Дискусије : Тенис

 Коментар
Srbi, gospodari college tennisa u US
srbo001
(FUDBALER)
20. децембар 2019. у 15.55
Pratim college tennis zato što mi i sin igra Division 1 , NCAA college tennis.
Gotovo svaki college tim ( muski i zenski ) ima Srbin ili Srpkinju na timu.
Skoro uvek su glavni igrači svih college timova.
Evo par primera: University of Illinois , 2 Srbina i ovaj jedan im je glavni igrac . A do prošle godine u imlai 3 Srbina posto im je najbolji igrac ( Vukic ) presao u profesionalce.
Illinois State ima Srbina, Indian University je uvek imala Srbe za glavne igrace.
Marquette ima par Srba na timu. Ball State ima Srbina , University of Toledo ima 3 Srbina.Itd,itd...
Zenske su još brojnije; De Paul u Chicagu ima 4 ili 5 Srpkinja na timu. Indiana ima Srpkinju, Louisville ima Srpkinju,itd,itd
Odakle ovoliki broj Srba da igra tennis i jako su uspesni?
Naprimer; Ja poznajem zenskog trenere DePaul iz Chicaga, koji poznaje Bgd kao da je rođen tamo. Rekao mi je da mu je to centar za recruiting u Evropi i da tamo ide svake godine i tu dolaze igracice iz Evrope gde on organizuje turnir i intervjuise ih i uzima najbolje. Rekao mi je da najradije uzima Srpkinje, posto su one najtalentovanije i najlakse raditi sa njima . Još mi je rekao da sve naše igracice koje je primio kod njega na college da su zavrsile fakultete.
Kakvu vodu to nasi piju , hranu jedu da su toliko nadmocne nad ostalima ?
antologia
(svakog dana...)
20. децембар 2019. у 18.32
Hvala, Srbo, sto si sa nama podijelio ovaj podatak o ogromnom uspjehu i prisutnosti naše djece u toj Usa teniskoj kategoriji. Steta da ih nema u profesionalnom tenisu, pa makar igrali za Ameriku.
Koliko znam, Rodic je krenuo iz koledza.
Inače, djevojke i momci su- U timu- nisu na timu. Prevodis direktno, nema veze, ali eto, nije loše podsjetiti se:)
srbo001
(FUDBALER)
20. децембар 2019. у 20.08
U time? Šta to znaci? Ko je Rodic?
antologia
(svakog dana...)
21. децембар 2019. у 19.49
„Marquette ima par Srba na timu…”; „Zenske su još brojnije; De Paul u Chicagu ima 4 ili 5 Srpkinja na timu…

