Дискусије : Философија

 Коментар
Kritika zapadne filozofije
Dovla1
11. мај 2014. у 18.53
Opste je mišljenje da je zapadna filozofija u krizi još od 19.veka pa do danas.Za neko zlatno doba se uzima period kraja 18. i početkom 19.veka u doba Kanta,Fihtea i Hegela.
Dakle nemacki idealizam.Ali filozofi uzrok te krize često vide u nečemu drugom,ne u samoj filozofiji i filozofima.Krive obično nauku,dakle prirodne nauke,jer je filozofija postala njihov sluga i potrcko.

Ja se bojim da je tu kriva sama filozofija a ne nauka.Mislim da je i u svojim najboljim danima ta filozofija bila na pogresnim osnovama.Tacnije na materijalizmu,i onda ne cudi da se porodila i takva nauka.Zapadna filozofija je i promovisala trijumf nauke u Evropi.
Cenim da je zapadna filozofija uglavnom vulgarizovanje grcke anticke misli i indijske(Sopenhauer).
Ja sam bio sklon nekada da mnogo vise cenim tu zapadnu filozofiju nego danas.
Hegel čak arogantno odbacuje indijsku filozofiju kao nebitnu i ne bavi se njome.
Nemacki filozofi su sami sebe proklamovali kao jedino bitne.

Dekart kao začetnik te filozofije,po meni je klasican primer materijalistickih pogleda na svet prosecnog Evropljanina,zapadne Evrope.Otuda su sasvim na mestu kritike Bleza Paskala na njegov racun.

Takvi pogledi na sustinu zivota,tj materijalisticki krajem 19. i početkom 20. veka radjaju ogranak filozofije tj psihologiju.I pionir te nove nauke Sigmund Frojd,klasican je materijalista.

Nije bitno sto je Jevrej,ali je vaznije da je ateista.U njegovim pogledima na zivot sva je smisao u nagonu,onom seksulanom.Kod Frojdovog coveka nigde nema mesta za duh,za dusu,za srce.Covek je kod njega nizi i od zivotinje.

Zašto je zapadna filozofija ipak materijalisticka i zašto je ona dosta doprinela svetu kakav je danas?

Kakav je narod,takva mu je filozofija.Zapadna filozofija je slika zapadne kulture i civilizacije.Ta civilizacija u kojoj je novac bog,sticanje bog takođe,mora i da izrodi takvu filozofiju.

Racionalizam,robovanje razumu,zdravorazumski pogled i matematicka proracunatost,to je ono sto zapadnu filozofiju čini sterilnom.

Naravno,nije tu sve tako crno.Fridrih Nice je tu posebna prica,zanimljiv i dobar kao primer.
Recimo,on je citao i visoko cenio Dostojevskog.Ne znam kao to,tu mi nije sve jasno jer Dostojevski je bolje od njega razumeo svet.I Nice je u pravu sto preporucuje Nemcima da budu u savezu sa Rusima.Nemci ga nisu poslusali,naprotiv,zaratili su na Ruse i desila su se dva svetska rata.

Ali Niceova osnovna zabluda je sto sa jedne strane kritikuje nemacku misao,nemackog coveka,a sa druge strane ,covek kako ga on zamišlja je u stvari tipican nemacki covek,tipican covek zapadne Evrope.Niceov natcovek se drzi devize da samo jaki pobedjuju,samo oni treba da žive,nema ovaj svet milosti a ni pravde,zivot je vecna borba,covek je coveku vuk.Eto jadni Nice nije shvatio da taj natcovek je u stvari ono sto on mrzi.

Nemci kao narod,kao rasa,sa svojom odvratnom disciplinom i sitnicavoscu,hladnocom i otudjenjem,i morali su da porode takvu filozofiju.
Kasnije ću o kulturi i pogledima na zivot zapadnog coveka,koji i jesu stvorili takvu filozofiju,koji jesu stvorili nas ovakakv svet kakav jeste,sav okoreo u materijalizmu.
mournblade
(life)
11. мај 2014. у 20.44
Zamalo se nisam onesvestio kad sam vidio da je Dovlaa po PRVI put postavio topik na ovoj diskusiji!
mournblade
(life)
11. мај 2014. у 21.27
A sad mali osvrt na ono sto si napisao.
Ima tu dosta istine sto si napisao ali me cudi da još uvek nisi shvatio zašto je to tako.
Filozofija nije ničija zemlja. Filozofija se razvijala onako kako se razvijala ne sama od sebe nego je svaki filozof dao ponesto novo ili nadogradio na ono sto su pre njega dali ili nadogradili. Ali filozofija onakva kakva je bila pre za vreme Stare Grcke, pa i posle sve do 19 veka nije niti može biti ista danas.

Filozofija nije ničiji potrcko. Filozofija je majka svih nauka jer su se sve nauke izrodile iz nje. I kao takva bas kao i svaka majka ona okuplja svoju decu tj. sve druge nauke u jednu celinu. Naravno da je nemoguće danas imati klasicne filozofe tipa Hegela ili Kanta. Takav bi covek morao biti sa mozgom super kompjutera jer bi morao znati sve nauke i njena pojedinacna dostignuca da bi mogao sve to objediniti u jednu celinu.

Ali to ne znači da je filozofija mrtva i da nema svoj značaj i funkciju. Njen značaj i funkcija su isti samo su nacini koje koristi drugaciji. I mora biti tako.

Filozofija onakva kakva je bila do 19 veka je još uvek takva kad se radi o moralu, etici, umetnosti i politici. Ali čak i tu se dosta oslanja na naucna dostignuca sto je i normalno. Bilo bi bez veze lupiti nešto a da je to već provereno naučno ili dokazano vise puta kroz istoriju kao pogresno.

Materijalizam, ovakav kakav jeste danas ne može opstati. Već sad se to vidi ali bogatasi pronalaze nove nacine da opstanu bar još malo bas zahvaljujuci ljudskoj slabosti prema materijalnom. Ja kad ovde pricam kolegama na poslu kako bi danasnji covek zahvaljujuci naučnim dostignucima i tehnologiji trebao raditi najviše dva dana u nedelji a ostalih 5 uzivati. Odma me nazivaju komunistom i da je to nemoguće. Zašto bi samo bogatasi i pojedinci uzivali u plodovima nauke i tehnologije? Godinama postoje patenti i tehnologija da se ne unistava ova planeta do besvesti od strane materijalizma i potrosacke politike. Bog sami zna gde će nas ovo sve odvesti i to sve zbog pohlepe pojedinaca. Jer svako zlo kao i dobro potice od pojedinca da bi se posle razvilo u nešto još vece. bas kao i vatra koja pocne od jedne sibice, jedne iskre da bi postala plamen koji sve guta.

Da bi se ovo ostvarilo, covek treba prvo da bude na visem nivou svesti. Ali nazalost još smo daleko od toga. Ide se ka tome ali veoma sporo.

Zapoceo si veoma nasiroko kao i obično i prosto je nemoguće diskutovati. Imam utisak da i ne želiš diskutovati.

Tema je jako opsirna, maltene kao i sama filozofija.

Wakan
(Doors)
11. мај 2014. у 21.37
http://www.youtube.com/watch?v=p5Nv5VQQpzg Dovlaa piše „kritiku” a haker je „analizira” http://www.youtube.com/watch?v=p5Nv5VQQpzg još toplap da ubaci primese naučne fantastike i http://www.youtube.com/watch?v=PmhnkuzqyLo
Wakan
(Doors)
11. мај 2014. у 21.47
evo vam i po pljus, nasmejali ste me do suza.
Dovla1
12. мај 2014. у 01.03
Nije prvi put da postavljam temu,jednom sam postavio ali to je bilo u
vezi jedne knjige Sopenhauera.
Postavio sam ovo jer postoji jedan klise o zapadnoj filozofiji,koji su i postavili zapadni filozofi.To da je ta filozofija nešto u šta se ne sumnja,nešto kao vrh i kruna svih filozofija.
Tema nije presiroka sve dok se može nešto o tome napisati a da to nije ono sto je već milion puta sazvakano a nalazi se u istorijama zapadne filozofije.Zato ja tvrdim da je recimo za mene Dostojevski veci filozof od Kanta.Znam,zapadni filozofi bi odmah rekli da je Dostojevski samo knjizevnik,sto naravno nije tačno.Rekli bi da on nema razradjeni sistem filozofije.U ostalom kad to zameraju Niceu,što ne bi i Dostojevskom.
Možda se filozofija pocela materijalčizovati još od Aristotela jer on tu nauku pokusava ukalupiti,sistematizovati i pretvoriti u egzaktnu nauku.Pa otuda su verovatno Hegel i Nice u pravu sto smatraju da je ona filozofija sa Sokratom i pre njega vrednija od one od Platona.
Da napomenem da još nisam napisao ono kljucno u vezi ove teme,kritiku zapadne civilizacija koja i jeste najvaznija za stvaranje takve kakava jeste zapadna filozofija.A osnovna kritika je da je ta filozofija materijalisticka.Samo treba videti i koji su nazivi delova te filozofija,bolje reci pravaca.Egzistencijalizam,racionalizam,empirizam,pragmatizam,...
mournblade
(life)
12. мај 2014. у 01.44
Dovlina kritika Zapadne Filozofije je za svaku pohvalu!

Ovo pokazuje da on nije zatupljen jednom ideologijom ili pravcem. Mada se to možda moglo reci ranije (Hegel i Nice). Kao Oziman koji se kleo u Sopenhaera na primer. Ili wenkan sa Novim Zavetom i Isusom.

Naravno da svaki od tih pravaca i filozofa su vazni. Da nisu ne bi se o njima toliko citalo, ucilo i studiralo.

Ali je isto toliko važno „pokupiti” sve ono vredno od svega toga i izgraditi svoje lično mišljenje sto Dovlaa svakako radi ovde s ovom temom. Prihvatiti se ovakvog poduhvata je za svaku pohvalu. Jer će njegovo mišljenje biti izlozeno kritici od svih onih koji se nisu usudili to uraditi ali su uvek spremni kritikovati druge.



Dovla1
12. мај 2014. у 11.47
Ja nisam stekao utisak da Wakan poznaje Bibliju i Hristovo ucenje.
Što se tiče onog radnog vremena od dva radna dana nedeljno i uzivancije
ako bi se to desilo,zavisi šta podrazumevas pod uzivancijom.
Ako bi se radilo samo dva dana,zavisi koliki bi bio taj radni dan,ali
u tom slučaju nemoj se zanositi da bi radnici imali iste plate kao
sto sada imaju.Dakle ta uzivancija bi se odnosila na slobodno vreme,
na vreme koje bi covek mogao sebi posvetiti a koje sada nema.Novca bi bilo manje nego sada pa se mnogima ta uzivancija ne bi dopala.
Ovaj zapadni svet je podesen za bogatase,ne za radnike i običan narod.
On je prilagodjen dakle za te koji vladaju nama a njih je 1% od ukupne
populacije.Ko je citao Marksa i još neke autore,taj zna da se u 19. veku a i ranije radilo u rudnicima i fabrikama i po 15-16 sati dnevno,da su radila deca u rudnicima.
To što se doslo do osam sati rada dnevno,nije posledica sto je nauka
napredovala,već sto su se desile krvave revolucije pa su letele glave
careva i kraljeva,otimala se imovina bogatasima.
Ja lično radim ne vise od sest sati dnevno,pet dana nedeljno,a kad je kisha,sneg i sl ne radim ni tada.
A nije mi tezak posao,mogao bih i po deset sati dnevno,ali neću.
balansero011
(.)
12. мај 2014. у 17.06
Odlichna tema, lepi komentari!

Zapadna filozofija je bazirana na materijalizmu, shto je već opshte poznato, i zato je i pogreshna ako gledamo kroz choveka.

Chovek nije stvoren da bi radio već da bi razmishljao.

Chovekov duh je bitniji od tela, mada su usko vezani i nije sluchajna izreka u zdravom telu zdrav duh. Jednostavno recheno, ako nashe telo održavamo dobro sa pravilnim zivotnim navikama i ishranom to će nam se vratiti sa bistrinom i oshtroumnosti nashega duha. Nije sluchajno zashto mnoge religije forsiraju post, i zato debeli ljudi ne mogu videti kristalno chisto.

Istochna filozofija se vishe bavi chovekom, nego zapadna.

Shopenhauer je to lepo obradio, drzeci se zapadne filozofije, u njegovom kapitalnom delu „svet kao volja i predstava”. Opasan chilager, i zato ga vishe cenim nego Hegela.

Sve religije su stvorene da bi manipulisale ljudima, zloupotrebljavajuci boga ili tvorca zarad svojih lichnih ciljeva, materijalizam. Danas je to nauka, najnovija religija.

Chovek je slobodno biće, takav se i radja. Takav treba i da umre. Sve ostalo je manje-vishe bitno.

Danas je najteze choveku, biće josh teze.



Dovla1
12. мај 2014. у 17.39
I ako imaju razlike,nije se tek slučajno Hitlerovo delanje povezivalo sa Niceovom filozofijom.Mada postoji i prica da su jednom Hitlera upitali u vezi Niceove filozofije.On je navodno rekao da on nije sklon Niceu jer je Nice prvise umetnicki sklon,da je zapravo Hitleru bliza misao Sopenhauera.Nebitno,ipak Niceov natcovek je bas ono sto Nice nije hteo.Niceov natcovek je u stvari nemacki i zapadnoevropski ideal coveka.
Taj natcovek i može tako da se nazove „natcovek” ,pezorativno,jer covek svakako nije.On je najpre robot a ne ljudsko biće.
Razum.Može se reći da od toga boluje zapadni covek.Coveku istocne Evrope tj nama Slovenima razum isto stvara probleme,samo na drugi način.Nama fali razuma i racionalnosti pa nas to često vodi u banalnosti.
Dok zapadni covek ima previse razuma i racia pa mu to prelazi u mnogo gore stvari od banalnosti.Zapadni covek je uzdizuci razum uzdigao coveka.Varaju se mnogi koji misle da je covek najveca vrednost,da treba biti na vrhu svega.To i jeste odlika materijalizma,jer ako nema ničeg većeg od coveka,onda se sve može ciniti,svakakve necasnosti i nesrece.
Mi moramo u sebi imati neki visi ideal od coveka,nešto apstraktno,nešto metafizicko,neku metaforu pa zvala se on a bog ili šta slično.
Razum ne može rešiti tajnu zivota,ne može osmisliti zivot.
Nice dobro kaže kad tvrdi da
„ Vera u kategorije razuma je uzrok nihilizma”.

Covek ne može biti bog a zapadna civilizacija je digla coveka na nivo boga.Ne sto je covek kaznjen i proteran iz raja jer je hteo biti bog,ne ,nije zato samo pogresno coveka dici do obozavanja.Mada ta metafora iz Starog Zaveta nije bezvezna.
Kada covek sebe digne na nivo boga,onda naravno da mu bog vise i ne treba.Onda je on bog,a to je naravno glupost.
Otuda,kao sto sam već pisao,početnika u filozofiji,koji je neskog sitnog znanja napabircio,najalksae možemo poznati po tome sto negira boga,što se ruga poboznima,sto smatra religiju kao najvecu trivijalnost.Tome sam i sam bio nekad sklon.Kasnije sam tek uvideo
tu pogresku.Naravno da boga ne možemo gledati kao na nekog bradatog starca koji nas nagradjuje i kanjava kao ucitelj u skoli.
Ako Sokrat ceo zivot veruje u besmrtnost duse,a veruje i pre samu smrt,i spokojno ide u smrt,onda bi zapadna filozofija mogla vise tome da posveti paznje,a ne bih rekao da je posvetila.
Ko veruje u besmrtnost duse,to sve menja,sav pogled na svet je onda drugaciji.
Prica se da je na ulazu u Platonovu Akademiju stajao natpis
NEKA NE ULAZI KO NE POZNAJE GEOMETRIJU.
Ako je tačno da je to pisalo,onda je to možda početak onoga u zapadnoj filozofiji sto ja kritikujem.Pocetak racionalizma i robovanja razumu,a to može stvoriti samo dobar put za ravoj nauke.
I videli smo da se na Zapadu razvila samo nauka zadnjih vekova,filozofija,religija i umetnost ne.
Sve vredno na Zapad je dolazilo sa Istoka,religija,filozofija,umetnost.Zapad je uspeo da ih sve razvodni i upropasti.Hrišćanstvo je postalo biznis i sprdnja već vekovima.
Blez Paskal se dobro ruga spominjuci taj geometrijski duh,koji sam ja pomenuo za Platonovu Akademiju,i ne samo za njega već ta nemacka filozofija je uglavnom taj geometrijski duh.
Paskal dobro napominje da geometrijski duh nije duh filozofije,već da je filozofski duh onaj duh ostroumnosti i pronicljivosti koji ima veci sirinu i obim.
Sokrat nije tek tako izabrao da pred smrt sa ucenima izabere bas temu besmrtnosti duse.Ona je kljucna,ne zato što ljudi eto vole da pozive još,jer ne mogu poziveti još ovako sa našim telima.Besmrtnost duse je važna bas za nas tekuci zivot,dok su nam tela ziva.
Verovanje u besmrtnost duse coveku donosi neki visi zivotni smisao,visi od svakodnevnog zdranja i uzivanja.Zapadna civilizacija je skoro ubila u ljudima veru u takvo nešto.

Dovla1
12. мај 2014. у 17.47
Balansero, videh šta si napisao za ono da je u zdravom telu zdrav i duh.
Pazi,znam da si dobro mislio,ali ta latinska stara izreka možda i iskazuje ispraznost zivota i misli ustarom Rimu.Verovatno znaš i sam da Rim nije dao nikakave velike mislioce a ni filozofije.Dali su par istoricara i pesnika,to je sve.
Rim je zapravo u civilizacijskom smislu začetnik zapadne materijalisticke civilizacije.

Mens sana in corpore sano. - U zdravom telu zdrav duh.

Treba da bude obrnuto,u zdravom duhu,zdravo je telo.To je mudrije i istinskije.
balansero011
(.)
12. мај 2014. у 18.06
Pozdrav Dovla 1, josh jednom hvala za odlichnu temu!

Zdravo telo se stiche dobrim zivotnim navikama i ishranom. Zdrav duh može da proizadje samo iz zdravog tela, nikako obrnuto.

Primer ovome je zapad, mentalno ili fizichki bolesna vecina populacije. Zashto je to tako? Vrlo jednostavno, loshe zivotne navike i katastrofalno losha ishrana.

Takođe, ovo možešh i sam da testirash, hrani se loshe (masnoce, sheceri, itd) nedelju dana, pa zatim predji na post dok sve vreme razmishljash o nechemu. Moje pitanje je jednostavno, kada si oshtroumnije razmishljao, dok si jeo masnu ili posnu hranu?
Dovla1
12. мај 2014. у 18.17
Ma razumem ja tebe šta hoćeš reci,zato sam ja ovde vise puta pisao da kod debelih ljudi ne možemo ocekivati nikakve ostroumnosti i prisustva duha.
Ali kažem da je vaznije reći da u zdravom duhu je zdravo i telo jer je kao sto si rekao i sam duh primaran a ne telo.U materijalizmu je telo primarno.Ako je covek lošeg duhovnog sklopa,lošeg karaktera i praznoglavac,to će negativno uticati i na fizicki izgled i zdravlje.
Tu se slazem sa modernom naukom tj medicinom,koja kaže da sve ili skoro sve fizicke bolesti su psihosomatske.To se uklapa u moju pricu da je duh primaran a telu sekundaran.
Ti možeš kad želiš da naglasis korist sporta i fizicke atkivnosti da kažeš da je u u zdravom telu zdrav i duh.U ostalom i Aristotel je tvrdio da je zivot u kretanju,dakle važna je fizicka aktivnost.
balansero011
(.)
12. мај 2014. у 19.11
Prvi stadijum svake bolesti je mentalni, sledeći je fizichki. To znachi da je pogorshano stanje tela dovelo do psihosomatskog poremecaja koje potom eskalira u fizichku bolest. Pogorshano stanje tela je izazvano loshim zivotnim navikama i ishranom, a ne stanjem duha.

Shto se moderne medicine tiche ja joj skodam kapu samo u hirurgiji, a za sve ostalo tradicionalna medicina je josh uvek dve svetlosne godine ispred nje.

I josh neshto u vezi hirurgije, sam Aristotel je govorio da operaciji treba da pridje samo onaj koji nema izbora, a taj isti je svojom tvrdoglavoshcu gurao do te tachke da mu je neophodna operacija. Znachi, ako nema nikakvog drugog izbora onda operacija, koja je ochigledno i najgora solucija.
balansero011
(.)
12. мај 2014. у 21.54
„Prvi stadijum svake bolesti je mentalni, sledeći je fizichki. To znachi da je pogorshano stanje tela dovelo do psihosomatskog poremecaja koje potom eskalira u fizichku bolest. Pogorshano stanje tela je izazvano loshim zivotnim navikama i ishranom, a ne stanjem duha.”

-----------------------------------------------------------------

Pardon, trebalo je ovako da napishem: Prvi stadijum svake bolesti je mentalni, sledeći je fizichki. Loshim zivotnim navikama i pogreshnom ishranom zamucujemo svest, nemamo bistrinu svesti, koja postepeno vodi u mentalnu bolest, a vremenom iz te mentalne bolesti proizilazi fizichka bolest.

Dovla1
13. мај 2014. у 13.36
Ne poznajem dovoljno budisticku i indijsku misao,pa ne mogu njihovu filozofiju staviti iznad ove zapadne.
Ipak mislimda nama Srbima,i nama Slovenima,nije podobna ni ta indijska ali ni ona zapdna filozofija.Nasem karakteru najviše lezi hrišćanska ideja.Moja kritika zapadne filozofije je delom uslovljena i mojim proslovenskim opredeljenjem.U ovoj politickoj krizi u Evropi,jasno ja stajem na slovensku tj rusku stranu.
Već vekovima traje taj antagonizam zapadne i istocne Evrope.
Zapadna filozofija je slika zapadne civilizacije.Otuda ja kritikujuci zapadnu civilizaciju kritikujem i zapadnu filozofiju.
Moderan covek želi sto manje da pati,a istina je u patnji,dakle moderan covek ne želi istinu.Slobodno možemo reći da zapadni covek ne želi istinu jer ne želi patnju.Patnja ne dolazi samo ode bede,već i onako kako kaže Sokrat
„ Sto vise uvecavam znanje,uvecavam patnju”.

Ko nije patio taj ništa i ne zna.Znam i iz licnog iskustva jer sam patio celog zivota,ovako ili onako.Otuda moja ljubav ide onima potlacenim,siromasnima,prognanima i unesrecenima.Dok ljubav zapadnog coveka kao i kod Nicea ide ka velikanima,ka mocnima,ka tiranima uuspesnima.Moja ljubav,a usudjujem se reci i Dostojevskog ide na drugu stranu.
Ja bih svoje zadnje trenutke voleo pred smrt provesti sa ovim sirocicima iz ovog videa,a ne sa Svarcenegerom i Bilom Gejtsom

http://www.youtube.com/watch?v=aQ_k02dk228&feature=share

Zato mislim da Nice nije shvatio Dostojevskog,možda zato što Nice nije bio Sloven već German.
Zapad je nama u Evropi i svima u svetu nametnuo neke „ istine” ,bolje reci laži.Nametnuli su nam laznu istoriju,istoriju kako je njima odgovaralo,i laznu filozofiju.
U umetnosti,za vrhunska dela često koristimo frazu „ bozanski”. Otuda je Danteov veliki spev originalno bio zvan Komedija,da bi kasnije kada se shvatila njegova velicina bio nazvan Bozanstvena komedija,i taj naziv i danas traje.Pa su nazvani Bozanski Mikelandjelo,Bozanski Mocart,...itd.
To nam govori da mi moramo tezizi nečemu visem od coveka,a to ne sme biti Niceov natcovek.Moramo slaviti ne coveka,Zapad je propao bas zato što je slavio coveka,treba slaviti nešto više,ma kako se to zvalo,bog ili ma šta.Nije ni važno da li postoji bog,važna je ideja boga.
Jedan koji može nositi titulu Bozanski,veliki Puskin kaže

„Smiri se gordi covece, i skrhaj pre svega svoj ponos.Smiri se, besposleni covece, i pre svega potrudi na rođenoj grudi.Istina nije van tebe,nego u tebi ,nadji sebe u sebi potcini sebe sebi, ovladaj sobom,i ugledaces istinu.Istina se ne nalazi u stvarima,nije van tebe, i nije negde daleko preko mora,nego je pre svega u tvom sopstvenom radu nad sobom.Pobedis li sebe,smiris li sebe,postaces slobodan kako nikad nisi ni ni sanjao,poceces veliko delo,oslobodices i druge,videces sreću,jer će ti se zivot ispuniti,shvatices najzad narod svoj i njegovu veliku istinu.”

Wakan
(Doors)
13. мај 2014. у 17.53
ti si bre nacisto prolupao.

„Otuda moja ljubav ide onima potlacenim,siromasnima,prognanima i unesrecenima.”

Koja bre ljubav? „da sam bog sve bih ljude spalio i u prah pretvorio” Zar nisi ti ovo napisao pre nekoliko meseci? Zar nisi pisao ovde kako saljes nekog starca, bez igde ikoga, da ti kupuje burek i novine; starca koga samoca ubija i koji pristaje da ga neki bucov ponizava, samo da bi osetio bliskost sa nekim? Tebi izgleda secanje zaista traje mesec dana. Koja ljubav bre nesreco? Ti si pun gorcine i potisnutog gneva. Tebe kroz zivot vodi razocaranost i potisnuti gnev a sigurno ne ljubav. Covek koga ljubav vodi kroz zivot sigurno ne masta da postane bog koji pali i u prah pretvara sve ljude. I ti takav blentav i zbunjen razumes isusovo ucenje? Prelistaj ponovo novi zavet i nadji mesto na kome su ga ucenici nagovarali da pozove svoga „oca” da spali selo koje ih nije primilo i procitaj šta im je on odgovorio.

