Дискусије : Родитељи

 Коментар
Koliko traje porodiljsko odsustvo u vasim zemljama
Vienna
(Negdje na Dunavu plavom)
10. фебруар 2012. у 17.33
Odakle dolazite i kako je rijeseno ovo pitanje u zemljama u kojima živite?

Živim u Austriji i ovde je moguće uzeti maksimalno 30 mjeseci porodiljskog odsustva jedan roditelj (obično majka) i još poslije toga 6 mjeseci za drugog (otac).

Ovo zvuci prilično mnogo ali da malo objasnim.

Duzina porodiljskog odmora je regulisana zakonom i to
tako što sto su obaveznih 8 sedmica prije porodjaja i 8 sedmica poslije porodjaja za majku ( Mutterschutz-prevodi se kao predporodiljska i poslijeporodiljska zastita).

Poslije ovog vremena se roditelji odlucuju o osobi i duzini porodiljskog odsustva i najcesce se uzima model od 15 ili 20 mjeseci.
Srazmjerno duzini porodiljskog se dobiva i novac, tako da je ukupna suma ogranicena na oko 16000 eura.
Samo da napomenem da je model sa oba roditelja prilično rijedak.
Ovde sam naveo samo slučaj sa jednim djetetom.

Postoji ukupno 5 modela:

* 30 + 6 mjeseci (mjesecno se dobija 436 eura)
* 20 + 4 mjeseci (mjesecno se dobija 624 eura)
* 15 + 3 mjeseca (mjesecno se dobija 800 eura)
* 12 + 2 mjeseca (mjesecno se dobija 1000 eura)
* Godinu dana, primanje je ovisno o plati, sa max 80% primanja, min.1000 € a max. 2000€

Za vise info pogledajte na ovo stranici (njemacki jezik)
http://www.arbeiterkammer.at/online/kinderbetreuungsgeld-varianten-53313.html

Posao je obično osiguran i za to vrijeme država preuzima troskove.

Ovde je to prilično dobro rijeseno, nije bas neki novac ali je sigurnost i briga na zavidnom nivou.

Mene zanima kako je u drugim državama.
Gala06
(......)
20. фебруар 2012. у 22.14
U Srbiji dok dete ne napuni godinu dana.
vienna2004
(kao dipl. ing)
21. фебруар 2012. у 06.23
i vecina mama kad se vrati na posao i prođe obecanih 8 sedmica dobije otkaz i u nasoj savrsenoj Austriji. znam primer dve mame iz moje neposredne okoline u Becu. poslovi birokratski (lako zamenjivi). jedinu ako je u pitanju državna sluzba onda mama ima cemu da se nada. sve je lepo na papiru, praksa je ipak malo drugacija.

lep pozdrav imenjace :)
Vienna
(Negdje na Dunavu plavom)
21. фебруар 2012. у 15.26
Nemam bas podatke o tome koliko njih dobije otkaz, a koliko ne, mada ima sigurno i takvih primjera imenjakinjo.

Malo me cudi to da toliko žena dobiju otkaz jer ovde porodiljsko ne opterecuje firmu (država to sve placa) i nema razloga za otpustanje, ali vjerujem ti posto nemam mnogo iskustva sa tim.
Kakva je situacija sa sindikatom?

U mojoj firmi su se izmijenjale već mnoge mame i nijedna nije dobila otkaz, osim onih privremeno zaposlenih, kao zamena za već postojece mame, a bas je firma u privatnom vlasnistvu i još u donjoj Austriji gdje vladaju apsolutno crni.
Ali...ali pojedinacan primjer ne čini prosjek.
Sve mame u mom okruzenju su i dalje na poslu, osim možda one koje su bile na nize rangiranim mjestima kao cistacice u hotelu ili u gastronomiji. Napominjem da poznejem sigurno oko 50-tak mamica sa visim i visokim obrazovanjem koje nisu imale problema.

