Дискусије : Родитељи

 Коментар
Da ili ne gurati dete?
mravinjak
(coban)
18. фебруар 2012. у 12.24
Moj sin je tek napunio 12 godina. Već ,malo vise od 4 godine trenira tennis,sport koji sam ja odabrao za njega. Nije ni napunio 11 godina kad su ga prebacili da trenira sa djecom koja su već u higschool ili gimnazjii. Dosta je visok i jak, ima snage i ja sam ga dosta gurao da trenira kad nam se da prilika. Napredovao je brzo i sad je u toj grupi dosta starije dece jedan od tri najbolja igrača. Izdvaja ga jaka serva koja je već izmerana kao 11 godisnjak oko 100 milja na sat. Jedan trener mi je rekao da ima najjacu servu u njegovom uzrastu u čitavoj USA.
On već odavno igra trunire i tu je samo OK, uspesan. Kad igra turnire sa decom od 16 ili 18 godina , igra jako dobro i ne osecam neki pritisak da on ima dok igra sa starjom decom.
Međutim ,kad igra sa decom 12 i ispod ,njegov uzrast , mi ga apslotuo ne možemo prepoznati.. Tamo gde bi treba da dominira on se potpuno izgubi. Djeca ako mu imalo pruze otpr, on odma se predaje. Prestane da se bori, ne koncentrise se, predaj se lako i zaboravi sve ono sto ga treneri naucili. Zadnji turnir koi je veoma lako trebao da dobije ,on se prredao već posle drugog meca. Ja sam izludio , Posle u svaclionici sam razgvaarao sa njim, i on mi izgleda potpuno izgubljen, ne zna gde je. To mu se ustavri desi ponekad, kad treba najviše da pruzi on se zaledi, i noge i ruke i mozak.
Olducio sam da ga više ne guram, da ga ne zovem na trening, da cekam da se on sam seti i odluci da me pita da ga vozim na trening. Međutim ništa se ne desava ,evo već treca nedelja. Ja ništa ne spominjem ,cekam njega da sam on odluci. Otisao sam i na trening i kad su me videli bez njega , svi su mi rekli da im nedostaje i šta se desava sa njim. Sve sam im ispricao u detalje,,,trener i druga deca mu već salju poruke da se vrati, ja cutim. I opet se ništa ne desava, on radije ode sa decom u park i izigra se.
Gde ja gresim? Da li da ge ponovo teram da ide na trening? Koliko dugo će ovo da traje? Ne želim da stane ovde jer iskreno on ima lepu karijeru u ovom sportu ispred sebe,samo ako on to odluci?
Kako da ga inspirisem da nastavi , , da ne prestane sa ovako lepim sportom?
Znam da ima roditelja koji su prošli ovo šta ja prolazim, pa volio bi mi da mi napisu. šta su oni preduzeli kad su bili u nedumici.
Azdaya
(bedno piskaralo)
19. фебруар 2012. у 01.23
„Ne želim da stane ovde jer iskreno on ima lepu karijeru u ovom sportu ispred sebe,samo ako on to odluci? ”

ti ne želiš, a jesi li razgovarao sa njim i pitao ga šta on želi?
mi ovde na netu možemo samo da nagadjamo i listamo ti hiljade razloga koji mogu, a ne moraju biti.
ne razumem samo odakle ti uopste ideja da se kao pravis lud i cekas da vidis šta će da se desi. porazgovaraj sa detetom, objasni mu svoje razloge zašto ti želiš da on nastavi i zašto ti mislis da je to dobro za njega, a onda ga saslusaj i pokazi da razumes njegovu stranu i podrzi ga u onome sto on odluci.
mravinjak
(coban)
19. фебруар 2012. у 10.05
Svaki dan sam razgovarao o tome sa njim. A i on sa mnom. Dosta je bilo od mene,već 4 godine. Sve sto treba da uradi je da me pita ,međutim on ne reaguje. On cuti lezi na kaucu ,igra se igrica. Ja bih volio da on meni kaže, Cale . idemo li na trening ? ,to se ne desava.
Sad mene kopka to , šta ako on to apsolutno ne želi ( on kaže da želi da igra tennis) a ja ga guram. Ili još gore, šta ako prestane skroz i da mi posle nekoliko godina kaže ,a zašto me nisi gurao ,zašto nisi zahtevao da idem na trening i turnire.
Sad ti je biti ili ne biti, u park mu ne dam da ide da juri sa decom, koja bas i ne igraju ni jedan sport i nemaju obavaeza,a on to najviše voli.
Pantija
20. фебруар 2012. у 08.37
Sacuvaj me Boze ovakvih roditelja koji deci određuju cime će da se bave u zivotu, da bi sami mogli da ispune svoje ambicije da blistaju na teniskim tribinama poput Djokovica.
Pantija
20. фебруар 2012. у 08.43
Iz cele tvoje price isijava da ti uopstene ne poznajes svoje dete i da jedino sto o njemu znaš je brzina njegovog servisa. Ne znaš šta želi, šta oseca, čega se boji. Kakvi su njegovi snovi. Kako on vidi svoj zivot. Toliko si se uziveo u ideju o tebi kao ocu novog Noleta koji će roniti suze radosnice na Vimbldonu i brojati suske, da si propustio da upoznas svoje dete.
mravinjak
(coban)
20. фебруар 2012. у 15.16
Daj bre Pantija, daleko od toga sto ti pišes.
Ti ništa ne razumes o odrastanju dece u USA.
Azdaya
(bedno piskaralo)
20. фебруар 2012. у 18.02
ja uopste ne razumem o cemu ti pricas.
o cemu ti 4 godine pricas sa njim?

iz oba posta izbija samo tvoja zelja da ti dete trenira tenis. a on možda ne zeleci da te razocara ide linijom manjeg otpora pa se pravi da i on voli tenis, a eto čim si popustio detetu svanulo i koristi sto ga ne davis i ne teras.

razumem da hoćeš da mu stvoris neke obaveze i radne navike, a ne da ga pustis da landara po mall-ovima i parkovima, ali to se može uraditi i bez ambicija za bavljenje profesionalnim sportom.

to što 4 godine pricas s njim je ništa. šta, kao umorio si se? ima bre da pricas sa njim do 18-te, a i posle. ali da pricas u smislu razgovora (gde ćeš da cujes i razumes njega, a ne samo sebe), a ne da pricas u smislu jednostranog soljenja pameti.

mi tvog sina ne poznajemo i ne možemo da te konkretno savetujemo u smislu da li i kojim sportom i koliko treba da se bavi. na tebi je da ga upoznas i da ga naucis da donosi odluke i snosi posledice.

mravinjak
(coban)
20. фебруар 2012. у 19.18
kakvom ti profesionalnom sportu pišes bre, ja dete želim da se bavi ovim sportom , da mu je to obaveza. ovaj sport igras ceo zivot, želim da ima nešto bas tako, pa kad i bude 80 da može daixzadje na teren i igra tennis.
dobro si ovo rekla , pricaj sa njim do 18 mneste,,eto vidis da znaš nešto pametno da mi napises..e hvala za to
Gala06
(......)
20. фебруар 2012. у 22.13
I opet se ništa ne desava, on radije ode sa decom u park i izigra se.
Gde ja gresim?

------

Bas si ambiciozan roditelj. Ima na netu neki pravilnik, i tacka 10. u tom pravilniku kaže: Ne koristite decu za lečenje sopstvenih neostvarenih želja i frustracija
mravinjak
(coban)
21. фебруар 2012. у 08.57
Gala. ovo je Amerika bre, u parku neće ništa dobro nauciti ili videti. Park ne dolazi u obzir apsolutno.
Azdaya
(bedno piskaralo)
21. фебруар 2012. у 22.17
pa ti covece ni sam sebe ne slusas šta pricas, a kamoli dete!

„jaka serva od 100 milja/h”
„igra turnire”
„prebacen u visu grupu”
„ocekuje se od njega da dominira”
„ima karijeru u ovom sportu”

keve ti - ako ovo nije guranje u profesionalni sport, onda stvarno ne znam šta jeste.

usput si dosao ovde po savet, a kad nisi dobio onaj koji si prizeljkivao poceo si da se nastavljas. pa nije ni cudo sto ti je sin jedva docekao da mu se skines s grbace. ti bi možda trebao malo na „treninge” al ne tenisa već razmene mišljenja.
mravinjak
(coban)
22. фебруар 2012. у 06.52
AZDAJO,tennis se iga i bez profesinalnog sporta. imaš tennis u skolama, na fakultetu, u tennis klubovima,itd,itd, ti ne razumes tenis bre... tenis igrajui babe i deke od 80 godina,,tenis je ulazak u visoko drustvo, tenis je lep sport i najtezi sport posle boxa, samo da znaš da i ja tebe malo naucim. daj mi neki dobar savet ili ideju bre////
Azdaya
(bedno piskaralo)
22. фебруар 2012. у 11.30
savet si već dobio i to isti od sva tri diskutanta koji su se javili - ne leci svoje komplekse na detetu.

iz nekog razloga si se nalozio na tenis i mislis da će on otvoriti put tvom detetu u „visoko drustvo”, gde je iz svakog tvog novog posta vise nego ocigledno da je to tebi guzica zinula za „visinom”, dete ti se povinuje il da izbegne svadju il da ti se dodvori.

mravinjak
(coban)
22. фебруар 2012. у 14.44
azdaja nije tako, ti si isfrutrirana osoba
Tashka
23. фебруар 2012. у 15.41
Ako sa sinom razgovaras kao sto ovdje diskutujes nije ni cudo sto ga ne razumijes. Ti mnogo pricas, al slabo šta cujes.
mravinjak
(coban)
23. фебруар 2012. у 20.28
Taska , ja živim u Usa. ove se ne igra u parku ,park ništa dobro ne donosi,,,daj mi neki savet ,ne kritikuj me breeee...
jednaSosa
23. фебруар 2012. у 20.59

Ja se slazem da u S. Americi decu treba USMERAVATI (a ne TERATI na sport), jer se tako izgradjuje pored ostalog i socijalna inteligencija,i podloga za networking i slično.

Ali sam jako protiv toga kad ambiciozni roditelji ne znaju da odvoje svoju licnost od detetove.

Ja sam vrlo ubeđena da tvoj sin nema problema sa tenisom, već sa kime ga igra. A igra ga sa decacima i momcima mnogo starijim od sebe sa kojima nema zajednicki jezik niti ikakva zajednicka interesovanja. On im je možda dorastao po snazi ali ne i menatalno. Verovatno se oseca kao Alisa u zemlji cuda. On još decarac i deckic a verovatno slusa svasta od napaljenih pubertetlija.

Pusti dete da igra tenis ili neki drugi sport ALI SA SVOJIM VRSNJACIMA. Nemoj da mu unistavas detinjstvo, nikad ti to neće oprostiti.
mravinjak
(coban)
24. фебруар 2012. у 06.53
hvala ti puno( jedna) . o tome nisam razmišljao ... napokon neko normalan da me razume
stef
(zgubidan)
24. фебруар 2012. у 13.27
decu treba terati na sport. Isto kao sto ih treba terati da jedu zelenis i da spavaju dovoljno.

Koliko dece je upropasceno zbog premalog pritiska a koliko primera znate o bolesnoj ambiciji roditelja? ove druge mozete nabrojati na prste jedne ruke a svi samo o tome pricaju.A ova propala deca sto ih niko ne gura, to se niko ne brine.

Jedno je sigurno, kako god ispadne , dete će tebe da krivi. Kajacas se ako ga teras i ako ga ne teras. Bolje ga teraj, pa ako upali, možda bude depresivan a bogat umesto depresivan i siromah.

