Дискусије : Философија

 Коментар
Post
balansero011
(.)
19. октобар 2014. у 09.51
Sve velike religije danas su osakacene i oskrnavljene za deo koji govori o postu, u odnosu na izvorna dela. Zashto je taj deo izmenjen, delimichno izbrisan, ili pogreshno preveden/protumachen narodu Zapada?

Da bi doshli do stanja najvishe svesti prvi preduslov je da budemo na najstrozijem postu duzi vremenski period. O ovom strogom nachinu ishrane govore sve religije, jer bez ovog nachina ishrane nemoguće je razviti najvishu svest, a samim tim i upraznjavati religiju.

Setih se Patrijarha Pavla koji je godinama živeo na najnizoj tablici/lestvici posta.
Dovla1
19. октобар 2014. у 13.11
To oko posta je malo izvikano.Ne treba svoje telo muciti.Jeste da su i filozofi uvek bili da „negiraju” telo ali to ne treba bukvalno shvatati.Kontrola tela da,ali mucenje ne,i bacanje u prvi plan naših duhovnih a ne telesnih elemenata to je ok.
Ja sam ovde pisao o debelim ljudima,da od takvih se ne može ocekivati neka bistrina,neka velika dela,jer ako ne mogu svoje telo kontrolisati i poriv ka prejedanju,onda kako mogu nešto mnogo teze postici.Pogledajmo samo naše popove i visoke crkvene dostojanstvenike,nema normalnog coveka ispod sto kila.
Dosta je slučajeva gde su ljudi postili,ne toliko radi vere,već da bi postigli lepo telo i zdravlje,pa su se razboljevali od toga.Treba nasem telu i mesa,i ostalih stvari,samo umereno.
Ne znam da hrišćanstvo negde propagira post,ne bar ono izvorno hrišćanstvo,a posle šta su sve dodavali popovi u kanone,to je druga prica.Ono jeste da je Isus bio u pustinji 40 dana i iskusavan,bez jela i ostalo,ali to je neka druga prica.
Awake
(slikar)
19. октобар 2014. у 22.13
balansero011
(.)
19. oktobar 2014. u 09.51

***Da bi doshli do stanja najvishe svesti prvi preduslov je da budemo na najstrozijem postu duzi vremenski period. O ovom strogom nachinu ishrane govore sve religije, jer bez ovog nachina ishrane nemoguće je razviti najvishu svest, a samim tim i upraznjavati religiju.„
ž***
.
.
.

To nema nikakve veze sa Istinom. Doduše, neće ti se desiti dok halapljivo jedeš i prežderavaš se (dakle dok je tvoja volja i pažnja usmjerena isključivo na hranu) da baš tad uspiješ da se uzdigneš iznad svjesnosti nagona koji potiče iz 'stomaka'. Ali normalna količina hrane, dakle ona koja zadovoljava tvoje dnevne potrebe ne ometa te u dostizanju najvišeg nivoa Svjesnosti. Ono što ti omogućava dostizanje tog nivoa Svjesnosti nije 'post' već je nešto što je sasvim drugačije prirode; to je želja za samo-saznanjem Istine. To nije isto što i želja za spoznanjem (Nagon za konzumiranjem hrane, kao i svijet, se realizuje kroz spoznaju). Da bi ostvario-la SA-ZNANJE moraš da prođeš i proces otkrovenja nižih nivoa Svjesnosti, dakle da aktiviraš i praktikuješ INTUICIJU. Kada se u tvojoj Svjesnosti 'otkrave zaleđena ubjeđenja', dakle kad uspiješ da sagledaš istinsku prirodu iza osnovnih zabluda (kao recimo zablude o materijalnosti svijeta) i da se oslobodiš od njih, jedino tada se tvoja Svjesnost može pomjeriti ka svojim Višim sferama, jer tada svojim stvorenim ubjeđenjima ne blokiraš otvaranje prema najvišoj sferi Svjesnosti kao ni prema samoj Istini.

Međutim, najviša Svjesnost (Svjesnost Univerzuma) još uvijek nije Istina, nije Svijest. Svijest (koja je Istina) se dostiže, tačnije uzdiže prema 'tebi', Sebi-apsolutu (kao duh apsoluta) jedino kada je tvoja pažnja usmjerena na Sebe-apsolut. To se dešava jedino kada se u potpunosti oslobodiš svih projekcija, pa i same projekcije Uma, stoga i 'sebe' u Umu. ”
balansero011
(.)
19. октобар 2014. у 23.41
Dobro, pre nego dublje udjemo u prichu o postu, i kao jednom od preduslova za postizanje najvishe svesti, moram da vas pitam da li znate koliko tablica (razlichitih lestvica po tezini posta) posta postoje u Pravoslavlju, kad se koja primenjuje, i u kom vremenskom periodu?
Dovla1
23. октобар 2014. у 03.01
Čim ti znaš za te stepene pravoslavnog posta,verovatno o tome znaš i nešto više.U pravoslavlju je post dosta ozbiljniji,dok kod zapadnih hrišćana je on sveden na minimum.Ako podjemo da je post jedenje posne hrane,to je konfuzno jer posna su i lignje,kavijar,ostrige,losos..sto je sve luksnuzna hrana.Ako to jedemo kakav je to onda post? Po meni post je ako je hrana u malim kolicinama,nemasna i skromna,jeftina.
Monasi,neki, celog zivota jedu hranu koja je neukusna,bez zacina i sl jer to kada jedu samim tim im je i manji apetit.Ali brzo se naviknu,pa im i ta hrana deluje super ukusno.Iz svog iskustva znam kada dugo nisam jeo,da posle toga i obično parce hleba bi mi bilo veliki delikates,a znamo ako na ulici i kera zaustavimo,pruzimo mu parce hleba,da neće hteti da jede.
Inače u pravolsavlju postoje četiri stepena posta.

