Дискусије : Немачка

 Коментар
Kako do zdravstvenog osiguranja u Minhenu?
Annunaki
(:))))
08. април 2014. у 09.11
Moja supruga i cerkica su Madjarski državljani. Nasli su stan u Minhenu i planiraju da prijave boravak sa tom adresom stana u njihovoj opstini tj. u Auslenderamt-u. S obzirom da ona još uvek nije u radnom odnosu i da će tek po dolasku u Minhen probati da nadje nekakav posao, šta je sa zdravstvenim osiguranjem do tada za njih dve? Da li da koriste putno osiguranje ili mogu tamo da uplate neko njihovo zdravstveno osguranje?

Cerkica ima 6 godina i trebalo bi da podje u vofschule. Da li mora da saceka dok supruga ne nadje posao da bi je uopste primili u tu predskolicu ili to nije uslov?

Ja bih sa njima mogao da krenem turisticki, znaci maksimalno 3 meseca. Da li da uplatim putno zdravstveno osiguranje u trajanju od 3 meseca ili bi u Minhenu mogao da uplatim neko njihovo zdravstveno osiguranje koje bi možda pokrivalo vise stvari nego ovo putno?

Jaga
(1Q84)
08. април 2014. у 09.42
Zdravo

Evo ovde odgovora na tvoja pitanja:

http://www.krankenkassen.de/meine-krankenkasse/krankenversicherung-eu/arbeit-suchen/

Nemam sada vremena da ti prevedem na srpski, možda neko drugi ovde može da to obavi.

Pozdrav,
Jaga
Jaga
(1Q84)
08. април 2014. у 11.04
Zdravo

Ukratko, ako se prijavi na Arbeitlosenamt, onda može da se prijavi za redovno zdravstevno osiguranje. Za to je još potrebno da je u državi iz koje dolazi imala redovno zdravstveno osiguranje. To se dokazuje sledećim formularima: „Structured Electronic Document SED 040 ili SED 041”.

Deca su obično osigurana preko roditelja.

Pozdrav,
Jaga
Annunaki
(:))))
08. април 2014. у 16.47
Hvala Jaga na trudu i odgovorima.

Preveo sam preko google translate sve sa onog linka koji si mi poslao. Koliko sam shvatio tamo stoji da građani EU mogu da se oslonena na evropsku karticu zdravstvenog osiguranja (EHIC). Međutim, tretman sa Evropskom karticom za zdravstveno osiguranje je ograničeno na hitnu pomoć. E sad nisam siguran šta podrazumevaju samo pod hitnu pomoć i šta je EHIC.
Takođe piše da mogu to osiguranje da prošire a za to je još potrebno da su iz države iz koje dolaze imali redovno zdravstveno osiguranje. To se dokazuje sa SED 040 ili SED 041„. Da li sam u pravu?
Ona živi u Srbiji i ima srpsko zdravstveno osiguranje. Nikada nije živela u Mađarskoj, njena rođena sestra je tamo. Da li može i da li uvažavaju SED 040 ili SED 041 iz Srbije? Šta je u ovom slučaju najbolje i realno za nju dok ne nadje posao?
Da li može da se registruje u zavodu za zapošljavanje kao nezaposlena i da dobije neko zdravstveno osiguranje?”
Jaga
(1Q84)
09. април 2014. у 02.58
Zdravo

Poslednji pasus:

„Wer als EU-Bürger bisher weder eine private noch eine gesetzliche Krankenversicherung hatte, kann das in Deutschland ändern. Denn seit der Gesundheitsreform 2007 hat jeder in Deutschland das Recht -und die Pflicht!- eine Krankenversicherung abzuschließen. Bürger anderer EU-Mitgliedsländer können sich dazu bei einer deutschen Krankenkasse anmelden. Dabei muss nachgewiesen werden, dass bisher weder eine private, noch eine gesetzliche Krankenversicherung bestanden hat.”

Bi otprilike odgovarao vasem slučaju. Znaci posto živi u Srbiji, a Srbija nije u EU, nije bitno koje je osiguranje imala u Srbiji. Ovde se racuna kao bez prtehoding osiguranja. I onda tu piše, da EU državljani imaju pravo na redovno zdravstevno osiguranje, na osnovu reforme tog zakona iz 2007-e. Tu je onda uslov samo da se dokaze da nije imala nikakvo osiguranje.

