Дискусије : Родитељи

 Коментар
Odvikavanje deteta od cucle
cuprija
(gastarbajter)
28. јул 2012. у 11.27
Pošto mi je ovo već peti put (petoro dece) odvikavanja deteta od te navike, primetio sam da sam svaki put imao razlicite pristupe tom postupku.
Kod prvog deteta je to bilo ono klasicno; idemo zajedno bacimo cuclu u djubre, ne treba nam vise slozimo se zajedno i onda... nekoliko dana neprospavanih noćii plakanja preko dana dok „kriza” ne prođe.
Između (sa troje dece) blazi pristup i strpljenje ali me je kod zadnjeg deteta strpljenje malo i izdalo.
Elem, posto je mala razlika između zadnjeg i predzadnjeg deteta ovo predzadnje prestalo sa cuclom a zadnje koristi još uvek pa, ne malo puta, ovaj stariji uzne cuclu koju koristi najmladja i ponovo pocne.
Ode trud u propast.
Ja lepo u decjoj sobi na krevetu na sprat vezem dve cucle za krevet trakom duzine metar metar i nešto i dozvolim im da koriste cucle kad god hoće.
Bilo im je cudno sto cucle neće „da idu sa njima” kad krenu da se igraju igrackama i sl. ali već prvog dana su shvatili da su vezani za krevet ako hoće cuclu (mora da stoje kod kreveta da bi je koristili). Narednih par dana igraju se pa se sete odu malo do kreveta (cucle) pa nastave.
E već nekoliko danakasnije skoro i da su zaboravili na njih. Sada planiram samo da ih jednostavno, neprimetno uklonim.
Nema ko se nije slatko nasmejao ovome , pocevsi od moje supruge koja mi kaže de se seti..., ali verujte; funkcionise besprekorno.
Koja su vasa iskustva?
ahha
(nemam)
31. јул 2012. у 01.50
Ja sam jednostavno uzimala djetetu cuclu iz usta kada se zaigra i stavljala je izvan njenog vidokruga. Odvikla se bez problema i vrlo brzo.
Krasotica
(magistra)
07. август 2012. у 03.03
Ja nisam davala djetetu cuclu niti flasicu jer sam imala informaciju da one nepovoljno uticu na razvoj zubi i vilice. I meni lično to izgleda kao veoma neprirodna stvar.
Dragan_Bijeljina
(propalica)
27. август 2012. у 08.41
Mene su odvikli jednom tako što su ugledali psa na ulici i kobajagi bacili cuclu tamo i rekli mi: pojeo cuko. Nikad vise nisam pito za nju...
MAKPO
(косингас)
20. септембар 2012. у 19.46
hahahahahah eee dobra ti ta tehnika 'vezivanje cucli' hehehehe

Moja deca samo kada idu spavati mogu dobiti cuclu.

Starija je jednom otisla sa babom da seta po parku i otrgne joj se iz ruke. Kad su dosli kuci i kada sam čuo šta je bilo, malo sam je izgrdio da to nesme da radi i sakrijem cuclu i kasnije pred spavanje joj složim pricu kako je kad se otrgla babi iz ruke, da je izgubila cuclu u parku. ;o)

Pošto svako jutro i vece sam setao psa, kažem joj kako ćemo ja i Crni ići do parka i traziti cuclu. Tako da je zaspala bez problema.

Prva stvar sutradan kada sam se vratio iz setnje, je bilo 'jeste li nasli dudu?'.

Dete nije kmekalo niti plakalo, al' se moglo videti da je bilo u depresiji par dana.

E sada sa ovim malim lopovom, kako će biti ne znamo ;o) Uglavnom uskoro je trebao skinuti sa cucle.

Pozdrav
LeaDiKaprio
(shumska)
23. септембар 2012. у 13.13
Pitanje cucle je osetljivo pitanje jer je deca ne zvacu za dzabe. Postoji razlog zašto detetu treba cucla. Sa druge strane, roditelji takođe imaju svoje razloge zašto daju detetu cuclu.

Što se odvikavanja tiče, prica je slična: dete ima svoje razlooge, roditelji svoje.

Deca uglavnom prestaju sa cuclom kad im više ne treba. Roditelji, međutim, imaju niz drugih razloga koji zapravo nemaju veze sa cuclom: misle da detetu vise nije vreme za cuclu (prestarilo je), procitali negde u knjizi/na Internetu da treba detetuuzeti cuclu, šta će komsije da kažu kakav sam roditelj da nisam još odvikao dete od cucle, moja mati mene oodvokla kad sam imao godinu ipo, a vidi ovog mog ima tri godine i još mu cucla treba koji sam ja promasaj od roditelja...

I tako dalje.

Idealno bi bilo kad bi se dete i samo dete pitalo. Međutim, to nije slučaj. Stalno se opet i ispoectka postavlja to isto pitanje cucle i nose, recimo.

Za razliku od redovnog spavanja kada se dete mora nauciti nečemu, cucla je međutim unutrasnje pitanje svakog deteta. Detetu treba cucla u procesu sazrevanja. Dete se uglavnom smiruje cuclom, dok ne predje na neki drugi način.

Najbolje bi bilo da se oko toga ne pravi nikakva galama nego da je deca ostave kada im bude vreme.

Jeste, teško je u porodici sa 5 dece jer neka deca mogu da idu „unazad” kako to ovaj otac kaže. Međutim, to NIJE idenje „unazad”. Dete uzima šta mu treba. Ne boj se, niko neće upisati srednju skolu sa cuclom u ustima.

A komsiluk će te ogovorati svejedno. Za cuclu ili za neke druge stvari, to ne možeš da izbegnes.
Aquila
(*)
10. октобар 2012. у 16.25
mi nismo imali tu „sreću”..:) ona od početka nije prihvatila cuclu! Odbijala ju je kao beba, i uvek ispljuvala! Kupovala sam različite, nijednu nije prhvatila...tako nam se to odvikavanje nikada nije pružilo kao doživljaj...
misalu
(driver)
11. децембар 2012. у 03.05
Vrh cucle blago isecete u obliku krsta/vrlo malo/,pa date detetu.Kad pocne da sisa vazduh udje u cuclu i ustipne jezik.Malo boli,ali vredi.Može i aleva paprika da pomogne...Mada nije fer,zamislite da nama neko stavi petardu u cigaru,ha,ha.Ma ne bi se mi opet okanili pusenja...
Seles
01. април 2015. у 06.44
Moje dijete se nije moglo odvojit od bočice, dok sa dudom nismo imali problema. Pila je bočicu do 5 godina i onda sam nekako postepen ju uspjela odviknuti od toga. Ali pomalo, za svaku promejnu treba vremena i strpljenja..
 Коментар Запамти ову тему!

Looking for Oil Diffuser Bracelets?
.