Salata od cveća

Datum objavljivanja: 24. dec. 2010. | Kategorija: Salate | Kuhinja: Srpska


Kristina Karanović (posetilac)

Uvećaj
Posno

Težina pripreme

moderate

Srednje teško

Ukupno vreme

20 minuta

Ocena

Hvala :)

Ocenite recept

Uvod

Ukoliko želite da probate nešto novo, probajte ovu salatu od cveća!


Sastojci

250 gmešanih listova salate
100 gcvetova maćuhice (dan i noć), ili neko drugo jestivo cvece: slez, boreč, neven, ružu, žalfiju, maslačak ili od svakog stavite po malo.
Cveće kupite u specijalizovanim prodavnicama za jestivo cveće, ili koristite ono koje imate kod kuće (za koje znate da nije podlagano hemikalijama).
2 kašikevinskog sirćeta
1/2 kašičicesenfa
5 kašikaulja
so, biber

Priprema

1

Salatu dobro oprati i prosušiti.

2

Cvetove pažljivo oprati i osušiti.

3

U činiji za salatu pomešati sirće,senf, šećer, so i biber.

4

Dodati ulje i mešati žicom za mućenje.

5

Spustiti salatu, pažljivo promešati i na kraju odozgo rasporediti cvetove.

6

Prijatno!


Članovi kojima se dopada recept

  • Sergio

Komentari

suskam_po_coskovima - 13. nov. 2007.
Da li ste znali da su i cvetovi začinskog bilja jestivi?

Ranije su ljudi, da bi se prehranili, bili primorani da jedu biljke, sakupljaju razne plodove ili korenje. Danas je, međutim, jako moderno i šik servirati cveće u tanjiru - jestivo, naravno. Takvih primeraka ima mnogo; ne samo da imaju posebnu aromu već su i jako zdravi. U nekim delovima sveta cveće je važan deo tradicionalne kulture. Takvu kulturu pojedini botaničari i nazivaju kulturom jedenja cveća.

Predivne boje cveća pretvoriće obrok u pravi doživljaj ukoliko se stave u salate i dresinge ili budu završni sloj osvežavajućeg letnjeg sendviča. Cvetovi i listovi nekih ukrasnih biljaka daju jelu pikantnu notu, ukrašavajući pri tom i trpezarijski sto. Naročito lep, ali i ukusan je dragoljub. Mladi listovi dragoljuba imaju puno vitamina C i jačaju imuni sistem. Cvetovi su blaži od njegovih pikantnih listova i odlični su u salatama sa paradajzom, svežim kozjim sirom i u laganom vinegretu od sirćeta od belog vina. Cvetovi lepo izgledaju i u supama i u pićima. Preporučuju se i cvetovi začinske biljke borač. On sa svojim divnim plavim cvetovima predstavlja lepu jestivu dekoraciju. Koristi se kao začin za salatu, a naročito za salatu od krastavaca, ali ide i uz povrće, supe i soseve. Pomaže i prilikom prehlade. Takođe, sjajnog ukusa su cvetići obične i rogaste ljubičice, timijana i žalfije. Timijan je idealan za spravljanje marinada za roštilj, uz povrće i kuvana jela, a žalfija, veoma intenzivnog mirisa, dobro ide uz ribu, a nezamenljiva je kada se priprema teleća džigerica. Često se pije kao čaj ili se prerađena jede u bombonama. U jestive cvetove spada i slez, dan i noć, neven, ruža i maslačak. Za ljubitelje egzotičnijih ukusa tu su cvetovi banane, akacije ili gardenije.

Lepa dekoracija, ali i ukusni dodaci jelima. Prosto da prste poližeš! Zato se nemojte začuditi ako vam serviraju salatu ili sendvič sa nekim manjim ili većim cvetićima. Koliko je prijatno za oko, prijaće i drugim čulima. Zato samo čupnite neki cvet iz važe na stolu i poboljšajte aromu jelima. Samo pazite da u pitanju bude jestivo cveće.

Tekst sam kopirala sa :

http://magazin.krstarica.com/l/zabava/cvet-u-tanjiru/




Pošalji

Obavesti me kada neko objavi komentar na ovom receptu
Dodaj komentar

Još od istog autora...

 
 

Blogovi...

Rösti od krompira

Rösti je tradicionalno švajcarsko jelo od naribanog i prženog krompira, veoma jednostavno za pripremu i…


Punjene lignje i ražnjići sa kozicama

Još jedno jelo koje su deca smazala u dahu… a meni u ovim tmurnim danima morska hrana diže raspoloženje…


Tartiflette

Delphine je francuskinja koja u Hrvatskoj živi od 2001. godine, a od 2011. vodi svoj kulinarski blog u kojem…