Zakonski znaci ima pokrica. Druga je stvar sto je ovo tipican primer „vise matematike” za običnog cinovnika, pa zavisno od toga kome konretnop naletite možda će te izgubiti dosta zivaca dok sve obavite.

Pozdrav,
Jaga
Jaga
(1Q84)
09. април 2014. у 03.06
Zdravo

Ako je već nasla stan i već prijavila boravak, prvo sledeće je da se prijavi kao nezposlena. U najboljem slučaju već tu će se rešiti pitanje zdravstevenog osiguranja.

Što se tiče prakticnog osiguranja, da sam na vasem mestu, za svaki slučaj bi uplatio makar za tih prvih mesec, dva neko putno zdravstveno osiguranje.

I onda na miru jurio da obavim sve oko papira ovde. A što se tiče tvog boravka, nemam konkretan primer, ali bi trebalo da na osnovu supruge dobijes i sam pravo boravka.

Najbitnije od svega jeste: Šta ste po zanimanju?

Pozdrva,
Jaga

Annunaki
(:))))
09. април 2014. у 06.57
Ja sam dipl.ing.informatike, supruga je ing.prehrambene tehnologije.
Što se tiče mog dolaska tamo, raspitali smo se kod jednog advokata u Nirnbergu i on nam je rekao da nema potrebe da trazimo boravak preko spajanja porodice(tu treba ispuniti odredjene uslove) već da zatražim samo Aufenthaltskarte. Ta karta je namenjena clanovima porodice gradjana EU koji migriraju u drugu EU državu. Za tu kartu nisu potrebni nikakvi dodatni uslovi i u nju je uključena i radna dozvola.

http://de.wikipedia.org/wiki/Aufenthaltskarte_(Deutschland)

Na nju se treba čekati zavisnosti og gužve a maksimalno do 6 meseci. Ona se odnosi samo na mene. Supruga može odmah po prijavljivanju da radi. Ne znam samo da li i ona treba da dobije nekakvu karticu kao legitimaciju i potvrdu da ima pravo rada u Nemačkoj ili ne?

U pravi si da je najsigurnije uplatiti putno osiguranje za sve na jedno 2-3 meseca. Oni ako hoće daće joj odmah, a ako ne kada se zaposli za mesec-dva dobiće sigurno i ona i dete.

Što se tiče predškolice za dete, da li se negde može videti gde se nalaze u Minhenu i da li možda znaš, može li dete da krene u vorschule pre nego što se supruga zaposli? Da li deca placaju prevoz do te predškole? Koliko sati u toku dana se ostaje u predškoli i da li im tamo sleduje neki obrok? Da li postoje predskolice posebno za decu koja još ne znaju Nemački ili ih ne odvajaju po tome?
Jaga
(1Q84)
09. април 2014. у 09.17
Zdravo

Predskolice u principu ne postoje za decu koja ovde odrastaju i idu u zabaviste. Ta deca sa 6 godina upisuju se u prvi razred osnovne skole.

Predskolice su upravo za decu koja ne vladaju nemackim jezikom dovoljno da bi krenuli u skolu sa ostalom decom.

Već sam negde ranije napisao da su te predskolice obavezne za decu koja ne vladaju nemackim, pa samim tim ništa ne kostaju.

Ali, obično je ta predskolica u sklopu neke osnovne skole, i ako dete ostaje tu na rucku i popodnevnom boravku, to kosta. Racunajte da je rucak + boravak negde oko 150 do 200 Evra mesecno. Ja nisam u Minhenu, pa ne znam konkretno cene tu, ali ne verujem da se značajno razlikuju.

Mesto u boravku može isto predstavljati problem, zato što se to mesto u principu rezervise godinu dana unapred. Ali možda ima izuzetaka, za decu koja idu u predskolicu.

Inače bravo na odluci da dodjete. Cenim da će te biti iznenadjeni kada nađeteoboje posao, koliki „boost” u vasem zivotu predstoji.

Svako dobro,
Jaga

Jaga
(1Q84)
09. април 2014. у 09.22
Da li deca placaju prevoz u Minhenu ne znam, ali svakako neće dete samo ići tamo, nego sa roditeljem.

Skole, pogotovu osnovne skole, imaju casove iskljucivo pre podne.

