Дискусије : Немачка

 Коментар
Boravisna dozvola
Salvatore
25. август 2013. у 15.06
Pozdrav svima,ako može strucna pomoć.Naime oba roditelja imaju pasose Nemacke,naravno i ja sam rođen u Nemackoj,ali pre 40 godina.Da li je moguće dobiti boravak da li neko zna.Hvala unapred na svim odgovorima.
Imported_from_SERBIA
(Hacker-Pschorr)
26. август 2013. у 22.13
Pa ti si svabo.:) Šta imaš da pitas za boravak, ima da budes ravnopravni clan arijevske populacije. Nasi u svabiji to bolje znaju, treba da odes u opstinu gde si rođen i izvadis rodni list, tj. potvrdu o rođenju u Njemackoj. Tvoji roditelji su gradjani te države, i ja logicki ne vidim ni najmanju prepreku da se nastanis i živis u Germaniji.
Sumnjam da imaju neki zakon ukoliko si van Njemacke xx godina da te brisu iz državljanstva. Ambasada ti je polazna stanica, il' odlazak u opstinu gde si rođen i pokrenes postupak, boravak i radna dozvola.
Jaga
(1Q84)
27. август 2013. у 04.02
Zdravo

Ja naprotiv verujem da nema sanse da dobije boravisne papire. On nigde nije napisao da je ikada imao nemacko državljanstvo, koje bi onda mogao ili nije mogao izgubiti.

Ali, isto tako mislim, da konkretan odgovor, na ovo konkretno pitanje, može dati samo advokat strucan u toj oblasti.

Pozdrav,
Jaga
LaszloJ
(Dr.-Ing.)
27. август 2013. у 10.27
Po mom mišljenju presudno je da li su Salvatorovi roditelji bili nemački državljani kad se on rodio.

- Ako jesu, onda mu pripada nemačko državljanstvo i samo je pitanje zašto je dosad nije dobio/nema.

- Ako nisu, već su državljanstvo kasnije dobili, a Salvatore su ostavili kod dede i bake da živi kući (ExYU) onda mislim da nema puno šansi za državljanstvo, pogotovo ako njegovi roditelji nisu bili nemačke nacionalnosti.

Nemačku zakon o državljanstvo predviđa da na osnovu mesta rođenja nemačko državljanstvo mogu dobiti samo oni koji su rođeni posle 2002 i otad stalno i legalno borave u Nemačkoj. Ovi će morati da se odluče koje će državljanstvo da zadrže (Nemačko ili državljanstvo roditelja) i ako hoće da zadrže nemačko državljanstvo, moraju se pravovremeno odreći onog drugog. Ako to ne urade do 23. godine života, automatski im se oduzima nemačko državljanstvo.

Zakon o „Spaetaussiedler”-ima se eventualno može primeniti ako se može dokazati da su Salvatorovi predaci bili nemci i da su zadržali taj jezik, običaje, itd.. Jednostavno napisano ako je maternji jezik jednog od Salvatorovih roditelja (i dede/bake bar po jednoj liniji) nemački, tako se izjašnjavao (dokazi trebaju), znao je jezik i pripadao je nemačkoj nacionalnoj manjini (ima ih u Vojvodini, ali ne baš puno je ostalo posle 2 sv. rata). U ovom slučaju dobar advokat (Nemac koji dobro poznaje taj zakon, možda neko iz nemačke zajednice u Novom Sadu ili pravi Nemac iz Nemačke) možda mogao nešto da postigne.

Inače ako nema ništa od državljanstva, ne vidim neku osnovu za radnu dozvolu ili dozvolu za boravak, ali opet, možda ima neka kvaka gde se može uhvatiti.
Imported_from_SERBIA
(Hacker-Pschorr)
28. август 2013. у 19.02
Ako su roditelji imali boravisne papire u vreme njegovog rođenja, onda ne vidim prepreku da nema pravo na državljanstvo. Njemu pripada državljanstvo automatski. Ne verujem da svabo podnosi zahtev za državljanstvo ako je rođen u Njemackoj! Logicno je da ima pravo na državljanstvo. Opet se ogradjujem, ne poznajem zakon, već rasudjuuem na osnovu logike, zakona drugih država vezano za državljanstvo, itd...
LaszloJ
(Dr.-Ing.)
29. август 2013. у 03.40
Jedno je logika a drugo je zakon. I to varira od države do države.

