Дискусије : Заштита

 Коментар
Profesionalni srpski spameri
Mostro
(junior member)
18. август 2011. у 08.10
Leto je. I sezona je godisnjih odmora. Uprkos tome srpski spammeri i scammeri rade i od njih izgleda nema adekvatne zastite. Reklame, reklame, reklame i samo reklame, u postanskim sanducicima, nudjenja prezentacija na vratima, „besplatnih” letovanja, zavlacenje reklamnih materijala ispod brisaca automobila i uz stakla na vratima, kacenje reklama na kvake stanova, guranje u koverte sa racunima, stampu, guranje u ruke po samouslugama i kacenja robe oko kasa da zapinjete o nju ... i da ne nabrajam vise čega se sve dovitljivi srpski „biznismeni” nisu dosetili.
Elem, pored svih navedenih problema, tu su i nepozeljni telefonski pozivi sve ucestaliji, sto me, moram da priznam - izluđuje !

Pitanje je: da li postoji neka mogućnost ili telefon koji može da se programira tako da prima samo memorisane brojeve telefona ? Ili je možda neko rešenje i da stalno menjam broj fiksnog telefona ili da budem nekulturan kad me zovu kurta i murta ?

Da li neko ima ideju
kako se odbraniti bar od uznemiravanja telefonom ?
ali_deda_i_40_ajduka
(udaren u glavu)
18. август 2011. у 18.17
@Mostro,

Nema ti tu spasa, svi trguju tvojim privatnim podacima. Banka u kojoj imaš racun prodaje tvoje podatke spamerima a i sama te spamuje salje reklame ili zivkaju te telefonom i nudeci „bogom dane povoljne pakete usluga” samo za tebe. Ja sam prokuzio da to banka radi i tražio da setuju u bazi da me se ne uznemirava telefonom.
Stranke dolaze do podataka ko je postao punoletan i upisan je u biracki spisak, spamuju saljuci pisma toj osobi nudeci uclanjenje u stranku, najaktivniji su ovi Cedini.
Kad onako besan pitam odakle im moj broj telefona navodno slučajno iz imenika.
Sanducici su prepuni spam reklama, to samo pogledam da li ima prave poste a ostalo ide u djubre, u svim ulazima postavili smo korpe za otpatke a neki su zalepili papir da im se ne ubacuju reklame i ne otvaraju ulazna vrata. Meni je interfon pokvaren tako da sam spasen, spameri uvek zvone na zadnji red dugmadi jer znaju da su to visi spratovi i da ne možeš brzo da sidjes i da ih najuris.
Šta radi google, facebook i ostali, skupljaju lične podatke i trguju sa njima, najunosniji biznis
Mostro
(junior member)
18. август 2011. у 19.36
zdravo Deda,
nije bas da se ništa ne može. U mobilnoj telefoniji je nešto lakse jer neki već poseduju opcije za blacklist, a na italijanskim sajtovima sam nasao i podatak da noviji fiksni telefoni „Sirio”, koje prodaje njihov Telekom imaju dve mogućnosti, jedna da se nepozeljan korisnik odmah stavi na blacklist, a druga mogućnost je da se unapred ukucaju nepozeljni brojevi. I još postoji mogućnost da se koristi i neka od eventualnih usluga provajdera fiksne telefonije. E sad, proguglacu još, a videcu i šta ima od zastite nas Telekom. Ne mogu vise sa ovima sto nude „besplatna” letovanja, filtere za vodu, dormeo duseke i ko zna šta sve ne. Ono sto nađemna sofersajbni bacam po ulici, pa možda će nekom iz vlasti zapasti za oko ko pravi smece, odnosno cije se reklame valjaju ulicom. Oni iz gradskog stambenog su zesce bezobrazni, traže da im ides na noge da odjavis reklane, ko da ih je neko narucio !? Postansko sanduce mi je na jednoj adresi stalno prepuno, ovde i nije toliko strasno, ali bre guraju čitave novine. Onima sa „lavljom kandzom ne znam šta bih vise rekao, milion puta su mi zavlacili reklame pod brisac. One sto prodaju palacinke i kace po bravama na vratima reklame sam zvao i pretio im da ću da im napravim palacinku od palacinkarnice ako mi i dalje budu obelezavali stan, ali bre ne može se protiv svih. Ne da su spameri već su nesnosno bezobrazni i napasni. Samo gledam da ne bacim neki racun, inače me ne interesuje šta piše. Neka postave svoje reklame na internet, ali pola naših sajtova i ne radi, teraju svoj ”fazon„ i misle da će me dosadjivanjem bolje ubediti.”
ali_deda_i_40_ajduka
(udaren u glavu)
19. август 2011. у 11.28
Pozdrav Mostro :)

