Дискусије : Родитељи

 Коментар
„Nisam je dovoljno tukla”
LeaDiKaprio
(shumska)
26. март 2012. у 23.48
Ovo sam čula pre neki dan kako je majka jedne moje prijateljice u sali rekla za svoju cerku.

Nije mi prvi put da čujem da neko tako nešto kaže, ali ovaj put mi je bas tuzno zazvecalo u usima. Možda zato što je moja prijateljica jedna divna osoba i sto su batine poslednja stvar koja bih rekla da joj nedostaje. Sudeci po njenoj majci, rekla bih takođe da se dobro potrudila da joj cerki batina ne zafali.

Bas mi je taj izraz „nisam ih dovoljno tukao/tukla” pravo tuzan. Ja i kad sklopim oci biće mi zao što se nisam naljubila svoje dece, a cmacem ih svaki dan.

Ne mogu da razumem da neko tako nešto može da kaže za svoje dete.
Gala06
(......)
27. март 2012. у 05.43
Ajde, bre, Lea, nemoj da dajes ideje onom Mravnjaku. :P
Azdaya
(bedno piskaralo)
27. март 2012. у 12.27
hahahaha! gala genije! al me nasmeja od ranog jutra :o))
zg7666
28. март 2012. у 04.49
Svaka cast Lea. Imam nešto za tebe, pa ako ti se da pogledaj: http://www.unpluggedmom.com/

i https://www.youtube.com/playlist?list=PLB3F2CF45EEB95C80&feature=plcp
LeaDiKaprio
(shumska)
28. март 2012. у 09.19
Ajde, bre, Lea, nemoj da dajes ideje onom Mravnjaku. :P
-----------------------

Tuzno je to, Gala, tuzno i pretuzno. Da jedan otac ima za uzor Damira Dokica kao oca za primer. To ti je isto kao da cenis Hitlera kao dobrocinitelja i humanistu.

A taj isti Damir Dokic je rasturio porodicu, javno brukao cerku svojim debilskim ispadima, pljuvao ljude ovde u Teniskom Savezu Australije, ljude koji su ih oberucke docekali kada su kao izbeglice dosli iz Slavonije. Sto je najgore oterao je cerku u duboku depresiju.

Ko nije preziveo ne zna koliko duboko ide rana i koliko boli do neba razdor sa rođenim ocem. Mene nebi cudilo da se Jelena navukla na neke droge ili da se ubila. Ta cura je hrabra kao kamikaza i vatreni borac kao Kraljevic Marko i ko zna dokle bi dosla da je otac nije upropastio svojim bolesnim ambicijama.

Verujem da je Damir jedan od onih koji sedeci i podrigujuci od mlakog piva polusvetu sa kojim se druzi onako sa uzdahom kaže „nisam ja nju dovoljno tukao”...
kriska
(Kakve su ti misli, takav ti je)
30. март 2012. у 07.33
Ja bih te roditelje koji biju decu zavezala za banderu i dala bih deci kamenje da ih gadjaju, da ih samaraju i sutiraju.

Pre neki dan kupujem neke sitnice na trafici, kad na ulici čujem dete vristi, a majka joj pomahnitala i dere se ulicom, samara malu devojcicu, pa nema joj ni 5 godina koliko sam mogla da procenim.
Ja se ukocila, sokirano gledam i ne mogu svojim ocima da verujem, srce mi se steglo, a ni reč ne mogu da progovorim.
Jedan covek poceo da vice:
„Ej bre zeno, jel si normalna, ubi dete!”
a ona mu samo odbrusi:
„Gledaj svoja posla!” ono dete i dalje vristi, a majka joj kaže:
„Tek ćeš ti da vidis kad stignemo kuci!”
Ljudi, ja sam se jedva dovukla do kuce, ceo dan mi je bilo loše i ne mogu iz glave da izbacim tu sliku.
stef
(zgubidan)
30. март 2012. у 13.30
Tucite svoju decu čim pocnu da lice na vas.