A da treba da pricate, treba. .cutanje nikom nije pomoglo.
mravinjak
(coban)
24. фебруар 2012. у 20.04
stef, ti me potpuno razumes, hvala ti za ovo. Doduse ja njega toliko ne teram, već ja ocu da on sam se seti kad ima trening ili mech.On kao naviko na mene . Ima potencijala ,ali nema zelje da napreduje. Sport igramo da pobedimo, ali kod njega to nije.
Zato se brinem , da li ga guram previse ili da prestanem pa cekam dok se sam ne seti. Međutim on se ne seca i još uvek cuti, već skoro mesec dana.
Videcu šta posle,ali neec ići u park i sedeti za tv satima i ništa drugo...To je lagan izgovor za lenjost.
PustaZelja
(i posle mene - ja)
27. фебруар 2012. у 14.32
Neka on odabere neki drugi sport kojim bi želio da se rekreativno bavi.
dukic1985
(Sve)
27. фебруар 2012. у 21.43
Evo da ti ja kažem, bas zbog toga sto imam oca kao ti koji je kroz isto prolazio. Gurao je i mene i moju sestru. Igrali smo po regionalnim turnirima ovde u Kanadi dok smo bili mladi (od 11-12 do 17-18 godina) a danas nam je 27 meni a njoj 22, i na kraju smo batalili to. Ne mogu reći da nisam imao neku presiju kad god bi isao na turnir, do duse sam zbog toga i napustio. Moja setra je duže igrala ali je i ona ostavila na kraju. Danas ne igramo vise kao sto smo igrali ali odem s'vremena na vreme sa drustvom ili sa sestrom u park na tenis radi rekreacije onako a i moja sestra igra u jednoj ekipi na fakultetu. Da ti kažem samo da ne znaci ako ti dete ne bude ekselovalo u sportu da će upropastiti svoj zivot i postati mafijas/drogeras i slično. Ja i moja sestra smo oboje na fakultetu, i birali smo sami svoje drustvo i evo ništa nam ne fali danas. Bitnije je to da sednes snjim i da ga savetujes o zivotu i da ga saslusas o tome šta on želi da radi u zivotu, kojim putem da krene i slično. Ja razumem da ti kao roditelj se plasis za njegovu buducnost, ali vise ćeš mu pomoći ako slusas šta on stvarno želi. Da ti kažem da guranje na silu nikom nije poslo za ruke. U ovom gradu poznajem mnoge naše familije koje su kroz slično prošle. Moj dobar drug recimo je bio među boljima od igrača i njega su isto gurali, danas ne igra vise ali je ipak uspeo u zivotu, ima svoj stan i auto i duplex koji iznajmljuje a ima samo 25 godina. Isto tako ima jedan covek kojeg poznajem prijatelj mojih roditelja koji je gurao sve svoje troje dece, i danas ni jedno od njih ne igraju. Ne može se ništa silom veruj mi. Silom samo mozete da se zavadite i da te zamrzi. Nekad je moj otac mene gurao a danas ja njega teram da se digne sa kreveta i da odemo malo prebacivati loptice. Dakle samo lagano, pricajte i savete mu pruzaj da izadje na pravi put, da ne skrene u najkriticnijim godinama (u pubertetu, kad stigne). A tenis, njegova brzina servisa i slično to su detalji. Tenis bi trebao da bude samo način da se zabavi da ima neku obavezu da se ne bavi samo glupostima, ali normalno da dete od 12 godina želi da skace sa decom svoga uzrasta i da igra igrice i slično, pa jedno je detinjstvo imat će kad se zezat oko racuna i problema. Pusti ga neka živi svoj zivot ali budi prisutan dovoljno tek toliko da ne skrene s'puta.
mravinjak
(coban)
28. фебруар 2012. у 07.49
Thanks dukic,,,lepo od tebe, neko da mi da savet sto je prosao kro isto.
Juče smo isli na trenig i jedan novi klub i zamisli sad, glavni trener je nas covek iz Bgd, koji je ujedno i doktor nauka i radi kao naucnik na jednom od najboljih fakulteta u USA.
Posle treninga kad smo se upoznali, prvo sto mi je rekao je da se mali boji da izgubi i da zato puno gresi. Kaže kad predje preko toga može da bude puno bolji nego je trenutno.
Slusaj, ja njega ne guram bas toliko extremno,već samo želim da on ostane u tom sportu , da bas kao i ti i tvoja sestra ima nešto i kad zavrsi fakultet ili bude se formirao.
Drago mije sto ti sad dizes caleta iz kreveta da udara lopticu .
Hvala puno.
Igra on i druge sportove ali ne organizovano. Tennis je sport koji trenira već 4 godine.
dukic1985
(Sve)
28. фебруар 2012. у 13.06
Samo ga ohrabljuj, i reći da nije bitno hoće li pobediti ili ne, važno je da se zabavlja (iako ti to ne mislis stvarno možda, jer naravno da želiš da pobedi kao i on sto želi), ali je bitno to kako on vidi kako ti reagujes na sve to. Jer recimo ako reagujes ljuto ili slično, on bas može imatu strah i presiju da te ne izneveri, a igra pod presijom psiholoskom i sa strahom ne funkcionise, ne može se opustiti i igrati slobodno, i zato gresi. Umesto recimo da mu kažeš kreci se brze, ukljuci mozak i slično, možeš mu reci nema veze biće bolje, nije kraj sveta, da vidi da ti stojis iza njega a da nisi protiv njega ili da si tu da mu presiju zadajes. Ja bolje igram sad 100 puta jer igram slobodno bez presije, dok sam igrao mladji sa ocem na klupi pored koji me pratio, drugacije sam to sve video. Sve u svemu sretno, ako bude zavoleo taj sport i bude sam tražio, možda jednog dana ga vidimo na TVu :)
mravinjak
(coban)
28. фебруар 2012. у 19.46
Tako bas i pokusavam. Veruj mi kad igra sa 18 ili 16 on igra super tennis.Njegove godine 12 i ispod se zaledi, ne mogu ga prepoznati i tad se naljutim.
Sad onmalo odmara,uci, ponkead tennis kad se seti( ja ga ne guram vise ,ne još uvek)ide u park sa decom ,,,ali to nije to. Ne znam kako će se odvijati, ja ću ga voditi koliko on želi. Problem je to što ne vidim kod njega tu pusti zelju da bude sampion.On bi samo da igra se,međutim nije to to. Ako trosim toliko na njega,želim ipak da vidim da i on želi da bude bolji ,da naprerduje,,,videcemo.On ima super visinu i lepo je gradjen,,samo ta zelja za pobedom,,,to mu manjka,,,Videcemo , možda se promeni,,,hvala ti još jednom
dukic1985
(Sve)
28. фебруар 2012. у 20.29
Što se tiče mog mišljenja, on igra mnogo bolje sa starijim od njega bas zato jer sto(u njegovoj glavi)oseca da nema šta da izgubi, jer po nekoj logici oni bi trebali da budu bolji od njega i dakle nije strasno ako izgubi od nekoga koji bi logicki trebao biti bolji od njega. Dakle igra opusteno jer nema šta da izgubi i zato igra dobro. Kad igra sa decom svoga uzrasta, onda je veca kompeticija jer oseca veću presiju da pobedi, i onda gubi. Kroz slično sam prolazio i ja. Kad sam igrao sa trenerima, bio sam odličan jer nema presija i straha da ćeš izgubiti, onda dam sve od sebe i to opusteno. Dok naprimer sam znao gubiti do mladjih od mene i koji ne bi trebali da me pobede uopste. Recimo pod presijom pravio sam duple greške na servisu i zbog toga sam najviše gubio. Mlad je on još, menjace se to. Možda bi bilo dobro da se druzi sa decom koja isto tako igraju tenis, bilo bi to dobro i pametno drustvo kroz koje bi dobro prosao što se tiče i tenisa i zivota. Moja sestra i dan danas ima prijateljice sa kojima je igrala nekada. Ma da kako ti kažem menjat će se to, pogotovo kad pocne letati oko cura i one oko njega videces belaja hehehe :)
Gala06
(......)
29. фебруар 2012. у 13.36

Sad onmalo odmara,uci, ponkead tennis kad se seti( ja ga ne guram vise ,ne još uvek)ide u park sa decom ,,,ali to nije to.
-------

Pa da li ti je bar malo drago sto dete uci? Ili nije bitno, neka ponavlja razred bitno je da ostvaruje tvoje snove i bude sampion.
mravinjak
(coban)
29. фебруар 2012. у 19.31
Daj be Gala, ako nemas šta pametno da pišes, ne javljas se ok///
mravinjak
(coban)
29. фебруар 2012. у 19.33
dukic, thanks, već ga jure neke starije curice sa kojima igra,on pojma ne zna o tome ,ali ja to vidim ,,,šta još da ocekujemmmm,,cuj cure,uff šta ću onda imati problem
LeaDiKaprio
(shumska)
07. март 2012. у 12.43
mravinjak, to ti je klasicna roditeljska dilema i niko od nas na nju nema ispravan odgovor. svi mi tapkamo u mraku i po principu „probacu pa da vidim kako ide” nalazimo svoj put kros sumu roditeljskih iskusenja.

ne obracaj paznju na maliciozne komentare, oni samo znace da te nisu dobro razumeli. koji roditelj ne želi svom detetu uspeh?? nemojmo da se lažemo i foliramo ovde.

druga stvar, iako je - verujem - Novak čitav zivot dragovoljno peezdio lopticu, verujem da je i on imao trenutaka kada mu nije bilo nidocega. u takvim trenucima treba znati kako da se motivises. možda je tvoj sin mlad da sam sebe motivise, možda mu treba neko da ga malo pogura.

ako si i ti taj sto ga guras - nemoj da se pomiris sa time da ćeš ga ti gurati (kao sto mi se čini da je trenutno stanje). ne znam da li si primetio da vrhunski sportista nije samo misici i kondicija, već je mentalna higijena veoma, VEOMA važna ako nije i presudna.

a bas mi se čini da u toj oblasti nisi mrdnuo ni zere. sadasnja taktika ti je malo bezveze, kao da se duris na sina. sto bi se durio? njemu treba motivacija a ne test („ako mu se svidja doći će sam”). jel vidis kako je to besmisleno? njemu nedostaje motivacija a ti ćeš umesto da mu je pruzis na njega navaliti još jedno breme a to je da se povuces potpuno i cekas ga da sam dodje da igra. KAKO DA DODJE DA IGRA KADA NEMA MOTIVACIJU???????????????

kapiraš?

ne znam da li znaš zašto se sportisti deru ko magarci kad dobiju poen i zašto imaju svaki svoj specifican pokret? to se zove „anchoring” i sluzi da poveze emociju (osvajanje poena) sa pokretom (recimo da je stiskanje pesnice). zašto? zato da bi kasnije u igri kada padne koncentracija ili motivacija, uz pokret (stiskanje pesnicom) dosla i emocija (euforija, miris pobede).

kako to tebi može da pomogne?

može tako što ćeš da pricas sa sinom da vidis šta ga motivise da igra tenis. recimo da je motivisan da bude kao Djokovic. ispitaj ga do u detalje zašto i kako. onda kada mu padne motivacija ponovi mu njegove reci. stavise, ako recimo idete na trening u 5, ti negde oko 4 pocni kao slučajno da pricas o Djokovicu i o tome zašto je tenis divan sport (rečima svog sina, normalno). videces da će biti kao bik na crveno da krene na trening.

takođe, kada bude pobedjivao, pitaj ga kako se oseca. smislite njegov „anchor”, njegov pokret. kada mu se ne ide na sport treba samo 2-3 puta da ponovi taj pokret biće promena da ne poverujes ocima.

znaci, mravinjak, durenje i testiranje ne pomaze i kontra je produktivno. support. to tvoj sin od tebe treba a ne taj attitude primadone (ne prilazim mu dok mi ne pridje prvi).

ako mu se neki put ne ide i hoće da bude „običan” - pa nije ni to smak sveta. ipak je on i u osetljivim godinama. ići će sledeći put.

ja da sam na tvom mestu sada u ovom trenutku pitala bih ga da mi prica o svojim pobedama i kako se osecao. navela bih ga da mi isprica sve o njegovim najmilijim i najtezim pobedama. pitala bih ga od njegovih drugara koji sede na doopetu ceo dan ispred monitora - koliko njih je dozivelo ovacije od strane publike i šta god da je već tvom sinu u pobedi najlepse.

kladim se da bi 99% njegovih games - potato drugara menjali mesto sa njim istog sekunda.
Gala06
(......)
07. март 2012. у 19.58
koji roditelj ne želi svom detetu uspeh??

----

Slazem se. Ja želim uspeh, ali njene(detetove) zelje/nade/snovi/planovi da se ostvare a ne moje (roditeljske).

Ja jednostasvno ne vidim da sin postavljaca teme ima iste zelje i snove kao njegov otac.

LeaDiKaprio
(shumska)
08. март 2012. у 00.13
Vidi Gala... Može da bude a ne mora da znaci. moguće je da je otac vise zagrejan za sport od deteta. A moguće je i da nije, ja sam pretpostavila da stvari stoje na najbolji mogući način (da dete hoće da se bavi sportom) jer u suprotnom šta ima da se prica.

Sa druge strane normalno je da je otac takođe zagrejan, pa nije mrtvo poovalo. Normalno da mu je stalo. Možda bi mogao malo da olabavi u smislu da ne navija da bi još vise pritisnuo sina nego da pomogne sinu da prevazidje problem. Da ga gura, ali da ga gura KONSTRUKTIVNO a ne samo da smiri svoje sumnje i strahove.
mravinjak
(coban)
08. март 2012. у 10.08
Hvala Lea/
Lepo je kad neko tako lepo komentarise i daje super pametnn savet.
Nisam ja manijak da guram dete tamo gde on ne želi. Danilce voli tennis ali nij to to, izgelda da ja volim vise od njega ili on nema toliko passion za sport kao ja.On to sve polagano radi i bez nerviranja. Sto je moj trener govorio dijamannt koji treba brusiti , brusiti i brusiti. Možda još on za to nije spreman ,i da li će ikada biti spreman da trenira sam a da ga niko ne gleda i da bude tamo gde treba, da bude pri vrhu a ne samo prosecnost.
Jedno je sigurno, on će ga igrati i on ga voli i ja neću tek tako lako odustati i napustiti ga.
Pa da mi posle bude zao i da se zalim ,zašto nisam gurao još koju godinu ...
Sigurno je da neće u park i gubiti vreme sa decom koji nemaju nikakave obaveze,a on mi to izgelda jako voli, kao sva deca.
Pozdrav i puno hvala,samo pisi, daj još koju dobru ideju.
Gala06
(......)
08. март 2012. у 13.36
Lea, pa ne znam zaista šta da ti kažem.

Šta tebi ovo govori?

-Danilce voli tennis ali nij to to, izgelda da ja volim vise od njega ili on nema toliko passion za sport kao ja.

-Sigurno je da neće u park i gubiti vreme sa decom koji nemaju nikakave obaveze,a on mi to izgelda jako voli, kao sva deca.

-Ima potencijala ,ali nema zelje da napreduje. Sport igramo da pobedimo, ali kod njega to nije.

-On cuti lezi na kaucu ,igra se igrica. Ja bih volio da on meni kaže, Cale . idemo li na trening ? ,to se ne desava.

-Sad ti je biti ili ne biti, u park mu ne dam da ide da juri sa decom, koja bas i ne igraju ni jedan sport i nemaju obavaeza,a on to najviše voli.

-Sad onmalo odmara,uci, ponkead tennis kad se seti( ja ga ne guram vise ,ne još uvek)ide u park sa decom ,,,ali to nije to.
(pazi decko uci za skolu, ali eto nije to to)

Od svega sto je doticni napisao ja, iskreno, jedino mogu da razumem i postujem ovo:

Sad mene kopka to , šta ako on to apsolutno ne želi ( on kaže da želi da igra tennis) a ja ga guram. Ili još gore, šta ako prestane skroz i da mi posle nekoliko godina kaže ,a zašto me nisi gurao ,zašto nisi zahtevao da idem na trening i turnire.
LeaDiKaprio
(shumska)
08. март 2012. у 19.05
Gala, sve sam ja to videla. I ni meni nije zvucalo preterano privlacno. Mislim da onaj deo kada pustis dete da o sebi odlucuje samo kod ovog oca nije nas izbrusen. Neki put treba deci „dozvoliti” da naprave neke „greške” jer će iz tih „gresaka” neko nauciti.

Ako su bile greške naucice dete, a ako su bile „greške” nauci će roditelj.

Stvar je još komlikovanije ako je dete za nešto talentovano. Ajde ti sad kao roditelj pusti da to prođe tek tako.

Za neku decu treba da prođe vremena da shvate šta hoće u zivotu. Za izrazite talente za bilo šta najcesce od malih nogu nema nikakve dileme. Sportisti čak pre 10-te budu totalno okupirani i treniraju od jutra do sutra.