To sam telefonima zaboravi, ja sam tragao da li na mojoj ISDN liniji mogu da stavim te zabrane i nisam nasao. Hteo sam da stavim tastin broj da nas nocu ne uznemirava kad ne može da spava i kad ima napade paranoje. Bizarno ali uspeva čak i zaludi direktora ludnice koji je doktor nauka, covek sve prebacuje na somatsku stranu jer ona ima i somatske bolesti. Covek ne može da konstatuje da ima posla sa dvostrukom ili trostrukom sizofrenom licnoscu i da ima posla sa dusevnim bolesnikom.
Dok god joj ne postavi takvu dijagnozu može da nas maltretira do besvesti, u dom neće a kad bi dobila dijagnozyu onda ide pravno oduzimanje poslovne sposobnosti, centar za socijalni rad pa ili dusevna bolnica ili staracki dom.
Mostro
(junior member)
19. август 2011. у 13.42
za isdn ima i raznih dodatnih opcija i ne znam šta sve može da se kombinuje. Malo me nervira sto za sve moras da ides kod njih da potpises zahtev,dok sam u inostranstvu sve to mogao odmah ukucavajuci odgovarajuce sifre. Pa, mislim se ako i promenim telefon, mora da preko njega idu obe linije da bi se te zabrane instalirale. I mislim da ima neka fora sa pasvordima, pozoves broj pa ti trazi da ukucas i pasvord. I eventualno na jednom broju koji delim da stavim sekretaricu pa neka ostavljaju poruke, a prijateljima dam drugi broj, ili preusmerenje poziva sa treceg broja koji su svi zaboravili. Nešto ću da smislim, nego je dobro znati koje su mogućnosti, uzecu još brojeva ako ništa drugo, pa neka pricaju sa faksom :)
ali_deda_i_40_ajduka
(udaren u glavu)
22. август 2011. у 05.03
Za ISDN ima raznih opcija, možeš da splitujes brojeve na dva teelfona, jedan broj dajes drugi dajes samo prijateljma. Na ovaj prvi zakacis sekeretaricu.
Evo danas sam zmenio plasticnu karticu, istekla, ugovor zavrsne odredbe kaže: korisnik daje svoju saglasnost izdavaocu za koriscenje svojih ličnih podataka...itd...prevedeno i kurta i murta ovde i u inostranstviu može od banke dobiti tvoje lične podatke.
Sad se neki pitaju a sto si potpisao, ja kažem imam li izbora kad su sve strane banke i NB tu sluzi kao neki paravan. svi znaju da su jedne kamatne stope na kredite kod nas a sasvim manje kod te iste banke u inostranstvu. Plus kad bi proucavao sve odredbe svakog ugovora onda u banku bez advokata ne treba ići i dnevno bi banka opsluzila 2-3 klijenta.
Mostro
(junior member)
22. август 2011. у 06.57
pa trebaju mi obe linije, međutim mogu da uzmem još brojeva pa da taj broj koji delim svima preusmerim da ide pravo na sekretaricu, a da koristim druge brojeve za prijatelje. Ne možeš od svega da se odbranis, al kad naleti na tel. sekretaricu onda sa njom ne može da se ubeđuje i javim se kome hoću :) Za sad nemam boljih rešenja, a verovatno postoji još opcija. Mislio sam i na vrata da stavim kamericu da ne ustajem i otvaram svakome, zamaraju sa svojim fiks idejama. Valjda besparica, sa jedne strane ih i razumem, ali mnogo ih je.
hing
27. август 2011. у 16.47
U Austriji je zabranjeno zvati ljude radi reklame, a za postanski sanducic i ulazna vrata ima da se kupi nalepnica „bitte keine reklame” i onda ne ubacuju.
Zar to još u Srbiji nema?
ali_deda_i_40_ajduka
(udaren u glavu)
28. август 2011. у 10.31
@hing,