Zavrsen citat ( za ove dusebriznike sto misle da sam to ja smislio)
Gala06
(......)
30. март 2012. у 15.24
Nemojte živeti sto godina, jer će vam deca tada imati po 70 i 80 godina, i tek tada necete znati šta da radite s njima

Citat( nije moj, nego od onog Stefovog)
LeaDiKaprio
(shumska)
01. април 2012. у 10.09
Eh kad bi on još znao od koga je...
stef
(zgubidan)
02. април 2012. у 12.18
mene su tukli, takva su vremena bila, ja sam morao da naucim. Tako da ja znam koga citiram.

To se sad promenilo da neuka deca odrastaju ( da ne gresim dushu, samo oko 80%) Ima i ove dece sto su prirodno motivisana pa uce i rade.
zg7666
03. април 2012. у 17.57
Da li ti na kraju opravdavas to što su te tukli??
stef
(zgubidan)
04. април 2012. у 00.42
ma jok.. to je odraz nemoci,ali šta da radim, iz ove koze ne mogu.
zg7666
04. април 2012. у 06.33
Da, slazem se apsolutno... i zao mi je sto si prošla/o kroz takvo šta.

Nadam se da ti drugacije postupas sa svojom djecom ili ćeš postupati...??
stef
(zgubidan)
04. април 2012. у 08.34
ma to ti kažem, biju me deca.
zg7666
04. април 2012. у 17.00
ihhh.. pa ko ih to nauci, sram ga bilo!?!?! Kolika su djeca :)
kevin
15. мај 2012. у 23.20
Pa ima slučajeva gde je dobro upotrebiti disciplinu udarom,samarom .a to je kad je dete dovoljno staro i ima kapaciteta da zna šta je dobro i šta je loše .ali pod pritiskom drugova i dalje nastavi da radi loše za sebe .
Naprimer dete je negde ranih godina i pocme da pusi Marihuanu bez razloga koliko mu ti puta reces ne pusi ono tera svje . U tom slučaju mu treba zveknuti samare da ga osvestis .
Moja drugarica nasla Marihuanu u sina u rusaku i pitala ga dali pusi naravno on kaže ne. Dobro ona ga ostavi na miru vrati cigar u Rusak koda nije ništa bilo objasni mu koliko je opasno pusiti i da je biljka marihuane geneticki altered tako da marihuana je jako opasna .Donese mu literaturu da cita da marihuana ubija mozdane celije itd .Sin ništa pravi se mangup i mama ponova u Rusak kad tamo ponova Marihuana . Ženi dosadi pa kad je pocela da samara nije znala
Kako da prestane .Elem tome njenom sinu je sad 24 godine manuo se marihuane i ja ga pitam šta ti bi pa si se trsio Marihuane on mi rece strah od keve.Veli mi da mu samari i dan danas zvuje u usima .Pitam ga dali si ljut na kevu Decko veli ne jer sam ZASLUZIO batine . Bio sam se ufatio lošeg drustva i zanemario skolu .taj decko je CA sad . Batine su ponekad iz Raja izasle ako svi drugi metodi su iscrpljeni i dete se i dlaje pravi mangupira i neće pravim putem
dukic1985
(Sve)
16. мај 2012. у 08.52
Pa ne vidim o cemu tolika polemika oko discipline batinama. Pa ako je toliko stetno istuci dete kada debelo zasluzi, onda svi nasi preci, roditelji, a i mi, bi trebalo da smo nenormalni. Svi su oni primali batine redovno. To je bio jedini način za disciplinu tokom celog sveta dok nije dosao ovaj novokomponovani zapadni sistem koji kako vidimo svi čini velika cuda. Ali eto šta im fali danas? Šta je to danasnja generacija koja ima sve i koja je zasticena od države da ga roditelj ne sme da bije, šta je to ona bolja? Samo je gora i ništa vise.

Zamisli državu bez policije, ili državu sa policijom koja ništa ne sma da uradi. Svako bi radio ono sto želi bez brige za posledicama. Svaki mogući filozof je pisao o tome, i o vaznosti prava i postovanju istih.