Takođe ima dece koja imaju talenat ali nemaju volju. Ovo je za roditelja najteze, jer ako nije za sport - nije važno, a ako jeste i samo tenira - roditelj samo treba da bude sofer. Kada je dete talentovano a „lenjo” to je zapravo zeznuto jer šta raditi u tom slučaju? Da li da „guras” sto kaže ovaj otac ili da pustis?

Kao sto sam već objasnila mislim da je najbolje poraditi na tome da dete to hoće. Znaci umesto da kažeš „hajdemo na trening” ili (još gore) da ga odvezes bez pitanja, treba podstaci u njemu taj deo koji nedostaje (volju). Ako može, a ako ne može - ne može.

Pa ne mogu da zamislim Djokovica da ga tata tera da ide na trening?? Pre će biti da ga dovlace kuci sa terena („dosta je bilo, odmori malo, ajde da jedes nešto”).

Na zalost, bez te zarke zelje nema vrhunskog sporta...

Ono na cemu ovaj otac treba da radi je cinjenica da detetov zivot zavisi od deteta, a ne od roditelja. Odluke o sopstvenom zivotu donosi DETE a ne roditelj.

To u slučaju da nezno gurkanje u zeljenom pravcu ne donese rezultate.
mravinjak
(coban)
09. март 2012. у 19.51
Bas tako Lea, neko ima talenat a nema volje za trening.
Nisu svi kao Novak, doduse ja bih volio da je moj sin kao on jako, zaljubljen za tennis i da sa zeljom ceka svaki trening i svaki mech. Međutim on nije takav. Zato me to nervira, ima on telenat a naivise fizicku super gradju da bi mogao nešto da uradi u ovom prelepom sportu.
Zato ja sve pokusavam, dajem mu sansu , pokusavam ga inspirisati pricama ,čak i izmišljam,,,međutim on to ne pokazuje. On zna tačno kad će u park da igra americki fudbal sa drugarima, a tennis i kad ima sanse da igra ,ja ga još uvek moram posecati i nagovarati da bi isao na trening.
On je tek navrsio 12,e sad ima vremena da se i ti proemni. Možda sam ja nestrpljiv ali bre ,nema sanse da ga ispustim i da sad prestanem zauvek. Mislim ipak da će se sve promeniti za godinu ili dve ili caki tri , kad on sam primeti koliko može da napreduje i koliko je trening važan .
On nema pobednicki mentalitet nikako ,čak odma se opsuta ako ima malo jači otpor od svog protivnika i to me najviše muci. Daj bem ti ,makar pokusaj , ne predaji se tek tako. To mene najviše muci,,,dali će se tu ikad promeniti.
Sad ,on je dobio dosta turnira ali on pojma nema koliko može da napreduje niti to razume ili se pravi da ne razume ili mu je teško da razume. Iako mu treneri i saigrači predvidjau lepu buducnost,,ali sve redom, nadam se naboljem..
Lea ti si super, obozavam kako lepo pišes i razmišljas. Hvala ti puno.Kao da si prošla nešto slično.
LeaDiKaprio
(shumska)
09. март 2012. у 21.18
mravinjak
Lea ti si super, obozavam kako lepo pišes i razmišljas. Hvala ti puno.Kao da si prošla nešto slično.
-----------------------------------------

You've got me there... :)

Podsecas me jako na mog oca, posto je on izabrao sport za mene. Za koji sam bila talentovana, VEOMA talentovana. Ne samo da sam bila talentovana nego sam postigla rezultate na svetskom nivou.

Ja taj sport nisam volela... Svaki trening bio je mucenje, manje ili vise. Čitavo moje detinjstvo bilo je podređeno tom sportu. Dok su se druga deca igrala u parku, ja sam trenirala. Ja potpuno razumem tvog sina.

Kada su stigli uspesi, pobede i priznanja oni su mi samo pomogli da ublaze bol treniranja nečega sto jednostavno nisam volela.

Danas nemam vise nikakvih dodirnih tacaka sa tim sportom. Duboko u sebi jedva sam docekala da ostarim: da prestarim za sport i da KONACNO mogu da donesem SVOJU odluku.

Mada eto, sada kada je mnogo vode proteklo Dunavom, ja mogu da vidim koliko je dobrog meni bavljenje sportom donelo. Mnogo, mnogo benefits koje je moj otac od početka znao a ja nisam imala pojma (bila sam previse mlada da skontam i previse zauzeta borbom sa sopstvenom mrzjnom sporta, treninga, svega u vezi toga). Meni ponude i dan danas stizu da treniram ali ja sam na to stavila tacku.

Sa jedne strane ja jesam postigla uspeh, proputovala svet, stekla mnogo prijatelja, itd itd. A sa druge - to nije bio MOJ izbor. Ne možeš da zamislis koji je ovo killer. Verujem da je od deteta do deteta drugacije, meni je recimo to mnogo znacilo.

Pošto ne možeš jedan zivot da živis dva puta ko zna kako bi to sve islo da sam izabrala nešto drugo. A htela sam, imala sam ja mnoga interesovanja koja zbog intezivne posvecenosti sportu koji je otac za mene odabrao jednostavno nisam imala vremena da odradim. Plus sto nisam imala podrsku nizasta drugo, moj otac je čak u sličnom fazonu govorio o mojim drugim interesovanjima kao sto ti pricas o tvom sinu i odlasku u park, fudbalu, itd. Najgora stvar koju detetu možeš da uradis je da mu kažeš da su njegova interesovanja bezveze, nisu interesantna ili da ti imaš neka bolja.

Ti kao roditelj moras da budes svestan da je odluka o sinovljevom zivotu NA SINU a ne na tebi. To sto ti „nećeš da dozvolis” ovo ili ono - pa sin ti se ne drogira ili puca u ljude po benzinskim pumpama pa da moras tako drasticno da upadnes u njegov zivot i preuzmes kontrolu.

To je ta fina linija koja nije obelezena i svaki roditelj radi na osecaj dal je presao crtu ili nije. Hoću da kažem postoji linija koja od pomoći roditelja i podrske prelazi u nametanje roditeljske volje i ne slusanja šta covek o cijem se zivotu radi ima da kaže na tu temu.

Moj otac je presao tu liniju. Ja ti iz dubine duse porucujem da ne ponovis tu grešku. Skupa je. Skupa je u pm. I sto je najvaznije: it's not worth it.
Gala06
(......)
10. март 2012. у 15.02
Mravinjak, pa zašto tu tvoju energiju ne usmeris na americki fudbal kad već to tvoje dete voli?
mravinjak
(coban)
10. март 2012. у 18.55
Gala, vek ameirckog fudbalera traje 3 godne na average.
Vek tenisera traje čitav zivot.
Ja sam sportista, igrao sam i profesionalno nekoliko sezona ,ali zaradjivao sam od sporta skoro pola mog zivota.
Moj sport fudbal nisam želio moj sin da igra. Tennis je sport koji bi trebao da se uvede u sve naše skole u Srbiji. Najtezi sport posle boxa ,ali za mene i najlepse.
Lea , hvala ti puno, odma sam ja primetio kako ti pišes da si prošla kroz nešto slično .Kod mene je bio drugaciji slučaj, ja sam volio trnenig i utakmice , ali ja nisam imao nikoga da me pogura ili da mi da savet,kako i šta i u najtezim trenutcima. Ti znaš koliko to znacu u vrhunskom sportu. Zato ja stojim iza mog sina,ima on u sebi nešto sto deca njegovog uzrasta nemaju,nešto što se ne može nauciti ili dobiti treniranjem...To je njegova gradja i njegova snaga,,,Još samo da ima moje srce i passion za sport ,siguran sam da bi daleko dogurao.
Ali bilo kako i šta uradi, tennis će da igra sve dok ja mogu da ga kontrolisem. Posle je do njega, ako želi da napreduje ili ne .
Inače super uci i tu sam zadovoljan..Thanks!!!
Avlija
14. март 2012. у 14.00
Teško vama I vasoj deci! Vise puta čitam neke postove jer prosto ne mogu da verujem šta čitam!
Gde je dete u svemu tome? Cime on želi/ne želi da se bavi? Da li ga je neko pitao? Možda bi on radije svirao flautu ili igrao odbojku? Ili ga možda sport uopste ne zanima? Ili želi samo rekreativno da se bavi sportom?
Ko ste vi da odlucujete koji sport je „lepsi” ili „bolji” od drugog!? Wow, uzas!
Sve je pogresno…
Popricaj sa sinom I pitaj ga šta bi on zeleo? To neka vam bude polazna tacka.
Ne pricam napamet. Profesinalno sam se bavila sportom koji sam JA izabrala I JA to zelela a ne moji roditelji, treneri, skole, babe, dede…
mravinjak
(coban)
14. март 2012. у 14.45
Avlija, ovo je USA ,nije bre Srbija , pa d ami neko unisti dete , jesili luda...
Avlija
14. март 2012. у 16.19
Ma ko da vam unisti dete I zašto!?
Prvo ne kontam zašto živite u sredini gde neko može tako lako da vam unisti dete, a drugo ne kontam kakve veze ima gde živite sa tim šta dete interesuje I cime želi/ne želi da se bavi? Amerika, Srbija, Obala Slonovace, kakve to ima veze?
Ocigledno je da tvoje dete nema iste ambicije kao ti što se tenisa tiče. To ne znači da dete nema nikakve ambicije I da ga ništa drugo ne zanima. Na tebi kao roditelju je da podržiš I podstaknes dete u njegovim ambicijama I zeljama a ne da mu nameces svoje.
Preformulisi prioritete. Nije prioritet da dete neko ne iskvari/unisti već je prioritet da se dete bavi necim sto ga zanima I u cemu uziva.
mravinjak
(coban)
15. март 2012. у 05.55
Avlija, daj neki savet ,neku dobru ideju,pusti to šta dete želi, kako reaguje. Ovde u parku se desava ništa. Ja ocu da dete napreduje , da ima obaveza.da ne gubi vreme bez veze. Ako imaš savet kako si ti trenirala i šta je tebe inspirisalo da ostanes u tom tvom sportu ,slobodno mi pisi. Ovi saveti kao nek dete odluci samo ,baci macku pod rep. Da sam ja imao nekoga da meni pomogne da odlucim ili da me pogura , danas bi mi zivot bio drugaciji. Šta dete zna šta mu valja raditi ceo zivot . Tu sam ja i njegova mamu da mu pomognemo da ostane na pravom putu. Igra u parku ne donosi ništa dobro.
jednaSosa
15. март 2012. у 20.55

A gde je u tome svemu detetova majka i pretpostavljam tvoja supruga?
Jel se i ona pita nešto ili ne...?

Ja i dalje tvrdim da se tvoj sin ne oseca komotno i ne snalazi u grupi starijih decaka. I tu trebaš negde da napravis kompromis. I bas tu treba i njegova majka da se ubaci.

Ja sam kao dete bila vrlo ambiciozna ali sa pogresnim roditeljima koje ništa nije interesovalo u zivotu i koji su me slali u zivot sa porukama: Cekaj, stani, polaki, nećeš moći, nesec uspeti itd. Onda sam gledala svoje rodjake i rodjakinje, glupe tupe nevidjene bezvezice bez i trunke interesovanja za ista u zivotu a sa preterano ambicioznim roditeljiam koji su im slamali i ono malo jada od licnosti i slomili ih. Moji roditelji su me slomili na drugi način.

Šta sam ovom pricom htela da ti kažem Mravinjak: Lepo je kad je roditelj ambiciozan za svoje dete i ima sredtava da to ostvari. Ali nije uvek onako kako mi hoćemo. Nekad treba malo zakociti i shvatiti ogranicenja svoje dece i napraviti kompromise tj. znati gde pritegnuti a gde popustiti.

Dobro je da tvoje dete kroz sport izgradjuje zdrave navike ali i ti moras da popustis i da shvatis da ako ga budes gurao da se bavi sportom sa decom među kojom se oseca neprijatno, onda mu lomis licnost preko kolena i unistavas mu sociajalnu inteligenciju. To je njegov limit koji moras da ispostujes.

Pusti ga da napreduje sa svojim vrsnjacima, nemoj ga terati da bude tamo gde mu je neprijatno i na taj način da ga geras silom da odraste pre vremenam jer može gadno da ti se osveti.
mravinjak
(coban)
15. март 2012. у 21.06
Hvala ti puno Sosa, lepo od tebe.
Međutim. Danilce ne mrzi tennis,već jednostavno on nije bas toliko ambiciozan koliko ima talenta. To mene i njegove trenere gusi i smeta nam. Dobro tu gde on trenira ima još jedan decko koji je njegovo godiste ,pola godine stariji i koji je bio no#1 u USA kao desetogodisnjak ,a ima i od 13 i 14 i 15 i 16 i 17 i 18 godina dece. Grupa od 8 ponkead 9 dece.
Međutim nije to neki skup tennis klub, već jednostavno gradski park district koji nije skup ako uporedim sa tennis klubovima.
Ne mucim ja njega, nisam valjda manijak,jednostavno želim da bude bolji posto svi znamo da može to ali on se jednostavno izgubi u prosecnosti.
Želimo da bude bolji od prosecan .Za sad se vratio nazad i vredno trenira i super dobro uci u skoli.
Majka, ma bre ona ne može da dodje da ga gleda kad igra meceve, ona bi dobila srcani udar.
Posle boksa tenis je najtezi sport da se nauci a za mene i najlepsi. U Srbiji bi trebali da ga uvedu kao predmet u sve skole i to ozbiljno mislim
Hvala puno, lepo si mi napisala.
polako_bolan
17. март 2012. у 00.36

mali je Noletov naslednik:)
LeaDiKaprio
(shumska)
17. март 2012. у 10.51
@ mravinjak
Ovde u parku se desava ništa. Ja ocu da dete napreduje , da ima obaveza.da ne gubi vreme bez veze.
---------------------------------

Joj, tugo...

Ovako je u dlaku moj otac govorio. Ja sam kao mala strasno volela da igram lastisa. Moj otac je na to gledao kao na gubljenje vremena sto je bilo noz direktno u srce kad bi to spomenuo. On moju zelju za igranjem lastisa nije uopte kontao. Koja je KORIST od toga? Na vreme provedeno sa drustvom „gluvareci” (kao tvoj sin u parku) on je gledao kao na gubljenje vremena.