To sto si napisao ispadne kao provokacija. To spamovanje i trgovimu mojim ličnim podacima upravo radi banka iz tvoje države. Nalepnice ili odstampan tekst, u cemu je razlika? Zakon, koji zakon kad je sve prodato strancima.
hing
28. август 2011. у 11.11
Ovdje mora biti posebna nalepnica http://img1.classistatic.com/cps/kj/090628/203r2/0619ejg_18.jpeg inače ubacuju i dalje, ako sam napises.

Pa jel teško donijeti u Srbiji zakon da firme ne smiju u promotivner svrhe zvati privatne osobe?
hing
28. август 2011. у 11.16
I ovdje je isto, ako nešto narucis od neke firme, zavedu ti podatke i salju na tvoje ima kataloge i ponude. Treba ih samo nazvati i onda te izvace iz baze podataka.
ali_deda_i_40_ajduka
(udaren u glavu)
28. август 2011. у 16.01
@hing,

Ti i dalje ne kapiraš, ili nikad nisi živeo u Srbiji ili si iz nje otisao davno.
Kakav zakon, ko da ga donese, pa sama država-vlast ne postuje zakone koje je sama donela.
Poredis Austriju (nekad je to bilo Austo-Ugarsko carstvo) koje je imalo svoje zakone. Šta mislis ko je izmislio kanale za navodnjavanje po Vojvodini? Marija Terezija a posle je od toga nastao kanal Dunav-Tisa-Dunav koji je sad zapusten i ničemu maltene ne sluzi. Znaš li ti da u Vojvodini maltene svako selo ima groblje, predji Dunav i onda vidis da se ljudi shranjuju pored puta, u dvorisu ili na njivi i to u 21 veku.
LeaDiKaprio
(shumska)
29. август 2011. у 09.15
U Australiji je donesen zakon (još odavno) o zastiti privatnosti po kojem niko ko poseduje vase lične podatke (banka, medicinska ustanova, poslodavac, itd) ne mogu da daju vase podatke ukoliko ne date pismeno odobrenje eksplicitno u te svrhe. Znaci, ne može da bude potvrda da se podaci daju „nekome” pri cemu se implicira da se moraju dati centrali u Austriji ili gde već, a zapravo se prodaju reklamnim agencijama.

Takođe se u telefonskom imeniku u kojem izlaze svi telefonski brojevi iz cele zemlje može obeleziti teelfon kao „Silent” sto znači da se ne vidi u stampanim imenicima ili na Internetu. Dok nismo obelezili telefon kao „silent” stvarno su bili dosadni. Najviše me je nerviralo sto zovu u vreme kada je cela porodica na okupu, često smo ustajali od vecere da se javimo na telefon, kad ono neki Indijci ili Kinezi na strasno losem engleskom krenu da melju.

Prošla sam sve faze od osecaja neprijatnosti sto ih odbijam, preko izvinjavanja da mi ne treba ono sto mi nude, do jednostavnog spustanja slusalice. Sa takavima se ne isplati da budes fini.

Ne znam stvarno šta bih radila da je bezakonje, kao sto je u Srbiji. To sto banka prodaje podatke spamerima zaista je necuveno.