U timu su zenske, svi oni.. ako si ti ozbiljan. Andy Roddic-Endi Rodic??”
srbo001
(FUDBALER)
21. децембар 2019. у 20.29
Endy Rodic nije igrao college tennis. Isner,Johnson,Anderson i još dosta njih je igralo college tennis.
Sigurno ima oko 80 Srba i možda malo vise Srpkinja koje igraju college tennis. To je veliki broj naših I svaka I'm cast.A broj se povecava svake godine.
Sorry ,srpski ne bas odličan,dugo sam vanka.
antologia
(svakog dana...)
22. децембар 2019. у 05.44
Znam da jesi, a nema ko ni da te uputi;) tako izgleda. Nije greda;)
Nadam se da se ne ljutis. Ja uvijek molim ljude da me koriguju ako sam napravila grešku- u norveskom, naravno.
frangipani
(><)
22. децембар 2019. у 17.51
Lepo je, neka se deca bave sportom.
Tuzno je sto tolika deca moraju da rastu van svoje zemlje i da im mozak radi na drugom jeziku.
srbo001
(FUDBALER)
22. децембар 2019. у 19.51
Nije ništa tuzno što se skoluju u USA. Pripreme ih za zivot i svi zavrse fakultete. Dosta se vraca nazad a njih dosta i ostane ovde . Sigurno bolje nego tamo.
Ni posto ne podceniti college education ovde u USA ,specijalno college sportiste .
antologia
(svakog dana...)
22. децембар 2019. у 20.37
Čini mi se da nisi razumio komentar.
Nazalost je da su tamo i da su morali da odu. Sumnjam da se neko vrati ili malo njih. ali ne i najkvalitetniji. Ne mogu da potcijenim te americke koledze- ništa o njima ne znam, sem da su oni tamo vrlo neobrazovani u prosjeku, ali zato „naše” veoma cijenim. Ne govorim o sportu, već o obrazovanju. Tek od nivoa mastera itd- priznajem te USA skole i ni blizu sve.
E, sad, ti koji tamo imaš dijete i skolujes, naravno da ćeš se zalagati i braniti to što imaš i koristis.
Stav je da je tuga da su nasi talenti tamo, a ne ovde.
antologia
(svakog dana...)
22. децембар 2019. у 20.45
pod OVDE- mislim na Srbiju, naravno:)
frangipani
(><)
22. децембар 2019. у 21.34
Osipa nam se narod, nestaje. Kaže, svake godine ode preko 50 hiljada ljudi. Malo njih će se vratiti. Ko se vraca? Znam za one iz manjih mesta tipa Petrovac na Mlavi i tako taj rad. Čula sam tako proveli mnogi radni vek u Austriji, Nemackoj, za to vreme izgradili kuce u svom kraju a kako ko napuni 60 eto penzije i nazad. Sve vreme imali lep balans, ne traumatican zivot jer, bili su blizu, isli po nekoliko puta godisnje kod svojih, mogli njihovi da im dolaze bez većih problema. Mi preko raznih okeana smo svi syebani. Ako ne svi, 98% jeste.
frangipani
(><)
22. децембар 2019. у 21.50
Što se skolovanja tiče, ono sto mi se ovde svidja je što se ne gube godine. Deca sa 21 zavrsavaju fakultete koji traju 3 godine ili sa 22 one od 4 itd. Nema tu da se mrse mooda sto godina kao kod nas. Te profesor/ka neki na!@#$nko pa studenti godinama ne mogu da poloze ispit. Gde to ima da se ispit ne može poloziti nekoliko puta? Ako je to slučaj, ocito sa profesorom nisu cista posla ali, niko ništa ne radi da se to promeni. Pa smo imali brucose na pravnom, a imaju 24 godine, pa diplomiranja sa 28-29 i tim redom. I tvrdicu da je takav nas student koji je fakultet od 4 godine studirao 6-7-8 godina, ili vise, losije spremljen za karijeru i zivot od ovih ovde koji studiraju i njih usput 99% rade. Svi rade. Sva nasa deca su pocela da rade sa 15 i nikom nije spala kruna sa glave. KFC, Mek, samousluge... 10-15 sati nedeljno neće biti problem ni jednom skolarcu, šta vise, to spada pod normalno da svako radi.
frangipani
(><)
22. децембар 2019. у 21.57
I kako je to lepo organizovano pri koledzima da deca imaju gomilu opcija kojim sportom će da se bave, plus sve ostalo sto je na raspolaganju!

Šta će nasa deca u Srbiji, ni za 100 godina neće imati ono sto je Amerika imala pre 40.
srbo001
(FUDBALER)
23. децембар 2019. у 01.40
Frang,,,u svemu se slazem sa tobom.
Pošto Ja pratim college tenis,primetio sam da svi collegi imaju strance iz svih delova sveta.Srba ima najviše.
Što se tiče education,garantujem da su ovde skole bolje od naših hiljadu puta. Od polazka u skolu do zavrsetka skolovanja,ovde je hiljadu puta bolje .
Sve je organizovano odlično,sistem za education je odličan. Prosvetni radnici su hiljadu puta sposobniji od naših. Ja sam zadovoljan.
Što se tiče sporta i to je puno,puno bolje.
Naprimer,bilo koja gimnazija u bilo kojem delu US ima bolje uslove od ,recimo, sportskog drustva Partizan ili SD Zvezda
Izvinjavam se,ovo je za one koji nisu upuceni u sistem skolovanja i sporta u US.
Nemam nameru da vredjam bilo koga.
stef
(zgubidan)
23. децембар 2019. у 21.51
Upisala ti moja sestričina ETF u Beogradu. Softver inženjering, ove godine. Ja u kanadi završio computer science. I sad ona mene zove za pomoć. Na predavanju iz programiranja za jedan čas predju toliko materije da ona ništa ne može ni da zapiše a ne da zapamti, pa fotografiše programe sa projektora da bi mi pokazala šta su radili. Uče iz nekih skripti koje su u stvari bullet points sa predavanja a nigde knjige ili instrukcije gde da se materija pročita. Ima zadatak da uradi jednom nedeljno. Za tačan zadatak sa unikatnim genijalnim rešenjem dobila 50% jer asistent nije razumeo kako program radi , sledeće nedelje za program koji uopšte ne radi, dobila 100% .. kaže gledao asiatent i rekao da je dobro. ( elementarni programi sa 20-30 linija koda kod kojih se vidi greška za par sekundi)