Zbog tih ozbiljnih razmimoilazenja moj odnos sa ocem bio je pakao. Ali je put do tog pakla apsolutno bio poplocan njegovim dobrim namerama.

Moj otac mene nije razumeo. Razumes li ti svoga sina?
stef
(zgubidan)
18. март 2012. у 22.32
99.9% dece raste sa lastisom neki dobro prodju a neki ne u zivotu. Onaj 0.1 je onaj što se sve kockice poklope i talenat i radne navike i motivacija i pametan roditelj i malo para pride.
Zato je i bilo ukupno 25 br 1 u tenisu a stotine hiljada ga igra.
Opusti se prijatelju , objasni sinu da neki peru sudove, neki su inzenjeri a neki malobrojni imaju sve i mogu sve .. Izbor je njegov kako god ti radio.
Agasi kaže da je mrzeo tenis svakog sekunda zivota ali otac nije pustao. I šta sad? Ima 50 godina da uziva jer je patio 30 ( a i to nije neka prava patnja ko glad u etiopiji i slično
mravinjak
(coban)
18. март 2012. у 23.42
Hvala Stef, potpuno si u pravu. Primetim ja da se on otima,međutim ja ne popustam.
Ako oce u park sa decom, onda pre toga mora da odradi trening i to je to.
Park mu ništa ne donosi. Naprimer, danas je u parku proveo tačno 8 sati( lep dan i nedelja) a morao sam da ga vodim iz parka ,inače bi ostao celu noć.Jutros trening je jedva cekao da prođe. Znaš na cemu sam.
Procitao sam ja autobiografiju i od Agasija i sve ostale tenisere i teniserke. Kod Agasija i nije bilo mucenje, sto kažeš, kao klinac je obisao svet.Samo ga je otac terao da udara lopticu dan i noc kao klinja. Posle kad ga otac nije mogao da kontrolise, st ase desilo??/ Postao je najveci radnik u tennis svetu ikada. To je sve delo njegova oca. Pošto je Agasi bio mali rastom, morao je sve da radi duplo vise od drugih.
Sad ja ne želim da mi sin bude Agassi.nek bude tennis igrac i to je sve.
Sad za mene pocinje borba, da ili ne,,iduce tri godine će mo sve videti,
Hvala ti puno za ideju...
mravinjak
(coban)
20. март 2012. у 12.20
Lea, i šta sada mislis, ko je bio u pravu, tvoj otac ili ti , ali onako od srca iskreno...
jolanda
21. март 2012. у 12.59
Ja hoću da moj sin bude astronaut. Ima sve fizicke i intelektualne predispozicije i sjajno bi izgledao na TV-u. On se istina plasi visine, ali ja ću da uticem na njega da to savlada. A ako ne savlada, ne pomaze mu- eeej da je mene moj tata gurao da budem astoronaut- stigla bih ja i do mjeseca.A bas jedva cekam da postane poznat, pa da se ponosim.
I neću da gubi vrijeme igrajuci se. Da se Nil Amstrong igrao nikad ne bi zakoracio velikim korakom za covjecanstvo.Citala sam da ga je otac kao bebu često bacao uvis, stoga je lako savladao let u kosmos.Ovaj moj vristi kad ga bacim, ali ja ću sa njim da razgovaram i vidim sto ga muci.
mravinjak
(coban)
21. март 2012. у 13.13
Jolanda, bezi sa moje diskusije.
maslacakk
(cvet)
23. март 2012. у 13.43
Djecu treba pustiti da budu djeca.
Treba ih bodriti,usmjeravati,poštovati njihove želje i NIKADA govoriti...ti ne znaš, to ti nevalja, nije dobro, ili to moraš.
Najvažnije je odgojiti dijete koje poštuje tebe i druge i sebe.
Još ako uspijete da bude samouvjerno to je dobar recept za zdravu osobu u svakom pogledu.
mravinjak
(coban)
23. март 2012. у 21.54
Samouvjerenst, bas si lepo napisala...tu treba da mu pomognem,,,Samo kako, moram sad da izmišljam ideje i vezbe.
Samouverenost on nema,a gde bi mu bio kraj da je ima,,,
Sve ja pazljivo čitam i zahavlajujem ti se i svima na lepom pisanju,,,iskreno dosta i meni pomogne a i njemu,,,hvala od srca
LeaDiKaprio
(shumska)
24. март 2012. у 09.51
mravinjak, moram sa tugom sa konstatujem da sam zalud pricala... istina, nisam ocekivala da ćeš zbog mene, nekog anonimnog lika sa Interneta da promenis svoj zivot, ali - makar da se zamislis...

eto na primer, imaš li ideju zašto tvoje dete nema samopouzdanja? to ti je skolski primer, iz bukvara roditeljstva.

roditelj utice na samopouzdanje deteta tako što ga podržava u onome sto dete hoće, a ubija mu samopouzdanje ako ide kontra.

ti tvom detetu tupis o tom parku da ne ide, a to je ono sto dete hoće. ti ne možeš da znaš zašto je to dobro, kao sto nisi znao zašto je mrdao nogicama u vis po ceo dan dok nije prohodao. shvati da neke stvari tvoj sin zna bolje od tebe.

tebi ako se igra tenis - pa igraj, brate.

umesto da ga stimulises onime sto ON vidi u tenisu, ti ga ucenjujes.

katastrofa. unistavs svoje dete, jbo te tenis.
LeaDiKaprio
(shumska)
24. март 2012. у 10.03
PS. što se tiče:

„Lea, i šta sada mislis, ko je bio u pravu, tvoj otac ili ti , ali onako od srca iskreno...”

Ko je bio u pravu je pitanje koje trazi krivca da mu presudi, sto je potpuni poromasaj teme. Kad odlucujes o nečijem zivotu na tako drastican način (kao sto ti pokusavas sa svojim sinom) neke druge cinjenice su mnogo bitnije od toga ko je u pravu.

Ja verujem da je moj otac imao moje dobro u svom srcu. Ne sumnjam ni jednog trenutka da je smatrao da mi čini najvecu uslugu u zivotu radeci sve sto je radio da bi me naterao da se bavim onim što nisam volela. Sav pritisak, pravljenje zivotnih odluka u moje ime, itd, itd. U toj zelji da svoje slobodno vreme iskoristim na najbolji mogući način, da nešto postignem dok moje drustvo gluvari na cosku i pali prve cigarete - on nije video ocigledne znakove pored puta da me sampionske titule ne ispunjavaju kao gluvarenje sa drugarima na cosku...

Eto Agasi, njega je otac gurao. Da li si mu u biografiji procitao da se drogirao i šta mislis zbog čega se drogirao? Šta mislis koju je rupu u svom zivotu popunjvao kokainom? (mislim da je bio kokain, nisam sigurna)

Sa druge strane, bilo je i lepih momenata, bilo je mnogo lepih putovanja, novih prijatelja, itd itd. Ne mogu da kažem da nije bilo i lepih stvari. Ali to NIJE BIO MOJ IZBOR.

Kapiraš?
stef
(zgubidan)
24. март 2012. у 21.20
A treba decu pustiti na orve cigarete na cosku, možda poneko i marguanu a ekstremno i iglu. Ako je izbor guranje i gluvarenje na cosku uz prve cigarete, uvek je guranje bolje.
Jednostavno, manji je rizik od propasti a veca sansa za uspeh, pa čak i sreću.
Problem je sto tebi to još niko nije uspeo da objasni pa i dalje mislis da je otac pogresio sto te nije pustio da gluvaris.
Ajd malo se zamisli i idi se izvini ocu .
mravinjak
(coban)
24. март 2012. у 22.50
Lea, moj sin ide, u park naprimer dans je igrao kosarku sa drugarima 3 sata a uvece je ima tennis mec koi je izgubio zato što je bio umoran.
Znaci ja njemu dozvoljavam da se igra , ali park ne donosi ništa dobro. Tu nema kontrole niti granica, tu se deca izgube. Ja ocu da kontrolisem moje dete da ne ode pogresnim putam. Nisam manijak, naprotiv, _ ja sam najbnolji otac na svetu_
Agasi se nije drogirao i onje zahvalan svom ocu za sve šta je uradio za njega. Agasi je volio tennis i sad ga voli ,ali nije volio da trenira kao klinac,ali ga je otac nadmudrio i nparavio ga bogata i srećna. Ja čitam sve autobiografije i to znam sigurno,,,Agasi nije Iranac on je ARMEN,ORTODOX da znaš ok.
Stef ,hvala na javljanju, znaci mi podrska , sve kopiram , i ja sam kao u skoli, i ja ucim,radim sve šta je bolje za moju decu i to je to,,, Voleo moj sin ili ne volio ,on iduce godne u park neće otici bez mene . Sad je on još mlad , ali osetim ja o cemu on prica i šta se desava u park.
On tennis ne mrzi, jednostavno ,on ne razume ili neće da razume da se rad isplati. ..E sad ako on može da igra 3 sata kosarku sa drugarima,,a kad pocne tennis trening i rad pod kontrolom trenera ili mene,,,tu se bas ne daje koliko želimo, ,Ja ocu da mu pokazem kako se trud isplati i da nije teško raditi ili trenirati ako nešto jako želiš.
To je sve za sada. Thanks.
LeaDiKaprio
(shumska)
24. март 2012. у 23.18
stef
A treba decu pustiti na orve cigarete na cosku, možda poneko i marguanu a ekstremno i iglu. Ako je izbor guranje i gluvarenje na cosku uz prve cigarete, uvek je guranje bolje.
Jednostavno, manji je rizik od propasti a veca sansa za uspeh, pa čak i sreću.
-------------------------------------

Aha. Eno Agasi je guranjem dosao do uspeha ali i do belog.

Uostalom, čitav ovaj komentar je primer kako komentarise neko ko nema pojma o cemu prica. Stvari nisu crno bele i ne radi se o izboru između „guranja” i drogiranja. Plus, sto je verujem za tebe visa matematika, „guranje” može da bude guranje bas u drogiranje zbog sistematskog ubijanja volje u coveku.

Nadam se da još uvek nisi roditelj, stef, ovakvo shvatanje stvari je pogubno po dete.
LeaDiKaprio
(shumska)
24. март 2012. у 23.50
@ mravinjak
Lea, moj sin ide, u park naprimer dans je igrao kosarku sa drugarima 3 sata a uvece je ima tennis mec koi je izgubio zato što je bio umoran.
------------------
I šta ti to govori?

U tim godinama deca se bore za svoje ja, za svoju volju i za samostalnost. Ono sto možeš da postignes „guranjem” je da ga nateras da se od jogunastog pubertetlije pretvori u obezglavljenog besnog tinejdzera.

@ mravinjak
Znaci ja njemu dozvoljavam da se igra , ali park ne donosi ništa dobro.
------------------
Ako mislis da tvoj sin ne primecuje i ne zna tvoje mišljenje o odlasku u park - think again.
Odobravanje nije samo verbalno, znaš. Deca primaj sve signale: od verbalnih preko gestova do onih koje pokusavamo da sakrijemo. Drugim rečima ako si ti protiv njegovog izbora u zivotu čak i da mu ništa ne kažeš on će to da oseti. POGOTOVU sto dolazi od oca a ocevi su za decake najbitnije figura u tim godinama.

@ mravinjak
Ja ocu da kontrolisem moje dete da ne ode pogresnim putam.
------------------
Normalno, to nije uopste u pitanju.
U pitanju je da li hoćeš da ga kontrolises ili da pravis zivotne izbore u njegovo ime.

@ mravinjak
Agasi se nije drogirao i onje zahvalan svom ocu za sve šta je uradio za njega.
------------------
Secam se kad mu je autobiografija izasla, pisali su o tome u svim medijima. Naravno citirali su njegovo drogiranje kao tabu temu da bi ljudi kupili knjigu. Rekao je da su ga čak uhvatili na doping kontroli i kako se iz svega izvukao.
Jedan od razloga koji je naveo zašto se drugirao bio je ZATO STO GA JE MRZELO DA TRENIRA.
How about that?

@ mravinjak
Agasi je volio tennis i sad ga voli ,ali nije volio da trenira kao klinac,ali ga je otac nadmudrio i nparavio ga bogata i srećna.
------------------
Aha, to je znaci.
Kaži mi u slučaju da treba da biras, da li bi izabrao da ti dete bude:
1. bogato?
2. srećno?
Ako odgovoris sebi iskreno na to pitanje doći ćeš do samog korena problema.

@ mravinjak
Voleo moj sin ili ne volio ,on iduce godne u park neće otici bez mene.
------------------
Ovo je zrak svetlosti kroz mracnu sumu tvojih ambicija... Ovo je u stvari PODRSKA detetu. On može da radi šta hoće, ali ti ćeš da budes tamo za svaki slučaj. Takođe ne mora da zna da ga kontrolises, možeš da budes tamo JER TE ZANIMA KAKO IGRA KOSARKU.

Ono sto je zabrinjavajuce je da je on tako slabe volje da će ga drustvo navuci na nešto čim ne bude pod tvojom kontrolom. Ovo je jedan veliki crveni rotirajuci reflektor upozorenja. Deca treba da nauce da se sama brinu o sebi ali ne tako što će nas da pitaju šta da rade nego će sama da naprave pravilan izbor.

Ako ti detetu ne dozvolajvas da napravi svoj izbor... To je kao da mu ne das da hoda a posle se pitas sto još nije prohodalo.

Moras da budes svestan da ako ne nauci da se sam brine o sebi i da pravi svoj izbor koji mu neće nauditi ti ga nećeš spasiti od njegove sudbine. Ono što se desava sa decom kojoj roditelji brane ono sto jako vole to je da to još vise vole jer im je zabranjeno plus sto dovoljno odrastu da mogu da nas nadmudre.

Vidis, možda će tvoj sin da izraste iz te ljubavi prema parku. Ako ga budes sputavao možda nikada ne izraste iz nje, kao sto sam ja zelela da igram lastis godinama nakon što je moje drustvo preraslo tu vrstu zabave.

@ mravinjak
On tennis ne mrzi, jednostavno ,on ne razume ili neće da razume da se rad isplati.
------------------
Opet ta reč „isplati”.