Generalno, državljanstvo se može steći na više načina:

(1) na osnovu državljanstva roditelja („nasleđivanjem”),
(2) na osnovu mesta rođenja.
(3) na osnovu lične molbe nakon x godina legalno provedenih u datoj državi, sve vreme radeći i uplaćivanjem svih poreza, dadžbina i ispunjavanjem kojekakvih dodatnih uslova.

To je u raznim državama različito regulisano.

Recimo u USA su oduvek bili na snazi (1),(2),(3), što znači neko rođen na tlu USA je automatski postao US državljanin.

Za Nemačku su do 2002 isključivo važili principi (1) i (3), mesto rođenja nije igrao nikakvu ulogu. Princip (2) su uveli za sve one koji su rođeni 2002 ili kasnije, vidi odgovarajuće sajtove za detalje (ili moj komentar gore).
Jaga
(1Q84)
30. август 2013. у 01.35
Šeta Mujo parkom i vidi čoveka kako čita knjigu „Logika”.
- Šta ti je to logika? – pita ga Mujo
- Pa vidiš, imaš li ti akvarijum?
- Imam.
- Evo logično je ako imaš akvarijum da voliš životinje,
ako voliš životinje voliš i ljude, ako voliš ljude voliš i žene i onda je logično da nisi peder!!!
- Ide Mujo dalje i sretne Hasu pa ga pita:
- Znaš li ti što je logika?
- Ne znam!
- Evo vidiš, imaš li ti akvarijum?
- Nemam.
- Marš pederčino jedna!!!!
sirchulle
(CAD Designer)
03. септембар 2013. у 12.48
Seta ti Mujo parkom i vidi Hasa kako sedi ispod drveta te ga upita:„Šta je? Sedis i razmišljas?”. Na to će Haso:„Ma, jok, samo sedim...”
Veljko000
03. септембар 2013. у 15.36
Treba mi pomoć. Da li neko od vas može da me uputi na pravi put jer sam potpuno zalutao. Pokusacu sto kraci da budem.
Bio sam u Nemackoj,pokrajina Niedersachsen,6 meseci. Nasao sam posao u struci,kao medicinski radiolog,bio sam nekoliko nedelja na probnom radu,dobijem ugovor i u opstini kažu da moram da se vratim u zemlju iz koje dolazim (Crna Gora) i da u ambasadi Nemacke predam dokumenta za radnu dozvolu. I dokumenta su bila potpuna,sve je bilo ok,ali posle 3 nedelje meni stigne pismo iz ambasade gde me oni odbijaju. Evo već 5 meseci ja predajem dokumenta i oni me i dalje odbijau,a kao razlog su mi skoro naveli da - Crna Gora i Nemacka nemaju potpisan ugovor o zaposljavanju radnika. Ja sam posao nasao sam,nije mi ga zavod tražio,i ljudi kako iz Crne Gore tako i iz Srbije odlaze da rade razlicite poslove sa svojim diplomama,i nigde se nije desilo ovo. Između ostalog na Anabin se moja diploma vodi kao visokokvalifikovana,pa iz tog razloga se mogu svrstati u grupu za Plavu kartu,ali sve je to dzabe,negde koci,a ja ne znam gde!! Mislim da bi mi dobro dosao savet, i ako neko zna nekog advokata koji je strucan za stvari slične ovakvim.
Hvala svima koji mi izadju u susret.
Hobbit
04. септембар 2013. у 02.59
Za Plavu kartu moras minimalno imati Bachelor diplomu, to je minimum Visa Skola ili 3 godine fakulteta. Samo sa srednjom skolom se ne kvalifikujes za Plavu kartu. Pogledaj na ovoj diskusiji, bio je post jedne medicinske sestre, gotovo ista situacija kao tvoja, odbijena iako je imala ugovor od poslodavca. Ne znam advokata koji bi mogao pomoći, ali bi tvoj potencijalni poslodavac iz Nemacke mogao da pozove i pita o cemu se radi.
Veljko000
04. септембар 2013. у 05.05
Ja imam Bachelor diplomu, Strukovni Medicinski Radiolog. Imao sam i kurs jezika koji sam upisao na svoju ruku i o svom trosku,poslodavac ga nije zahtevao,jer je covek bio nekada na specijalizaciji u Sarajevu,i prilično dobro govori srpski,dok skoro sve kolege govore engleski,i lepo sam se uklopio što se tiče te strane,u međuvremenu sam nemacki savladavao postepeno,pa sam se sve vise sluzio njim. Ni i ambasadi mi nisu tražili da imam polozen B2 nivo,ali sam podneo dokumenta da sam bio na kursu,i da ću nastaviti da ga i dalje pohadjam kad se vratim. Oni tvrde da je razlog a to su kazali i poslodavcu,da Crna Gora i Nemacka nemaju potpisan ugovor o zaposljavanju radnika,sto je meni nelogicno i nekako to ne mogu da prihvatim kao razlog,jer mi je besmislen. Po tome,niko nigde nebi mogao da radi iz Crne Gore u Nemackoj ili obratno,ma koja struka da je u pitanju.
Hobbit
04. септембар 2013. у 05.38
http://www.serbiancafe.com/lat/diskusije/new//read.php?num=99&id=16264073&thread=16184303