Naravno onih 5% ili 2% genijalaca dobiju posao u mikrosoftu jer njima nije ni trebao fakultet. Ovi ostali se muče pa uzimaju privatne časove ili imaju programere u familiji koji I’m pomažu ili jednostavno propadaju.Nema otvorenih vrata ni kod profesora, ni kod asistenata..nemaš koga da pitaš I kome da se požališ. A to je fakultet koji važi za najbolji..a od drugih čujem priče o ispitima gde položI dvoje od 300 po ispitnom roku. Neki se profesori hvale time. Uvrede i ponižavanje studenata su normalna pojava itd itd.
Plan I program fantastični, nastava I nastavni kadar je toliko loš da bi Im bolje bilo da svi ostanu kod kuće I uče privatno a da samo dolaze na ispite. Nemam reči koliko sam zapanjen ovim što čujem I vidim od nje.
intrigue
23. децембар 2019. у 22.21
Sve je to „interno”...ovde kod mene pre par godina dosla rodjaka koja je radila
u Telekomu kao inzenjer , ne znam tačno za koliku platu , oko 1000 evra .
A ovde , ovde se optimaju za nju , ko prelazni rok u fudbalu , može da bira gde će i za koju lovu .
E sad ti vidi , a koliko ovde ima „zutih” , Kineza , koji imaju proseke preko 90% .
Tako da .

Realno , ni jedan fakultet nije lak , ni u Srbiji ni u Kanadi npr.
Mora da se uci i tamo i amo .
A oni koji su iznad proseka , pametniji , talentovaniji ...bilo gde da zavrse , tamo ili ovamo...nadju posao i rade za lepe pare .

Opste obrazovanje pravi razliku .

frangipani
(><)
23. децембар 2019. у 23.11
Ja upravo o tome pricam. Svojevremeno anatomija na medicini i rimsko pravo na pravnom, unazadjivali su studente bez pardona. Ne mogu da poloze godinama. Pa se covek pita kakvi su ti likovi profesori? Znam i za nekog babuna sa elektrotehnike koji redovno urnise decu. Kad gledam sa ove perspektive, stvarno smo imali toliko toga nenormalnog, iskrivljenog i bolesnog u svim sferama zivota u toj nasoj napacenoj zemlji. Sad kad živimo na sto strana po svetu i vidimo koliko toga može lepse da se resi i odradi, prosto je zalosno šta smo morali da prođemo, i šta oni koji tamo žive moraju da izdržavaju. Moja deca zavrsise fakultete u roku, niko nikada ne pade ni jedan ispit. I još radili svi od 15 godina, nešto najnormalnije.

Da se razumemo, ja shvatam da su u Americi koledzi privatni, da skolovanje kosta, da je jednostavno takva kultura da imaju gomile sportova i kojekakvih kurseva za studente tako da svako može da se nadje u tome. Kod nas su fakulteti bili državni, za bolje se nije znalo, taman posla da su studenti imali klubove kosarke, odbojke, plivanja i sl pa se međusobno sastajali, takmicili. Eno ga University of Southern California kakve programe ima, da covek pomisli kako su sa druge planete. Kod nas su krenuli privatni fakulteti ali ne znam da li imaju ukljucene sportske programe.

Evo malo kako se ponasaju oni od kojih studenti treba da uce:

https://tinyurl.com/ro5cxqo
A evo ove mandrilke kojoj niko ništa ne može:

https://tinyurl.com/qr5vldr
Pazite ovo: „Ako neko na ispitu padne šest puta, sledeći put odgovara pred komisijom”

6 puta polagati ispit, koliko je to vremena izgubljeno????

Ko je ovo izbrojao i uvrstio u obavezno znanje???

