Grašak

Datum objavljivanja: 12. jan. 2009. | Kategorija: Glavna jela


Marija Dj. (posetilac)

Uvećaj

Težina pripreme

easy

Lako

Ukupno vreme

60 minuta

Ocena

Hvala :)

Ocenite recept

Uvod

Može se praviti i sa mesom, a meso ili krompir pire možete dodati i kao prilog.


Sastojci

Kesazamrznutog graška
1 glavicacrnog luka
Nekolikošargarepa po želji
Vegeta
Mirođija
Aleva paprika
1 kašikabrašna

Priprema

1

Ispržiti na ulju luk, dodati šargarepu sečenu na krugove, dodati grašak i sve propržiti. Zatim dodati kašiku brašna, kašiku aleve paprike, naliti vodom i kuvati oko 40-tak minuta.

2

Pred kraj dodati vegetu i malo suve mirođije. Služiti uz meso ili krompir pire.


Članovi kojima se dopada recept

  • mimapetkovic
  • TallMocha
  • njupadzije
  • zemunka
  • tom4e
  • chupika
  • ivanica83

Komentari

hani-dsm - 14. jan. 2009.
Stvarno svasta može da se procita ovde...ako neko ne zna da napravi grasak, ovakav ne bi ni trebao da pravi.

Mimmy - 14. jan. 2009.
Hani-dsm, uz dužno poštovanje, ali ja zaista ne vidim šta u ovom receptu ne valja. Moja mama isto ovako godinama sprema grašak, s tim što vegetu stavi negde na sredini kuvanja. Takođe, često ga sprema sa mesom i krompirom sečenim na kockice. Meni je ovako spremljen grašak veoma ukusan. Štaviše, i ja ga tako spremam. Moja poenta je u sledećem: mislim da nema razloga da se pojedini članovi Serbian Cafe-a i njihovi recepti vređaju i omalovažavaju na bilo koji način, jer nam je svima poznato da ovaj sajt posećuju i ne tako iskusni kuvari kojima su ovakvi recepti više nego dobrodošli.

magdica - 14. jan. 2009.
Potpuno se slazem s tobom, Mimmy * ! Deluje mi kao da je Hani - dsm nastupio/la vrlo zlovoljno i uskogrudo ~ uopste mi nije jasno zašto! Ja sam prvi put napravila grasak pre nedelju - dve ~ i nije me sramota zbog toga! Imam 26 godina i student sam, ceo zivot se skolujem, tako da jednostavno nisam bila u situaciji (a do sad nisam ni *morala*) sama i bez icije pomoći da napravim grasak. Inače, prvi recept sam čula od moje drage bake :)... Marija Dj., tebi zahvaljujem na ovoj potvrdi i još nekim zanimljivim dodacima ;)

P.S. Samo... mora li ta vegeta :{?...

Mimmy - 14. jan. 2009.
Magdice, naravno da ne moraš da stavljaš Vegetu, ali u mom slučaju navika čini svoje, tako da ja u većinu jela koje kuvam stavljam Vegetu, tačnije Začin C, koji po inerciji takođe zovem Vegeta :). Jednostavno, tako mi je svako jelo ukusnije, a kuvam od svoje 13 godine, što će reći već 10 godina. Međutim, ovde sam pročitala nešto što me je malo pokolebalo po pitanju upotrebe Vegete, tako da pročitaj i ti pa odluči: http://www3.serbiancafe.com/lat/diskusije/mesg/47/012813149.html. Pozzzzz!

protina-kci - 14. jan. 2009.
i moja mama tako sprema grasak, pa i ja. meni je tako najukusniji. lagano je i uz krompir odgovara super u vreme posta.

volim jednostavne rezepte iz naše narodne kuhinje.

JagodinkaSimonovic - 14. jan. 2009.
Kuvanje povrca od 40 minuta nakon przenja je previse. Upola vremena je dovoljno kako za povrce tako i za brasno da se skuva.

Jelo nije samo da bude ukusno nego prvenstveno da nam da hranljive materije koje su, ako se povrce kuva ovoliko dugo, prosto desetkovane.

clementina - 14. jan. 2009.
Dobro žena je dala recept,pa kome se svidja nek pravi kome ne nek trazi drugi,cemu sad kritike pojedinaca ???

Ja isto volim jednostavne naše recepte,koji su pri tom i ukusni,kao ovaj npr.

