Džigerica u mleku

Datum objavljivanja: 24. dec. 2010. | Kategorija: Glavna jela | Kuhinja: Univerzalna


Dana (posetilac)

Uvećaj

Težina pripreme

easy

Lako

Ukupno vreme

60 minuta

Ocena

Hvala :)

Ocenite recept

Uvod

Džigerica, ako nije sa roštilja, ili je previše tvrda ili žilava, pa je većina izbegava. Zato isprobajte ovaj jednostavan recept.


Sastojci

teleća ili svinjska džigerica
mleko
beli luk
ulje za prženje
so

Priprema

1

Iseći džigericu na tanke ploške, staviti u činiju i preliti mlekom (tako da bude potpuno pokrivena). Ostaviti oko pola sata da odstoji. U vrelo ulje u tiganju stavljati džigericu iz mleka da se prži sa obe strane.

2

Kada je dobro ispržena, posuti sitno iseckanim belim lukom i odmah preliti mlekom (ne onim u kojem je stajala). Poklopiti i sačekati da se mleko pretvori u gusti sos.

3

Tek pred samo serviranje posoliti da biste izbegli da meso bude tvrdo.

4

Uživajte!


Članovi kojima se dopada recept

  • ante1979
  • ZOKA10

Komentari

FreeMan-CCCC - 11. maj. 2010.
Kada su dobro ispržene, posuti sitno iseckanim belim lukom i odmah preliti mlekom u kojem je stajala džigerica. Poklopiti i sačekati da se mleko pretvori u gusti sos.

___________________________________________________________________________________________

Nadam se da se ne ljutis ali ovde je nešto pogresno! Ili ova slika nema veze sa tvojim receptom,ili taj recept jedno govori,a drugacije izgleda u stvarnosti.Pitam se gde je ovde taj sos jer koliko ja vidim tanjir je potpuno suv i meso na njemu.Izvini ali ovo je moje lično vidjenje uporedjujuci sliku sa tekstom.

socal21 - 11. maj. 2010.
Narode moj,

Budi, molim te, vrlo oprezan sa dzigericom, naročito ako je dajete deci!!!

Jetra radi kao glavna hemijska fabrika organizma i preradjuje SVE sto dospe u organizam bilo hranom ili picem, iglom, disanjem, itd. Zato:

- sve materije strane organizmu se zadržavaju i končetirisu u jetri jer su njeni kapaciteti prerade (detoksikacija i izlucivanje napolje) ograniceni;

- posledicno, koncentracije svih mogućih i nemogućih antibiotika, faktora rasta, raznoraznih aditiva, vestackih konzervanasa, boja, flavors, preservativa, ostataka pesticida i insekticida iz hrane koju je živince pojelo, itd., su MNOGO vece u tkivu jetre nego u svim ostalim tkivima (ostale iznutrice, meso = misici, krv)!!!

ZATO: SAMO dzigerica iz organski gajene živincadi je sigurna i dobra za vas i vasu decu! Na primer, ako znate seljaka koji je gajio napr. tele, i kako je hranio i drzao to tele i kravu, spremajte i prijatno! Naročiti oprez sa pilecom i svinjskom dzigericom!

Nazalost, dzigerica koju mozete kupiti u našim radnjama je sve samo ne zdrava hrana - krcata svim i svacim, prava mala apoteka, veterinarska i biljna! Otrov do otrova!

PeraPeric - 11. maj. 2010.
Џигерица може да стоји у млеку и цео дан (у фрижидеру, наравно).

Нама је омиљени недељни доручак (онај што се једе око подне, кад тинејџерке коначно отворе очи) баш пржена џигерица.

Купим је у суботу, ставим у стаклену чинију, прелијем млеком и оставим у фрижидеру. Сутрадан комаде уваљам у брашно, па на врло јакој ватри и мало уља испржим једну страну. Онда преврнем, преко ставим две овеће главице на котурове сецканог црног лука (зашто баш на котурове - не знам, али тако увек радим) и котурове црвене и жуте бабуре, поклопим тигањ и искључим ринглу (на струју).

Онда кренем да постављам сто, и док га поставим - џигерица се таман лепо испржила до краја. Служим је уз добар италијански хлеб, киселу павлаку и љуту туцану паприку. Наравно, соли свако себи на тањиру - џигерица се не соли током пржења.

У млеку маринирам и живинску џигерицу - пачју и ћурећу. У ствари, мени маринирање џигерице у млеку дође као „па наравно, то се увек тако ради”. Али то млеко од маринаде сам увек до сад бацала.