„BROJE KONjE I STABLA

Istoričar kartografije Siniša Živković, koji se bavio ovim slučajem, navodi šta studenti moraju da znaju:

- U toku Drugog svetskog rata uništeno je 61,9 odsto konja, 55,5 odsto goveda, 63,3 odsto ovaca, 57,7 odsto svinja. Uništeno je i 2.250.000 bicikala. Kukuruzom je 1955. bilo zasejano 1.474.000 hektara, u Jugoslaviji ima 4.504.000 stabala bresaka, 54.500.000 stabala šljiva, 7.768.000 krušaka, 1.885.000 stabala kajsija... Crnu Goru je 1939. posetilo 15.012 turista. Ovim je obesmišljeno savremeno studiranje. Učenje napamet mnogobrojnih podataka studentu ne samo da nepotrebno oduzima vreme, već ga onemogućava da se ozbiljno posveti svojoj struci i da o njoj kreativno razmišlja - kaže Živković.”

Stoka bolesna oborila studentkinju CETRNAEST puta?!??!?!

https://tinyurl.com/ryoofut
intrigue
24. децембар 2019. у 16.10
opa , pa nisam znao da si i ti dama srednjih godina !? :))
dvoje dece već zavrsilo fakultete ? lepo , čestitam .
i moji isto .
sin još odavno , cera onomad .

pazi nešto .
usmeni je zaebana prica . u tom nasem skolskom sistemu gde
polazes pismeno pa izadjes na usmeni .
e tu te profesori sacekaju i udare po usima .
ovde , u Kanadi , je sve pismeno .
spremis se , izadjes ...dobijes ocenu i to ti je to .

mene je , tamo neke davne godine , na usmenom iz matematike , oborio asistent . prosao pismeni , čak i usmeni kod profesora ...koji je ovog majmuna pitao „imate li vi kolega neko pitanje” ? ... a ovaj kaže „imam imam , kako da ne” :)))
i obori me namerno , zato što smo se zakacili nešto bez veze par nedelja pre .
pazi , kad sam ja isao na fakultet , a u pitanju jen bio „tehnicki faklutet” imali smo predmet „tehnicko crtanje i nacrtna geometrija” , ako se dobro secam .
stariji , koji su isli na slične fakultete verovatno znaju .
dakle, celi ispit ti je crtanje .
i , ako polozis to crtanje , „pismemi” ...onda ides na usmeni gde te profesor pita da mu objasnis rečima nacrtano :))
ziva istina .:))

Što se tiče sporta i fakulteta , to je kod nas bilo sasvim drugacije .
Naravno da su postojali fakultetski timovi u skoro svakom sportu , ali su se takmicili samo u tim univerzitetkim ligama ...a za te timove obično nisu igrali oni koji su pohadjali fakultet a sportom se bavili profesionalno ili poluprofsionalno . Igrali su neki , ali oni vrhunski retko .
Kod nas je nekad sport funkcionisao drugacije nego u Amerkama i Kanadama .
Postojali su klubovi koje je finansirala država (republike , gradovi) i bavljenje sportom je bilo besplatno .
Pravila se ozbiljna selekcija , radili su ozbiljni treneri i igrale su se male lige od pijonirskog do seniorskog uzrasta , u svim sporotvima .
Takav sistem je , inače , bio nenad.ebiv i pokazao je najbolje rezultate na svetu .
Da , mi smo kao nacija (racunam ondasnju naciju , jugoslovene) imali i talenat i odredjene predispozicije...ali i dobar , strucan rad , dobar sistem .
Ovi stariji se verovatno secaju da je Jugoslavija par godina pre tog nesrecnog rata bila prvak sveta u vise ekipnih sportova , sa loptom .
Juniori , ili ti igrači stari „do 21” su bili prvaci sveta u Fudbalu , Kosarci , Vaterpolu...čini mi se da su u rukometu izgubili u finalu , ne secam se tačno . odbojka je „nadosla” već 90-tih .
Tako da , racunica je jasn...u 5 elitnih ekipih sportova Jugoslavija bi , vrlo verovatno , početkom 90-tih bila dominantna u svetu .

Šta još bese .
Istina je da smo mi nekad ucili totalno bespotrebne stvari , npr. broj ovaca tamo kod tebe u Australiji :))
Ali , istina je i to da se ovde u Kanadi u srednjim skolama uce budalastine ...„dolaze bre gosti predavaci da kenjaju deci kako je biti peder sasvim ok i o celoj toj tematici) .

Fakultet je već nešto drugo .
Slozio bi se da je ovaj ”americki„ sistem bolji od našeg ...da je manje profesora ludaka , koji se izivljavaju nad studentima ( profesora muskaraca koji bi malo i da se omrse kod studentica za prolaznu ocenu) ...da je male namstanja i protekcije , kupovine diploma i ispita itd.