Mene vise zanima koliko i kako je to rijeseno u drugim zemljama.
Čuo sam da je Svajcarska jako komplikovana i da je strasno kratko porodiljsko odsustvo, možda svega 3 mjeseca... šta posle?

Hvala svima na odgovorima i finom diskutovanju.
Tresnja-cvjecka
(riba)
09. март 2012. у 14.48
Ti ovo pišes samo da se hvalis ili kako? U kapitalizmu je to puno surovije... Ali nekako ih odgojimo, kako god okrenes :-)
Salu na stranu, super vam je - zato uzivajte, u kapitalizmu je to puno surovije...
Vienna
(Negdje na Dunavu plavom)
10. март 2012. у 09.39
Postovana Tresnja-cvjecka,
nisam bas najbolje razumio tvoje pitanje „samo da se hvalis” , pa nema tu šta da se hvalim, to je jednostavno tako ovde u AT.
Ja sam samo želio da malo popricam sa roditeljima u drugim državama, a ne da kudim, hvalim, kritikujem i slično.

Koliko je ovo za uzivanje neka presude drugi, ja lično mislim da je jedna godina porodiljskog sasvim dovoljna za prvo dijete, a za sledeću djecu je ipak potrebno malo vise. Sto duže porodiljsko to manja sansa da se poslovno napreduje, ili ima kontinuitet u poslu.

Moram priznati da pogotovo nisam razumio taj dio sa kapitalizmom, pa valjda je sada kapitalizam skoro svuda na svijetu, kao i ovde.
Možda ste Vi mislili na konkretnu primenu zakona i njegovo zaobilazenje u manje bogatim državama poput Srbije, BiH, Hrvatske itd...

U svakom slučaju želim samo da diskutujem, nema mjesta nikakvim hvalama.

Pozdrav
Tresnja-cvjecka
(riba)
12. март 2012. у 20.15
Opusti se malo, valjda nećeš tako ozbiljan i pred djecom stalno biti :-)
Vidis da ti potajno zavidim ;-)))
Dio o kapitalizmu - htjedoh reći da je zapadna Evropa otisla najdalje u humanizaciji kapitalizma, ostali dijelovi svijeta imaju još da rade na tome... U međuvremenu se zabavljaju i brane tako što kritikuju tu istu zapadnu Evropu kako je ustvari neproduktivna, nekapitalisticka i ne-šta-već-hoćeš... Ko je u pravu - kao da je važno :-)
Evo kako je u Kanadi: imaš godinu dana porodiljskog/roditeljskog, bez obzira da li se radi o prvom ili dvadeset prvom djetetu (i to nam je stiglo tek u zadnjih 10+ godina, kad sam ja prvi put isla na porodiljsko prije 15 godina, radilo se o svega pola godine). Mislim da je od 52 nedjelje 17 rezervisano samo za majku (porodiljski dio), a ostalih 35 mogu oba roditelja da podijele između sebe kako im odgovara. Što se placanja tiče - zagarantovano je samo do max 60% i to od prosjecne plate. Dakle ako zaradjujes bitno iznad prosjeka, možeš da se slikas. Tih godinu dana dobijas vrlo male (relativno gledano) pare, koje uopste nisu bazirane na tvojoj plati. Ako si sretan i radis za neku državnu instituciju - ta ista institucija će ti možda pokriti ostatak do 100% tvoje plate čak i cijelu godinu. Ako si malo manje sretan i radis za neku veliku firmu, možda će ti ta firma pokriti ostatak do 75% ili 100% neko vrijeme. Ako si kao i ogromna vecina - dobijas samo ono sto je zagarantovano.
Što se tiče tvojih komentara kako je teško napredovati zbog/prije/poslije porodiljskog... pa da ne izmišljamo sada toplu vodu. Uostalom, postoje liste prioriteta... Logicno je da neko ko ima malo dijete stavi karijeru i napredovanje u drugi plan, makar samo privremeno. Klinci brzo (šta brzo, prebrzo :-) odrastu, a vecina nas ostane na poslu... E sad, ko odluci da ima i karijeru, a ne samo posao - neće ga ubiti niti bitno unazaditi par godina odsustva, smanjenog gasa... nije radni vijek samo 10 godina da bi to imalo bas poguban značaj.
Pozdrav,
Tresnja
polako_bolan
17. март 2012. у 00.41

nisam na porodiljskom, ali se tako osjecam:))

