Дискусије : Навијачи

 Коментар
Veciti derbi broj 1
Pavle_Djurisic
17. март 2020. у 17.56
Rodio se u januaru 1947. godine i do danas smo „odljuljali” njegova 162 izdanja. Večiti derbi, večita priča, sudar Crvene zvezde i Partizana, najveća fudbalska svetkovina kod Srba.

Bilans je na strani Crvene zvezde, kao da se u derbi skoru preslikava ona narodna da se „po jutru dan poznaje”. Jer taj prvi duel, odigran 5. januara 1947. po snegu i temperaturi od 14 stepeni ispod nule, dobili su crveno-beli sa 4:3. Koliko je sve bilo drugačije od ovog poslednjeg...

Sada kada lopta prisilno miruje širom Evrope, a na koncu i u Srbiji, hajde da uključimo „vremeplov” i vratimo se u taj 5. januar pre 73 godine. Uloga „naratora” pripada legendarnom sportskom novinaru Ljubomiru Vukadinoviću, koji je izveštavao za Politiku. I tekst prenosimo onako kako je napisan...
„Vođstvo od tri gola razlike predstavlja tako veliko preimućstvo za jedan tim da je to u stvari sigurna pobeda. Naročito ako je do kraja utakmice preostalo još samo 13 minuta. U futbalu se, međutim, ponekad dešava da i sigurna pobeda, izražena preimućstvom od tri gola razlike, može da bude dovedena u pitanje! Da je i to mogućno videlo se najbolje na jučerašnjoj utakmici za bodove između ”Crvene zvezde„ i ”Partizana„.

”Crvena zvezda„ je vodila sa 3:0, zatim sa 3:1 i najzad sa 4:1. Igralo se još samo 13 minuta. Ali situacija je brzo počela da se menja. U 38. minutu (drugog poluvremena) rezultat je bio 4:2. Pristalice ”Crvene zvezde„ još se nisu snašle od iznenađenja, a u 40. minutu rezultat je glasio 4:3. Vođstvo od tri gola, smanjeno je na samo jedan gol! Sigurna pobeda više nije bila tako - sigurna!

Vreme odmiče ili suviše brzo ili suviše sporo. Već prema tome čiji pogled nervozno traži malu skazaljku, da li pristalice ”Partizana„ ili pristalice ”Crvene zvezde„.

U tim poslednjim minutima igre, kada se borba vodila pred golom ”Crvene zvezde„, malo je trebalo da rezultat bude izjednačen. Samo krajnjim požrtvovanjem odbrana je uspela u tom dramatičnom, završnom delu utakmice, da sačuva dva boda. Otegnut sudijin zvižduk doneo je najzad konačnu odluku. ”Crvena zvezda„ je ipak uspela da pobedi dosada nepobeđeni tim ”Partizana„.

Rezultat je 4:3. Ali pobeda ”Crvene zvezde„ potpuno je zaslužena. Uspeh je postignut efikasnijom igrom i boljim snalaženjem na snežnom terenu. Prvih četvrt sata protivnici su bili ravnopravni, zatim je ”Partizan„ bio nadmoćan dobrih dvadeset minuta, da bi kraj prvog poluvremena protekao u lakoj nadmoćnosti ”Crvene zvezde„. U drugom poluvremenu, ”Crvena zvezda„ je skoro pola sata potpuno vladala terenom, a poslednjih četvrt sata pripala su ”Partizanu„.

Pobeda je zaslužena i po broju povoljnih situacija. ”Crvena zvezda„ imala ih je više u oba poluvremena. Njena navala dolazila je do protivničkog gola lakše, jednostavnije i brže, pucala je češće i opasnije. Navala ”Partizana„ kombinovala je, međutim, isuviše dugo i nije uspevala da realizuje svoju nadmoćnost, naročito u prvom poluvremenu, kada se dugo igralo pred Lovrićevim golom.

Prva tri gola za ”Crvenu zvezdu„ postigao je Jezerkić. Kod prvog gola koji je dat iz gužve, igrači iz odbrane ”Partizana„ uveravali su sudiju da lopta nije prešla gol-liniju. Sa tribina to nije moglo da se vidi. ”Crvena zvezda„ postigla je vođstvo u 12. minutu, a u 25. rezultat je bio 2:0. Gol je bio neodbranjiv, a postignut je iz teške pozicije. U 9. minutu drugog poluvremena Glazer je odbranio vrlo jak šut Šećerova iz neposredne blizine, ali odbijenu loptu Jezerkić je hladnokrvno poslao u mrežu.

