Дискусије : Програмирање

Diskusija je deaktivirana na neodređeno vreme.
 Коментар
Радни оквир за развој веб апликације у Јави
Jelen_Pivo
(www.srbizasrbe.org)
16. новембар 2010. у 17.34
Укратко: треба ми помоћ у избору радног оквира* за веб апликацију коју бих радио у Јави.

Опширније:
У скорије време бих желео да реализујем једну идеју коју већ дуже време разрађујем. Идеја се своди на нуђење одређене услуге преко веба што би захтевало прилично опширну веб апликацију у комбинацији с одређеним веб услугама** које би услуживале мобилне апликације. За почетак би услуга била само на вебу и у пробној верзији како би се испитало да ли вреди наставити с развојем или не.

Услуга би захтевала регистрацију корисника, свакодневну (или приближно свакодневну) интеракцију с корисником, приказивање података који су записани у датабази, састављање разних врсти рапорта и дијаграма и сл. Већина ових ствари вероватно спада под стандардне захтеве које једна просечна веб апликација поставља али покушавам да вам објасним шта је то што ми треба како би нека добра душа овде лакше могла да ми помогне.

Прва дилема коју сам имао је у ком ћу језику да урадим ово решење. Кандидати су били ПХП и Јава. Изабрао сам Јаву из простог разлога што се њом бавим у свакодневном раду, познајем алатке, синтакса ми лежи... па мислим да ће ми бити лакше и узеће мање времена да понекад одрадим нешто и за овај мој приватни пројекат.

Проблем који имам је што у Јави нисам радио веб апликације. Оно мало искуства што поседујем у вези програмирања за веб је ПХП у комбинацији са КодИгнајтером, а ни то искуство није неко претерано. У Јави сам само радио сервлете који су испуњавали једноставне задатке.

За сада у оптицају имам две могућности које ми делују интересантно:
1) ЈСФ (у некој форми, рецимо Апач МајФејсез или чист ЈСФ 2)
2) Апач Викид
(Можете слободно препоручити и трећу опцију)

Оно што захтевам од радног оквира је:
- да не успорава апликацију
- да је лако савладати га
- да је лако бити продуктиван користећи га
- да је лако одвојити веб-дизајнерски посао од програмерског
- да је рад са сесијама једноставан

Можда вам ови критеријуми не говоре много, али то је најбоље што могу с обзиром на количину незнања које поседујем у овој области. Оно што бих волео је да се покрене дискусија по овом питању. Што више мишљења (различитих или истих - није битно) и аргумената, то ћете ми више помоћи.

Унапред хвала!

---
Пошто се инатим и терам српске изразе што више могу, прилажем и мали речник за оне који нису успели да ме разумеју

* радни оквир = framework
** веб услуга = web service
GZox
16. новембар 2010. у 20.35
jelen, za početak
imaš ovde i diskusiju „web dizajn”
ne bi bilo loše da i tamo postavis svoje pitanje jer kao sto si i sam rekao ovo sto želiš da radis nije samo sirovo programiranje.
na ovu drugu diskusiju dolaze uglavnom „graficari” ali nadje se i poneko ko zna ceo proces.

drugo tvoj opis šta bi radio ima mnogo reci ali sustinski ništa nisi rekao. verovatno hoćeš da sacuvas neke svoje ideje samo za sebe,
sto je razumljivo, međutim bar za početak mora da se zna gde bi to radilo, na primer čiji server, tvoj ili bi negde kacio svoju aplikaciju?unix,linux,windows? i itd

pretopstavljam da znaš engleski pa posto te prvenstveno interesuje java onda odi na oracle-ov sajt i vidi sertifikate koje imaju. zašto ovo kažem, pa zato što ćeš tamo videti kroz opis sertifikata za web( isto kao i za scjp)
šta ti sve treba i koje tehnologije su potrebne.
ima osecaj,a i sam tako kažeš, da nisi još racscistio šta hoćeš
zato prvo „procesljaj” javu i šta sve možeš sa njom a onda
vidi i sa php. iako se ne bavim web dizajnom po onome sto naletim
slučajno, to je to , java i php. ova dva jezika i pratece tehnologije
imaju valjda sve sto je potrebno za ono sto ti hoćeš da radis.

lepo je to što pokusavas da upotrebljavas neke naše izraze ali preskaces neke ocigledne :)
negde u tekstu stoji reč „kriterijumi” a mislim da je moglo da bude umesto toga „zahtevi”.
Jelen_Pivo
(www.srbizasrbe.org)
17. новембар 2010. у 04.48
Прво да ти се захвалим на овако брзом одговору. Ово и нису баш најактивније дискусије па сам се изненадио да ме је одмах следеће јутро сачекао одговор.

Мислим да ниси баш најбоље разумео моје потребе. Ја немам проблем са Јавом као таквом. Свакодневно радим са њом али не развој за веб. Такође поседујем СЦЈП.

Мој проблем је непознавање помоћних средстава за развој веб апликација у Јави. Начуо сам за неке алатке, прелистао чланке о неким другим али сам хтео да се информишем од некога ко је упућен у проблематику да ми каже „овај оквир ти ваља за те и те ствари а овај други ако ћеш да радиш то и то а пази се овог трећег из тог и тог разлога”.

Покушао сам да опишем своје потребе што детаљније а да не улазим у сам опис услуге. Као што и сам примећујеш то није лако извести, поготово ако сама идеја није у потпуности разрађена. С друге стране, како да опишем шта ми треба ако не знам шта све имам на располагању?

За крај, хвала на исправци. Трудим се да користим српски колико могу али неке очигледне изразе није лако уочити јер су се још давно одомаћили и језику.

Поздрав!
thumb
27. новембар 2010. у 20.31
Za web sam koristio myfaces i struts1.
Struts2 ti ne bih preporucio jer ima gomilu gluposti koje ti ne trebaju (recimo integraciju ajax a sad sa jquery napravis cuda).
Isto vazi i za gwt.

Inače jsf je koriscen za admin deo i tamo gde treba upload, a za ostalo sam koristio jstl. Pošto je sad spring „u fazonu” i tamo gde nije potreban možda možeš i spring web flow zajedno sa spring. Ako je veci portal u pitanju spring ti dobro dodje zbog web servisa i messeging-a, a onda možda i njegov web framework možeš da koristis. Za persistance koristi hibernate kad je već veci projekat.
To ti je otprilike to.
Sa moje strane preporuka Spring-myfaces-jstl-hibernate
 Коментар Запамти ову тему!

Looking for Oil Diffuser Necklace?
.