@ mravinjak
E sad ako on može da igra 3 sata kosarku sa drugarima,,a kad pocne tennis trening i rad pod kontrolom trenera ili mene,,,tu se bas ne daje koliko želimo, ,Ja ocu da mu pokazem kako se trud isplati i da nije teško raditi ili trenirati ako nešto jako želiš.
------------------
Ali on NE ZELI!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Gala06
(......)
25. март 2012. у 11.36
Mravinjak, ako ti jedan covek kaže da si konj, ti mu kaži da laže. Ako ti dva cokeka kažu da si konj, ti im kaži da lažu. Ako ti 10 ljudi kažu da si konj- kupi sedlo.


mravinjak
(coban)
25. март 2012. у 12.20
Hvala Stef,,,Ova je Tvrdoglava,,,Ja još kažem da se Agasi nije drogirao ,a ona nije i citala knjigu i meni soli pamet ...
Lea BRE, ovo je USA., park je droga,alkohol,gangs(bande). Ako ovde ispustis dete gotovo je.
Da je mene moj otac kontrolisao danas bi bio sport director na nekom universitetu i bio bi punooooooooo sretan...Nisam ja u Srbiji gde deca slobodno mogu da izadju na ulicu iliu park,,,ovo je veliki grad gde ja živim,te slobode nema ovde.
Meni trebaju saveti, iskustva drugih roditelja koji su prošli kroz to ili neko strucan kao Stef. Još jednom havala Stef.
LeaDiKaprio
(shumska)
25. март 2012. у 14.47
Pa to znači da se cela USA drogira?
LeaDiKaprio
(shumska)
25. март 2012. у 14.53
PS.

Izvinjavam se zbog Agasija. Nije bio kokain, bio je crystal meth.

Agassi avoids punishment after lying about drug use
--------------------------------------------------------
Anti-doping agency asks ATP to explain why crystal meth abuse was ignored

Andre Agassi will face no retrospective punishment for taking crystal meth – a banned, illegal and highly addictive drug – in 1997, or for telling lies as a part of a subsequent cover-up to avoid a ban from tennis.

However, the president of the World Anti-Doping Agency (Wada), John Fahey, said yesterday that he would like the ATP, the world governing body of men's tennis, to „shed light” on how Agassi's drug taking was effectively ignored. The case falls outside Wada's eight-year statute of limitations, while the ATP will not seek to impose any sort of ban over any current or future involvement in the sport.

The case, >>>>which Agassi discloses in his autobiography<<<<, Open, raises fresh questions about the extent to which the ATP hid or ignored a drugs problem within the sport in the days before Wada was founded, in 1999. Many sports, including tennis, administered their own anti-doping programmes before the Wada code obliged all governing bodies to make positive tests public.

The ATP, which signed up to the code in 2004, is now exemplary in the fight against drugs in sport, making public all its findings. But it has been accused historically of trying to bury bad news (announcing Petr Korda's failed drug test from summer 1998 over Christmas that year) and of a lack of transparency and inconsistencies in drug cases, as when dozens of players, including Britain's Greg Rusedski, produced samples suggesting steroid use but faced no penalties. Tainted nutritional supplements, supplied by the ATP, were accepted as the reason.

Agassi's revelations will only increase suspicions that the ATP – effectively run by the players – was soft on drugs in the past.

Agassi, 39, who won Wimbledon in 1992, lifted five of his eight Slam trophies in the „comeback” phase of his career, post-1997. He says he first took crystal meth that year – the worst of his career in terms of results – with a former assistant, named as „Slim”.

Agassi writes: „Slim dumps a small pile of powder on the coffee table. He cuts it, snorts it. I snort some. Then comes a tidal wave of euphoria that sweeps away every negative thought in my head. I've never felt so alive, so hopeful.”

Agassi failed a drugs test late in 1997. He was notified by a doctor from the ATP – which kept the failed test secret – and says he wrote a letter to argue he took the drug by accident.

He writes about that period: „My name, my career, everything is now on the line. Whatever I've achieved, whatever I've worked for, might soon mean nothing.” He adds that his letter to the ATP was „filled with lies interwoven with bits of truth”, and says that he told the ATP that Slim was a known drug user.

Agassi writes: „He [Slim] often spiked his sodas with meth – which is true. Then I come to the central lie of the letter. I say that recently I drank accidentally from one of Slim's spiked sodas, unwittingly ingesting his drugs. I ask for understanding and leniency and hastily sign it: Sincerely. I feel ashamed, of course.”

Agassi says the ATP reviewed his case, which would have led to a minimum three-month ban for using a recreational drug, believed his explanation, and let him off.
LeaDiKaprio
(shumska)
25. март 2012. у 14.59
Agassi admits to drug use and lies
----------------------------------------

ANDRE AGASSI risked a significant jail term if he had been caught using crystal methamphetamine 12 years ago. Any police charge, coupled with the loss of reputation and maybe a couple of months sidelined from tennis, at a time when he had slipped out of the top 100, may have prematurely ended his career.

Agassi's stunning admission, made in an autobiography launched this week, that in 1997 he had snorted crystal meth and had been caught by the sport's drug testers only for him to plead ignorance, blame an accomplice and get off scot-free, is unlikely to be re-visited by tennis authorities.

Yet the deceit freely admitted by one of the superstars of the game will sit uneasily with the tennis powerbrokers and the global sporting bureaucracy. Agassi may have blamed his drug taking on worry about his relationship at the time with the actress Brooke Shields, but the revelation of Agassi's pretence is explosive.

Recalls Agassi at the time he was notified by the tennis doctor of his positive result as he walked through a New York airport: „My name, my career, everything is now on the line. Whatever I've achieved, whatever I've worked for, might soon mean nothing. Days later I sit in a hard-backed chair, a legal pad in my lap, and write a letter to the ATP [Association of Tennis Professionals]. It's filled with lies interwoven with bits of truth.

”I say Slim, whom I've since fired, is a known drug user, and that he often spikes his sodas with meth - which is true. Then I come to the central lie of the letter. I say that recently I drank accidentally from one of Slim's spiked sodas, unwittingly ingesting his drugs. I ask for understanding and leniency and hastily sign it: Sincerely.

„I feel ashamed, of course. I promise myself that this lie is the end of it.”

After receiving the letter the ATP drugs tribunal decided not to impose a penalty. There was no public notification of his positive test result.

Even though Agassi reveals how he duped the drug tribunal, retrospective legislation under the World Anti-Doping Agency, which may have stripped Agassi of any prizemoney and titles won at that time, is limited to eight years.

And the rules in 2009, set by WADA, are far different, and far more stringent than those in place in 1997 under tennis rules. Back then crystal meth was classified by tennis as a stimulant under category two, which normally attracted a sanction of three months. Now under WADA rules, crystal meth is banned in-competition and brings a two-year suspension. But under WADA there is also provision for a reduced penalty if the player can prove he was not to blame. This year the tennis player Richard Gasquet was banned for a reduced time of two months and 15 days for testing positive to cocaine - a result he blamed on kissing a nightclubber.
LeaDiKaprio
(shumska)
25. март 2012. у 15.00
Ali, naravno, nemoj meni da verujes, ja nemam pojma, jel tako. Nisam procitala biografiju, jel.

Ukucaj sam u Google 'agassi drug use' pa vidi šta će da ti kaže.
LeaDiKaprio
(shumska)
25. март 2012. у 15.05
mravinjak
Meni trebaju saveti, iskustva drugih roditelja koji su prošli kroz to ili neko strucan kao Stef. Još jednom havala Stef.
------------------------------------------------
E moj prijatelju, ne trazis ti savete nego istomišljenike.

Ja sam prošla kroz to kao sto tvoje dete prolazi kroz to i sve je bilo sjajno dok se nisam dohvatila TVOJE odgovornosti u celoj prici. To ti se bas nikako nije dopalo.

Ovaj Stef je strucan ko Zikica portir.

Kao sto rekoh, ono sto tebi treba i sto ti ovde trazis su istomišljenici.
stef
(zgubidan)
25. март 2012. у 17.47
Uvek je lako prepoznati laike koji ličnim uvredama pokusavaju da ojacaju svoj argument.

Ne može biti park bolji od ucenja, vezbanja, treniranja.
Kad pocnes da radis i imaš svoju decu i prebrojis sate, vidis i sama da ti ostane 30-60 minuta dnevno za park, tv, sminkanje i sve ostale zelje. To je jednostavno realnost.
Tako i deca kad krenu u skolu, kad saberes obaveze, ostane možda sat vremena. I u to vreme može park ili tv ili internet. Ako ima vise vremena za gluvarenje, onda se nešto drugo ne radi dobro.
Može poneko da bude srećan sa srednjom skolom kao kasirka u walmartu ali su uglavnom nesrecni. Ovi sto ranije shvate radne navike i nauce da u tome uzivaju bolje prodju i budu srećniji.
Ja bih tebe razumeo da si rekla ocu neću sport hoću da doktoriram elektrotehniku ili budem advokat i nema vremena za sport. Ali staviti park u istu ravan sa necim produktivnim ne može biti pravilno. Pa kažeš, sto da ide u skolu, kad je park bolji?
I hipiji su sezdesetih napustili tu teoriju kad je trebalo placati racune.
Militantna odbrana gluvarenja naspram nečeg korisnog se ne može argumentima braniti.

Usput, šta bi bio tvoj izbor da te otac nije terao?
U zavisnosti od stepena tvoje frustracije to se ovde zove: opositional defiance disorder.
Protivis se i kad nemas alternativni odgovor eto samo da bude po tvom.
mravinjak
(coban)
25. март 2012. у 18.30
Lea, Agasi je probao drogu jedan dan u svom zivotu i ne kokein već math..neka vrsta speed , šta ja znam šta je...To se desilo samo jedan dan u njegovom zivotu bre,,,probao i to je to,,, Imam ja njegovi knjigu i sve autobiografije sportista.
Hvala ti puni za ovo lepo pisanje Stef, meni se čini da si ti neki deciji strucnjak,,,bas si sve lepo napisala,,,Moj sin ima buducnost u tom sportu i( on ga voli) ali da bi imao lepsu buducnost on sada mora da to shvati ozbiljno. Sad, nisam ja
manijak da teram dete iz skole i da trenira svaki dan
( iako ima ih ovde takih), ja samo želim da on razume da kontrolisani rad, (trening) je puno bolje od gubljena vremena u park.
Da Danilce ako oce da igra college tennis on mora da bude i da ima rezulatate u highschool da bi dobio stipendiju. A da bi bio dobar kad dodje vreme za highschool ,on mora da radi sada da bi do toga dosao,,,On ima sve fizicke predispozicije da uspe , samo pusta glava,,,kad ja moram sve da ga posecam,,,
Ja o preofesionalnom tennis i ne razmišljam, ja sad samo cinim da on postane dobar tenniser i dobar studnet. On super uci, budi se ujutro ranije kad ima test,,,e ja bih volio da se on nekad seti i kaže, imam turnir i treba da vezbam da bi bio bolji,,,to kod njega još nema,,
Gala06
(......)
25. март 2012. у 19.21
e ja bih volio da se on nekad seti i kaže, imam turnir i treba da vezbam da bi bio bolji,,,to kod njega još nema,,

-------------

uh, uh...a sto bih ja volela da sam Annette Olsen i da me grli onaj zgodni Stefan Edberg:P, a pre njega Mats Wilander, ehhh
jednaSosa
25. март 2012. у 19.38
Stef, a ti svoju decu šta teras da treniraju ili uce? I gde su posle toga stigla? Ovo te ne pitam u ironiji već zbog toga sto dajes coveku savete da tera dete da mu bude produzena ruka njegovih neostvarenih ambicija, pa bi bilo lepo da nam kažeš dokle su stigla tvoja deca ipunjavajuci tvoje ambicije?
stef
(zgubidan)
25. март 2012. у 19.54
Ja ovo moje teram da uci jedino. Sama je htela da trenira plivanje pa to idemo.
Inače nije među najboljima a i u plivanju nema para.
Ali je zdravo a i nema vremena za gluvarenje. Da nije sama izabrala plivanje, bio bi problem. Ja znam da ja svog oca optuzujem sto me nije malo poterao i pomogao. Nego sam tek sa skoro trideset odlucio da studiram i zavrsim fakultet. Bez icije podrske i para. Radeci sve vreme.
Mnogo bi mi bilo bolje da sam to uradio sa 18 nego 28 ali nisam.
Neki nikad ne shvate, neki shvate kasno, a neki ostanu da gluvare ( da budu srećni kako vi kazete) evo ih pun Toronto razvoze picu u srednjim godinama, srećni svi,haha

LeaDiKaprio
(shumska)
25. март 2012. у 22.06
Jes, bilo je „Agasi se nije drogirao” a sad je „uzeo je samo jednom”.

Ma vazi.
LeaDiKaprio
(shumska)
25. март 2012. у 22.10
Inače, primeri koje navodi tzv „strucno lice” su bas relevantni: njegova cerka ide na plivanje JER SAMA HOćE, on je zavrsio fakultet JER JE SAM HTEO DA STUDIRA UZ RAD. Decak o kome je reč izbegava treninge i ocigledno se premara drugim aktivnostima da bi pukao mec na tenisu, prema tome tenis NIJE njegov izbor.

Pravo u centar, šta da ti kažem.
mravinjak
(coban)
25. март 2012. у 22.39
well, vi niste ovde dosli da mi pomognete, već da se svadjate,,,Stef je napisao razlog i to super, dopada mi se, ja isto neću moje dete da gluvari već da svesno trenira nešto,,,
moj sin se ne muci, jednostavno ja ocu od njega da izvucem najbolje i to je to
LeaDiKaprio
(shumska)
25. март 2012. у 22.55
Kako te nije sramota da tako nešto kažeš?

Ako ne možeš da prepoznas iskrenu nameru onda bar pogledaj koliko vremena sam ulozila da ti pomognemda razumes stranu tvog sina. Ispricala sam pricu koja se nikoga ne tiče, najiskrenije i iz dubine duse, pokusavajuci da ti objasnim koje posledice može da izazove takvo ponasanje. Da li bi zaista imao obraza da me pogledas u oci i da mi kažeš da je sav trud i vreme koje sam ulozila bio jer sam zelela da se svadjam?