Ono sto nas razdavaja od ovih ”amerikanaca„ je bas taj sistem obrazovanja još u osnovnim i srednjim skolama gde mi mnogo toga naucimo što se tiče opsteg obrazovanja...a gde su oni ozbiljni duduci .

Sve u svemu , davno smo mi izasli iz klupa ...a Boga mi i iz države...tako da ipak ne znamo sve ...verovatno se i u Srbiji npr. od našeg vremena do sad promenilo milion stvari .”
Mister_No
(Bonelli editore)
24. децембар 2019. у 16.33
A oni koji su iznad proseka , pametniji , talentovaniji ...bilo gde da zavrse , tamo ili ovamo...nadju posao i rade za lepe pare .
-----------------------------------------------------------------

Нешто глупље и површније одавно нисам прочитао. Мешати материјализам, похлепу, грамзивост, незајажљивост, престиж, конформизам, итд. са памећу, умом, и духовношћу може само идиот. Али данашњи свет управо ствара идиоте којима је новац мерило свега, па и људске вредности. Класично гастарбајтерско резоновање.
intrigue
24. децембар 2019. у 17.54
moguće .
Samo , teško da normalna covek u onome sto sam napisao može da prepozna pricu o materijalizmu , gramzivosti , pohlepi ...bla bla .
Sve ovo samo zbog „da rade za lepe pare” ?
Haha .
Radilo se o prostoj stvari ...gde je teze zavrsiti fakultet u Srbiji ili Americi ...i kakvo obrazovanje steknu svrseni studenti tamo i ovamo ?
Nigde nije spomenuto materijalno , gramzivost , konformizam , pohlepa...
Samo lepa plata .
A lepa plata , kod onih kojima mozak nije kao orah , a otekao , ne mora da ima veze ni sa čim sto si naveo .
Dakle , preterano .
Ovaj drugi deo , koji bi mogao da se razume kao ...„ ja ne zavrsavam fakultet zbog dobrog zaposlenja i lepe plate ...već zbog pameti , uma i duhovnosti ”
To ti zemljace , mislim taj tvoj usrani , blagoretardirani stav , stav -da ispadnem pametan , tamo negde na podforumu filozofija .
Ili negde tamo na obroncima Zlatibora gde tihujes , sam proizvodis hranu , ne kupujes je ...gde se sam lecis cajevima od trava koje sakupis ( a lekove ne kupujes) . A gde diplomu fakulteta držiš uokvirenu na zidu , na vidnom mestu...pa kad ti dodju komsije seljaci na rakiju , da ti kažu „ ebote sto si ti komsija pametan coJek , mLogo pametan ” .

Mister_No
(Bonelli editore)
24. децембар 2019. у 18.39
У томе и јесте трагичност данашњег школства (који је само један од историјских облика образовања), што исти не ствара умне људе који ће да стварају нови свет, већ фах идиоте који се прилагођавају постојећем и који не виде даље од себе (и своје „лепе” плате). Идиоте којима су идоли Ђоковићи, Рокафелери, и сл. јер „праве паре”.
DarkBlue
(istrazivac)
24. децембар 2019. у 19.09
„У томе и јесте трагичност данашњег школства (који је само један од историјских облика образовања), што исти не ствара умне људе који ће да стварају нови свет, већ фах идиоте који се прилагођавају постојећем и који не виде даље од себе (и своје ”лепе„ плате). Идиоте којима су идоли Ђоковићи, Рокафелери, и сл. јер ”праве паре„.”
-----------------------------------------------------------------------

Mister Bonella, imam utisak da ste Vi doktorirali na temu
„Marksizam u post-modernom drustvenom uredjenju” ili nešto slično...
i to je sve divno i prekrasno...

Ali kako bre uvek polupas loncice? Djokovic i Rokfeler po tebi
ispadose isto? Sa koje si ti planete?
DarkBlue
(istrazivac)
24. децембар 2019. у 19.22
„Ja uvijek molim ljude da me koriguju ako sam napravila grešku- u norveskom, naravno.”