Nasa cerka je sada u prvom razredu, i obično ima 4 casa, neki put 5.
Znaci u 12:00 je kraj casovima, zato i postoji taj boravak u skoli.

Jaga
(1Q84)
09. април 2014. у 09.23
Te boravisne titule su nalepnice u pasosu, nikakve posebne kartice ne postoje.
Annunaki
(:))))
10. април 2014. у 09.22
Hvala puno Jaga na odgovorima i podršci.

Ok, ali ukoliko nema mesta u popodnevnom boravku u školi moraće sama da ide kući u 12h.

Da li mi od vlasnika stana dobijamo ugovor o zakupu stana na osnovu koga prijavljujemo u opštini mesto boravka. Moja supruga dobija odmah u pasošu tu nalepnicu da ima boravak u Nemackoj. Da li je sa time završeno sve tj. da li odmah nakon toga može tražiti posao? Da li je neophodno da se prijavi na zavod za zapošljavanje? Šta još treba uraditi po dolasku tamo?

Advokat nam je rekao da ja mogu, istovremeno kada se ona prijavljuje u opštini, da zatražim Aufenthaltskarte. Kakvo je tvoje mišljene (zbog sužbenika i njihovog razumevanja) da li je pametnije da ona prvo dobije nekakav posao pa da tek onda da ja zatražim Aufenthaltskarte? Što se tiče posla ona bi za početak prihvatila bilo šta dok ne nauči dovoljno jezik da bi mogla da proba nešto u struci. Šta ti misliš koliko bi njoj orjentaciono bilo potrebno vremena da nadje nekakav posao? Njen nemacki je samo na A1 nivou.

Da li bi nam tražili tj. od nas zahtevali da idemo na nekakav kurs Nemačkog, obzirom da je ona EU gradjanin a j njen suprug?

Čitao sam na ovom forumu da si ranije rekao da dete posle završene vofschule može da preskoči prvi razred jer se ne uči nešto puno. Da li prodaju knjige u knjizari za prvi razred kako bi iz njihmogao da ucim dete kao kasnije ne bi bila godinu dana u zaostatku što se polaska u školu tiče a po njihovom čak 2, jer kreću sa 6 godina. Ćerkica avgusta puni 7 godina. Ukoliko mi dojemo u Nemačku u Junu ona bi sa vofschule krenula pretpostavljam tek Septembra?

Kako se uopšte ljudi snalaze tamo kad im se dete recimo razboli i moraju da izostaju sa pola a to se tamo bas i ne toleriše? Tamo neće biti babe i dede pa nema ko da uskoči.
Jaga
(1Q84)
10. април 2014. у 12.33
Zdravo

Da li mi od vlasnika stana dobijamo ugovor o zakupu stana na osnovu koga prijavljujemo u opštini mesto boravka.
Re: Da.

=====================================

Moja supruga dobija odmah u pasošu tu nalepnicu da ima boravak u Nemackoj.
Re: Koliko traje ta procedura ne znam. Možda se zavrsi sve za jedan dan, a možda mora i par puta da ode.

Da li je sa time završeno sve tj. da li odmah nakon toga može tražiti posao?
Re: da.

Da li je neophodno da se prijavi na zavod za zapošljavanje?
Re: Ne znam d ali je neophodno, možda je poželjno. Nisam siguran, da li ima pravo na neku pomoć, na ime nezaposlenosti. Ne verujem, ali akko ima, onda neka se prijavi odmah.

Šta još treba uraditi po dolasku tamo?
Re: Ucite nemacki.

==============================================

Advokat nam je rekao da ja mogu, istovremeno kada se ona prijavljuje u opštini, da zatražim Aufenthaltskarte. Kakvo je tvoje mišljene (zbog sužbenika i njihovog razumevanja) da li je pametnije da ona prvo dobije nekakav posao pa da tek onda da ja zatražim Aufenthaltskarte? Što se tiče posla ona bi za početak prihvatila bilo šta dok ne nauči dovoljno jezik da bi mogla da proba nešto u struci. Šta ti misliš koliko bi njoj orjentaciono bilo potrebno vremena da nadje nekakav posao? Njen nemacki je samo na A1 nivou.

Re: Ne znam za njenu struku, ali znam za tvoju. Ti bi trebao sto pre da zatrazis tu Aufenthaltskarte. I odmah da nadjes posao. Ovde u Frankfurtskom regionu, kažu da ti ne treba 14 dana kada ostanes bez posla, da nadjes novi. A sigurno ni u Minhenu ne treba duže.