Sram te bilo.
mravinjak
(coban)
26. март 2012. у 09.05
Lea, please, ne javljaj se vise,,tvrdoglava si.
Gala06
(......)
26. март 2012. у 10.54
Ovaj mrav neistomišljenike tera puskom iz njegove teme, hehehe.

mravinjak
(coban)
26. март 2012. у 13.32
Gala ti si neizivljena, molim te ne javljaj se vise
LeaDiKaprio
(shumska)
26. март 2012. у 14.12
Nije mrav nego je coban.
LeaDiKaprio
(shumska)
26. март 2012. у 14.17
PS. Fascinantno je kako je cobanin sa:

„Hvala Lea/
Lepo je kad neko tako lepo komentarise i daje super pametnn savet.”

Ili:

„Lea ti si super, obozavam kako lepo pišes i razmišljas. Hvala ti puno.Kao da si prošla nešto slično.”

Dosao do:

„Lea, please, ne javljaj se vise,,tvrdoglava si.”

Kako smo dosli dotle?
jolanda
26. март 2012. у 16.06
Dosli smo tako što administrator forsira diskusiju, bilo kakvu, iako je tema paljevina. Kad diskusija jenja, onda brise one koji je smiruju, postavljac teme opet baci koji biser da se narod popali- i idemo jovo nanovo.
mravinjak
(coban)
26. март 2012. у 17.12
Jolanda, nisi dobro dosla na moju diskusiju
Azdaya
(bedno piskaralo)
26. март 2012. у 20.16
lea, tebi svaka cast na strpljenju, ali bas ko sto jolanda kaže - i ja optimisticki verujem da je ovo paljevina, jer bih se tačno razocarala da neko zaista ozbiljno može da bude takav pavijan, pardon mravinjak, pardon coban... :o))

al i moderatorska je tuga pregolema, evo mu diskusije na „lajf suportu”, pa veli covek, daj šta das, nek se pale vatre, da se ne ugasimo skroz...

nego jolanda - jesi ti pritisla onog tvog malog da ode u kosmonaute? ja ako ga vidim da lelemuda u parku, odma' ću mu cveger podelim :o))
mravinjak
(coban)
26. март 2012. у 21.35
azdaja, i ti bezi sa moje diskusije,molim te
Vas tri nemate decu i ne znate,,cao
Azdaya
(bedno piskaralo)
26. март 2012. у 23.06
ajde ubedi me da odem kad si takva faca :o))
al ti se kanda znaš samo sa slabijima ubedjivati (čitaj: sa maloletnim detetom).

i „baj d vej” kad već sve tako dobro znaš, garant imaš neku staklenu kuglu u koju gledaš, pa aj ne budi stipsa, podeli sa nama i koju dobitnu loto kombinaciju. taman da odemo sve tri negde na godisnji, pa da ti ne smaramo temu :op
LeaDiKaprio
(shumska)
26. март 2012. у 23.07
Jeli cobane, a na osnovu čega si zakljucio da nemamo decu?

Jes', azdajo, jes'... Krstim jarice, ocigledno. Sad mi je potpuno jasno kako neko može ovako hladnokrvno da ne mari za svoje dete, nego da ga koristi u ostvarenje svojih ambicija i ciljeva.

Matematika ovog slučaja je potpuno jasna: što se mali nebi malo pomucio da tata bude ponosan? Ovakav kakav je sada nije dovoljno dobar za bezrezervnu ljubav i podrsku svog oca.

I nemoj ništa da se palis, sedeci u brdu pored ovaca. Ovo je poruka koju ti dajes svom sinu. To dal ćeš da priznas ili nećeš to je tvoja glupost.

Moj otac makar nije umeo bolje niti je mogao da zna za bolje i drugacije. A ti, ...

Ništa, samo zapni. Bolje da pocne da se drogira bogat nego siromasan, jel tako?
Gala06
(......)
27. март 2012. у 03.32
Mravnjak, zamolila bih te da ne dolazis vise na ovu temu, nisi dobrodosao. Ajde is, is...
mravinjak
(coban)
27. март 2012. у 03.48
VAS TRI BI RADO POSLAO NEGDE NA ODMOR O MOM TROSKU SAMO DA NE KVARITE OVU DISKUSIJU , BRE STA JE SA VAMA ZENE,,,STA STE POSIželE SVE TRI>...
LeaDiKaprio
(shumska)
27. март 2012. у 10.08
Jakako, problem je, je li, u nama...
stef
(zgubidan)
27. март 2012. у 11.20
vi ste stvarno zapeli da dokazete da treba decu pustiti da sami sve biraju?

Ajde, nezavisno od mravinjaka, nek neko lepo objasni gde su granice toga? Ja se stvarno trudim da budem pristojan i da ne vredjam nikoga, ali vasi argumenti su uglavnom cinizam i sarkazam bez neke podloge u nauci ili praksi.
U stvari, ako ima podloge, vi se ne donosite za sto, nego ujedate coveka, koji možda ima pravi problem a možda i ne.

Elem : moja teza je ova: Ako dete neće nicime da se bavi, treba ga nemilosrdno terati. Ako dete samo nešto izabere, treba podrzati i pomoći. Jednostavan razlog je ovaj:
Izgubljeno vreme se ne može nadoknaditi jednom kad prođe. Posledice su nesagledive. Naravno, kako to dete terati i koji trik koristiti je sledeće pitanje.

Ajd da čujem vase suprotne teze?
mravinjak
(coban)
27. март 2012. у 11.45
Stef , ja sad koristim dosta trikova da ga odvedem na trening ( individualan trening ) jer on je ponovo poceo da redovno trenira u klubu,,,
Neću da kažem posle , e da sam ga još koju godnu jurio , ko zna šta bi bilo sa njim,,,ili da mi on kaže,,zašto si mi dopustio da vreme provodim bez veze, zašto nismo nastavili gde smo poceli,,,pokusavam ga inspirisati i to je to,,,
Ja se do sada dobro držim a uspevam da sprovodm te moje ideje,,,
Hvala , ti bas dobro pišes.
Pusti ove žene, one traže probleme ovde, to menei ne treba,,,imam ja svoj problem već.
LeaDiKaprio
(shumska)
27. март 2012. у 12.22
Sad ti je dobar dok ti je istomišljenik. Ej, jadnice... Kukala ti majka kad ti ovo procenjujes kao „dobro pišes”:

--------------
Ako dete neće nicime da se bavi, treba ga nemilosrdno terati.
--------------

Ovu recenicu je napisao bolestan um. Ili mislis da dete treba NEMILOSRDNO terati?

Stvarno bi trebalo da postoje prijemni ispiti za roditeljstvo. Bilo bi manje neosetljivih panjeva i ambicioznih manijaka među roditeljima. Sa druge strane deca bi mogla da se razvijaju prema svojoj individualnosti a ne prema bolesnoj ambiciji bolesnih oceva.

Ti se brines da ti sin ne kaže sto ga nisi gurao. A ne brines se šta će biti ako ti kaže STO SI ME GURAO?

Kako možeš da kažeš da će reci jedno a drugo neće? Evo ja ću ti reci kako je to moguće: jedan izgovor je smislila tvoja ambicija, a drugi je nepozeljan jer Boze sacuvaj i sakloni dete možda izmisli da radi nešto što se tebi ne dopada.
Azdaya
(bedno piskaralo)
27. март 2012. у 12.26
sram te bilo stef - posle svega sto je lea pisala, a ti izgleda slabo citao, izjavis tako nešto.

„decu treba nemilosrdno terati” - keve ti?! pa ako ovo neko ozbiljno prica onda stvarno pocinjem da se brinem za ljudski rod.

zato se vracam na optimisticki zakljucak iz prošlog post-a i u tom slučaju cisto sumnjam da će neko dalje da se prevari i upusta u ozbiljnu diskusiju jer je u pitanju paljevina.

i molim vas stef i coban da brisete sa ove diskusije, ipak je nas vise... ili placajte kakav godisnji, nemoj samo da ostanete na praznim obecanjima...
pa svakako će vasa deca postati vrhunski sportisti, neće biti brige za kintu - idemo svi da se lepo provedemo na njihovoj grbaci :op
LeaDiKaprio
(shumska)
27. март 2012. у 13.50
stef je običan provokator.

fakat da mu mravojed is posta u post povladjuje i gladi jajca prosto ledi kicmu. zamisli ti tu nesrecu deteta ciji se otac o vaspitnim merama slaze sa jednim provokatorom???

trebalo bi otici u crkvu i zapaliti svecu za zdravu pamet ovog deteta. sa takvim ocem koji provokatora naziva strucnjakom i slaze se sa njegovim vaspitnim metodama trebace godisnja proizvodnja sveca jednog manastira srednje velicine.
stef
(zgubidan)
27. март 2012. у 14.26
već sama cinjenica da pominjes crkvu je meni dovoljna da znam sa kim pricam.

Ja sam već rekao gore, ako imate neki argument, vi ajte. Ako nemate, možemo se i dalje vredjati. U stvari meni to i govori da sam ja u ovom duelu već pobedio, jer vi i nemate odgovor osim uvreda.
Meni ne smeta. Nego će vam deca biti ko pola srba u Torontu, nedeljom ujutro u crkvu, a popodne na pizza delivery. A posle posla se skupe sa pivom da pricaju kako je kanada odvratna.
A i to je ok, ako su srećni. Mada, slabo je ko srećan kad vidi kako ga i bog zaboravio. A on, iz nebeskog naroda.
Gala06
(......)
27. март 2012. у 18.18
vi ste stvarno zapeli da dokazete da treba decu pustiti da sami sve biraju?

--------------

Pa sada izvrces, ko pominje „SVE”. Naravno da postoje granice, i to moramo sami postaviti.
Ja sigurno neću pustiti moje dvo i po godisnje dete da sama bira gde ćemo da letujemo, da li će da ide u vrtic,pohadja skolu, da li će da uzme ili ne lek u slučaju prehlade, da li će ići kod zubara...itd.
To su stvari o kojima ja odlucujem i ona to MORA da prihvati.
Ali smatram da postoje mnoge stvari koje deca mogu sama da biraju, shodno uzrastu. Jedno od tih stvari je zanimanje, sport, aktivnosti.
Ako moje dete želi da ide na balet, sigurno je neću upisati na tenis, pa je još i silovati da trenira jer želim da bude Stefi Graf.
Ako dete želi da postane recimo apotekar , neću je forsirati da bude advokat ili pekar, šta god...

Ne radi se o granicama, pobogu. Ovde je reč o zlostavljanju, i to pod izgovorom- radim za njegovo dobro.
Hitler je ubijao hendikepirane jer je verovao da je to za njihovo dobro.

stef
(zgubidan)
27. март 2012. у 18.43
A ako dete neće ništa nego sedi ceo dan i gleda tv ( igra igrice, gluvari u parku)
Kako onda ? To covek pita?
Gala06
(......)
27. март 2012. у 19.12
A ako dete neće ništa nego sedi ceo dan i gleda tv ( igra igrice, gluvari u parku)
Kako onda ? To covek pita?

----------------

Kako neće ništa? Pa čitaj šta piše: dete UCI, IDE U SKOLU, igra americki fudbal, kosarku, voli i da se igra sa vrsnjacima u parku. Nije da dangubi.

A mravnjak hoće tenis, tenis i samo tenis.

Stef, da te ja pitam... ti kada si imao 12 godina da li si voleo da se igras sa vrsnjacima?

mravinjak
(coban)
27. март 2012. у 20.23
Vas dve ste obe nemilosredne, samo trazite kavgu,,,
Moj sin ne mrzi tennis, već jednostavno ja ocu da je on u tome još ozbiljniji, jer ima tu buducnsti...
Moje dete nec u park sigurno, ne u USA,,,vas dve ste bas glupe posto ne znate kakav je zivot u USA. Park je gubljenje vremena,,,park ne donosi ništa dobro...
Moj sin sigurno neće biti Novak, ,ali želimda zavrsi college i da to zavrsi zahvaljujuci sportu ,u ovom slučaju tennis.
E sad da je mene moj otac uhvatio i naterao da umesto igram fudbal za sitne pare da zavrsim college, danas bi sigurno bio srećniji i uspesniji,,,Moje dete može da odlucuje ali ne kao 12 godisnjak,,i ne sve dok je sa mnom, kad se osamostali tu sam ja i njegova mam i mi mu pomazemo da izabere dobru olduku i ako mislimo da je pogresno, sigurno će mo ga zaustaviti u tome,,,Sad vi vasu decu pustite da gluvare..moje neće, ima da radi šta mu se kaže i to je to,,TACKA.
Gala06
(......)
27. март 2012. у 20.29
mravinjak
(coban)
27. март 2012. у 20.42
I šta sad, otac ga napravio poznata i bogata i sad se okrece protiv njega...kakav glupak i supak,,,on će stopama one naše male Dokic,,,propasce skroz...Otac je od njega izvlacio maksimum i sad mu ako ne valja,,,
I šta to ima veze sa mnom?
Gala06
(......)
27. март 2012. у 22.32
I šta to ima veze sa mnom?

----------------

Pa kad već pitas, mnogo podsecas na onog Damira Dokica. Još ćemo i tebe da gledamo kako te iznose iz terena kao njega :P
LeaDiKaprio
(shumska)
27. март 2012. у 23.19
„E sad da je mene moj otac uhvatio i naterao da umesto igram fudbal za sitne pare da zavrsim college, danas bi sigurno bio srećniji i uspesniji.”
-----------------------------

To da si ti unhappy and miserable to je i vrapcima jasno.

Koliko ima od kako se to desilo? Da si igrao fudbal umesto da zavrsis koledz? 20-25 godina? 30? Imao si vremena da zavrsis 15 koledza u međuvremenu. Zašto nisi?

Usput, nema sanse da znaš „šta bi bilo kad bi bilo”, sto ti radis poprilično. Jako često nagadjanje koristis kao argument. Nagadjanje NIJE argument.

Da će ti se sin drogirati ako bude u parku (nije istina, sigurno se ne drogiraju SVA deca iz parka).
Da će te kriviti ako ga ne budes gurao (nije istina - NE ZNaš da li će ovo da se desi)
Da će biti nesrecan ako ne bude živeo zivotom koji si za njega odabrao (totalna glupost! statistika pokazuje da je verovatnije da će biti nesrecan AKO ga budes gurao)

Itd itd...

