Дискусије : Филм

 Коментар
Šta bi? Ni riječ o Oskarima?
SrboPeuljanac
(Sanjar)
06. март 2018. у 08.39
Hahaha...da čak ni jednim slovom ne obilježimo to?
Ne sjećam se da to ikad desilo u istoriji ovog foruma.
Mislim ono, nije neka šteta, ali sam se poželio vas, da bacimo koju ljudsku,
nije valjda da je već i ovaj forum odumro...
MarkizDeNoviSad
(Sinter)
06. март 2018. у 10.44
Zašto si toliki slepac? Opevali smo i Ebbing i ribona. Da li zaista mislis da zavredjuju vise?
SrboPeuljanac
(Sanjar)
06. март 2018. у 12.00
Pa nije sve u nagradama, nekad smo komentarisali red carpet, garderobu,
neke govore...
Tata ti je slepac. :-)
MarkizDeNoviSad
(Sinter)
06. март 2018. у 12.09
Tek to ne zasluzuje ni reč. Ofucano sve, celo drugo polugodje su nosile crno zenturace tamosnje.
MarkizDeNoviSad
(Sinter)
06. март 2018. у 14.57
Samo za drugara u tamnim naocarima.

Da se razumemo na početku - ako neko voli dobru ljubavnu priču i filmove Giljerma del Tora, onda sam to ja. Međutim, vest da je njegov „Oblik vode” (The Shape of Water) dobio Oskara za najbolji film dočekala sam u metaforičkim suzama nad metaforičkim grobom američke Akademije za film i nauku.

Kako da ukratko opišem svoj doživljaj? Zamisli kako bi izgledalo kad bi „Amelija Pulen” i „Stvorenje iz Crne lagune” dobili banalno i bizarno dete, koje ti je podnošljivo samo zato što je dobro vaspitano, korektno se oblači i ima kul roditelje, a kad mu skineš šminku, ostane prazna ljuštura... U najkraćem - razočaranje godine.

Takav su utisak na mene ostavila 123 minuta mučenja u želji da ovom filmu dam šansu od početka do kraja i da shvatim sve te pozitivne kritike koje je dobio. Priča prati sićušan život neme i neupadljive Elajze, čistačice u tajnoj vladinoj laboratoriji u Baltimoru 1962.

Ova krhka devojka je usamljenik koji živi u stančiću iznad bioskopa, a jedini prijatelji su joj komšija, ostareli crtač zastarelih reklama, i tamnoputa koleginica koja, za razliku od nje, ne zatvara usta, žaleći se konstantno na svog muža i maštajući o nekom boljem životu.

Svaki Elajzin dan počinje isto i ponavlja se iznova i iznova, a dosada je u tom začaranom krugu prikazana tako realno da, nažalost, postoji opasnost da ćete u toku filma zaspati. Jedino što je svakog jutra drugačije je rečenica na poleđini otcepljenog datuma na kalendaru, po principu „novi dan nova banalna misao”, tipa - vreme je reka koja nam dotiče iz prošlosti. WOW.

Natprirodni obrt radnja dobija kad u laboratoriju dovedu misteriozno riboliko-gušteroliko stvorenje iz Južne Amerike, za koje tamošnji domoroci veruju da je, ni manje ni više, nego Bog, a ovdašnji naučnici i vojnici pokušavaju da smisle kako da ga upotrebe u Hladnom ratu protiv Rusa.

A sad pažnja, ide SPOJLER!

Da, dragi gledaoci, povučena Elajza i „biće iz crne lagune” će se smuvati i da, biće scena seksa, a vi ćete gledati i pitati se da li je moguće da je Del Toro toliko loš reditelj da mu je dosadnjikavo ispalo čak i nešto tako jedinstveno u istoriji filma kao što je eksplicitna scena dobrovoljnog snošaja između tanušne devojke i nabildovanog ribo-guštera.