Drugo. Nemas blage veze o Budizmu, o filosofiji anticke grcke, o hrišćanstvu (do pre 2-3 g. si pljuvao ovde po rusima, pravoslavlju, Isusu, srbima i svemu sto ima veze sa srpstvom) a hteo bi da pišes „kritiku” zapadne filozofije. Da li si ti svestan koliko je ta oblast velika? Da bi pisao kritiku ti moras biti strucnjak i za Filosofiju anticke grcke i hrišćanstva i Budizma i zapadne filosofije da bi mogao da izvlacis paralele i uradis kritiku vredne paznje. U kojoj si ti oblasti strucnjak? Ti do pre 10g. nisi znao da li je Platon ime modne konfekcije za sezonu jesen zima ili je možda novi pesticid za kukuruz; za Kanta si čuo pre 5-6g. po isusa i hrišćanstvo si do pre 2-3g. pljuvao i sada bi tako blentav i zbunjen pisao kritiku zapadne filosofije. Ti nisi svestan koliko je sve ovo sto si natrabunjao ovde plitko i smesno. Ti nisi ni svestan zašto si resio da bas sad napises „kritiku”.
Wakan
(Doors)
13. мај 2014. у 17.55
„Smiri se gordi covece, i skrhaj pre svega svoj ponos” i gnev.
Wakan
(Doors)
13. мај 2014. у 18.22
Pa ja tek sad vidim ovo:„”Smiri se gordi covece, i skrhaj pre svega svoj ponos.Smiri se, besposleni covece, i pre svega potrudi na rođenoj grudi.Istina nije van tebe,nego u tebi ,nadji sebe u sebi potcini sebe sebi, ovladaj sobom,i ugledaces istinu.Istina se ne nalazi u stvarima,nije van tebe, i nije negde daleko preko mora,nego je pre svega u tvom sopstvenom radu nad sobom.Pobedis li sebe,smiris li sebe,postaces slobodan kako nikad nisi ni ni sanjao,poceces veliko delo,oslobodices i druge,videces sreću,jer će ti se zivot ispuniti,shvatices najzad narod svoj i njegovu veliku istinu.„” Pa ti si skroz prolupao. Dok sam ja ovo pisao šta si mi ti odgovarao? Dok sam pisao „Istina nije van tebe,nego u tebi” i da te drugi ne mogu nauciti istini, šta si ti pisao? dok sam pisao „nadji sebe, ovladaj sobom i ugledaces istinu” šta si mi ti odgovarao? Dok sam pisao „Istina se ne nalazi u stvarima,nije van tebe, nego je pre svega u tvom sopstvenom radu nad sobom.” šta si mi ti odgovarao? Dok sam pisao „Pobedis li sebe,smiris li sebe,postaces slobodan” šta si ti odgovarao, šta? Običan si plagijator, bez ikakve originalne misli. Jedino sto znaš je da nam pišes šta je reko ovaj ili onaj. Čak si i ovo ukrao od mene „Kada covek sebe digne na nivo boga,onda naravno da mu bog vise i ne treba.Onda je on bog” Ovu liniju sam izneo kada sam pisao o nieceu i zašto je rekao da je bog mrtav. Dovlaa, postajes licemer, hipokrit, sarlatan i tako se spustas na hakerov nivo. Umesto da napredujes ti nazadujes ali u svojoj glavi si uobrazio da si dostigao bozje visine i drvo zivota. trebalo bi da ti bude jasno kolika je vrednost „kritike” čim je haker hvali. mislim da to sve govori.
Dovla1
14. мај 2014. у 00.13
Ti si prolupao,klasican primer projekcije.Sve sto si meni pripisao si u stvari ti.Ti uobrazavas da si neki bog,da si velicina.Vidi se po tome sto mastas da sam ja nešto od tebe prepisivao.Pišem godinama svadjajuci se sa onim Makedoncem.Godinama pišem da nauka nije vredna jer nam nudi istinu izvan nas.I sad kad sam citirao Puskina,ti uobrazavas da ja o tome pišem po prvi put.
Pominjes nekog starca,ja to nikad nisam napisao da maltretiram nekog starca,ali jesam napisao to da bih sve sprzio da sam bog.Naravno ti nisi to skapirao.To je samo jedna metafora kojom sam iskazao svoj bes zbog ruznih stvari koje se desavaju u svetu.
Ja tvoje pisanje ne pamtim,ne pamtim jer ga nisam smatrao vrednim.Tvoje pisanje je nemoguće kritikovati ni pozitivno ni negativno.Mogu jedino da se branim na one gluposti koje izmišljas u vezi mene.
Ne pamtim tvoje pisanje i tvoje stavove,ali zato i ne izmišljam ono sto nisi pisao.I kad ne pamtim šta si pisao,kako onda mogu nešto od tebe prepisivati?
Vise puta sam pominjao da sam menjao stvavove,neki su mi potpuno drugaciji,i sad mi ti tu nabacujes i ono sto nisam promenio.
Ja ne truckam godinama iste banalnosti kao ti.Naravno da ti ništa na sebi nećeš promeniti,vrtis istu pricu kao pokvarena ploca.
Ja se posvadjam sa svima vama,ali nisam sujetan kao ti,nemam problema da se vratim u normalu i prodiskutujem.Dok ti i pojedini necete međusobno da komunicirate kao da ste jedan drugome decu pobili.
Oblast filozofije jeste velika,ali ja neću da imitiram druge i da pišem neke istorije filozofije.Ako umes bolje da vrsis kritiku bilo koje filozofije,pa onda izvoli postaviti temu.
Ja ne mastam da pišuci ovde napravim i objavim knjigu.
Meni pripisujes neki gnev i bes,ogorcenost,a šta je ovo sto si ti sinoć napisao?
Imaš problem kao vecina diskutanata ovde,bavis se mojim likom i delom.Nemoj se time baviti nego temom.Izmisli i drugu temu,ali ne da bude psihologija moje licnosti ili nekog od nas ovde.
Još ništa nisi napisao povodom teme.
Toliko dobrih knjiga čitam i procitao sam,popricam i uzivo ponekad sa ljudima koji dosta znaju,i pored toga sad sam ja navodno spao da prepisujem od jednog Wakana,hehe.Malo i smesno,ali vise je tuzno to što uobrazavas.Uobrazavas to jer nemas pojma kakvih mudrih ljudi ima.Da to znaš,bio bi manji od malog misha.
Wakan
(Doors)
14. мај 2014. у 18.52
„Ti si prolupao,klasican primer projekcije.Sve sto si meni pripisao si u stvari ti.Ti uobrazavas da si neki bog,da si velicina”

Gledaj dalje šta pišes:

„ali jesam napisao to da bih sve sprzio da sam bog.”

Pa, o kakvoj to mojoj projekciji pišes kada sam kažeš da mastas o tome da si bog?

Odma u nastavku pišes:„Naravno ti nisi to skapirao.To je samo jedna metafora kojom sam iskazao svoj BES zbog ruznih stvari koje se desavaju u svetu.” Zbog ruznih stvari u svetu ti bi sprzio sve ljude i u prah ih pretvorio? Pa nisu svi krivi zbog ruznih stvari u svetu. Imaj milosti. Drugo. ti si učinio izuzetno ruznu stvar za Srbiju i pravoslavlje dok si pljuvao po njima i velicao EU i zapad, podržavajuci cedomira i Tadica. Možda si ti danas shvatio svoju zabludu ali je ono doslo sa zakasnjenjem, velikim zakasnjenjem, jer je steta već učinjena. Treće. sam pišes da si besan, razocaran, gnevan, nezadovoljan a kada ti kažem to ja i da su ti razocaranost, gnev, nezadovoljstvo pokretacka snaga a ne ljubav, ti se ljutis i kažeš da „projektujem” sebe. Kako može neko da ima u sebi i vizije boga koji sve ljude przi i u prah pretvara i ljubav za „ potlacenim,siromasnima,prognanima i unesrecenima.” Da li može iz istih usta da izlazi „molitva i kletva, ljubav i mrznja”? „Jer usta govore ono čega je srce puno” zar ne stoji tako u Novom zavetu za koji ti tvrdis da razumes? Gde si u novom zavetu procitao da Isus spominje gnev, nezadovoljstvo, bes u pozitivnom kontekstu? Da iskazuje svoje stavove i ucenje služeci se tim terminima? O kakvoj to mojoj projekciji govoris?

„Ja tvoje pisanje ne pamtim,ne pamtim jer ga nisam smatrao vrednim.”

Gledaj dalje šta pišes:

„Ja ne truckam godinama iste banalnosti kao ti.Naravno da ti ništa na sebi nećeš promeniti,vrtis istu pricu kao pokvarena ploca.”

Kako znaš da „vrtim istu pricu” i „truckam godinama iste banalnosti” kada kažeš da moje pisanje ne pamtis? Svi tekstovi su ti puni ovakvih protivrecnosti. Ja sam ubeđen da ti uopste ne razmišljas o onome sto pišes, već pišes kako ti prdne na pamet. Takođe sam ubeđen da ne vrsis ni proveru teksta niti njegovu korekciju pre nego pritisnes ono dugme „objavi”. Tekstovi su ti razvuceni nejasni, konfuzni, puni protivrecnosti i bez jasnoce i preciznosti sto jasno govori o tome da nemas jasnu sliku o onome sto želiš da pišes; nemas jasnu koncepciju u suprotnom bi ti tekstovi bili jasni i precizni.

„Meni pripisujes neki gnev i bes,ogorcenost,a šta je ovo sto si ti sinoć napisao?” Šta je? da nije možda „govor mrznje” ispunjen gnevom, besom i ogorcenoscu? Ja Dovlaa o tebi i drugima ovde, nisam napisao ništa sto vi niste napisali o sebi. Problem je u vama i vasoj memoriji, jer se ne secate šta pišete a kada vas na to podsetim vi se durlite. „Mogu jedino da se branim na one gluposti koje izmišljas u vezi mene.” Šta sam to ikada o tebi izmislio? Šta sam napisao sto nije tačno?
labudica
(EKV)
14. мај 2014. у 22.08
Balansero, ako nisi prije poznavao dobro ove diskusije opet ću ti reci nešto kao prije par mjeseci...Vidim kako dosta simpatises dovlu ali ako te danas sutra ta osoba povrijedi nemoj reč da ti nisam opet rekla. Iako si reko da te virtuelne stvari ne bi povrijedile, za svaki slučaj sam te podsjetila.

Kad se već spominje izigravanje Boga isl. ovo danas prava sodoma i gomora, i ona kobasica s bradom sto je pobijedila izgleda izigrava nešto. Tolerantna sam ja, al opet neke stvari ne volim bas, ali ni ne kritikujem previse.

Danas se spominje često zakon atrakcije, ja u to ne vjerujem bas puno jer mislim da postoji Bog iako ni u religije ne vjerujem.U zakon atrakcije ne vjerujem skroz zato što nije cijela nasa sudbina u našim rukama.
Dovla1
15. мај 2014. у 03.44
Ono sto je Dostojevski napisao o nauci,slična kritika može da stoji i za zapadnu filozofiju.A Dostojevski kaže

„Svetska nauka ujedinivsi se u veliku silu,pretresla je naročito u toku poslednjeg veka sve ono nebesko sto nam je zavestano u svetim knjigama,i posle nemilosrdne analize medj naucnicima ovoga sveta,od sve predjasnje svetinje ne ostade savrseno ništa.
Ali oni su pretresli deo po deo,a celinu su prevideli,i to sa kakvom slepocom.Jer celina stoji pred njihovim rođenim ocima cvrsta i nepomicna kao i pre,i vrata paklena ne mogu joj odoleti.”

Ovo govori o onome sto pišem godinama o besmislu nauke i naucnog pristupa kako filozofiji,ali i naucnoj kritici religije i Biblije.
Problem zapadne civlizacije,evropskog coveka,je u tome sto je covek mera svih stvari u toj filozofiji.A znamo kakav je covek,da je daleko od savrsenstva i neke idile.Otuda i ta vestacki nametnuta prava pedera,ugrozenih žena.Zato i postoji neki klozet festival koji se zove Eurosong,gde pobedi neka bradata nakaza.
Moje okretanje ka Rusiji nije slučajno,mnogo se toga promenilo u svetu zadnjih godina.Ko prati malo na netu,može videti da su ruski mediji jedini koji su se pobunili protiv peder festivala Eurosong,da mnogi u Rusiji nisu ni prenosili finale tog nazovipevanja.Ja naravno to smece ne gledam godinama i dobro je sto Srbija nije ucestvovala ove godine.Rusija takođe uvodi zakone za zastitu porodice,patriotske zakone,zabranjuje peder balove.

toplap
(Neumorni)
15. мај 2014. у 04.58
Kriza filosofije!

U istoj je krizi i Dovlaa-Narcis...

Razlog?
Pošto su nobelovci zakljucili da filosofi ne mogu u celosti da shvate ono za sto su dobili nagradu, sami su seli i napisali publicisticku sadrzaj njihovog otkrica...
I?
Dovlaa-Narcis sve njih trpa u jedan kos nazivajuci ih materijalistima!

Uzmi Mil Gejtsa... Pored njegovih prihoda od preko 60. milijardi nisi naveo koliko je svake godine odvajao za pomoć...

I ti Dovlaa - Narcis imaš muke da shvatis prvo svoje nepoznavanje nauke i pored toga sto navodis da si često u drustvu sa ljudima koji poznaje nauku i koji dele tvoje mišljenje!...
Ko si TI da te ljude svrstavas u dva kosa?

Citiras Dostojevskog:

„Svetska nauka ujedinivsi se u veliku silu,pretresla je naročito u toku poslednjeg veka sve ono nebesko sto nam je zavestano u svetim knjigama,i posle nemilosrdne analize medj naucnicima ovoga sveta,od sve predjasnje svetinje ne ostade savrseno ništa.
Ali oni su pretresli deo po deo,a celinu su prevideli,i to sa kakvom slepocom.Jer celina stoji pred njihovim rođenim ocima cvrsta i nepomicna kao i pre,i vrata paklena ne mogu joj odoleti.”

Zašto?

U tekstu prepoznajes vlastito ubeđenje.

Kad već postiras svoje mišljenje „Ovo govori o onome sto pišem godinama o besmislu nauke i naucnog pristupa kako filozofiji,ali i naucnoj kritici religije i Biblije.” morao si shvatiti zašto je zapadna filosofioja u krizi...

Falila je još tvoja procena da je Covecanstvo u krizi i da je sveukupni progres u krizi.

Takve procene su tvoja licna stvar. Valjda se secas koliko puta sam od tebe zahtevao da procitas knjigu koju sam na ovom forumu postirao.

Ti u osnovi ne podnosis ljude koji iole malo drugacije gledaju na tvoju biblisku i filosofsku istoriju uz hrpu proverenih argumenata.
To nisu moji argumenti.
To je bila amaliza argumenata i sinteza istih.

Da sam ti pokazao specifican sraf ti bi možda rekao da je deo bicikla.

Inače, kad se malo oslobodim hrpu obaveza, dobices odgovor i na moju temu „Teorija i praksa”.

Budi i dalje oran!
mournblade
(life)
15. мај 2014. у 06.11
Wenkan,

„”trebalo bi da ti bude jasno kolika je vrednost „kritike” čim je haker hvali. mislim da to sve govori.„

88

Trebalo bi tebi biti jasno da sam ovo napisao ne da hvalim ono sto je Dovlaa napisao nego je za pohvalu da se neko uhvatio takvog poduhvata.

”„Gde si u novom zavetu procitao da Isus spominje gnev”

„Jevandjelje po Marku Glava 11 verse 15
”I dodjose opet u Jerusalim; i usavsi Isus u crkcu stade izgoniti one koji prodavahu i kupovahu po crkvi; i ispremeta trpeze onijeh sto mijenjahu novce, i klupe onijeh sto prodavahu golubove„

Raspizdio se covek...

**

”ali jesam napisao to da bih sve sprzio da sam bog.„

Zašto da ne? Pa i sam Bog je sprzio i popalio i poplavio i unistio na vise nacina svo covecanstvo. Zašto onda ne bi i Dovlaa?

Wakan
(Doors)
11. maj 2014. u 21.47
evo vam i po pljus, nasmejali ste me do suza.”

**

Pa makar smo te nasmijali ako ništa drugo, a kakve koristi mi imamo od tebe?

IO kad cec već jednom početi da živis i ponasas se onako kako pišes?

„Wakan
(Doors)
13. maj 2014. u 17.55
”Smiri se gordi covece, i skrhaj pre svega svoj ponos„ i gnev.”

Smiri se wenkane!
labudica
(EKV)
15. мај 2014. у 14.37
Mene cudi kako je dovla proveo dosta svog zivota citajuci knige i to filozofiju, a ovdje godinama piše sasvim obično i često previse plitko. Odvaja ljude po nekim kriterijima samo zato što oni dolaze iz razlicitih kulturoloskih sredina. Al vrhunac gluposti je bilo ono o debelim ljudima. Proveo covjek zivot citajuci teska stiva, a na diskusijama postira samo ono najnebitnije i najplice.
Dovla1
15. мај 2014. у 15.13
To sto ja znam to za debele ljude,to nije neka velika mudrost,ali
jeste glupost sto ti to ne znaš.
Ja nisam kriv ako te je to možda lično pogodilo,možda si ti debela
ili tvoj partner.To je česta pojava Severne Amerike.
labudica
(EKV)
15. мај 2014. у 15.46
ma ne radi se o kilazi mene i mog covjeka niti nekog- vise opcenito, a i rekla sam ti podavno da je i Hegel bio krupan pa je bio veliki mislilac. Isti onaj Hegel kojeg si ti dizao u nebesa. Covjek može biti duhovan bez obzira na kilazu.
Dovla1
15. мај 2014. у 16.26
Ti ne razumes onu izreku koja kaže da isuzetak samo potvrdjuje pravilo.
Hegel je živeo u doba kad nije bilo fotografije i mogao ga je samo
neko naslikati.Idi na Google na images pa pogledaj prikaze Hegela.
Crteze,karikature i spomenike.Ja nigde nisam video da je debeo.A nisam
to ni procitao.Znam da se Aristotel voleo lepo oblaciti,Kant je znao dugo
da uziva u jelu,...itd.
Vi žene slabo logicki povezujete cinjenice.I zato kad kažem za debele,podjem od toga
kako se postaje debeo.Postaje se ne od vazduha već od velike kolicine hrane.
Dakle svako zna ako jede mnogo i svasta,da će biti debeo.
To jasno ukazuje da debeo covek ne može sebe kontrolisati,kad jede ne zna da stane.
Ne može da odoli iskusenju,kao lopov kad mu se ukase prilika da ukrade.
Dakle ako debeljak ne može da kontrolise poriv za zdranjem,kako onda
da upravlja suptilnijim stvarima?
Boljeg coveka možemo poznati i po kulturi ishrane,kako pije,kako radi
mnoge druge stvari.Svaki covek koji ima za glavni cilj sto vise telesno da uziva,
znaj da od takvog nema duhovnika.
Wakan
(Doors)
15. мај 2014. у 17.47
„Trebalo bi tebi biti jasno da sam ovo napisao ne da hvalim ono sto je Dovlaa napisao nego je za pohvalu da se neko uhvatio takvog poduhvata.”
Ma, nemoj. Ovo si ti napisao:„Dovlina kritika Zapadne Filozofije je za svaku pohvalu!”

„Raspizdio se covek...” Ovo je proizvoljan zakljucak zasnovan na pogresnoj pretpostavci, a ne na cinjenicama. U tekstu se nigde ne spominje gnev, već stoji:„ usavsi Isus u crkcu stade izgoniti one koji prodavahu i kupovahu po crkvi; i ispremeta trpeze onijeh sto mijenjahu novce, i klupe onijeh sto prodavahu golubove”. Na ovako izvucen dogadjaj iz konteksta knjige i ne poznavajuci pritom karakter Isusa svako može opisati dogadjaj projektujuci svoj karakter. Ti u njemu vidis „Raspizdio se covek” jer je to odlika tvog karaktera. Tako ti projektujes sebe u tom dogadjaju, svoja osecanja i ubacujes gnev tamo gde ga nema. Jer nigde u tekstu ne stoji da je Isus bio gnevan i da je to uradio vodjen gnevom. Nego si ti to proizvoljno ubacio u tekst i tvoje tumacenje tog dogadjaja je obojeno gnevom. Cinjenica je da u tekst nigde ne piše „gnev”. Ako ne piše nigde tekstu„gnev”, zašto onda okarakterisati isusov cin gnevnim „Raspizdio se covek”? ovo samo pokazuje tvoju nesposobnost da sagledas nešto objektivno; da vidis onako kako jeste, već stvari i dogadjaje tumacis kroz sebe, gledajuci ih kroz svoj supak, pa ti je zato percepcija zamagljena, nije cista. Kao sto si ti ovaj dogadjaj video kroz gnev, neko drugi je mogao reći da je Isus u pijanom stanju usao u crkvu i sve onako pijan polomio. neko treci može reći da se Isus nasmrkao koku uso u crkvu i svima ...o mater. Neko deseti može reći da je u pitanju sukob interesa između dve bande, pa doso isus sa svojom ekipom i izbacio iz crkve suparnicku bandu i preuzeo njihovu teritoriju. Svako može tumaciti na svoj način citat, koji si izdvojio, nepoznavajuci pritom karakter Isusa. Ali, poznavajuci karakter Isusa mi možemo sistemom eliminacija, putem pretpostavke, odstraniti sve ono sto njemu ne pristaje. Pa tako, buduci da znamo da Isus nije bio ni alkos ni narkos ni mafijas ni gnevan cove, možemo odbaciti sve te pretpostavke kao neosnovane i uzeti dogadjaj onako kako je opisan ne uneseci pritom ništa naše u tumacenju tog dogadjaja. Jednostavno je usao u crkvu i isterao napolje sve one kojima tu nije bilo mesto. Zašto je nemoguće uraditi tako nešto savrseno miran? Zašto je potrebno tom dogadjaju dodavati gnev, ili nešto drugo. Dodavajuci gnev u taj dogadjaj ti si izvuko pogresan utisak o Isusu i ceo slučaj okarakterisao lošim.

„Pa makar smo te nasmijali ako ništa drugo, a kakve koristi mi imamo od tebe?” pa ucim vas filosofiju. Objasnio sam ti da u filosofiji nema „verujem” i „ne verujem” već „slezem se” i „ne slazem se” i ojasnjenje. Objasnio sam ti nemoralnost laznog predstavljanja kao psiholog, sto si ti ovde radio godinama itd. Zar nije dosta, buduci da ti za sve to ne uzimam ni dinar? gde to ima da te neko uci nešto dzabe?
Wakan
(Doors)
15. мај 2014. у 18.14
„Pominjes nekog starca,ja to nikad nisam napisao da maltretiram nekog starca,”

Ma, nemoj.

„Dovlaa
29. jun 2011. u 16.33
Ima jedan deda ovde kod mene.Dok prodajem knjige on dodje svaki dan da me smara.U penziji covek i ne zna šta će sa sobom.
Da bi i on bio drustveno koristan,ja ga posaljem da mi kupi da jedem,pivo,novine.Ali nijedan dan nisam propustio da ga ne upitam
A DJEDE KAD CES DA UMRES?”

Ovo verovatno nisi ti napisao već ti je neko zlonamerno poturio, m? Problem je sto ti uopste ne pazis šta pišes, već pišes onako kako ti misli dolaze na pamet, ne vrsis proveru niti korekciju teksta i tako musavog, neumivenog, cupavog, neurednog ispratis napolje pritiskom na „objavi” pa ti posle krivo sto mu se ljudi smeju.

Zato sam se ovde uvek zalagao da moderator ne brise tekstove koliko god oni bili vulgarni,jer su oni naše stope u snegu po kojima možemo videti odakle ko dolazi. u svakodnevnom razgovoru nemamo tu mogućnost pa ljudi često i svesno lažu negirajuci da su nešto rekli.

drugo. ovo vase filozofiranje uz pomoć raznih citata koje prepisujete iz knjiga mi je izuzetno smesno. mogu vas zamisliti kako dok kucate neki tekst, svaki cas ustajete i odlazite do police sa knjigama da izaberete neku iz koje će te nešto prepisati. I pored toga što se konsultujete sa knjigama tekstovi su vam povrsni i puni protivrecnosti; mogu zamisliti koliko biste bili puni protivrecnosti i plitkosti kada bi se diskusija vodila u neki kafic uz kaficu i bez mogućnosti da zavirite u knjigu. To sto vi radite je isto kao kada neki pacer kaže da je preko internet igrao sah sa nekim velemajstorom i izvukao remi, konsultujuci pritom kompjuter pre svakog poteza. Tako može savako da igra sah sa velemajstora. u pravoj partiji, za stolom, bi ga oduvao sa table.
Dovla1
15. мај 2014. у 18.28
Wakan,nalupeta se ti bas pravo.Isus nije usao niukakvu crkvu i isterao
iz nje trgovce.On nije osnovao crkvu,bio je Jevrej Mojsijeve vere.
Crkve su osnivane tek posle njegove smrti.
Zašto mora u tom tesktu da piše reč „gnev” ? Ne mora,i slepac vidi da
je njegov postupak gnevan.
Takav postupak gde nekoga najuris,dakle nametnes mu volju,i razbacas to
sto je njegovo,ne može se uraditi lepim rečima i sa buketom cveca u ruci.

