Дискусије : Родитељи

 Коментар
Zabrinuta mama(nemirno, neposlusno dete)
redhair
02. јун 2012. у 22.59
Imam dva decaka 4 i 6 godina.Mladji je pravi andjeo,hteo ne hteo ali ga covek mora voleti toliko je drag i umiljat.Stariji sin...e to je posebna prica.I on je drag i umiljat i osecajan...ali!!!???E sad to ali odakle početi.U skoli je skoro najbolji u razredu.Ide u predskolsko i već cita na nivou 2.og razreda,matematika mu ide super,pisanje još bolje itd.itd. da ne nabrajam.Sve je to super da samo nije toliko nemiran.U stvari nije on ni nemiran koliko imam osecaj ne može nekada da se opusti i lepo igra sa drugom decom nego mu je sve na bezobraznu stranu.Udari dete za sitnicu,npr.ako mu neko zaklanja vidik on odmah udara i gura.Voli da govori ruzne reci kao sto su go*no,gu*ica,pisha itd.Da živimo na prostorima bivše SFRJ možda bi to i bilo OK ali smo na zalost na trulom zapadu i ovde se to ni posto ne odobrava nego strogo kaznjava.
Za mnoge stvari se pravi da je previse odrastao,npr.ne želi da gleda njegovog mladjeg brata kako igra fudbal jer je previse baby.Kad mi sa njim pricamo i pokusamo da mu objasnimo da njegovo takvo ponasanje nije prihvatljivo on se pocne smejati.
Ja sam bespomocna i pre nego sto pocnem da tracim strucnu pomoć zanima me mišljenje ili možda iskustvo pojedinih roditelja koji će moći da daju neki savet ili neku lepu reč.
Već sa nekoliko familija smo se da ne kažem posvadjali zahvaljujuci mom starijem sinu i njegovom ponasanju prema drugoj deci,a neki roditelji na zalost decu ne smatraju decom nego odmah dodju meni i mene napadaju i ljute se.Pa kao da ja ne bih volela da imam najbolju i najposlusniju decu kao i svaki roditelj naravno ali nisu sva deca ista.Neka su poslusnija i razumnija a neki su malo vise „komplikovani”.
Ne želim da ga tucem jer batine ne pomazu.Par puta je dobio batine ali nikakva korist od njih,a lično i nisam za njih.Kazne kao cosak,teranje u sobu,oduzimanje TV,video igrica i slično ...ništa ne pomaze jer kad kazna istekne on se posle ponasa super,ali sutradan sve zaboravi i opet sve nanovo.
Mi pratimo njega i njegovo ponasanje gde god da idemo ali nekada se coveku i omakne pa on iskoristi priliku i obavezno napravi neku glupost i onda dodje to tih svadja među nama roditeljima na kojima nisam inicijator i lično mislim da se sve može lepim rečima rešiti i da su deca samo deca.
Svaki pametan predlog,savet,kritika bi mi dobro dosla u ovoj meni očajnoj situaciji...hvala!
PustaZelja
(i posle mene - ja)
03. јун 2012. у 23.25
Upisi ga na neku aktivnost koja mu ne ide olako i gdje će morati da se potrudi za uspijeh. Još idealnije bi bilo da je u grupi sa starijom djecom gdje će vrlo brzo nauciti pravila ponasanja i gdje mu je mjesto.
scatha
(student)
04. јун 2012. у 12.53
Mislim da on, verovatno, oseca to ALI, moguće da je čuo ili primetio da se mladje dete preferira. Ne želim da me pogresno shvatite, i ja sam majka dvoje dece i znam koliko je teško stalno biti na vagi, da ne bi se neko dete, slučajno , osetilo zanemarenim, još kad su i razlicitih karaktera(a obično jesu)...
Planirala sam da u svojoj porodici jednom mesecno, za vikend, podelimo decu mm i ja.odnosno, jedan dan je, ceo dan, on sa jednom cerkom, a ja sa drugom, a onda da se zamenimo sutradan, jer primecujem da obema nedostaje 1:1, uvek smo zajedno. Ovo je samo jedna ideja, a u međuvremenu, poslusajte zeljin savet, verujem da će ga to donekle smiriti i izazvati ga u pozitivnom smislu.
Što se psovanja tiče, problem smo resili tako što smo deci dozvolili da psuju u kupatilu, tamo gde ih niko me cuje, vise im nije zanimljivo, pa i ne psuju.
sve najbolje
megi35
(Eurokrem +Plazma=Palačinka)
07. јун 2012. у 07.59
U potpunosti se slažem sa PustomŽeljom !!!
Dragan_Bijeljina
(propalica)
08. јун 2012. у 02.36
Takvi roditelji koji se kace sa vama zbog dijeta vam i ne trebaju, to i vam nisu nikad ni bili prijatelji! Što se malog tiče, obavezno upisati u neki sport sa recimo djecom od 9, 10 godina. Brzo bi ga oni smirili, jer njih ne bi mogo tuci i svasta im pricati. On je sad u uzrastu gdje još možeš imati komandu nad njim, tako da kaznjavanje i ponekad blage batine sigurno nisu za bacit...

