Дискусије : Кулинарство

 Коментар
Punjene paprike
malamazaa11. јул 2014. у 02.21
Drage kuvarice,

Jedno pitanjce vezano za punjene paprika. To je jedino jelo koje nikako da mi uspije, a jako volimo da ga jedemo...
Elem, problem je taj, sto kad nafilujem paprike, posložim ih u lonac da se kuvaju, ono meso mu nekako ispada iz paprika u toku kuvanja. Da li postoji nekakav trik, da se to ne desava?
Inače ih filujem sa mjesavinom mljevenog mesa, crvenog I bijelog luka, rize, I zacina... U cemu je problem?

Puno pozdrava :)
doncorleone
(moto)
11. јул 2014. у 04.40
Ja mesavinu mesa izdinstam sa lukom, dodam aleve i pirinac, nalijem vodom i pustim da kuva dok voda ne uvri. Paprike punim i slazem u stakleni pleh sa malim razmakom, koji popunim sa resto fila. Nalijem vodom i paradajz sokom pa u rernu na sat ipo.
banjalucanka
11. јул 2014. у 07.31
Ja radim na sljedeći način:u svježe meso dodajem ribani luk (crveni i bijeli), mrkvu, komad celera (može se samljeti i u blenderu, po želji), so, biber, a riže na 1/2 kg mjevenog mesa stavim 100 g. Dobro promiješam smjesu i punim paprike tako što kad stavim meso, prstom napravim udubljenje u mesu. U toku kuvanja riža će „narasti”, razabraće meso, udubljenje će se popuniti, a fil neće ispadati iz paprika. Drugi način je da staviš poklopčić od paradajza, ali i tada ne puniš paprike do vrha. Nadam se da sam pomogla. Pozdrav!
CTEBA
(penzioner)
11. јул 2014. у 20.32
Чисто из искуства, пронашао сам да су (бар за мене) пуњене паприке далеко боље ако се месо прво пропржи, онако у тигању, без уља само зачињено, со бибер мало алеве паррике и кое се шта свиђа.
Пиринаџ исто скувам.
Онда све измешам, напуним паприке, ставим у неку тепсију, остатак меса и пиринџа сипам око њих.
Некад залијем водом, а некад парадајзом, как ми се кад једе, ставим у рерну и са обзиром да је све и овако и онако скувано, оставим га да се кечка.
Никада нисам имао проблем да месо испада, а ни да се сисне, јер је претходно пржено.
malamazaa
(Maza)
13. јул 2014. у 10.29
Hvala vam puno, iduce sedmice ću da probam, valjda će uspjeti!
Puno pozdrava :)
Sasha-Mudrijash
(kreativni lik)
13. јул 2014. у 18.17
moguće da taj fil samo promešaš - a ne prognjaviš ga malo. -i eventualno još malo prepuniš (ono gore - imaj na umu da pirinač čak i kad je skuvan kako treba, (dakle da se ne raskuva), ipak srkne malo vode.
*pa poredaj ih naglavačke, pa onda neće da može da ispadne. i naravno, nemoj da kuvaš na petsto stepeni :)
Vlada77
14. јул 2014. у 21.24
MalaMaza, evo ti recepta moje mame. Punjene paprike uvek budu super. Ja isto kao i Steve obavezno propržim mleveno meso sa lukom soljom pirinca i zazinima po ukusu. Kada se mesavina mesa/pirinca i zacina malo oladi punim paprike (ja iskljucivo koristim crvene babure jel su mi najukusnije, ali možeš šta imaš).

Pre punjenja paprika, stavim u vatrostalnu ciniju u kojoj će se paprike peci, hladnu vodu do pola cinija, dodam veću kasiku brasna i kasicicu mlevene aleve paprike i još jednu kasicicu ljute aleve paprike. To isto posolim i pobiberim, dobro pomesam. Neko voli da stavi i paradazaj sos, ja ne ali ako volis stavi, sve je stvar ukusa. Brasno u sos dodajem da bi sos bio gusci, ja ga tako volim ali i to je stvar izbora.

Onda, kada su paprike napunjene uzmem jedan veci pekarski krompir i nasecem na malo deblje kolutove i sa tim kolutovima krompira zatvaram napunjene paprike. Kada se peteljka skine sa paprike sa malim nozem pravilno, kolutovi krompira su uvek veci i fino skliznu i zatvore papriku. Nikada mi se nisu raspale, a pravim ih preko 20 godina.
jednaSosa
17. јул 2014. у 23.59

Za Vladu ili Stevu pitanje: Na kojoj temperaturi pecete te punjene paprike i koliko dugo?
Vlada77
18. јул 2014. у 14.25
Jedna Sosa, ja to onako odokativno ali oprilike se peku sat vremena u rerni na oko 180-200C. Ako ti je rerna jača, možeš da smanjih na 180C. Videces kada su gotove, napravi se mala korica.
CTEBA
(penzioner)
18. јул 2014. у 20.11
Ако их печем у рњрни иду на 350 фаранхајта (амерички шпорети) што му је ту негде око 180 целсијуса.
Мада ми се више свиђа (кад имам времена) да их ставим у „слов кукер” и пустим да се полако крчкају.
Колико времена нисам сигуран, гледам па кад ми изгледа да је готово, извадим.
jednaSosa
19. јул 2014. у 21.04

Hvala na brzom odgovoru. Probacu da ih napravim i u „slov kuker-u: i u rerni. ”
Biljana
17. август 2014. у 15.03
Ja sam ovaj recept „nasledila” od mame:
Na ulju propržim sitno seckan crni luk, dodam meso, izrendanu crvenu sargarepu, malo celera (koren) i mesam. U sve to dodam zacin C, pirinac samo operem dobro i ubacim minut da se przi...
Punim paprike i zatvaram paradajzom.Stavim u serpu s poklopcem, nalijem vode tek da ne zagori(pazim da dodam ako treba jer paprike ipak puste malo soka), jedno 15-20. minuta se kuvaju (poklopac sluzi da ih i para probije).
Naprvim zaprsku, ulje, malo brasna, crvena aleva paprika i malo prelijem po paprikama kao i secakni persun(lisce) stavim u rernu da dobiju lepu boju.Budu ukusne i veoma lepo izgledaju i u tanjiru:)
Pozz
Biljana
17. август 2014. у 15.05
Zaboravih, malo po, malo između paprika, odozgo seckano lisce persuna...
 Коментар Запамти ову тему!
 
 

Blogovi...

Rösti od krompira

Rösti je tradicionalno švajcarsko jelo od naribanog i prženog krompira, veoma jednostavno za pripremu i…


Punjene lignje i ražnjići sa kozicama

Još jedno jelo koje su deca smazala u dahu… a meni u ovim tmurnim danima morska hrana diže raspoloženje…


Tartiflette

Delphine je francuskinja koja u Hrvatskoj živi od 2001. godine, a od 2011. vodi svoj kulinarski blog u kojem…