Vidim da ste obojica prepisali iz neke loše skrojene Biblije jer pominje
se da ih je Isus isterao iz crkve.Nema crkve u to vreme već iz hrama.
U srpskom prevodu Biblije stoji tako kako ste citirali.Ja imam i
hrvatski prevod i na zalost njihov prevod je bolji,prevod cele Biblije
je bolji a ne samo ovaj deo.
Evo kako stoji u hrvatskoj Bibliji ovaj deo

„ Nato stignu u Jeruzalem.Kad udje u hram, poce izgoniti sve koji su kupovali i prodavali u hramu...”

Vidim da od cele filozofije ti je najvazniji izvesni deda.Sto ti tumacis kako tebi odgovara,da ga ja maltretiram.Ne znaš šta je zezancija a šta zbilja.Nego kad ćeš da napises nešto što se tiče teme?
Čak je i ona labudica nabola poneku konkretnu recenicu a da ima veze sa temom.U stvari ti si dosao ovde da se svadjas,jedino te to zanima.
Dovla1
15. мај 2014. у 18.39
Što se tiče citata,opet uz ogranicenost pokazujes i sujetu.Vidis i najveci svetski autori i mudraci su koristili čitate i pozivali se na druge autore.Kad stalno pominjes Bibliju,to je opet citiranje nekog drugog.Ja nisam ostavio vise od par citata na ovoj temi.
Jedan Platon je skoro sva svoja dela napisao u dijalogu,glavni ko vodi te dijaloge nije on već njegov ucitelj Sokrat.Ako se nije Platon libio da citira druge,pa i Aristotel,zašto bih ja?
Nego si ti sirov pa si ljubomoran sto neko poznaje te autore.To sam primetio kod prostaka u realnom zivotu.Slučajno ako im nešto citiras,ili odrecitujes recimo strofu Dantea ili Njegosa,zamrznu te odmah.
Takođe tvoja kritika u vezi moje promene stavova,slika tvoj prostakluk.
Napravio si od mene da sam nemoralan,neki prelivoda,neko ko obeca pa slaze.Pa nije ovo sudnica,nisi ti sudija a ja svedok ili okrivljeni,pa da ne smem da menjam iskaze.Ti prosto kao svaki prostak promenu stava vidis kao izdaju,kao jeres.Kao da sam se poturcio.To te odaje da si prostak.
Nisi izgleda nikad ni slusao neki intelektualni dijalog,da jesi video bi kako se obrazovani ljudi pozivaju na autoritete i citiraju,koriste i cele recenice na latinskom ili grckom.
Tek tvoje debilno postavljanje onog linka sa bebom što se kliberi.Po hiljadu si puta taj link ostavio.Valjda to psihijatri znaju kako se zove,nešto poput prisilnih radnji,kao kad neko stalno klima glavom i ne može to da prekine.
mournblade
(life)
15. мај 2014. у 19.16
Wenkan,

Ovo si ti napisao:„Dovlina kritika Zapadne Filozofije je za svaku pohvalu!”

Da, to sam ja napisao; procitaj još jednom kako se zove ova tema I ko ju je postavio. Ja pohvaljujem Dovlu što se privation takvog poduhvata. I mirno ću da sacekam da covek napise šta ima pa tek onda da kritikujem. A ne kao ti sa tom bebom I youtube odma posle uvoda si pomenuo Dovlu, mene I čak neumornog iako se covek još nije bio ni javio. Ovo jasno ukazuje na tvoje namere I zelju da se svadjas.
Wakan
(Doors)
15. мај 2014. у 22.33
„Wakan,nalupeta se ti bas pravo.Isus nije usao niukakvu crkvu i isterao
iz nje trgovce.On nije osnovao crkvu,bio je Jevrej Mojsijeve vere.
Crkve su osnivane tek posle njegove smrti.” http://www.youtube.com/watch?v=56nQAkfR8E8

„Zašto mora u tom tesktu da piše reč ”gnev„ ?” Pa da bi mogao reci sa sigurnoscu da mu je postupak izazvan gnevom. bez te reci je samo neosnovana pretpostavka da je bila nesvesna reakcija u cijoj je pozadini bio gnev, a ne svesna akcija. Razumes? Zašto je morao biti gnevan a ne pijan, drogiran? Zato sto ti projektujes sebe kroz taj dogadjaj i vidis ga onako kako je tebi normalno „sve bi ljude sprzio i u prah pretvorio” Secas se? Za tebe je nemoguće da neko to uradi savrseno miran, jer ti u svemu vidis svadju, nasilje, kao sto i sam kažeš. Ti ne umes ni da diskutujes, već kako sam kažeš, svadjas se. Da li ti mislis da politicar dok galami, preti, lupa rukom o stolu, to radi vodjen gnevom, mrznjom, besom; da li mislis da on to radi vodjen emocijama i osecanjima?

„Ne mora,i slepac vidi da
je njegov postupak gnevan.”

pa ja i pišem o tome da slepac vidi svasta.

„Takav postupak gde nekoga najuris,dakle nametnes mu volju,i razbacas to
sto je njegovo” http://www.youtube.com/watch?v=zl3Bfxr1ck0

„Vidim da od cele filozofije ti je najvazniji izvesni deda.” paaaa, Dovlaa kažeš:„Pominjes nekog starca,ja to nikad nisam napisao da maltretiram nekog starca,” Pa vidis da jesi. kako može diskutovati neko stobom ako ovako besramno lažeš? O kakvoj filosofiji da diskutujem sa tobom kada si spao na hakerov nivo gde moram stalno da ti dokazujem da si nešto reko, sto ti tvrdis da nisi. Zar se tako vodi filosofska, konstruktivna diskusija? „Ne znaš šta je zezancija a šta zbilja” Znam ja šta je zezancija a šta ne. problem je sto ti ne znaš šta pišes, niti znaš šta je zezancija a šta ne.

„Vidis i najveci svetski autori i mudraci su koristili čitate i pozivali se na druge autore. Nisi izgleda nikad ni slusao neki intelektualni dijalog,da jesi video bi kako se obrazovani ljudi pozivaju na autoritete i citiraju,koriste i cele recenice na latinskom ili grckom.” Ja ti o tome pricam blento. oni to izbacuju iz glave, a ne vuku knjige sa sobom koje svaki cas otvaraju i čitaju neki deo. Da li ti sve ove čitate koje ovde (na ovim diskusijama) iznosis znaš napamet? Da li bi mogao da ih ponovis u nekom razgovoru uzivo i bez pomoć knjiga?

„Napravio si od mene da sam nemoralan,neki prelivoda,neko ko obeca pa slaze” Nisam te ja Dovlaa napravio. Sam si se takvim napravio.

„Ti prosto kao svaki prostak promenu stava vidis kao izdaju,kao jeres.” Pa nije tačno. Kao sto Isusu pripisujes gnev neosnovano, tako i meni pripisujes izraze koje nikada ti nisam poslao. Zašto? Cemu to? Da li se tako vodi filosofska diskusija; laganjem i izmišljanjem? Zar ti nisam par puta rekao da je to pozitivna osobina i da zbog toga mislim da si bolji od hakera, jer možeša da priznas svoju grešku? Ne secas se, jel tako? To sto ti menjas mišljenje je pozitivno ali je nezrelo. Neko sa 43g. je odavno trebao da ima izgradjeno mišljenje u vezi politike, religije gde ti još uvek lutas. Pisao sam da je menjanje stavova na tako brutalan, korenit način, odlika mladih i nezrelih koji se lutajuci još uvek traže. Traže sebe. Neko sa 40-50g. mora da ima izgradjeno mišljenje i da to mišljenje dalje doradjuje finim radovima, poliranjem. Tu nema vise mesta za neke grube promene mišljenja. To sam pisao a nikada nisam spominjao „izdaju” i „jeres”. To su tvoje izmišljotine.

Hakeru, Ova recenica „Dovlina kritika Zapadne Filozofije je za svaku pohvalu!” se jasno odnosi na „kritiku”. Tu nema ni reci o poduhvatu ili necem trecem. Šta si ti mislio kada si to napisao ja ne znam ali znam šta ta recenica, ovako postavljena, govori. Ti ako ne umes da izaberes prave reći da bi iskazao svoje misli, ja šta da ti radim. To moras sam da se naucis. Tu ti ne mogu pomoći. Jel si naucio znacenje reci „prevashodno” i „argument”?
mournblade
(life)
16. мај 2014. у 05.10
Wenkane,

„Hakeru, Ova recenica ”Dovlina kritika Zapadne Filozofije je za svaku pohvalu!„ se jasno odnosi na ”kritiku„. Tu nema ni reci o poduhvatu ili necem trecem. Šta si ti mislio kada si to napisao ja ne znam ali znam šta ta recenica, ovako postavljena, govori. Ti ako ne umes da izaberes prave reći da bi iskazao svoje misli, ja šta da ti radim. To moras sam da se naucis. Tu ti ne mogu pomoći. Jel si naucio znacenje reci ”prevashodno„ i ”argument„?

**

Blentavi covece! Taj post je postavljen odma posle Dovlinog uvoda u temu. Šta hoćeš reći da sam ga pohvalio na osnovu uvoda u temu? Svima je ovde jasno da ja ne mirisem Dovlu a ni on mene. Ali kad covek napise nešto ili pokrene temu vrednu paznje ja ću to priznati pa makar to bio i ti sam mada sumnjam da ti možeš ista korisno napisati.

Ti si sam priznao da si citao šta ja, Ljubo, Ivan, Djede_Niko, Sizif pišemo pre nego se pojavio Dovlaa i Oziman. Priznao si da nisi znao ništa pre toga. Pa si onda secam se onako pomalo poceo da se javljas kao Mr_no ili tako nešto da bi se onda pojavio kao wenkan (!@#$dzija)sto ti najbolje i pristaje. Drzi se ti crvenih sesira i da znaš šta kralj misli, možda bi trebao početi i gatati. S obzirom da znaš šta je Isus mislio kad je prevrtao stolove i klupe i u kakvom je mentalnom stanju bio.

Za tebe je filozofija Novi Zavet. Zalosno do bola. I šta sad? Mi treba da te upucujemo i dalje gde si to skrenuo u pogresnom pravcu. Daleko ti lepa kuca i youtube pa se igraj do mile volje. Tvoje pisanje je toliko nezrelo i detinjasto da je to Bogu plakati. Fraze tipa: ”Istina je u tebi, pronadji sebe„ i slična njesra je za tabloid i prakticnu ženu magazin dok cekaju doktora da čitaju.

Za tebe Sokrat, Platon, Aristotel, Dekart, Lok, Hjum, Kant, Hegel i mnogi drugi kao da nikad nisu ni postojali.

Za tebe sam ne samo psiholog, nego doktor nauka!”
mournblade
(life)
16. мај 2014. у 05.19
Dovlaa,

U pravu si što se tiče prevoda. U Bibliji na engleskom piše „temple” sto znaci „hram”
mournblade
(life)
16. мај 2014. у 05.38
Wenkane,

Ako tebi nije jasno ko je Biblijski Bog i da se zna razgnjeviti, naljutiti, promenuti mišljenje, i još dosta toga sto je osobina coveka. I ne cudi me s obzirom da je coveka i nacinio „po oblicju svojemu”

A čim bi covek da napreduje on ne da:

„Prva Knjiga Mojsijeva, Glava 10.11

5. A Gospod sidje da vidi grad i kulu, sto zidahu sinovi covjeciji.
6. I rece Gospod: gle, narod jedan, i jedan sezik u svijeh, i to pocese raditi, i neće im smetati bista da ne urade sto su naumili.
7. Hajde da sidjemo, i da im pometemo jezik, da ne razumiju jedan drugoga sto govore.”

**

Pa tek ono proseravanje sa Faraonom i sto mu ON lično otvrdne srce, možda bi covek i popustio ali se Bog eto zeza s njima.

Ma daj molim te, ti u takvog boga Isusovog oca verujes??

toplap
(Neumorni)
16. мај 2014. у 08.14
Ne zeleci da se isuvise mesam-ismejavam sadrzaja Novog pisma (Nove Biblije), jedan mali citat:

„U ovom tekstu, na kraju Biblije, Jovan tačno razgranicava jednu novu radnju. ”Uzidji ovamo...„ To je nešto u smislu kao kada se nekome kaže ”Dodji ovamo gore!„ ”... da ti pokazem šta se ima dogoditi posle ovoga„. Jovanu je, valjda, pruzena mogućnost da prisustvuje jednoj vrsti projekcije, prezentacije, vremeplova budu}nosti Covecanstva i same sudbine naše planete. I, ponovo: ”... smesta padoh u zanos. I gle: u nebo je stajalo prijestolje ...„. Kada se ve} nasao gore, na nebu, posto je pao u trans od iznenadnog ubrzanja ili nečeg sličnog, osvestivsi se, ugledao je neobično sediste-presto. ”... i na prijestolju je sedio...„ Neko! Ko? ”Ispred prijestolja se pruza nešto kao ravno more slično kristalu„. On tačno potencira ”kristal„, staklo, dok izraz ”ravno more„ nekako nas podse}a na izgled televizijskog ekrana koji se eventualno nalazio ”ispred prestola„. Potpuni opis komandne table ili samog aparata, on dopunjuje rečima: ”... spreda i straga puno ociju„. Jovan, iz opravdanog neznanja, govori ustvari o signalnim lampicama, ”ociju„, koje zmirkaju, koje trepere.”

Tekst je preuzet iz jedne duboke analize smisao sadrzaja bibliskih zapisa iz potpuno naucnog aspekta!

Ustvari u šta zaista treba da verujem iz Biblijskih zapisa?...
U iskrivene moralne poduke?

O nekakvoj duhovnosti sadrzaja iste?

Blago onima koji ne „htedose misliti”...
mournblade
(life)
16. мај 2014. у 09.09
A tek ono kad magarica prica sa Valamom. Zafrkali Walt Disnija i Mikija i Mini :)

„Cetrvta knjiga Mojsijeva Glava 22,
27. I magarica videci andjela Gospodnjega pade pred Valamom, a Valam se vrlo razljuti, i stade biti magaricu svojim stapom.
28. Tada Gospod otvori usta magarici, te ona rece Valamu: šta sam ti učinila, te me bijes već treci put?
29. A valam rece magarici: sto mi prkosis? da imam mac u ruci, (sad bih ti turio u d*pe) sad bih te ubio.
30. A magarica rece Valamu: nijesam li tvoja magarica? jases me otkako sam postala tvoja do danas; jesam li ti kad tako učinila? A on rece: nijesi.”

**

„Cetvrta knjiga Mojsijeva Glava 24.25
3. I Izrailj priono uz Vefegora; i razgnjevi se Gospod na Izrailja.”
Dovla1
16. мај 2014. у 14.04
Mournablade, pazi,Makedonac je totalno prolupao,godine i sve to.Za njega nema nade.Ti i on ste obojica u zabludi što se tiče religije i Biblije.No posto si ti mladji od njega,za tebe možda ima nade.Bilo bi nade,ali posto živis u zapadnom sistemu verovatno ni od tebe ništa neće biti po tom pitanju.Da bi ti otklonio zablude koje imaš oko religije,trebao bi dosta vremena da posvetis,da sednes i dublje proucis razne knjige vezane za religiju,hrišćanstvo,Bibliju.Ali ti nemas vremena za to.Ja sam slično mislio kao ti,ali ja imam vremena,ja sam to proucio i uvideo svoje zablude.Kao sto sudija ne može doneti pravednu odluku dok sve ne ispita,dok ne dobije sto vise informacija,tako mi dok ne proucimo neku oblast ne možemo o njoj suditi.
Makedonac se vara što se tiče mog znanja o nauci.Ja ne znam fiziku i pojedine prirodne nauke,ne zna ih ni on već samo uobrazava da zna.On to proucava preko knjiga a to ništa ne znaci.Prirodne nauke da bise znale mora se covek njima prakticno baviti.Ali ja nauku poznajem iz drugog ugla koji on ne zna.Ja znam nauku kriticki,sa filozofske strane.Znam kojim sredstvima nauka raspolaze i koje su njene mogućnosti.to vas obojica ne znate,dakle ne znate kritiku nauke,filozofsku kritiku,a ja sam o tome pisao prethodnih godina.
To moje kriticko znanje oko nauke može stati u oko stotinak recenica,ali je dovljno za sustinu nauke.A ta sustuna kaže da su prirodne nauke neduhivne nauke.Ovo je forum Filozofija,a filozofija je duhovna nauka,nije prirodna nauka kao hemija i fizika.

„Pa tek ono proseravanje sa Faraonom i sto mu ON lično otvrdne srce, možda bi covek i popustio ali se Bog eto zeza s njima.

Ma daj molim te, ti u takvog boga Isusovog oca verujes?? ”

Biblija,Stari zavet,ili ovaj noviji,to je samo jedno vidjenje boga,i to je ipak samo covek pisao.Dobro,kažu da je Petoknjzje pisao Mojsije bogom nadahnut.Ipak,to je ljudsko delo,ne moras ti u to sve verovati kruto,to je kažem još samo jedan od pogleda na boga i veru u boga.
Imaj ti svoju veru,ima drugih još boljih knjiga.Ne treba to sve gledati kruto i kao nešto nepobitno.Kad se sagleda iz vise uglova,sabrano i duboko,kriticki,religija nije isprazna i besmislena.
Zašto bi onda vecina naucnika i filozofa o religiji se izjasnjavala pohvalno.Neki možda nemaju dar da to uvide,kao sto nemaju dar da budu veliki slikari ili kompozitori.Valjda i za taj uvid treba neki dar.
Neumorni lupeta nema veze sto je ateista,već lupeta zaista kao pravi sirovina i materijalista.Ja znam nekih ateista koji znaju bolje od mene Bibliju,ia ja od njih čujem svasta nešto pametno.
Od jednog mladig istoricara sam čuo mudru pouku.On kaže da postoje dve vrste ljudi,jedni koji znaju da prikoce,a drugi koji ne znaju.
Wakan je od onih koji ne znaju.On je prvi na ovoj temi poceo da se ruga,da se svadja,i on ako neko od nas ne popusti,on se nikad neće setiti da on popusti.
Čak i naše druzenje na Facebook-u on je shvatio kao priliku da mi tamo drzi predavanje i namece svoje mišljenje.
Osnoc kako nauke tako i zapadne filozofije je nacelo samoodrzanje.To je vecita borba,dok nekom ne smrkne drugom ne svane.Covek je coveku vuk,to je i Niceov natcovek.Tu je istocna misao u prednosti,a posebno hrišćanska dogma u kojoj nije primarno nacelo samoodrzanja kao u zapadnoj filozofiji već nacelo samopozrtvovanja.
Otuda je u pravu nemacki pisac Otto Julius Bierbaum kad kaže

„ Duhu Dostojevskog sledovati znaci: Getea poricati i Nicea za bolest smatrati.”
Dovla1
16. мај 2014. у 14.44
Dok se mi svadjamo u Srbiji potop.Narod gine i gubi svoje domove,imovinu,spasava goli zivot.Za nas u Beogradu tek predstoji drama.
Čujem da će nam uskoro iskljuciti vodu i struju,kao u ratno vreme.
Wakan
(Doors)
16. мај 2014. у 19.00
„Ti si sam priznao da si citao šta ja, Ljubo, Ivan, Djede_Niko, Sizif pišemo pre nego se pojavio Dovlaa i Oziman. Priznao si da nisi znao ništa pre toga. Pa si onda secam se onako pomalo poceo da se javljas kao Mr_no ili tako nešto da bi se onda pojavio kao wenkan (!@#$dzija)sto ti najbolje i pristaje.”
http://www.youtube.com/watch?v=p5Nv5VQQpzg hakeru, ovaj put si prevazisao samog sebe. I kako ide dalje prica?

„S obzirom da znaš šta je Isus mislio kad je prevrtao stolove i klupe i u kakvom je mentalnom stanju bio.” http://www.youtube.com/watch?v=p5Nv5VQQpzg pa zar ti ne napisa „Raspizdio se covek...”? Ti tvrdis da znaš „šta je Isus mislio kad je prevrtao stolove i klupe i u kakvom je mentalnom stanju bio” a ja kažem da na osnovu ovako sturog opisa tog dogadjaja mi ne možemo sa sigurnoscu znati ali da možemo na osnovu „poznavanja” isusovog karaktera pretpostaviti da taj cin nije bio posledica gneva; da taj cin nije bio slepa reakcija na gnev. Slepa reakcija, izazvana gnevom, je kod običnih ljudi (kao kod tebe i Dovle, koji se svadjaju i „ne mirisu”) jer sve shvataju lično. pa ako se neko ne slaze sa njima, to je onda razlog za svadju, a ako im kažeš svoje mišljenje o njima to vide kao napad na licnost i odma trce kuci po sekiru. Ne umeju objektivno i nepristrasno da sagledaju sebe i dogadjaje kao sto je to mogao Isus, Buda i svi drugi koji su bili na jednom visem duhovnom nivou. Svi ti duhom visi ljudi se ne vode osecanjima i emocijama, već objektivnim, hladnim, ravnodusnim posmatranjem sebe, zivota, osecanja i emocija. jedan duhovno razvijen covek neće sebi dozvoliti da ga osecanja i emocije vode kroz zivot. Da su mu osecanja i emocije uzrok njegovog slepog reagovanja, već će svesno odluciti kako da svoju energiju kanalise u akciju. To je ujedno i razlika između nesvesne reakcije (reakcija na osecanja i emocije) i svesne akcije; nesvesnog i svesnog zivota.Covek ciji se zivot zasniva na nesvesnom reagovanju na osecanja i emocije živi jedan nesvestan zivot; samim tim su mu i odluke nesvesne; ne zna zašto se ponasa tako i zašto misli tako. Dok za razliku od njega jedan duhom visi covek živi jedan svestan zivot donoseci svesno odluke i ne dozvoljavajuci da mu osecanja pomute um. Zato je za mene, mnogo verovatnije da je Isus to uradio savrseno miran a ne vodjen gnevom. pripisujuci mu gnev ti ga svlacis na tvoj nivo, nivo jedne budale koja ne zna šta prica i šta radi. Budale koja samo slepo sledi svoja osecanja, emocije, nagone i instikte.

„Za tebe Sokrat, Platon, Aristotel, Dekart, Lok, Hjum, Kant, Hegel i mnogi drugi kao da nikad nisu ni postojali.” Pa vidim da su za tebe postojali. od njih si naucio kako da lažeš, izmišljas i predstavljas lažno kao psiholog, jel tako?

„Za tebe sam ne samo psiholog, nego doktor nauka!” http://www.youtube.com/watch?v=p5Nv5VQQpzg ma vazi... kako ti kažeš... samo pazi da se ne razocaras kad se probudis i vidis sebe kako jase radijator.

„Ako tebi nije jasno ko je Biblijski Bog i da se zna razgnjeviti, naljutiti, promenuti mišljenje” pusti ti biblijskog boga na miru. ovde je bila reč o Isusu i njegovom postupku; da li je postupak bio slepa reakcija na gnev ili svesna akcija u cijoj pozadini nije bilo osecanja i emocija. Ti si ceo dogadjaj opisao u dve reci „raspizdio se covek” i već prelazis na „biblijskog boga” povezujuci Isusa i dogadjaj sa njim. To je glupo, plitko i pogresno jer generalizujes stvari. To je zbog toga sto si, filosofski, nepismen pa nemas osecaj za nijanse i detalje pa sve trpas u isti kos. ako ti je cale bio olos, alkos, narkoman itd. to ne znači da ćeš i ti automatski biti isto to. To je glupo i plitko (ne)razmišljanje.

„U pravu si što se tiče prevoda. U Bibliji na engleskom piše ”temple„ sto znaci ”hram„” Boze, budale. Pa ti li stvarno nisi znao da u vreme Isusa nije postojala crkva?
Wakan
(Doors)
16. мај 2014. у 19.56
„Wakan je od onih koji ne znaju.On je prvi na ovoj temi poceo da se ruga,da se svadja,i on ako neko od nas ne popusti,on se nikad neće setiti da on popusti.
Čak i naše druzenje na Facebook-u on je shvatio kao priliku da mi tamo drzi predavanje i namece svoje mišljenje.”

Do ovog dela ti je tekst bio solidan. Drzao si se teme i napisao inesto dobro. zašto si morao da ubacujes ovo? Zar ne vidis da, ovome sto sam izdvojio, nije uopste mesto u tekst? Nema veze sa ostatkom teksta. Ovde se jasno vidi da ti je tog momenta ta misao pala na pamet i bez ikakvog daljeg razmišljanja si je ubacio u tekst. Nemas nikakvu koncepciju prilikom pisanja teksta; nego, onako, ko lopatom ugalj u supu pa koja reč i misao gde padne.„Ruganje” i „svadjanje” projektujes na mene jer su to tvoje osobine. to je okvir kroz koji gledaš na sve sto cujes ili procitas od drugog. i o kakvom popustanju govoris? ja ovde diskutujem na osnovu onoga sto pišete. Ako vam se ne svidja moje mišljenje to je vas problem. Ja mislim da vi niste deca kojoj trebam popustati da se ne bi naljutila. Zašto si ti napisao onoliki tekst o tome da „crkva” nije tačan izraz već hram? Ti si video nešto netačno i resio si da napises tekst o tome. Zašto ja ne bi mogao da pišem o glupostima koje vi pišete? Drugo. ja ovde nisam pisao 5-6 meseci i kakav vam je nivo diskusija bio? Ti ovde uporno pokusavas da predstavis mene kao nekog ko je dosao i poremetio vam harmoniju. nekog ko je dosao da se svadja. Ja ovde iznosim svoje mišljenje argumentovano. Ne svadjam se. To je odlika seljaka i vas ovde koji pišete o meni šta vam prdne na pamet; neosnovane stvari. Svadja je vasa odlika koju ste poneli u grad sa sobom kada ste se skotrljali u grad. svadjaju se seljaci oko njive, bunar, jer ne umeju da sednu i diskutuju. Šta sam ja o tebi ikada izmislio i napisao sto nije tačno, šta? koliko puta sam te pitao i nikada mi nisi odgovorio, već nastavljas da pišes stvari koje samo ti znaš i vidis.