=====================================

Da li bi nam tražili tj. od nas zahtevali da idemo na nekakav kurs
Nemačkog, obzirom da je ona EU gradjanin a j njen suprug?

Re: Ne znam da li bi vam tražili, ali svakako u Vasem licnom interesu je da sto pre i sto bolje savladet nemacki jezik. Kod mene u firmi imaju ovi Talijani, Spanci i ostali sto nam dolaze, casove nemackog besplatno u svim nivoima.

=====================================

Čitao sam na ovom forumu da si ranije rekao da dete posle završene vofschule može da preskoči prvi razred jer se ne uči nešto puno. Da li prodaju knjige u knjizari za prvi razred kako bi iz njihmogao da ucim dete kao kasnije ne bi bila godinu dana u zaostatku što se polaska u školu tiče a po njihovom čak 2, jer kreću sa 6 godina. Ćerkica avgusta puni 7 godina. Ukoliko mi dojemo u Nemačku u Junu ona bi sa vofschule krenula pretpostavljam tek Septembra?

Re: Da, ovde imaš milion izdavaca skolskih knjiga, nije kao u Srbiji da je to na državnom nivou, nego svaka skola za sebe bira. Tako da mozete da birate.

=====================================

Kako se uopšte ljudi snalaze tamo kad im se dete recimo razboli i moraju da izostaju sa pola a to se tamo bas i ne toleriše? Tamo neće biti babe i dede pa nema ko da uskoči.

Re: Ovde u startu imaš 30 dana odmora. Te dane možeš i polovicno koristiti, znaci pola dana odmora danas, a pola neki drugi put. Plus, obično i firma daje, konkretno kod mene, 10 dana po detetu, koje možeš uzeti slobodno na osnovu lekarskog izvestaja da ti dete bolesno.

Pozdrav,
Jaga
Annunaki
(:))))
11. април 2014. у 05.48
Još jednom puno hvala na svim ovim informacijama.

Da li se za dečiji dodatak prijavljuje posebno(i gde) ili joj automatski sleduje kada se zaposli tj. da li ga automatski isplaćuju u okviru plate. Da li on sleduje čak i ako oba roditelja rade i do koliko godina starosti deteta se može dobijati? Čuo sam da je negde oko 180-200€. Pretpostavljam da se ne može dobiti dok ona ne nađe posao, tj. ako bi oboje bili nezaposleni.

S obzirom da oboje nećemo u početku biti zaposleni pretpostavljam da možemo uzeti samo neki Prepaid paket što se mobilnog telefona tiče. Postoji li prepaid paket sa „neograničenim” internetom i koja je odprilike cena? Da li se prodaju samo u njihovim poslovnicama ili ih ima i u marketima?

Kako mogu najlakše da regulišem pitanje interneta. Stan koji planiramo da uzmemo se izdaje najviše na 6 meseci. Da li je nejbolja varijanta za početak internet preko nekog mobilnog operatera gde dobijem njihov usb stick? Kolika je cena za neki prepaid paket? Gde se mogu kupiti? Gde se Vrši dopuna?

S obzirom da nam je nivo znanja Nemačkog A1, da li možemo sa njim dobiti bilo kakav posao (NE mislim posao u struci) i za koliko odprilike po nekoj tvojoj proceni je to moguće, tj. koliko dugo bi žena tražila posao? Navodno su neki pričali kako sa tako malim znanjem Nemačkog jezika neće niko hteti da te zaposli čak i za najprostije poslove?
Jaga
(1Q84)
11. април 2014. у 07.50
Zdravo

Da li se za dečiji dodatak prijavljuje posebno(i gde) ili joj automatski sleduje kada se zaposli tj. da li ga automatski isplaćuju u okviru plate. Da li on sleduje čak i ako oba roditelja rade i do koliko godina starosti deteta se može dobijati? Čuo sam da je negde oko 180-200€. Pretpostavljam da se ne može dobiti dok ona ne nađe posao, tj. ako bi oboje bili nezaposleni.