Norveski?...sad mi je jasno zašto se ponekad mucim da razumem
tvoje komentare...razmišljas na sarajevskom i engleskom a korektor
ubacuje norveske reci :)
antologia
(svakog dana...)
24. децембар 2019. у 22.17
Može biti, može biti:)

Sve u svemu stojim kod onog sto sam već rekla.
Muka mi od znanja stecenog na kursu i do kursa... i sl. Google informacije itd.
Istina da je usmeno ispitivanje i odgovaranje bio kljucni problem, a poebno za one koji bubaju i ne razumiju sustinski materiju; za one što ne mogu da prepisuju i za ljude koji se generalno teze izrazavajui ili imaju izvjestan psiholoski problem u toj relaciji sa autoritetom koji te, može se reci- atakuje na izvjestan način.
Kod nas su ljudi ganjali i visok prosijek i to je jedan od razloga sto su dugo studirali i ponistavali ispite.
Oni koji ni poslije 3. puta, a kamo li 6.10 ili 14. nisu mogli da nešto poloze su idioti za koje nije skola i fakultet.
Generalno- skola nije za sve i skole ne zavrsavaju Pametni, nego Uporni i naravno oni koji to mogu da plate. A tek ako je procenat visoke prolaznosti osnovno mjerilo za kvalitet nastavnika.
Ja držim do pameti i znanja i diploma ko diploma mi znaci „00”
U Skandinaviji pretezno studiraju stranci-jasno. Njihova djeca to cine samo ako neizmjerno žele, ako su ambiciozni, nadareni-sposobni. Niko ih ni ne motivise, a tek da uslovljava da studira ako ne želi.

antologia
(svakog dana...)
24. децембар 2019. у 22.34
P.S.
Frangi, koliko prošle godine ili tako nekako, tvoje dijete ili djeca su bili u obdanistu:))) Ti dijete Hrvatice pozvala na rođendan, a ona tvoje nije jer bi joj ostali iz njene zajednice veoma zamjerili!???
Danas zavrseni ljudi? Pa novine su o tome trebale da pišu:)
intrigue
24. децембар 2019. у 23.39
Mister Bonella, imam utisak da ste Vi doktorirali na temu
„Marksizam u post-modernom drustvenom uredjenju” ili nešto slično...
i to je sve divno i prekrasno...
---------------------------
Pre će biti kurs marksizma u vojsci , posle kog su svrseni kursisti
bili predlagani za „crvenu knjizicu” .:))

Norveski?...sad mi je jasno zašto se ponekad mucim da razumem
tvoje komentare...razmišljas na sarajevskom i engleskom a korektor
ubacuje norveske reci :)
-------------------------
Pa to je to covece , sad mi je jasno ...:)))

I , često ti usmeni ispiti nisu imali veze sa na pamet bubanjem i nepoznavanjem materije...već jednostavno sa par dodatnih pitanja , zadataka , koje eto na nesrecu ne znaš , za razliku od onih koje si dobio na pismenom .

A za ono ne zavrsavaju fakultete pametni već uporni , sa tim se slazem .
Mi smo govorili ne zavrsava glava , već guzica (zagrejes stolicu , sedis i ucis ) .
Mada , to je nekad moglo , u moje vreme , kad se studiralo po 8 godina ...Sad verovatno nije tako .
Ovde u Kanadi nema sanse ...Uvezes loše ocene , padnes par ispita i dovidjenja ti je .
A ispit možeš da okines iako si imao prolaznu ocenu...koja ipak nije bila na nivou grupe . Itd itd .

kinaskiПорука негативно оцењена. Покажи

kinaski
(Niki Bilejn najveci kljun LA.)
25. децембар 2019. у 00.42
Kao i obično antologija je i ovaj put ubedljivo pobedila u takmicenju za najvecu dijabolu ovih stranica.
geriatrikus
(zvakac karamela)
27. децембар 2019. у 01.07
>>Istina je da smo mi nekad ucili totalno bespotrebne stvari , npr. broj ovaca tamo kod tebe u Australiji :))<<
Све научиш, у међувремену се Праменка ојањи, нико ти не јави, дође испит, окинеш...
frangipani
(><)
29. децембар 2019. у 17.47
Eeeee moja ti... antologijo...kako da ti se desi da ne upratis?

Prica o mladoj majci iz hrv i mene potice iz 90-ih. Ne verujem da sam uopste pisala o tome da se kao skoro desavalo.

Deca ovde krecu u skolu sa 5 godina. Deca moje drugarice rođena u maju i junu posla su u skolu znaci sa 4 godine i 7-8 meseci. Skolska godina pocinje krajem januara. Znaci, nema razvlacenja po babama i dedama do 7 godina a onda prvi razred. Prvo kindergarten a to je isto skola, uniforma, torba i knjige. Mnoga deca zavrse high school pre 18og rođendana. Skolska godina je gotova pre bozica, fakulteti pocinju februar/mart. Ko ide na faks 3 godine može da ga zavrsi pre 21og rođendana bez problema, 4 godine faks se zavrsava normalno sa 22. Deca sve vreme rade, mnogi odu da putuju koji mesec, posle krecu sa karijerom, kako ko.

