Дискусије : Историја

 Коментар
О ИСТОЧНОМ ПИТАЊУ 1863.
keser
02. октобар 2017. у 15.55
http://www.standard.rs/istorija/38895-%D0%BE-%D0%B8%D1%81%D1%82%D0%BE%D1%87%D0%BD%D0%BE%D0%BC-%D0%BF%D0%B8%... 1%9A%D1%83-1863

У другој половини 19. века велике западне силе морале су да одговоре на питање шта ће бити са територијама на Балкану које су под турском окупацијом када се распадне Османска царевина? Западне силе су чиниле све да ту територију не поделе Аустроугарска и Русија, по линији Видин–Солун, која се наводи у литератури.

Источно питање било је у позадини текстова о српско-турским односима после бомбардовања Београда 1862. у лондонској штампи. Те текстове писали su Филип Христић, књижевници, угледне јавне личности и новинари које су у Лондону ангажовали Јулија Хуњади, Филип Христић и Владимир Јовановић. у пролеће 1863. Њих троје су настојали да поправе ружну слику која је о Србији створена у енглеској јавности, јер је постојала опасност да се то антисрпско расположење са Острва пренесе у Европу, нарочито у Француску. Филип и Јулија кренули су из Београда у Лондон у јануару 1863. и већ у пролеће је лондонска штампа почела да објављује низ чланака који су изражавали другачију слику и ишли у прилог Србима. О тој мисији која је кулминирала расправом у Доњем дому Британског парламента 29. маја 1863. приредио је књигу Милан Христић, син Филипов, који је једно време био очев секретар док је био српски посланик у Цариграду. У њој су чланци из лондонских листова и стенограми расправе у Парламенту. У питању је књига Милана (Филипа) Христића Србија и Енглеска пре пола века, Београд, књижар издавач Геца Кон, 1910. Сви цитати у овом тексту из наведене су књиге.
keser
02. октобар 2017. у 15.56
О Турцима:

'Турци нису данас гори, но што су некада били, они су донели собом све своје зле пороке. Кад су заузели Малу Азију и Румелију, овладали су богатим, насељеним покрајинама. А после 350 година од те богате области начинили су пустињу, а саме себе нису обогатили. Многобројну породицу не трпе и служе се за то најгорим средствима: женску децу убијају сами, а мушкарце убија војевање. Тамо где је пре 50 година било насељено село, сад је гробље и пустиња. Киши остављају бригу, да им улице пере, псима да ђубре разнесу, сунцу да осуши оне каљуге које они називају путевима, а клима им дозвољава да живе и по дрвеним кућерцима, које не морају често да оправљају (стр. 181) [...] И ко је све хвалио, ко подржавао ово стање ствари? Нико други до наш држани подсекретар за спољну политику (Лејард)' (стр. 181). Рекао је г. Грегори у Доњем дому.„
MarkizDeNoviSad
(Sinter)
04. октобар 2017. у 09.53
U to doba su Englezi trovali decu zatrovanim mlekom u Britaniji. Toliko o njihovoj kompetenciji.

1. Bread adulterated with alum
When basic staples like bread started to be produced cheaply and in large quantities for the new city dwellers, Victorian manufacturers seized on the opportunity to maximise profit by switching ingredients for cheaper substitutes that would add weight and bulk. Bread was adulterated with plaster of Paris, bean flour, chalk or alum. Alum is an aluminium-based compound, today used in detergent, but then it was used to make bread desirably whiter and heavier. Not only did such adulteration lead to problems of malnutrition, but alum produced bowel problems and constipation or chronic diarrhoea, which was often fatal for children.

2. Boracic acid in milk
Bread was not the only food being altered - tests on 20,000 milk samples in 1882 showed that a fifth had been adulterated - but much of this was done not by manufacturers but by householders themselves. Boracic acid was believed to „purify” milk, removing the sour taste and smell from milk that had gone off. Mrs Beeton told consumers that this was „quite a harmless addition”, but she was wrong. Small amounts of boracic acid can cause nausea, vomiting, abdominal pain and diarrhoea, but worse, it was what boracic acid concealed that was particularly dangerous. Before pasteurisation, milk very often contained bovine TB, which would flourish in the bacteria-friendly environment created by the substance. Bovine TB damages the internal organs and the bones of the spine, leading to severe spinal deformities. It is estimated that up to half a million children died from bovine TB from milk in the Victorian period.

 Коментар Запамти ову тему!

Looking for Chakra Necklaces and Bracelets?
.