Kuskus na marokanski način sa šafranom

Datum objavljivanja: 24. dec. 2010. | Kategorija: Glavna jela


Thermomix Rezeptwelt (posetilac)

Uvećaj

Težina pripreme

easy

Lako

Ukupno vreme

30 minuta

Ocena

Hvala :)

Ocenite recept

Uvod

Kuskus, Couscous ili Cous Cous je osnovna prehrambena namirnica u severnoafrickoj kuhinji. Pravi se od natopljene pšenice (oštrog pšeničnog brašna), ječma ili prosa od kojih trljanjem nastaju sitne kuglice. Kuskus se ne kuva u vodi nego na pari. Ovo je recept marokanskog nacionalnog jela.


Sastojci

4 strukakoriandera (očupati samo listove)
4 strukaperšuna (očupati samo listove)
2 glavicecrnog luka (120 g)
500 gjagnjećeg mesa bez kostiju iseckanog na manje kockice
3 kafene kašičicesoli
½ kafene kašičicebibera
2 gšafrana
90 gmaslinovog ulja
3šargarepe
1bela rotkva
1tikvica neoljuštena
1 supena kašikacimeta
1 kafena kašičicasvežeg ili mlevenog đumbira
900 gvode
350 gkuskusa
100 gsuvog grožđa
30 gšećera
260 gleblebije kuvane ili iz konzerve, oceđene
Po željimožete dodati i beli luk, kelerabu, paradajz, celer, paškanat...

Priprema

1

Sitno iseckajte koriander, peršun i luk. Dinstajte jagnjetinu 10 min sa 40 g ulja, 2 kašičice soli, biberom i šafranom. Dok se meso dinsta, iseckajte povrće na komade veličine zalogaja. Stavite kuskus u jednu činiju i dodajte 1 kašičicu soli i 50 g ulja i sve dobro protrljajte između dlanova, prelite sa 350 g vode i ostavite da stoji.

2

Iseckano povrće, cimet, đumbir i 550 g vode dodajte mesu i dinstajte daljih 15 min. Na kraju dodajte suvo grožđe, šećer, leblebije, iseckani koriander i peršun. Na posudu u kojoj se dinsta meso i povrće stavite odgovarajuću posudu za kuvanje na pari i u nju sipajte potopljeni kuskus. Posudu poklopite i sve zajedno dinstajte još 10 min.

3

Kuskus izručite u posudu za serviranje i prelijte ga dinstanim mesom i povrćem.

4

Vodite računa je da ima dosta safta. Kuskus uplija tečnost pa ako nema dosta safta, jelo ostaje suvo. Količina vode zavisi od količine povrća.

5

Savet:

6

Ukoliko vam pretekne malo kuskua, napravite od ostatka tradicionalni marokanski dezert. Stavite kuvani kuskus u posudu za serviranje i pospite ga sa 50 g šećera pomešanog sa 1 kašičicom cimeta.

7

Uz ovo ukusno jelo najbolje prija hladan roze ili neko crno vino.


Članovi kojima se dopada recept

  • Kay24

Komentari

euserbian - 1. feb. 2010.
A znate li vi koliko je to 2 g šafrana?

Alpha1 - 2. feb. 2010.
Jako puno. :) Ja safran stavim u kuskus a ne u meso.Na 350 gr.kuskus stavim najviše 10-12 koncica safrana.

julijulijana - 4. feb. 2010.
Pardon, ne 2g nego 0,2g.

TRooperPN - 7. feb. 2010.
Jako interesantan recept i voleo bih da pokusam da napravim (osim ako nije preterano skupo). Samo bih voleo ako bi mi neko objasnio šta je to:

1-Korindarea

2-Safran

3-Leblebija

A kuskus??? Al se to sprema od ovih namernica ili se i to posebno kupuje????

Unapred hvala.

bubamara71 - 8. feb. 2010.
Kuskuš, Couscous ili Cous Cous je osnovna prehrambena namirnica u severnoafrickoj kuhinji. Pravi se od natopljene pšenice (oštrog pšeničnog brašna), ječma ili prosa od kojih trljanjem nastaju sitne kuglice. Kuskuš se ne kuva u vodi nego na pari.