Pozz
Malateta
09. јун 2012. у 15.36
redhair,a sto tako.,,Živimo na trulom zapadu„.Pa zar Vas neko tamo na silu odve da živite na tom trulom zapadu. Pa Vi se lepo vratite u Srbiju, e tamo ništa nije trulo, tamo Vas ceka...blagostanje.Sretno

Malateta
09. јун 2012. у 15.45
I još nešto crvenokosa.Sramota je da tako pišes( da smo u Srbuji) to bi bilo uredu( sto dete psuje,tuce drugu decu, i td.) Nazalost smo na trulom zapadu, aloooo zenska lutrijo, ko bi trebao da tvoje dete od 6g.vaspitava,Srbija truli zapad ili neko treci.Pa koliko ja znam a i sama sam (roditelj) lepom ponasanju decu uce roditelji, jel' tako?
redhair
11. јун 2012. у 09.19
Malateta,nisam ja dosla ovde zato što sam zeljna „trulog zapada”i njihovih zakona nego sto je veca sila upetljala svoje prste.A to što kažem da je kod nas (ne mislim bas sad samo na Srb nego na sve zemlje bivše YU)normalno da deca psuju mislila sam da odrasli drugacije gledaju da dete opsuje tu i tamo i kaže ajde u PM i slično jer s tim se deca susrecu svakodnevno sto u kuci sto na ulici.A ovde su svi kao nešto civilizovani i paze ko i kako će bilo šta reci i gledaju svaki pokret.Samo da naglasim da mi u kuci ne psujemo i da deca nikada u mojoj kuci neće cuti psovku(bar ne pred njima),a to što sam napisala da stariji psuje možda sam se pogresno izrazila jer on ne psuje nego govori ne pristojne reci kao sto su poop,butt i slično.Znaci ne bas nešto vulgarno ali opet mi smeta jer ne želim da ga gledaju popreko i da neko (kao ti) upire prstom i kaže da je poneo iz kuce.A pre neki dan iz skole je doneo F word kao i gay word i pitao me šta to znaci.
Samo sam ignorisala i pravila se da ne znam o cemu prica i vise nije ni spomenuo.Znaci ne vaspitava njega truli zapad nego ja ali neke stvari se ne mogu sprečiti kao npr. big mouth druge dece.

Nego je gore napisao (izvinjavam se što ne znam nick)da mi takvi prijatelji ni ne trebaju i potpuno se slazem s tim.Polako ali sigurno „brisem”takve „prijatelje”iz mog zivota jer dete je ipak dete i nikome neću dozvoliti da mi osuđuje dete i da njega krive misleci da su njihova deca sveta,a mnoge majke ni ne obracaju toliku paznju na decu misleci da neće napraviti neku nevolju ili udariti nekoga prvi a toliko puta sam bila svedok da su bas ta deca od nazovi„savrsenih”mamica prva pocela svadju ili tucu i kad ih moj mali zvekne dodju i zale se na njega.E to ne dozvoljavam nikome niti ću ikada dozvoliti pa ni rodu rođenom.

