Дискусије : Родитељи

 Коментар
Deciji jelovnik, vasa praksla i mišljenje
mile_s_kombajnom
(edukator)
10. октобар 2009. у 11.29
Evo nove teme po uzoru na poslednji komentar predhodne. Bez komentara na tudje postove a pogovoto bez uvreda molim, neki od nas pokusavaju da nauce nešto novo.

Gospodje mame, izvolite!
LeaDiKaprio
(shumska)
10. октобар 2009. у 23.25
Bilo bi zaista od pomoći, za nas koji nismo upratili šta se desavalo na prethodnim temama, a i za one koji su pratili ali su zaboravili:

šta ti zapravo pitas??
mile_s_kombajnom
(edukator)
11. октобар 2009. у 00.40
Ah da, pardon, ja već poceo postavio temu „šta vasa deca jedu u obdanistu” a onda je tema skrenula na to da li treba decu davati u obdaniste ili ne, uz mnogo pljuvanja i svadje, da bi se na kraju zavrsila (možda još uvek traje...) time da je je par gospodja napisalo šta njihova deca jedu (ukratko) a onda se drugi nisu slozili, i opet pljuvanje i svadja...

Dakle napisite ukratko koji je jelovnik vase dece, bilo da sede sa vama kod kuce ili ih saljete u obdaniste... mislim na decu od godinu dana do 3 godine, vreme kada im treba „napraviti” jelovnik, uz ocekivanje da će nastaviti tako da jedu na dalje... Bez svadja i komentara onoga sto je neko drugi napisao ma koliko da se ne slazete... Samo cinjenice molim :-)

Eto toliko.
mamaelena
(mama)
11. октобар 2009. у 01.00
Spomenuo si navike za kasnije u zivotu, pa evo da pocnem. Prvi „solid” koji sam dala detetu (negde sa 5,5 meseci) bio je brokoli. Niam zelela da krenem sa vocnim kasicama i da ga odmah navikavam na slatko. Cilj mi je bio da mu dam najzdraviju moguću osnovu, i da on odrasta uz zdravu ishranu. Par godina kasnije, on obozava povrce svih vrsta, obozava salate, voce, posno meso, ribu... Nema visak kilograma i sve su sanse da će kada odraste da pravi dobre izbore i da se zdravo hrani. Naravno, ja sa njim i razgovaram o vaznosti zdrave ishrane, i objašnjavam namirnice... Isto tako mu pokazem kako izgleda to kada se neko hrani losom, brzom, masnom hranom i kakvi zdravstveni problemi su rezultat loše ishrane.
mamaelena
(mama)
11. октобар 2009. у 01.09
Da, važno, u kucu ne unosimo ništa belo (secer, brasno, hleb, pastu, pirinac), znaci samo i strogo integralno, i kada ta opcija postoji „sprouted” varijantu (ima puno proteina, a malo skroba).

Masti koje koristimo su maslinovo ulje (uglavnom stalno), malo putera, i još manje suncokretovog ulja. Nikad, ali nikad margarin, mast...

Pijemo vodu, ništa sa secerom, ništa gazirano, skoro nikada vocni sokovi.

Od mesa jedemo curetinu, piletinu, ribu (pazljivo izabranu, bez žive, hormona, antibiotika).

Od mlecnih, jogurt (bez dodatog secera), kozji sir, sveza mocarela itd...

Eto šta se setih za sada, možda još kasnije.
fiona29
(inzenjer)
11. октобар 2009. у 03.01
Ja sam napisala šta moje dete jede u vrticu a napiscu i šta jedemo kuci. Ja volim da kuvam i volim da se u mom jelovniku nalaze razne namirnice. Mislim da ishrana zdrave aktivne osobe, a moje dete to svakako jeste, treba da bude raznovrsna i umerena. Po mom mišljenju umerenost u zivotu je kljuc za srećniji i zdraviji zivot.

Dakle mi jedemo za dorucak ili beli ili crni ili integralni hleb, kako nam se kada jede. Volimo sirne namaze i razne sireve. Koristimo i suhomesnate proizvode, to muž voli, ja ne, mala voli pileca prsa, domaće suseno meso. Volimo palentu, proju i proizvode od kukuruznog brasna. Ispecemo i skuvamo jaje, namazemo, i puter i med, pravim kad imam vremena razne mafine od raznog brasna. Veci procenat dorucka i vecere joj je jogurt. Mleko neće da pije kuci. U poslednje vreme pocela je po malo da pije i caj.

Za rucak volim da mi bude sareno. Moje dete voli moju kuhinju za razliku od one u vrticu mada i tamo prihvata stosta. Imamo obavezno supu ili corbu od povrca, koristimo sve vrste mesa i gledam da mi se u toku nedelje dana svaki dan nadje drugo na jelovniku i obavezno prilog od nekog povrca(koristim sve vrste povrca) tzv cuspajz, ili neki drugi prilog i sveza salata ako se slaze sa ruckkom. Volimo i paste, ona preferira cistu testeninu, bez ikakvih soseva.

Uzina je neko voce, ili neki desert.

Od tecnosti unosimo samo cistu vodu, moja cera ne voli niti sokove niti gazirano a bogami ni mi.

Dete vecera obično nešto slično dorucku ali gledam da to ne bude pre spavanja, muž jede jacu hrane, a ja ne veceram.

Dete nema prekomernu tezinu, niti nas dvoje. Ja sad malo dobijam na kilazi jer sam u drugom stanju. Meni je bitno da ona ima naviku kretanja i fizicke aktivnosti jer mislim da fizicki aktivna osoba može da jede sve.
Takođe mislim da joj je jelovnik u vrticu sasvim ok. jer to su namirnice koje jede i kod kuce. Bitno je da ima vise manjih obroka i da HOćE TO da jede tj. da ne pravi velike pauze. Ako i ne jede tamo može da jede kod kuce jer ja kuvam svaki dan.

Pozdrav od mene

baresh
(zanatlija)
11. октобар 2009. у 10.00
Primetih naslovnu temu,otvorih u nameri da ucestvujem,kad ono:
„Gospodje mame, izvolite!”

DakleM Mile po tvojem uverenju,iskljucivo mame umeju,znaju i trebaju da podizu potomke?;)

P.S. po pitanju tradicije,uglavnom je tako,ali imaj na umu nešto se od toga poslednih nekoliko decenija prilično izmenilo.
mile_s_kombajnom
(edukator)
11. октобар 2009. у 11.22
Ma jeste bares, stvari su se promenile, ali nekako mislim da žene vise određuju jelovnik PA CAK I KAD MUZEVI KUVAJU, pogotovu kad su deca u pitanju. Moj poziv gospodjama mamama ne znači da i gospoda tate ne treba da se ukljuce i iznesu navike u ishrani u svojoj porodici.

Živeli!
baresh
(zanatlija)
11. октобар 2009. у 12.45
Znaš kako Mile,
U nasoj prodici za opstanak bilo je„uslovljeno” odgajanje podmlatka na ravnopravnoj osnovi.Nisu deca isla u obdaniste niti smo imali dadilju,pa smo gledali i podizali potomke na smenu.

Kada je Ona bila sa njima:hranila,presvlacila,kupala i vodila brigu,
a isto tako ja u mojoj smeni.Deca nisu jela po jelovniku,već sto im spremimo kako najbolje znamo i umemo - uvek sporazumno.

