Дискусије : Филм

 Коментар
Hell on Wheels, серијал
Mister_No
(Bonelli editore)
17. новембар 2018. у 05.13
Одгледао прву сезону, после нисам могао гледати даље. Од робовласника и индустријалаца направише хероје, а индијанце приказују као звери.
dadayaya
(mind over matter)
17. новембар 2018. у 15.34
čini se možda u početku da su neki indijanci negde malo divlji(ji), sto i jeste neka istorijska cinjenica, ali nije poenta u tome. Serija je o izgradnji prve transkontinentalne pruge, solidno uradjena sa odlicnom glumom. Vredi je odgledati celu...
Mister_No
(Bonelli editore)
17. новембар 2018. у 20.59

Филм је расистички, концептуално и појединачно. Побију индијанце и црнац скида скалпове због новчане награде, а бели робовласник на чијим су ранчевима вешали, бичевали, и силовали робове се као гнуша тог чина.

Бафало Билови и сл. јунаци Дивљег запада, који су свакодневно убијао бизоне из забаве како индијанци не би имали изворе хране, одеће, итд. док их нису истребили су главни хероји каубојских филмова.
Mister_No
(Bonelli editore)
17. новембар 2018. у 21.21
Оно побијеш на десетине милиона староседелаца, и још од тога правиш изворе профита кроз филмску индустрију, тако што жртве приказујеш као убице а убице који су отимали и убијали због профита као носиоце цивилизације. Ето до које мере иде читва перверзија.

dadayaya
(mind over matter)
17. новембар 2018. у 23.52
serija je bazirana na nekim istorijskim cinjenicama, imena su uglavnom izmišljena (ali recimo jedan od glavnih likova Thomas Durant jeste istorijski). u vezi rasizma, moraju da ipak da prikazu kako je bilo, ne mogu da izmišljaju nešto i prekrajaju istoriju.
https://en.wikipedia.org/wiki/First_Transcontinental_Railroad
dadayaya
(mind over matter)
18. новембар 2018. у 00.24
pominje se bas Hell on Wheels tu pod 'in popular culture'.
A o 'rasizmu' u ovoj seriji
http://www.alphavillejournal.com/Issue13/13_6Article_Wayne.pdf
„...Hell on Wheels uses its protagonist’s identity as a former Confederate soldier and former slave owner to emphasise racial ambivalence and colour blindness as points of identification”.
Kasnije i vidimo da je taj glavni lik (Cullen Bohannon) prijatelj sa crncem Psalms-om, ovde recimo bas i vidimo tog crnca sa desne strane na slici
http://hellonwheels.wikia.com/wiki/Cullen_Bohannon
Mister_No
(Bonelli editore)
18. новембар 2018. у 21.03
Кроз Бохенонон лик се релативизује (историјска) улога робовланика са југа и исти се приказују у позитивном (рехабилитућем) светлу, док се нпр. са друге стране кроз читав серијал протеже стереотип о индијанцима (сл. као стереотипи о Србима данас) као дивљацима и паликућама, чиме се анатемишу читави народи који су живели на том простору и имали своју културу, обичаје, веровања, итд., и тиме оправдава њихова екстерминација.
Mister_No
(Bonelli editore)
18. новембар 2018. у 21.12
А црнци су у филму стандардно увек склони криминалу, насиљу, превари, итд. Па је и овај Бохенононв пријатељ спреман да убија за ноцац и друштвене привилегије.

Ирци су вуцибатине и сплеткароши, а Бохенонова девојка која је Енглескиња добија епитет свих најбољих женских особина, итд. - чедност, смерност, лепота, отменост, интелигенција, итд.

Жене индијанаца у серијалу иду за реповима коња, а врло добро зннамо да су исте имале једнакији статус у индијанским друштвима, него жене у белачким - хришћанским заједницама које су биле сведене на бића другог реда, итд.

Могао би набрајати до сутра јер је читав серијал пун расисзма и политичке конотације, али то се протура прикрива темом о изградњи транснац. пруге.

dadayaya
(mind over matter)
19. новембар 2018. у 02.21
ti si to nešto pobrkao i povadio iz konteksta. niti su indijanci prikazivani kao neki divljaci, niti su crnci prikazivani kao skloni kriminalu (pogotovu ne skloniji nego belci)... tačno da ima nekih scena tu i tamo koje neko može shvatiti 'rasistickim' jer ne može/želi da se stavi u duh tog vremena, ali to je njegov problem a ne problem serije. I to što je glavni lik bio robovlasnik s juga isto ne znaci ništa, kad je jasno da je bio krajnje fer prema tim robovima i da su i oni bili relativno srećni sto su imali takvog gazdu.
Preporucujem ti epizodu Outlander od prošle nedelje (s04e02, 'Do No Harm') u vezi tematike pravedni robovlasnici vs okrutni/nepravedni, pogledaj je pa ćeš skroz drugacije da razmišljas...
Mister_No
(Bonelli editore)
20. новембар 2018. у 04.20
И шта кажеш? Хумано се односио према својим робовима? Па то и јесте циљ, историјска ревизија робовласничког поретка. Као што данас усташе тврде како је Јасеновац био логор смрти већ радни логор у којем су притвореници играли фудбал.