Re: Deciji dodatak se posebno jednom za svagda zahteva, posle toga dete dobija min. do 18 godine, a ako studira i do 25-te godine. To je nezavisno od radnog odnosa roditelja. Izvor:

www.arbeitsagen" >https://www.google.de/url?sa=t&rct=j&q=&esrc=s&frm=1&source=web&cd=1&ved=0CC4QFjAA&url=https%3A%2F%2Fwww.arbeitsagen tur.de%2Fzentraler-Content%2FVeroeffentlichungen%2FMerkblatt-Sammlung%2FMB-Kindergeld.pdf&ei=DNRHU5WjAejX0QXeuoBY&usg=AF QjCNH-lCrY51BC3Zlu6M4tcHsh9ZEx5g&bvm=bv.64542518,d.bGE

=======================

S obzirom da oboje nećemo u početku biti zaposleni pretpostavljam da možemo uzeti samo neki Prepaid paket što se mobilnog telefona tiče. Postoji li prepaid paket sa „neograničenim” internetom i koja je odprilike cena? Da li se prodaju samo u njihovim poslovnicama ili ih ima i u marketima?

Kako mogu najlakše da regulišem pitanje interneta. Stan koji planiramo da uzmemo se izdaje najviše na 6 meseci. Da li je nejbolja varijanta za početak internet preko nekog mobilnog operatera gde dobijem njihov usb stick? Kolika je cena za neki prepaid paket? Gde se mogu kupiti? Gde se Vrši dopuna?

Re: Što se tiče mobilnog za početak uzmite prepaid. Neograniceni prepaid koliko znam još nema niko za mobilne uredjaje. Za kuci bih vam preporucio neku DSL varijantu. Trebace vam brzi internet i za ucenje jezika. Zašto uzimate stan koji se izdaje najviše na 6 meseci? To će vam proleteti dok kazete keks. Drugo ko zna gde ćete posle toga naći sledeći stan, a dete ako prijavite u predskolicu, zabaviste, ncete valjda vozati kroz pola grada.

=======================

S obzirom da nam je nivo znanja Nemačkog A1, da li možemo sa njim dobiti bilo kakav posao (NE mislim posao u struci) i za koliko odprilike po nekoj tvojoj proceni je to moguće, tj. koliko dugo bi žena tražila posao? Navodno su neki pričali kako sa tako malim znanjem Nemačkog jezika neće niko hteti da te zaposli čak i za najprostije poslove?

Re: Već sam juče napisao za tvoju ženu ne znam, za tebe mi nije jasno - nećeš valjda traziti posao van struke??? A tu će ti biti dobar i engleski, nije nemacki bas neophodan u nasem poslu.

Pozdrav,
Jaga
Hobbit
11. април 2014. у 08.42
Jaga, nisam sigurna dali je za Kindergeld bas tako. Ako recimo dete živi samo sa jednim roditeljem i taj roditelj ostane bez posla, šta se onda desava? Po onome sto sam procitala, dok roditelj sa kojim dete živi ne dodje opet do posla, dete ne prima deciji dodatak.
Tako da, ako oboje ne rade, ne placaju nikakav porez Nemackoj za sada, dali uopste imaju pravo da podnose zahtev za Kindergeld?
A što se tiče Namckog, upravo tako, zaboravi da cekas da trazis „pravi” posao dok ga ne naucis. Sa engleskim se sasvim ok funkcionise.
Hobbit
11. април 2014. у 08.51
Ne radi link koji si postavio za Kindergeld, Jaga.
Sad te neću „cackam” ali vidis da si i te kako potreban na ovom forumu :-)
marijamhlc
11. април 2014. у 09.17
Nemojte pogresno da me shvatite, ali zašto rizikujete da svi porodicno dolazite sada i trosite veliku kolicinu novca na stan i t.d, a bez posla ste?

Zar nije lakse da supruga dodje sama, posto ona ima pasos EU i pocne da trazi posao ovde, a kada ga nadje, da joj se pridružite ti i cerkica? Nekako mi je to logicniji raspored desavanja.

Čak i taj stan sto hocete da iznajmite je skuplji za 30% nego stan na duže staze, a svakako stanodavac će da vam trazi opet potrebna dokumenta da zna da mozete da placate taj stan, a to podrazumeva i ugovor o zaposlenju

Nije Nemacka jeftina za tu avanturu sto vi želite da odradite, posto sigurno morate da imate oko 2000€/msc, a verujem da ako imate te oare da potrositee, ne mozete da živite loše ni u Srbiji.