Za prva dva posta u vezi sporta on je upisan u dva razlicita sporta i mnogo je aktivan tokom cele nedelje i cudi me da nije umoran nakon skole i sportskih aktivnosti.Još nešto ne udara se on bez nekog razloga nego kao sto gore rekoh ako ga neko izaziva ili zadirkuje on ne zna da se suzdrzi ili kaže nekom od odraslih nego ga odmah zvekne.E sad radimo na tome,pricam mu non stop da sam i sebi dosadila već ali sam uporna i istrajacu u tome,neću posustati.

Još jednom hvala na predlozima i pozitivnim komentarima
Malateta
11. јун 2012. у 16.44
Crvenokosa,ako si mislila da se raspravljs sa diskutantima onda nisi trbala da postavis temu. Citajuci tvoj zadnji post razumela sam da ti želiš da svi mi ovde mislimo isto tako kao ti.Uopste te ne kritikujem,ali nije (NORMALNO) a ti kažeš da jeste (da dete psuje) da kako kažeš (zvekne) drugo dete.E, sada ja imam da pitam tebe pitanje;Gde i od koga je tvoj sin naucio da psuje , da zvekne itd.Psovanja, pljuvanja,udaranja, nema kod dece na kako ga ti zoves (trulom zapadu). Dakle, tvoj i problem tvog deteta,trba resavati negde na nekom drugom mestu.Nikako na ovom forumu, a ovaj Dragan iz Bijeljine sto ti kaže:roditelji druge dece sto ti zameraju to ti i nisu prijatelji.E, to je potpuno pogresno,ja se recimo ne ljutim na prijatelje ako mi ukazu na grešku.No, međutim nisu svi za ( zapad )
Gala06
(......)
11. јун 2012. у 18.11
Udari dete za sitnicu,npr.ako mu neko zaklanja vidik on odmah udara i gura.Voli da govori ruzne reci kao sto su go*no,gu*ica,pisha itd.Da živimo na prostorima bivše SFRJ možda bi to i bilo OK ali smo na zalost na trulom zapadu i ovde se to ni posto ne odobrava nego strogo kaznjava.

---------------------------

A od kada je na prostorima bivise SFRJ udaranje za svaku sitnicu normalno?

Ne bi bilo loše da se potrazis strucni savet, i dete da pregleda strucnjak koji se bavi decijim razvojem, cisto da se iskljuci ADHD i slično.

Kada budes znala da je tvoje dete takvo jer je samo nemirno, onda jedini način je da promenis stav i način vaspitanja.

Tashka
13. јун 2012. у 16.44
Meni je stvarno teško da povjerujem da se roditelji naljute na tebe ili dijete zbog malih sitnica. Sigurno im je dodijalo da ih tvoj udara za svaku sitnicu i roditelji hoće da zastite djecu kad ti već nisi u stanju da svog kontrolises. Razumjela bih nekako da djete od 2-3 godine hoće da udari jer tad još uce kako da kontrolisu i iskazu svoja osjecanja i frustracije, al njemu je 6 godina.
sharlota
(bez zanimanja)
14. јун 2012. у 07.55
u posljednje dvije decenije se radja puno takve djece, izuzetno inteligentna, u svakom pogledu ispred svoje generacije(što se skolskog programa tiče) ali i nemirna sa nepredvidivim ponasanjem,neako su nestrpljiva a ponekad djeluju asocijalna.

često ovakvoj djeci prisiju svakojake dijagnoze- ovdje na zapadu.

ono sto ti kao roditelj treba da uradis je da se naoruzas strpljenjem i da mu pokazes bezgranicnu ljubav,ne kažem da je ne pokazujes,i ti si ljudsko biće tako da je razumljivo da si vjerovatno ponekad umorna od trenutne situacije.

ovakava djeca su izuzetno emotivna, i bas zbog toga im je potrebno pokazati nesebičnu ljubav.

dalje,ponudite mu izazov u vidu neke sportske aktivnosti ili vjestine, nešto novo sto će ga zaintrigirati i dovoljno stimulisati,ali i umoriti.
recimo karate, odličan za samodisciplinu i gradjenje karaktera.