Ovo je pisalo ispod naziva recepata a pre potrebnih sastojaka,i probajte ostale sastojke koji vam nisu poznate da nađeteu radnjama zdrave hrane.

julijulijana - 8. feb. 2010.
Skupo je relativno. Ja živim u Nemackoj i od svih sastojaka ovog recepta najskuplja je jagnjetina, oko 4 € ako je kupim kod Turaka gde je sigurno najsvežija i najjeftinija. Ovo jelo se naravno može spremati i sa drugom vrstom mesa (ćuretinom, piletinom, govedinom)a mogu da zamislim da je i bez mesa sigurno veoma ukusno. 1 gr. Šafran košta oko 6 € a za recepr je potrebno 0,2 gr što znači 1,20 €. Ceo recept košta oko 10 € sa svim dodatcima i strujom, što za ovde nije mnogo. U Srbiji je to znatno jeftinije jer povrće nije skupo. S obzirom da od ove količine može da se najede 4-5 osoba, mislim da nije skupo.

lina - 8. feb. 2010.
Pa kako to konobar-kuvar ne zna šta su :

Korinder

Safran

Leblebija ?????

A i ako ne znaš odes na google.com pa lepo ukucas te reci,a možeš i da pretrazis „Images” pa vidis kako to i izgleda a uz put i naucis šta je.

TRooperPN - 10. feb. 2010.
Pa jesam kuvar-konobar ali u provinciji :)

Kao konobar sam radio na moru, pa sam i nešto naucio (engleski, ruski i malo nemacki), u svakom slučaju hvala puno na informacijama. Pokusacu da nabavim sve proizvode i napravim za vikend.

Kay24 - 9. jan. 2012.
Kus-kus se danas može kupiti u svakoj većoj radnji (hipermarketu) u Srbiji. Samo je potrebno otići tamo gde se prodaju malo egzotičnije namirnice (kineske nudle od pirinča i tako to), jedna kutija košta oko 235-270 din.

Korijandar (korijander) se kod nas mahom nalazi u zrnu, retko u listu. Zrno se koristi između ostalog za turšiju.

Šafran je cvet čiji prašnici su ujedno i najskuplji začin na svetu. Jedan prstohvat je dovoljan za davanje ukusa i bojenje hrane, a ukoliko želite da prođete jeftinije u bilo kojoj prodavnici zdrave hrane kupite začin Kurkuma - on je ionako osnova sosa za Kuskus. Ako tome dodate grčko seme (samleveno u mlinu za kafu pošto je dosta tvrdo) i prstohvat kima... eto osnove za sos u kome se povrće za kuskus kuva.

Ako koristite korijandar u zrnu imajte na umu da je ono jako ljuto, pa ga koristite umereno.

Magrebinci (Tunižani, Marokanci, Alžirci) radije uz kuskus služe harissu (pastu od njihove ljute paprike). Mislim da je moguće eventualno upotrebiti neku baš ljutu ljutenicu, onako kao prilog.

Ovo je jelo divno jer je kompletno. Što se tiče jagnjetine, moguće je koristiti i one parčiće koji su malo "siromašniji" kao što su rebra, kotleti itd... pa nadoknaditi sa malo piletine. Uostalom Magrebinci često i rade zajedno: piletina, jagnjetina pa i junetina.




Pošalji

Obavesti me kada neko objavi komentar na ovom receptu
Dodaj komentar

 
 

Blogovi...

Rösti od krompira

Rösti je tradicionalno švajcarsko jelo od naribanog i prženog krompira, veoma jednostavno za pripremu i…


Punjene lignje i ražnjići sa kozicama

Još jedno jelo koje su deca smazala u dahu… a meni u ovim tmurnim danima morska hrana diže raspoloženje…


Tartiflette

Delphine je francuskinja koja u Hrvatskoj živi od 2001. godine, a od 2011. vodi svoj kulinarski blog u kojem…