Дискусије : Филм

 Коментар
Navrsilo se pola veka
MarkizDeNoviSad
(Sinter)
10. јун 2018. у 04.06
od kada je snimljena Odiseja 2001. Šta smo naucili za to vreme ako smo ista naucili. Pata i bivši clan Vudu programiraju umesto HALa i dalje.
SrboPeuljanac
(Sanjar)
10. јун 2018. у 08.01
Eto, znao sam, neki dan sam spomenuo da nam malo pričaš o tom filmu.

Meni je film smor i t teški, iz njega nisam naučio ništa, iz drugih i te kako.
Fan
10. јун 2018. у 09.41
Jedan od najvećih filmova svih vremena. Hladno među prvih 10 na mojoj listi.
pata
(milijarder)
11. јун 2018. у 06.06
bas lep topik

film sam prvi put gledala na TVu. Davalo se jednog ponedeljka u 9 uvece, i secam se da sam par dana pre toga pripremala majku da me pusti da ostanem duže i odgledam film. Bila sam mala.

Ocekivanja su bila velika. Tako kao Rat zvezda ali još bolje.

Nisam mnogo razumela na prvo gledanje, da budem iskrena. Deo sa majmunima mi je bio predugacak, a na kraju nejasno šta bi. Sve mi je bilo sporo.
Ono sa hemijskom olovkom i valcerom mi se bas svidelo na prvo gledanje.

Posle sam gledala još par puta i razumela sve bolje. Posle sam shvatila da ima filmova koji i ne moraju da se razumeju do kraja.

Dobro je da je snimljen. Mislim da je imao ideja i da je bio fres, tad kad je snimljen.
Sad kad bi se davao na TVu, pistila bih ga. Ako se ne bi davao, ne bih ga skidala za gledanje.
Fan
11. јун 2018. у 07.40
Za 1968 pa sve negde do oko1980-e je bio babaroga, posle toga do 2000-e su nam bas drpili dobre pare za nula kvalitet, sto bioskopi, sto vhs, sto diskovi.
E sad smo im udarili patku, nema kvaliteta ali ni mi ne bacamo pare osim na ono sto bas hoćemo, videcemo koji je sledeći niihov potez.
dadayaya
(mind over matter)
11. јун 2018. у 10.32
https://www.quora.com/How-did-Stanley-Kubrick-shoot-the-floating-pen-scene-in-2001
meni su najjače asocijace u vezi tog filma na Bečke novogodisnje koncerte, zbog Strauss-ovog valcera. Jeste lep i značajan film, ali nisam siguran da uopste dotice pitanje postojanja patnje na ovoj planeti (ili to pitanje ne tretira bas na najbolji način). Pretendira ne neku jaku filozofiju i dubinu, a nema naznaka ikakve kritike nekih ljudskih osobina (koje rezultiraju pogubnim kapitalistickim sistemom koji se zasniva na slepoj logici pohlepe i bezosecajnosti prema drugim ljudskim bicima). Doduse tako nešto bi verovatno bilo i nemoguće, jer i to što je Kubrick spakovao u ovaj film jeste u neku ruku bilo dovoljno.

..u raznim polemikama oko fenomena superiornih aliena (odn (mnogo) napredn(ij)e inteligencije u kosmosu) ljudska vrsta poredi sa nekim 'mravima' u smislu neke naše (intelektualne) 'beznacajnosti'. A to je skroz pogresno, jer se potpuno ignorise pitanje patnje (i njeno postojanje, tj 'demonski' nepravilna raspodela na ovoj planeti), koje je daleko bitnije nego pitanje 'inteligencije' (tj neke (bolje) sposobonosti procesiranja informacije, i 'kreativnosti' koja iz toga sledi). Jer patnje jeste ogledalo svega, i smisla/opravdanosti same kreacije.

btw, Bowie je sa njegovim 'Space ODDity' (isto iz 1969) uneo pravu zabunu/glavobolju u spelovanje te reci (jer se odd i oddity speluju sa dva D, ali Odyssey poreklom grcka reč ima samo jedno D (a dva S, i dva Y, za razliku od Bowie-vog ODDity sa I posle D).

a evo i Leo Martinove Odiseje (nekih 3-4 godine posle filma)
https://www.youtube.com/watch?v=mb4yjlegLZ8
dadayaya
(mind over matter)
11. јун 2018. у 10.41
tj film je iz 1968, godinu dana pre bowie-ja, nego je 'ljudsko sletanje' na mesec bilo 1969.
Fan
11. јун 2018. у 14.16
https://instagram.com/p/Bj4vPTqD-lp/

Navšilo se i četvrt veka od Jurassic Parka
dadayaya
(mind over matter)
16. јун 2018. у 23.45
ovaj Expanse, inače jedna od najboljih sajfaj serija ikada, ima tu i tamo nekih dodirnih tacaka sa Odisejom 2001., pogotovu u ovoj sezoni, oko misterije vezane sa 'protomolecule'.
A u epizodi od ove nedelje (10-oj) glavni junak ima neke prilično 'odisejske' tripove dok usamljeno 'plovi' i prolazi/ulazi u 'prsten'...
„Holden’s vision that resulted from completing the circuit was perhaps the most mind-boggling aspect of this episode. Again, readers of the novels can read between the lines, but how clear was it to first-timers? If the vision was meant to be mysterious, is it enticingly puzzling or frustratingly confusing? Visually, it was a spectacular representation of the long-gone civilization, and the views that Holden saw of different star systems appearing in a grid-like pattern reveal much about the Ring’s true purpose. But did Holden witness devastating destruction or a slow decline fast-forwarded? Kudos to the visual effects team for putting together a beautifully poetic vision worthy of 2001: A Space Odyssey. Hopefully, it connected with viewers.”
http://www.denofgeek.com/us/tv/the-expanse/274225/the-expanse-season-3-episode-10-review-dandelion-sky
 Коментар Запамти ову тему!

Looking for Oil Diffuser Necklaces Sterling Silver?
.