Знам и један рецепт ѕа телећу џигерицу маринирану у винском сирћету са рузмарином - и то је лепо, али нам је она у млеку једноставно укуснија.

barumba - 11. maj. 2010.
Socal21, kao prvo taj seljak koji hrani tele tako kako ti opisujes naj vjerojatnije ne prodaje drugome već uzgaja za sebe,a kao drugo gdje da nađem„zdravoga” seljaka u inostranstvu? Znam ja da ti mislis dobro, ali i to što jedemo iz prodavnica je provjerena roba, a treće npr. pojedes „zdravu” dzigericu ko biva, a sa druge strane najedes se kupovnoga paradajza,paprike i napijes Cole ili soka i šta si dobio? Ništa! Setro mila,ta vremena bilo čega „zdravog od prije 50,60 godina su prošla. Razmišljaj pozitivno, a da li ćeš se razboliti od kupovne dzigerice ili od nečega drugoga,to ni dragi bog ne zna,pozz! P.s. koliko si samo u zivotu nezdravoga pojela da nisi ni svjesna, ali eto živi se dalje i tako dalje... bla bla bla”

ana149 - 11. maj. 2010.
I meni nije jasno da se dzigerica prelije mlekom u kome je stajala!!!

Znam da se u mleko stavlja i preko noćistoji da bi mleko izvuklo gorcinu, jer to svi znamo da je dzigerica kao filter organizma.

Sve stetne materije iz organizma cisti dziga.

Ovo je neko pobrkao pojmove.

svirena - 11. maj. 2010.
Nema većeg otpada od dzigerice. A da je ono što se prodaje u prodavnicama provjereno je glupost godine.

FreeMan-CCCC - 11. maj. 2010.
ana149 (nije važno)

Mislim da si pogresno svatila Autora recepta „Danu”, jer je ona tamo u upustvu pripreme jela lepo navela da se ne koristi ono mleko u kom se dzigerica marinirala.Evo bas taj „pasus” iz njenog recepta.

„Dana” Autor recepta:

„Kada je dobro ispržena, posuti sitno iseckanim belim lukom i odmah preliti mlekom (ne onim u kojem je stajala). Poklopiti i sačekati da se mleko pretvori u gusti sos.”

socal21 - 11. maj. 2010.
Barumba, za nas jeste kasno, pojeli smo mi nekoliko doza dovoljnih za dva-tri rakceta (pankreas, kolon, zeludac - ma da se bira!), ali za DECU nije kasno. Njih treba maksimalno postedeti!

I ja sam van zemlje i nije lako naći dobro i povoljno. Ima već nekoliko godina kako kupujem SAMO organic „milk, eggs and meat” i iskljucivo ribu ulovljenu u pacifiku (najmanje žive). Voce i povrce većinom ne moraju biti organic; ako se dobro operu, sadrzaj otrova se zestoko smanjuje i to je trovanje koje ne mogu da izbegnem. Da mi budzet omogućava, i njih bi samo organic kupovao. Nije lako, trosim mnogo vise na hranu ali znam da ako JA ne vodim racuna o sebi, NIKO neće! Vozim za klasu jeftinija kola, ne preterujem sa krpama, ali za dobru i zdravu hranu (i pice:)), i lepa putovanja će uvek da bude! U stvari, ja sam ubeđen da troseci mnogo na sigurnu i bezbednu hranu ja STEDIM i obezbedjujem zdraviju buducnost mojoj porodici.

Btw, nasao sam skoro ovde (California) nekoliko zaludjenika, farmera, sto gaje stoku iskljucivo na cistoj travi i bez ikakvih lekova. Jedini mi je problem ne cena (otprilike je duplo skuplje)nego sto treba da kupim CELU zivotinju, ne samo one cutove koje koristim. Moracu da naucim kako da susim i pravim slaninu i kobasice bez nitrata. :):):)

Opet da kažem: Dzigerica je koncentrovani dosije svega sto organizam unese mesecima unazad, a za neke stvari i tokom celog zivota!

PeraPeric - 12. maj. 2010.
Tačno, socal21, dzigerica jeste koncentrat svih otrova koje cisti iz tela - ali i svega najboljeg - puna je gvozdja, na primer, kao i korisnih enzima (koje koristi bas za to ciscenje). Tako, dzigerica dobro hranjenog živinceta je vrlo zdrava hrana.

Inače se slazem sa tvojom zivotnom filozofijom, ali će ti u Kaliforniji biti vrlo teško da nadjes zaista zdravu hranu. Uslov za ekolosko povrce (sto je, opet, uslov da zivotinje mogu zdravo da se hrane) je da tlo nije tretirano hemikalijama u jednom duzem periodu - a čula sam uzase o podvodnim cevima sa „hranilima” koje idu kroz kalifornijsku pustinju, i raznim mutiranim misevima koji skacu po istoj, kao posledica trovanja tla. Na moju sreću, ipak sam u zdravijem kutku kugle zemaljske.

socal21 - 12. maj. 2010.
Pero, zemljace,

cuje se svasta o ovoj kaliforniji... :)

Kao i obično, prospi i baci jedno 85%! Ono sto jeste važno: Ogromna je (od juga do severa dva i kusur sata avionom), pustinje, planine, planinska jezera i potoci, sume, oranice, okean, sat vremena voznje od skijanja do plaze, itd., peta ekonomija sveta, najveci proizvodjac voca i povrca u svetu i, sa izuzetkom juzne kalifornije, po broju stanovnika na km il' milju, još uvek skoro prazna...