živim u komunizmu, radim samo 10 dana mjesecno

poz iz njemacke:)
jolanda
20. март 2012. у 14.21
U Norveskoj je max 52 nedjelje, plus 2 nedjelje obavezno posle rođenja, za oca. Za majku je obavezno 3 prva mjeseca da ostane sa bebom.Mislim da se sad zakon nešto mijenja, da bi se povecao minimum broj nedjelja koje otac mora da provede sa bebom.Ovo o cemu govorim je naravno placeno odsustvo, oko 80% od plate. Pošto je i porez onda manji, plata skoro dodje na isto. Posle 52 nedelje može se uzeti još godina dana neplaceno, a da je zagarantovano radno mjesto.
Vienna
(Negdje na Dunavu plavom)
29. март 2012. у 12.43
Hvala Jolanda, to je prilično dobro rjesenje za sve.
Kada se to dobro posmatra dodje na isto kao i ovde, sa tim da ovde možeš ostati malo duže ali je novac manji na mjesecnom nivou.

To za oceve je super, i ovde vecina tako radi ali uzima odmor.
Ja sam recimo bio kuci skoro 6 sedmica po rođenju sina.

Mi imamo sada neku novinu (i nije bas novo) koja se zove Papa-Monat (otac-mjesec) koja se pokusava uvesti i progurati kroz zakone.
To bi znacilo da mogu i ocevi da ostanu na porodiljskom zajedno sa suprugama jedan mjesec po rođenju djeteta i da im to bude placeno.
Ima tu još nekih sitnica, novac bi trebao na kraju da bude isti kao i do sada, sto će reći da se suprugama skracuje za jedan mjesec porodiljsko.

Da čujemo malo ostale zapadne zemlje, Svedska, Svajcarska, Engleska, Kanada, Australija, ili neke istocne možda.

Imported_from_SERBIA
(Hacker-Pschorr)
31. март 2012. у 10.08
U demokratskoj USA imate 6 sedmica, za mame, placeno nekih 40% od plate posle svih odbijenih poreza. Mozete dobiti još 2 sedmice ekstra ako doktor napise opravdanje, tj. obično se daje ako je bio carski rez.

I tu se zavrsava cela prica oko porodiljskog. Mozete uzeti FMLA godinu dana, ne placeno, ako imate debeo, čitaj zdravstveni, razlog.
Tata može samo da uzme godisnji.:)
Ovde obično majke rade do zadnjeg „sata”, i onda trk u bolnicu na porodjaj. U firmi vas ceka posao do ovih 6-8 sedmica, a posle vam niko ništa ne garantuje. Krave u ostatku sveta imaju bolji tretman pre telenja.

Treće, ono isto važno, jeste da ne ovisno kakvo osiguranje imate kroz firmu, porodjaj vas kosta. Mi smo u proseku platili 3 hiljadarke (carski rez), dok ostalo pokrije osiguranje. Druga tema, al' da spomenem demokratska nacela.:)

Holivudske price su drugacije.:)

A sad malo o pre-demokratskoj Ukrajini gde porodiljsko traje 3 godine!!! 3 pune godine, stim da vas radno mesto ceka, i prve godine imate 100% placeno, druge nešto manje i treće godine opet manje.
Pa to nema ni u galaksiji Kentaur.:)
Tako će da bude dok im ne stigne kapitalisticka demokratija.:)
Taman treba da se vratite na posao, a vama stigne drugo dete.:) I opet u krug.
Vienna
(Negdje na Dunavu plavom)
22. април 2012. у 07.57
Jao Hacker-u pa ovo je uzasno, moram da priznam.
Do sada sam se uvijek cudio kako to da ljudi nisu osigurani u americi ali kada ovo čujem, da se ni djeca ne mogu normalno roditi a da nemaju troskove, je stvarno uzas.