Zašto je kod nas bilo sve iskrivljeno nikada mi neće biti jasno. Da li je mentalitet kriv, to prokletstvo nenormaliteta koji se prihvata za nešto normalno i da ne može drugacije? Imala sam skoro manju proceduru u bolnici. Ne operacija, ne ginekoloske prirode, ne totalna anestezija, ne privatni pacijent, ostala jedan dan. Stavili me na listu cekanja koja je 365 dana. Stize pismo u septembru, pitaju da li mi odgovara termin i da li odustajem jer može da se pomeri a ako se otkaze ispada se sa liste. Nazovem, kaže ona dodji u 11 tad i tad. Pojavim se u 20 do 11. U 10 do 11 sedam da popunimo generalije. Svi ljubazni, sve tece lepo i fino, nema potrebe za jurnjavom da se nadje veza, nema koverata, velikih Milki, flasa pica, parfema, uraca i alaca. Zao mi našeg naroda koji osnovno ne može da ima, da se dostojanstveno i normalno leci. A gde je ostalo.
frangipani
(><)
29. децембар 2019. у 18.28
Inače, stize nam Nole u Australiju. Neka mu je sa srećom. Brinem samo kako će sve da se odvija sa pozarima jer je vazduh los kad ga nanesu vetrovi.
intrigue
29. децембар 2019. у 21.26
Au , pa vi tamo u Kenguriji ozbiljno napredni .
U skolu krecete sa 4 godine i 7-8 meseci ?:)
A taj Kindergarten , to nije predskolsko ...zar je to isto sto i skola (osnvna) .
I ovde kod mene se kreće u taj Kindergarten sa 5 i manje od 5...ali se u osnovnu sklolu kreće sa 6 .
Ide se u osnovnu do 7 razreda...pa se od 8 do 12 prelazi u srednju skolu .
Pa kad sracunas onda je jasno da i ovde , bez obzira sto deca krecu u skolu sa 6 godina , masa dece zavrsava skolu sa a da imaju manje od 18 godina...
Plus 4 godine fakulteta...i ispadne da veliki broj njih zavrse i fakultet sa 21 godinom i nešto .
A kreće se u skolu sa 6 ...:))
Može fakultet da se zavrsi i ranije , zavisi od od „kapaciteta” .

Mislim da tu nema razlike . I u Srbiji postoji Kintergarten (Predskolsko) ...e sad ne znam tačno da li se još uvek u skolu kreće sa 7 ili je sad sa 6 ...

Jesu ti sto rade po bolnicama ljubazni , istina ...ali poslovno ljubazni . Namestena faca , osmeh...ali si samo broj .
Ne dao ti Bog da dopadnes Hitne pomoći...bez 6 sati nećeš zavrsiti ono zbog čega si dosao .
Cekanje i cekanje...Ti meni , ja tebi ...
A što se tiče strucnosti...Mogu ti vrli strucnjaci , doktori , zivot da ti upropaste .
Niko zbog toga da odgovara .

Mita nema , tu si u pravu . ALi sve ostalo je slično , ne dao Bog da im dopadnes shaka ...kako tamo u Srbiji tako i ovde .
Jedino ako imaš lovu pa odes kod privatnika .

Ja sam ovde operisao petu (polomio je) ...i smeste me u privatnu bolnicu .
Celu noc su pored mene sedele dve sestre . Celu .
Ujutro u 5h sati su pozvala anesteziologa da dodje od kuce i da me „izdrogira” :)) zato što sam imao strasne bolove .
Ali , odma sutra , dan posle opereacije ...ni dan bre , ajd kuci ...Skupo , ebiga .
Pa te narokaju morfijumom , a tebi lepo , veze nemas kud bijes...Par dana posle provalis da imaš rupe u secanju...pojma nemas šta se desavalo .:))