Isto se može primeniti i u kuci. Zamisli dete koje ne zna za autoritet. Zna da može da radi šta god hoće jer nikakva posledica ga neće pratiti. Pazi, ja ne mislim da treba ubiti Boga u detetu, ne pricam sad o nekim sadistickim metodama i autoritetskom rezimu. Jednostvano želim da kažem da dete mora da zna da ima neka sila iznad njega koja će se pobrinuti da mu da posledice po zasluzi. Ja sam primio par puta batine u zivotu ali sam bio i zalsuzio. Isto tako danas sam zahvalan roditeljima sto su tako postupili, jer sam bio mlad i glup a mislio da znam sve na svetu. Dok si mlad i kod roditelja, treba da postujes njih. Njohova duznost je da te izvedu na pravi put, a ti posle radi šta želiš.

Danas deca imaju sve i nisu zadovoljna. Ako im kažeš NE na neki njihov zahtev odma pocinje kriza jer su navikli da im se sve da. Umazena i bezobrazna su. Ja to odlično primetim jer sam odrastao u toj tranziciji.

Nekad su i profesori mogli da upotrebe te iste metode ako je bilo potrebno. Danas naravno se o tome ne sme ni cuti. Zato danas ucenici skacu profesorima za vrat, samo sto im se ne poseru. Nikakvo postovanje. I tome sam bio svedok jer sam bio u tim istim ucionicama pre desetak godina.

Isto tako često bude da dete koje se ne plasi se i ne stidi ničega. A dete koje se ne stidi bas ničega ne vodi ničemu dobrom.

Sad će naravno neki reći da se dete treba na vreme peglati dobrim vaspitanjem i da se vodi na pravi put rečima a ne batinama. Ja se slazem sa tim 100%. Samo sto neka deca su prirodno mirnija i poslusnija a druga ne. Nekima čak i batina ne pomaze. Nekima ne treba ništa ni reci sami će postupiti onako kako treba. Sve zavisi od osobine deteta, jer svako je na svoju ruku razlicit. A onda dolazi i vaspitanje. Majka mi ima obdaniste i u to mogu da se uocim svaki dan. Neka deca se ne plase ničega. U početku ako mu kažeš polako 2-3 puta, i ako te ne poslusa šta onda. Ako malo viknes na njega, malo će se uplasiti. Ali kad skonta da najgore sto može da mu se desi jest da viknes na njega, e posle toga si na...ao da izvinete. Ima isto ona metoda, oduzmi mu igracke, zabrani mu ovo ili ono, izdvoji ga u cosak, itd. To pomaze sa nekima dok sa drugima je samo pitanje kad će „kazna” da se zavrsi da izadje iz coska i nastavi kako je i poceo, jer nagore sto će mu se desit je da zavrsi u „cosku”. E u takvim slučajevima treba da popije batine pa će sledeći put razmisliti šta će i kako će. Ja kad sam primio jednom batine sa prutom, sledeći put je samo bilo dovoljno da mi majka pokaze prstom u taj isti prut da skontam da trebam da se povucem.

Sve u svemu, ovaj novi sistem disciplinovanja je možda vise „humaniji” ali ne funkcionise sa svom decom i tako da ne može se ni primeniti svima. Isto tako, taj sistem nije ništa doprineo posebno. Ja ne vidim po cemu su danasnja deca (koja su vaspitana po danasnjem sistemu) bolje vaspitana ili manje umazena. Manje postuju roditelja, a zatim i svaku vrstu autoriteta. Ne zaboravimo da ljudi koji su nas vaspitali su vaspitani starim metodama. Uzimajuci u obzir da batina može da poremeti dete, da postane agresivan, da bude psihopata, ubica ili šta znam (sve što se danas prica), pa onda 70% ako ne i vise od naših roditelja bi trebalo da su „poremeceni”. Kako su onda uspeli da nas dovedu na pravi put?