ja bih se radije naoruzala strpljenjem,upisla ga na s. aktivnost,ako treba trcala sa njim,izbjegavala ljude koji nemaju razumjevanja,naravno kosultovala bih se sa profesionalcima, ali sa nekoliko njih,,ali sve sa rezervom i oprezom,jer ovdje imaju obicaj da prisiju dijagnozu,čim nisi u kalupu.

ti svoje dijete najbolje poznajes

P.S

da li gleda puno tv, igra video igrice i sl

prekomjerno gledanje crtica,tj tv,igranje video igrica isl utice na djeciju koncetraciju, što se manifestuje ovakvim ponasanjem

puno sreće
i ljubi malog nestaska:)

puno sreće
megi35
(Eurokrem +Plazma=Palačinka)
14. јун 2012. у 08.02
.Još nešto ne udara se on bez nekog razloga nego kao sto gore rekoh ako ga neko izaziva ili zadirkuje on ne zna da se suzdrzi ili kaže nekom od odraslih nego ga odmah zvekne.Gala06

Udari dete za sitnicu,npr.ako mu neko zaklanja vidik on odmah udara i gura.Voli

-------------------------------

Malo su kontradiktorne rečenice. Nemoj da se ljutiš, ne mislim ništa loše i verujem da se trudiš, ali čisto sumnjam da ćeš moći sama da izađem sa tim/njim na kraj. Mi jesmo majke ali u nekim poljima jednostavno nismo dovoljno stručne i da ne bismo napravile pogrešno, bolje je obratiti se nekom stručnom licu. On je mali, ali je i velik za takvo ponašanje. Mora naučiti da kontroliše svoj bes i agresiju jer ne udaramo nikog samo zato što nam je zaklonio vidik. Treba da se poradi i na suzbijanju doze samoživosti a graditi osećaj poštovanja ljudi/dece oko sebe. Ok je da se odbrani kada ga neko napadne. I ja svoje dete učim da se odbrani ali NIKADA PRVA NE SME DA POČNE!!!

To udaranje, ujedanje, grebanje, pljuvanje, guranje, psovanje...na tome se timski radi.
megi35
(Eurokrem +Plazma=Palačinka)
14. јун 2012. у 08.22
u posljednje dvije decenije se radja puno takve djece, izuzetno inteligentna, u svakom pogledu ispred svoje generacije(što se skolskog programa tiče) ali i nemirna sa nepredvidivim ponasanjem,neako su nestrpljiva a ponekad djeluju asocijalna.

--------------------

I mi imamo ovakvog batu u bližoj familiji. Ima 3 godine i ja ga još nisam uspela pomaziti ali zato sam cakanja u cevanicu dobija X puta pa čak i kada mu predajem poklon za rođus. Ne samo ja, već i ostali.

Moje dete voli, to je njegova seka ali urniše je. Gura je, grebe je, ujeda je, prođe pored nje i gurne je pa se onda smeje!!!

Što se odraslih tiče, nikoga ne ferma ni 5% sem mame i tate, ali dok oni okrenu leđa on tera po starom.

Sa ostalom decom, a baš ih imamo u okolini istog uzrasta, on jednostavno ne zna da se igra-asocijalan je. Sva deca se igraju, trčkaraju, smeju se svi zajedno, a on je po strani, posmatra ili plače...
Traži samoživo pažnju samo za sebe, non stop. Dok su ostala deca na okupu on se predere. Čim se deca raziđu i usmeri se pažnja na njega, ok ali opet dok je po njegovom. A da je inteligentan, jeste.

Još bih mogla pisati o njemu ali no. Ja njega jako volim, drag mi je, ali je jako naporno vreme provedeno sa njim i 6-toro očiju otvorenih imam (da se on ne povredi i da ne povredi ostalu decu).

A njegovi roditelji od pričanja i objašnjavanja i kažnjavanja će odlepiti više. Jednostavno je takav rođen ali su roditelji tu da to ispravljaju ako treba i uz stručnu pomoć.
Gala06
(......)
14. јун 2012. у 19.50
Megi, vidim da si citirala komentar postavljacicin (pretpostavljam) , a upucen je meni.