Zatim je Đajić dao dva gola. Jedan, glavom, u sopstvenu mrežu i drugi iz slobodnog udarca u mrežu protivnika. Prvi je pao u 27, a drugi u 32. minutu. Lopta je poslata iz slobodnog udarca s prilične daljine. Glazer je skočio uvis s namerom da boksuje, ali je promašio loptu, valjda zbog snega koji mu je padao pravo u oči. Rezultat je dakle 4:1 za ”Crvenu zvezdu„.

U 38. minutu Kašanin vraća loptu Lovriću i usled nesporazuma rezultat je smanjen na 4:2. U 40. minutu, krivicom odbrane - naročito Stankovića, Bobek je nesmetano primio loptu pred golom i sigurno, jakim šutom, poslao je pod prečku. To je bio krajnji ishod, 4:3 za ”Crvenu zvezdu„.

Bilo je veoma hladno i stalno je padao sneg. Duvao je i lak vetar. Igralište je, međutim, bilo očišćeno od snega i teren je bio veoma pogodan za igru. Pred kraj igre, posle dužeg objašnjavanja, isključen je Spajić, half ”Crvene zvezde„.”
Mister_No
(Bonelli editore)
17. март 2020. у 18.21
Бобек, Глазер, Шоштарић...домобранско-усташка пета колона. До пред крај рата бранили боје НДХ, а онда преко ноћи пресвукли одела и постали највећи партизани и антифашисти.
EMILIO_GAVIRIA
(Prskam Sanju)
17. март 2020. у 18.40
mister no gresis, nisu postali antifasisti preko noći ostali su ustaše! Ustaško leglo nk partizan!!
Mister_No
(Bonelli editore)
17. март 2020. у 18.50
Да, интимно су остали присни усташкој идеји али су се декларативно изјашњавали као антифашисти. Онај Шоштарић био чувар у Јасеновцу где побијено најмање 750,000 Срба. Политика је о томе писала фељтоне. Неки наш официр кад га је видео у војној кантини хтео да га убије. Данас је исти легенда Партизана.
EMILIO_GAVIRIA
(Prskam Sanju)
17. март 2020. у 19.03
tako je ustaše iz jasenovca osnovase partizan a onda kruna svega im je bio presednik franjo, najveci ustaški poglavnik posle pavelica!! ustaški klub - ustaški navijaci!!
Pavle_Djurisic
17. март 2020. у 19.09
Ili ćete u beograd da igrate za vojni tim ili streljanje.
toronto1
(samo posteno)
17. март 2020. у 20.33
Sve se zna i sve ja jasno kao dan, ali njima to ne možeš dokazati. Postoje snimci i arhivski materijal da je sve to tako bilo, da su igrali za NDH tim ili reprezentaciju, kako god, ali zatvaraju oci pred istinitim dogadjajima. Pisano je o ovoj temi desetak puta na Cafeu, ali uporno negiraju.
BGMangupuNYC
(derem Franjevce)
17. март 2020. у 21.50
Ljubi njih sve vecni Predsenik Sranjo Budjman
EMILIO_GAVIRIA
(Prskam Sanju)
17. март 2020. у 22.37
Toronto ne negiraju oni to, nikad oni nisu rekli da to nije istina. oni samo to ignorisu i da bi lakse to podneli izmislili su pricu sa krcunom i dražom, pa onda terzic i dugovi i ko zna šta još. a dok su ovde na diskusiji još bili nojti i tajka oni su bili kao u fazonu pa šta to je proslost, partizan je sada srpski tim a presednik kluba im se javno lize sa vokrijem... njihov covek tole priznao kosovo u uefa, divac priznao pred olimpiskim komitetom. divac fukara još kao objašnjava svoj potez, ma uradio sam to zbog sportista neka se takmice a posle kad je wikileaks objavio dokumente videlo se da mu je soros uplatio 2 miliona evra... pa tako nek se zna ko je ko. isprskani njunjuz podržava ovde vujosevicevu izjavu da je srbija kriva za rat u bosni i hrvatskoj pa ti vidi. sve govno do govneta.
toronto1
(samo posteno)
18. март 2020. у 10.54
Bravo Emilio. Tačno tako, pa Ruzic se zalaze da idu i saradjuju sa siptarima. Ponosan bio sto je Vokri igrao za Partizan i ne znam šta još je baljezgao. Sa separatistima nema saradnje.
TC-64
18. март 2020. у 12.56
Ruzic je samo jedan u nizu glodarske izdajnicke gamadi.
 Коментар Запамти ову тему!

Looking for Chakra Necklaces and Bracelets?
.