„Čak i naše druzenje na Facebook-u on je shvatio kao priliku da mi tamo drzi predavanje i namece svoje mišljenje.” Koje druzenje? Kad si ti mene zadnji put video na facebook? Pa i da je to sve tačno nekulturno je to iznosti ovde. da li to znači da ćeš i moje privatne podatke, u nastupu besa i gneva, da ovde ili negde drugde izneses? ako imaš bilo kakvih problema sa mojim ophodjenjem prema tebi na facebook obrati mi se tamo a ne ovde, jer ovde nije mesto za to. Podsecas me na, u brak razocarane žene, koje idu po komsiluk i opajdavaju muza; „on ovakav” „on onakav”. ako imaš nešto da mi kažeš, kaži mi tamo, ovde mi ne spominji vise facebook.
mournblade
(life)
16. мај 2014. у 23.49
Dovlaa,

„Znam kojim sredstvima nauka raspolaze i koje su njene mogućnosti.to vas obojica ne znate,dakle ne znate kritiku nauke,filozofsku kritiku,a ja sam o tome pisao prethodnih godina.”

**

Ti mislis da znaš u tome i jeste problem. Ti nauku vidis kao nešto loše a pišes ovde na Internetu. Nije nauka kriva nego je covek kriv. Nije nauka kriva kad je covek nasao kako da deli atom i shodno tome nuklearnu energiju. Nego covek koji je odma napravio atomsku bobmu da bi unistio drugog coveka i ovladao njime. Noz se može koristiti da gulis krompir i seces hleb ali takođe da možeš s njim ubiti coveka. Jel' noz kriv za to? Ne, nego covek. Kako si ranije napisao „covek je coveku vuk” tako je bilo i tako je još uvek. Nisam ja slučajno napisao ono oko samo dva dana da radis u nedelji a ti pitao da li bi mu bila ista plata. Naravno da bi bila ista jer kad covek ako ikad dodje na taj nivo neće misliti kolika mu je plata. Teško je to vama i zamisliti a mene nazivas materijalistom. Nikola Tesla nije radio za pare i nikad ga nisu interesovale. Zato sam i iskritikovao jednog na astronomy forumu nauka gde je napisao kako Nikola Tesla nije bio nikakav ekonomista i biznismen. Naravno da nije jer nije gledao na novac nego da pomogne coveku da lakse i bolje živi. Dok zapad zna samo za pare, ako ne vidi profit i dobit u tome onda im nije interesantno. Kad covek dostigne taj nivo svesti onda danasnja halapljivost da ima vise od komsije neće ni postojati. Teško je to kao sto napisah uopste shvatiti ako nemas bar neku viziju, bar malu iskru nesebičnosti. Kad ne možeš biti miran i mirno spavati a znaš da komsija i deca mu nemaju šta jesti. I ne samo komsija nego i ono dete u Sri lanki i Indiji i Avganistanu i svako zivo biće dok se svetina zanosi šta je i koga povalila ona Kardasijan.

**

„Dobro,kažu da je Petoknjzje pisao Mojsije bogom nadahnut.Ipak,to je ljudsko delo,ne moras ti u to sve verovati kruto,to je kažem još samo jedan od pogleda na boga i veru u boga.
Imaj ti svoju veru,ima drugih još boljih knjiga.Ne treba to sve gledati kruto i kao nešto nepobitno.Kad se sagleda iz vise uglova,sabrano i duboko,kriticki,religija nije isprazna i besmislena.”

**

Upravo to i jeste problem. Biblija je samo jedan način opisivanja Boga. Ne verujem ja u to kruto. Ima Biblija dosta toga dobroga ali covek mora to dobro prosejati i odvojiti zito od kukolja. Lično, smatram vrednim „Knjiga o Jovu” u Starom Zavetu. I još par delova koje sad neću spominjati. U Novom Zavetu smatram izuzetnim „Sveto Jevandjelje po Jovanu”
Isusa kad je razapet, ja sam plakao svaki put kad sam to citao. I svaki put sam rekao: „Zar si za ovo sto vidimo danas žrtvovao svoj zivot”

**

Može li ikako da nastavimo ovu diskusiju i držimo se teme?

Sa Wakanom sam zavrsio, njemu se vise neću obracati. Mir Boziji s njim neka je!

mournblade
(life)
17. мај 2014. у 01.25
Dovlaa,

Neki ovde uporno skrecu diskusiju na Bibliju bez obzira kakva se tema postavi. Valjda je to sve sto znaju?

Postavio si dobru temu i bilo bi steta da se ne diskutuje o njoj.

Dovla1
17. мај 2014. у 02.00
Dobro je ako znaju Bibliju, ali ja mislim da ne znaju.
Dovla1
17. мај 2014. у 05.29
Razum,njega sam pomenuo kao jedan od uzroka mana zapadne filozofije.Običan covek koji jedino ima vremena za poslove prezivljavanja bi se zacudio sto ja kritikujem razum.Razum jeste neophodan ali u svakodnevnom zivotu.Za duhovnu sferu treba nešto mnogo vise od razuma.Ljudi brkaju um i razum.Um je ono sto treba da bude deo filozofije.No često duboko zadiranje u um,kod zapadnih filozofa je gledano podcenjivacki.Takve ljude su nazivali misticima,a mistikcizam je u stvari pozitivna pojava.
Filozofija je vise vekova bila sluskinja teologije,posle je postala sluskinja nauke.Bolje da je ostala ovo prvo ako već mora da joj neko bude tutor.
Dekart,koji vazi kao otac zapadne filozofije,a u stvari je njen grobar,plitko je smatrao da se sve može razresiti matematikom.Da se tom brojevnom naukom može uskladiti i priroda,i rešiti pitanje boga tj dokazati njegovo postojanje,da se mogu rešiti i sva pitanja duhovne sfere.Sve glupost do gluposti.
Takvo zakljucivanje pisac Levijatana Hobz je zvao „zakljucivanje na osnovu posledica”. A šta je takvo zakljucivanje drugo nego nauka,prirodne nauke? I eto temelja još tada da filozofija postane promoter i sluskinja nauke.
Čak je bilo i filozofa koji su se sprdali sa matefizikom nazivajuci je poezijom,vredjajuci i jednu i drugu.
Slično je mislio i još jedan od poznatijih sharlatana 20. veka koji je stekao nezasluženu slavu i paznju.Njegovo bavljenje filozofije je spalo na niske grane jer ga je zanimala filozofija jezika i jezik je samtrao kao bitan za shvatanje filozofije sto je glupost.I on rugajuci se metafizici kaže

„ O cemu se ne može govoriti, o tome se mora cutati.”

Imanuel Kant koji vazi za jednog od vidjenijih filozofa,zapravo je zabio kolac u srce filozofije jer je unistio metafiziku.A šta je filozofija bez metafizike? Ništa,duplo golo.Kad nema metafizike onda ostaje samo fizika,onda zato i jesmo tu gde smo.

mournblade
(life)
17. мај 2014. у 06.12
Dovlaa,

Ne bih tako olako kritikovao Kanta.

Kad već spominjes razum i um i kako se razlikuju. Kant je u „Kritici cistog uma” nacinio razliku između razumskog i umskog saznanja. Predmet razuma je moguće iskustvo, a um tezi za jedinstvom i totalitetom. Tu razliku kao sto već znaš je prihvatio i sam Hegel, pa je u izvesnom smislu i produbio. U posebnim naukama vlada razum a u filozofiji um. Zato sto nauka objašnjava djelimicne istine o stvarnosti, razumski. Dok filozofija umno povezuje sve te pojedinacne nauke u jednu celinu. Zato i pišem da filozofija nije mrtva i da je i te kako važna.

Kad spominjes filozofiju jezika, mislis na Hajdegera?

Ne slazem se da je Kant u
mournblade
(life)
17. мај 2014. у 06.19
greškom sam poslao post...

Ne slazem se da je Kant kako kažeš „zabio kolac u srce filozofije jer je unistio metafiziku”

Filozofija se i dalje sluzi metafizikom ali je to malo drugacija metafizika od one koju su koristili klasicni filozofi. Zato što se sad vise zna i ne može se proizvoljno filozofirati. Danas se takva metafizika ponekad naziva i „naucnom fantastikom” koja takođe ne priznaje „okove” i granice danasnje nauke i dostignuca.
toplap
(Neumorni)
17. мај 2014. у 06.22
Odlicna tema, ali je sam devalviras tvojim zakljuckom:

„Imanuel Kant koji vazi za jednog od vidjenijih filozofa,zapravo je zabio kolac u srce filozofije jer je unistio metafiziku.A šta je filozofija bez metafizike? Ništa,duplo golo.”

Hoćeš reći da su se svi filosofi pre Kanta bavili metafizikom?

Neću da te posle ovoga imenjujem pogrdnim rečima kako ti olako kvalifikujes ljude.

Ostavi to da li sam zbog godina „prolupao”...

DA TI PONOVIM:

Kriza zapadne filosofije je rezultat napretka nauke!
Filosofi su tkali jedan pozamasan tepih - ali nauka je izmislila nove niti od kojih nisu mogli nastaviti tkanje... Popucali su konci pred naučnim dokazima.

Većinom filosofa su odnovo i odnovo pokusavali da shvate ubeđenje ljudi o posotojanju Boga.
Niko od njih nije dao validan odgovor.
I sam znaš da je Niche poludio zbog toga sto nije mogao da objasni Svemogućeg...

To sto sam postirao sicusan deo poslednje glave Novog Pisma i ti odmah zakljucio da sam prolupao zbog godina, yo je tvoje lično ubeđenje...

Nisam hteo da navodim druge anomalije sadrzaja Biblije...

Recimo, kako je Mojsije hranio narod pomoću „mane”?
Šta je ustvari MANA?
S'kim je razgovarao pre nego sto je doneo te dve ploce i šta su ustvari one bili?

Uzmi i polako procitaj Jezekiljijevo vidjenje... Blumrih je na osnovu toga patentirao tocak i letilicu objavljene u „Otvorise se nebesa...”

Upravo zbog te fizike filosofi nisu mogli da nastave „rasprave” služeci se metafizikom.

Ti si kao profesor postavio matematicku zadacu (ravenku), ali ne nudis rešenje ili predlog rešenja...

Manipulacija rečima ne donosi rešenje ravenke.

Kad si već izmislio da se u hladnoj vodi može skuhatai meso bez vatre - onjasni!
Dovla1
17. мај 2014. у 07.52
Hajdeger,po meni najznacajniji filozof 20.veka.Poznat najviše kao tumac
Nicea,a centar njegove filozofije je pitanje bica tj ontologija.Metafizicar.
Kantu nije bilo teško da vidi razliku između uma i razuma,ali on je
unistio metafiziku i to je ono sto je bitno.
Dovla1
17. мај 2014. у 08.47
To sto ja ovde kritikujem filozofiju ne znači da je smatram nepotrebnom i bezvrednom.I ne znači da time velicam nauku.Već sam napisao da se nauka ne može porediti sa filozofijom jer nauka svojom metodom u startu sama sebe iskljucuje kao nekoga ko može doći do istine.
Nauka se bavi pojavama,culnim opazanjima a znamo da istina nije u tom grmu,lezi u onom drugom vanculnom.Ko to još nije shvatio,a mnogi nisu,ja sa takvima nemam šta da pricam.To pobornici nauke nisu shvatili jer da jesu,odbacili bi prirodne nauke kao besmislene i nepotrebne.
To sto nauka zna koji su uzroci kada neko ima proliv,ne znači da ta nauka ima smisla.
mournblade
(life)
17. мај 2014. у 10.06
Dovlaa,

„Već sam napisao da se nauka ne može porediti sa filozofijom jer nauka svojom metodom u startu sama sebe iskljucuje kao nekoga ko može doći do istine.”

**

Do koje istine? Istine o cemu? Budi malo odredjeniji.

Nauka dolazi do istine o onome šta proucava. Zato imamo razlicite i mnoge nauke, valjda ti je to jasno?

**

„Nauka se bavi pojavama,culnim opazanjima a znamo da istina nije u tom grmu,lezi u onom drugom vanculnom.”

**
Opet, o kojoj istini ti pricas? Apsolutnoj? Relativnoj?

**
„Ko to još nije shvatio,a mnogi nisu,ja sa takvima nemam šta da pricam.To pobornici nauke nisu shvatili jer da jesu,odbacili bi prirodne nauke kao besmislene i nepotrebne.”

**

Izgleda da ti nisi shvatio a ne drugi. Ti još uvek živis u 19 veku i zalis za onim vremenima kad se moglo palamuditi do besvesti a da ti niko nije mogao dokazati za ili protiv. zato ti i volis vise religiju jer se tu opet može palamuditi do zore a da niko ništa ne dokaze ni za ni protiv. Takva filzofija je filozofija presipanja iz supljega u prazno i niko nema od nje bas ništa.

A to da su prirodne nauke besmislene i nepotrebne možeš samo ti napisati i ostati ziv!
Dovla1
17. мај 2014. у 10.56
Ne shvatas sustinu kao i neumorni.Ti kao i on proucavas razne nauke,fiziku,hemiju.Ali to je kao da si preskocio osnovnu i srednju skolu i upisao fakultet.Šta reci kad sam ja vama pisao godinama da se prirodne nauke ne mogu tako proucavati kao sto vi radite.Čitate rane knjige,ali te nauke se samo mogu proucavati prakticnim bavljenjem.Dakle laboratorije i sl.Vas dvojica još to neće shvatiti ni za sto godina.
Time sto čitate knjige i razne naučne radove na internetu,time ništa ne postizete,samo sebe zaludjujete.Tako se može proucavati filozofija,ne i fizika ili hemija.
Ali i pre toga,tog vaseg bavljenja,niste savladali osnovno,ne znate kritiku nauke,a ja to znam bolje od vas dvojice,a ja ne znam pojedinacno te nauke.Ne znate ih ni vi,samo sebe lazete da znate.
Ja ne mogu sad da zapocinjem deset novih tema,jednu sam zapoceo.Ne mogu sad ponovo da pišem koje su metode prirodnih nauka,zašto njihova induktivna metoda je bevredna u smislu dolaska do istine.Sto puta sam pisao da filozofija ima deduktivnu metodu a prirodne nauke induktivnu.Da je induktivna metoda zasnovana na našim culima,merenjima,brojanjima i sl.Objasnjavao sam kako se tom metodom covek samo zavarava,ne dolazi se time da onih bitnih istina.Nije bitna istina sto je nauka otrila radijum,ili što se saznalo koliko je daleko Sunce od Zemlje.Nauka ne može da donese istine smisla zivota,našeg bitisanja ,našeg postanka i našeg daljeg eventualnog bitisanja.Nauka je bez duse,nauka ne može coveku donete smirenje i produhovljenost.Kome je to nauka pomogla u zivotu kad je reč o smislu zivota?
Naci smisao zivota,to je svakome od nas važno,a nije važno komfor zivota.Vas dvojica kao i mnogi drugi u stvari mrzite i filozofiju i religiju.Svi smo mi laici ovde,a kod nas laika prostaka možemo najlakse poznati po tome sto je veliki ljubitelj nauke i matematike.
Dal ste se nekad zapitali sto ljudi mnogo vise vole nauku nego filozofiju? Na jednog ljubitelja filozofije ili religije,dodje bar deset puta vise ljubitelja prirodnih nauka.Pa vise vas je jer je mnogo vise ljudi koji ne misle svojom glavom.Vrednih ljudi je uvek malo bilo i malo će ih i biti.
Vas dvojica ste se uvek forili na ovom forumu,nikad niste ni znali a ne voleli filozofiju.Ona je za vas teska i zato je i ne volite.
Zato niste nijednom recenicom ni doprineli mojoj temi.
Ja sam ovde i preporucivao autore koji će vam bolje objasniti kritiku nauke,objasniti delovanje i granice nauke.Ali da bi se to razumelo,covek mora imati kefalo.
Ti mournblade,ako mene ne smatras vrednim,idi kod tvog intimusa ozimana na Krstaricu.Možda mu vise verujes i smatras ga pametnijim:idi tamo i neka ti on objasni da je nauka bezvredna i da nije filozofiji ni do kolena.On je to tamo objasnio u sitna crevca,ja nemam vremena to da cinim.Pametnom je dosta i ovoliko koliko sam već ovde objašnjavao.Jedino sto on još nije shvatio to je religija,i njena vrednost.Piše tamo gluposti i besmislice u vezi nje,kao pagaj jer tako kako on piše o religiji pisali su mnogi od svetine.
Ali besmisao nauke on razume,ti ne razumes.
Dovla1
17. мај 2014. у 11.07
Što se tiče nauke i filozofije,dal je 19.vek ili 21. vek ili 16. vek nema nikakve razlike.Metod kojim se koristi nauka je isti danas kao i u 16. veku,a metod filozofije je takođe isti.Dake o tome vekovi nisu vazni.Sasvim je nebitno sto je nauka napredovala,ona je takva da i može samo da napreduje,ali i za deset vekova ona će biti nemocna kao i danas što se tiče sustinskih pitanja.
Svako ko hoće da ima neko ozbiljuno znanje,treba da proucava jednu i još jednu do dve srodne discipline.A kose raspline,pa hoće da proucava filozofiju,religiju,razne prirodne nauke,jezike,istoriju...od toga nema ništa.Ko hoće da zna siroko,neće znati ništa.Mnogo vise će znati onaj koji se fokusira na jednu oblast i par još koje su slične onoj osnovnoj oblasti koju je izabrao da proucava.Ja sam dakle batalio da proucavam prirodne nauke iz dva razloga.Prvi je to što sam shvatio da je to bezvredno i da bih tako samo gubio vreme.Drugi je u stvari ovo gubljenje vremena.
A to što neko religiju naziva mlacenje prazne slame,to sam se naslusao prostaka neobrazovanih sto tako kažu.Zanimljivo je da prostaci i za filozofiju isto kažu da je mlacenje prazne slame.
toplap
(Neumorni)
17. мај 2014. у 11.46
Dovlaa valjda shvatas zašto sam te nazvao NARCIS:

„Šta reci kad sam ja vama pisao godinama da se prirodne nauke ne mogu tako proucavati kao sto vi radite.Čitate rane knjige,ali te nauke se samo mogu proucavati prakticnim bavljenjem.Dakle laboratorije i sl.”

TI, brdom reci pokusavas da objasnis i velicas sebe...

Budi slavljen...

mournblade
(life)
17. мај 2014. у 12.07
Dovlaa,

Ti imaš jako iskrivljeno mišljenje kao i obično o svemu sto ti se napise. Stice se utisak da ti i ne čitaš šta drugi pišu nego samo onako dodjes i istreses ovde onako s brda s dola kojekakve budalastine i sad bi neko to trebao da dovede u neki red šta ti hoćeš da kažeš.

„Šta reci kad sam ja vama pisao godinama da se prirodne nauke ne mogu tako proucavati kao sto vi radite.”

**

Ko to proucava prirodne nauke? Ja nisam ni hemicar niti fizicar.

**

„Nauka ne može da donese istine smisla zivota,našeg bitisanja ,našeg postanka i našeg daljeg eventualnog bitisanja.”

**
Pogledaj šta si sve strpao u jednu recenicu!

Polako momak, ko je ovde ikad tvrdio da nauka može da donese istine smisla zivota?

Smisao zivota je veoma sirok pojam. I vrlo individualna stvar svakog coveka. Ono sto je smisao zivota za tebe ne mora biti isto za mene ili bilo koga drugoga. Ima onih koji lutaju i traže smisao zivota, kopiraju druge kako žive i šta rade, pitaju druge šta je smisao zivota itd.

Ali drugi dio tvoje recenice nauka može da doddje do istine o nasem bitisanju, nasem postanku kao i nasem daljem eventualnom bitisanju.

**
„Nauka je bez duse,nauka ne može coveku donete smirenje i produhovljenost.Kome je to nauka pomogla u zivotu kad je reč o smislu zivota?”

Pa onda odma kažeš:

„Naci smisao zivota,to je svakome od nas važno,a nije važno komfor zivota.”

Komfor zivota kako si ga nazvao je uslov da bi covek mogao imati smisao zivota. Nauka mu pomaze da ima taj komfor. Nces mi valjda reci kako neko ko nema vremena ni da spava i stalno radi ili je rob ima neku sansu za smisao zivota ili da se bavi filozofijom. I sam si pisao: „filozofija je za dokone ljude” dakle za one koji imaju vremena. Ali vreme nije jedini uslov, moras imati taj komfor, dakle da nisi gladan ni zedan, da ti ne kisne za vrat, da te ne goni neko i da ti je zivot u opasnosti. itd...

Koliko god to tebi izgledalo nejasno ipak moras shvatiti da danasnji covek ima najviše tog komfora nego je ikad imao pre u istoriji covecanstva. E sad, sto taj komfor neki koriste da svrljaju po netu i gledaju porn ili čitaju kardasijan budalastine i slične nebuloze to nije nauka kriva. To je njihov izbor.

**

„Vas dvojica kao i mnogi drugi u stvari mrzite i filozofiju i religiju.”

Ja da mrzim filozofiju ne bih bio na ovom forumu. Druga je stvar sto tebi nije jasno šta je u stvari filozofija i čim se ona bavi. takođe za religiju. ja da nisam zainteresovan za religiju ne bih citao Bibliju 3 puta nego bih odma odbacio prvi put i nikad vise uzeo u ruke. To je tvoja iskrivljena percepcija o drugima koji ne misle kao ti i shodno tome po tvom mišljenju to je pogresno jer ne misle kao ti.

**
„Vas dvojica ste se uvek forili na ovom forumu,nikad niste ni znali a ne voleli filozofiju.Ona je za vas teska i zato je i ne volite.”

Pa sve vise i vise dokazujes da je tebi filozofija teska jer ju ne razumes i zalis za metafizikom. Po tebi Kant je utepao metafiziku i zato nema vise filozofa i „prave filozofije” Kako jedan covek može unistiti filozofiju ili metafiziku?

**

„Ti mournblade,ako mene ne smatras vrednim,idi kod tvog intimusa ozimana na Krstaricu.”

Vidim pratis ga u stopu. Neka, tako i treba, sve sto si ikad naucio to je zahvaljujuci njemu. Ja više ne pišem niti idem na krstaricu. Ne bi me iznenadilo da ides i na njegova predavanja.

**

„Ali besmisao nauke on razume,ti ne razumes.”

Rece Dovlaa i to napisa na kompjuteru koji mu je religija dala.

toplap
(Neumorni)
17. мај 2014. у 12.34
mournblade - ne vredi bilo kakva diskusija sa Narcisom.

Nisam hteo da komentarisem: - „To sto nauka zna koji su uzroci kada neko ima proliv,ne znači da ta nauka ima smisla.”

I tome slično...

Ja ga čitam iz zabave...
Ponekad me dobro oraspolozi, često se smejem i divim mu se!

Deluje mi na osobu zavezabih ociju koji pogadja šta se oko njega nalazi u kristalnoj lopti...
mournblade
(life)
17. мај 2014. у 12.50
Blagoja,

Nazalost u pravu si za Dovlu. Imam utisak da je ovo njemu dusevna hrana. Ma kako bolesno to bilo. Iz humanitarnih razloga shvatam da dalja diskusija uopste nema smisla. Bolje da sam naucio par fraza na francuskom ili japanskom jeziku nego sto sam potrosio sve ovo vreme ovde pokusavajuci da objasnim Dovli ono sto još nikome nije poslo za rukom.

Odlazim, želim ti svako dobro!
toplap
(Neumorni)
17. мај 2014. у 12.59
Ne odlazi!

Cekam sledeće izdanje „Jeza”...
Dovla1
17. мај 2014. у 18.33
Još jedna može se možda reci zabluda zapadne filozofije je VOLJA.
Za utehu pitanjem volje se nisu bavili svi filozofi.Znamo da jesu Nice i Sopanhauer,ali od njih značajniji Spinoza.Znamo i njegov determinizam.
O tome smo dosta ovde pisali,da nema slobode volje jer svaka nasa radnja uzrokovana je nekom drugom prethodnom radnjom.Tj ja mogu da hoću,ali ne mogu da biram šta želim.
Tu se javlja jedan apsurd koji su neki uocili,dolazi se do zakljucka da volja nu stvari i ne postoji.Zašto?
Ako zamislimo neslobodnu volju,kako to i može da postoji?
problem je što se volja uvek veze za slobodu.Ako ja nužno moram da hoću,onda gde je tu volja?
U volju i slobodu volje sumnja i Kant.Jedino je Sopenhauer napravio tu lapsus sto je izjednacio i pomirio nužnost sa slobodom,a to je po meni nemoguće,nelogicno.
To mu dodje po onoj narodnoj
„ Ono što ne možeš promeniti,prikloni mu se.”

Wakan
(Doors)
17. мај 2014. у 20.24
„problem je što se volja uvek veze za slobodu.Ako ja nužno moram da hoću,onda gde je tu volja?”

