Дискусије : Чикаго

 Коментар
Srpska narodna biblioteka
mongoose_35
(tamanitelj olosa)
06. мај 2011. у 16.05
Đorđe Nikolić (1949) već skoro četiri decenije živi u SAD, redovni je član najvećih američkih književnih akademija i udruženja, oba američka PEN centra, kao i srpskog i ruskog PEN-a i Udruženja književnika Srbije. Ujedno je i predsednik Srpske narodne biblioteke u Čikagu.

http://tinyurl.com/62tjdps
>
Zna li ko dje se to tačno nalazi? I ima li još ista slično u Cikagu i okolini?
Hvala.
Dunavska
(Customer Service Agent)
16. мај 2011. у 03.26
Izgleda da je to nešto kao muzej-biblioteka. Ne znam adresu, ali evo šta piše:
„Djordje Nikolic, čije stvaralastvo nije nepoznato citaocima ”Dijaspore„ živi u trospratnoj porodicnoj vili u Cikagu, na obali micigenskog jezera. U lepom salonu kao da je vreme stalo na početku minulog veka. Sve podseca na evropske salone iz vremena kada je Srpska knjizevna zadruga osnivana. Pri ulazu u ovaj klasicno dizajniran stan primecuje se da su svi zidovi iskorisceni za pojedinacne zastakljene stilske ormane za knjige. Taj prostor od preko 350 kvadrata, koji je pomalo i muzej i biblioteka i stan, pun je bibliofilskih izdanja, originala srpskih slikara, srpskih i ruskih ikona, evropskog stilskog namestaja s početka prošlog veka i orijentalnih tepiha, ali i naših, pirotskih, cilima. Posle Beograda, grad sa najvecim brojem Srba, Cikago, otkriva nam, ovim ogromnim salonom srpske knjige, svoju srpsku dusu.

Licna biblioteka Djordja Nikolica broji blizu 10.000 knjiga i smatra se najvecom privatnom bibliotekom u Srpskoj dijaspori. Ovde je zbrinuta i celopkupna biblioteka dr Bozidara Purica, predsednika srpske vlade u egzilu, koju je Nikolic otkupio devedesetih godina na jednoj licitaciji knjiga u Cikagu, gde je dr Puric do smrti živeo.
U posebnom ormanu Srpske narodne biblioteke u Cikagu izlozen je komplet izdanja Plavog kola Srpske knjizevne zadruge od njenog osnivanja 1892. do 1941. godine.”
Vrlo lep, interesantan i vredan poduhvat.
 Коментар Запамти ову тему!

Looking for Tassel Necklaces?
.