Deca moje drugarice sto je u Minhenu su morale da pohadjaju i dodatnu skolu jezika da bi se upisali u skolu, svih godinu dana. Tako da jedno je kada se rapitujete iz Srbije o informacijama, ali iskreno sve zavisi od slučaja do slučaja.

Annunaki
(:))))
11. април 2014. у 10.00
Link je loše ispao. Jel to znači da se za dečiji dodatak prijavljuje u nacionalnoj službi za zapošlavanje? Kako se na Nemačkom kaže dečiji dodatak? Gde se podiže novac od tog dodatka?

Svi su nam rekli da je iznajmiti stan bez radnog odnosa gotovo nemoguće. Zato uglavnom tražimo stanove preko WG soba ali izaberemo opciju ceo stan.
http://www.wg-gesucht.de - tu uglavnom ne traže da ste u radnom odnosu. Tu se izdaju stanovi uglavnom na određeni kraći period i potpuno su namešteni. Može se neći i na duži period ali neki tada traže da ste u radnom odnosu. Dete reće septembra u predškolu tako da eventualno možemo promeniti stan do tada. Naravno da će mo pokušati da nađemo stan na duži period ali kao što rekoh to u našoj sitiaciji ide jako teško.

Naravno da ću probati da tražim posao u svojoj struci ali ako ga ne mogu dobiti sa trenutnim poznavanjem nemačkog jezika, a uz to mi ni Engleski nije sjajan, bar što se konverzacije tiče, radiću do tada nešto drugo.
Jaga
(1Q84)
11. април 2014. у 11.17
Zdravo

U Google ukucajte Kindergeld.

Prvi rezultat, barem kod mene, jeste dokument pod nazivom:
„pdf: Merkblatt Kindergeld 2014 - Bundesagentur für Arbeit”

Inače na Kindergeld imaju pravo svi Nemci, svi sa Niederlassungserlaubnis, svi EU gradjani, pa i državljani Srbije, na osnovu nekog starog sporazuma SFRJ i Nemacke. Čak i priznati „begunci” i „nosioci azilskog prava” imaju neotodjivo pravo na Kindergeld.

I svega sledi, da nema veze da li roditelji rade. To je vise pravo deteta, nego samog roditelja.

Ne mogu da pastujem direknto text iz tog pdf-a ovde, zato što nije moguće kopirati ga. Ali videcete i sami.

Pozdrav,
Jaga

Jaga
(1Q84)
11. април 2014. у 11.41
Inače smatram da ćeš ti kao IT strucnjak daleko lakse, da ne kažem odmah, naći posao u struci.

Zato, mislim, da je pametno da dodjete zajedno. Sam ne možeš da dodjes zbog papira, a dete već vam ima 7 godina, pa bilo kakvo odlaganje bi bilo bas steta.

Ne znam koliko novaca imate, ali možda bi bilo dobro da ne trazite bas u samom Minhenu stan.

Inače bas danas čitam da plata je početna plata za mladog Software Engineera direktno sa studija, oko 45K Evra.

Zato mislim, da ti nikako nebi smeo da trazis bilo šta van svoje struke. Čak i po cenu neznanja jezika, bi pre isao na to da tražim recimo 35K Evra u startu, posto to nećeš naći ni u kakvom drugom poslu bez znanja jezika.

Gde si ti studirao? Zar vam nisu usadili taj ponos inzenjera? Kako uopste pomišljas da trazis nešto van struke?

Budite pametni, jeste da je gadno u Srbiji, ali nemojte da srljate.

Pozdrav,
Jaga
Annunaki
(:))))
11. април 2014. у 16.17
Što se tiče plate ja bih radio za bilo kakvu, čak i besplatnio prvih par meseci samo da je posao u struci. Iz izkustva svojih kolega stekao sam utisak da je jako teško naći posao. Oni su poslali na stotine CV-a a pozvali su ih samo par njih na razgovor i nigde nisu prošli. Zavrlio sam u Kragujevcu.
Možda je drugačije ako se već ima radna dozvola i firma nema obavezu da vadi blue card, a i plata može tada da bude i ispod propisanih 35K.
Posla se najmanje plašim. Mislim da bih lako savladao to što se traži, samo da me prime. Jedino mi je konverzacija na Engleskom slabija strana.