1.Prvi i najtezi stepen posta,njega praktikuju uglavnom u manastirima , je tezak a manje ga primenjuju svetovnjaci.To je strogo uskracivanje hrane,to je takozvana „kserofagija”.
Ne jede se nikakva hrana do 3h popodne,posle toga samo voda,hleb i voce.

2.Sledeći nizi stepen posta je onaj najcesci,vegetarijanski, koji nedopusta jedenje mesa,jaja,ribe,mleka i mlecnih proizvoda,ulja,vina.

3.Treci i još laksi stepen posta dozvoljava jedenje ulja,vina,lignji,skoljki.

4.A najblazi vid posta dopusta i ribu.

Da napomenem da onog prvog stepena posta ni u manastiru se ne pridržavaju često već najcesce samo u doba Velikog posta pred Vaskrs,a obični gradjani samo na Veliki petak.
SnezanaStojanovПорука негативно оцењена. Покажи

SnezanaStojanov
23. октобар 2014. у 09.26
Postupanje prema materijalizmu se izvrsava na raznovrsnim nacina
(ukljucujuci svest). Postoji labilna korolacija između materijalne I
duhovne svesti koju ne treba ignorisati. Ishrana je jedan delimicno
poznat factor po kojoj se meri može analizirati snaga korolacije.
Lično iskustvo je subjektivno, prema tome probaj 'post' pa zakljuci sam.

Hvala.
Dovla1
23. октобар 2014. у 10.56
„Lično iskustvo je subjektivno, prema tome probaj 'post' pa zakljuci sam. ”

Ako je moje iskustvo subjektivno,onda je i bilo cije.

„korolacija” - hoćeš reci koleracija?
SnezanaStojanovПорука негативно оцењена. Покажи

SnezanaStojanov
23. октобар 2014. у 12.08
Živela Sloboda!
balansero011
(.)
24. октобар 2014. у 13.44
Dovla, bio si blizu ali nisi tachno rekao. Tachan odgovor glasi: 5 (PET) tablica posta.

Hvala, i vishe sreće sledeći put.
Dovla1
24. октобар 2014. у 13.56
Koja je ta peta odbegla ovca?
Da nisi i ti možda pravoslavnu dogmatiku izucavao kod jehovinih svedoka?
SnezanaStojanov
24. октобар 2014. у 21.18
Check mate, I win, system loses. Thanks for the info.
labudica
(EKV)
29. новембар 2014. у 00.27
Ja sam mrsava i bas me briga.
balansero011
(.)
03. децембар 2014. у 18.28
Pa, i ja sam relativno mrshav, ali ne posti se zbog izgleda/fizichke linije.
balansero011
(.)
26. децембар 2014. у 11.52
Post je samo jedan od mnogobrojnih aspekata negacije volje, volje za zivotom.

Shto vishe ubijamo volju time smo slobodniji, ali ovde moramo biti oprezni da ne ubijamo pojavu volje (nashe telo) već samu volju, jer ako ubijemo telo onda volja ostaje neunishtena/nesputana. Zato i postoji vishe tablica posta, da bi sachuvali i održavali nashe telo, kao pojavu volje, u shto boljoj kondiciji.

Samo onaj koji se oslobodio od volje može doći do saznanja o stvarnoj sushtini sveta, do svetosti, do Carstva Nebeskog. Zato je Isus proshao mnogobrojne patnje, jer prihvatanje patnje je put ka oslobodjenju.



Dovla1
26. децембар 2014. у 16.44
Opet si citao Sopenhauera.
balansero011
(.)
28. јануар 2015. у 21.15
Dovla, shta je po tebi, kao teisti, sudhtina i srz hrishcanstva? I to onog izvornog hrishcanstva do 4-og veka.
balansero011
(.)
28. јануар 2015. у 21.16
*sushtina*
saschaein
27. септембар 2015. у 18.37
post nije samo jelo već

i misao
i osjećanja
djelovanja
govor, itd.
 Коментар Запамти ову тему!

Looking for Oil Diffuser Necklace?
.