Diskusije : Ženski kutak

 Komentar
Zimnica
snajka
(♡)
24. oktobar 2017. u 22.12

Jel neko od vas pravi zimnicu?

Meni je to jako važno, prvo sto volim, a drugo sto mi je to deo tradicije.

Ove godine sam malo smanjila.
Nisam pravila barene paprike jer paprike nisu bile dobre.
Ispekla sam paprike, one crvene, mesnate. Ne znam koliko će da traju u zamrzivacu ali iz iskustva, koliko god da ih ima, sve se pojedu do januara.
Stavila sam turšiju. U jednu kanticu od 10 kila. 1/3 pojedemo, 2/3 podelimo prijateljima i rodbini.
Ajvar neću vise da pravim jer makedonski je potuno po receptu moje bake.
A kako je kod vas?
JV
(☆)
25. oktobar 2017. u 03.48
Kod mene je snajka, sve suprotno.
Ja sam čak i friz izbacila, misleći da mi je višak. Odnosno, imala sam ga do pre izvesnog vremena i kada sam htela da ga odmrznem, na brzinu, probušila sam ga šrafcigerom tako da sam morala da ga menjam, pa sam uzela samo frižider. Ispostavilo se da to i nije tako dobra ideja jer nemam gde da držim sladoled a moj dragi nikako da se navikne da ukući nemamo leda...;)

Verovatno bih je pravila da živim u Srbiji. Pravila je i moja baka, a moja mamam već ne, nego smo uzimali iz bakinog špajza, koja je, u suštini, i pravila za nas. Obožavala sam njene krastavčiće' iz vode' kako sam ih zvala, one sa mirodjijom. Njih volim i dan danas, i pronalazim ih po grčkim i arapskim radnjama.
La_Gioconda
25. oktobar 2017. u 07.06
ne pravim ali znam kako da napravim. Nismo neki ljubitelji zimnice i ne konzumiramo je puno tako da kupim onoliko koliko ćemo da pojedemo kad se uželimo
bojana_suisse
25. oktobar 2017. u 07.19
Nisam pravila ništa,sto i nije za pohvalu ali malo sam umazena...
Jer ima ko pravi babe, svekrva, tetka itd i svako mi da po nešto ;) to je zbog toga sto smo u inostranstvu
Ajvar sam kupila i to je to.
obicno
(.)
25. oktobar 2017. u 07.32
Ne pravim i kad odem u rodni kraj i neko mi na silu utrpa koju teglu, ja je uglavnom držim neko vrijeme otvorenu i kako je niko ne pojede, bacim je. Ne podnosim konservanse niti bilo koje sredstvo koje održava duže trajenje hrane, niti gotove zacine: gotove supe iz kesice, kocke za supu, vegetu i njoj slične zacine... i da ne nabrajam. Od gotovih zacina koristim samo so i nju samo koliko da ne bude bljutavo, ostalo sve zacinjavam svjezim ili suhim povrcem, ponesto i sama susim i to su moje male zalihe.
Pravila sam samo u manjoj kolicini, bez secera i bez bilo kakvih dodataka, dzem od dunja i pekmez od sljiva.
Inače kad mi bas nešto od toga padne na pamet (mada se rijetko desava), odem i kupim: ili u bio-prodavnicama (a i tu sam veliki izbirac: imam „svoju” paletu proizvoda i „svoje” bio-proizvodjaca) ili kod Arapa, Turaka, Grka, pa i u „našim prodavnicama”, mada su ove zadnje bas što se tiče gore navedenih dodatak najcesce bas bez mjere. Ne moram citati etiketu koja i tako ne odgovara istini, moj zeludac reaguje odmeh na hemiju.
Za mene je svaka sezonska salat zakon, a zimi je kiseli kupus (i to onaj u glavicama) najbolja slata. I njega kupujem gotovog ukiseljenog, koliko nam treba za par obroka. Ako nemam kiseli kupus, onda ima salata od mrkve, krompira, graha... zavisi od jela.
JV
(☆)
25. oktobar 2017. u 09.01
obično, kako sušiš povrće?
obicno
(.)
25. oktobar 2017. u 09.36
Ranije sam kupovala, a onda sam pocela i sama da to radim, nije komplikovano.Ja se otprilike jednom mjesecno posvetim tom poslu i sama priprema ne traje dugo, susenje traje duže. Ali onda svoje pridodne zacine za sva jela, mogu se mljeti a i ne moraju. Pogotovo od kada nam je jedna soba ostala prazna 8sin se odselio), dobro nam dodje za neke naše eksperimente.
Bitno je da je povrce dobro ocisceno, raspoređeno, da se ne dodiruje prilikom susenja, idealna temperatura 30-40 stepeni i pustiti prirodno na (toplom) luftu da se susi.
Mahune, mrkvu, seler, (crvenu) rotkvu oko 3 minute u potopim u kuhanu vodu, u cjediljku da se ocijedi pa ih onda tople rasporedim na veću povrsinu da se suse. Paradajz, keleraba, paprika, feferoni, trave … samo ocistim isitnim i rasporedim. Ljeti na toplom mjestu zimi blize radijatora ili nekog izvora toplote, za nuzdu može i u (otvorenoj) rerni. Gljive na sobnoj temperaturi, traje malo duže.
La_Gioconda
25. oktobar 2017. u 09.47
Meni je jedina asocijacija na suseno povrce jedna tuzna usahnula stripe of sargarepa :P koju Sam cistcisti nasla iza monitora . ostalo detetu od onomad kad Sam mu dala da jede zdrav snack
CPHA
(Чувари ћирилице)
25. oktobar 2017. u 12.16
Правим доста тога.
Има посла око свега али волим.
Правим углавном оно шта воле укућани, увијек и подијелим.
Ове године сам правила:
Џем од кајсија
Џем од шљива
Ајвар македонски од гуљених печених паприка са патлиџаном
Паприке пуњене фета сиром
Паприке сјецкане тробојне у сенфу
Краставац кисели
Паприке жуте бабуре
Црвене роге испекла и ставила у замрзивач, од њих правим салату по потреби насјецкам мало бијелог лука, маслиново, сирће и буде фина салата
Те паприке из замрзивача такође похујем, па направим мусаку
Покиселила сам тих црвених паприка
И да...недавно сам покиселила купус...сарма посна/мрсна, салата, подварак, кад се пости упржим нарибани кисели купус на уљу.
Док могу правићу.
Не стављам никакве винобране, конзервансе...све пастеризујем.
Тражим домаће, па и нађем.
Неке рецепте сам преузела са Кувара Сербиан Кафеа, неке мало модификовала по свом укусу.