Ali dobro, ti si covek kome onaj gore folirant zvuci pametno prema tome, krstila sam još jedno jare.
LeaDiKaprio
(shumska)
27. март 2012. у 23.35
Gala, hvala za link (nisam ranije videla ovu vest na SC).
Odgledala sam snimak:

http://www1.serbiancafe.com/lat/vesti/27/98953/majami-izbacite-mog-oca-nervira-me.html

Matori Tomic je zasluzio metak u celo. Sto pre to bolje, dok ne upropasti sina kao sto je Dokic upropastio cerku.

Za los odnos roditelja i deteta RODITELJ je odgovoran 100%. Stavise, kao majka mogu reći da je roditelj odgovoran 150%.

Metak u celo ovom ambicioznom konju. ASAP.
mravinjak
(coban)
28. март 2012. у 05.26
Vas dve dajete glupe komentare.vas dve živite u Srbiji i tu meni delite lekcije kako ja da odgajam sportistu ,,,ne može na srpski način u Ameriku,,,potpuno udarate suprotno i milsim da ste kontrasi,,,Da ja kažem ovo je belo vi bi rekli da nije belo već sivo itd,itd
Što se Dokiceve tiče, pa gde je bila dok je tata vodio, 4 igracica sveta sa svega 19 godina,,,i šta se desilo kad je pobegla,,,izgubila se, udala se za ustašu, ljude koji su joj ubili dedu pred ocima oca ,,,i gde ti je Dokicka danas,,,pogledaj je ,nekad lepa i sexy devojka , danas posve mi lici na gabora,,,sve je to Damir kriv ...
A Tomic, živi bili pa videli,,otac stoji iza njegovog uspeha,,,vreme će pokazati ,ali mali ide dole ako se buni protiv svojih najblizih.
Tako je i Nole dok mu deda i otac nisu udarili stapom o astal i objasnili da je familija broj# 1 a sve ostalo dolazi posle toga , makar bio on najbolji ili samo prosecan igrac. Nole je odabrao oca i majku i familiju i zato je #1. šta vas dve znate o sportu?
Amin!
Gala06
(......)
28. март 2012. у 05.41
Mravinjak, da li ponekad varas ženu, vatas zgodne cice?

Nema veze sa temom, ali dosadno je vise da presipamo iz supljeg u prazno, pa malo da promenimo temu i pricamo o tvojim sexualnim sklonostima?
LeaDiKaprio
(shumska)
28. март 2012. у 09.10
Kako ovaj covek budalesa... Ko bre covece živi u Srbiji??

Šta ja znam o sportu? Šta JA znam o sportu?????????????????????

Uzas.

Sto je moja pokojna baba govorila „prdio - govorio, isto mu je”.

Sve mi se čini (sudeci po tome da mu je Damir Dokic uzorni otac) da je i mravojed jedan od kandidata za metak u celo. ASAP.
Azdaya
(bedno piskaralo)
28. март 2012. у 10.54
„ali želimda zavrsi college i da to zavrsi zahvaljujuci sportu ,u ovom slučaju tennis. ”

pa da - eto od velike roditeljske ljubavi sve se svelo na lovu. skupo coveku da sinu plati koledz već oce sportsku stipendiju, al nikako fudbalsku, ne daj boze, to nije patriotski, jer ko još zna za americki fudbal u otadzbini... nego tenis, da može tata rodjacima da se pohvali bez blama...

LeaDiKaprio
(shumska)
28. март 2012. у 12.42
Manje vise to, Azdayo, da je samo seljak veseljak što se hvalise kod rodbine pa da kažeš eto, nije idealno al moglo je biti i gore. Nego sto je ON osmislio zivotni plan za sina. Kladim se da malog nije ni pitao oce li na koledz i može li da tenisom dobije stipendiju.

Ono sto mali misli nije bitno. Mravojed radi ono sto je njegov otac njemu trebao da uradi. Ispravlja grešku svog oca prema njemu ali preko detetovih ledja.

Sick, man.
mravinjak
(coban)
28. март 2012. у 13.01
VAS TRI STE BOLESNE, BLAGO VASIM MUZEVIMA SA VAMA.
TRI DZIBERKE
LeaDiKaprio
(shumska)
28. март 2012. у 13.05
Ako je „bolest” suprotno od onoga sto je „zdravo” a ti za sebe racunas da si „zdrav” - onda si nam svima udelio kompliment.

Hvala.
dukic1985
(Sve)
28. март 2012. у 15.40
Već dugo čitam ovu diskusiju, ali izbegavam da se petljam jer nisam roditelj pa i ne mogu znati. Ali jesam do nedavno bio klinac pa mogu reci kako to sve klinjo vidi (koji se u ovom slučaju i ne pita bas nešto mnogo, a u isto vreme radi se o njegovoj buducnosti, sto je bezsmisleno).

Uzmes za primer recimo svoj posao. Recimo da imaš nekog tutora iznad sebe koji te tera da radis taj posao jer je veoma placen, ali ti ga jednostavno mrzis. Znaci, svako jutro ulazis u kancelariju „backwards”, radis taj posao jer moras, a ne jer želiš da ga radis. Ili recimo da te otac tera da upises neki smer koji je veoma placen, recimo medicinski fakultet, a ti želiš da budes nešto sasvim drugo, ali ipak upises taj fakultet da ne iskvaris ocu. Znaci radis to zbog njega, da on bude srećan, a ti da li si srećan to je manje vise bitno. Pogotovo sto će tvoj otac da živi još neki 20 godina, a ti imaš posle ceo zivot pred tobom da živis sa zivotom koji je on izabrao a ne ti.

Dobro u ovom slučaju ti kažeš da tvoj sin ne mrzi tenis. Možda ne mrzi, ali ne znaci i da ga voli. Jer da ga voli, leteo bi sam da ga igra i ne bi bilo potrebe da ga iko gura, prema tome nije mu bas neka musterija. Znaci ako se nešto ne radi sa sopstvenom voljom, pisi propalo. On će te trpeti dokle te bude morao trpeti, ali kad oseti da se može osloboditi, dobit ćeš nogu u dupe i on će svojim putem. To ti kažem iz iskustva, ne samo sopstvenog nego i prijateljskih. Znaci silom ne cinis nikome uslugu.

Bolje ga je pustiti da bira sam svoj smer, i da posle u slučaju ako ti kaže zašto me nisi gurao, lakse bude reci nisam hteo da ti namecem svoju volju, nego da ti zavidi sto si je namecao. Ne kažem ja da ga pustis da radi šta hoće u bukvalnom smislu, ali da ga podržavas u onome sto voli jer će ti biti zahvalan u zivotu, nego da ga guras (pazi kažem guras a ne podržavas ovde) i da ti posle zameri. On ako nema volju brate, neće nikada biti top sportista, koliko ga god ti terao i gurao na treninge. Budi srećan ako zavrsi neku skolicu dobru da se može finansiski brinuti o sebi, a da li će biti Djokovic ili ne, to njemu prepusti da odluci.

Mnogo roditelja prave grešku, misleci da cine uslugu detetu. Ja mislim da niko ovde ne sumnja u to, da ti želiš dobro svome detetu. Ali kroz tu tvoju zelju, zaslepljujes i ne vidis da ustvari mu je nameces.

Znam o cemu pricam jer imam oca sličnog, koji je namecao svoje i koji je imao neke snove koje je hteo da ostvari. Svoje mlade godine je prolupao 10 puta gore od mene a danas meni hoće da pokaze kako i šta treba. A primera ovakvih imam koliko poželiš. Znam isto o cemu pricam jer sam odrastao u Kanadi, sto nema nikakve razlike sa USA, i sto sam u parku odrastao takođe. Ipak, koliko ja znam, ništa mi ne fali.

Ne ocekivam ja da ćeš ti sad reći da sam ja upravu, jer ko ti je god rekao nešto ovde obrnuto od onoga sto ti mislis, loše si prihvatio i protumacio. To je stvar mentaliteta, i mentalitet se teško menja, čak rekao bi da se nikako ne menja. Moji roditelji žive ovde skoro 20 godina i uvek isto razmišljaju i ne mogu da se priviknu, tako da ove price sto kruže kao kisa oko Kragujevca ne vode nigde jer niko neće popustiti svoj kraj ma koliko bio ili ne bio u pravu. Sto rece ovde neko, presipanje iz praznog u prazno. Dakle ti vidi, saberi i oduzmi. Ja se slazem sa cinjenicom ako ti 1 covek kaže jedno, a 10 nešto drugo, vece su sanse da oni 10 su upravu.

mravinjak
(coban)
28. март 2012. у 15.55
Dukic, nisam manijak bre, on voli tennis ali nije ambiciozan...ja ne želim da budem manijak da se boji mene ili tako slično,.,,On već usepsno igra turnire i poznat je tenniser ,makar ovde u ovom regionu...ali on jesnostavno se ne daje koliko može u tome,,,to ja tražim i pokusavam da pronadjem u njemu, da mu usadim u glavu da rad i samp rad se isplati.
Primer: Devojka iz njegove grupe, jako talentovana i otac joj je instruktor tu u klubu,,, zadnje dve godone je bilo povuci i potegni sa njenim caletom,,,ona oce i neće i borba i izgubila je dve godine samo zbog tvrdogavosti,,,sad kad je napokon razumela da je otac bio u pravu ona se vratila tennisu i u punom je treningu,,,čak me je i opomenula za Danilceta da sve pokusam da ne bude sukob zbog treninga i svadja da ili ne trenirati ili ići na turnire,,,znaci cale je bio u pravu .
E sad ja neću da izgubim 2 godine sa njim te dve godine zance buducnost za njega, da li će da bude avarage ili vise od toga.
Ove tri dame ne znaju da fakultet ovde kosta vise od $100.000.00 dolara.i kaže pa ti plati mu ..jesili ti luda,,,pa placam mu sad sport koji mu može pmoci da zavrsi fakultet i bude na svom mestu..breeeeeeeeeee
Gala06
(......)
28. март 2012. у 16.06
Hoće li meni neko da odgovori da li Mravnjak ima svalerku? Nisam bolesna, moje namere su casne!!!
Azdaya
(bedno piskaralo)
28. март 2012. у 21.10
„Ove tri dame ne znaju da fakultet ovde kosta vise od $100.000.00 dolara.i kaže pa ti plati mu ..jesili ti luda,,,”

mislim, treba li šta da dodajem?! :o))

možda da si sam sebe tako terao ko sto ganjas sina, možda bi ti sad bio dovoljno uspesan da mu sam platis skolu, a ne da na dete prebacujes tu odgovornost...
LeaDiKaprio
(shumska)
28. март 2012. у 21.46
dukic1985
Ne ocekivam ja da ćeš ti sad reći da sam ja upravu, jer ko ti je god rekao nešto ovde obrnuto od onoga sto ti mislis, loše si prihvatio i protumacio. To je stvar mentaliteta, i mentalitet se teško menja, čak rekao bi da se nikako ne menja. Moji roditelji žive ovde skoro 20 godina i uvek isto razmišljaju i ne mogu da se priviknu, tako da ove price sto kruže kao kisa oko Kragujevca ne vode nigde jer niko neće popustiti svoj kraj ma koliko bio ili ne bio u pravu. Sto rece ovde neko, presipanje iz praznog u prazno. Dakle ti vidi, saberi i oduzmi. Ja se slazem sa cinjenicom ako ti 1 covek kaže jedno, a 10 nešto drugo, vece su sanse da oni 10 su upravu.
-------------------------------------------

dukic, sve sto si rekao apsolutno stoji a ovde si ga oslikao bolje nego Kodakom. Jedino je pitanje da li se radi o mentalitetu ili o egu.

Razmisli malo. Šta mislis da PRIZNA da si ti u pravu? Njegov čitav svet se rusi. Prvo sto priznaje da NIJE U PRAVU (vrlo važno za njega), zatim sto mora da menja planove i treće sto treba da preda odgovornost za sina sinu u ruke.

Nocna mora, za osobe mrvinjakovog tipa ovo je nocna mora.

Ono sto je interesantno je da se već dvoje nas javilo koji smo imali oca sa sličnim roditeljskim arsenalom i oboje se slazemo da je put pogresan. Njegov mentalitet&ego međutim biraju price onih koje potvrdjuju njegov stav, jer je on ovde i dosao za potvrdu a ne za diskusiju i mišljenja koja se sa njegovim ne slazu.

Njemu o odbranu stoji da je teško gledati dete da bira put za koji mislimo da nije pravi. Još je gore ako u svojoj glavi nazidamo pricu o detetovom izboru da će ga odvesti u drogu i propast.

Ukoliko je mali već poznat u svom okruzenju onda je tu još dodatni pritisak na mravojeda kako će reci prijateljima i poznanicima da je mali prestao sa tenisom. Treba izdrzati svu tu salvu „Aaaaaaaa, bas stetaaa”. A u sustini se nikoga ne tiče. Ne verujem da je mravojed od te sorte da će pojesti ---no jer hoće da stane iza svog sina, odabrace liniju manjeg otpora (ajde sine, još malo, pa šta ti je to, ajde na trening, itd).

Interesantno je kako su sugestije da pronadje šta motivise sina izgovorene u prazno. To je takođe tabu za mravojeda. Previse teško lakse je ići na trikove da prevari sina da ode na trening nego dig deep da otklonis problem. I u pravu je, jer ako dig deep možda ne nadje ništa atraktivno za tenis, a to ne verujem da bi podneo.

Ne znam kako vama ali meni je ova prica uzasno tuzna jer govori o diskonekciji oca i sina.

Otac će radije poslusati šta god bilo ko oko njega govori (i podržava njegov stav) nego da se okrene svom detetu i njega pita za mišljenje.

A u zivotu je kao i ovde na forumu: uvek ćeš naći nekoga ko misli isto kao i ti i nekoga ko misli suprotno. Pitanje je šta trazis. Ako trazis podrsku za svoje mišljenje obratices paznju na mišljenje onih koji se slazu (mravinjakov slučaj). Ako trazis nove ideje (ili da proveris svoju) obratices paznju na suprotna mišljenja.