To je link za prethodnu diskusiju, slučaj skoro identican kao tvoj. Iz licnog iskustva znam da IT fakultetski obrazovani iz Srbije koji nadju poslodavca dobijaju Plavu kartu relativno brzo, bez obzira na to što, kako ovde kažu, ni Srbija nije potpisala bilateralni ugovor sa Nemackom o zaposljavanju.
Lista deficitarnih zanimanja ukljucuje IT strucnjake i skoro sve inzenjere; pojedine lekare specijaliste, ali nigde nisam videla da spominju medicinske tehnicare. Ako tvoje konkretno zanimanje ne postoji na listi prioriteta, uzimaju u obzir nepostojanje bilateralnog sporazuma. Kao neko sa Bachelor diplomom imaš sigurno prednost u odnosu na kvalifikovane medicinske tehnicare (srednja skola), ono sto treba da sa sigurnoscu utvrdis je dali je tvoje zanimanje na listi deficitarnih.
Veljko000
04. септембар 2013. у 06.00
U sustini moje zanimanje je deficitarno,na sajtu Bundesagentur fur Arbeit ima oglasa po nekoliko meseci za moju struku,jer su MTRA (sto je kod njih ekvivalentan posao mom) deficitarni i u nedostatku. I u 70% slučajeva svi koji rade taj posao su preko 40 godina starosti i vecina su žene. E sad,u klinici u kojoj sam dobio posao ima svega nas 4, i ubedljivo sam najmladji tamo. Mom poslodavcu su rekli - kao zašto bas on? On im je odgovorio zbog mojih sposobnosti i zalaganja,ponasanja i preciznosti i jer neće niko da dodje da radi u taj mali grad gde sam bio,Goslar. Ali oni su potpuno tvrdoglavi,i dodje mu sve kao igra zivaca pa ko vise izdrzi,uspece.
sirchulle
(CAD Designer)
04. септембар 2013. у 14.02
Cudni su putevi deficitarnosti (gospodnji). Pre nego sto sam otisao u Nemacku kao dizajner u autoindustriji radio sam kao konstruktor i CNC programer sto je opet daleko od mojeg stvarnog obrazovanja (masinski tehnicar - brodogradnja). Dakle, treca oblast koja mi je bila hobi, maltene, mi je obezbedila posao i papire u Nemackoj na osnovu ugovora sa poslodavcem i toga kako je ured za strance to procenio. U mojem slučaju hobi mi je mnogo vise vredeo nego stvarno obrazovanje i iskustvo. Na sreću taj hobi sada radim profesionalno tako da mogu da kažem da su stvarno cudni putevi deficitarnosti. Pokusao sam ja da dobijem posao i na osnovu obrazovanja formalnog i na osnovu iskustva (dominantnog) ali nije islo. Kada sam se okrenuo ka dizajnu sve je glatko prošlo. Možda problem nije cilj nego put...
Hobbit
05. септембар 2013. у 07.04