O bogatunima, cirkusantima (glumatanjci i ostali), o ljudima od nauke i pera, univerzitetima i tehnologiji bolje i da ne pricam. I veruj mi, ZNAJU oni (koji nisu „siroke narodne mase”)dobro šta je šta!

Ima zdravog - certified organic - SVUDA, ali je SKUPO i nazalost, mnogima nedostupno. Da nemam moju dobru Bgd diplomu (iz vremena kada su klinci ucili a ne pevali il' jurili za loptom), ne bih mogao da placam dva lb mesa, napr. junetine, (1 kg) oko 30 dolara, il' 1 lb jagoda 6, itd. Za poredjenje, evo cena ne-organic hrane: I najbolji cut junetine il' kravetine (T-bone il' new york) se može naći i za 6-7 po kili (2lb), a jagode i za 99 centi...

Sve ti je ovde oko para (i znanja)!

Kako je kod tebe? Gde si? Cene? Čujem da se organic zove bioloska hrana?

radoznalo - 13. maj. 2010.
Ja imam jedno piotanje: Kako vi svi, koji iskljucivo jedete tu

radoznalo - 13. maj. 2010.
Kako ste sigurni da je ta hrana iskljucivo organic? Sve se vrti oko novca pa tako mislim da se igraju sa ljudima tako što se na sve zivo i sto treba i ne treba lijepe etikete organic.

svirena - 13. maj. 2010.
Ko kaže da smo sigurni? Samo je vjerovatnoca da je nešto smece malo manja.

socal21 - 14. maj. 2010.
E, vidi se da sam uzeo par sick leave dana - muci me neki virus - pa evo me ovde, na SC, i ujutru i po podne i uvece! :)

Da odgovorim 'vako nasem radoznalcetu:

- Ima vise non profit grupa koje rade na zastiti potrosaca i raznoraznim testiranjima; pa „nezavisne” laboratorije koje su sve samo ne nezavisne - obično se nadje da im pare daje neko u vezi sa konkurencijom firme cije proizvode testiraju!Treba pomenuti i FDA (federalna agencija), ali ja njima ništa ne verujem.

- Ima dosta advokata koji bi jedva docekali da nekog navataju u prevari jer bi odmah savili tabak za jedan class action law suit koji se meri stotinama meleona a njihovo je jedno 40%! (Šta mislis, ko lovi ove toyote i ostale yote na priznavanje gresaka i recall proizvoda? Država? Jok. Consumer protection groups and zestoki advokati!)

- Treće, i po meni najbolje: PROBAM! Uzmes napr. casu običnog mleka i casu organic pa ti je ODMAH sve jasno! Il' razbijes po jaje od neorganic i organic - gledaj, mirisi i probaj - ništa ti više ne treba!

ucesnik - 14. maj. 2010.
socal

hvala na savetima , razmišljam o tome što si napisao...

pozdrav.

kriska - 14. maj. 2010.
Ja prilično vodim racuna o zdravim namirnicama, ali ne možemo se sacuvati od svih otrova.

Pa, ljudi, sve je prskano! Voce i povrce su puni hemikalija, nemamo svi mogućnost da kupujemo 100% organic hranu.

Poznajem ljude poljoprivrednike koji imaju dve baste i 2 njive, jedna je za pijacu (prodaju), a druga samo za njihovu ishranu.

Volim da jedem dzigericu i isto je pre przenja ostavim da odlezi u mleku. Bude bas mekana i socna i nema potrebe da se posle pecenja preliva mlekom.

Zar_Ptica - 18. maj. 2010.
Kada sam bila dete mrzela sam dzigericu a terali su me da je jedem jer je zdrava i dobra za krv.

Kao odrasla je volim i sad odjednom nije zdrava :)

Nepravda!

Retko je jedem,a obozavam je.

Lukina mama - 28. jun. 2010.
Ljudi, ko ne voli da jede dzigericu neka ne prica o njoj.Smucile su mi se vase teorije o stetnosti dzigerice.Pustite nas da uzivamo u njoj.Pa od nečega se mora umreti (ako je dotle doslo)!!!




Pošalji

Obavesti me kada neko objavi komentar na ovom receptu
Dodaj komentar

Još od istog autora...

 
 

Blogovi...

Rösti od krompira

Rösti je tradicionalno švajcarsko jelo od naribanog i prženog krompira, veoma jednostavno za pripremu i…


Punjene lignje i ražnjići sa kozicama

Još jedno jelo koje su deca smazala u dahu… a meni u ovim tmurnim danima morska hrana diže raspoloženje…


Tartiflette

Delphine je francuskinja koja u Hrvatskoj živi od 2001. godine, a od 2011. vodi svoj kulinarski blog u kojem…