Prvo dete rođeno u Primorju,a drugo u iseljenju,daleko od roditeljskih saveta i pomoći,sto nekad može biti i „bolje”,po onoj:
„sam pao - sam se udario”. Prvih nekoliko nedelja po rođenju,nisam
dopustao supruzi da radi teze poslove,kao npr.pranje,ispiranje i susenje(pa čak i peglanje) pelena.To me posavetovala majka dvoje odrasle dece. Bilo je to u C.Gori,gde smo zasnovali brak i živeli
nekih tri godine. Može se pretpostaviti kako su mi se grohotom smejali Djetici,ali uglavnom kratko vreme,jer nisam ni malo pruzao
opor,već se i sam osmehivao,ali sam nasuprot dobijao odobravanja i podrsku od njihovoh supruga,majki,sestara sto je naravno lep osecaj.

Nasi potomci su već odavno odrasli,zdravi,vitki i o svom hlebu.

Bilo bi neskromno da idem u detalje,po onoj:„da ne bude uroka”.

Pozdrav i tebi,svaki uspeh i dobro u podizanju naslednika,i da ga
ga obradujes sa bar još jednim novim clanom porodice.

P.S. jedinci ili jedinice često mogu biti razmazeni,a takođe i nesigurni u svoju licnost.
mile_s_kombajnom
(edukator)
11. октобар 2009. у 19.11
Baresh, zahvaljujem na lepim zeljama, mada smo i žena i ja ne bas tako mladi, ne nameravamo da ostanemo na jednom potomku. Želim tebi i tvojim potomcima sve najbolje i drago mi je da, i pored toga sto si u vreme kad si odgajao potomke bio u sredeni koja ne gleda bas najsjajine na „muskarca koji pomaze ženi” uspeo da prevazidjes sterotip „homo balcanicus”-a :-).
Što se tiče pomoći u kuci, šta da ti kažem... kad se moja surpuga porodila nismo imali nikoga od clanova porodice oko nas prva dva meseca, kasnije smo imali tastu nekih 4 meseci, da malo pricuva malog dok mu barem imuni sistem ne ojaca i bude mogao u daycare... sada smo opet samo nas dvoje. Supruga i delimo sve poslove u kuce, u suprotnom ne vidim kako bi drugacije moglo da funckionise.

Iz tog razloga sam i postavio par tema vezanih za ishranu deteta, da vidim kakvo je iskustvo vas koji ste prošli i prolazite ovu fazu.
mile_s_kombajnom
(edukator)
11. октобар 2009. у 19.19
Vidim da u prodavnicama postoje kasice „organic” hrane za infante (tzv. 1st food, 2nd food 3rd food...) firmi kao sto je npr Gerber.

Šta mislite o tim organic kasicama? Da li im „verujete”? Da li mislite da su pune konzervanasa i ako piše na teglicama da su „USDA certified” i samo pasterizovane?
Moja logica je ovakva: ako ne verujem „organic” kasicama, onda moram da spremam detetu, a u tom slučaju bih kupovao samo organic voce, povrce, meso... ali ako ne verujem da su kasice na kojima piše „organic” stvarno organic, zašto bih onda verovao da je povrce i voce, mleko i meso na kome piše organic stvarno organic...? Ili možda sve to nije uopste ni bitno, možda detetu treba davati ono sto mi i sami jedemo...? Ko će ga znati šta je isprevno!

Pozdrav.
mamaelena
(mama)
11. октобар 2009. у 19.31
Organic je stvarno organic, pa nemoj o tome da brines. Ja sam detetu naravno lično spremala kasice. Gerber ne volim. Na primer imaju proizvod koji se zove yogurt drops. Reklamiraju ga kao jogurt, sa vocem. Zvuci zdravo zar ne. Međutim, kada procitas sastojke u tom proizvodu jogurt ne postoji. Prvi sastojak je milk solids, zatim sugar...Volim Earth's best, i preporucujem da ako se odlucis da detetu dajes gotove kasice ides u whole foods. Tvoj beban je naravno infant i ne možeš da mu dajes sve sto ti jedes.
jedna_ana
11. октобар 2009. у 23.11
Najbolja adresa na koju ti preporucujem da se obratis za savete je ova:

http://www.amazon.ca/Dr-Spocks-Baby-Childcare-Seventh/dp/0671537628

Apsolutno neizbezno stivo naročito za nove roditelje, o ishrani, navikama spavanja, odgoju, vakcinama i mogućim bolestima kod dece.

Odhranila sam svoju kcerku po savetima Dr. Spoka i zaista sam mu neizmerno zahvalna na obilju ideja koje je ponudio u svojoj knjizi.

Što se ishrane tiče, sama sam spremala kasice za svoju kcerku od domaće proizvedenih proizvoda. Tada, pre mnogo godina, to se moglo organizovati bez ikakvih problema. Koliko znam od novih roditelja danas, još uvek postoje nacini, čak i na severnoamerickom kontinentu da se dodje do organic proizvoda. (Moram da priznam da sebe ponekada uhvatim u skepticizmu kada usetam u prodavnice organic hrane). Najbolje je naći farmu, proizvodjace koji su sigurni i provereni.
Uz pomoć food processor-a danas se može napraviti kompletno zdrava kasica koju će beba pojesti u slast, kombinujuci razlicite vrste mesa koje dete u tom uzrastu može da jede i povrce.
Izbegavala sam da dajem svom detetu u uzrastu u kome je sada tvoj sin bilo šta sto može da nadima: karfiol, brokoli, kupus, pasulj. Sistem za varenje kod sasvim male dece je još uvek nerazvijen i treba biti oprezan sa uvedjenjem ovakvog povrca. Ali su zato mladi grasak, spanac, sargarepa, bundeva, tikvice, paradajiz, slatke paprike svih vrsta, krompir, blitva...bili redovan deo obroka, zajedno sa pilecim belim mesom (a zatim i batakom kada je pocela da uci sama da jede - negde u periodu od 10 meseci), sniclama (telecim, jagnjecim, svinjskim), ribom (posebno belom koja je socnija i ukusnija), raznim vrstama sira, domaćeg jogurta i kiselog mleka, kao i sveze voce i vocne kasice (koje sam sama spremala): grozdje, jabuke, jagode, sljive, breskve, kruske, lubenica, visnje, tresnje, dinje. Obavezna je bila jedna jabuka dnevno a ostalo voce sam ubacivala u zavisnosti. Pri tome, jabuka se može napraviti kao odlicna kasica ako se izrenda i pomesa sa kasicicom meda i mlevenim ili sitno izdrobljenim plazma keksom (u zavisnosti od bebinog uzrasta).
Moje dete je u tom uzrastu već uveliko jelo i domaću slaninu, domaće cvarke, domaću kobasicu i domaću pastetu. Virsle, parizeri i ostali industrijski proizvodi iz te grupacije bili su nepoznanica na nasem stolu. Od povrca sam spremala variva ili ga barila na pari a zatim pripremala kao pire krompir - sa puterom ili margarinom od maslina.

