Ajvar od zelenog paradajza i žutih paprika

Datum objavljivanja: 20. jan. 2011. | Kategorija: Zimnica | Kuhinja: Srpska


kopiR

Uvećaj
Posno

Težina pripreme

easy

Lako

Ukupno vreme

Uvod

Način pripreme ovog ajvara je isti kao i kod ajvara od pečenih paprika. Ovde se dodaje pečeni zeleni paradajz i još 100 ml ulja.


Sastojci

100 kom.žutih paprika (onih dugačkih)
5 kgzelenog paradajza
1/2 lzejtina
3-4 kašikevinskog sirćeta (može i obično)
so (po ukusu)

Priprema

1

Paprike oprati, izbrisati i ispeći. Pri pečenju ih okretati tj. voditi računa da budu sa svih strana dobro pečene. Pečene paprike staviti u metalni sud s poklopcem, da bi se naparile i lakše oljuštile. Ostaviti ih da se ohlade, oljuštiti ih, izvaditi seme, odstraniti peteljku staviti u dzakčić(od luka ili krompira) i zakačiti na neko mesto, da se do narednog dana cede.

2

Ako se ostave (zakače) u kući, ispod njih postaviti neku posudu za tečnnost koja se iz njih cedi. Samleti ih na mašini za meso, staviti u veću, širu šerpu koju predhodno s malo ulja podmazati.

3

Paradajz oprati, obrisati i staviti u rernu da se peče (ali ne prepeče). Ohlađen paradajz oljuštiti, samleti na mašini za meso, dodati samlevenim paprikama i promešati. Gore navedenu količinu ulja dobro zagrejati, preliti preko mlevenih paprika i paradajza i ostaviti 15 min. poklopljeno da stoji. Posle tog vremena staviti šerpu na šporet – ringlu i krenuti s kuvanjem – prženjem ajvara.

4

Ajvar se kuva – prži na jakoj temperaturi uz uzastopno mešanje oko dva i po sata od momenta kada proključa. Povlačenjem velike drvene kašike kroz ajvar, mora da se ocrta put što je dokaz da je ajvar gotov.

5

Kada je gotov, pomeri se sa vatre – šporeta, doda sirće i so, dobro promeša i tako vruć sipa u vruće, sterilisane tegle (na 100°C oko 30 min. u rerni). Pri punjenju voditi računa da ostane oko 1 cm. do vrha prazno. Vratiti tegle u zagrejanu (100°C) rernu još dva sata, izvaditi, po površini sipati malo ulja, zatvoriti sterilisanim hermetičkim ili drugim zatvaračima, dobro uviti u neku tkaninu i ostaviti do narednog dana. Sledećeg dana ajvar ostaviti na suvo, mračno mesto do upotrebe.

6

P. S. Ko želi može umesto ulja, površinu ajvara da premaže s malo esencije (natopljena na gazu), a isto tako da doda i konzervans po upustvu s kesice. Isto tako umesto vinskog sirćeta može se dodati 1 kašika esencije. Ajvar na slici nema konzervans ni esenciju.

7

Ko nema metalni sud za odlaganje pečenih paprika može ih odlagati i u najlon kesu.


Članovi kojima se dopada recept

  • bakica

Komentari

Nema objavljenih komentara.



Pošalji

Obavesti me kada neko objavi komentar na ovom receptu
Dodaj komentar

Još od istog autora...

 
 

Blogovi...

Rösti od krompira

Rösti je tradicionalno švajcarsko jelo od naribanog i prženog krompira, veoma jednostavno za pripremu i…


Punjene lignje i ražnjići sa kozicama

Još jedno jelo koje su deca smazala u dahu… a meni u ovim tmurnim danima morska hrana diže raspoloženje…


Tartiflette

Delphine je francuskinja koja u Hrvatskoj živi od 2001. godine, a od 2011. vodi svoj kulinarski blog u kojem…