Дискусије : Родитељи

 Коментар
Uložiti novac u stan ili obrazovanje deteta
septembar
21. децембар 2014. у 08.22
Poštovanje svima,
obraćam se sa molbom za mišljenje.
Naime ja i supruga smo u dilemi da li sina poslati na studiranje u Nemačku/obzirom da su ukinute školarine u Nemačkoj a za Englesku i Ameriku ipak finansijski nismo dorasli/za šta smo uštedeli nešto para a i baba i deda bi finansijski pomogli tako da računamo da bi za 3 godine osnovnih studija,bachelor sve možda koštalo oko EUR 30.000,00 ili pak kupiti neku garsonjeru pa je kasnije izdavati.
Mišljenja smo da je možda bolje uložiti u obrazovanje i dete poslati odmah od prve godine na studije kako bi se što pre integrisao u društvo ali se bojimo da pošto on apsolutno nije zainteresovan za tehničke nauke,informatiku i medicinu koje se kako vidimo u Nemačkoj na tržištu radne snage uglavnom traže da ćemo uzalud dati novac a da on i nakon završenog mastera možda neće biti u prilici da nađe adekvatan posao u struci i pored perioda od 18 meseci koje nemačka vlada sada pruža svršenim akademcima da pokušaju da pronađu odgovarajući posao.
Pitanje je i da li će biti dovoljno novca jer,koliko smo posvuda po internetu gledali ne postoje stipendije za studente početnike već možda tek u drugoj ili trećoj godini ili čak tek za master.
On je odličan učenik sa prosekom 5,0 već dugo godina uči nemački jezik i sad je već na intenzivnim pripremama za polaganje ispita TESTDAF.
Pun je volje i entuzijazma da se bori a mi smo zabrinuti kako se bliži definitivni trenutak odluke.
Hvala svim dobronamernim na savetima i mišljenju.
violinplayer
(IT)
28. децембар 2014. у 15.41
Samo ako dete jako želi da studira bas tu oblast vredi ulagati u obrazovanje. Ako neće ili nije bas zainteresovan onda su slabe sanse da će sve to uspeti. Volja je sve.

Ovde u Australiji mnogi roditelji placaju privatne skole za decu i po $30000 za godinu a dete zavrst 12ti razred (pazo to je $360000) i hoće da bude Personal Trainer ili nešto iz mode i kozmetike za šta je dovoljan sestomesecni kurs. Roditelji očajni, radili dva posla da priuste deci bolje obrazovanje. A neka deca zavrsila loše Public skole, ali imaju volju da studiraju i zavrse fakultete bez problema.

Znaci samo koliko dete ima volje, toliko se isplati finansirati.

Pantija
29. децембар 2014. у 16.23
A šta on kaže? Da li ga uopste zanima studiranje u Nemackoj? ?Da li je dovoljno zreo da može sam da živi u stranoj zemlji? Vi pricate o nekom magistarskom zvanju i trazenju posla posle toga, a dete još nije doslo ni do fakulteta, niti ste napisali šta on želi da uradi sa svojim zivotom.
elektra4-
27. јун 2015. у 19.06
ako njega to ne interseuje nemojte davati pare na to. Šrofesija je ozbiljna stvar i svako se bavi onim što voli i sto mu lezi. Ne mozete birati tuđu profesiju na temelju toga šta trenutno kuri na trzistu.
 Коментар Запамти ову тему!

Looking for Oil Diffuser Necklace?
.