Дискусије : Историја

 Коментар
Измена појма „усташа” у Дудену!
Garasanin
(filozof (dalekovidac))
20. јул 2016. у 17.49
Од 1974. године, у њемачком ријечнику Дуден одредница појма „усташа” је значила хрватски покрет, који се бориио против српског централизма. Од четвртка прошле седмице, помоћу разних иницијатива више појединаца и група, та одредница је промјењена, и сада се под тим појмом подразумева „хрватски фашистички покрет” који је тежио отцепљењу од Југославије, и који је желео да спроведе етничку хомогенизацију територије под својом влашћу, и који је за време НДХ починио масовна убиства Срба, Јевреја и Рома. Та одредница је сада историјским чињеницама много више прилагођена, али недостаје да су усташе починиле и геноцид, прије свега над српским народом. Један од учесника тих иницијатива је био и српски историчар из Њемачке, др Дарио Видојковић, који се директно обратио редакцији Дуден и који им је скренуо пажњу на изводе из њемачке енциклопедије о Националсоцијализму:

http://srbinaokup.info/?p=73861

Др. Дарио Видојковић – Усташе су биле фашисти и злочинци!
категорија Мишљења / дана 20/07/2016 у 19:07 часова /

Од 1974. године у немачком правописном речнику Дуден који је први пут објавио 1880. године његов аутор Конрад Дуден, све до четвртка, 14. јула стајала је кратка одредница појма „усташа” у којој се каже да је реч о „хрватском националистичком покрету који се борио против српског централизма у Југославији”.

Од тада у Дуденовом речнику стоји доста шира и потпунија дефиниција која каже да су усташе „хрватска фашистичка организација чији су главни циљеви били државно отцепљење од Југославије и етничка хомогенизација Хрватске и (у време владавине Независне Државе Хрватске 1941-1945) почињена масовна убијања Срба, Јевреја и Рома” .

Интернет портал balkanstories.net који уређује и води Кристоф Баумгартнер из Беча покренуо је акцију да се ова дефиниција у Дуденовом речнику измени. Поред још неколико интернет-портала и организација и све већег притиска јавности, у овој интернет акцији учествовао је др Дарио Видојковић са Катедре за новију историју Универзитета Регензбург, чији је допринос промени дефиниције вероватно и највећи. Он је успоставио директни контакт са др Никол Ваифен која је задужена за односе са јавношћу у Издавачкој кући „Дуден” којој је предочио аргументацију у прилог промени одреднице усташа.

– У писму др Ваифену навео сам као извор немачку „Енциклопедију националсоцијализма” из 2007. године где се много детаљније и чињенично говори о томе шта је био усташки покрет у време Независне државе Хрватске (НДХ). Вероватно су овај, али и други доступни извори, били основа за измену првобитне одреднице о усташама у Дуденовом речнику, тако да је то са једног ретка проширено на 3,5 ретка са додата три врло битна елемента: да је реч о хрватској фашистичкој организацији, да јој је циљ била етничка хомогенизација Хрватске и да су извршена масовна убиства Срба, Јевреја и Рома. Иако нема речи геноцид, то је значајан позитиван помак. У ствари, то је први корак на путу признавања почињеног геноцида над српским народом у време НДХ и заустављања увелико започете ревизије историје и догађаја из Другог светског рата – каже др Дарио Видојковић.

Признање др Видојковићу

Кристоф Баумгартнер је за интернет-портал балкансториес.нет водио интервју са др Видојковићем и констатовао на почетку да је он дао велики допринос да се у овој интернет акцији Редакција речника Дуден определи да врло брзо изврши промену дефиниције усташког покрета у Хрватској која је унесена давне 1974. године. Признање др Дарију Видојковићу за стручни и научни ангажман и допринос дошла су и са других страна, па и од дипломатско-конзуларних службеника Републике Србије у Немачкој.
Следећи корак, према мишљењу Дарија Видојковића, јесте доношење одговарајућих резолуција и одлука у народним скупштинама Србије и Републике Српске о почињеном геноциду НДХ над Србима.

Извор: Вести онлајн

...
Сад је вријеме да се види ко је ко!
coolloov
31. август 2016. у 15.55
Kakvo je danasnje uredjenje Hrvatske? Jer ako je i danas NDH pitam se cemu teznja Srbije ka EU kojoj Hrvatska kao takva pripada i ako je ona takva kakve su ostale clanice ako se se setimo samo bombardovanja i medijske hajke na Srbiju. Primera radi ovde sam već 30 godina i secam se kao danas Spanskih skupova podrke bombardovanja Srbije sirom Spanije na milione ih je bilo tražili su da se Beograd gadja nuklearnim oruzjem palili i pljuvali nasu zastavu...itd.
Danas nam je Spanija kao neki prijatelj? Samo zato što cigani nisu priznali Kosovo? E blago vama potrazite te snimke na Youtubu ako ih još ima ako ih nisu zbog Katalonije izbrisali ili zbog tracka stamote ako jejos imaju. Tako su i ostale slično Spaniji reagovali da vam ne citiram Blera, Siraka, Solanu, Sheja, Koffia,,,itd. Razbili nas zavadili, zakrvili rasparcali kao veliku i jaku državu a danas smo kao dobrodosli mali, jadni, osiromaseni, omalovazeni,,,itd.
Jesu li ti nasi politicari i prošli blizu skole ili su samo bili na velikom odmoru u njoj prisutni? Ili su samo posecivali Megatrend kad je trebalo da se plati?
vancaga
17. септембар 2016. у 13.03
ma Kool nije važno kakvo je sad uredjenje u hr. Point je da sve vise svet sazna kakva zverstva su pravili..a mi sve nešto precutkujemo
ubedise nas i nas mentalitet ima ima nekih genetskih problema: Mi -
oprastamo ne kažem da zaboravljamo ..al to nije dovoljno.O
 Коментар Запамти ову тему!

Looking for Oil Diffuser Bracelets?
.