Дискусије : Блаблаоница

 Коментар
Taca (igra sa kartama)
bella787
21. октобар 2010. у 10.51
Dali se neko sjeca igre sa kartama taca??? znam da se igralo sa 52 karte i da se sa jedinicama krecalo a ne znam vise koliko se djelilo karti igračima i mislim da je jedan dio bio na sredini da možeš vuci karte... Moj sin obozava igice sa kartama pa sam htjela da mu pokazem i ovu igru ali se vise nejecam tačno kako ide...Hvala unaprijed
fernandam
22. октобар 2010. у 08.58
eć dugi niz godina,Tač je kod nas najpopularnija dečija igra sa kartama,a nije ništa drugo,nego vrsta „Pasijansa za više igrača”.Koristi se standardni špil od 52 karte,a u igri mogu učestvovati 2,do 4 igrača.
Na početku,svako dobija maksimalan i jednak broj karata,po 26,17,ili13,što zavisi od broja igrača.U slučaju učešća 3 igrača,svako dobija po 17 karata,a pošto je jedna višak,pre početka deljenja se bilo koji Kec postavlja na sredinu stole.On predstavlja početak Centralnog Kupa.
Svako bez mešanja,spušta dobijene karte ispred sebe,licem na dole,a one predstavljaju Lične Kupove igrača.
Boja karata u Taču ne igra nikakvu ulogu.
Igrač koji je na potezu,okreće gornju kartu svog Ličnog Kupa.Ako je može postaviti na Centralni,to je obavezan učiniti.Posle toga,on okreće sledeću kartu Ličnog Kupa itd.Na Centralni Kup se karte ređaju po rastućem redosledu: A,2,3,4 itd.One se postavljaju tako,da jedna drugu u potpunosti prekrivaju,pa se uvek vidi samo gornja.
Kartu koju ne može postaviti na Centralni Kup,igrač spušta otvoreno pored svog Ličnog Kupa,a ona predstavlja Hrpu za Odbacivanje tog igrača.
U koliko kartu sa Ličnog Kupa igrač ne može odigrati na Centralni,on je obavezan da je postavi na neku protivničku Hrpu za Odbacivanje.Tek ako ne može ni to,spušta je na svoju Hrpu. Na protivničke Hrpe se karte ređaju,takođe u uzlaznom nizu.
Primer:
Igrač C je na potezu i on vuče gornju kartu sa svog Ličnog Kupa.Ako je u pitanju Četvorka,stavlja je na Centralni Kup i vuče sledeću.Ako je slučajno bila Petica,postavlja je na Hrpu igrača A,pa ponovo vuče sa svog Kupa.Ako je pak Kec,stavla ga na Hrpu igrača B i igra dalje.Ako nije u pitanju ni jedna od pomenutih karata,,stavlja je na svoju Hrpu za Odbacivanje i sa tim se njegov potez završava.
Ako igrač gornju kartu sa svoje Hrpe može postaviti na Centralni Kup,ili na Hrpu bilo kog igrača,on je najpre to obavezan učiniti,a tek zatim vuče sa svog Ličnog Kupa.
Primer:
Kada na potez dođe igrač A,on najpre mora Četvorku sa Hrpe odigrati na Centralni Kup,pa tek pole toga vuče kartu.Ako se dogodi,da se karta ispod Četvorke takođe može odigrati,i to se obavezno čini.

Redosled poteza se mora st rogo poštovati :
1)Sa svoje Hrpe se igra na Centralni Kup.
2)Sa svoje Hrpe se igra na neku od protivničkih.
3)Okreće se karta sa svog Kupa i odigrava na Centralni.
4)Karta sa Ličnog Kupa se odigrava na Hrpu nekog od igrača.
5)Ako ništa od predhodno navedenog nije moguće,karta se spušta na svoju Hrpu za Odbacivanje.
Dokle god ne odigra na svoju Hrpu,igrač nastavlja svoj potez,tj. vuče dalje.I u nastavku poteza,prioritet odigravanja karata je nepromenjen.Sa odigravanjem na svoju Hrpu,potez se u svakom slučaju završava.
TAČ : Kada neko naruši redosled igre,bilo koji protivnik može reći : „Tač!”Igraču koji je pogrešio,svi daju sa dna svojih Kupova po jednu poslednju kartu,a on ih stavlja u svoj Kup, odozdo.Pošto najpre ispravi grešku,isti igrač nastavlja svoj potez.Ako zaboravi na ispravku,što je vrlo čest slučaj,već odmah krene u produžetak poteza,ponovo može uslediti „Tač” ,a pri tome stižu i nove kaznene karte od protivnika..
Primer:
Igrač A previđa mogućnost odigravanja Cetvorke,pa je dovoljno samo da dodirne svoju kartu sa Kupa i bilo ko može reći : „Tač!”
Kada se neki Lični Kup istroši,njegov vlasnik okreće Hrpu za Odbacivanje i bez mešana je postavlja,licem na dole.Ona predstavlja novi Lični Kup pomenutog igrača.Okretanje Hrpe se vrši,neposredno pre povlačenja karte sa Kupa.Pre toga,on mora u potpunosti ispoštovati redosled poteza,tj,najpre igrati gornju kartu Hrpe.
Cilj je,što pre se osloboditi svih svojih karata,a kome to prvom pođe za rukom,postaje pobednik.Ostali nastavljaju igru,a igrač koji poslednji ostane sa kartama u Kupu,ili Hrpi je gubitnik.
DODATNA NAPOMENA : Ako se igra u dvoje,ili četvoro,talon je na početku partije prazan.Prvi Kec koji se pojavi,dolazi na talon i predstavlja početak Centralnog Kupa.U prvom delu igre,dok se Kec ne pojavi na talonu,igrači ne mogu sa svojih Hrpa,ređati na protivničke.
Kada Centralni Kup stigne do Kralja,jednostavno se produžava :Kec;Dvojka itd.
 Коментар Запамти ову тему!

Looking for Oil Diffuser Bracelets?
.