Pitam se kako onda funkcionisu porodice tamo, majka znaci ne može da radi dobrih 10-tak godina u prosjeku jer su djeca tu.

Mi smo imali takođe nezeljeni carski rez u Austriji , i prošlo je sve odlično, a o troskovima nema ni price. Koliko znam ovde ne postoji osoba koja nema potpuno zdravstveno osiguranje, i to će tako i da ostane.

Koja je onda prednost amerike nad ostatkom svijeta, je li kod vas veca plata, manji porez, vece sanse za zaradom ?
Može li jedna porodica da živi samo od muzevljeve plate i imaju li kakvi djeciji dodatci ili je to sve misaona imenica.

U pravu si da jedna nedemokratska Ukrajina ima bolji odnos sa djecom nego neke visoko kapitalisticke države, koje žele samo da uvoze radnu snagu a ne da se djeca radjaju i da ih drustvo odgaja.

Hvala na postu u svakom slučaju...
Tresnja-cvjecka
(riba)
27. април 2012. у 12.19
Sad kad je Hacker naceo sličnu temu... info od sjevernog im susjeda, tj. Kanade: ovdje (srećom) bolnicki boravak i sve sto je vezano uz isti ne kosta ništa (placamo indirektno preko poreza, koliko ko može ili mora ;-)... Žene obično rade takodjer do zadnjeg dana i trce na porodjaj, ali poslije toga je tretman daleeeeko humaniji. Iz bolnice se obično takodjer odmah ide kuci ako je sve u redu, obično te lijepo isprate kuci isti ili sljedeci dan. Ako je sve u redu, kako rekoh. Mi smo prvi put imali prilično grbavu pricu, bebac je proveo 7 nedjelja u bolnici, od toga 10 dana na neonatalnoj intenzivnoj njezi gdje je jedna med. sestra zaduzena za jednu bebu, tehnologija svemirska, njega na nevidjenom nivou - ništa nismo morali platiti, to bi u ovoj zemlji bilo necuveno.
Sad kad pricas kako to da porodica može da opstaje - teško je to pitanje, treba vidjeti obe strane, navici se na obe i shvatiti da može i ovako i onako... Kako drugacije objasniti da na obe strane funkcionisu tolike porodice? :-)))
Na ovom kontinentu su porezi generalno manji (tu posmatram zajedno Kanadu i USA u poredjenju sa Evropom, mada između prve dvije postoje velike interne razlike), ali generalno je i standard veci. Na cemu je zasnovan - vjerovatno na većim ekonomskim razlikama. To ti se na gore spomenutu porodicnu pricu recimo oslikava tako da u Evropi imaš dotirane vrtice koji su za ovdasnje uslove pojam iz bajke, dok u Sjevernoj Americi imaš dadilje (Meksikanke, Filipinke itd.) koje Evropljani uglavnom ne mogu priustiti... I tako vezes dok ne stignes do neke crte da je podvuces i sumiras.
Bila sam na obe strane, u početku mi je ovaj divlji zapad bio strasno divlji i nehuman... poslije kad sagledas i pocnes da shvatas pravila igre, ukapiras da ni evropski socijalizam nije bas idealan... Hackerova poruka je bila istinita, duhovita, ali on sam zna zašto je stavio ovoliko osmijeha u svoj mail - ne zvuci mi bas nešto nesretan poslije svega :-)
Vienna
(Negdje na Dunavu plavom)
28. април 2012. у 03.09
Hallo Tresnja,
bas lijepo si sve ovo sada rekla.
Ako posmatramo parcijalno stvari onda se uvijek može reći da je ovaj ili onaj sistem u nečemu bolji ili losiji, ali ako gledamo sveobuhvatno situaciju onda su sve razvijene zemlje prilično ujednacene kada je u pitanju porodica.