Ali ispraviću vas, Del Toro je odličan reditelj i to je pokazao i u ovom filmu u kom slaba tačka nije njegova režija. Naprotiv. „Oblik vode” je, osim u kategoriji najbolji film, od Akademije dobio još tri Oskara - za režiju, scenografiju i muziku, a upravo rediteljska majstorija je svakako njegova jača strana. U tom pogledu je vođen besprekorno i može da posluži kao knjiški primer žanra. Šteta samo što je toliko glup i dosadan preko svake mere.

Problem je, dakle, u scenariju koji je, uprkos ogromnom potencijalu maštovite bajke za odrasle, ispao neinovativno i predvidivo, prepun klišea i već viđenog. U samoj priči koja je na momente banalna do imbecilnosti i razgovorima koji su plitki i puni opštih mesta, osim ako u njima učestvuje glavni negativac, jedina slojevita, zanimljiva i zabavna stvar u celom filmu, poručnik Ričard Strikland, lik koji je i zarobio ribo-guštera.

I na kraju, ali ne najmanje bitno, imam sa ovim filmom veliki problem kao feministkinja. Del Toro je odlučio da izabranica njegovog „božanskog čudovišta” sa natprirodnim moćima bude žena koja ni po čemu nije posebna osim po svojoj dubokoj osećajnosti i nejasnom poreklu koje i njen život dovodi u vezu s rekom, a velika, veeeeelika zajednička stvar koja ih spaja je to što ni on ni ona ne govore. Kapiram, istina je da smo u današnje vreme zaboravili da cenimo iskrenu i čistu emociju, neuslovljenu intelektom ili interesima, ali sam sigurna da postoje umetnički prefinjeniji načini da se taj problem iskomunicira od prozaične sage o čistačici koja jajima hrani poluboga-poluživotinju i tako osvaja njegovo srce.

A mislili ste da je najveći problem ovog ostvarenja to što ga optužuju za plagiranje?! Istina je, Oskar odavno nije ono što je bio, niti ga pravi filmofili uzimaju za merilo kvaliteta. Ali ni u najluđem snu nisam zamišljala da će ga dobiti film koji, osim po, tu i tamo, vizuelnim efektima, ni po čemu drugom nije izuzetan.

Zamislite ovu mlaku limunadu rame uz rame, sa nesumnjivo velikim filmovima poput „Amadeusa”, „Nema zemlje za starce” ili „12 godina ropstva”. Znam, nezamislivo je.

Što se ocene tiče, filmu bih, u krajnjem slučaju, dala 3+ za trud. A ti, Akademijo, sedi, jedan.

Dragana Pandureic Mislim i oni iz Noizza su skapirali. Odma keca Akademiji.
Babette
(office mite)
06. март 2018. у 16.39
Amin brate. Sve je rekla.

Za ostale Oskare se relativno slazem. Dobar je cajac u Bilbordima, dobra je keva u Tonyi, zaistala sam zelela najiskrenije da obozavana Frances mC Dormand dobije statuicu, mada je i njoj, kao i Di Kapriju trebalo dati za potpuno drugi film. Zvuk u Dunkirku je ZASLUZIO sto Oskara, jedna jeza u tom filmu, tokom celog trajanja, osecala sam se kao da lično ratujem. Blejd ranera još nisam proverila, to moram da budem u posebnom mood-u.

Kad sam gledala Fantomsku nit, kontala sam, ova piz*darija od 'aljina će garant da pokupi Oskara. Tragala samo ko je idejni tvorac onako bedastih coiuture-a, pa se čini da se nije oslanjao na nekog posebnog stilistu, mada malo vodjen Margielom valjda. Ma bljak. Inače originalan film, bas sam se (prilično prijatno, ne bas sasvim prijatno, ali skoro) iznenadila. Halo, cika Del Toro, zaviri malo u ovu tracicu da vidis šta je originalnost!