Nije bitno dali na sajtu ima oglasa tvoje struke koji stoje mesecima, zanimanje je deficitarno samo ako su ga takvim proglasili i stavili na listu. Ne verujem da je u Nemackoj radna dozvola igra zivaca, sluzbenici se drže propisa i ne pada im na pamet da improvizuju. Istina, ponekad se nalupaju kada im onako s´ nogu trazis informacije, ali za radne dozvole svi papiri idu u Bohn i tamo centralno odlucuju. Na linku za prethodnu diskusiju sa istim problemom možeš da vidis da je covek 2 puta dobio radni ugovor sa dve razlicite bolnice i oba puta su ga odbili sa istim obrazlozenjem.
kriska
(Kakve su ti misli, takav ti je)
06. септембар 2013. у 11.09
Problem je u tome sto više ne odlucuje samo poslodavac, već i država.
Ako na birou za zaposljavanje postoji trazeni kadar, poslodavac prvo mora da zaposli radnika koji ima boravisne papire u Nemackoj, ako nema takvog na birou onda se prima radnik iz zemalja EU, pa ako se niko iz Nemacke i iz EU ne javi na konkurs, tek tada je moguće zaposliti radnike iz drugih država.
sirchulle
(CAD Designer)
13. септембар 2013. у 16.27
U Nemackoj postoji jedna specificnost a to je da interesi poslodavca i države ponekada znaju biti kontradiktorni. Da nije tako mnostvo ljudi bi se doselili kao specijalisti za leskovacke rostilje. Dakle(m), ako i jedna (poslodavac) i druga (država) ustanovi da je tvoje zanimanje deficitarno onda je OK. U suprotnom svasta je moguće ali krajnju reč na kraju ima država. Dakle, odes kod poslodavca, sa njim napravis ugovor ali ako ti država proceni da je to sve nedovoljno ništa od toga. Ja sam po struci masinski tehnicar (nedovoljno za nekakve papire) ali sam uz put i talentovani autodizajner onda su vrata sirom otvorena. Tako sam evo nekih pet-sest godina u Nemackoj a sada i na stalnim papirima. Ništa nije garantovano ali ništa nije ni iskljuceno. To je moje iskustvo...
Imported_from_SERBIA
(Hacker-Pschorr)
13. септембар 2013. у 20.21
SirChulle,

Ako naletis na ovaj topik opet javi mi se na i-mejl made.in.srbacatgmaildotcom, molim te.

Nije vezano za papire u Svabiji već hobi.:)
sirchulle
(CAD Designer)
15. септембар 2013. у 15.05
Ja se javio ali nešto ne „fercera”. Moja adresa je shulle(onaj znak)ptt(tacka)rs ...
eperson72
(lekar)
19. септембар 2013. у 13.16
glogovacb
22. март 2014. у 07.03
Pozdrav,
Imam 23 godine. Mama mi je rođena u Banatu, takođe i baba i deda. Ona je Nemica (devojacko Nuber), međutim nikada nije imala nemacko drzljavanstvo. Za babu i dedu i generacije iz njih nisam siguran.
uglavnom oni su folksdojceri... Da li se može ostvariti pravo na njihovo državljanstvo?

Hvala
05. март 2015. у 12.11
sa americkim fakultetom na engleskom jeziku i rođen u nemackoj kako do boravka i radne vize .hvala
 Коментар Запамти ову тему!

Looking for Unicorn Gifts?
.