Mnogo ti to loše tumacis. U celoj toj prici o slobodnoj volji „ti” ili ti „ja” ego, ne postoji. Ti se tu ništa ne pitas. „Slobodna volja” je zivot, elan vitale ili reci ga kako god hoćeš , koji se kreće surfujuci na covecanstvu kao sto surfer koristi talas. „Slobodna volja” je izraz za „nešto zivo” što se kreće. „Slobodna volja” se manifestuje kroz ljude kroz razlicite karaktere. Karakter coveka je manifestacija „slobodne volje”. Karakter ili „Slobodnu volju” covek vidi u hazardnim i stresnim situacijama kada nema vreme da razmisli o postupcima, već mora da dejstvuje. U svakodnevnom rutinskom zivotu covek „gusi” svoju „slobodnu volju” da bi bio nešto sto drustvo u kome živi dozvoljava i odobrava. Nije prepusten „svojoj” „slobodnoj volji”, koja se kroz njega manifestuje, već se upravlja prema modelima koje mu drustvo nudi i zato je to „neslobodna volja”. volja koja ne može da se manifestuje na pravilan način jer je covek sputava svojom uslovljenoscu. Ali volja postane slobodna u hazardnim i stresnim situacijama kada covek pokaze svoje „pravo lice”. To je „slobodna volja” i njen izraz, a ne tvoje odluke, jer su one sve uslovljenje, uslovljene tvojom prosloscu. Zato i Buda i Isus govore o „odricanju sebe”. Odricanju svoje proslosti jer onda dozvoljavamo da se „slobodna volja” manifestuje na pravi način i u punom obliku a ne delimicno. Odricanjem „sebe” „ja” ili ti „ego” kroz nas dejstvuje „slobodna volja” ili ti „primarna inteligencija” o kojoj sam ovde često pisao. Znaci sam Izraz „Svet kao volja i predstava” treba da ti bude dovoljan da razumes ovo sto pišem. Sam „svet” je „volja” koja se putem „predstave” manifestuje kroz tebe, ne kao Dovlu, već kao biće. Ti kao Dovlaa ne postojis. To je tvoja psiholoska konstrukcija nastala na osnovu tvoje proslosti. Kada bi ovog momenta doziveo amneziju ti ne bi znao ništa o sebi ili ti „ja” i ego ali bi „slobodna volja” nastavila da se manifestuje kroz tebe u svom obliku. Covek da bi „video” „slobodnu volju” i stupio u kontakt sa njom, mora potpuno da bude oslobodjen od „sebe” „ja” ili ti „ego”. Da bude cist od svih psiholoskih konstrukcija o „sebi” koje mu onemogućavaju da stupi u kontakt sa „slobodnom voljom” ili ti „primarnom inteligencijom”. Biće cisto od svih psiholoskih konstrukcija, kojima vremenom zatrpavamo to „biće” „organizam”, kroz koje se manifestuje „slobodna volja”.

Covek nema slobodnu volju. Covek može postati svestan cinjenice da nema slobodnu volju i da su mu odluke i zivot uslovljeni prosloscu, jer mu proslost postaje okvir kroz koji gleda na sadasnjost i zato su mu reakcije u odredjenim situacijama uvek iste, uslovljene. Iste su jer reaguje nesvesno na uslovljenost. „slobodna volja” u smislu da covek svojom slobodnom voljom donosi odluke je pogresno tumacenje izraza „slobodna volja” i „Volje” generalno. Covek može svojom slobodnom voljom da odluci da li će da kenja sada ili za deset min. kada se zavrsi film ali neka ozbiljnija odluka je nezamisliva, jer su sve uslovljenje.
toplap
(Neumorni)
18. мај 2014. у 01.12
Malo nauke za one koji su protiv nje:

Na oko 50. kilometara juzno od Beograda, uz znanje Vlade Srbije, Ameri su instalirali oko 150 antena HAARP sistema koji je pre nedelju dana prouzrokovao ciklon-kisu i poplave...

Mozete proveriti...

Sto je najcudnije - taj HAARP je izmislio Nikola Tesla sa ciljem da se menjaju vremenski uslovi i raspoloženje ljudi pod upravom Amera!

Wakan
(Doors)
18. мај 2014. у 18.39
„Isus kad je razapet, ja sam plakao svaki put kad sam to citao. I svaki put sam rekao: ”Zar si za ovo sto vidimo danas žrtvovao svoj zivot„”

Lepo je to hakeru, samo ti ovde predstavljas sebe na jedan sasvim drugaciji način. Analiziraj tvoje prisustvo ovde (tvoje ponasanje i pisanje) do sada i zapitaj se, nad onim što vidis, „Zar si za ovo sto vidim danas žrtvovao svoj zivot”.

ovo je recenica koju bi svako od nas trebao da postavi sebi pred spavanje. Jedan rezime danasnjeg dana u kome ćemo pregledati sve naše odluke i dela (kakve su nam odluke i dela bili; da li je pozadina odluka i dela gnev, mrznja, zloba, bes, ljubomora, zavist, nezadovoljstvo itd. ili su dobrota, savesnost, saosecajnost, pravednost itd. koji su nasi motivi prilikom donosenja odluka i koje namere prilikom delanja; da li smo slepi sledbenici osecanja i emocija ili svesno donosimo odluke i delamo ne dozvoljavajuci osecanjima i emocijama da nam pomute um. Na taj način covek upoznaje sebe; proverom sopstvenih odluka i dela ili ti „ja” „ego” „sebe”) i zapitati se „Zar si za ovo sto vidim danas žrtvovao svoj zivot”. To je ujedno i zivot u Hristu. ako se tako proveravamo svako vece sigurno nećemo zavrsiti kao Puskinov bankar kojem su poslednje reci bile:„Možda je ceo moj zivot bio pogresan” Kakva tragedija. Proziveti svoj vek i umreti sa tom mišlju „možda je ceo moj zivot bio pogresan”.

labudica
(EKV)
18. мај 2014. у 23.29
Toplap
(Neumorni)
18. maj 2014. u 01.12
Malo nauke za one koji su protiv nje:

Na oko 50. kilometara juzno od Beograda, uz znanje Vlade Srbije, Ameri su instalirali oko 150 antena HAARP sistema koji je pre nedelju dana prouzrokovao ciklon-kisu i poplave...

Mozete proveriti...

Sto je najcudnije - taj HAARP je izmislio Nikola Tesla sa ciljem da se menjaju vremenski uslovi i raspoloženje ljudi pod upravom Amera!
--------------

Jucer je bilo napetosti do bola, pratila sam grupu na fejsu koja nosi ime mog dragog sela gdje sam provela sretne dane jer jedna od tetki mi je pisala da je stanje kriticno. Bila je zabrinuta za drugu sestru jer su se neckali da se izvuku ako bi bila evakuacija.

U suzama sam pratila šta se piše i bila van sebe. A ujutro i dnevnik spominjao često o tome... Moje drago i lijepo mjesto sada potopljeno, samo krovovi se vide. Teze je njima nego meni, ali i meni se srce kidalo ova dva dana najviše. Dugo nisam iz kreveta ustala s toliko bola :( Ja sam moje lijepo mjesto stalno sanjala i tu sam se osjecala najviše nekako ziva dok ovde daleko je to nekako od tog nekog posebnog smeka , nije to bas to ...

Ali sada je teze njima - svi daleko... ali bar živi i spaseni... dok moja bol će proćibrze i znam da će moji poznanici se međusobno pomagati i izaci još jači posle ovoga.

Uvjek su sve snažno i ponosno uspjevali radom, salom, pjesmom, zezancijama...Biće opet toga kad sunce opet zasja iznad moga kraja.

Nekad sam znala citati i pretjerano o ovim teorijama zavjera, ali sad ne bi cackala još i za haarp i ne želim ni citati o njemu puno ikad...Mada logicnije mi djeluje da je samo takvo nešto moglo zadesiti moje lijepo mjesto- ali nisam sigurna skroz za to.
balansero011
(.)
19. мај 2014. у 02.14
Hvala Labudice, hvala na upozorenju.
Svaki put kada shetam parkom pored jezera pogledom potražim par labudova koji svake godine dolaze na proleće i odlaze pochetkom zime, i setim se na trenutak tebe, Labudice :)

Tachno je da simpatishem Dovlino razmishljanje i pisanje, ali to nije sluchajno. On dobrim delom razume sushtinu, komentari mu skoro uvek idu pravo u centar. Ukratko, odlichan diskutant.
Možda je malo vishe zaokupljen religijom, ali ko je od nas svih, ovde ili shire, savrshen?
Inache Dovla ne može da me povredi, i da hoće. Niti bilo ko drugi sa ovih diskusija, verovatno niko ni u realnom zivotu. Ipak, josh jednom, hvala na upozorenju!

PS: Voda se povlachi, sunce ponovo sija iznad tvog zavichaja!



Dovla1
19. мај 2014. у 12.30
Balansero, polako sa hvaljenje,ima izobrazenijih ljudi od mene.
Jesi ti iz Beograda kad imaš taj nick?

Nekad je kod Kineza bilo pravilo u dijalogu da se sagovorniku nikada ne oponira.I kad si siguran da sagovornik gresi.
Ne znam kako je to danas kod Kineza,ali ja bih po tom pitanju bio znaci nekulturan.
Primecujem i kod ljudi do cijeg ja mišljenja držim,da su vrlo osetljivi ako im oponiras ili se prosto ne slazes sa njima.Valjda je i to pitanje egoizma.Neprijatno me iznenade oni sa time,ili ja možda previse oponiram sagovornicima.
A što se tiče povredjivanja,ja samo žene povredjujem,ne muskarce,hehe.
labudica
(EKV)
20. мај 2014. у 01.02
ti mislis da povredjujes žene, jeste da ti je to namjera ali ne ide ti to dobro- stvoris kontra efekat.To ti čak ide slabije nego filozofija zato što žene to odbija tako da su hladne na tebe

Donekle se sjecam tvoje slike koju si postavio kad je TESLIO postao popularan i uopste nisi fizicki ruzan tip ali tvoj dugogodisnji i još uvijek aktuelni mentalni sklop odbijaa žene da ih ikako privuces- tj. odbojna ti je aura za njih i zato te i ne vole. A čak radno mjesto ti je tako često otvaralo tako neke prilike da upoznas dosta žena ali kao sto vidis nijedna nije dosad bila tvoja supruga nakon one prve

I sama sam bila prilično zatvorena kao ti ali ne toliko bas- I onda se pojavio moj muž - srodna dusa. Nekako se sve kocke poslože kako treba kad se stvori srodna dusa pored tebe.

Balansero, ja sam zbunjena tvojom izjavom da se sjetis mene kad si vani u prirodi i kad vidis labudove. Ne mogu da stvorim jasnu sliku toga posto me ne poznajes ali nema veze. Hvala ti na lijepim zeljama.
balansero011
(.)
20. мај 2014. у 10.35
Dovla 1, da iz Beograda sam, ali ne živim trenutno u njemu. Dodatak „011” mom niku je vishe iz nostalgije i secanju na proshle dane.

Labudice, i ja sam pomalo zbunjen, ali chinjenica je da se setim tebe kao Labudice sa SC svaki put kada vidim labudove na jezeru pored obliznjeg parka gde chesto shetam. Ti labudovi, tako lepi i graciozni, ponekad stichem utisak dok ih posmatram da su iz nekog drugog boljeg i lepsheg sveta doshli ovde.
balansero011
(.)
20. мај 2014. у 11.57
Da se opet vratim na temu. Materijalizam je mnoge filozofe preveo u sofiste, a da toga ti filozofi možda i nisu bili svesni. „Pevaj pesmu onoga ko te uhljebljuje” stara je Grchka poslovica.

Sama chinjenica da je masa filozofa sluzila vladarima, vlastima, crkvama josh od davnih dana polako namece i misao da li je filozofija bila nezavisna. U doba stare Grchke delimichno jeste, jer je bilo dosta slobodnih i nezavisnih filozofa, mada se i tada tezina gore pomenute poslovice i te kako osecala.

Kasnije, recimo zadnjih par vekova, od Rene Dekarta kao osnivacha moderne filozofije, filozofija kreće sofistichkim pravcem gde je kormilar materijalizam. Ovo nije sluchajno, jer grupe bogatih ljudi, bilo iz vlada država ili crkvi, pochinju agresivno da podržavaju tadashnje filozofe chija su dela vodila ka materijalizmu. Ovde su istaknuti nemachki filozofi, pa je tu i Hegel pokazao glad za materijalizmom odbacujuci istochnu filozofiju kao nebitnu. Chak je i chuveni Shopenhaurov rad „svet kao volja i predstava” stajao godinama u prashini, iako je bilo priznato i nagradjeno delo toga vremena, zato shto je on uvideo mnoge prednosti istochne filozofije nad tadashnjom zapadnom.

Prema tome, cela zapadna filozofija od Dekarta je sluzila samo lichnim interesima manjine, i za mene ona nikako ne može biti filozofija.

Takođe je chinjenica da su i ti sophisti kao Dekart, Kant, Hegel itd doneli napredak u nekim oblastima filozofije.
Dovla1
20. мај 2014. у 15.26
labudica
(EKV)

Ne jurim žene pa nema ni toga da me odbijaju.Živim sam i period do kraja mog zivota ću provesti sam bez žene,dece,dakle porodice.
Sam ću i umreti,znam cvi će reći da je to tuzno,tragicno.Ja to gledam malo drugacije.Ti meris merama koje imaju vecina ljudi,moje su mere drugacije.Ja neću trule kompromise zarad medenih kolaca.Neću da se odreknem svojim principa i ideja jer ako bih se odrekao,to više ne bih bio ja.Naravno da ni ovakav zivot nije lak,vecina ljudi ga se boje i ne bi ga ni izabrali.Ali sve patnje i nepravde koje sam doziveo i koje ću doziveti,prihvatam ih i ne odricem ih se.Neka cena mora da se plati i svestan sam toga.
Ljudi koji kao ja izaberu tu duhovnu
stranu,antimetrijalizam,filozofiju,oni su skoro uvek tuzni,deluju nesrecno,melanholično,pesimisticki.Nama se to i zamera a mnogi nam se i rugaju.E neko se davno na to dosetio pa je srocio odgovor kao neki aforizam koji kaže

„ Bolje biti tuzni Sokrat nego vesela svinja.”

I ja svoj zivot ne bih menjao za zivot nekog Bil Gejtsa ili nekog fudbalera.Prihvatam svoje patnje i ako nekad nisu lake.
Tako je u slavu Dantea spevao za njega jedan stih Bokaco

Sa svijeta sidje u tamne ponore
i objavi ljudima tajnu vijeka,
no sve, sto učini, ne nadje nagrade.
Nezahvalan mu se svijet naruga, ne shvativsi.
Pa ipak bih htio, da sam kao on: za njegov udes,
za ostro izagnanstvo,za cijelu njegovu čestitost
volio bih dati i najvecu svoju sreću na svijetu!

Kao sto vidis zadnjih godina ovde ne pišem kao nekad loše stvari o ženama.Ne,nisam promenio mišljenje o ženama,prosto vise mi je glupo slepcu reći da je slepac.
Ja gledam oko sebe kako se mnogi čim se razvredu,odmah žene/udaju,decu radjaju,upadaju u iste i nove probleme.Ja nisam iz te price.
Ne znam ti jel imaš decu,ali ako imaš,možda ćeš jednom shvatiti da ta decu su vise tudja nego tvoja.Vise su to deca drustva,sistema nego tvoja.Mada ja ne verujem da ćeš ti to ikad shvatiti jer i ti verovatno nisi svoja već sistema u kom živis.Do te svesti dodje zaista mali broj ljudi.Dakle ako ja pravim decu,ja sam sam protiv svih,protiv sistema i vecine ljudi koji robuju tom sistemu.U toj bitki ja verovatno gubim i moje dete nije moje već na njega mnogo veci uticaj vrse drugi,drustvo,sistem,mediji.A u najgorem slučaju,kao sto je moj bio,i moj bracni drug nema svest da utice na dete već je i ona deo sistema.I onda se dakle ja borim sam da to moje dete bude svoje,jer ako bude svoje biće i moje.Borim se protiv celog sistema i protiv majke deteta.Koje su mi sanse? Vrlo male.
Drugo rešenje je da se i ja priklonim sistemu,neću izgubiti porodicu,dete/decu i suprugu.Ali ja ne želim biti deo sistema,ne biti deo stada i robot bez svesti.Vecina ljudi danas tako živi,posebno u zapadnim delovima sveta gde je patrijarhalno drustvo razbijeno.
A o ljubavi,to je već nešto drugo.O tome ću drugom prilikom,na jedan malo visi način.

Dovla1
20. мај 2014. у 15.41
balansero011

Nije samo problem sto su neki filozofi sluzili vladarima.To je manji problem u okviru većeg problema a koji se tiče cele zapadne civilizacije.Kao sto sam i napisao,filozofiju moramo gledati u kontekstu cele zapadne kulture i civilizacije.Nauku takođe.Napredak nauke zadnja dva veka je potpuno zasluga zapadne civilizacije.
Nisu svi filozofi bili placeni od države da predaju na univerizetima kao Kant i Hegel.Pa i kant je bio dosta slobodan u pisanju jer je tada vladao Pruskom prosveceni Fridrih Veiliki.Posle njegove smrti dosao je strozi vladar i kant vise nije imao tu slobodu.Spinoza i Dekart su živeli u Holandiji a tamo je za to vreme bila poprilicna sloboda izrazavanja.
Ja ne kritikujem zapadnu filozofiju kako bih tvrdio da je istocna bolja.Ima i ova druga svojih mana.
Mnogi nasi ljudi i ljudi cele zapadne hemisfere razocarani tempom zivota,traže utehu u istocnim religijama i ucenjima.Već sam pisao da je to los i pogresan izbor.Ne,ne mrzim ja te istocne i ne smatram da su njihove religije i filozofije manje vredne od zapadne.
Jadno deluje pomodarstvo holivudskih skorojevica koji se odaju budizmu,nekim jogama,kao Ricard Gir i ostali geaci.A povrh toga što se ta istocna ucenja na Zapadu prenose najcesce pogresno u krivim formama.Svi mi treba da pripadamo religijama i kulturama tamo gde smo rođeni,odakle su nam preci.Ali treba i da postujemo tudje drugacije religije i civilizacije,filozofije.Jer nije slučajno hrišćanstvo pustilo korenje tamo gde je pustilo,a nije se recimo uhvatilo u Kini i Aziji.Nije budizam tek slučajno uspeo oko Tibeta a nije recimo u severnoj Evropi ili u Arabiji.Imam o tome dosta da vam pišem,o kulturama,nametanjima svoje religije drugima,nametanju svoje kulture a sve to kao oruzje za druge stvari.Puno o tome imam da pišem jer sam to proucavao zadnjih godina.Siguran sam da neki neće to razumeti jer o tome ništa ne znaju,a biće i vas koji ćete nešto ili sve razumeti.
Zapad jeste vise sklon materijalizmu nego Istok ali to ne kazuje puno jer prosecan covek Istoka ako mu se ukaze sansa nije gadljiv na materijalno.Kako su samo oni bramani skrojili sistem,po onoj narodnoj da je bog prvo sebi skrojio bradu.I među istocnim guruima i misticima ima prevaranata koliko hoćeš.Predstavljaju se kao duhovnici a poseduju jahte,avione,skupocene automobile,hareme žena.
A to što je Hegel odbacio istocnu filozofiju,to puno govori,ali vecina zapadnih mislilaca su to uradili.O tome ću kasnije a vrlo je važan uzrok tome.Sopnhauer nije prvi koji se oslonio na istocnu misao,ali njegov način nije najsrecniji.
toplap
(Neumorni)
21. мај 2014. у 00.16
Dovlaa - jutro je - Sreda!

Procitao sam tvoj pretposlednji post.
Nimalo se ne razlikujemo - sem u jednom:

Da izdržim i da izvedem sina na put koji je napustio majku i ostao sa mnom.

Drugo - da izdržim i zavrsim treću knjihu o Islamu...

Izvini za sve sto sam srocio u postovima.

I ja se držim usamljenih principa.

Budi mi ziv i zdrav još puno godina!...
labudica
(EKV)
21. мај 2014. у 02.44
Zar nije duhovan i zdrav upravo neki fudbaler - Koliko je samo puta Christiano Ronaldo dao ogromne pare za pomoć drugima u nevolji, pa i teniser Novak Djokovic.
Dovla1
24. мај 2014. у 19.06
Uz njih dvojicu kao velike duhovnike još da dodas i Bil Gejtsa,Svarcenegera,Pamelu Anderson,Moniku Levinski i Teks Vilera.
Bila je ovih dana jedna patka da je kao Ronaldo dao neke pare za ove poplave.To je laz naravno jer on neće ni da placa alimentaciju za svoje vanbracno dete.

Dakle pisao sam da zapadna filozofija ne može se gledati izvan zapadne kulture i zapadne civilizacije.
Ovom kritikom ne tvrdim da su istocna kultura,civilizacija i njihova filozofija bolje od zapadnih.Nešto između te dve strane mislim da je optimalno za nasu planetu.
Ali svakako da je zapadni svet vise sklon materijalizmu,a zašto je to tako,to je druga i duga prica.
Uvek za korene zapadne civilizacije uzimamo staru Grcku,i to jeste tako.
I ako je i ta Grcka poprimila ponesto od starijih kultura.
Korene tog zapadnog materijalizma vidjamo već kod Grka zbog grckog stava da je njihova kultura nepogresiva i da su svi drugi samo varvari.Posle kod Rimljana isto to,a naslednici tog Rima su zapadna Evropa.I mi i danas vidimo da narodi zapadne Evrope sve druge sirom sveta vide kao varvare i nizu vrstu.Čak i u Evropi ne tretiraju sve podjednako,a ove po drugim kontinentima već su tretirali i gore prodajuci ih kao robove.
Stari Kinezu su takođe na svom kulturnom vrhuncu tretirali sve druge kao divljake i zato nisu primili hrišćanstvo,dugo su bili zatvoreni od celog sveta.To je za njih bilo dobro,ali takakv stav obično donosi agresiju na druge.
Fridrih Nice je pisao da treba prevrednovati sve vrednosti.Treba naravno,ali bih rekao da on to nije dobro učinio,da je i produbio neke od najgorih evropskih osobina.
I danas Evropom vladaju mnoge lazne vrednosti,mnoge se neistine proturaju kao velike mudrosti.Treba razbiti te tabue,ali to teško ide.
Razvojem nauke i materijalizma,te laži se još uspesnije održavaju.
Vecina zapadnih najvidjenijih filozofa prosto neke bitne teme nisu ni dodirnuli,a da jesu njihova bi filozofija sigurno bila bogatija.
Njihova prva i najveca mana je sto su sledili matricu koja je već trajala vekovima a to je o velicini evropske kulture,evropske nepogresivosti i evropskog coveka generalno.Svuda,pa i kod Nicea,nalazimo njihovo ruganje za neke Azijate,za neevropljane.Lepo je sto su svi oni kao Gete i Nice bili odusevljeni grckom tekovinom,ali preusko su to gledali.
Dovla1
25. мај 2014. у 13.08
Kakvi su to filozofi ako znamo da se niko od Platona i Aristotela pa do Hegela nije pobunio protiv trgovine robovima.Čak su vecina njih cvrsto zastupali stav da takav klasni sistem mora da ostane,da se zna ko je ko.
Čak i Crkva hrišćanska nije digla nikad ozbiljno glas protiv ropstva.
I kako bi kad je hrišćanstvo dobrim delom na silu nametano raznim narodima,a hrišćanstvo je zapadna religija.Danas ono nema šta da se namece,ali zapadni svet namece drugima svoj stil zivota,svoje vrednosti.
Filozofe je vise zanimalo dal je ovaj svet samo iluzija,i nisu dalje dosli od onog sto su već znali stari mudraci Egipta,Persije,Kine,Indije.
Par velikih laži koje nam namece nas zapadni svet su međusobno povezane.
To su kosmopolitizam,da je evropski svet tolerantan,miroljubiv i neagresivan.A u stvari zapadnoevropska civilizacija je sovinisticka,rasisticka i veoma agresivna.Dva svetska rata dovoljno govore,kolonijalna osvajanja,pokrstavanja na silu čitavih kontinenata.
Već par vekova nosilac te evropske kulture su pretezno Germani i njihov shovinizam koji namecu najpre nama Slovenima kao najblizima ali i drugim narodima van Evrope.
Tako da su kosmopolitizam,internacionalizam i globalizacija prosto sinonimi za zapadnoevropski shovinizam.Zapadni filozofi su bili verne sluge takve ideje.Ne cudi sto je otac nemackog nacionalizma bio njihov filozof Fihte.
Razmah i velike domete nauke su upravo doprineli ljudi evropske zapadne civilizacije koju sada kritikujem.Nauka kao najogoljeniji vid materijalizma je pomogla da se agresivnost realizuje sto vise.U prilog tome navescu kako je kroz vekove rastao broj ratova u Evropi sa rastom i razvojem nauke.U opste sva istrazivanja pokazuju da sto je civilizacija razvijenija da je broj ratova veci a kod takozvanih divljaka je znatno manji.
Broj ratnih bitaka u vreme 1500 - 1600 god je bio 87.
Već u sledećem veku dakle 1600-1700 taj broj je znatno veci i on je 239 bitaka.
Sledećih vek 1700-1800 broj bitaka je 781,pa onda u narednom veku
1800-1900 je taj broj bitaka 651.
Da bi u 20. veku za samo 40 godina,od 1900 do 1940 broj bitaka iznosio čitavih 892.
To je još jedan jasan dokaz stete velikog naucnog i privrednog razvoja.
Dok recimo za 20 godina u periodu 1480-1499. broj bitaka je bio samo 9.
Politika te zapadne agresivne kulture koja je pocela davno,ona se i danas jasno vidi.Ko razume,dovoljno je da primeti kako oni na svaku drugu kulturu gledaju sa visine,i smatraju bezvrednim sve sto nije zapadnoevropsko.Zato Hegel i nije hteo da se bavi indijskom filozofijom,a ni Kant.
Sam takakav arogantan stav je agresivan.Ta agresija se ogleda kroz nametanje te svoje kulture i vrednosti drugima.I kad drugi narodi prihvate takvo nametanje,a mnogi prihvataju,onda ti zapadnoevropski kažu za taj narod da je na pravom putu.A zapravo takakav narod je tad na putu propasti,putu asimilacije,slabljenja i nestanka.
Sve je manje popularno i efikasno slanje vojske i tenkova na druge narode,mnogo je efikasnije unistavanje njihove kulture i tradicije,a nametanje svoje.Narod koji se odrekne svoje kulture,tradicije i istorije,a prihvati tudju,pocne da je imitira,taj narod je osuđen prvo da bude drugim slugeranja a posle i da nestane.
Otuda je vrlo lukavo americko delanje na mlade sirom sveta,preko medija i propagande.I pored velike krize u Americi,oni i dalje nude mladima po svetu neki americki san,nude im svoje koledze,neke stipendije,useljenicke vize i druge sarene laže.Navodno je Amerika i dalje med i mleko.I onda ako neki Srbin,Rumun ili Azijat dobiju neku americku stipendiju,smatra se da ga je bog pogledao.
Sticati,sticati,trositi,trositi.Ta propaganda je prilično dobro funkcionisala zadnjih vise od 50 godina.Dokle će još,videcemo.
balansero011
(.)
25. мај 2014. у 18.52
Pored materijalizma, ovde je josh jedan veliki razlog krize zapadne filozofije, a to je chovek.

