Дискусије : Филм

 Коментар
Frka oko filma
dzoinjegovasenka
07. јун 2018. у 06.10

(Nema vremena sa latinizujem, pa malo vježbajte)
Најава филма о концентрационом логору Јасеновац, међу хрватским филмским радницима изазива различита реаговања - од бојазни да би у реализацији пројекта могао учествовати прослављени режисер Емир Кустуруца, којег би подржала држава Србија, до увјерења да Београд нема пара за такав филм.
Филмолог Никица Гилић навео је својевремено да је Јасеновац легитимна и занимљива тема за филм било које врсте и да га не би чудило да након ове вијести из Србије и у Хрватској пожуре у сличан пројекат како би Загреб први изнио мишљење о тој теми.
„Ако ће то бити некакав велики државни пројект, мислим да су се у Србији мало прешли и заборавили шта су научили деведесетих година прошлог вијека, када су у филму и пропаганди били много лукавији од Хрвата. Највећи свој успјех постигли су када је држава била прикривена иза Кустурице”, сматра он.
Гилић сматра да је то Србима више помогло него било која пропаганда током сукоба у Хрватској, али не објашњава на које филмове мисли.
Он каже да ће „Србија себи направити највећу штету ако се догоди она најгора варијанта, па филм буде гола пропаганда”.
Кристијану Милићу, режисеру филма „Број 55” који говори о рату деведесетих година прошлог вијека, боде очи прича о 20 милиона евра колико би, према неким српским медијима, требало да износи буџет филма.
MarkizDeNoviSad
(Sinter)
07. јун 2018. у 06.17
Kako se postaje filmologom?
dzoinjegovasenka
07. јун 2018. у 06.20
Istovremeno, traje frka oko finansiranja filmova u Srbiji, pa je afera ispala oko scenarija Arsena Diklića „Djeca Kozare”, jer se lome koplja da li da se da lova za film , koji bi da snima Zafranović. Diklić je, za neupućene, scenarista filma „Ne okreci se sine”.
moguće i da Hrvati sami odrade taj film (kada bi bili iole racionalniji od Srba - što nisu) ili da ponude koprodukciju (što bi im bilo pametno - kao što neće).
Kusta kao reziser istog?! On je fantazmagorista. Šta bi on radio sa takvim filmom? Još je živ Kadijević, majstor da uplete dokumentarno i igrano. Mada, koliko sam čuo, ni Zafranovicev priojekat nije za baciti. Prica se da je scenario - izuzetan. A Lordan jako dobro poznaje tematiku „Krv i pepeo Jasenovca”, „Okupacija u 26 slika” i „Testament”. Samo, da li on ima snage za takav film u ovim godinama (doduše još pravi djecu!).

MarkizDeNoviSad
(Sinter)
07. јун 2018. у 06.27
Da li je on normalan Djordje ima preko 80 godina ako je ziv.
dzoinjegovasenka
07. јун 2018. у 09.37
Ziv je naravno.
 Коментар Запамти ову тему!

Looking for Oil Diffuser Necklace?
.