Tuzno, bas tuzno. Mnogo mi je zao tog decka.

mravinjak, nema tih para koje mogu da plate pravilno izgradjen odnos između oca i sina. Sreća se ne meri u parama i diplomamama. Sreća se meri u odnosu ljubavi i gorcine koje ćeš svom detetu ostaviti u srcu.

Šta mislis kako ide taj odnos recimo za tvog idola Damira Dokica?
mravinjak
(coban)
28. март 2012. у 23.50
Vas dve ste sigurnoi neke debele žene i koje nemaju ni muž ni familiju,vidim ja da ste nesretne u zivotu i zato stop pisanju vise,,,vas dve trebate jedan dobar covek, eto Gala ga ima pa ga delite .ahahahah
LeaDiKaprio
(shumska)
29. март 2012. у 00.20
Vidim, tvoje bezuspesno nagadjanje se nastavlja... Nećeš se ti leba najesti od gatanja i pogadjanja.

Znaci znaš ti da promasis i u drugim oblastima, ne samo kao roditelj?

Zar to nije interesantno... Sto je istina koju pišemo ovde ruznija to ja deblja, Gala matorija a Azdaji nikle nove gnojne bubuljice. U tvojoj glavi.

Pa ja mogu da budem najdeblja žena na svetu, Gala najmatorija udavaca a Azdaya najruznija. To svejedno nebi imalo nikakvog uticaja na cinjenicu da upropastavas rođeno dete svojim ambicijama i da prebacujes svoju roditeljsku duznost skolovanja na njegova pleca.
Gala06
(......)
29. март 2012. у 05.41
Vas dve ste sigurnoi neke debele žene i koje nemaju ni muž ni familiju

-----------

Ne tako.
Kaže se: Vas dve ste sigurno neke debele žene koje nemaju muzA ni familiju.

vas dve trebate jedan dobar covek
-----------------------------------

vas dve trebate jednog dobrog coveka.

Tako.

Nema na cemu!

stef
(zgubidan)
29. март 2012. у 07.47
Ako ćemo bas tačno Gala,
Trebati se u srbiji ne koristi u germanskom infinitivu. I ne menja se po licima.

Ja treba da..
Ti treba
On treba
Mo treba da..
Vi treba
Oni treba

Ajd sad u park na gluvarenje.
Gala06
(......)
29. март 2012. у 08.37
Hvala Stef;)

Znaci ovako: vama treba jedan dobar covek.

Tačno?

Stef, a ni ne odgovori mi na pitanje, ono gore.
mravinjak
(coban)
29. март 2012. у 09.06
Blago meni što se ne družim sa vas dve ,tri,,,sto dalje od mene please..
stef
(zgubidan)
29. март 2012. у 09.24
pitanje je uprosceno..a opet mi verovatno ne bi verovala.
Ja lično nisam nikad voleo da budem sam. Radio bih šta bilo samo da sam u drustvu. Da je to bio tenis , super bi bilo !

U svemu se samo postavlja pitanje mere.
Moje dete bi gledalo TV svakog momenta od ujutro do uvece pa celu noć.

E sad, koliko parka / tv-a / igrica treba dozvoliti.

Neće tenis nikom ništa, šta ima veze. Ali neće ništa da radi? to je veliki problem, to ne bih dozvolio. Zivot nije samo zabava, i ljudi rade stvari i koje ne vole. U stvari, vecina zivota je kompromis u stvarima koje ne volimo.


Gala06
(......)
29. март 2012. у 10.14
U svemu se samo postavlja pitanje mere.
Moje dete bi gledalo TV svakog momenta od ujutro do uvece pa celu noć.
E sad, koliko parka / tv-a / igrica treba dozvoliti.

Neće tenis nikom ništa, šta ima veze. Ali neće ništa da radi? to je veliki problem, to ne bih dozvolio. Zivot nije samo zabava, i ljudi rade stvari i koje ne vole. U stvari, vecina zivota je kompromis u stvarima koje ne volimo.
----------------

Sa ovim se potpuno slazem. Ja mom detetu ne dozvoljavam da gleda TV od jutra do sutra.
Ti si tražio argumente, pa evo...

Za sve treba da postoji mera, organizacija i ravnoteza koliko je moguće.
Ni ja ne bih dozvolila da moje dete ništa ne radi u zivotu. Ja bih je pitala šta ZELI i pokusala da joj pomognem da izabere zanimanje, ili nešto cime će da se bavi ili trenira.
Ja smatram da treba, između ostalog, postovati i zelje deteta, ne mislim na one zelje tipa: hoću da udarim coveka, hoću da kradem, dangubim, itd.. Kod mene se zna šta dete sme a šta ne sme.

Ja ne kažem da ne treba gurati dete, samo kažem ne treba ga gurati da trenira ono što ne želi.

Ako dete pokazuje interesovanja za neki sport, nauku, muziku, umetnost ja sam za to da ga guramo i podržimo. Ali ako ne pokazuje interesovanja za tenis, zašto ga silovati? Da bi mi roditelji bili srećni?

Evo na primer Jelenu Dokic je otac forsirao, terao, gurao i šta se na kraju desilo? Obilo mu se o glavu. Jelena je neuravnotezena licnost, ona je prsla.

Roditelji su forsirali Dzenifer Kaprijati, ubijali su Boga u njoj, i šta se desilo? Dzenifer je narkoman.

Roditelji su terali i gurali Novaka, ali Novak to VOLI i ZELI, u tome je razlika.



stef
(zgubidan)
29. март 2012. у 10.34

kad ne može da se uradi double blind test sa kontrol grupom.

pa bi videli da li bi jelena prsla možda i sama i bez tog pritiska.

ili jennifer, ili agassi. Sve su to uglavnom nagadjanja. Prsao eto , otac ga terao da igra igru sto on ne voli.

Moj argument je prilično jasan, ali se ne moramo slagati. bolje depresivan i bogat nego depresivan i siroma'. Ili u krajnjoj meri, depresivan ali ima neku vestinu.

E ako dete hoće da se bavi drugim stvarima to je lako, onda mu pomoći u tome ( ako su iole normalne aktivnosti)
Azdaya
(bedno piskaralo)
29. март 2012. у 10.49
ako neko voli i želi, onda mu guranje roditelja nije potrebno, već podrska.
a što se tiče depresivan, a bogat ili depresivan a siromasan - nema šta, ne zna se šta lepse svojoj deci da poželiš.
zar nije najbolje biti srećan, ne vezano za kolicinu para?

e lea, al nas „ishvali” u tri reci :o))

p.s. i nije tačno da je nama potreban jedan dobar covek - šta bi nas tri radile sa jednim. znaci, nama je, svakoj, potreban po jedan dobar covek... i verovali ili ne to se još i da naći...
ali ovi sto im je potrebna pamet - kako njima pomoći? :o))
mravinjak
(coban)
29. март 2012. у 11.36
Stef. ostavi ih na miru, oni nemaju drugog posla već da kontriraju. Bilo šta ima napise, oni će udariti kontru. Vidi se da nisu sretne u zivotu.
Šta Agasiju fali?
Šta fali Capriati?
Jelena je glupaca, dok je tata bio tu bila ja #4 , a posel tate???/
I koja budala da da detetu od 12 godina da paravi odluke o svom zivotu...bre šta oni znaju o zivotu sa 12 ,gluposti same bre,,,
Azdaya
(bedno piskaralo)
29. март 2012. у 12.03
pa to jeste - ako ti ništa nisi naucio za sve te tvoje godine sto si ih u guzicu spuc'o, šta tek tvoj sin može da zna... pogotovo ako je od tebe ucio...

i samo da ti pojasnim, posto izgleda da nisi upoznat sa pojmom, a mnogo ti se svidja kako zvuci - kontriranje bi podrazumevalo da se iz posta u posta menja stav samo da bi se drugom diskutantu islo uz nos.
ovde koliko vidim nas nekolicina od samog početka tvrdi isto, a to je da ti svoje komplekse lecis na detetu i da to nije u redu.
LeaDiKaprio
(shumska)
29. март 2012. у 13.00
Čini mi se da samo nas dvoje koji smo do sada postirali imamo lično iskustvo (kao deca) i oboje smo se slozili da nas je ocevo insistiranje učinilo NESRECNIM.

Pare uopste nisu u pitanju, niko o parama ne prica. A bilo je para...

Šta fali Dokicki ili Agasiju nema sanse da mi ovde kažemo. To oni znaju. Mravojed svejedno insistira na proceni unutrasnje sreće mereci spoljasnje parametre. Jadnicak sve vreme poredi babe i zabe i nesvestan je svoje nesvesti.

E jbg. Od svoje pameti ne možeš da pobegnes.

Neće biti ni prvi ni poslednji koji će da upropasti dete zbog lične koristi prikrivenim pod tepihom „za detetovo dobro”.
kriska
(Kakve su ti misli, takav ti je)
30. март 2012. у 07.10
Treba podsticati i razvijati detetov talenat, ali ako dete ima talenta za nešto, a ne želi da mu to bude obaveza već samo hobi, onda nema sile da ga nateras.
Ne razumem se u sport, ali kao dete imala sam talenta i puno volje za jednu lepu umetnost.
Otac mi je placao privatne casove kod jednog strucnog i eminentnog profesora, ja sam to neizmerno volela i bas napredovala i ništa me drugo nije zanimalo, ali sam popustila u skoli i otac mi za kaznu zabrani da nastavim sa privatnim casovima.
Verujte mi da sam se od tuge razbolela, 3 dana sam lezala i gorela od temperature, profesor je par puta dolazio kod nas kuci i govorio mom ocu da strasnu grešku čini, ali tata nije hteo da popusti.
Kasnije, kao odrasla osoba sama sam upisala privatne casove i taj moj talenat mi je postao profesija.
Nikada nisam radila niti zelela da radim ono za šta sam se redovno skolovala.
Moj otac se sada kaje sto mi je to kao detetu uskratio, jer da sam od malena razvijala taj svoj talenat i ucila ono sto volim, verovatno bih mnogo vece rezultate postigla.
mravinjak
(coban)
30. март 2012. у 10.44
Kriska, hvala ti puno,,,well, ja nisam manijak, već jednostavno ocu da na neki način on preuzme obavezu i tražim ideje kako da to sprovedem.
On ne mrzi tennis, ali ga i ne voli kao neki decaci sa kojima trenira,,,On jednostavno ima talent da sa radom napreduje i da postigne dosta i sebi olaksa zivot,,,
Tvoja profesija nije sport?
Gala06
(......)
30. март 2012. у 13.23
Mravinjak, nadam se da si procitao i razumeo ovaj deo Kriskinog posta:

kriska
(Kakve su ti misli, takav ti je)
30. mart 2012. u 07.10

Treba podsticati i razvijati detetov talenat, ali ako dete ima talenta za nešto, a ne želi da mu to bude obaveza već samo hobi, onda nema sile da ga nateras.
stef
(zgubidan)
30. март 2012. у 13.35
„a ne želi da mu to bude obaveza već samo hobi, onda nema sile da ga nateras.”

i na kraju te zivot natera da ti obaveza bude da si kasirka, a lepim hobijem nemas para i vremena da se bavis.

Od 1000 dece, 980 ima ovaj problem sto ja potenciram i možda 20 ovaj drugi. Mislim da zbog 20 unistavamo 1000..

sto bi rekli ovi moji ubio kravu za kilo mesa.
kriska
(Kakve su ti misli, takav ti je)
30. март 2012. у 17.53
Ne Mravinjak, moja profesija nije sport, ali nasla sam se u ovoj tvojoj prici, samo je obrnut redosled.
Ja sam zelela, a otac me nije podrzao. Smatrao je da su matematika i hemija mnogo bitnije od tamo nekog mog talenta za umetnost.
Bila sam uporna i ostvarila sam svoj san, ali da sam od malena imala podrsku roditelja, daleko bih lakse i vise postigla.
Na silu ne možeš ništa da uradis. Dete će pruzati otpor, ma koliko bilo talentovano, ako ga na silu forsiras.
Deca su inadzije, i ako želiš na silu da mu nešto nametnes iz inata će ti pruziti otpor.
Mravinjak, ja te razumem, svi mi želimo svojoj deci sve najbolje, ali to što radis nije ti dobra taktika.
Sedni i razgovaraj sa svojim sinom. Pitaj ga cime bi on u zivotu zeleo da se bavi i koja su njegova interesovanja.
Ako ti kaže da voli fudbal, o.k. zaboravi tenis.
Partiju tenisa mozete odigrati i u parku, ali pomozi mu da napreduje u fudbalu.
Azdaya
(bedno piskaralo)
30. март 2012. у 19.41
„Partiju tenisa mozete odigrati i u parku”

ju naopako kriska, vidi se da nisi citala sve detaljno - kaže mrav nikako u park, parkovi u usa su opasni i nadasve pogubni za decu, a verovatno i ostale :o))
Gala06
(......)
30. март 2012. у 20.30
ju naopako kriska, vidi se da nisi citala sve detaljno - kaže mrav nikako u park, parkovi u usa su opasni i nadasve pogubni za decu, a verovatno i ostale :o))

----------------

hahahahahha:))
Pantija
02. април 2012. у 13.47
„tenis je ulazak u visoko drustvo”
Hehe, ma tatica je sav za visoko drustvo, jasta, al' onaj praziluk i dalje će da viri:)

Mikofo... Lepo je napisao Nusic...
Vi još uvek razglabate sa ovim pacijentom?
mravinjak
(coban)
03. април 2012. у 08.10
Pantija, ,nazad u rupu da te ovde više ne vidim
Pantija
05. април 2012. у 06.47
Hehe, cobane jedan, previse si se zaneo u svoju sliku u visokom teniskom drustvu, nije ti ovaj forum tata kupio pa da ti gazdujes
mravinjak
(coban)
06. април 2012. у 13.16
J a već jesam u visokom drustvu, a ti jesii dziberka kao one tri????
LeaDiKaprio
(shumska)
15. април 2012. у 11.02
Strasno...
Saucesce nesrecnom detetu.
Jbg, covecanstvo bi bolje prošlo da su neki ljudi bili na vreme ustrojeni.
mravinjak
(coban)
18. април 2012. у 06.46
Decaprio je jew, kako se zaljubi u jew bre?
 Коментар Запамти ову тему!

Looking for PomPom Keychains?
.