Zapadna filozofija daje mnogo vishe paznje i vrednosti choveku nego shto on to ima gledajuci kroz univerzum. Takođe se parcijalno bavi chovekom, znachi njim samim, ne kao delom ove prirode i univerzuma.

Nasuprot zapadnoj istochna filozofija se bavi chovekom kao delom ovog univerzuma, nikako parcijalno. Takođe ne velicha i ne uzdize choveka do nebeskih visina, kao nemachka filozofska garnitura, već shvata da je chovek samo mali pion, u kosmichkom poredku.

Zato je recimo mnogim starogrchkim filozofima, a pogotovo istochnim, zvezda vodilja bila priroda, tachnije zivot u skladu sa prirodom i choveka kao neotudjivog dela ove prirode, dok zapadna filozofija ne misli tako.
Primera radi, zapadni sofisti tvrde da je sasvim normalno biti peder. Ovo je recimo klasichan primer zapadne filozofske krize i sofistichkog uspona, gde grupa homoseksualaca uz pomoć filozofa odnosno sofista, pokushava da majci prirodi nametne svoje zakone i pravila. Znachi da menjaju prirodu, ali bog ili tvorac je stvorio ovu prirodu, pa se da zakljuchiti da se ta grupa pedera stavlja i uzdize iznad boga.

Dovla1
26. мај 2014. у 15.07
Pederi nisu krivi,sa njima se manipulise kao i sa ženama.Navodna briga za prava žena i pedera,te njihovo favorizovanje nad muskarcima,ima samo za cilj da se razbije zdravo drustvo,zdrava porodica i tako da se stvaraju debilne generacije kojima je lako kao takvima upravljati.
Isto se čini sa stvaranjem multietnickih drustava,gradova.Njujork je već davno pretvoren u grad svih nacija,London je sa Parizom takođe postao grad gde su Englezi odnosno Francuzi postali manjina.Takođe je to smišljeno uradjeno kako u tim vaznim centrima ne bi bilo jedinstvene kompaktne nacije,jer tako razjedinjeni gde se ne zna ko je ko,taj narod ne zna ni svog korena,ni svoje poreklo,nema nacionalnu svest a kao takakav je vrlo podlozan za manipulacije i nema svest za ujedinjenje i neku pobunu.
Na zalost srpski narod kao i vecina slovenskih naroda,upali su u tu zamku evropeizacije,ne shvatajuci da je to put nestanka,slabljenja i asimilacije u neki drugi nenas narod.Ne shvatamo da na tom putu smo uvek ponizeni od onih „pravih” Evropljana koji su nam taj put nametnuli.Ne svatamo da uvek kaskamo za njima jer nam je nametnuta neravnopravna igra,igra u kojoj se mi sami posipamo pepelom.Kad preuzimamo njihovu kulturu preuzimamo time i njihova merila vrednosti,a ta merila kažu da smo ispod njih.I mi tako nabijamo sebi kompleks sto je vrlo opasno.A već polako imamo taj kompleks.Na tom putu mi polako sticemo pogresno saznanje da smo mi u odnosu na njih indiferentni,slabiji,i polako gubimo veru i samopouzdanje.Takvi postajemo lak plen za njih.Naravno na tom putu se od nas trazi da se odreknemo patriotizma,jer eto ako smo patriote onda nas nazivaju divljacima i fasistima.Moramo prihvatiti sve njihove oblike zivota i gledanja na zivot,ako nešto odbacimo smatra se da smo nazadni i na krivom putu.Malo po malo sve vise gubimo svoje a usvajamo njihovo.Dobar primer toga je sve veca zastupljenost engleskog jezika kod nas,sve vise je latinice.Na početku 20. veka po Beogradu je bar 90% natpisa bilo na cirilici a danas je toliko na latinici.
Zapadna moda,zapadni maniri,zapadna muzika i stil zivota.
Uz to nas narod polako sve vise prezire sve sto je nacionalno,sto je naše.Viski se uvek pije radije nego rakija jer eto viski je cool a rakija je za seljake.Koliko tek naših ljudi čak sa sela se stidi srpskih opanaka i ostalih delova naše nosnje.Koliko se njih stidi da kaže da su sa sela,a u svetu kad su stide se da kažu da su iz Srbije.
Takvi puni kompleksa,bez samopouzdanja,gde ništa ne cenimo naše a sve nam je tudje bolje,priznajemo i svesno i nesvesno da nismo vredni ničega a da su oni visa rasa.Takvi na kraju nestajemo naravno ili bukvalno,ili bivamo asimilovani ili kolonija.To se ne desava samo nasem narodu već i još nekima.
Pošto na tom putu smo mi u velikom zaostatku za tim Evropljanima,logicno na silu pokusavamo da cinimo velike skokove,kako skokove na privrednom i naucnom nivou tako i u drugim oblastima.To sto su oni postigli za hiljadu godina mi pokusavamo za sto godina i naravno da nas to unistava,odnosi nam potrebnu snagu na nešto nepotrebno.
Sto je opet samo jedan doprinos nasem krajnjem propadanju.
labudica
(EKV)
27. мај 2014. у 00.01
Nemoj Dovla tako crno,jer pazi, ne daju se bas tako lako svi ljudi izmanipulisati i izdoktrinirati...U onim zemljama u kojima su se naglo pocele pojaljivati te neke nove stvari, neki su bas tako najlakse shvatili šta je u pitanju

Čak ni ovde ne možeš mnoge balkance pretvoriti u nekog dosta drugacijeg. Oni koji su se nekad u zivotu nešto puno napatili, budu uvjek jako dobri ljudi na kraju, gdje god bili. Nas je balkan dosta patio i šta god ga snadje ljudi se nekako izbore, zilava sorta i vrela dusa balkanska je nešto posebno- Ali neki ljudi ne zasluzuju dobre stvari
Dovla1
27. мај 2014. у 14.40
Vi koji ste van svoje maticne zemlje,vi ubrzavate proces o kojem ja pišem.Čim si tu,ti si već najmanje 50% zavrsena sa tim procesom asimilacije i gubljenja identiteta.Ako kazete da neki tamo i dalje ostaju Balkanci,da se ne daju uklopiti,vi se sa tim sprdate i mislite da je taj i takav nazadan.Ma koliko on bio nazadan i ostajao Balkanac,neće uspeti da ispadne iz tog procesa.
Htela ti ili ne,ti moras trpeti uticaj.
Tvoja već deca neće biti kao ti,a ti nisi kao ja i ovi sto smo u Srbiji.
Tvoja deca će već slabo pricati srpski,neće znati cirilicu,možda neće imati srpska dokumenta,možda nikad ne posete tvoj rodni kraj.
Tvoji unuci jedva da će znati svoje pretke i poreklo,neće znati srpski,
neće se ni zvati Srbima a ni hrišćanima,itd.
Tvoja deca i unuci ko zna za koga će se udati,sa kime ozeniti.
Ruka „ demokratije” i „ civilizacije” čak dolazi i do nas na Balkanu a vi tamo ste dosli mecki na rupu.
balansero011
(.)
27. мај 2014. у 15.05
Ja recimo živim van svoje matichne zemlje, i moram da kažem da je Dovla sve tachno napisao u vezi nas koji nismo vishe u Srbiji. Mogu da se vratim ali mi se neshto bash i ne vraca, mogu i da ostanem ovde ali mi se bash i ne ostaje. Sad sam kao ciganin cergar, danas ovde a sutra tamo. Samo josh one shatore da kupim, malo se namazem imalinom, i zapevam „Staro gvozdjeeee akumulatoriiiiii...”

U zakljuchku, cela planeta Zemlja je već postala jedna obichna ciganmala. Mala je razlika u tome shto su nashi shatori su od cigle ili drvene gradje, malo drugachije pesme pevamo, i mazemo se Niveom...i to je jedina razlika.
Dovla1
27. мај 2014. у 15.45
Znaš kako,ja iznosim svoj stav i misao stecenu iskustvom.Nikoga ne
osuđujem jer pamtim vrlo dobro i svoja pogresna razmišljanja dok sam
bio mladji.Sada neko da mi da americki pasos,posao kod njih,sve sto ide
uz to,ja bih to odbio.Teško da bih to prihvatio i negde u Evropi.
Neko ko me ne zna pomislio bi da ja imam puno para,pa zato bih to
sve odbio.I ja dok sam bio mladji verovatno bih prihvatio dobru priliku na Zapadu,
I zato nikoga ne osuđujem sada.Sada mi je lako jer nemam dileme,lako
mi je jer sam sebe nasao,shvatio sam neke stvari i bukvalno mi novac
nije mnogo važan u zivotu.A mladom coveku je teško utuviti u glavu da
smisao zivota nije u sticanju,trosenju i kupovini nepotrebnih stvari.
Nisam slučajno ovde pominjao da je svako ko ima auto za mene budala
i materijalista,jer vrlo dobro znam da vecini ljudi ne treba auto i da
ga ne kupuju iz potrebe već da bi se dokazali,smatraju ako nemaju auto
da ih niko neće ceniti,da nisu uspeli u zivotu.Prosto danas ljudi previse
zavise od tudjeg mišljenja,slabi su i mnogo im znaci dal će ih neko
hvaliti,ogovarati ili biti zavidan.
Mada ranije dok sam bio mlad,nisam ja Zapad cenio zato što su bogatiji,neke druge stvari sam
ja tamo vise vrednovao od tog novca.
Dovla1
27. мај 2014. у 15.48
Ovo za cigamalu si dobro rekao,da je svet takav postao.Slusam skoro jednu ženu Beogradjanku,hvali se kako joj je sin talenat,grabe se oko njega najbolje svetske kompanije,daju mu velike plate.Kaže da čak nije ni hteo da razgovara sa zemljama zapadne Evrope jer ga manje placaju i ako to manje je bar deset hiljada evrica meswecno.Nego je on isao malo da radi u Singapur,pa u Australiju,Kinu,Moskvu,pa opet u Australiju.
Fali se stara majka da joj sin sedi na poslu u fotelji od preko pedeset hiljada dolara,hahaha,bas tako kaže.Jadna majka,kad je ona materijalista kako joj sin neće biti isti takav.
labudica
(EKV)
27. мај 2014. у 22.55
Ako ih budem imala ucicu ih da su moralne vrijednosti daleko bitnije za sreću i samopostovanje. A materijalne stvari ne mora naglasavati. Znam bogate ljude koji nisu rodom ni odavde ni s balkana, ali koji se drže moralnih vrijednosti dok materijalne stvari se ne naglasavaju već su tu kao oslonac. Nemam averziju prema materijalnim stvarima ali ih nikad ni ne naglasavam. Neka djeca pricaju vise jezika. A ne moraju se hvaliti s tim naglaseno. Ta majka iz tvoje price me nasmijala, zaista ima nazalost i takvih ljudi- Plitkoca uma samo takva!

Balansero, da to je donekle tuzno ali šta ćeš. Ponovo sagradis s vremenom neki poseban identitet...Mogli bi mu dati neko posebno ime i opis. Istocno-zapadni cergari i radosti i jadii :) I tako stosta
Dovla1
28. мај 2014. у 15.26
Dakle nesumnjivo je da je evropeizacija stetna ne samo za nas Srbe i Balkance već za sve nacije.Toga niste izuzeti ni vi koji niste u Evropi već ste preko okeana,jer tamo je ista prica kao i u zapadnoj Evropi.
Kako se onda boriti protiv te evropeizacije i nametanja te kulture i tih pravila zivota? Teško naravno,ali ne i nemoguće.To nam je nametano vekovima i ne može se preko noćito pobediti.Ruski car Petar Veliki 1672-1725 je shvatio mnogo od toga.I on sam je u mladosti živeo po zapadnim zemljama,da bi nešto naucio i to primenio u Rusiji.Mislio je da Rusija mora da napusti azijatstvo i da se okrene Evropi kako bi se spasla.Tako slično danas misli Srbija.Tako je mislila i Turska sa početka 20.veka.
Ipak Petar Veliki pred kraj svog zivota shvatio je svoju zabludi,i ostavio je u amanet generacijama da se pripreme za konacan obracun sa zapadnim svetom.Dvedeseti vek je pokazao da je bio u pravu,a još i u vreme Napoleona.Pa i danas agresija na Ukrajinu je agresija na Rusiju i ceo slovenski svet.
Petar je pogresio kao sto i danas mnogi grese,misle da nije stetno,već da je poželjno probrati neke zapadne vrednosti,uzeti samo ono sto nama lezi,sto nam neće stete naneti.Oni misle da je to i neophodno kako bi mi preziveli,kako bi se odbranili od zapadne agresije.Pošto taj Zapad ima mocnu nauku i mocno oruzje kojim će nas pokoriti ili pobiti,onda moramo i mi ići tim njihovim putem privrednog razvoja i kapitalizma.Greška,svi koji su krenuli tako misleci da neće da im se omakne i da postanu potpuno evropeizirani,presli su se.
Kakve veze onda tu ima zapadna filozofija? Ima jer kao sto sam napomenuo ta filozofija nije van konteksta zapadne civilizacije.Kao sto nije ni zapadna kultura,umetnost.To znači da kako ne trebamo slepo kopirati zapadnu kulturu,ne trebamo ni robovati zapadnoj filozofiji.Ne trebamo je smatrati kao nepogresivu,savrsenu ili kao neko sveto pismo.To ne treba znaciti da je ona bezvredna i da ne treba citati Kanta,Nicea,Hegela.Kao što ne znaci ni da ne slusamo Mocarta i Baha,ili ne čitamo Sekspira.Samo treba znati da Sekspir i Gete nisu ništa bolji od Puskina,Dostojevskog,Andrica i Njegosa.Da pored Baha je dobar i Cajkovski.
Treba promena u nasoj svesti,promena će se dugo odvijati.Moramo shvatiti da se moramo boriti i svi ujediniti protiv agresije zapadne civilizacije.Ko malo bolje zna istoriju,on će znati da su oko 80% Nemaca slovenskog porekla,da su Srbi pre hiljadu godina i pre toga bili dobrim delom nastanjeni u danasnjoj Nemackoj,a danas ih tamo vrlo malo ima.To znači da nas je ta zapadna civilizacija pocela nagrizati još davno,asimilovati,proterivati i ubijati.
Ovako kako pišem sad je vise neka sociologija i istorija nego filozofija,ali cenim da vecina naših ljudi prvi put ovako nešto cita,da malo zna o ovoj temi.
Wakan
(Doors)
30. мај 2014. у 19.08
„ne trebamo ni robovati zapadnoj filozofiji.Ne trebamo je smatrati kao nepogresivu,savrsenu ili kao neko sveto pismo.”

Ovo treba da vazi za „sve” filosofije a ne samo za „zapadnu” jer robovanje „jednoj” filosofiji stvara fanatizam a ne „prijatelje mudrosti” ili ti Filosofe. Ta podela Filosofije na Zapadnu, Istocnu, Anticku, Busmansku itd. je za mene nebitna jer nam samo pokazuje poreklo nekog filosofskog pravca. Filosofija je kompaktna celina i nemoguće je deliti (bas kao sto je slučaj i sa prostorom i vremenom, mi ih možemo deliti na manje prostore i vremenska razdoblja ali u sustini oni su deo celine) na delove, jer iz kojeg god coska zemljine kugle dolazila neka „Filosofija” u sustini sve one govore isto: „Upoznaj sebe”. Jer to nepoznavanje „sebe” je izvor svih problema i na licnom i na drustvenom nivou. Cilj Filosofije je da nas upozna sa nama samima i omogući nam da živimo jedan svestan zivot u drustvu; zivot kojeg se nećemo stideti niti zbog kojeg će mo se kajati.
Dovla1
31. мај 2014. у 09.17
Od svega sto sam napisao ti si samo to primetio.Tako sam napisao jer je tema o zapadnoj filozofiji,a mnogi njeni pobornici zaista jesu skloni da je dizu na nivo svetog pisma,nečeg savrsenog i da robuju raznim dogmama.
Adonis
31. мај 2014. у 20.50
Odbacili ste zapadnu filozofiju kao sto slepac odbaci naosare sa dioptrijom :)))
Pretvarao se jadan da nešto vidi celog zivota, pa kad je ostario, shvatio da mu to ne treba, da mu to ništa nije pomoglo, i da su svi odmah znali da je slepac.
Ništa nije mogao da sakrije, jadan, njegovi koraci i vase reci su jedno te isto, nemoc razuma.
Tako i vi sa filozofijom...od kad je postala egzaktna, od kad treba da se razmišlja, cita po pedeset puta da bi se shvatilo,sve ste to odbacili, i umislili da je zrelost godina donela mudrost, pa pišete kao da nikad ništa iz filozofije niste procitali.
Nije to sasvim pogresno, u smislu, citali ste, ali ništa niste shvatili i cenite samo one filozofe koje može da razume i najveca budala...
Samo sto vam oni ništa nisu doneli, njihove misli su plitke.
Zato se i okrecete religiji gde nema razmišljanja, pa samim tim ni filozofije, gde postoji samo dogma, neko drugi ko će da misli za vas i da vam servira univerzalne istine...sve sazvakano, samo da se proguta.
I onda kukanje tipa, zašto filozofija nije religija...
Sve je u krizi, filozofija, ekonomija, dollar, religija, zdravlje...fizika i metafizika,cela planeta.
Ništa ne valja, sve je to rekao Sopenhauer dok je mucio macku u podrumu.
Hajde sve iz početka, najbolje je početi mudrim cutanjem, kolektivnom amnezijom, kao sto to mudri filozof rece, slusajuci vasu diskusiju i vase reci, najbolje se dolazi do saznanja da su prazne reci gore od tisine.
mournblade
(life)
31. мај 2014. у 21.12
Adonis,

Svaka ti se reč pozlatila!

Ipak ima i pametna sveta koji svrati na ovu diskusiju.

Savet:

Ne upustaj se u diskusiju s ovim Dovlom ili Wenkanom. Spustice te na svoj nivo svetine. Jadnicak je procitao svasta nešto onako s brda s dola i umislio da nešto zna. A bolje bi bilo da nikad ništa nije ni procitao, ovako misli da je nešto uradio a pomakao se s mesta nije. Bukva bio, bukva i ostao. „Ne možeš napraviti svilen novcanik od svinjskog shupka!”
Dovla1
01. јун 2014. у 01.29
mournblade
(life)
12. maj 2014. u 01.44
Dovlina kritika Zapadne Filozofije je za svaku pohvalu!

mournblade
(life)

31. maj 2014. u 21.12

Ne upustaj se u diskusiju s ovim Dovlom ili Wenkanom. Spustice te na svoj nivo svetine. Jadnicak je procitao svasta nešto onako s brda s dola i umislio da nešto zna. A bolje bi bilo da nikad ništa nije ni procitao, ovako misli da je nešto uradio a pomakao se s mesta nije. Bukva bio, bukva i ostao. „Ne možeš napraviti svilen novcanik od svinjskog shupka!”
mournblade
(life)
01. јун 2014. у 04.36
Jeste Dovlaa, za svaku je pohvalu tvoja namera da kritikujes Zapadnu Filozofiju. To sam pokusao objaniti i tvom facebook prijatelju, tu razliku. To sam napisao na početku na tvoj uvod, na tvoju nameru da si se prihvatio takvog poduhvata.

A kako si to izveo to se da viditi šta sam napisao po tom pitanju i zato napustio diskusiju jer stvarno nema smisla ubedjivati se s tobom.

Adonis je to sve lepo srocio u par recenica, sve u centar!

Dovla1
01. јун 2014. у 05.18
Kiseli(Adonis), smanji malo tu kiselinu kojom zracis.Tvoji kiseli komentari,bez argumenata,stvorice ti samo još jedan cir vise.
Potpisi se svojim pravim imenom,kako te samo ne mrzi da se registrujes ponovo i ponovo po ko zna koji put.
Ovde nikad nije pisao neki Adonis.
Pominjes religiju a vidi se da o tome nemas pojma.Brkas poboznost i sujeverje,za tebe su strani pojmovi religioznost,vera,bog,teologija.
Platon,Sokrat,Aristotel,Dekart,Kant i mnogi drugi veliki filozofi su
bili pobozni i religiozni.Valjda su svi oni budale a samo si ti pametan.
Biti verujuci je dar,talenat,kao dar za slikara ili kompozitora.Ti taj dar ocigledno nemas.
Što se mene tiče,ja religiju ne upraznjavam jer ne idem na liturgije,ne primam popove kuci,ne dajem pare za crkvu.Ali uvidjam da religioznost nije prazna prica.Jeste prazna za takve materijaliste kao ti sto si.
Vama sve treba da vidite,da opipate,da omirisete,e onda tek verujete.
Kad bi bog bio bradati cika koji vam donese često pun paket slatkisa,onda bi vi verovali da bog postoji.Ako bi se vi bogu pomolili da Barselona izgubi na svom terenu od drugoligasa,i bog vam to uslisio jer ste uplatili veliki novac u kladionici na taj rezultat,onda bi vi verovali u boga.
Kad čitaš filozofske knjige,i to je znanje sazvakano,neko ej već to za tebe spremio i tvoje je samo da progutas taj zalogaj.Da nećeš možda reći da si sam stvorio neku filozofiju? Nisi naravno,već sve sto navodno znaš,naucio si kao pokvarena ploca i ponavljas.To je majmunsko ponavljanje i imitiranje,daleko gore od popovskih dogmi.
Tačno,zdravorazumski gledano,a tako gleda uglavnom zapadna filozofija i nauka,bog ne postoji po njima jer se ne može naučno dokazati.A kakva je nauka laza paralaza o tome sam već pisao.
Kod vere se susrece duh sa duhom,a racionalno rasudjivanje nauke i zapadne filozofije je susret duhovno culnog sa duhovno culnim dakle materijalnim.
Adonis
01. јун 2014. у 07.10
Da li verujem u boga, kakvog i na koji način to ti ne znaš. Nemas pojma o tome, u istoj meri u kojoj si nesvestan samog sebe.
Jesi li samom sebi ikada postavio pitanje zašto si zauzeo busiju na ovom forumu već decenijama?
Šta to trazis da dokazes samom sebi i drugima?
Da li ti je jasno da, na primer, dostojanstvo traže oni koji ga nemaju, posao oni koji su bezposleni, a drustvo oni koji su sami?
Trazis mudrost koju nemas?
Mislis da ti to što si ovde toliko godina daje neko pravo u odnosu na druge, kao sto ti to što si citao daje pravo da ga proglasis bezvrednim jer ti nije donelo nikakve koristi?
Tvoje pisanje ovde je cisto povracanje po svemu. Ništa tebi nema vrednost, nikakva filozofija, svi filozofi su tebi samo jedna gomila perverznih cudaka nedovoljno religioznih, ili ljubomornih na hrišćanstvo.
Celo tvoje pisanje je samo jedna bezvredna projekcija frustriranog coveka umišljene velicine.
Kome treba ovo sto ti pišes?
Mislis da sad celu diskusiju treba preorjentisati u odnosu na tebe i tvoje nerazumevanje filozofije da bi se udovoljilo tvom kraljevskom egu?
Kada te slusam, dok čitam ovo sto ti pišes, vidim jednog tipa koji nema sluha, a koji bi hteo iz sve snage, na silu, da postane operski pevac.
I na kraju kad shvati da nema tog kapaciteta, onda pljune na klasicnu muziku i odvali neku glupost tipa da Mocart zavidi rokenrolu i da cela ta klasicna muzika ništa ne vredi u odnosu na narodnu muziku.
Treba se okrenuti domaćim pevacima.
Nije ti jasno da te ni tu, među domaćim pevacima niko ne bi slusao jer nemas sluha, kao sto nemas pojma o religiji.
mournblade
(life)
01. јун 2014. у 08.12
Adonis,

Dobro si uocio sve o Dovli ali to njega ne pogadja nego hrani njegov bolesni ego.