О каквом духу времена ти пишеш? Ако ниси знао, 19. век је био век масовног истребљења северноамеричких староседелаца (индијанаца). Нису индијанци убијали белце, већ обратно. Једини ко извлачи ствари из контекста је аутор серијала, који од жртава прави злочинце, а од злочинаца жртве.

Серија почиње са сценом масовног покоља који су починили индијанци, и сличне сцене се понављају током читаве 1. сезоне, где индијанце уопште не приказују као људе већ као дивље звери које из чиста мира нападају „цивилизовано” белачко становништво.

Ако се аутор држао историјских чињеница, зашто нису приказани стварни разлози рата између староседелаца и белих колонизатора? А то су освајање туђих територија, етничко чишћење читави насеља због злата и руда, итд. Па и на самим тим Рок Планинама преко којих је грађена пруга су побијени староседеоци који су ту живели због злата и других природних богаства која су пронађена на тим планинама. Уместо тога аутор замењује тезе, себичне профитерске интересе којим су се водили бели колонизатори прикрива велом некакве борбе за цивилизацију и градњом пруге. А сама пруга се градила да би брже и ефикасније експлатисали нове територије.

п.с. Једини староседелац који је приказао као човек, тј. људско биће је онај што је прешао на хришћанство, издао свој народ, и ратовао против свог племена када је убио рођеног брата и скинуо му скалп. Он је по критеријумима аутора једини еманциповани „дивљак”, сви остали су „дивље звери” жедне крви које на најбестијалнији начин убијају „недужно” белачко становништво, тако да кад просечан гледалац посматра серију, створи утисак како су бели колонизатори с правом истребили те „дивљаке”.



Mister_No
(Bonelli editore)
20. новембар 2018. у 04.37
Суштина је да се од најгорих злочинаца (вланици робова) стварају митови и праве хероји, док се од жртава (индијанци) праве „лоши момци”.

Редитељ у серији циљано извлачи из контекста само оне ствари које иду у прилог историјског ревизији, док се стварне историјске чињенице прикривају јер не иду у прилог званичној политици.
dadayaya
(mind over matter)
20. новембар 2018. у 06.03
pa preterujes. istina je da se između belaca i indijanaca/starosedeoca vodio svojevrsni rat tj bili su česti sukobi (suprotstavljenih interesa), i serija se ne bavi pitanjem etike belaca (kao 'osvajaca'), nije joj to cilj... ali nisi u pravu da nekog tu predstavljaju kao 'divljake'. i jedni i drugi su bili surovi na svoj način. indijanci su imali svoje obicaje i kulturu, i u seriji se to postuje, ne nipodastava se uopste kako ti kažeš. i ima masa situacija u seriji gde su indijanci predstavljeni i te kako pozitivno i moralno superiorni.
Mister_No
(Bonelli editore)
20. новембар 2018. у 07.40
Уопште не претерујем, само критички гледам на холивудску филмску индустрију која деценијама приказује индијанце у негативном контексту предтављајући их на један крајње искривљен и компромитујући начин који уопште не одговара историјској истини. Побијеш милионе људи, и још правиш од тога business.

Сама чињеница да је робовласник који је живео на крви и зноју својих робова главни јунак серије, а амерички староседеоци који су претрпели истребљење током 19. века као дивљаци и убице, говори да цео пројекат осим комерцијално-тржишне, има и пропагандно-политичку позадину, чији је главни задатак да лоботомира свест гледалаца и одржи их у убеђењу о расној и моралној супериорности беле (пре свих англо-саксонске и германске) расе.

dadayaya
(mind over matter)
20. новембар 2018. у 11.44
pa nije vise robovlasnik, nego je bio nasledio te robove i on sam im dao slobodu pre nego sto je otisao u vojsku (i to je sve bilo pre nego što se odvija radnja serije). i jasno je i da je protiv robovlasnistva, a kaže i da ga je prakticno jedna od robinja odgajila posto mu je majka rano umrla, sto neki ponosni robovlasnik sigurno ne bi rekao...
dadayaya
(mind over matter)
20. новембар 2018. у 12.48
a ok, ti možda vise volis spaghetti western pristup.
piše na wiki isto pod 'in popular culture' (za First Transcontinental Railroad): „The construction of what presumably is – or is suggested to be – the Transcontinental Railroad provides the backdrop of the 1968 epic spaghetti western Once Upon a Time in the West, directed by Italian director Sergio Leone.”
https://en.wikipedia.org/wiki/First_Transcontinental_Railroad#In_popular_culture
 Коментар Запамти ову тему!

Looking for Chakra Necklaces and Bracelets?
.