Дискусије : Родитељи

 Коментар
Gradivo 9-tog razreda u Ontariju - genocid
ruzica
18. март 2012. у 14.53
Moja cerka je deveti razred u Torontu/GTA. Iz geografije imaju poglavlje o genocidu - i u glavnoj ulozi je Srbija iz poslednjih ratova. Takođe se u toj lekciji spominje i njeno prezime, da stvar bude još gora. Srbi su predstavljeni kao genocidni prema muslimanima. Ona još nije imala te lekcije (tako da ja ne znam šta im tačno govore), ali jesu deca (njeni prijatelji) u proslom semestru, a i neke odeljenja koja uce geografiju u ovom semestru. U toj skoli je puno Kineza, a odmah zatim Iranaca (muslimani).

Moja cerka je ponosna Srpkinja, iako je rođena u Kanadi. Već dva puta mi se zalila posle tih lekcija iz geografije, da je deca na hodniku presrecu (njeni prijatlji, ukljucujuci i Irance i ostale muslimane) i komentarisu te lekcije u stilu „kakvi ste vi Srbi” itd. Nju to strasno nervira, a ne zna najbolje da odgovori na te verbalne kritike te dece. Nema ona neke probleme sa tom decom tipa bulinga ili slično, jer je omiljena među decom i to brzo prođe.

Moje pitanje je šta ja treba da radim? Imam nameru da idem u skolu i protestvujem protiv tih lekcija, ali ni ja ne znam tačno koje argumente da upotrebim za ucitelja (ustvari za celu katedru geografije). Ili da idem pravo kod principala, i zaobidjem potpuno geograficare? Ni principala ne poznajem, jer je moja cerka tek posla u tu skolu u septembru.

Dodatno pitanje za ljude u Ontariju: šta se vi radili u ovakvim slučajevima?
Azdaya
(bedno piskaralo)
19. март 2012. у 23.01
ja bih pre svega i sebe i cerku upoznala sa svim alternativnim (u nedostatku boljeg izraza) cinjenicama o srebrenici i uopste sukobu u bivšoj jugi - svrati na politiku i procesljaj malo, ima izvesataja i linkova i to ne od srpske strane, već od stranaca. a zatim bih naucila cerku da svaki komentar tipa „kakvi ste vi srbi” iskoristi za mini lekciju iz istorije potkrepljenu gore pomenutim linkovima.

što se tiče tvoje zalbe, geograficare bih potpuno zaobisla, odmah bi tražila razgovor sa direktorom. ali ne bih nastupila kao da ga napadam (jer si onda automtski „bad guy”) već ono u fazonu - bas sam iznenadjena da se tako jednostrane price plasiraju, pa još ovde kod nas u kanadi, gde smo mi kanadjani poznati da uvek hoćemo da znamo obe strane medalje. pa ja sam imala prilike da čitam knjige scott taylora, pa da slusam (ne seceam mu se imena) bivšeg kanadskog ambasadora u jugi, pa i general mckenzie, oni malo u drugom i sirem spektru vide te sukobe tamo...„

da skratim pricu - vezbajte da se ne potresate zbog teme (jer im u suprotnom samo dajete municiju), već lepo cinjenicama i kontra pitanjima navedite vodu na svoju vodenicu. ja recimo kad god neko krene pricu o genocidu pitam prvo da li taj neko uopste zna definiciju istog. pa ako zna pitam ga kako onda objašnjava prezivele žene i decu, a ako ne zna malo ga poducim i suptilno nagovestim da se ne petlja u ono što se ne razume.
ruzica
20. март 2012. у 08.49
hvala, odlične ideje.
ljiljana
20. март 2012. у 15.07
Evo ti odličan link od Lewis McKenzie vezan za Srebrenicu, originalno objavljen u Globe and Mail 2005 godine.

http://www.srebrenica-project.com/hol/index.php?option=com_content&view=article&id=10:the-real-story-behind... rebrenicalewis-mackenzie&catid=3:2009-01-06-17-56-50&Itemid=4

stef
(zgubidan)
20. март 2012. у 16.07
a usput možeš da trazis od discrict school board-a da se knjiga revizira i da se samo potvrdjene cinjenice koriste.
ruzica
21. март 2012. у 19.57
ovu temu sam poslavila i na „Emigraciji”, pa evo šta sam tamo napisala u vezi knjige i gradiva predvidjenog od strane Ministarstva obrazovanja. Ukratko - u knjizi nema ništa problematično, a i predvidjeno gradivo je na „liniji”, ali kako to ovi profesori (ne samo jedan) sa katedre za geografiju tumace na casu - to je u mojoj skoli problematično za mene.

„sad bas gledam knjigu i nema ništa o genocidu, niti je ta reč listana pozadu u referencama. ali govore u peacekeepers-ima - kao Kanada je bila cuvena po tome - i kako su sa keepersa (održavaca) mira presli na peacemakers-e, i gde su sve sluzili kao ”uterivaci mira„ i bukvalno ima 4 recenice koje kažu: ”The second mission was in Bosnia, in eastern Europe, starting in 1992. Here there was an existing UN peacekeeping force (including Canadians) but it was not nearly large enough to cope with the vicious conflict that was occurring. The North Atlantic Treaty Organization (NATO) organized a powerful military force to deal with the situation. Again, The Canadian Forces were involved in this effort.„ Ostalo je izgleda nadodano po odluci katedre, jer ima vise raznih profesora, ali svi propovedaju ”genocid„ koji su Srbi izveli. I moja sestricina je pre 3 godine bila deveti razred, ali u drugoj skoli, bukvalno 2 km dalje, i tamo nije bilo uopste bilo kakvih pominjanja Srba iz geografije. U desetom razredu uce detaljno I svetski rat, i tu smo opet u glavnoj ulozi, i detaljno nas izucavaju, ali ovaj put u pozitivnoj varijanti (bar u njenoj skoli je tako bilo).

što se tiče gradiva za 9-ti razred geografije - pominje se reč genocid/ethnic cleansing tu i tamo, ali ne za Bosnu - tu se zove ”civil war„ (gradjanski rat), a genocid je u Ukrajini, Somaliji, Ruandi, i pominje se holokaust.
http://www.edu.gov.on.ca/eng/curriculum/secondary/canworld910curr.pdf
” kraj citata sa „Emigracije”
stef
(zgubidan)
22. март 2012. у 23.16
Pa eto vidis, samo ti se kazalo, idi kod direktora i zahtevaj izvinjenje privatno i javno na casu tvom detetu, zato što izmišljaju itd
 Коментар Запамти ову тему!

Looking for Chakra Necklaces and Bracelets?
.