Ja razumem da država stiti decu od toga, jer na zapadu je mnogo slučajeva gde roditelji „abuse” decu. Svasta se čulo. Ponekad bude silovanja sa strane roditelja, neki tuku tek da bi njihovu agresivnost istresli, itd. U tim slučajevima naravno da roditelja treba kazniti. Ali koliko slučajeva ima takvih da se pravilo primeni za sve, da postane da se ne sme dici ruka na dete nikako. Pogotovo sto to isto dete ZNA da ga pravo brani, jer u skoli to nauci, jer vidi na TV-u reklamu gde nude broj telefona da nazoves ako si žrtva „zlostavljanja”, a za dete je zlostavljanje čim dignes ruku na njega ma koliko god ono to zasluzilo. Dakle roditelju su ruke vezane da gleda kako mu dete ide krivim putem a on može samo da blabece po celi dan , na šta će se dete naviknuti sa vremenom i s'tim postupati kao da roditelj i ne postoji.

Mora se znati za neki red i postovanje, pa makar morali doći do toga i naj nepozeljniom metodom.

dukic1985
(Sve)
16. мај 2012. у 09.01
Neki roditelji misle da ljudi koji biju decu ne znaju da ih vaspitaju, pa misle kako su oni bolji jer njihova deca su lepo vaspitana bez batine. Ne kontaju da ima tu i sreće jer je se dete potrefilo takvo sa tom osobinom, da je poslusno i mirno i da ne pravi „belaj”. Da nije sve u kucnom odgoju nego da ima to i kakvo je dete samo od sebe. Ne kontaju da neka deca se ne mogu vapsitati drugacijom metodom nego batinom jer ništa drugo ne funkcionise za njih. A to ne mogu da skontaju jer tako nešto nisu doziveli. Tako se upuste u kritike kako neki roditelji su ludi jer tako postupaju i šta ja znam. Veruj, ako je doslo do batine, onda su zivci izvuceni roditelju, a ako su izvuceni, velike sansu su da je pricao i ponavljao i koristio sve druge metode dok mu nije puk'o film.
kevin
16. мај 2012. у 21.48
Ti gore iznad svaka ti cast toliko si lepo sve to opiso da ti se lično zahvaljujem. BRAVO MAJSTORE Hvala još jednom,
dukic1985
(Sve)
17. мај 2012. у 11.19
Hvala na komentaru inzad.

Zaboravio sam da navedem iznad da ne treba samo kaznjavati dete. Treba znati i nagraditi kad zasluzi. Vecina ljudi samo zna da kritikuje kad nešto nije u redu, a ne zna da pohvali dete kad učini nešto dobro. Pohvalom i nagradom će biti vise sklon da ponovi te iste. Ma da kao sto kažem, kod neke dece nema vajde.
kevin
17. мај 2012. у 15.42
Hvala gore iznad slazem se upravo tako ako je dete dobro nagradi ga . Ne smemo reći da svako dete zasluzuje batine .deca koja odbiju bilo kakav savet i svi drugi nacini discipline ne vrede onda zbog bezbednosti deteta idrustva oko sebei drugih skole itd . treba da se upotrebe batine. Inače ako se i tu propusti dete će postati drogas,lopov, ubica ,itd. i Policija će biti jako ostrija i grublja kad ga hapse .jer imaju i pistolje pendreke i rebra će brze pucati i nisu mu bas roditelji da mu se i poslje batina sazale .

Opet da shvatimo mi koji smatramo ako je dete zasluzilo upotrebi batinu ako su svi drugi metodi iscrpljeni. U isto vreme govorimo za decu koja saradjuju i daju se disciplinovati i nisu opasnost sebi ni nikome oko sebe.NE UPOTREBLJVAJ batine.

eto toliko. nadam se da je moj test bio balansiran i oni koji su naveli da nikada netrebamo disciplionvati dete koje zasluzi batine će doći k sebi i razumeti razloge batina.
megi35
(Eurokrem +Plazma=Palačinka)
14. јун 2012. у 08.28
Sa zakašnjenjem potpisujem sve Dukic1985 postove, od prvog do poslednjeg !!!

E da neko to lepo i rečito, na jednostavan način objasni, kada već nisam ja stigla :-)
 Коментар Запамти ову тему!

Looking for Tassel Earrings?
.