Takođe sam joj redovno, svakodnevno davala sokice koje sam sama pravila od sveze cvekle, sargarepe, paradajiza, i svih vrsta voca. Cvekla je apsolutno neizostavna vitaminska bomba: u kombinaciji sa kasiciom meda i sokom od limuna (koji 'ubijaju' ukus zemlje koji sveza cekla ima), odlicna je za krvnu sliku malog deteta (pa i nas odraslih).
Neizostavna je svakako bila flasica mleka, bez koje moje mezimce u tom uzrastu nije htelo da zaspi.

Dr. Spok daje odličan savet za sve mame podjednako i one koje su zaposlene i koje nisu: uvek treba pripremiti solidnu kolicinu hrane (posebno za bebu, ne odvojiti od onoga sto jedu odrasli) jer je ukusnija i zamrznuti u malim posudama, u kolicinama koje su dovoljne samo za jedan obrok. Recimo skuva se 1l pilice supice ili supice od goluba (u uzrastu od 12-13 meseci već je jela i telecu i govedju supu) koja se, nakon što se ohladila, razlije u vece drzace za pravljenje leda i zaledi. Majka ili bilo ko ko hrani bebu, izvadi prethodno vece kolicinu koja je dovoljna za jedan obrok i stavi u frizider da se prirodno odledi a sledeći dan se samo zagreje, pre no što se da detetu. Ja sam imala čak i potpuno zasebne serpice i loncice za svoju bebu u kojima se hrana spremala i podgrevala. Za pripremanje slanih jela koristila sam iskljucivo morsku so.

S obzirom da smo dosta putovali u to vreme, od neverovatne pomoći su mi bili najrazlicitiji chicco proizvodi za skladistenje hrane, termos od stiropora koji je održavao duže vreme toplotu jela a njihovi tanjiri, kasike i viljuske su zaista sjajni za periodu u kome bebac pocinje sam da jede (kasika i viljuska su iskrivljene tako da dete, koje u to vreme još uvek nema dovoljno razvijenu koordinaciju pokreta ipak uspe da pogodi svoja usta :). Tanjir ima mali rezervoar okolo u koji se sipa topla voda koja održava temperaturu jela dok dete ne pojede sve (a svi znamo da to može da potraje. Uz to sam imala i mali rucni zamrzivac u kome sam tokom putovanja drzala hranu koju nije preporucljivo drzati izvan frizidera.

Evo, nasla sam jednu stranicu na kojoj možeš videti neke od tih sjajnih pomagala:

http://www.justkidsstore.com/cat/feeding/3

Da, zaboravila sam, mi smo jeli uglavnom crni i razani hleb ali sam detetu davali i kifle i ostala peciva, kao i hleb pripreman sa mlekom.

U kasnijem uzrastu (kada je bila negde oko 2 godine) dosli su na red i crni kavijar i ostali plodovi mora osim ribe kao i povrce kao sto je karfiol, brokoli, kupus, praziluk, crni i crveni luk (mladi luk je jela i ranije), pasulj, socivo, patlidzan, koštunicavo voce.

Kasice kao jedini oblik pripremanja jela nisu preporucljive ni za jedan uzrast deteta jer se deca na taj način ulenje i neće da zvacu a to nije dobro ni za razvoj zuba. najbolje je napraviti ravnotezu i kad god je moguće davati detetu hranu koju mora da zvace a kada za to nema vremena, posluzice i domaće spremljena kasica. pri svemu tom, molim da se moj savet o zvakanju ne shvati bukvalno: detetiu treba isitniti hranu dovoljno da se, ukoliko je i ne sazvace, ne ugusi.
jedna_ana
12. октобар 2009. у 11.14
Sad sam se setila još nekih stvari:
Sve vocne kasice i voce koje je moglo da ima neprijatan ukus (kao sto je grejpfrut ili svezi limun ili kiselija pomorandza) sam zasladjivala iskljucivo medom. Čak i mleko i cajeve. Izbegavala sam sto je vise moguće da koristim secer. Med je i danas neiztavan u nasoj svakodnevnoj ishrani. Cesto sam joj u kasnijem uzrastu davala i sace (treba biti oprezan jer sace ima jak ukus pa nekoj deci može pozliti od toga). Pravila sam razne kolace sa receptima sa medom i ona je to volela da jede.
Nisam zabranjivala cokoladu ali nije bila ni svakodnevna poslastica. Mleku sam, radi promene, dodavala cokoladu u prahu. Palacinke deca vole i u tom uzrastu a ja sam ih osim domaćim pekmezom od kajsija, sljiva ili sipka, filovala i mlevenim orasima, makom, cimetom (praveci tzv. tortu od palacinjaka) mladim domaćim sirom (u ovom slučaju sam dodavala secer i malo mirodjije kao zacin) domaćim vocnim kremovima u koje bih umesala i kandirano ili seckano sveze voce.
Domaćeg vocnog sladoleda uvek je bilo u zamrzivacu - imala sam obicaj da naseckam u njega sveze voce, u zavisnosti kog je ukusa).
S obizrom da se u nasoj kuci svake godine spremao domaći kulen od jelena, moja kcerka je navikla i volela da ga jede. Supa od kostiju jelena je veoma ukusna i zdrava (naravno, davati je detetu od uzrasta od 3 godine, ne ranije). Fazan ili neka druga divljac, kao i domaći kunici takođe su bili neizostavni na meniju moje kcerke. Meso kunica je neverovatno zdravo i preporucuje se čak i dijabeticarima a meso divljaci koje je takođe veoma zdravo, dobro dodje kao promena u ishrani.
Skoljke i morske ljuskare je naprosto obozavala: to je belo meso, puno proteina i veoma lako za zvakanje ako se pravilno pripremi, nema kostiju kao u mnogim vrstama ribe i deca vole da ga jedu.
Uvek sam u frizideru imala i pripremljenu izvesnu kolicinu domaće pastete od sardina, kao namaz na hleb za dorucak ili veceru. Pravilno ostavljena u frizideru (u tegli sa hermetickim poklopcem) može da izdrzi sedmicu dana.
Salata (razne vrste) bila je neizostavna u meniju za rucak. U početku su to bili svezi paradajiz, paprika, ili pecena paprika, paprika ostavljena u medu, domaći ajvar, zelena salata, salata od sveze cvekle, krastavaca u pavlaci, kiselih krastavaca, a kasnije sam dodala i salatu od svezeg i kiselog kupusa, sopsku salatu i mnoge druge.
Sticajem okolnosti često sam spremala ruski borsch i toplo ga preporucujem svim roditeljima dece u uzrastu u kome već jedu kupus. S obzirom da se ovo jelo jede kasikom, može zameniti supu i glavno jelo u isto vreme a mesavina povrca i mesa je upravo ono sto deci treba. Moja kcerka je volela da jede i sacivi (piletina prpremljena sa mlevenim orasima) a često sam pripremala i patku. Curetina (pogotovo belo meso od koga se mogu pohovati snicle ili na brzinu ispeci na malo ulja je isto tako korisna za decu.
Pirinac kuvan u svim oblicima (naročito sutlijas) je isto tako jelo koje deca rado jedu. Moja kcerka je recimo volela jelo koje sam preuzela iz kineske kuhinje: svinjske snicle isecene na tanke trakice, uvaljane u skrob i soja sos, na brzinu ispecene u voku, u koje se zatim dodaje sok od paradaijiza, povrce i ananas a sluzi se uz kuvani (prethodno malo na ulju i luku proprzeni pirinac). Supa od cvekle, koja potice iz poljske nacionalne kuhinje je isto tako odlicna, kao ikrem supa od pecuraka...Da pecurke sam zaboravila - jela ih je pohovane, pecene na malo putera, dinstane sa lukom i umucenim jajima, krem supa od krompira, bundeve (sad se setih da je obozavala poslasticu od bundeve kuvane u mleku - hm...moracu to ovih dana ponovo da pripremim); musake od tikvica, paprika, krompra, kasnije karfiola su isto tako izdasna i dobra jela za decu tog uzrasta. (Koristila sam razlicito mleveno meso za musaku od cureceg, preko pileceg do svinjskog i svaki put sam sama mlela da bih znala šta joj dajem da jede).

banane...Da, banane su takođe veoma hranljive za mladji uzrast i mogu se pripremati na isti način kao rendane jabuke, sa plazma keksom.