Davno sam pisao bas o tom njegovom velikom egu da je to najveci i neizlecivi materijalizam. A on jadnik misli da je to koliko ko novca ima ili koja ko kola vozi i gde kucu ima.
Adonis
01. јун 2014. у 09.21
To sto Dovla piše ne predstavlja ništa drugo do njegovo mišljenje, njegovo iskustvo u kontaktu sa filozofijom i religijom.
Može biti da mu religija u ovom momentu vise znaci od filozofije, može biti da od filozofije nema nikakve koristi, može biti da tako kao on misli puno njih.
Na kraju krajeva, posle toliko vekova filozofiranja, nije se doslo do nekakve univerzalne istine koja je sposobna da sve objasni.
Prihvatam njegove pisanje kao svedocenje jedne osobe iz ove epohe i razocarenje da se toliko puta preslo a da se nije nigde stiglo.
Sa te strane razumljivo je okretanje religiji koja nudi i mesto i cilj i način i sredstvo.
Ali eto, treba shvatiti da u filozofiji nema cilja, da je putovanje kroz koje upoznajemo i sebe i druge samo cilj po sebi.
Cilj je upoznati sebe a filozofija je samo sredstvo.
Onaj kome to sredstvo ne pomaze, treba da se okrene drugim sredstvima ili da jednostavno sve zaboravi i krene nekim drugim putem.
Wakan
(Doors)
02. јун 2014. у 17.42
Polako Dovlaa, opusti se, ne moras uvek da sve sto cujes ili procitas tumacis kao napad na sebe. I pored toga sto kažeš da si nasao sebe ti ovom recenicom „Od svega sto sam napisao ti si samo to primetio” a i daljim tekstom to demantujes i pokazujes da su ti ego i sujeta tacke na kojima još uvek treba da radis. Ego i sujeta su ti još uvek jaki i kad god procene da im je suverenitet napadnut gurnu te u sukob i svadju. Trebaš da vidis da ti ego i sujeta nisu bas tako dobri prijatelji i da zbog njih uvek upadas u neprilike; osete se ugrozenim pa te gurnu da ih branis i tako si u konstantnom sukobu sa drugima zbog njih. Uvek si u neki odbrambeni stav, neki gard, spreman za odbranu ega i sujete. Iz takvog stava sve sto cujes ili procitas manje-vise tumacis kao napad na tvoje „prijatelje”. Uvek si u nekom grcu i napetosti.

Da si procitao objektivno i pazljivo tekst video bi da te nigde ne kritikujem niti osporavam, već da sam se nadovezao na tvoj tekst i napisao nešto, sto je po meni, od sustinske vaznosti. Buduci da si mu prisao subjektivno, u grcu i napet, ti si tekst protumacio pogresno. Ako ubacis moj tekst na pravo mesto u tvom videces da postoji kontinuitet i da ne odudara ni malo od toga sto si napisao u tekst, već da mu daje malo dubine, buduci da je ono sto si pisao malo vise povrsno za moj ukus.
Dovla1
02. јун 2014. у 18.14
Vecina vas ovde se bavite mojom licnosti,moj psiholoskim i drugim
osobinama a o temi ništa ne pišete,pa diskutujem sam sa sobom.
Wakan
(Doors)
06. јун 2014. у 19.10
„Vecina vas ovde se bavite mojom licnosti,moj psiholoskim i drugim
osobinama”

Pa, to je dobro Dovlaa, jer nam je omogućeno da vidimo sebe iz jednog ugla koji nam je do tada, možda, bio nepoznat i tako naucimo nešto novo o sebi sto do tada možda nismo znali. Mišljenje drugih o nama je poput našeg odraza u ogledalo u kojem možemo videti nas spoljasnji izgled. Pomoću ogledala mi možemo opisati nasu spoljasnost i reci „poznajem sebe”. Poznajemo nas spoljasnji izgled i možemo ga opisati. Koliko je, međutim, ljudi koji mogu opisati svoje „unutrasnje sebe”? Vrlo mali broj zaista ima uvid u „sebe” ili ti „ja” jer vreme provode u posmatranju drugih a ne sebe. Zbog toga u drugima vidimo sve „falinke” i cudimo se kako oni to ne vide kad je „ocigledno svima”. Pa bilo bi ocigledno i njima, kada bi pogledali u sebe, ali zauzeti su drugim stvarima. Zato mišljenje drugih o nama trebamo uvek uzimati u razmatranje jer je to dobra prilika za upoznavanje sebe. Ljudi koji ta mišljenja ne prihvataju i odbacuju propustaju dobru priliku da nauce nešto novo o sebi. Ne uzimanjem u razmatranje mišljenje drugih o nama mi se zapravo ponasamo poput ramazene princeze koja lomi sva ogledala koja joj kažu da ima klempave usi. Možemo polomiti sva „ogledala” u kojima vidimo sebe kako nam ne odgovara ali to ne resava ništa jer su klempave usi i pored toga sto mi odbijamo da ih vidimo i dalje tu. Zato umesto da lomimo ogledala (svadjamo se sa ljudima) i osecamo tugu, bes, razocaranje itd. zbog onoga sto vidimo, mnogo je korisnije da to prihvatimo i na tome poradimo. To je ujedno i proces samospoznaje kroz samoposmatranje.
Dovla1
07. јун 2014. у 08.55
Wakan
lepo je sto si se potrudio,ali malo si šta i pogodio.Ponesto nabodes ali vise si to ti sve pobrkao.Izgleda da ne razumes ti te istocne mudrace.Nije to teško tako pisati kao ti,kao sto nije teško ni biti vickast kao Adonis,pa smisliti ili cuti od nekoga dosetku o operskom pevacu u pokusaju.
Mnogi od vas ove diskusije shvatate preozbiljno,većinom iz egoizma i sujete,te materijalizma.Mladi to shvataju jer su neiskusni i brzopleti.Pa video si koliko puta da su se neki ubili zbog vredjanja na FB ili na netu generalno.I ti si hteo nasu polemiku odavde da preneses na FB,ali ja nisam hteo.
Kao i ovaj Adonis,koji je bivši oziman a ovde je pisao pre par godina.On je imao potrebu da mi se ovde obrati,naravno nesmejuci da se potpise pravim nickom.Ne dopada mu se moj stav,i ima potrebu da mi to kaže.On piše godinama na Krstarici,ja odem tamo par puta godisnje,čitam oko 15 minuta,vidim i on šta piše.Ne slazem se sa nekim njegovim stavovima,ali nemam potrebu da mu se obratim kao on meni ovde.Dakle ja ne zavisim od njegovog mišljenja,dok on zavisi od mog.
I da ja nisam prekinuo,on bi nastavio ovde danima sa mnom da se svadja i vredja.
Nije mi stalo do mišljenja drugih ljudi,tacnije stalo mi je do mišljenja vrlo malog broja njih,zaista malog.To ne znači da ću se skinuti go i hodati ulicom,ne znači da ću uci smrdljiv u market i bus,itd.Ne cenim tudja mišljenja jer su ona uglavnom zasnovana na ličnim njihovim potrebama,zeljama,nadama,ocekivanjima,interesima.
Svi mi bismo se zaprepastili kada bi znali šta nas drugi ogovaraju.I ti bi se zaprepastio,cudio bi se kako o tebi možda neko prica da si bio sa nekom zenom,a ti znaš da nisi.Ili da si nešto ukrao a znaš da nisi.
Malo će ko ceniti tvoje dobro delo i biti ti zahvalan i o tebi lepo pricati drugima.
Znajuci spoljasnost,ne možeš spoznati sebe,svoju unutrasnjost.Naprotiv,spoljasnji svet je uglavnom prepreka da se spozna ono u nama sustinsko,unutrasnje.To unutrasnje neki zovu i bozansko u nama.
Da sam u pravu navescu ti jedan istocni citat

„ Ono sto je u nama bozansko ne želi da dokazuje svoje postojanje da bi ga svet prihvatio,cenio i divio mu se.To postojanje oseca da je njegovo postojanje univerzalno postojanje bozje.” - Sri Cinmoj

Dobro kažeš da vecina ljudi ume ceo zivot samo da posmatra druge a ne sebe,pa bas zato njihovo mišljenje i nije vredno.
Ne mogu oni imati ispravno mišljenje o drugima,tj meni ,tj o nama,ako nemaju o sebi.
Ja sam već pisao,ali i balansero011 o tome da zapadna civilizacija gresi sto coveka smatra svemogućim,sto ga izdize na pijedestal,umesto da coveka gledao kao opsti deo univerzuma.I majmun ako može da misli,on smatra da se ceo svet zasniva na zeljama majmunske vrste,da je bog u liku majmuna i da su majmuni svemogući.To je subjektivizam
zbog kog je nastala velika poznata mrznja Sopenhauera prema Hegelu.
Sopenhauer kao mladji,hteo je da doktorira filozofiju,i palo mu je da taj ispit daje kod Hegela.Hegel mu nije hteo dati taj ispit jer je smatrao da je Sopnhauerova filozofija cisti subjektivizam.Otuda pocinje mrznja Sopenhauera prema Hegelu.
U prilog samoposmatranju koje pominjes,ide upravo ono sto pišem godinama,to je da menjamo svoje mišljenje jer to je znak napretka u nama,a hrišćansko pokajanje je deo iste te price.
Tu vecina nas gresi jer smo v skloni pre da kritikujemo druge a ne sebe.
Wakan
(Doors)
07. јун 2014. у 18.10
Ništa ti ne razumes. Kakve veze ima tvoj zadnji tekst sa onim što sam napisao u prethodnom tekstu? Ajde procitaj opet šta sam napisao, probaj da vidis to, a zatim napisi tekst kojim ćeš pokazati da si video to što sam napisao.
„Dobro kažeš da vecina ljudi ume ceo zivot samo da posmatra druge a ne sebe,pa bas zato njihovo mišljenje i nije vredno.
Ne mogu oni imati ispravno mišljenje o drugima,tj meni ,tj o nama,ako nemaju o sebi.” Od ceo tekst ovo je jedino sto ima veze sa mojim tekstom i njime i pokazujes da ništa nisi razumeo. Mišljenje drugih je i te kako vredno za pametne i sujete oslobodjene ljude. jer kao sto ti u drugima vidis pohlepu, mrznju, ljubomoru, zavist, gordost itd. tako i drugi vide u tebi sve ono sto ti ne vidis ili ne želiš da vidis.

„Ne mogu oni imati ispravno mišljenje o drugima,tj meni ,tj o nama,ako nemaju o sebi.” Objasni to. Na kojim cinjenicama si zasnovao ovu tvoju recenicu?
Dovla1
07. јун 2014. у 18.34
Kao prvo nauci se lepo i pregledno da pišes.Kad citiras nekoga lepo to odvoji od ostalog teksta.Možeš videti kako sam ja citirao u proslom postu Sri Cinmoja.

„Dobro kažeš da vecina ljudi ume ceo zivot samo da posmatra druge a ne sebe,pa bas zato njihovo mišljenje i nije vredno.
Ne mogu oni imati ispravno mišljenje o drugima,tj meni ,tj o nama,ako nemaju o sebi.” Od ceo tekst ovo je jedino sto ima veze sa mojim tekstom „

Hehe,ovo je najbolji dokaz tvoje sujete koje naravno nisi ni svestan.Eto tebi se samo to dopalo iz mog posta.Zašto? Pa zato što sam te tu pohvalio,napisao sam da si u pravu sto tvrdis da vecina ljudi posmatra druge a ne sebe.
Ja nisam napisao da mi nije važno mišljenje drugih,već da mi nije važno mislenje vecine.Pazi VECINE,ne svih.

”Ne mogu oni imati ispravno mišljenje o drugima,tj meni ,tj o nama,ako nemaju o sebi.„ Objasni to. Na kojim cinjenicama si zasnovao ovu tvoju recenicu?”

Ova moja recenica ima veze sa onim što si pisao o samoposmatranju.Dakle,ako oni samo posmatraju druge ljude,a ne sebe,dakle nema kod njih samoposmatranja,onda ti ljudi kad ne razumeju sebe,ne mogu ni mene i ostale ljude.Samosvestan covek će imati ispravniji pogled i na ostali svet.

„Mišljenje drugih je i te kako vredno za pametne i sujete oslobodjene ljude. jer kao sto ti u drugima vidis pohlepu, mrznju, ljubomoru, zavist, gordost itd. tako i drugi vide u tebi sve ono sto ti ne vidis ili ne želiš da vidis.”

Ovo je deo popularne psihologije Zapada i loše shvacena istocna misao.Kao to je moja projekcija,lopovu su svi lopovi,kurvama je svaka žena kurva itd.Pa neće bas biti.Sto puta sam naveo primer,ako sudija ima dobre dokaze i dosudi ubici smrtnu kaznu,dal po tome znaci i da je sudija kriv jer eto okrivio je ubicu?
To sto ja uprem prstom u ulicnog kera i kažem da je prljav i smrdljiv,znači da sam i ja prljav i smrdljiv.
Popularna psihologija namece tu kao neku pozitivnu energiju,optimizam,svakoga dana u svakom pogledu sve vise napredujem.
Lepo je to znaš,ali nije bas nešto puno bistro.
Ali slazem se jednim delom sa tobom,ne treba previse ljude kritikovati,posebno ne zlonamerno kako neki rade.Tu je etika Istoka i hrišćanstva u pravu.Vidi trun u oku brata svoga a u svom ne vidi...
Pošto je svet jedan,svi mi smo deo istoga,onda i mane koje uocavamo kod drugih su i naše mane.Znam da to hoćeš reci,to je tačno na jedan način,ali...
mournblade
(life)
07. јун 2014. у 21.58
Dovlaa,

Eto vidis kako ti možeš samo ako hoćeš.

„”Ne mogu oni imati ispravno mišljenje o drugima,tj meni ,tj o nama,ako nemaju o sebi.„

**

Ovo je tačno tako...ali?

I budali misli tako o sebi i da su drugi ludi a on pametan.

Egoizam, ma koliko se mi trudili da ga se oslobodimo je ono sto mi u stvari jesmo.

**

BTW Adonis nije Oziman :)”
Dovla1
08. јун 2014. у 01.16
Važno je šta piše Adonis,a ne šta je on,ali jeste on oziman.I nije se
on ovde pojavio slučajno već si ga ti pozvao.Osecas se nesposobnim da
sam vodis rasprave.
mournblade
(life)
08. јун 2014. у 03.19
Dovlaa,

„Važno je šta piše Adonis,a ne šta je on,ali jeste on oziman.”

**

Pa kad nije važno zašto si onda napisao da je Adonis Oziman?

**

„I nije se on ovde pojavio slučajno već si ga ti pozvao.Osecas se nesposobnim da sam vodis rasprave.”

**

Da, bas tako Dovlaa, bas tako!
Ponavljam ti, to nije Oziman.
mournblade
(life)
08. јун 2014. у 06.40
Dovlaa,

„Dovla1
02. jun 2014. u 18.14
Vecina vas ovde se bavite mojom licnosti,moj psiholoskim i drugim
osobinama a o temi ništa ne pišete,pa diskutujem sam sa sobom.”

**

Zašto se ti bavis Ozimanom? Pratis ga na Krstarici, mislis da je on Adonis. Zar to nije isto bavljenje necijom licnoscu a ne šta taj diskutant piše?

**

„pa diskutujem sam sa sobom.”

BRAVO! Koliko sam ti puta na to ukazivao? Konacno si to uvidio! NEVEROVATNO!

TačNO TAKO! I to ne samo sad, nego sve ove yebene godine ovde!

Ponekad ubodes nešto pametno kao u onom postu wenkanu, mada to i nije teško s obzirom o plitkoci njegovog pisanja.
toplap
(Neumorni)
08. јун 2014. у 07.40
„kRITIKA ZAPADNE FILOSOFIJE”?

Jeste li vi sapadni dilosofi?

Nema KRITIKE?

Sve se svelo na to ko je šta napisao, ko je ko i slično!...

Nekoliko nedelja cekanja - balon je pukao!... Po starom obicaju.

Cudno!

Cudesa!

Lepa tema sa uvodom, a zatim blatnjavo?
mournblade
(life)
08. јун 2014. у 08.40
Blagoja,

Ja sam na početku pohvalio Dovlu zato što se uopste usudio da pokrene ovakvu temu. Ipak treba imati yaja za to! Ovakav poduhvat je uvek izlozen velikoj kritici bez obzira o kome se radi, tj. ko kritikuje.

Međutim, šta ovde nedostaje? Kritikovati nije lako zato što kad nešto kritikujemo onda moramo imati i alternativu za ono šta kritikujemo. Svako može napisati ovo ili ono ne valja i šta nam je to donelo kao posledicu. Ali mali broj kriticara može ponuditi alternativu, nešto bolje, rešenje.

Pa tako i Dovlaa lici na one film kriticare koji nikad ništa nisu napravili ali kritikuju tudji rad. Pa tako izgledaju vazni ili kao nešto znaju a sto nije ništa drugo do kitjenje tudjim perjem.

Nije to lako, nije to poslo za rukom i mnogo talentovanijim i priznatim filozofima tako da Dovli ne zameram ni najmanje. Jedino sto mu zameram je to što sam gore naveo da kad neko nešto kritikuje onda treba da ponudi i svoju alternativu onome šta kritikuje.

toplap
(Neumorni)
08. јун 2014. у 09.02
Mournblade - dobro sroceno.

Kritika bez predloga ne vredi ni pet para.
Kritika poput zamerke da Toyota Lexus ne vredi zbog toga sto su kvake na vratima loso izvedeni jeste budalastina posto su na njen dizajn radili velika grupa dizajnera...

Valjda će se uskoro nešto promeniti - zalosno je da tema svede na poslednji ili svakodnevni sadrzaj.

Još na samom početku ja sam izlozio svoje mišljenje i ne odstupam od toga...
toplap
(Neumorni)
08. јун 2014. у 09.08
PRIMER:

Kako filosofi tumace diletaciju vremena.
Mogu procitati na Wikipediji, ali bez detaljnog objašnjenja za citaoca nikakve fajde.

Ili,

Šta bi se desilo sa česticom koja se kreće brzinom svetlosti u totalnom vakumu na minus 273,1 stepena?

Da ne nabrajam...
Dovla1
08. јун 2014. у 10.32
„Nije to lako, nije to poslo za rukom i mnogo talentovanijim i priznatim filozofima tako da Dovli ne zameram ni najmanje. Jedino sto mu zameram je to što sam gore naveo da kad neko nešto kritikuje onda treba da ponudi i svoju alternativu onome šta kritikuje.”

Malo da si razmislio video bi koliko ti je ova primedba neumesna.Zamisli da ti vozis par dana novi Mercedes i kažeš da ti se ne dopada,a ja kažem da izvolis napraviti bolji auto.
Ja se ne zanosim da mogu stvoriti neku novu i potpuno originalnu filozofiju,ali posle mog uvoda u temu gore,ja sam ipak ukazao kuda treba da se okrenemo.Sama kritika zapadne filozofije,sam otklon od nje,ne potpuno odbacivanje iste,sama sumnju u njenu savrsenost,pa to je već dobra alternativa.Samo to već puno znaci.
Alternativa je odbaciti iz te filozofije racionalnost,zdravorazumski pristup,umni pristup delom odbaciti a ukljuciti vise srce.
Odbaciti materijalizam i sličnost te filozofije sa zapadnom naukom.
Uvesti neke komponente iz hrišćanstva i istocne misli.
Prouciti rusku religioznu filozofiju,ona je tajna kako kod nas Balkanaca tako i u vecem delu Evrope.Zapadnoevropljani su na silu nametnuli svoju filozofiju,svoj pogled na svet i svoju kulturu,nametnuli celoj Evropi a i sire.I samim tim su sakrili misao drugih naroda a ti narodi imaju šta da ponude.

balansero011
(.)
08. јун 2014. у 14.52
Malo da proshirim komentar koji sam gore postirao u vezi sofistichke filozofije i njene sluszbe javnim i privatnim ciljevima.

Naime, vrhunac robovanja zapadne filozofije je bash u periodu Hegela, Fihtea i Shelinga. Subjektivizam prema choveku, odnosno prema nemcu kao super choveku, povukla je zapadnu filozofiju na totalno pogreshni pravac ali je dobila zestoku popularnost shirih narodnih masa. Jedini poznati filozof tog vremena koji je ukazivao na tu zabludu je bio Shopenhauer, i nije hteo da promeni svoje stavove zarad lichnog uspeha i popularnosti, i zato je bio oduvan sa filozofske scene od Hegela, i shto je najgore osuđen za subjektivizam??!! Kakvog li apsurda?
Pa najveci predstavnik subjektivizma tog vremena je bio Hegel. Shopenhauer je zaista govorio shta misli, spushtajuci nemachki narod na zemlju, govoreci objektivno i zato mu je katedra i bila prazna ili samo par studenata, dok je kod Hegela bila prepuna.

Shopenhauer je bio svestan chinjenice da govoreci objektivno o choveku, odnosno o nemachkom choveku, to ima cenu neuspeha i nepopularnosti, neprihvacenosti kod naroda. Takođe je znao da neće biti prihvacen kod savremenika, ali je pisao ono shto je zaista i mislio, ne služeci nikome i nichemu. Takođe je znao da će istina isplivati kad-tad na povrshinu, iako se istina uvek skriva, i ochigledno je bio u pravu. Zato ga pored Kanta lichno najvishe i cenim od zapadnih filozofa novijeg doba. U tom periodu zapadna filozofija je imala ulogu da uzdize nemachkog choveka i priprema ga za ratove, nikako da objektivno govori o njemu, obichnom choveku kao i svakom drugom.
Ovo je jedan od shkolskih primera kako je filozofija sluzila-robovala vlastima-vladama-javnim ciljevima, i tako skrenula u vode sofistizma.

Prema svemu ovome shto sam gore napisao mogu da zakljuchim da je najveca kriza zapadne filozofije doshla od Hegela, Fihtea i Shelinga.

Dovla1
08. јун 2014. у 15.29
Balansero
bojim se da si ti jedino i citao Sopenhauera od tih nemackih filozofa.
Da si citao Hegela video bi da ga je Sopenhauer krao,plagirao.Metafizika polne ljubavi koju je napisao Sopenhauer je cist plagijat napisan narodnim jezikom.Nadji o toj temi kod Hegela u Fenomenologiji duha.Ja sam ovde pre par godina postirao taj citat,tu Hegelovu misao,i kad se uporedi jasno je da ga je Sopenhauer plagirao.On je plagirao još par nemackih filozofa koje je takođe vredjao.U psihologiji je to poznato da onome kome bas nešto dugujes,kao Sopenhauer njima,placas mu taj dug na taj način sto ga vredjas.U stvari nesvesno znajuci da nemas cime da mu se odužiš,cinis mu neku nepravdu.
Takođe je plagirao i indijsku filozofiju.
Što se tiče popularnosti njih dvojice,tu si pogresio.Nemoj ti da uzimas ono vreme za meru toga,vreme kad su bili živi.U ostalom Hegel je bio popularniji ali samo u filozofskim krugovima,a ne zaludjuj se da je običan narod i znao ko je Hegel.Gledaj ti kako je bilo krajem 19. veka kada se sve sleglo.Tada je bio u narodu citaniji Sopenhauer,on je to i danas jer je njegova filozofija pisana prostim običnim jezikom i laksi je za citanje deset puta od Hegela.
Neću reći da je Hegel bezgresan,ili da ničemu ne vredi Sopenhauer.Ali da je Sopenhauer neoriginalan i plagijator,to nije samo moje mišljenje već mnogih poznatih filozofa 19. i 20. veka.
Tebi je možda on simpatican sto je indijsku misao velicao,ali ja ne vidim ničega bitnog u tome sto je on učinio.
Nemoj se zavaravati,i on i Nice su zapadni filozofi,zapadne civilizacije.
Sopenhaueru je lako bilo da bude nezavisan jer je imao veliku imovinu,nasledjenu od oca,dok su Hegel i mnogi drugi živeli od plate koju im je država davala.Tako su živeli i Kant,i Siler i još neki.
I Gete je kritikovao dosta nemacki narod,ali nemoj se zanositi,i on bi uvek stao u odbranu tog naroda,tog nacina zivota.
Već sam pisao koliko je tek Nice pljuvao po Nemcima i evropskom coveku,a nije ni bio svestan da je njegov natcovek zapravo ono najgore u nemackom coveku,coveku zapadnog sveta.
Ako kritikujes Hegela,Fihtea i Selinga,onda moras i Kanta,a onda i Sopenhauera.Svi su oni ipak deo iste price.
Ono sto je Sopenhauer vredjao Hegela,i sam je hteo da bude kao Hegel.
Hteo je da bude profesor kao Hegel,da doktorira,pisao je knjige.
Popularnost kod sirih narodnih masa nikada nije mogao da stekne Kant,Hegel,Fihte ili Seling.Njihova filozofija bila ma kakva,ipak nije za usi prostog naroda,a Sopenhauerova dobrim delom jeste.
balansero011
(.)
08. јун 2014. у 17.13
Dovlaa,

svi filozofi su plagijatori, svi osim onog prvog. Znachi svi, bez pomenutog izuzetka, su plagirali neshto od onih prethodnih.
Wakan
(Doors)
08. јун 2014. у 18.09
„Kao prvo nauci se lepo i pregledno da pišes.” E, seljaku nepismeni. Pogledaj tvoju recenicu:„Vecina vas ovde se bavite mojom LICNOSTI,MOJ psiholoskim i drugim osobinama”

Nikad se ti Dovla nećeš uzdici iznad svog seljackog mentaliteta. Na tom sam te nivou zatekao, na tom si nivou i danas. Nisi u stanju da vidis šta opisujem pa iz nemoci da odgovoris, i povredjene sujete, izmišljas gluposti na kojima kasnije gradis neku kritiku. Uopste nisi svestan svojih postupaka. Izdvojio si deo moje recenice „Od ceo tekst ovo je jedino sto ima veze sa mojim tekstom” da bi zatim pisao budalastine o mojoj sujeti. SERONJO to je proizvod tvoje povredjene sujete. Pozadina tog pokvarenog i glupog postupka je tvoja povredjena sujeta. Da li bi ovo sto si natrabunjao ovde:„Hehe,ovo je najbolji dokaz tvoje sujete koje naravno nisi ni svestan.Eto tebi se samo to dopalo iz mog posta.Zašto? Pa zato što sam te tu pohvalio,napisao sam da si u pravu sto tvrdis da vecina ljudi posmatra druge a ne sebe.” imalo smisla da si moju recenicu kopirao celu „Od ceo tekst ovo je jedino sto ima veze sa mojim tekstom I NJIME I POKAZUJES DA Ništa NISI RAZUMEO.” To je jedini deo koji se odnosi na moj tekst. To sto ti ides na Krstaricu, čitaš Ozimana, samoubistva mladih zbog maltratiranja preko FB itd. nema apsolutno nikakve veze sa onim što sam napisao.