Annunaki
(:))))
12. април 2014. у 11.48
Rečeno nam je da se za Aufenthaltskarte čeka zavisnosti od opterećenja službe koja obrađuje te zahteve a najviše 180 dana. S obzirom da ja mogu u EU biti najviše 90 dana od 180 da li postoji neka mogućnost da produžim taj boravak tamo ako ni posle 90 dana ne dobijem Aufenthaltskarte?
marijamhlc
12. април 2014. у 12.23
Hm, moj brat ima softversku firmu u Canadi, poprilično uspesnu, i od prilike se zna kakvi programeri kod njega ulaze u firmu. On je zeleo da zaposli nekog iz Srbije pre par godina, ali na zalost to je bio problem tada, nije mogao da nadje dovoljno strucnog programera da radi u njegovoj firmi

E sad, ne znanje engleskog svakako je ogroman minus, posto softveri se prave uglavnom na engleskom jeziku. Zavisi i šta radis trenutno, kakav si programer, na kakvim projektima si radio, šta znaš od programskih jezika, da li si zavrsio neke Microsoft kurseve, koje sertifikate imaš i t.d.

Ja sam tvorac jednog softvera, inače sam Magistar Arhitekture, i trenutno imam IT ekipu sa kojom radim na tom softveru, ali moram ti priznati uopste nije bilo lako naći u Srbiji nekog ko to ume da uradi, posto pola tih stvari niko nikad u Srbiji nije radio, uglavnom su me svi bledo gledali šta ja to želim da napravim!
A zelela sam da radim sa nekim kz Srbije, zato što je projekat ogroman,, lakse mi je bilo zbog sporazumevanja, iako odlično znam i Engleski i Ruski, i ko god odradi ovakav projekat cena mu se dize za 100%, a još ako ostvarimo ono sto smo planirali, ola la!:)

Ja znam par programera koji su ovde za mesec dana nasli posao iz Srbije i preselili se, ali opet je sve ono gore pomenuto bilo na njihovoj strani, znanje Engleskog, početan Nemacki, godine i godine iskustva na raznim projektima, razni sertifikati i t.d.

Jaga
(1Q84)
24. април 2014. у 11.25
„Iz izkustva svojih kolega stekao sam utisak da je jako teško naći posao. Oni su poslali na stotine CV-a a pozvali su ih samo par njih na razgovor i nigde nisu prošli.”

Ovo ti lako mogu objasniti: Kriza je u Italiji, Spaniji, pomalo i u Francuskoj.

Gomile inzenjera dolazi iz te tri zemlje. Njima nikakvi papiri nisu potrebni da bi radili ovde.

A firme su ti lenje, šta da se mlate oko papira za nekog van EU, ako ima strucnjaka bez makljaze.

Ali to ne možeš porediti sa vasim slučajem, ti imaš pravo rada ovde na osnovu supruge. Ne treba ništa firma da trci za tebe. Znaci kod tebe jedino znanje engleskog i strucnost su bitni.

Jaga

resistance
(xxxxoooxxo)
12. мај 2014. у 08.06
anunaki,nije mi jasno kako si nasao stan bez da niste isli da ga vidite, direktno iz Srbije, na osnovu slika? Možeš li reci koliki stan i koliko love, u kom delu grada?
I na koliko je ugovor meseci?
Za plate si pitao gore, ja koliko znam ispod 1500e nije mesecna zarada. Najbolje ako imaš nekoga u početku da vam pomogne da nešto nađete mislim da nije loše neki rad u kuhinju za početak. Skup je sport preseljene jer se placa kaucija, provizija, stanarina a sve je to duplo vise nego kod nas.
A to koliko je opravdano da se sele, ja mislim da ako su vredni mladi ljudi biće im bolje dugorocno gledano nego da ostanu u Srbiji zemlji bez buducnosti (na zalost).
shonsi
02. август 2014. у 08.24
Anunaki da li si izvadio http://de.wikipedia.org/wiki/Aufenthaltskarte_(Deutschland) kao sto si rekao da imaš pravo. Kod mene je isti slučaj , žena i deca madjarski državljani ja Srpski. Interesuje me imam li pravo i ja na tu kartu ili samo klasicno spajanje porodice gde imaš uslove kvadrature stana, plate koju supruga dobija itd.
 Коментар Запамти ову тему!

Looking for Oil Diffuser Necklaces Sterling Silver?
.