Eto...nisam iscrpela još sav jelovnik moje kcerke ali mislim da ti i ovo može otvoriti dovoljno perspektive da ti i tvoja supruga budete kreativni i pristupu ishrani svoga sina. Napominjem da sam ja konstantno radila, veoma često i subotom i nedeljom, zavisno od projekta, ali da sam bez ikakvih problema uspevala da pripremim raznovrsnu, zdravu i svezu hranu svom detetu, implementirajuci ideje Dr.Spoka.

Nisam
jedna_ana
12. октобар 2009. у 11.15
:))
ne znam šta 'nisam'...Pobegao mi je post a htela sam puno reci pa sam sad zaboravila na taj deo.

ciba
(brrrrr)
12. октобар 2009. у 11.30
Dakle moje dete jede kuci corbu od povrca (3-4 vrste) svaki dan i uz to meso (govedinu ili piletinu) ili ribu ili przena jaja. To je za veceru, za dorucak jede vocni jogurt sa cerealijama. Dete ne voli da menja ali ja se ne bunim dok jede sve vrste namernica.
Iskreno, jedino čega se bojim je da se ne ugoji a ostale fore, zdravo ili nije zdravo ne marim toliko tj mislim da ništa nije bas ni toliko korisno a ni stetno od normalne hrane. Ako dete ne jede u fast-food restoranima svaki dan ništa neće da mu bude. I ako ne primenjujes neku od ekstremnih opcija( http://en.wikipedia.org/wiki/Calorie_restriction ) ne verujem da ima toliko razlike u zdravlju, tako da je moj recept umereno i bez mnogo frke.
ciba
(brrrrr)
12. октобар 2009. у 11.34
i da dodam da je skoro bila frka i panika u usa jer su nasli Hg u svim upecanim ribama. i sad budi pametan šta da das detetu, riba treba zbog omegas ali eto ima i žive. i ko će da preverava svu hranu na zivu, kancerogene i sl. ne mogu da radim biohemijsku analizu pre svakog rucka.
mile_s_kombajnom
(edukator)
12. октобар 2009. у 11.40
Ana, ovo je bilo iscrpno i korisno, pogledacu ovu knjicu, već sam sadrzaj izgleda korista. Moja žena ima par knjiga iz edicije „What to expect”, ali brate to izgleda ide u „tomovima”, i opsirnoooooo... ko će to da ciga, brzina citanja za mene bi se poklopila sa brzinom rasta deteta...:-).

Zahvaljujem i srdacan pozdrav s kombajna :-)
mile_s_kombajnom
(edukator)
12. октобар 2009. у 11.50
ciba(brrrrr)

Ma jes' bre, tako ti i do skora mislio „neću tunu ni drugu krupunu dugozivecu morsku ribu, kažu akumuliraju Hg” a ne preporucuju trudnicama itd (mislim, nije da sam trudan, ali mi ziva u organizam bas i ne treba, pa makar i za nas odrasle ne bila toliko toksicna), rekoh samo ću da jedem salmon (bese li to losos) a onda pronadjem da te ribe imaju u sebi toliko antibiotika zbog nacina gajenja da se takođe ne preporucuju... e rekoh „do moyega i u majchinu...” Sad ne znam ni šta da jedem... kupim ponekad nešto organic, ali vise zbog stvarno velike razlike u ukusu kad se uporedi sa onim što nije organic (mleko, jaja, mesishte...) a povrce i voce...šta god da je sezonsko, localy grown na sale-u :-), pa dokle traje-traje...
jedna_ana
12. октобар 2009. у 12.02
Veza sa pecarosima koji pecaju u divljnini, ne u uzgajalistima, je odlicna da se obezbedi kvalitetna riba. Nisu sve vode zagadjene zivom.
baresh
(zanatlija)
13. октобар 2009. у 11.20
Mile rode,evo mene Jopet,

Svi smo mi (ucesnici teme)odrastali u razlicitim zivotnim uslovima, a takođe i podizemo i svoje potomke.Citajuci razlicita iskustva u
kojima ima toliko suprostavljenih tvrdnji po pitanju pravilne ishrane,može samo da zbuni neiskusnog(novog)roditelja.

Smatram da je najbolje posavetovati se sa decijim lekarom,sa kojim imate direktne odnose.Isti je upucen kako vase dete napreduje i da li ima nekakve nedostatke koji se odnose na spavanje,ishranu ili
moguću alergiju. Razlicita iskustva,saveti i mišljenja mogu da zbune,
bez obzira na dobre namere blagonaklonih roditelja.
Nisu svi ljudi isti,pa prema tome ni deca,sto podrazumaeva da svakome treba drugacija: pomoć,savet pa čak i ishrana.

Da se poslužim,kao i obično,narodnom izrekom:„Vise babica kilava deca”.

U zdravlju,ziv mi Ti;)
MicaSvadjalica
(svadjalica)
13. октобар 2009. у 23.21
ja svoju decu hranim kako sam i ja naucena da jedem. Ne opterecujem se previse citanjem sastojaka, procentima secera i soli...

Kad idemo u prodavnicu pocnemo od svezeg voca i povrca, hleb, meso onda mleko i mlecni proizvodi, jaja... u svakom slučaju ono šta se i predlaze u USA ako želiš da se hranis zdravo, da udjes na jedna vrata i da kupujes po obodima prodavnice gde se i nalaze proizvodi koje sam navela i kad zavrsis kupovinu izadjes na druga vrata.

Sokice kupujemo samo one koji su 100% vocni sok (nestle). Ali i tako ih veoma retko piju. Vole vodu vise od sokova.

Deca jedu skoro sve, osim ribe... to ide malo teze. Znaci salate i supice, voce povrce, vocne jogurte kao i onaj obični jogurt, jaja meso...

Imam utisak da se tako hrani vecina ljudi. Ništa neobično.

decu ne opterecujem kalorijama i sastojcima hrane. Ja i ne želim da moja deca znaju da postoji „junk” hrana. Nije njihovo da o tome misle. Ako ponekad i jedu u MCdonalds-u neće im se ništa desiti, ako ostatak vremena jedu kako treba.

Volimo da mesimo kolace, ne svaki dan, ali kad ih spremimo mi ih i probamo.

Ali su moja deca veoma aktivna i mi ih podsticemo da se bave sportom.

