Ajvar od pečenih paprika

Datum objavljivanja: 20. jan. 2011. | Kategorija: Zimnica | Kuhinja: Srpska


kopiR

Uvećaj
Posno

Težina pripreme

easy

Lako

Ukupno vreme

Sastojci

100 kom.crvenih paprika (onih mesnatih)
400 mlzejtina
2-3 kašikevinskog sirćeta (može i obično)
so (po ukusu)

Priprema

1

Paprike oprati, izbrisati i ispeći. Pri pečenju ih okretati tj. voditi računa da budu sa svih strana dobro pečene. Pečene paprike staviti u metalni sud s poklopcem, da bi se naparile i lakše oljuštile. Ostaviti ih da se ohlade, oljuštiti ih, izvaditi seme, odstraniti peteljku staviti u džakčić(od luka ili krompira) i zakačiti na neko mesto, da se do narednog dana cede. Ako se ostave (zakače) u kući, ispod njih postaviti neku posudu za tečnnost koja se iz njih cedi.

2

Samleti ih na mašini za meso, staviti u veću, širu šerpu koju predhodno s malo ulja podmazati. Gore navedennu količinu ulja dobro zagrejati, preliti preko mlevenih paprika i ostaviti 15 min. poklopljene da stoje. Posle tog vremena staviti šerpu na šporet – ringlu i krenuti s kuvanjem – prženjem ajvara.

3

Ajvar se kuva – prži na jakoj temperaturi uz uzastopno mešanje oko dva i po sata od momenta kada proključa. Povlačenjem velike drvene kašike kroz ajvar, mora da se ocrta put što je dokaz da je ajvar gotov.

4

Kada je gotov, pomeri se sa vatre – šporeta, doda sirće i so, dobro promeša i tako vruć sipa u vruće, sterilisane tegle (na 100 °C oko 30 min. u rerni). Pri punjenju voditi računa da ostane oko 1 cm. do vrha prazno. Vratiti tegle u zagrejanu (100 °C) rernu još dva sata, izvaditi, po površini sipati malo ulja, zatvoriti sterilisanim hermetičkim ili drugim zatvaračima, dobro uviti u neku tkaninu (ćebe) i ostaviti do narednog dana. Sledećeg dana ajvar ostaviti na suvo, mračno mesto do upotrebe.

5

P. S. Ko želi može umesto ulja, površinu ajvara da premaže s malo esencije (natopljena na gazu), a isto tako da doda i konzervans po upustvu s kesice. Isto tako umesto vinskog sirćeta može se dodati 1 kašika esencije. Ajvar na slici nema konzervant ni eksenciju.

6

Ko nema metalni sud za odlaganje pečenih paprika može ih odlagati i u najlon kesu.

7

Od ove, gore navedene količine, dobije se 5-6 teglica od po 1 kg ajvara.


Članovi kojima se dopada recept

  • bakica
  • VesnaWien11

Komentari

srecko04 - 22. sep. 2006.
A ne kažeš da li se poklopci stavljaju na tegle dok se pece ajvar u rerni.

Smush - 7. okt. 2006.
Stvarno - kad se zatvaraju tegle?

vegeterijanac - 13. okt. 2006.
Dragi kolega naše bake su bile umetnici za pravljenje ajvara pa su tegle zatvorene stavljale u rernu i lagano ih podgrevale (pasterizovale). Preporuka je ako nisi mnogo vičan da pasterizuješ otvorene tegle pa ih zatvaraš celofanom provučenim kroz alkohol ili esenciju. Ovo je mnogo bezbednije i ako nisi siguran i ne želiš da rizikuješ da ti neka tegla pukne puna ajvara uradi sa otvorenim teglama. Obavezno stavi celofan pa gumicu i opet celofan pa gumicu tako će biti večan. Srećno

vegeterijanac - 13. okt. 2006.
Primedba na osnovni recept! Na kraju umesto ulja bolje je površinu ajvara pokriti iskrojenim celofanom provučenom kroz esenciju zato što ulje ima tendenciju da vremenom užegne.

sigulei - 5. jan. 2007.
kod mene bogme nema vremena da uzegne

slonotop - 2. apr. 2007.
Od 100 komada paprika nema sanse da se dobije 10 tegli od 1 kg

zatra - 26. nov. 2007.
od sto paprika 10 kg ni u snu

ide odprilike pola pa i manje zavisi kako se upržuje i od veličina paprike(neka domaćica upržuje manje neka više zavisno od ukusa

znači za deset kg ajvara potrebno je 20-22 kila paprike

sayberkuvar - 6. okt. 2009.
pa kolike su to paprike???

stop-hemija - 12. okt. 2009.
znam da su jedno vrijeme na trzistu prodavane paprike 3 komada - 1 kilogram. kasnije se ispostavilo da su u njih pomoću injekcija-sprica uspricavali vodu da bi bile teze :-(




Pošalji

Obavesti me kada neko objavi komentar na ovom receptu
Dodaj komentar

Još od istog autora...

 
 

Blogovi...

Rösti od krompira

Rösti je tradicionalno švajcarsko jelo od naribanog i prženog krompira, veoma jednostavno za pripremu i…


Punjene lignje i ražnjići sa kozicama

Još jedno jelo koje su deca smazala u dahu… a meni u ovim tmurnim danima morska hrana diže raspoloženje…


Tartiflette

Delphine je francuskinja koja u Hrvatskoj živi od 2001. godine, a od 2011. vodi svoj kulinarski blog u kojem…