, 30 g čokolade za kuvanje

Priprema

1

Testo: U jednu manju posudu staviti kvasac, kašiku šećera, malo brašna i oko 100 ml mlakog mleka. Poklopiti i ostaviti da kvasac naraste. U vanglicu staviti brašno, napraviti rukom udubljenje i sipati oko 250 ml mlakog mleka. Puter rastopiti, dodati mu mleko (ostatak) u koje staviti so, jaje, jednu kašiku cesera, koru limuna, izmešati i sipati u vanglicu s brašnom i mlekom. U sve to dodati nadošli kvasac, zamesiti glatko testo, čistom krpom pokriti i ostaviti oko 30 min. da stoji. Testo staviti na dasku posutu brašnom, oblikovati u obliku valjka debljine oko 5 – 6 cm. i podeliti na 7–8 delova. Svaki deo, knedlu, malo rukom pritisnuti, staviti parče čokolade i dobro zatvoriti testo. Oblikovati kugle, knedle, staviti u podmazani pleh, zagrejati rernu na najmanju temperaturu i staviti knedle 20 min. da narastu. Za to vreme pripremiti jednu dublju šerpu, sipati vodu, malo posoliti, preko staviti čistu kuhinjsku krpu, zavezati je i staviti da provri. Kada provri, krpu premazati puterom i na nju poređati knedle. Pokriti drugom šerpom iste veličine, smanjiti temperaturu i poklopiti. Tako ostaviti 20 min. a pri tome ne podizati poklopac.

2

Za kremu: Skuvati puding po uputstvu sa kesice samo što se šećer stavi kao što smo naveli ranije. Ohladiti puding pazeći da se korica ne uhvati, dodati mu umućeni puter, dobro izjednačiti (da masa bude glatka). Voditi računa da puding, kao i puter budu hladni tj. puter je sobne temperature, a puding ohlađen.

3

Oljuštiti kajsije, iseći ih na četvrtine i u zaslađenoj vodi kratko blanširati. Izvaditi ih iz zaslađene vode i s vanil kremom oko knedli naneti.

4

Knedle se stave u poludubok tanjir i oko njih nanese vanilin krema i blanširane kajsije.

5

P. S. Ko ima specijalan sud za kuvanje na pari, ne mora krpu da stavlja, već knedle poređa na rešetkasti deo suda. Isto tako ne moraju da se stavljaju u blago zagrejanu rernu da narastu, već mogu da se pokriju i ostave 30 min. da stoje.


Članovi kojima se dopada recept

  • bakica

Komentari

Nema objavljenih komentara.



Pošalji

Obavesti me kada neko objavi komentar na ovom receptu
Dodaj komentar

Još od istog autora...

 
 

Blogovi...

Rösti od krompira

Rösti je tradicionalno švajcarsko jelo od naribanog i prženog krompira, veoma jednostavno za pripremu i…


Punjene lignje i ražnjići sa kozicama

Još jedno jelo koje su deca smazala u dahu… a meni u ovim tmurnim danima morska hrana diže raspoloženje…


Tartiflette

Delphine je francuskinja koja u Hrvatskoj živi od 2001. godine, a od 2011. vodi svoj kulinarski blog u kojem…