Neko je iznad naeo da nema ništa belo u kuci ... Ja svoju decu ucim da budu umerena. Ja im ne zabranjujem da jedu slatkise i kolace i cips. Ja ih ucim da treba biti umeren. Pa kada nekada malo preteraju (sto je jako jako retko) da se jede i neto drugo kao voce i povrce.

Vise bi me plasilo da dete koje nikada nije probalo kolace i cokoladu da kad jednom posatne vise nezavisno i dodje u kontakt sa recimo cokoladom da neće moći da prestane da je jede.

Zlo ne ulazi na usta već iz usta.

MicaSvadjalica
(svadjalica)
13. октобар 2009. у 23.31
jedna ana,

samo kratak osvrt na tvoj komentar

///Sve vocne kasice i voce koje je moglo da ima neprijatan ukus (kao sto je grejpfrut ili svezi limun ili kiselija pomorandza) sam zasladjivala iskljucivo medom///

Sigurna sam da si imala najbolju nameru kad si dala svoj savet o ishrani dece, ovo mi je zapalo za oko.

Med nije preporucljiva decu ispod odredjene starosti. može da ima jako ozboljne posledice. Isto tako i citrusi se ne preporucuju pre odredjene starosti i čak i tada u vrlo umrenim koliicinima.

ja bih savetovala svima koji čitaju savete drugih roditelja da provere sa svojim lekarom da li je to najbolje rešenje za njihovo dete.
jedna_ana
13. октобар 2009. у 23.56
Med nije preporucljiv deci ispod 6 meseci starosti, barem ne u abnormalnim kolicinama. i mene zaista zanima koji bi to roditelj svoje bebce kljukao kao gusku - samo medom.

Apropo toga sto kažeš da je med jako opasan:

Infant botulism accounts for less than 0.00003 percent of infant deaths in the US. The risk of an infant contracting and dying from infant botulism is about 1 in 3 million. There are approximately 100 infant deaths from botulism in the US each year.

In my opinion, this ranks right up there with worrying about whether you'll be killed from falling airplane parts. Perspective is a wonderful thing.

Što se citrusa tiče, evo eksperta (bez da bilo šta dodajem):

http://www.drspock.com/faq/0,1511,963+AgeM2_12+cbx_feeding,00.html

A to da se porodicni lekar pita bas za svaku sitnicu mi, with all due respect, lici na onu da će mladi roditelji bukvalno ceo dan i noc provesti u doktorovoj ordinaciji, puni paranoje, a ne gajeci svoje bebce.
jedna_ana
14. октобар 2009. у 00.07
I još nešto: bebac mileta-s-kombajn je oko godinu dana star. Imala sam i to u vidu kada sam pisala one kilometarske postove.
temudjin
14. октобар 2009. у 00.43
Detcu od hranimo raznovrsno.
Ne gledamo mnogo šta ovi uber-strucnjaci izbacuju, jer kada im padne prodaja mleka uveravaju nas u dobrotu mleka kao neizbeznu, onda kad im padne prodaja soje, mleko odjednom ne valja.

Mislim da stotine hiljada godina evolucije ne može izbrisati neki majmun koji da bi dobio doktorsku disertaciju izbaci teoriju.

Indijski način ishrane i tamo gde nosaju carsaf oko dupeta celih 365 dana u godini razbije se tek na obroncima Himalaja gde temperature pocnu da padaju ispod nule, pa ljudi klopaju one jakove(goveda)

Kinezi i japanci su mi suvise nakaradno gradjeni da bi nešto pratili i njihovu ishranu, stoga se povinujemo zdravom razumu i nasoj ishrani visokih i prelepih tipova ljudi.

Da li znate da 99% mozga je mast i holesterol?
Davati detetu „zdrave hranice” nije isto sto je i za nas „zdrava hranica”.
Da bi se detetu pravilno razvio mozak, kosti i misici neophodno je unosenje zivotinjskih masti i proteina.

Dete ujutru hranimo sa sto vise voca koje će se brzo apsorbovati u crevima, koje će mu dati secere karbohidrate za dnevne aktivnosti koje pocinju. Odmah zatim nekoliko sati ide jača hrana kao jaja, slanina itd itd
Pokusavamo sto vise da dete naviknemo na presno voce i povrce, osim mrkve kojoj je sve dobro spakovano u celulozne stapice pa jedino kuhanjem se ta celuloza razgradjuje da bi naše telo koje ne može da vari celulozu doslo do tih hranjivih materija.
Pojesti presnu sargarepu ne predstavlja ama bas ništa, sve ostalo je bolje sto je presnije.

Dete hranimo maksimalno sto možemo vise mesom. Izbegavamo svaku vrdstu i dio piletine jer je piletina najgore meso. Ako želimo perad, dete hranimo curetinom, guscetinom ili retko pacetinom.

Svinjetina na Zapadu ima najmanje ili uopste nema hormona, jer svinja raste toliko brzo da joj je nepotrebno davati hormonske injekcije za rast kako se daje kravama tj teladima. Pokusavamo ako dajemo to meso da bude najbelije tj da bude vrlo mlada teletina.
Izbegavamo bilo kakvo suseno meso kao kobasice, sunke itd,..ali dajemo finu slaninu ponekad

Detetu dajemo takođe avokado, ribu samo jednom ili dva put nedeljno i to samo morsku.

Puter se jede i NIKADA za nikada nas frizider nije video margarin.

Ulje:
Vidi ovako. Ono sto pricaju o maslinovom ulju je tačno SAMO ako jedetet to ulje NEZAGRIJANO. Maslinovo ulje kao i svako normalno ulje na samo 45 stepeni promeni molekularnu strukturu i zamajavati se glupostima „pravim na maslinovom ulju” je zvaka za seljaka.
Hladno presovano suncokretovo ulje je HLADNO isto zdravo kao i maslinovo, a maslinovo je ISTO loše kao i suncokretovo ako ga ZAGRIJETE, tj pržite na njemu. Tako isto i kanolino.

Jedino ulje koje ne menja molekularnu strukturu pri zagrijavanju je „grozdjano ulje”, dakle ulje od semenki grozdja. Skupo jeste ali mi to koristimo za przenje(jaja recimo)

Najzdravije je ipak koristiti mast. zagrejte u tavu bilo kakvo ulje(pa i maslinovo i grozdjano) i ostavite da se greje, primeticete koliko pocinje da zagara i crni. Mast zagrejte i videcete da ma koliko zagrevali niti izgara niti crni, dakle nema OKSIDACIJE, tj od toga nikada ne mozete dobiti „slobodne radikale” i s toga rak.
Posmatrajte takođe kada mast kapne na tkaninu kao i ulje kada kapne.
Mast malte ne ocistite toplom vodom i sperete je. ulje samo deterdzentom. Zamislite kakav vama onda u crevima deterdzent treba.

Kada je dete bolesno i kaslje, solja toplog mleka sa masti i medom će da kasalj bukvalno odnese

Detetu takođe ponekada dadnemo 70% ili 90% cokoladu sa kakaom. Nikada nisu probali normalnu. Pokusavamo da izgradimo osecaj ukusa u tom pravcu jer je kod nas često poremecen, zato nama često nešto zdravo deluje ruzno, a nezdravo ukusno.

