Дискусије : Историја

 Коментар
Staljinisticke „cistke”
Semion
02. јул 2016. у 11.35
Tokom Staljinove čistke, politički emigranti su postali posebno sumnjivi. Od oko 900 Jugoslovena komunista u SSSR-u, najmanje 800 je uhapšeno, od čega je samo oko 40 preživelo sovjetske gulage.[7]

****************

Šta je bio smisao iza cistki?
hipohondar
(izjelica)
06. јул 2016. у 01.21
Nije tu bilo nevinih, sve su to bili komunci.
dragoljub100
09. јул 2016. у 15.46
Смисао чистки зна само Стаљин, али се по неким сведочанствима може закључити да је у питању борба за учвршћење власти.

Стаљин је имао неколико озбиљнијих супарника током пробијања до врха власти од којих је најзначајнији Лав Троцки. То супарништво је поделило партију.
Стаљин није био превише начитан, било је много јачих интелектуалаца од њега у партији, али је Стаљин знао историсјку истину - власт ти је сигурна само кад истребиш све који те другачије виде, и све њихове присталице.

иако је однео победу над Троцким и протерао га из земље Стаљин се није осећао сигурним, јер је било много присталица Троцког у земљи и бојао се преврата.

Тако је кренуо зачарани круг - најпре су похапшени и ликвидирани сви људи које је Троцки поставио на дужности или их гурао у служби.
У другом кругу су страдали сви који су били стављеници тих службеника из првог круга итд.

Успут су страдали и они који су били јаки руководиоци и умели да самостално мисле. Тако је под чудним околностима умро Фрунзе, убијен је Киров, а Орџоникидзе је „извршио самоубиство”.

Како је који виши руководилац падао у чисткама тако се ширио и круг „његових” људи који су репресирани. То је често ишло до бесмисленог, а како полиција не зна да стане кад јој даш власт, онда су хапшени и људи који су испричали погрешан виц на погрешном месту.

Као и сваки апсолутистички владар Стаљин је уклањао све људе који му се нису отворено дивили, а стрељао је сваког ко је макар мало посумњао у вођину генијалност.

Није чудо да су у чисткама обухваћени баш стари комунисти, јер је реч већином била о часним, паметним и карактерним људима, од којих су неки били много паметнији од Стаљина и јасно су видели све његове грешке.
Такви просто нису смели да преживе.
Semion
11. јул 2016. у 06.20
Hvala, dragoljub!

A ti, hipohondar, možeš samo da pusis onu stvar, debilu.
marisav
(Besposlicar)
21. август 2016. у 09.11
Gospodo, zaboravili ste Buharina, koji je bio u kojecemu mnogo nezgodniji ssuparnik Staljinu, čak i od Trockog. Istorija Drugog sv rata je potvrdila da je Sovjetski Savez imao vodstvo dostojno izazova toga vremena.
Da je kojim slučajem pobedila struja TRockog,,to je kao varijanta - šta bi bilo da je bilo...e to ne znamo,,,nemamo i nema potreba da proveravamo bi li Sovjetski Savez u tom slučaju preziveo invaziju Germanskih supermena...pod Staljinom je preziveo...to je istorijka cinjenica,,i sa njom saglasan u potpunosti i najveci KOMUNSTA NA ZAPADU, DRUG VINSTON CERCIL!!!!
cicero99
(historia est mater of studioru)
26. октобар 2016. у 00.53
Izvor informacija wikipedia!!! Na sajtu Istorija???
Zaista beznadezno!!!

c99
C_A_B_O
08. децембар 2016. у 08.52
Na zalos' BRAT Marisav pomenu GORU varijantu/

Zamislimo jevreja i jevrejsko vodjstvo 41ve?

Nebi bilo ni Rusa ni Srbina ni na postanskim markama :-)
 Коментар Запамти ову тему!

Looking for Unicorn Gifts?
.