Дискусије : Историја

 Коментар
Zašto nije uspeo projekat SHS odnosno Jugoslavija
Semion
25. мај 2016. у 13.29
Pustimo Titovu drugu Jugu...

Šta su bili razlozi da nije uspelo ujedinjenje pod Kraljem?

Po mom mišljenju je verovatno već od početka postojala nepremostiva antipatija, jer su Jugosi u prvom svetskom ratu ratovali na dve strane.
Hrvati su ujedinjenje smatrali neophodnim, jer su samo tako mogli da se spase od teritorijalnih pretenzija zabara i Madjara, a istovremeno su to verovatno smatrali porazom i doslo je do prekida u kontinuitetu državnosti, koju su stoljecima ipak zadrzali, pa i kao dio A-U. U Kraljevini nije bilo Hrvatske, ni BiH, ni Makedonije.. pa ni Srbije.
Efemeris
26. мај 2016. у 09.57
Slaba ekonomija je uzrok propasti. Koliko god da je narod zeljan pravde I ponosa, kada dodje do stezanja kaisa svaka ideologija propada. Vrlo je teško napraviti uspesnu ekonomiju. To je poslo za rukom Nemackoj I Japanu zato što su imali narode koji su disciplinovani, vredni I moralni. Uz to, imali su podrsku najvecih ekonomskih sila sveta u doba oporavka svojih ekonomija.
C_A_B_O
07. јун 2016. у 02.09
ZATO STO SAMO :Jedan jezik,jedan NAROD,jedna država prezivljava.MULTIPRDI samo propadaju!
veck
(ko srlja, nadrlja)
11. септембар 2016. у 02.32
Nije bas tako. Vecina većih (ili značajnijih nacija) su nastali ujedinjenjem (npr. Njemacka, Italija). Na ovim prostorima to jedinstvo nije sagledano, iako Srbi, Hrvati, i ostali predstavljaju prakticno jedan etnos.

Dakle, neke danasnje nacije, koje se isto sastoje od razlicitih naroda, su uspjele da sagledaju jedinstvo bazirano na sličnostima iza kojeg se nazire prirodan interes za kontinuitet takve države.

Potencijal za taj interes postoji u poprilicnoj meri na Balkanu, jer ovde nema nezavisnosti i suvereniteta bez padanja u podređen polozaj u odnosu na geopoliticke interese većih sila. Time ni nacionalno pitanje nije trajno rijeseno, već samo prividno.

Uglavnom, prosto receno, Jugoslavija nije ostvarila kontinuitet, jer se odustalo od sagledavanja interesa koja je ta zajednica imala, a to samo po sebi verovatno podrazumeva nedostatak svesti o neophodnosti brige oko tih interesa.

[Jugoslavija je htjela da bude prihvacena, umjesto da podje od toga da nikad neće biti prihvacena, i to uzme kao nacelo na kome bi jasnije vidjela kako se brinuti oko interesa neophodnih za opstanak zajednice sto bi vremenom iskristalisalo jedinstvo ne kroz ideologiju, već geopoliticku realnost...]
 Коментар Запамти ову тему!

Looking for Tassel Necklaces?
.