Naravno kako covek stari, sve bi trebao da okrece. Ono sto je najviše (meso, masti) uzimao u mladosti, sada bi trebalo da uzima manje i da ide vise ka vegetarijanskoj ishrani, tako da ono sto je za dete zdravo i dobro nikako nije za 40, 50, 60 i vise godina a ono sto je zdravo za te starije, nije nikako za dete, jer će ostati nedovoljno razvijeno.
Naše dete po ispitivanju i merama je 97%, sto znači da samo 3% na Svetu dece ima te fizicke predispozicije.
U mog brata od tetke(straiji 4 godine) je 100%, dakle top dece u Svetu. U moje sestre dete isto godiste kao moje 97%.
Ovde u Kanadi se od rođenja radi i prati razvoj deteta na osnovu tezine, visine, skladnosti tela i glave, mentalni razvoj i razni uzorci itd itd itd,..takoreci kompletan parametar pravilnog razvoja.

temudjin
14. октобар 2009. у 01.14
Ah da
Riba i med su opasni za bebice i vrlo malu decu.
Pazite u kojim kolicinama dajete.

Obično na nasem stolu umesti grickalica kao grisini, cipsovi i ta sranja stoje lesnjaci, bademi, orasi itd itd

Takođe dajemo deci domaće dzemove od sljiva, jagoda itd itd (dorucak)

Izbegavamo navecer pred spavanje da unose bilo kakve secere ili da piju dosta vode ili nekog soka jer kada nocu dok leze seceri ih bude a bubrezi mnogo rade i trose energiju.
Ljudi imaju ZABLUDU zdravlja, da pijuci mnogo vode mrsaju. To je tačno, ali da li znate da rad bubrega koji preradi litru vode potrosi vise energije nego svi organi zajedno za cio dan, pa skoro kao i misici pod trcanjem od 1/2 sata vremena.

Jeste ljudi mrsaju, ali tako upropaste potpuno bubrege, a deca kao i mi zato nocu gladne i slabe.

Vodu treba davati preko dana, a secere ujutro. Seceri su zaista jedina energija koja nas pogoni, tj goriva. Misici(proteini) su masine. Kosti konstrukcija.

Ako dajete mnogo mesa, pokusajte da NIKAKO ne mesate meso sa karbohidratima
dakle ako jede meso nemojte da dajete BILO KAKAV HLEB ili krompir ili rizu. Meso obogatite sa mnogo povrca jer povrce ima vitamine a vitamini služe da odnesu kiseline iz tog mesa.

Najbolja i najkvalitetnija hrana je brdo mesa sa brdom povrca

Ako jedete hleb, krompir i rizu jedite takođe sa povrcem i secerima i nije nikakav problem

Bomba u organizmu je recimo Krompir, Meso i sir(pavlake) sa hlebom sve na jednom mestu(ono sto je najukusnije)

Zaboravih
Dete malte ne svaki dan treba za rucak ili za veceru bar jednom da pojede domaću supicu, a bome i mi odrasli posebno
Tople supe izvrsno pomazu brzu razgradnju masti i ako jedete bilo šta teze i masno ne sekirajte se ako ste stomak pripremili supom

MicaSvadjalica
(svadjalica)
14. октобар 2009. у 13.04
mamaelena,

////Organic je stvarno organic, pa nemoj o tome da brines////

Ovo sto si napisala nikako nije tačno, makar u USA. Ako neki proizvod ima nalepnicu organic nije uvek oragnic u prevom smislu te reci iako možda kosta toliko.

dobor proverite šta kupujete, zato što još uvek nije definisano šta je tačno hrana organskog porekla.
mile_s_kombajnom
(edukator)
14. октобар 2009. у 14.03
MicaSvadjalica(svadjalica):

Ne znam koliko sam u pravu, ali ne postoji za sada ništa bolje sto kontrolise kvalitet hrane od USDA certificate. Jedino bolje od ovoga je da sam uzmes i gajis stoku, pravis kobasice, gajis paradajz da bi bio siguran da je to što jedes organic, a u nedostatku boljeg kriterijuma moramo da se zadovoljimo tim sto imam ma koliko nesavrseno bilo, ili sto bi moji leskovcani rekli „kad nema kisha, dobra je i gredushka (grad)” :-)
MicaSvadjalica
(svadjalica)
14. октобар 2009. у 14.23
mile ti si u pravu, ali nije sve sa nalepnicom organic i odobreno od FDA.

Pogledaj malo po predavnicama.

mamaelena
(mama)
14. октобар 2009. у 14.25
Mile, potpuno si u pravu za USDA.
mamaelena
(mama)
14. октобар 2009. у 14.28
Mico,

dosta svadje :)

Gledaj šta kupujes, čitaj sastojke, poreklo, ko je odobrio... Svesni roditelji nisu (ovo će miletu da se svidi :))„ludi” da detetu kupuju organic na crno.
temudjin
14. октобар 2009. у 18.34
mile_s_kombajnom
(edukator)14. oktobar 2009. u 14.

Ne znam koliko sam u pravu, ali ne postoji za sada ništa bolje sto kontrolise kvalitet hrane od USDA certificate.

Nema ništa bolje ali je to nešto najgore.
Recimo mlecni proizvodi iz USA su strogo zabranjeni za uvoz u Kanadu i EU.
Faramaceutska kompanija(zaboravio ime) je u mesetarskim radnjama podplatila čak 4 milijarde dolara da bi progurala hormon Bowen koji pospesuje da krave daju vise mleka.
Ispitano je u Kanadi i EU da je Bowen teško toksicna materija koja se nagomilava u kostima i izaziva razne vrste rakova kod dece posebno.

Uzimati mleko u USA je ravno pa skoro potpisati sebi smrtnu presudu.

Bowen je 12000 puta otrovniji i tezi(talozi se) od nikotina ili 270 puta kancerogeniji od samog naftalina

I to deca piju u USA
mile_s_kombajnom
(edukator)
14. октобар 2009. у 19.36
OK, temudjin, a sad te ja pitam, posto USDA certified organic food je, po tebi, otrovna itd, šta ti mislis da treba ciniti, budi pametan pa posavetuj sve nas ovde.

Zahvaljujem
pseud
18. октобар 2009. у 20.01
Dorucak - cerealije s mlijekom ili jaja na oko uz prepecen tost i paradajz, casa soka
Uzina - vocka ili krekeri
Rucak - supa obavezno a onda šta naleti (ako ima skuvano ima da se pojede a može i sendvic da prođe) i salata (paradajz, krastavac, masline...)
Uzina - neke grickalice (lafo zdrave) al eto da i oni malo ceife, i cokolada i bombone su nekad na meniju
Uzina 3 - popodne - voce ili iscijedjen sok (mrkva, dinja, jabuke,
kruske)
Vecera - prepecen tost sa puterom ili cerealije s jagodama i mlijekom ili pura ili virsle

