Дискусије : Навијачи

 Коментар
Visoko drustvo
EMILIO_GAVIRIA
(D_E_L_I_J_A)
04. децембар 2020. у 15.17
ZVEZDA U VISOKOM DRUŠTVU: Bod protiv Hofenhajma crveno-belima doneo ČLANSTVO U EKSKLUZIVNOM KLUBU!
AUTOR: Republika

petak, 4. 12. 2020.| 15:35

0
Sjajne partije Crvene zvezde u Evropi tokom većine prošle decenije, uključujući i ovogodišnje prezimljenje u Evropi, doneli su klubu iz Ljutice Bogdana krajnje laskavu poziciju na listi najboljih klubova na „starom kontinentu”.

FK Crvena zvezda pronašla se u top 50 klubova u Evropi!
Lepa su ovo vremena i godine za navijače Crvene zvezde.

Kontinuitet evropskih uspeha koji je uspostavio Vladan Milojević, nastavio je Dejan Stanković i Zvezda je četiri godine zaredom dogurala do grupnih faza Lige šampiona i Lige Evrope. Po dva puta u oba takmičenja. U Ligi Evrope je oba puta izborila prolazak grupe i evropsko proleće, a u mnogo jačoj konkurenciji u Ligi šampiona je sakupljala neke bodove i jednom čak bila na pragu trećeg mesta i još jednog evropskog proleća.

Naravno da su se rezultati odrazili na klupsku kasu. Za tri sezone pod Milojevićem, Zvezda je samo na osnovu rezultata od UEFA prihodovala 54.466.000 evra, a i sa Dejanom Stankovićem na klupi je nastavila da ‘kapa lova’ iz sedišta UEFA na osnovu rezultata. Zahvaljujući rezultatima ove sezone u kvalifikacijama za Ligu šampiona, kvalifikacijama za Ligu Evrope i grupnoj fazi Lige Evrope gde je osvojeno 10 bodova (zasad), Zvezda je prihodovala 8.031.460 evra. I imaće šansu u poslednjem kolu da eventualnom pobedom u Liberecu inaksira još 570.000 evra. I podsetimo, to je bez novca od TV prava.

Crveno beli mogli bi da inkasiraju čak 8,5 miliona evra od Lige Evrope ove sezone
Podjednako važan, ako ne i važniji je benefit koji je Zvezda ostvarila na planu klupskog koeficijenta i evropskog rejtinga. Posle remija s Hofenhajmom, Crvena zvezda je na UEFA rang listi skočila na 50. mesto u Evropi! To je najbolji plasman kluba sa Marakane u ovom veku, tačnije otkako UEFA na ovaj način boduje rezultate. Prestigla je Lester i Jang Bojse i nalazi se u Top 50 sa ukupnim koeficijentom 29,5. Zvezda je samo u ovoj sezoni sakupila sedam koeficijentnih bodova zahvaljujući rezultatima i blizu je da ponovi ili nadmaši svoj najbolji rezultat kada je u sezoni 2017/18 osvojila osam koeficijentnih bodova. Ako pobedi Liberec, nadmašiće ga.

Kakav je Zvezda uzlet napravila za tri i po godine, najbolje govore pozicija i kofeicijent u leto 2017. kada je Milojević došao na klupu. Crvena zvezda je tada bila na 195. mestu UEFA rang-liste sa ukupnim koeficijentom 7,325 za pet godina rezultata. Danas u jednoj sezoni osvoji koeficijent kao nekada za pet godina, ističe „Mozzartsport”.

Rast koeficijenta je jako bitan zbog statusa nosioca na žrebovima uoči letnjih kvalifikacija. Kako sve ide ka tome da će Zvezda i četvrtu godinu zaredom biti šampion Srbije i ići u kvalifikacije za Ligu šampiona, onda je zanimljivo videti kakve su projekcije žreba u kvalifikacijama za LŠ. Iako se potencijalni rivali još ne znaju, Zvezda je već obezbedila status nosioca u trećem kolu kvalifikacija, a moguće ja bude nosliac čak i u plej-ofu!

Išli su Zvezdi naruku i rezultati potencijalnih rivala koji su ranije imali jače koeficijente. APOEL je letos ispao u kvalifikacijama i Zvezda ga je nedavno prestigla, pa će biti nosilac u odnosu na bilo kojeg šampiona Kipra jer APOEL tamo ima najjači koeficijent. Ista je situacija i sa Ludogorecom. Loši rezultati „lude šume” u Ligi Evrope su lansirali srpskog prvaka iznad bugarskog, pa će Zvezda na leto biti nosilac i u odnosu na Ludogorec ili bilo koji bugarski tim. Sinoć je za pola boda prestigla i Jang Bojs koji je poražen od Rome. Idealno bi bilo kada bi Švajcarci bili poraženi u poslednjem kolu kod kuće od Kluža i kada bi ispali iz grupe. Zvezda bi bila iznad njih na žrebu sledeće godine. Ali i ako Jang Bojsi prođu grupu, bitno je da ne doguraju dalje od Zvezde u nokaut fazi i da ne zabeleže bolje rezultate. Zvezda je trenutno nosilac i u odnosu na Jang Bojs, a naruku joj ne bi išlo ako Bazel sa daleko jačim koeficijentom postane prvak Švajcarske.

Dobra stvar za Zvezdu je i ispadanje Seltika kojeg bi mogla da preskoči ako bi prošla u osminu finala Lige Evrope. Ili to ili da Glazgov Rendžersi budu prvak Škotske, a trenutno im dobro ide. Zvezda bi tako bila nosilac i u odnosu na škotskog prvaka.

Čak je moguće da Zvezda prestigne i šampiona Češke, bili to Viktorija, Slavija ili Sparta. Pod uslovom da pobedi u Liberecu i potom prođe u osminu finala, a da Slavija izgubi u Leverkuzenu i da ispadne odmah u šesnaestini finala Lige Evrope. U tom slučaju bi Zvezda čak došla u krug nosilaca u plej-ofu za Ligu šampiona.

Dakle, za Zvezdu je najbitnije da pobedom u Liberecu osvoji dva mnogo bitna boda za klupski koeficijent i da eventualno napravi podvig na proleće i plasira se u osminu finala Lige Evrope. A što se ostalih tiče, zvezdaši bi trebalo da navijaju protiv Jang Bojsa u Evropi i Bazela u švjacarskom prvenstvu, protiv Seltika u prvenstvu i protiv Slavije u Ligi Evrope. Ako bi se sve to poklopilo, Zvezda bi prvi put mogla da računa na status nosioca u plej-ofu za Ligu šampiona.
 Коментар Запамти ову тему!

Looking for Tassel Necklaces?
.