Izgleda da sam propustila neko brisanje, posto ne vidim ceo komentar, samo tvoj citat:)))

megi35
(Eurokrem +Plazma=Palačinka)
15. јун 2012. у 08.09
Nisam ništa tebi govorila već sam kopirala tvoje kopiranje njenog posta, bilo mi bliže. Ne znam kako je ispalo i kako ti vidiš. Kod mene sve ok !

A obraćam se postavljačici teme.

Biće da je neki ,,ispala,, ili možda moderator hoće da nas posvađa :-(
megi35
(Eurokrem +Plazma=Palačinka)
15. јун 2012. у 08.13
aaaaaaaa, tek sad vidim kako je ispalo!!! Misliš ono na kraju što piše Gala06? E to nisam obrisala (sad vidim) kada sam kopirala tvoje kopiranje, kako sam ti i rekla.

E se kačiš oma ;-))) ženo
Gala06
(......)
15. јун 2012. у 12.04
hahahah :PP
PustaZelja
(i posle mene - ja)
15. јун 2012. у 12.47
hehehe megi, ne znam, kod mene bi taj bato davno dobio po guzici :) Ja toliko tolerantna nisam ni prema svojoj djeci, a kamo li prema tudjoj.

megi35
(Eurokrem +Plazma=Palačinka)
15. јун 2012. у 17.09
Eh, Pusta, suzdržavam se i to zestoko,veruj mi.
berfin
16. јун 2012. у 21.02
dosta toga se ovde napisalo ali meni ova recenica 'zapela„ za oko
”.A pre neki dan iz skole je doneo F word kao i gay word i pitao me šta to znaci.
Samo sam ignorisala i pravila se da ne znam o cemu prica i vise nije ni spomenuo.Znaci ne vaspitava njega truli zapad nego ja ali neke stvari se ne mogu sprečiti kao npr. big mouth druge dece.
NIje mi jasno kako možeš da ignorises vlastito dijete i mislis da je to način „vaspitavanja” .. i da još kažeš da ga ne vaspitava truli zapad nego ti... Ako ga ignorises onda će on i da ode tamo gdje ga ne ignorisu . Za milog Boga njemu je samo 6 godina.. i već je pun agresije jer niko ne obraca paznju na njega već na divnog i krasnog mladjeg brata koji je toliko njezan da mora se voli.. obrati paznju i na starijeg sina i biće sve u redu..
Sjedi i razgovaraj sa njim, odvoji svaki dan sat vremena da provedes sa njim i poslusas i njegove probleme.. ko zna šta se i njemu u skoli desava.. i njega sigurno neko cuska i gurka i govori mu svasta..
dejan-a
(dirigent)
17. јун 2012. у 10.26
Tvij sin je izuzetno inteligentan i njemu je dosadno u skoli i zato je nemiran. Možda da ga upises u neko naprednije odjeljenje, ako ima takvih? Neko je spomenuo video igrice i u pravu je. Prekomjerno igranje video igara (ma kakvih) dovodi do agresivnosti, neposlusnosti itd. Sve je vise djece sa istim problemima.
S tvojim sinom treba da puno pricas, provodis dosta vremena, da mu pruzas maksimalnu paznju i ljubav, da mu smišljas neke aktivnosti i zadatke itd. Upisi ga u neki sport.
I uvijek kada te nešto pita-odgovri. Objasni mu šta znace ruzne rijeci. Ne smijes da izbjegavas odgovre na „teska” pitanja. To nikako.

A roditelji koji ne razumiju da je tvoje dijete drugacije- nemoj da se družiš s njima. Jednostavno-tako. Tebi je tvoj sin najvazniji.
I nikada nemoj da kažeš nešto u stilu ;„ vidi kako je tvoj brat bolji od tebe.”

