Carska ili bela baklava

Datum objavljivanja: 19. dec. 2017. | Kategorija: Deserti | Kuhinja: Srpska


DragonNest

Težina pripreme

moderate

Srednje teško

Vreme pripreme

60 minuta

Ukupno vreme

2 sata

Ocena

Hvala :)

Ocenite recept

Uvod

Negde oko Nove godine, moja mama obavezno napravi ovu bklavu sa puterom i bademom, zaista joj pristaje naziv carska. Ove godine sam se ja oprobala u tome i zaista je savršenstvo.


Sastojci

1 kgkora za pitu
800 goljuštenih i samljevenih badema
2 kgsećera + šaka šećera
1Vanilin šećer
2limuna
750 gputera/maslaca
1 lvode
200 gbrašna
2žumanca

Priprema

1

1.

2

Unapred pripremiti tirit od 2 žumanca, 4 kašike rastopljenog putera i 200 g brašna (po potrebi može i malo više da se dobije testo koje može da se renda). Izrendti na sitnijoj strani renda i ostaviti da se osusi - potrebno je 12 h za sušenje.

3

2.

4

Već pripremljeni tirit pomešati sa mlevenim bademima (proces čišćenja badema ubrzavam tako sto ih potopljene u vodi stavim na par min. u mikrotalasnu rernu, lakše se oljušte, a meljem ih u blenderu), šakom šećera i naribanom koricom limuna. Gotov je nadev.

5

3.

6

Slaganje baklave - otopiti puter i premazati dobro pleh. Prvo staviti jednu koru i premazati je puterom, zatim dodati sledeću i opet je premazati puterom i tako 5 puta. Na petu koru staviti nadev da lepo prekrije koru, pa opet redjati po 3 premazane kore puterom, pa opet nadev i tri kore premazane pterom dok se ne potroši nadev. Na kraju baklavu završiti prekrivanjem sa 5 premazanih kora puterom i iseći je. Trudite se da je isečete sto sitnije. Zatim preliti ostatkom putera izmedju parčića. Baklavu peći 1 h na 180°C, ako vam je rerna jaka, može i na mao tisoj vatri.

7

4.

8

Dok se baklava peče pripremite sirup od 2 kg šećera i 1 l vode, ne preterujte sa ukuvavanjem, kada je sirup gotovo, ubacite mu limune isečene na šnite. Kada se baklava ispekla, vruću baklavu prelijte vrućim sirupom tako da popunite sirup prodre izmedju svih parčića. Poklopite je i ostavite da se ohladi.

9

Posluživanje

10

Baklavu slobodno možete služiti i po jedno parče jer je dosta jaka u odnosu na sve ostale koje sam probala! Samo posebni sladokusci mogu da pojedu dva parčeta!


Članovi kojima se dopada recept


Komentari

Nema objavljenih komentara.



Pošalji

Obavesti me kada neko objavi komentar na ovom receptu
Dodaj komentar

Još od istog autora...

 
 

Blogovi...

Rösti od krompira

Rösti je tradicionalno švajcarsko jelo od naribanog i prženog krompira, veoma jednostavno za pripremu i…


Punjene lignje i ražnjići sa kozicama

Još jedno jelo koje su deca smazala u dahu… a meni u ovim tmurnim danima morska hrana diže raspoloženje…


Tartiflette

Delphine je francuskinja koja u Hrvatskoj živi od 2001. godine, a od 2011. vodi svoj kulinarski blog u kojem…