Dalje ne bih imao ništa vise da ti javim.
Pijana od hladnose, subotnja noc se valja.
Satovi su već odavno povecerje odsvirali.
SrboPeuljanac
(Sanjar)
06. март 2018. у 16.55
Frances već ima Oscara za Fargo, ja sam navijao za Margot ali eto...
Slažem se i ja sa ovim textom za Shape, nije mi jasno kako pokupi ikakve narade,
to je pata lijepo objasnila kako je film shit!
Oldman je trebao davno Oskara dobiti i dobi ga za odvratnog Čerčila, pored svih uloga.
Bljak.
Allison for president, davno nisam uživao u nečijoj glumi kao u njenoj.
I nisam baš siguran da je Sam bio bolji od Woody-a.
SrboPeuljanac
(Sanjar)
06. март 2018. у 16.57
Phantom Thread je meni odličan, totalno drugačiji film od drugih ali urađen baš sa šmeko.
DDL uvijek odlčan u ulozi teškog čudaka. :D
Babette
(office mite)
06. март 2018. у 17.24
Odličan je, slazem se, samo kažem da su im haljine peglu.
Mislim, steta.
A, dobila je za Farga, onda OK.
escada
(ɐpɐɔsǝ)
06. март 2018. у 21.11
Gledala The Shape of Water. Nije loše ali osrednje a već vidjeno.
Scenario dvojka. Kamera dobra. Direktor fotografije je za Oscara.
Expander
(worldwide)
06. март 2018. у 23.10
Nisam imao pojma ni da su bili Oskari, a kamo li već i prošli...mnogo me to zanima :D

Srbo, nije ovaj forum još potpuno odumro ali je svakako na 'intenzivnoj njezi' nešto nalik komi već dugo vremena. Još ga u zivotu jedino održava saka nas veterana, onih najlojalnijih.
Fan
06. март 2018. у 23.34
https://instagram.com/p/Bf745yUgX3i/
Čmarkiz se razume u garderobu😂, eeeee majko, a ja sam mislio da će Vud da ostane poslednji mohikanac na ovoj diskusiji kad ono Srba!

Ma ta se gore u textu nalupetala samo tako. Film je već vidjen? Pa i ja njen text gledam svake godine kad neki film dobije Oskara: „pogresan fim je dobio, već vidjeno”. Ajde bre, pa ako hoćeš i Kuma ću u textu da userem i da napravim na glupost i bljuvotinu. Ne kažem da je „Voda” Kum i da je dobar samo kažem da nisam gledao bolji ove godine. U konkurenciji u kojoj je bio zasluženo je dobio. Da, svidjala mi se vise Tonia ali nije to film koji dobija Oskara niti Margo za tu ulogu, sacekace i ona kao i Leo. Phantom Thread još nisam pogledao ali iz nekih scena sto sam vido siguran sam da neću da promenim mišljenje.
MarkizDeNoviSad
(Sinter)
07. март 2018. у 00.01
Jbg vama ciganima je to lepo, sto ljudi sto cudi sto žena dvesta si.sa.
MarkizDeNoviSad
(Sinter)
07. март 2018. у 02.30
Del Toro je samo napravio rimejk filma http://www.imdb.com/title/tt0088161/ sve je bukvalno slično.

Tada je Tom Henks glumio u debilnim filmovima kao sto je i dobitnik ovogodisnjeg Oskara. Kolicina debilnih filmova koje je Tom snimio je ogromna. Uostalom ogromna vecina ne zasluzuje ni da se pogleda.