Ti si Dovlaa nepismen covek. Pišes bez ikakve koncepcije, kako ti prdne na pamet, pa su ti zato tekstovi u opstem rasulu. Obrati paznju na ovo sto si napisao:„Dakle,ako oni samo posmatraju druge ljude,a ne sebe,dakle nema kod njih samoposmatranja,onda ti ljudi kad ne razumeju sebe,NE MOGU ni mene i ostale ljude.Samosvestan covek CE IMATI ispravniji pogled i na ostali svet.”

Da li ti možeš da vidis nelogicnost, koju ja vidim, u ovom izdvojenom delu? Ajde procitaj opet izdvojeni deo i probaj da vidis šta sam to video pre nego nastavis da čitaš dalje. Ti kategoricki tvrdis da obični ljudi ne mogu da razumeju druge ljude, da bi odmah u nastavku tvrdio kako „Samosvestan covek CE IMATI ispravniji pogled” Da li si ti u stanju da vidis u kakve protivrecnosti upadas? Tvrdeci da će samosvestan covek imat ispravniji pogled znači da običan covek ima kakav-takav pogled, sto automatski negira tvoju prvu tvrdnju u kojoj kažeš da obični ljudi NE MOGU imati razumevanje drugih.

Ti si Dovlaa nepismen covek. Ti kao i onaj nesrecni Haker ne umete da se služite rečima, pa ih nabacate u tekst na o ruk, kao cepanice u supu, pa koja gde zavrsi. Tvoji su tekstovi puni ovakvih protivrecnosti u kojima negiras samog sebe. Nemas nikakvu koncepciju. Da bi napisao tekst ti moras prvo da taj tekst vidis u glavi da bi, služeci se pravim rečima, kasnije ga preneo na papir. Znaci moras imati koncepciju koje ćeš se drzati dok pišes tekst. Pogledaj samo gluposti koje si natrabunjao u zadnjem tekstu. Tekst ti je u opstem rasulu; haos koji je posledica pisanja kako ti misli padnu na pamet. jasno se vidi da nije bilo nikakve koncepcije.
mournblade
(life)
09. јун 2014. у 10.16
Dovlaa,

„Malo da si razmislio video bi koliko ti je ova primedba neumesna.Zamisli da ti vozis par dana novi Mercedes i kažeš da ti se ne dopada,a ja kažem da izvolis napraviti bolji auto.”

**

Neumesan je tvoj primer, ali kad bolje razmislim ne može se bolje ni ocekivati od tebe s obzirom kako shvatas filozofiju.

„Ja se ne zanosim da mogu stvoriti neku novu i potpuno originalnu filozofiju,ali posle mog uvoda u temu gore,ja sam ipak ukazao kuda treba da se okrenemo.Sama kritika zapadne filozofije,sam otklon od nje,ne potpuno odbacivanje iste,sama sumnju u njenu savrsenost,pa to je već dobra alternativa.Samo to već puno znaci.”

**

Otkrivas toplu vodu, kao da to niko ne zna šta si ovde napisao.

„Alternativa je odbaciti iz te filozofije racionalnost,zdravorazumski pristup,umni pristup delom odbaciti a ukljuciti vise srce.”

Ovde si ga bas zas*ro i to malo zesce, ne vredi ti ni napominjati zašto. Koreni ovakvog razmišljanja su u nerazumevanju šta je u stvari 'Filozofija„

”Odbaciti materijalizam i sličnost te filozofije sa zapadnom naukom.„

Dovlaa, probudi se covece! Lepo ti je Adonis objasnio gde gresis, procitaj još jednom pa i vise puta i dobroooo razmisli. A i sam ti to isto pisao već godinama pa je krajnje vreme da to shvatis zašto je Filozofija NAUKA! Proveri dobro gde se nalazi diskusija Filozofija na ovom forumu.

**

”Uvesti neke komponente iz hrišćanstva i istocne misli.„

Znaš Dovlaa, da ”spustimo loptu na zemlju„ kako je Miljan Miljanic uobicavao reci pa će ti biti lakse shvatiti. Ako bi taj Miljanic rekao, mi trebamo uzeti neke komponente iz igre Brazilaca a neke od Spanaca. A da nikad ne kaže KOJE to komponente? Pricas uopsteno, tako može svako pisati. To bi isto bilo kad bi prognozer vremena rekao ako ne bude kise biće lepo vreme. Pa naravno da ima dobrih komponenti u hrišćanstvu i istocnoj misli, ali KOJE?

**

”Prouciti rusku religioznu filozofiju,ona je tajna kako kod nas Balkanaca tako i u vecem delu Evrope.„

Zašto je to tajna?
Kako objašnjavas da je početak Zapadne Filozfije u Staroj Grckoj?
Kako objašnjavas da su Englezi: Lok, Hjum imali veliki uticaj na razvoj filozofije?
Kako objašnjavas da je ono sto je pisao Baruk Spinoza postalo toliko značajno?
Kako objašnjavas ono sto je pisao Dekart da je imalo toliki uticaj na razvoj Zapadne Filozofije?
itd...itd...

Zašto ti ovo pišem? Zato da uvidis da ono sto vredi, ima potencijal će izaci na videlo bez obzira ko je to napisao. Naravno da je bilo i uvek će biti potcenjivanja od strane ”jače„ ili ”bogatije„ zemlje. Ali niko ne može pobiti vrednost Ruske knjizevnosti i ona se ceni kao jedna od najznacajnijih bilo gde u svetu.

Ideja je važna, a ne od koga dolazi.

Hrišćanstvo recimo, sve se to polako vremenom iskristalise.

**

”Zapadnoevropljani su na silu nametnuli svoju filozofiju,svoj pogled na svet i svoju kulturu,nametnuli celoj Evropi a i sire.I samim tim su sakrili misao drugih naroda a ti narodi imaju šta da ponude.„

OK, ako ti narodi imaju šta da ponude, eto im prilike sad kad svako može da napise šta mu volja na Internet. Pa ako vredi onda će naći svoj put.

**

Filozofija nije ničija zemlja. Niko ne može reci: ”Ja sam vlasnik filozofije„ i kako ja kažem tako će biti. Jedan Kant je svoju ideju nazvao: ”Kopernikanski obrt„ A Nikola Kopernik nije bio nemac.

Ja sam putovao i živio, radio u vise Evropskih zemalja i sad u Australiji. I šta sam primetio je to da toga o cemu ti pišes uvek ima vise kod prostog naroda, svetine. Skolovan, obrazova covek zna ko je bio Nikola Tesla, ili Marija i Pjer Kiri, ili Sopen, ili Dekart, Davinci itd. I takav obrazovan covek rado prica sa skolovanim i obrazovanim covekom bez obzira iz koje zemlje dolazi. On nema predrasuda kao sto svetina ima.

Svetina i jeste svetina zato što ne zna i sto nije obrazovana.
Na Astronomi forumu to se takođe da odma primetiti. Imaju loše mišljenje o Arapima zbog danasnjih zbivanja u svetu. Pa kad je jedan obrazovaniji skrenuo paznju kako su imena skori svih konstalacija zvezda u stvari arapska imena i da su to arapi još u davna vremena uradili nadju se u cudu. Kako to da to nije neki englez prvi nasao kad su oni eto tako pametni pa ih ima svuda i engleski je već nezvanicno međunarodni jezik?

Znam ja šta ti pišes, o tom navodjenju vode na svoj mlin kako to nemci već vekovima rade. Sto na silu a sto na ”lep„ način. Ali kvalitet će uvek isplaivati na povrsinu, bas kao i Djokovic u tenisu ili Ibrahimovic u fudbalu :)”
Wakan
(Doors)
09. јун 2014. у 18.49
„Ali kvalitet će uvek isplaivati na povrsinu, bas kao i Djokovic u tenisu ili Ibrahimovic u fudbalu :)” ili ti na Filosofiji http://www.youtube.com/watch?v=p5Nv5VQQpzg

„Pa naravno da ima dobrih komponenti u hrišćanstvu i istocnoj misli, ali KOJE?”

Pa recimo, ono sto je za tebe bitno, da ne budes licemer. Eto ti nešto za početak na cemu možeš da poradis. Za početak bi mogao da se izvinis ovde zbog tvog laznog predstavljanja kao psiholog i pokazes da si nešto naucio za sve ove godine na filosofiji. da pokazes da si covek koji je uvideo grešku svog postupka a ne licemer zbog koga se pitamo:„Zar si za ovo sto vidimo danas žrtvovao svoj zivot”. Zašto ti je toliko teško da se izvinis? Zar to nije otpor „ega” i sujete?
toplap
(Neumorni)
10. јун 2014. у 03.41
Ruska filosofija?

Jednostavno - to su bili pisci...

Setite se Dostojevskog i plejadu drugih

Neko ovde zna za neke i ne spominje njihove inicijale, a kamoli druge generalije...
Dovla1
22. јун 2014. у 02.46
Veliki pisci su u sebi i filozofi.Rusi naravno su imali i filozofe.
Ali je Zapad svojom agresijom nametnuo samo svoje,sve tudje je prikrio ili proglasio bezvrednim.
Covek slobodnog duha shvati ranije ili kasnije da sustinska pitanja se ne mogu ukalupiti u neke formule,neke matematicke racune i naučne zakone.Ko to ne shvati,tome su daleke sve velike istine.
Mnogo je primera koje vi ljubitelji isprazne nauke ne mozete objasniti,a ne može objasniti ni vasa racionalisticka filozofija.Filozofija koja se oslanja samo na racionalnost,zdrav razum i neku egzaktnost,ona ne može zaviriti u onostrano i ona je bliza nauci tj fizici.
Ove primere sto ću pomenuti,možda su prigodniji za onu temu o relgiji koja je sad prva na ovom forumu.
Neću pominjati primere klinicke smrti,dozivljaje tih ljudi,ima toga u knjigama puno.Pomenucu jedan primer kojem sam slučajno prisustvovao.
Dok sam pricao sa mojim kolegom ,jednom,zazvonio mu je mobilni,i par minuta je on pricao sa prijateljem.I u toku razgovora se pozalio da ga boli rame.Prijatelj na vezi ga je zamolio da na trenutak ucuti,trajalo je to neko vreme,i rame je prestalo da ga boli.
Dakle telefonskom vezom,bez dodira i licnog kontakta je prestao bol.
Kako? Objasnite vi naucnici i veliki filozofi.
A taj slučaj ništa nije novo,takvih primera prenosa je bezbroj,i u ranijim vekovima,te kod primitivnih naroda.
To je lecenjem koncentracijom,a mislim da to priznaju i naucnici koji nisu plitki kao vas trojica.
Ili se to zovu autosugestivne moći.
Kao sto i sami nekad možemo osetiti bol naših dragih osoba,ili je to nasa nesvesna zelja da preuzmemo njihov bol i tako im olaksamo.
I dosta drugih pitanja postoji na koja vasa racionalnost može samo da bleji.
Adonis
22. јун 2014. у 14.12
Blejis ti, i to već godinama jedno te isto. Bas lepo da si dao taj konkretni primer. Vidis taj tvoj primer,sasvim suprotno od toga sto ti umišljas, može i jeste veoma interesantan za nauku.
Nauku zanima na koji način to sve funkcionise. Jako je zanima sve što se tiče telepatije, telekineze i ostalih do sada još neobjasnjivih pojava.
Postoji objekat koji pati, postoji subjekat koji mu pomaze putem misli da mu bude bolje...ocigledno je da pacijent prima neku vrstu pomoći.
Da li su mozdani talasi u pitanju ili nešto drugo,onog trenutka kada nauka bude u stanju da detektuje i izmeri taj uticaj biće u stanju da na isti način pomogne bilo kome, bilo gde.
Nema tu nikakve mistifikacije...nauka je još uvek u pelenama, nedovoljno razvijena, postoji tek 200 godina.
Biće jednog dana odgovor i na to pitanje. Isto kao i u slučaju gravitacije, nismo još u stanju da kažemo koja je tačno sila u pitanju i kako deluje.Onog dana kada budemo tačno znali o cemu je reč, moći ćemo i da napravimo antigravitacione masine.
Dovla1
22. јун 2014. у 14.17
Jaka stvar sto to nauku zanima.Nauku zanima i koja je snaga kad ti
prdnes,dal možeš da ubijes time dva komarca ili čak možda i vise.
Pa onda nauka se dosetila da je važno i koju si hranu jeo,ali je i važno po njima
dal su komarci zenke ili muski,posto su muski tezi.
Nisi ti ništa shvatio i ako ti se dopao ovaj primer.
Naravno da nauka samo bleji kad su takvi problem u pitanju.
Ta vrsta problema obara celu nauku,obara sistem na kom nauka pociva.

Dovla1
22. јун 2014. у 14.39
Taj sto je zalecio rane mom drugu,kasnije posle par dana je dosao do nas dvojice i ja vidim da je on od mene kupovao knjige.Malo smo popricali,nisam smeo mnogo da ga zapitkujem.Uglavnom vidim da o toj temi zna mnogo vise od mene,kaže da se izlecio od jedne vrste raka koja donosi veliku smrtnost.Ne živi od izlecenja drugih,ima penziju i ako nema još ni 60 godina.
Uglavnom to kako on može izleciti na daljinu je autosugestivna moc,gde je on preuzeo na sebe bol mog kolege.
Kod primitivnih naroda postoji obicaj da žena kad se poradja,muž je pored nje i imitira njene bolove i tako joj olaksava.
O cemu se tu radi? Možda je patnja ovog sveta konstantna,i onda je moguće preuzimanje tudje patnje.Naravno,ako neko preuzme deo moje patnje,lakse će mi biti.Zato nije nimalo glupo sto je Dostojevski na neki način postovao razbojnike,lopove,zločince.On je njima i posvetio dosta svojih romana.Zašto ih je postovao? Pa bas iz razloga sto je smatrao da oni kao taki nose naše grehe i cine zločine umesto nas.
Naravno jedna tako duboka misao je nemoguće vama zapadnim lukavcima i
naučnim plitkoumnicima.
Pošto verovatno da je u svetu neka ravnoteza dobra i zla,balans.
Otuda je hrišćanstvo u pravu sto kaže da smo svi gresni,neko manje a neko vise.
Što se tiče naucnika,od njih vrede samo oni koji shvate sto je shvatio Sokrat,da jedino zna da ništa ne zna.Naucnici koji shvate
koliko je nauka plitka,limitirana,oni kao prvo nisu arogantni,ne poseduju tu intelektualnu aroganciju.Sledeći korak tog naucnika je religiozni dozivljaj.Pravi naucnici kad shvate dolaze do tog dozivljaja i zato vodeci naucnici i jesu bili religiozni.Ta tajanstvenost koju on shvati videci ispraznost nauke,ona njega dovodi do religioznog dozivljaja.A oni plitki naucenjaci,kvaziintelektualci,oni arogantno kao vi trube o svemoci nauke i njenoj bezgresnosti.Takvi kao vi i oni nikad neće doći do nekih dubini,uvek ćete ostati na povrsini u zabokrecini.
Tako da kad je neko od vas pomenuo o molitvi,kako mi ne vredi da se molim za sebe,gresi.Naravno da vredi,i ako imam par knjiga molitvi,nisam ih naucio,ne molim se,bar ne tako.Molim se za druge,za ceo svet,u sebi pred spavanje,sam izmišljam reci molitve.Negde sam procitao o tome od nekog psihijatra/psihologa,i tu je on pohvalno pisao o takvoj vrsti molitve.
Adonis
22. јун 2014. у 17.45
Ništa to ne obara, samo si ti glup da shvatis.
Bilo da se radi o tvom drugu ili o samom bogu, postoje i način i sredstvo. Nešto se radi da bi se uticalo na nešto drugo, i to nešto ima svoju kvalitativnu i kvantitativnu vrednost. Treba samo otkriti o cemu je reč pa će sav misticizam nestati.Možda je u pitanju neka vrsta energije, možda talas,svest ili nešto treće na šta su sva ziva bica prikljucena. Kad se to jednom otkrije i izmeri, opet ćeš da kukas kako ti je nauka sve upropastila.
:)
Dovla1
24. јун 2014. у 15.58
http://virealno.com/genijalac-kako-je-mladic-pred-cijelim-razredom-dokazao-profesoru-da-bog-postoji-i-posra... -vremena/

Ovaj link pokazuje kako se tako usijanim glavama kao ti može lako natrljati nos.
Ja na sličan način,svojom metodom mogu lako dokazati da ti sam sebe dovodis u apsurd,u nelogicnost.Vidim da si ti pobornik logike,naučne metode,kod tebe sve ima svoj uzrok i uvek nešto iz nečega nastaje.
Takođe si pisao da ovaj nas svet ne mora biti stvoren namerno,sa nekom svrhom,već može biti i plod slučajnosti.To si verovatno tvrdio iz raloga da negiras da je bog stvorio nas i ceo svet.No mene ne zanima da ti oponiram o tome ko je i zašto stvorio svet.
Ali,ti padas u apsurd tom tvrdjom da je svet i svi mi plod slučajnosti,to dolazi u suprotnost tvom stavu da sve ima neki uzrok,da je sve logicno povezano.Ako je sve tako uzrocno,da ništa ne nastaje samo od sebe,onda ni ovaj svet ne može biti plod slučajnosti.
A već smo pisali godinama ovde o cuvenim Zenonovim paradoksima.Oni su jasno tad pokazali da se logikom tj naucnom metodom ne mogu rešiti sustinski problemi i doći do najvisih istina.Logikom i zdravim razumom se mogu samo dostici one banalne svakodnevne istine,kao sto tvoj drugar piše da je 2+2=4.
I kao sto sam pisao,ljudi koji ne znaju da misle svojom glavom kao ti,misle da je zivot neko pravilo,da je on onako pravolinijski.E vidis nije.
Kad nauka bude otkrila to u vezi autosugestije,kako je na daljinu ilzleceno rame mog kolege,kad nauka izmeri te talase ili koje već velicine,onda ćeš ti i ova tvoja dva drugara neznalice,moći fino da ponesete malo para,odete do prvog namarketa,i zatrazite da vam odseku malo toga,birajte sa koje strane,od plecke ili vrata,manje ili vise masno,tih talasa mislim.
Adonis
24. јун 2014. у 19.46
Pa da, plod slučajnosti...po obicaju nisi bas najbolje shvatio.
Ne zna se tačno kako je nastao zivot na ovoj planeti i da li uopste potice sa ove planete.
Možda su prve klice zivota stigle iz svemira,zarobljene u ledu neke komete...ili, možda su elementi prirode sposobni da sami naprave prva primitivna bica u extremnim uslovima radiacije,vulkanskih gasova,suncane energije,bez kiseonika...
Uglavnom, zna se da su prva ziva bica bile anaerobne bakterije,kakve još uvek postoje u zemlji.
Koristile su ugljen dioksid a odbacivale iz svog sistema kiseonik, potpuno suprotno danasnjim živim bicima.
Nije to bio lak proces, zemlja je bila bez zivota milionima godina.
Simbiozom prostih sistema dolazi zatim do slozenijih.
Kao da imaš gomilu slova koje ćeš dobro promesati a zatim sloziti slovo po slovo da bi formirao prve reci i govor.
Kao kod lotoa, imaš uvek iste kuglice i masinu, ali svaki put ispadne drugacija kombinacija brojeva.
Prva bica ove planete su mogla da budu potpuno drugacija.
Ali jednom kad su stvorena, ona svojom dominacijom sprečavaju stvaranje novih vrsta.
ITD, ITD...ne mislim da držim cas biologije na filozofiji.
A što se tiče boga, to je sasvim otvoreno pitanje.
Pre svega treba jasno formulisati ko je i šta je bog, da bi moglo da se prica o tome postoji li ili ne.
Meni lično, biblijski bog ne postoji,a panteisticki postoji.
Wakan
(Doors)
27. јун 2014. у 17.20
„Dakle telefonskom vezom,bez dodira i licnog kontakta je prestao bol.
Kako?” http://www.youtube.com/watch?v=p5Nv5VQQpzg
Wakan
(Doors)
27. јун 2014. у 17.23
Dovla1
27. јун 2014. у 17.44
Malo prouci tu tematiku pa će ti biti jasnije,umesto sto postavljas
idiotske linkove.
Ocigledno o tome da nemas pojma ali ipak „znaš” da je to nemoguće.
Wakan
(Doors)
27. јун 2014. у 18.27
„Malo prouci tu tematiku pa će ti biti jasnije”

Dobro samo trebaju mi neke informacije, na primer:

Koja je govorna posta?

koliko sekundi ili minuta je drzao mobilni na uho?

Koji je telefon?

Raspored planeta?

Koji je horoskopski znak?

Kojom rukom je drzao telefon?

koje rame ga je bolelo?

da li je mogao posle izlecenja da napravi stav na sake ili da hoda na ruke?

Dovla1
08. јул 2014. у 15.34
Wakan, vidis ja se ne slazem sa ovim Adonisom,ali za razliku od tebe,on se pokazao bistrijim.Nije se smejao sto sam pomenuo kako je zaleceno rame mog kolege,on shvata takve stvari,a ti se kliberis kao lud na brasno.

Vrseci ovu kritiku zapadne filozofije,mislim da sam pominjao misticizam.
Zapadni filozofi su uglavnom ismejavali takvu pojavu,misticizam.
Od filozofa možda je pomalo mistik bio Bergson.
Pominjao sam i neke mistike kao Ekhart,Tereza iz Avile.Misticizam je vise odlika istocne misli.Pa da vidimo koje su prednosti misticizma.
Hrišćanstvo kao i druge religije praktikuju misticizam,zapadna filozofija uglavnom ne,a na njenu stetu.
Kod Jevreja se misticizam praktikuje u kabali,kod islama sufi misticizam deluje.
Filozofija pocinje tamo gde je nauka stala,gde ne može vise.Misticizam ide dalje od oboje,on pocinje gde je stala filozofija.Misticizam može da zaviri u onostrano,filozofija i nauka ne mogu.
Krajnja i potpuna istina ne samo da prevazilazi razum već mu je i suprotna.A razum je oruzje prvo nauke pa dobrim delom i filozofije.Razum nije oruzje misticizma,mistik se vise sluzi intuicijom,kao i religija što se sluzi.
maliperica1
16. новембар 2015. у 04.24
kritika zapadne filozofije - Dovla,

Ne postoji jedinstvena zapadna filozofija!

Postoje u zapadnoj filozofiji škole, pravci, strujanja, epohe itd...ali, slični procesi su svojstveni uz sve sličnosti i razlike ostalim filozofijama.

Uopšte je fiksiranje na „ekskluzivne zapadbe vrednosti” ništa drugo do stvaranje jednog političkog saveza i sasvim je novije mode, jer unutar celog sistema zapadne filozofije (koji uzgred budi ne postoji, a li postoje različiti mešusobni uticaji i debate između različitih pravaca i stajališta) postoje metodi koji na osnovu osbina filozofskih sporova stvaraju potencijal za diskusiju i raspravu...

Ali, to je karakteristika i svih ostalih društava i civilizacija.

BOG -

Bog postoji,

mišljenja o tome kakav je bog i kako postoji, ima onoliko koliko ima vernika uključujući i sve vrste ateista koji upravo takvo postojanje boga ne giraju.

Ni jedan papa ili patrijarh neće polagati pravo da je do kraja spoznao boga, jer bi to bila negacija osnove egzistencije boga...

...baš kao što je negacija postojanja boga od strane vulgarnih ateista zapravo negacija sopstvenog mišljenja koje se bavi negacijom nečega za šta vernik sam ne može dati potpunu i celoviti istinu o svim osbinama postojanja, osim svog mišljenja preoblikovanog u verovanje...

...

Sukobi, dokazivanje ko ima pravo, a ko ne su toliko ljudski, ljudski previše ljudski kao što je i borba ili različiti oblici razmene nergije kod živih i neživih stvorenja koje su sve od boga, božji zakon.

Društvo i čovečanstvo u celini je uvek iznova pred osnovnim pitanjem uređenja odnosa u društvu kao celini, radi njegovog opstanka i prosperiteta i mestu, ulozi, slobodama i ptavima pojedinca unutar tog društva kao deo društva i zajednice u svim mogućim svojim odnosima i načina njhove refulacije, na kraju suda i suđenja iz opšteg zajedničkog inetersa.

Sve su to sonovna pitanja filozofije, kako istočne tako i zapadne i sve one imaju zajedničko ishodište u istorijskom razvoju, od istoka i stare Grčke i Rima koji se nalaze u osnovama načina filozofiranja i zapadne i istočne filozofije.
 Коментар Запамти ову тему!

Looking for Oil Diffuser Necklaces Sterling Silver?
.