Bubasandra
(student)
23. октобар 2009. у 18.39
3 sina i do navrsenih godinu dana sam im davala kupovne kasice: povrce i voce. Pocela sa 4 mjeseca sa cerijalima, sa 6 mjeseci sa kasicama, sa 9 mjeseci uvela jaja i jogurt. Kad su napunili godinu dana pocela sam da im kuham povrce sa mesom i pasiram svjeze voce.
Do 7 mjeseci sam ih dojila, do godinu dana su pili formulu, poslije godinu dana kravlje mlijeko. Sokice za bebe, sam im pocela davati sa 9 mjeseci do tada prokuhana voda.
bubasandra
(student)
23. октобар 2009. у 18.58
P.s. Procitala sam prethodnu temu, što se obdanista tiče taj jelovnik je uzas pogotova za maleno cedo kao sto je vas sin.
Gledajte da vi saljete hranu svaki dan u obdaniste, ako ta opcija nije moguća ja bih gledala da promjenim obdaniste. Sve najbolje.
oceania
23. октобар 2009. у 19.56
jedna stvar je sigurna,
kad sam procitala šta mamaeleana ima u kuhinji, ako me pozove na veceru ja oblacim patike i bjezim sto dalje:))

temudjin, jao koliko si gluposti lupio.. niko i ne reaguje svi smo oguglali..:) cuj,svinjska mast , creva ..o boze
oceania
24. октобар 2009. у 05.16
ma ne mamaelena,, nemam nikakvi fixation
ako se obratim temudjinu dva puta jel imam fiksejsn i na njega? ako ćemo tako onda svako od nas ima fixation problem ..

nego naprotiv, slazem se sa tobom u potpunosti , ja sam odrasla na tako nekoj zdravoj ishrani jer mi je mama (malo slično kao ti) imala drugacije poglede oko ishrane pa tako odrasla sam na zitaricama, rye hlebu,mekinjama, povrcu i sl. dok su moji vrsnjaci jeli skoro svaki dan przeni krompir i cufte ili pljeskavica :) to me nije nešto frustriralo jer i ja sam imala pomfrit kad poželim pa tako bilo je „izbalansirano”.

Htela sam jednom da ti predlozim u vezi omega3 da vidis objašnjenje oko organic lanenog ulja uzetog sa malo sveze mlevenim lanenim semenkama kao najidealniji izvor (danas) za omega 3.. jer iz ribljeg ulja je i dalje diskutabilno a postoje i problemi zagadjenja koji se ne m ogu otkloniti čak i kad je molekularno distilirano. Potrazicu neke tekstove oko te jedne doktorice naucnika Johana brewner(ne secaam se prezimena) ona je najdalje otisla u istrazivanju oko omega3 i zapravo cela naucna elita zatim medicina i preh industrija sledila nju .

mamaelena
(mama)
24. октобар 2009. у 16.25
Ne zabiravu irahe, odličan izvor omega 3. Za riblje ulje si potpuno u pravu. Koristim samo svezu ribu koja je wild alascan, a suplements strogo molecularly distilled.
mamaelena
(mama)
24. октобар 2009. у 16.26
orahe
Staromodna_mama
25. октобар 2009. у 22.55
Malo me je zbunio tok diskusije posto se na početku pitanje svodilo na jelovnik dece od jedne do tri godine a nadalje se prica o tome kako uvoditi ishranu kod dece, a to bi trebalo da se desava pre prvog rođendana, te mi je sad malo posiroka tema i mogla bih da pišem do prekosutra, ali pokusacu da skratim.

Ako krenemo od uvodjenja, uvodila sam tek od sestog meseca kod oboje dece i krenula sam sa rizinim pahuljicama pa nastavila sa vocnim i povrcnim kasicama. Moje lično ubeđenje jeste da nema mnogo veze za dojene bebe da li ćete uvesti prvo voce ili povrce, jer dojene bebe su svakako već „navucene” na slatko iz prostog razloga sto je majcino mleko slatko. Znaci uvodili vi prvo voce ili prvo povrce, njima je zadojeno da vise preferiraju slatke stvari. Sto nikako ne znači da će da odbijaju povrcne slane kasice. Ali to je moje ubeđenje, te sam u skladu sa tim bila veoma opustena sa redosledom uvodjenja, s tim sto sam pazila na alergene i iako nemamo istoriju alergija u porodici, cekala sam uvek preporuceno vreme da bih eksperimentirala sa njima.

U nasoj kuci je važno da postoji kuvana hrana, te se tako skoro svaki dan jede neka vrsta supe/corbe/paprikasa sa mnogo povrca i pomalo nemasnog mesa ili ribe. Meso nam je uglavnom piletina/curetina posto deca nešto ne preferiraju junetinu/teletinu/jagnjetinu a svinjetinu ni mi ne preferiramo. Takođe, iz našeg iskustva primetili smo da vise vole kuvano meso nego peceno, a pretpostavljam da je to zato što im je lakse sazvakati. Tako da smo zbog njih i mi presli na ovu zdraviju varijantu pripremanja mesa. Takođe zbog njih smo presli i na česte obroke povrca kuvanog na pari, sto nisam nikad pre pripremala a sto mi je postala praksa kad sam pravila deci prve kasice.

Što se tiče hleba i peciva, ja sama pravim i uglavnom pravim od brasna od celog zrna psenice sa dodacima od raznih vrsta zitarica i semenki. Takođe često pravim i mafine sa mekinjama i suvim vocem i to je zaista odličan način da deca pojedu nešto slatko a da to ne bude puno secera i praznih kalorija. A mekinje su inače veoma dobre za probavni sistem, iako kad god spomenem da to svojoj deci dajem nailazim na negativne reakcije, ne znam zašto. Lično volela bih da se presaltamo skroz na sistem mamaelene što se tiče zitarica, da nema ništa „belo”, ali nismo još stigli u tu fazu, koracamo polako. Najveci mi je problem riza, nikad mi ova brown rice ne ispadne lepa kao bela riza, valjda nemam dobar recept ili šta, uglavnom kad to uspemo, bićemo carevi. A što se tiče zitaricnih kasica za bebe, posto vecina instant kasica sadrzi mnogo nekih nepotrebnih sastojaka, čak i one organic, ja bih preporucila kinou i proso, uzmete organic brasno od te dve zitarice i skuvate kao griz samo u vodi- nemaju gluten, proso je puno zeleza, veoma su ukusne i lako probavljive te su odlicna hrana za bebe-početnike i mogu da se kombinuju sa vocem ili povrcem.

Sokove izbegavamo da im dajemo, ponekad dobiju cedjene vocne, ali zaista retko. Gazirane izbegavamo i sami te samim tim i deca bas ne dolaze previse u dodir sa istima. Piju vodu i mleko (stariji je probao i kozje i kravlje i ne buni se, dok se mladja cerka još ne odvaja od mame :-D) i takođe dajem biljne cajeve, uglavnom nezasladjene.

Što se tiče slatkisa, već spomenuh mafine, njih zasladjujem medom, vocnim sokom, suvim vocem i smedjim secerom. Beli secer izbegavam. Kolace pravim retko, o rođendanima, te tu ne pravim neke restrikcije, dobiju svako po parce i smatram da od 3-4 parceta godisnje neće im ništa biti sto pojedu prazne kalorije i beli secer/brasno... Cokoladu dam takođe ponekad, kekse i bombone izbegavamo. Radije dajem voce kao slatkise, bilo sveze ili suvo (recimo grozdjice su im omiljene).

Grickalice su nam uglavnom bademi i orasi, deca su još malena pa to preskacu.