Radi se samo o finesama koje su nekome draže, recimo neka žena želi da ide odmah da radi zbog karijere, pa makar i djelomicno radno vrijeme, a ako nema vrtica ili dadilju to je nemoguće. Ako radi može da plati te usluge koje su kod vas u americi prilično povoljne, dok je to u evropi zaista luksuz koji samo mali sloj može da priusti, a razlog su upravo receni vrtici koji su skoro pa besplatni.

Gledano sa ekonomskog stanovista nije to neki problem, ali sada dolazimo do pitanja odgoja djece i toga da li je za dijete važno da bude sa majkom ( ili oba roditelja) sto duže zajedno ili je to moguće i sa dadiljom ili tetkicama u vrticu.

Problem je nasiroko poznat i moje mišljenje je da je za psihu, odgoj, inteligenciju, navike i sve sto uz to ide jako bitna briga roditelja koji žele najbolje svom djetetu, dok kod profesionalnih vaspitaca/babysitter-a to nije bas slučaj. U ovom dijelu je jako bitno da je jedan od roditelja sto duže sa djetetom.

Znaci novcano dodjemo na isto, ali razvojno je prilično diskutabilna tema koji je sistem bolji, i ja lično mislim da je bitno da roditelji budu sto vise sa djecom, ali i da ih pravilno odgajaju a ne da ih pokusavaju smiriti, uspavati ili ostaviti same da gledaju tv/igraju igrice itd...

Dajem samo primjer PISA testova, koliko su azijati sada već nadmocniji u odnosu na ostatak svijeta jer provode jako mnogo vremena sa svojom djecom i imaju tu ranu stimulaciju koja je kod nas „naprednih” već skoro iskorijenjena.
Link nije u reklamne svrhe te molim moderatore da ne brisu.
Ranko Rajovic, izvršni direktor MENSA Srbije i predsjednik svjetskog MENSA komiteta darovite djece.
http://www.youtube.com/watch?v=-E7GWiEjju4

Možda sam malo odlutao od početne teme, ali se uklapa u koncept.

Znaci moje mišljenje je da je možda bolje prekinuti karijeru na nekoliko godina i odgajati svoje dijete, do recimo 3-4 godine i onda nastaviti bez obzira da li ti sistem to omogućuje ili ne.

Amerika ima tu predost da se vise zaradjuje pa mozete priustiti dadilju, dok evropa oslanja svoje rano obrazovanje na vrticima, ali bez roditelja nema uspjeha.

Nema nam skandinavije, nemaju vremena ili ih ne zanima tema...

Dragan_Bijeljina
(propalica)
27. август 2012. у 09.00
Ovde kod nas u Svici ti je 14 nedelja od porodjaja 80% plate i to je to. Posle se mo's slikat! A za caleta je valjda onako: uzmi dan slobodno kad ti se dijete rodi i prekosutra u 07.00 da si se nacrto u firmi i to u radnoj opremi i spreman da taj dan odradis za dvojicu da bih pokrio dan od juče... :-)

.ebiga, ovde kod nas ko ne može da živi od jedne plate obično ,,importuje„ tetku, strinu, babu, komsinicu iz našeg kraja i placa je u prosjeku od 500 - 1000 franaka. I tu naravno dolazi još klopa i pice za tu dadilju i to je to. Ali ako te provale kazna je oko 5000 franaka i ta osoba dobija naravno i zabranu za pet godina.

Ima i drugi primjer. Recimo prije preskolske imaju onako grupice gdje obično djevojke cuvaju djecicu ,,spielkrippe” i to kosta oko 2500 franaka mjesecno. Pa sad kad žena zaradi 5000 franaka i s'tim parama plati to za dijete, odbije porez od plate, itd. ostane joj možda 1000 fr. ali maksimalno... Nekom se isplati...
windy-chicago
(windy-chicago)
18. август 2018. у 22.08
!!!!!!!
 Коментар Запамти ову тему!

Looking for Tassel Earrings?
.