Naravno da ovu stranicu posecuju i početnici kome bas trebaju ovakvi recepti,meni je čak i ovako nešto bilo komplikovano kad sam pocela da kuvam,a i danas se nema mnogo vremena za kuhinju tako da nam brzina spremanja kao i jednostavnost mnogo znaci.Pozdrav!

hani-dsm - 14. jan. 2009.
Svako ima pravo na svoje mišljenje i o ukusima ne treba raspravljati.Nisam nikoga vredjala samo sam iznela svoje mišljenje na koje imam pravo.Svidelo se to vama ili ne.

millka - 15. jan. 2009.
Ja ga lično ne volim spremljenog na ovaj način, sa zapraškom (brašno, aleva paprika) i svojevremeno, kao dete sam se silno zaje*ala kada sam u poseti ujni izjavila da obožavam grašak, a ona ga je upravo ovako spremala. Morala sam ga jesti tri dana za redom! Mi ga spremamo jednostavnije, a čini mi se i zdravije: grašak stavimo na prodinstanu glavicu crnog luka i nalijemo malo vode. Od začina so i peršunov list. Ovakav grašak volim pogotovo kad je tzv. šećerac u pitanju, a moji klinci prosto obožavaju baš tu čorbicu iz graška.

Pozdrav svima

OFK-ZAUVEK - 15. jan. 2009.
HANI, nisi nikoga vredjala, ali si jako AROGANTNA I BEZOBRAZNA. Ako se ne udash za nekog mlakonju i peshkira, nadam se da će te neki normalan muskarac brzo dovesti u red. Nemash pozdrav, NADUVANA SHMIZLO...ZA SVE OSTALE [NORMALNE], VELIKI POZDRAV .

Dejance - 15. jan. 2009.
Drage moje dame,

zaista ne treba vredjati naše vredne domaćice,pa sigurno da postoje mnogo nacina da se skuva grasak ili bilo šta drugo.Ja radim na potpuno drugaciji način,ali sve u svemu dodjemo na isto.Svaki recept i način spremanja nama svima dobro dodje,treba nauciti uvek nešto novo.Svima vama koji ovo čitate puno pozdrava

marijadj - 15. jan. 2009.
Stavila sam ovaj recept zbog početnika, i vidite kolika diskusija! A za sve komplikovane torte i recepte retko imam neki komentar! Uzivajte u grasku! Inače, odlicna sam kuvarica ali smatram da nekome treba pomoć i za ono sto izgleda jednostavno. Pozdrav svima

sany_sany - 15. jan. 2009.
Hvala za recept marija ! Ako imate još koji tako jednostavan recept uvek je dobrodosao. Kome treba uzece ga i biti zahvalan,a kome ne neka ga preskoci bez komentara !

bach - 16. jan. 2009.
Tajna spremanja graska je u tome sto obavezno ide mala kasika secera

nescafe-classic - 16. jan. 2009.
Pa ljudi, ove diskusije su valjda da se pomene šta u receptu može i malo drugacije, kako da se eventualno popravi da bude zdraviji ili laksi za spremanje. A nema sve zajedno 3 posta koji se time bave, nego se raspravlja o tome ko je arogantan a ko ne.

Zar ovaj sajt nema admina da izbrise celu ovu diskusiju? (pocev od ovog mog posta)

Berlin2006 - 3. feb. 2009.
Hvala za recept Marija!

Evo i ja se pridruzujem onima koji su isti recept nasledili od mame. Da li ste postavili još neki recept?!

mico zvecan - 3. jul. 2010.
odličan je recept bas mi se dja. samo ko nije probao, može da daje loše komentare. samo naprd, i dajte još neki dobar recept. pozdrav...

Kiparis - 16. dec. 2010.
Желим да питам ,зашто се често препоручује пропржавање прије кухања ,зар не може све само да се скуха?

Ivana031 - 2. apr. 2014.
verujem da je ovako spremnjen grsaka veoma ukusan, medjutiv apsolutno nezdrav. 40 minuta kivanja je predugo, aleva paprika se nikad ne przi. przenjem postaje gorka. uvek se dodaje na kraju jela.




Pošalji

Obavesti me kada neko objavi komentar na ovom receptu
Dodaj komentar

Još od istog autora...

 
 

Blogovi...

Rösti od krompira

Rösti je tradicionalno švajcarsko jelo od naribanog i prženog krompira, veoma jednostavno za pripremu i…


Punjene lignje i ražnjići sa kozicama

Još jedno jelo koje su deca smazala u dahu… a meni u ovim tmurnim danima morska hrana diže raspoloženje…


Tartiflette

Delphine je francuskinja koja u Hrvatskoj živi od 2001. godine, a od 2011. vodi svoj kulinarski blog u kojem…