Od masnoca koristimo suncokretovo ulje, maslinovo ulje i puter. Izbegavam da pržim hranu, pohovano jako jako retko jedemo, a ustipke/palacinke i slično gledam da ne pravim vise od dva puta mesecno.

Od mlecnih proizvoda jedemo sve sto nam dodje pod ruke i deca su se prilagodila bez problema na to. Sir i kajmak pravim sama, iako je daleko od recimo zlatiborskog ili zlatarskog, ali je as good as it gets ovde te se ne bune :-D. Probavamo uvek neke nove vrste sireva i zaista se trudimo da to bude raznovrsno. Vole i pavlaku i kiselo mleko i jogurt (ovo zadnje isto pravim sama). Vocne jogurte bas nešto ne forsiram, oni kupovni su prepuni ko-zna-čega a da ih pravim sa domaćim jogurtom, nešto mi ispadnu previse kiselkasti te smo se zadovoljili time da se jogurt jede posebno a voce posebno.

Po restoranima ne jedemo posto je moj muž alergican na restorane, jedno vreme je radio u nekoliko njih i to u nekim ko biva ekskluzivnijim i od tog vremena mu se gadi da ide u restoran da jede, tako da smo junk-food te vrste totalno izbegli.

Eto, to je od nas. Jest da je zbrda-zdola, ali je ovo zaista siroka tema i moglo bi se raspravljati do sutra. Ma, sve u svemu, neko gore rece - umerenost je kljuc svega.
oceania
27. октобар 2009. у 12.05
mamelena da da orasi ali ako se bas gleda u detalje ono sto kažu za orahe je da u njima ima vise linoleinske kiseline (koju ionako unosimo u izobilju)

Walnuts 1 oz (28g) -provides 2.6g of ALA but also four times as much LA

Flaxseed oil 1 tablespoon (14g) -provides 8.0g of ALA and relatively insignificant levels of LA

dobro,ovo je za advanced users ;) , malo ovog ulja i par oraha na dan sigurno pokriva dnevne potrebe za omega3.

Inače o toj ženi biohemicarki koja je otkrila omega3 i dr.stvari ime je Johanna Budwig. Jako je interesantno procitati sve u vezi njenog rada kao i terapije sa omega3 i te stvari.

Ja ne bih da se prebacim na jelovnik mamelene, jer bila sam na tom jelovniku , onako sama dok sam bila u onom studentskom i post studentskom periodu.
Meni je od kad sam u braku , 8god. nezamišljivo da ne napravim pizzu od finog belog brasna zatim vikendom kupimo pravi francuski baget i mnogi drugi primeri belog brasna,secera .. spremam naizmenicno i testenine od integrlanog , nekad pravim neke kolacice koju su isto od integr. i tako dalje.. uglavnom je 50/50 i ta zlatna sredina vidim da meni najviše odgovara

Kako imam malu bebu i ja sada spremam buduci jelovnik i gledaću da cokoladice i bombonice proba sto kasnije ali da to ne bude neki tabu , tipa „ne to, fuj bombonice” i kad napuni 5-6god da stvori neku fascinaciju za secerom pa da posle krade novac da bi kupila bombonu. :) dobro sad preterujem ali tako nekako vidim stvari ..
posebno ako se secate onih prica kad ste bili mali kako je neki manijak tako privlacio decu , oko skole i nudio im bombone.. epa ja hoću da moje dete zna da može imati brdo slatkisa kod kuce i da nikada ne prihvati neku takvu ponudu (sad sam skrenula sa teme ali uhvatila me neka paranoja , nalecem na takve neke dokumentarce na tv-u ovih dana, sve neka deca kidnapirana i to..) ajde odoh da si napravim neki caj i opustim
pozdrav:)

mamaelena
(mama)
27. октобар 2009. у 15.04
Oceania,

Kao ja nisi jela, jer da jesi, danas ne bi mogla da jedes pizzu od „finog belog brasna”. Meni je pizza od belog brasna odvratna, kao i pilav od belog pirinca... Ukus je nikakav u poredjenju sa pravom hranom. Za tvoju informaciju ima da se kupi i organicno fino 100% integralno brasno za „fina” testa ali zavisi od toga gde živis. A za ludake sa bombonama, nemam reci, kako si se nalupala. Nadam se da ćeš da naucis decu da ne jedu ništa sto im daju nepoznati. Sacuvaj Boze s kim se raspravljam.
oceania
28. октобар 2009. у 08.21
Ah mamaelena mogu misliti kako ti je.. mmoras se raspravljati ovde sa svakakvim bogaljom
Ali šta ću sad ja, ja sam jedna jednostavna zenica i eto ne mogu imati isti nivo i dubinu razmišljanja kao ti ovako analiticna i konstruktivna.

Kažeš, tebi ova hrana van tvog jelovnika, gadi ti se ,smrdi ti i tako to..interesantno. Znaš da Japancima kad ponude zapadnjacku hranu ona njima smrdi i gadi im se? takođe i ljudima tamo iz raznih jungli čak koza belog coveka smrdi im. Isto valjda kao sto nama japanske alge, insekti još stosta drugoga smrdi i gadi nam se.

E sad, ti kad si bila mala , jesi li ti jela krofne? ustipke? kolace sa po 1.5oraha u njima? madjaricu? jesil zdrala tortice,cokoladne bananice bajaderice i druge fine stvari? Nisi?

ako nisi onda može covek da shvati zašto si ovakav fanatik i sektas.. ti si kao „japanac” ti bi jela svoje alge, dala samo to detetu i to je to.
Jer ne znam bas koji je to gusht da jede covek krofnu od graham brasna, ili kolace bez secera i belog brasna a ko zna valjda i bez putera.

Ako si jela kao mala sve ono sto smo jeli a danas imaš takvu averziju prema toj hrani onda si tezi slučaj i ne bih te kritikovala jer ti imaš problem a ne solucije za probleme. (a često dozivljavas sebe kao da si otkrila sveti gral i ti jadna otkrila si mudrost sveta jer jedes integralni pirinc , pijes mleko od rize i badema i jedes kinou)

Nije ti uopste teško da zamislis sina kad bude 15god pa drugari naruce pizu ,kokakolku, ben&jerry's , brownie, zatim grickaju cheetos i te stvari a on , ili neće smeti to jesti ili strah će ga uhvatiti da proba novo a i mama je rekla „to fuj” i trk kuci da jede mamina cufta od pasulja i gricka sivi dvopek od heljde.

Najverovatnje i ti ponekad kad se zaželiš kese smokija i kviki bombona uzems sibu i onda se sama udaras ili ne, ustvari dolazis ovde i otarasis se frustracije i stresa.
Ne znam ko ti je guru..da li je to onaj prolupani Mercola ili Diamond ili ludaca Elaine, nikako da mi odgovoris a vidim da ti je celo znanje uglavnom iz junk science koji oni propovedaju.
banjalucanka_
(svasta_nesto)
28. октобар 2009. у 18.35
hahahah oceania :))))

shomikus posto se veoma slazem sa tvojim komentarom u vezi zdrave ishrane, nemam šta dodati vise ;)
banjalucanka_
(svasta_nesto)
28. октобар 2009. у 18.37
sorry..nije shomikus već staromodna_mama
 Коментар Запамти ову тему!

Looking for Mantra Bracelets?
.