A tačno je da djeca iz skole „donose” ruzne rijeci u kucu, kako na trulom zapadu , tako i na trulom istoku.
Teogopa
(HECTBAPHA)
17. јун 2012. у 11.24
ja ću ovako polu strucno, polu roditeljski.
prvo da te kritikujem, s obzirom na to da i ja imam takvo dete, koje je nadprosecno intelegentno, ali neeeeeeeeemirnooooooooooooooo, ne daj Boze nikome. Svi kažu, ma pusti ga ziv je, procice, ali on je bio van svih kontrola. Međuim moj sin ima 5 godina i tukao je decu pre, malo malo pa se pokaci, ali mm i ja s njim radimo od samog početka. Ti si ocigledno takvo ponasanje prihvatala jako dugo i progledavala mu kroz prste, pa sad kad je izasao u „stvaran sve” on i ne zna koja su pravila i kako treba da se ponasa. pretpostavljam da ovaj problem ne traje samo jedan dan, pa da je sve ovo tebi iznenadjenje i novina, jedina novina je to što okolina ne tolerise to ponasanje koliko ste ga vi u kuci tolerisali. moguće je da postoje neki problemi u ponasanju sa čim ti može pomoći terapeut, savetnik i sl, ali za sad ti kao roditelj treba da pricas, pricas, pricas i ponavljas, kako se reguje na stvari, kako se koriste reci za resavanje problema, koja su pravila i sl. Ono sto od tebe sad mogu da vidim je da externalizujes problem, kao i soluciju. „roditelji druge dece se ljute na nas, ne razumejuu ga...” Pa dete od 6 godina ni ja ne bih rzumela. I mene je bilo sramota po nekad, izvinjavala sam se non stop, ali moj sin je imao 2 god. Sad sa 5 mu udaranje ne pada napamet, zato što je naucio neke alternativne reakcije. Onda se pozoves na to da ćeš da trazis strucnu pomoć, od koga verovatno ocekujes da „poprave dete” ali stvari ne idu bas tako jednostavno čak ni sa terapijom. promene morate napraviti vi u kuci, jer tu je izvor. Da me ne shvatis pogresno ne kažem da ne valjas kao roditelj, nego samo da mu mnogo toga progledas kroz prste i popustis. On to ocekuje svuda.
Da je intelegentan ne osporavam, većinom su intelegentna deca nemrinija zbog reakcije na svet oko sebe, dodatnih simulacija i zelje da sve upiju i obrade sve info, a to je za njihove male mozgove malo previse. Eto odatle kreće ADHD, ADD i sve ostale skracenice. AKo je u pitanju to, onda ti strucnjak u vezi toga već može pomoći. Takođe i speach terapist kojeg skola može da ti dodeli, može da pomogne sa replacement behavior, da se koriste reci za ispoljavanje emocija umesto udaraca i nekih ne prihvatljivih reakcija.
Što se tiče trulog zapada, na tom istom zaadu, ako tvoje dete već dobije jednu od navedenih skracenica, može da dobije pomoć i modifikacije u skoli i zivotu kakve verovatno ne bi mogla dobiti nigde u ostatku sjajnog sveta. Što se tiče normi ponasanja u SFRJ, to je možda i postojalo u SFRJ gde je komsija moga da te istuce kad nešto uradis ako ti roditelji nisu tu. Danas se takvo ponasanje ne tolerise nigde.
Dogovori se sa sinom o prihvatljivom ponasanju, napravi plan ponasanja, nagrade i kazne za isto, budi dosledna i uporna. Postavi jasna pravila, izbegavaj reč NE, i ne dozvoli da umakne posledicama.
Ja sam jednom sa sinom samo usla u prodavnicu, on poceo da divlja, ja se okrenula i izasla, s tim sto sam isla njemu nešto da kupim. Plakao je do kuce, meni je pokvario sve planove, ali vise nikad nije divljao u prodavnici. Izvini na dugom postu, bez namere da te uvredim, resavaj uzroke, a ne posledice. Srećno.
curice
(trazim informacije)
19. јун 2012. у 17.59
NIje truli zapad uopste tako los kada je vaspitanje djece u pitanju. Budi sigurna da će ti ovdje mnogo lakse biti sa djetetom koje ima problematično ponasanje, nego sto bi bilo bilo gdje drugo.
Ja jako mnogo saradjujem sa psihologom u skoli u koju idu moja djeca. One imaju posebne potrebe, ali idu u redovnu skolu.
Ovo ti kažem zato što sam, ustvari, ODUSEVLJENA kako ti strucni ljudi rade sa djecom i na kakve fenomenalne nacine im pomazu da prevazidju probleme. Pricam o zdravoj, pametnoj djeci, poput tvog djecaka, koji se „zaglave” u nekom periodu svog malog zivota i ne mogu se „otkaciti” bez konkretne pomoći.