Mislim da se Akademija jednostavno zahebava sa pucanstvom.
Fan
07. март 2018. у 03.20
E baš je rimejk Splasha, ma sve prekopirano! Ti si bre debil ali cemu ubedjivanje?!
Prepakovao pa snimio isto samo malo drugačije pa šta? Alo bre 2018 je godina, Marvelovci pune bioskope ako vi očekujete umjetnost i da vam snimaju filmove iz 70-ih bolje prestanite da gledate filmove.
Ja sam svoje standarde maksimalno snizio negde 1995 godine, ko ne vidi koliko je sati je slep.
MarkizDeNoviSad
(Sinter)
07. март 2018. у 03.47
Izvini, ali ja i dalje gledam odlične americke filmove. Neki dan sam ostavio prikaz jednog dobrog. Ribona je gledala Pata ne ja. Tvoj problem je sto živis u Malmeu i Tajlandu.
fontisa
07. март 2018. у 13.33
gledala... radi toaleta ...i razocarana. sve same zavese...onoliko lošeg stila na jednom mestu...pa bar oskar treba da je kao neki bal. a ne da dolazi ona...ema stone u roze sakou i crvenom kaisu ili obrnuto boja ...

ja sam zelela da moj deakins dobije za dp kao sto jeste, i gospodin oldman i francis mada je i margot bila dobra. allison je zasluzila iako ne bih imala protiv ni mary j. blinge.

što se filmova tiče, nisam gledala get out, the post, dunkirk i taj sa oldmanom.

možda su mi ocekivanja visa, ali ovo sto je jesam gledala a bilo je trci za najbolji film, nije dovoljno jako da bi osvojilo nagradu. pogotovu the shape of water:sav stilizovan fali mu dublji presek karaktera i komplikovanija prica. ovo je za decu do 8 godina

preporucujem film call me by your name. iako se radi o ljubavi između dva muskarca, naglasak je na prvu ljubav, prvu strast, prvu osobu zbog kog nam je srce bezalo iz tela :D ... ili jednu od prvih...zavisi koliki ste srećnici :D

preporucujem i mudbound i 3 bilborda. frencis me mimikom i gestikulacijom ladno podsetila na mene ahahahahha
fontisa
07. март 2018. у 13.44
a blade runner mi je masterpiece. prica je mogla jača da bude, bez robin wright (volim je ali je besmisleno postojanje njenog lika u prica). i bez obzia sto nisam ljubitelj ni goslinga ni forda, film je bio prava zabava, melem za oci, dusu i vizuelnu umetnost. kadrovi kao da su preslikani sa umetnickih dela najpoznatijih slikara... masterpiece. uzasno mi je krivo sto johan johansson nije radio muziku kao sto je originalno trebao (otisao da radi mother od aronvskog)...umesto njega dosao je drama queen zimmer. na zalost. jbga.
MarkizDeNoviSad
(Sinter)
07. март 2018. у 14.56
Jednog dana ćeš razumeti Stalkera.
fontisa
07. март 2018. у 14.59
samo ako se izlecim od misofonije...
MarkizDeNoviSad
(Sinter)
07. март 2018. у 15.05
Nema izlecenja nije u Manualu.
Fan
09. март 2018. у 01.24
Budaletino, jednog dana kad shvatis da živis u prestonici Afričke kolonije spoznaces i da si majmun, onaj koga cigani pokazuju na vašaru.

Blade Runner je debilski projekat i nikada nije trebao da bude snimljen. Bez obzira što se meni film svidja ne smatram ga produzetkom prvog filma nego je film za sebe i mogo je da se zove kako god hoćeš. Da su izmenili imena likovima niko ništa ne bi ni primetio. To nije slučaj sa drugim nastavcima, recimo Kumovima.
Original nije pruzao mogućnosti za neki smisleni produzetak i zato ovaj drugi film i nije smislen i takvi filmovi mogu da dobijaju Oskare za specijalne efekte i neka tehnicka dostignuca ali ne i za ideju i priču i samim tim za film. Jer ideja iz početka je bila daj da iscedimo još para zbog onog prvog a akademija ne želi da bas sve bude ocigledno, gledalac mora da oseti da mu Holivud snima filmove zato što ga voli a ne za pare.
MarkizDeNoviSad
(Sinter)
09. март 2018. у 14.43
 Коментар Запамти ову тему!

Looking for Unicorn Gifts?
.