La_Gioconda
25. oktobar 2017. u 12.19
Srno možeš da se udajes ;)
CPHA
(Чувари ћирилице)
25. oktobar 2017. u 12.30
Не пада ми на памет
😂
JV
(☆)
25. oktobar 2017. u 14.05
obično, posoliš li ga ili ne?
Pretpostavljam da ga iseckaš na tanke listiće.
Power12345
25. oktobar 2017. u 14.55
I 2015 sam čitao na diskusiji SC o tvom pisanju i zimnici...
Lijepo od tebe...za primjer i pohvalu.

Veliki pozdrav

http://www.serbiancafe.com/lat/diskusije/mesg/111/17017115/za-zensku-populaciju-zimnica.html?24
JV
(☆)
25. oktobar 2017. u 16.03
Wow! Da li je moguće da je više od dve godine prošlo od te teme?!
Power12345
25. oktobar 2017. u 16.26
Da..Kao da je juče bilo..pozdrav JV
JV
(☆)
25. oktobar 2017. u 16.39
Ma to je arhiv pomešao datume, garant je zabagovao...;)
Power12345
25. oktobar 2017. u 16.49
Šta znači ..zabagovao?
JV
(☆)
25. oktobar 2017. u 16.53
To mu dodje system malfunction
poet
25. oktobar 2017. u 18.12
Radujem se penziji da konačno i ja jednom u životu spremim zimnicu.
JV
(☆)
26. oktobar 2017. u 10.30
Pa nije to tek tako, to je bre obilan i ni malo jednostavan poduhvat...;)

Sećam se da sam jednom pokušala da napravim ajvar, opučila sam se od posla, što bi rekla braća crnogorci, i od 3 ili 5 kilograma paprika, ne sećam se sad više tačno, mi je ispalo nešto više od pola tegle.
obicno
(.)
27. oktobar 2017. u 05.37
Meni ne smetaju ni oni koji spremaju zimnicu i oni koji ne spremaju zimnicu, ljudi rade to iz ranih poriva: stvarne potrebe za zimnicom, rado eksperimentisu, rado spremaju za svoje najblize ono sto oni vole... ili jednostavno da bi drugima pokazali kako su oni tome vicni ili tako nešto.
Smetaju mi ovi zadnji kad pocnu od tako nečega trivijalnog prave nauku i postavljaju to kao vrhunsko pravilo dokazivanja dobre domaćice, dobre žene ili šta li već. Imam uvijek osjecaj da imaju nedostatak nečega drugoga pa tako obične stvari dizu na podesto kao naki extra uspjeh koji su oni postigli.

Na starnu to što ta spremana zimnica je uglavnom od spricanog voce i povrca, rijetki su oni koji sami proizvode svoje zdravo voce i povrce a još rjedji oni koji će dobro odrijesiti kesu i kupiti nespricano (jar to je, mislim u svakoj zemlji) ipak mnogo, mnogo skuplje. I na stranu to što se još na sva ta sredstva (protiv korova, inskata, za održavanje u hldnjacama...) dodaju i druge hemije kao sto su konservansi. Pa opet, pitam se ko kupuje onu silnu konzarviranu hranu, posebno tipicnu „zimnicu”. Izgleda da ipak imamo isuvise onih kojima ja spremanje zimnice zadnja briga.
La_Gioconda
27. oktobar 2017. u 09.23
Mene ne nerviraju, nego se radujem kad se neko pohvali svojom zimnicom. Imam drugaricu koja svake godine napravi gomilu zimnice pa je upakuje u one razne lepe tegle, poredja u pantry uslika I postira na FB. Meni je drago. I znam da joj ništa drugo ne fali u zivotu, već je nasla ono sto voli da radi I time se ponosi, raduje se kad napravi nešto novo. Mladja je od mene desetak godina i nije sa Balkana već odavLe sa severno americkog kontinenta.
 Komentar Zapamti ovu temu!

Looking for PomPom Keychains?
.