Jedini „problem” za nas imigrante jeste sto je način komuniciranja sa tim osobljem malo drugaciji nego način na koji smo mi navikli, pa to treba skontati, ali kad naucis kako s njima saradjivati onda zaista možeš da dobijes OGROMNU, OGROMNU pomoć, jer veliki broj njih zaista zna šta radi.
Najveci problem koji nasi ljudi prave je sto ili ignorisu te ljude i postave se prema njima kao da oni nemaju pojma, pa samo pravdaju svoju djecu i svoje postupke, ili pak odemo u drugu krajnost, pa prostodusno i iskreno (kakvi kao narod jesmo) ispricamo i preuvelicamo naše probleme, pa nam bukvalni Ameri odmah prisiju i sto jeste i sto nije i još nas uvale u probleme.

Ono sto bih ti ja posavjetovala jeste da sama, na tvoju inicijativu, zakazes razgovor sa skolskim psihologom ili logopedom ili special ed teacherom (ovo je, valjda, defektolog).
I dodjes na razgovor sa SAMO JEDNIM PROBLEMOM, da se kao sa njom posavjetujes, jer si malo zbunjena i ne znaš kako da reagujes.
I onda ispricas neki dogadjaj, npr, da je rekao ruzne rijeci nekom djetetu, pa su se roditelji uvrijedili i sl, i ti sad ne znaš šta da radis i šta da kažeš svom djetetu, a šta roditeljima drugog djeteta.
Ti, ustvari, dolazis, jer TEBI treba pomoć koja se tiče tvog djeteta.
Ne pricas kako se to UVIJek DOGADJA, nego se tad dogodilo i TI trazis pomoć i savjet, jer TI nisi znala kako da postupis.
I onda pustis nju/njega da prica i da ti da savjet šta da radis.

Zakazi odmah sledeći sastanak s njom, pa da joj ispricas nakon nekog vremena šta se dogodja i kakve su promjene.
Nemoj pominjati da se udara, bar ne u prvom susretu, jer su ovdje jako osjetljivi na to i odmah će pisati da je agresivan.
POslije ćeš vidjeti kakva će ti saradnja sa njom biti.

Ja mislim da bi ti bilo jako dobro imati nekoga sa kim ćeš moći to dijeliti, jer kao sto ti je teodora rekla, to je prilično dugacak proces odvikavanja od takvog ponasanja. Uz to, saradnjom sa skolskim psihologom si i dijete zastitila od eventualnih kazni, jer niko ništa ne može da ti kaže, uvijek možeš da odgovoris da si razgovarala sa psihologom o tome i da VI ZAJEDNO radite na tome da se takvo ponasanje PREVAZIDJE.

Nemoj se sekirati, ima puno metoda da se takvo ponasanje kod djece promijeni. Jako puno metoda, ali neće se promijeniti samo od sebe.
Ne bi vjerovala kakva je divljakusa bila moja kcerka, ali u pravom smislu rijeci-vristala, valjala se, grizla ljude, cupala...pa se nadjose strucnjaci da je svemu tome oduce.
Samo nemoj ignorisati problem, i nemoj da te bude blam traziti savjete i pomoć. Nije istina da svaki roditelj sam zna šta treba i kako treba sa djetetom. Ima toliko mnogo razlicite djece, i bezbroj je roditelja koji ne znaju kako da im pridju i kakve metode da koriste. Samo sto veliki broj ljudi to krije i neće o tome da govori.
Hajd, srećno ti, mene bas danas krenuli ovi dugacki traktati na Serbiancafeu...:)))
Gala06
(......)
21. јун 2012. у 05.00
special ed teacherom (ovo je, valjda, defektolog).

-----------

Da, između ostalog. Kod nas defektolog može biti specijalni nastavnik,kao i deciji terapeut, ABA terapeut(ako je zavrsio edukaciju za taj program), senzorni terapeut, okupacioni, reedukator psihomotorike, itd... zavisi gde se zaposli.
 Коментар Запамти ову тему!

Looking for Chakra Necklaces and Bracelets?
.