Malo mi je preterano da menjas broj telefona, ali ako moras - moras :(

Svejedno, to nije trajno rešenje. Dokopace se oni tvog broja svakako. Mogao bi da imaš broj telefona samo za banku (mobilni, recimo) na koji se nećeš ni javljati nego ćeš primati poruke, a privatni telefon da ne dajes nikome. Takođe možeš da imaš telefon sa sekretaricom i da se na svoj telefon ne javljas i svim prajateljeima da kažeš da ti ostave poruku jer ne znaš šta da radis zbog spamera.
Mostro
(دعم القذافي)
30. август 2011. у 05.58
Lea, nije meni problem promena broja jer imam isdn liniju, tj. dve linije i dva broja, a mogu da dodam bar još 10 brojeva za te dve linije i onde da neki od brojeva vode na sekretaricu, neki na faks, na preusmeravanje ili nešto slično, Zato sam gore i napisao da ovaj broj koji sam uvek do sada delio mogu da usmerim na sekretaricu u centrali, pa me tako neće daviti objašnjavajuci zašto zovu. Moja majka je bila u banji pre jedno 10 godina i tamo kupila neko cebe sa naknadnim placanjem i dala im podatke i telefon. I zvali su nas stalno zbog nekih promocija i nisu vredele nkakve molbe da više ne zovu. Pa onda oni sto prodaju filtere za vodu, budes li i malo pristojan prema njima, udave te pricama. Pa navaljivanja za razne prezentacije.
Sto je najpokvarenije sto su smislili je ovo sto sada radi infostan. Oni salju racune u koverti i u nju pored racuna pakuju i reklame. I narod se bunio valjda, pa su ponudili rešenje da se ode do njih i odjavi slanje reklama !? Odjavljivati nešto znači da si to nekada i narcio, zar ne ? Sto bih ja trosio vreme da idem u drugi deo grada do njih ? Tako su uradili i sa TV pretplatom, sto uopste nemaju prava da rade. Da je to državni porez, onda ok, ali prisilna pretplata u Svetu nigde ne postoji. I dolazis u situciju da svako govno može da te cima, da mu ides na noge da mu se pravdas, da mu pišes molbe da prestane da dosadjuje.
Eto o tome se radi. Inače, kod nas ne mogu da srede ni zakon o kucnom redu u stambenim zgradama, tako da svako od komsija može da ti napravi haos i da ti istresa djubre na glavu, da ti plavi stan. Inspekcija postoji, ali ti kaže da taj i taj ne mora ni vrata da im otvori, zoves stambeno, oni ti kažu isto i upucuju te na sudove koji te zavlace godinama.
I to je taj javasluk u Srbiji. Poznato mi je dobro kako je to u inostranstvu rešeno i dovoljno je da okrenes neki telefon i zavrsio si sa tim problemom. Ali kod nas, da bi resio problem, moras prethodno nekome kosti da polomis da bi te se otkacio. Da ima zakona u Srbiji, nebi meni dva stana zjapila prazna 10 godina, već bi bili izdati. Ali avaj, nikad vise, može ti svako napraviti i stetu i probleme, dalo im se da potstanari budu zasticeni, a tebe koji si ulozio veliki novac ko j. treba da propadnes jer on nema, pa moras da mu budes i mama i tata. Nasi zakonodavci apsolutno ništa ne rade kako treba i upropastili su i one zakone koji su i nešto vredeli, tako da smo mi sada daleko od tih civilizovanih resvanje svakodnevnij banalnih situacija. Ja se 8 godina već lomatam po raznim ustanovama oko legalizacije jednog manjeg objekta, sve je cisto i jasno, bez suvlasnickih zavrzlama i evo još nije gotovo. Moras svakoga da vuces za rukav i mesecima potsecas da treba da radi svoj posao. Takvi smo.
 Коментар Запамти ову тему!

Looking for Unicorn Gifts?
.