Дискусије : 30+

 Коментар
Prva „Real-Time” studija o batinama
zg7666
28. април 2014. у 07.49
Manja je vjerovatnoća da će roditelji udarati dijete poslije čitanja kratkog članka o vezi između batina i problema kod djece.

Nova studija zasnovana na audio snimcima u realnom vremenu roditelja koji primjenjuju „fizičko kažnjavanje” otkriva da se batine mnogo više primjenjuju nego što to roditelji priznaju (50 puta više od prijavljenog prosjeka, pokazuje ova studija), da su djeca udarana za trivijalne stvari i da su u prosjeku u roku od 10 minuta poslije batina djeca ponovo bila „nestašna”.

Zagovornicima „tjelesnog kažnjavanja” su date smijernice, „najbolja praksa” za primjenu „odgovornih batina”. Ali u realnom vremenu audio snimci iz ove studije otkrivaju da roditelji ne slijede smjernice, rekao je psiholog George Holden, koji je glavni autor studije i stručnjak za roditeljstvo i razvoj djece na Southern Methodist University, Dallas .

Audio interakcija u realnom vremenu otkrila je da roditelji nisu bili mirni, kako smjernice preporučuju, već su često bili ljuti kada su udarali svoje dijete; nisu ih tukli kao „posljednje sredstvo”; i koristili su batine za manje prekršaje, a ne samo ozbiljno nedolično ponašanje. I dok su mnogi zagovornici batina preporučili udaranje djece ne više od dva puta, roditelji su češće šamarali i udarali svoju djecu.

„Na audio snimkama, čuli smo roditelje kako udaraju djecu većinom za izuzetno obična, svakodnevna djela, obična kršenja društvenih konvencija” rekao je Holden. „Takođe, tjelesno kažnjavanje ne koriste kao posljednje sredstvo. U prosjeku, roditelj je udario samo pola minute nakon što je sukob počeo .”

Roditelji koji koriste „tjelesno kažnjavanje” najčešće krše tri od šest „preporučenih” smjernica koje su istraživači ispitivali: batine koristiti rijetko, koristiti samo za ozbiljne prekršaje ponašanja, a samo kao posljednje sredstvo.

„Snimke pokazuju da je za većinu roditelja odgovor bio impulsivan, bio emocionalan, a nisu djelovali 'namjerno disciplinski' ”, rekao je Holden , koji favorizuje humane alternative tjelesnom kažnjavanju.
zg7666
28. април 2014. у 07.50
...možda će nekoga interesovati.
nocat
29. април 2014. у 22.17
možda da otvoris istu temu na još 30+ foruma? :-)
Leon01
(ekonomista)
06. мај 2014. у 09.54
covek kad udari najmanje udari zbog discipline ili sto smatra da je to najbolje rešenje već uvek radi impuslivno i iz svog nezadovoljstva.
kome to nije jasno taj će uvek da udara i druge i svoju decu.
pa_dokle
07. мај 2014. у 12.19
zg7666
14. мај 2014. у 16.25
Svaka cast Leon01, bas tako je.

rajber - Zato batine u raju nema!
Nisi u pravu, medicinske studije u poslednjih tridesetak godina (kao i ova studija) su jasno pokazale da djeca koja su udarana imaju smanjen koeficijent inteligencije u odnosu na djecu koja nisu udarana, da su agresivnija, da imaju veci stepen delikvencije, problema sa zakonom kada odrastu, da su prevremene trudnoće cesce, da su podlozniji zloupotrebi supstanci (narkomanija), da imaju cesce i vece psihicke probleme...

Dakle posledice su ozbiljne i dokazane. Naravno i kolicina nasilja je proporcionalna posledicama, ali dokazano i najmanje batine imaju posledice!
Sasha-Mudrijash
(kreativni lik)
20. мај 2014. у 14.10
ja sam primetio da uglavnom raja koja je dovoljno glupa/neobrazovana/bahata/pokvarena/nestrpljiva/samoživa/... i lema decu, odnosno ukratko ko je toliko jadan glupav da ne može detetu rečima da objasni ponešto - pa ga lema - proizvedu tu decu u idiote iste takve kakvi su i oni sami.
još nisam upoznao kombinaciju - roditelj-degen=kul dete, ili roditelj-carčina=dete degen. tu je onako priličan sklad - roditelj krelac-dete krelac. kul roditelji-kul deca.
zg7666
22. мај 2014. у 11.15
Da, to je nazalost tako. Zacarani krug nasilja i traume se konstantno obnavlja i teško ga je prekinuti.
dulebg
(posmatrach)
28. мај 2014. у 18.24
е па не слажем се
пуно пута детету не вреди без једне „васпитне”..
још ако је мама пробила термине - већ је требало да је кући, да је дете пресвучено, нахрањено и успавано, а ручак да се крчка - ту онда настаје сукоб интереса
и животиње туку своју децу, па ова свеједно кад одрасту не буду људи
мислим
dulebg
(posmatrach)
22. јун 2014. у 11.11
Нисам сигуран да постоји студија која озбиљно разматра „да ли су батине корисне или штетне?” Сва наша наука полази од задатих аксиома, типа „батине су штетне”, па онда доказује шта јој је тог дана задато.

Ево нпр. за хомосексуалну породицу - један проф. из Тексаса урадио је статистику и дошао до застрашујућих резултата: да су деца барем 10х несрећнија од просека - да немају редован посао, нити породицу, склони су пороцима, имају озбиљне психијатријске проблеме, многи су као деца били силовани... а сва званична наука је до сада тврдила „да хомосексуална заједница може једнако добро да подиже потомство као и класична”, зашто - зато што се такав став добро плаћао. Тако да би и за батине требало прво да се уради једно озбиљно истраживање, па да се зна - препоручују се или забрањују?
 Коментар Запамти ову тему!

Looking for Tassel Necklaces?
.