Koja deca stalno rade ? Gde rade ?
Radi i ovde dobar deo dece , ali još veci broj ne radi ...gde da radi sa 15-16 -17 ? ...Po Mcdonaldsima , ili sličnim mestima koja prodaju tu „brzu hranu” ?
Moja deca nigde nisu radila sve dok nisu krenuli na fakultet...tek tad je sin krenuo da radi u jednoj radnji koja je u sklopu velike teratane i u kojoj se prodaju suplementi i prave ti shejkovi...a cera je radila u nekom butiku .
Gde bre da ih saljem da ih bichuju , maltretiraju , tamo neki mutavi , Kinezi i Indusi ...da im se zivot smuci . I zivot i posao :))
Šta ima još .
Šta je to kod nas iskrivljeno , a da ovde (a i tamo kod tebe) nije ?
Uvek kad odes kod family doctora cekas po sat vremena...a lepo ti zakazu tačno kad dodjes.
Kažu dodji u 13h , pa cekas 40 min ...onda te uvedu u „sobicu” gde cekas doktora još 20 min . I ispadne 14 h , a ne 13h .
Masa specijalistickih pregleda se zakazuju i ceka se od 2 meseca do godinu dana .
Možeš 2 puta da umres dok ne dodjes na red .
Ovo sve ako ides normalnim putem...a ne „privatno” .
frangipani
(><)
30. децембар 2019. у 18.45
Au , pa vi tamo u Kenguriji ozbiljno napredni .
U skolu krecete sa 4 godine i 7-8 meseci ?:)

== copy/paste

=====Children can start Kindergarten at the beginning of the school year if they turn 5 on or before 31 July that year. By law, all children must be in compulsory schooling by their 6th birthday.

=====Students must be between the age of 4 and 6. Minimum age for kindergarten entrance is 4 years 7 months before the first day of the school year. All children must attend kindergarten before age 7.

Postoje roditelji koji upraznjavaju home schooling. Ali, vecina prati ovo iznad tj čim dete stasa za kindergarten to je to. Ima slučajeva gde drže decu još godinu dana 'da sazru' ali, to nije toliko uobicajeno.

A taj Kindergarten , to nije predskolsko ...zar je to isto sto i skola (osnvna) .

== ovde se zove kindergarten i u skoli je. Svi kažu 'dete polazi u skolu', a ne u kindergarten. Znaci, dete nosi skolsku uniformu, ima sveske, knjige i sve ostalo i ostaje u skoli gde su razredi od 1-6. Uce da pišu i ostalo i kako ja to vidim, normalno je reci dete ide u skolu jer je tamo 5 dana nedeljno kad i ostali djaci starijih razreda.

Vrtic (child care/day care, kako ko ga zove) je odvojena ustanova gde deca idu dok ne krenu u skolu. Mogu da idu 5 dana, 2, 3, kako kojim roditeljima odgovara.

I ovde kod mene se kreće u taj Kindergarten sa 5 i manje od 5...ali se u osnovnu sklolu kreće sa 6 .
Ide se u osnovnu do 7 razreda...pa se od 8 do 12 prelazi u srednju skolu .

== U istoj skolskoj zgradi: kindergarten odelenja do 6og razreda. Primary school znaci traje do 6og razreda. High school su odvojene skole, kreće se od 7og do 12og razreda.

Pa kad sracunas onda je jasno da i ovde , bez obzira sto deca krecu u skolu sa 6 godina , masa dece zavrsava skolu sa a da imaju manje od 18 godina...
Plus 4 godine fakulteta...i ispadne da veliki broj njih zavrse i fakultet sa 21 godinom i nešto .
A kreće se u skolu sa 6 ...:))
Može fakultet da se zavrsi i ranije , zavisi od od „kapaciteta” .

== Masa kurseva na fakultetima traje 3 godine. Spakovano je kako treba, nema izivljavanja i obaranja dece kao u Srbiji. Ne znam nikog da je ubrzao fakultet tipa kurs od 3-4 god zavrsio za npr 2. Ali, sva nasa deca su zavrsila fakultete na vreme. Eto, znam dete koje je radilo 4 dana nedeljno u struci kursa koje je studiralo, tezak, tehnicki fakultet. Plata je bila bzvz, a firma se obavezala da placa faks. Nakon zavrsetka faksa ostao je krace vreme i, posto nisu hteli da mu daju adekvatne pare, dao je otkaz. Imao je nekoliko ponuda, docekali su ga raširenih ruku i radi za odlične pare sa manje od 25 godina. Bilo je drame, zagrevao je stolicu samo tako. Dok kod nas drve masinski faks svaku godinu po dva puta i već taj rad. Znam dete iz Bg koje je bilo odličan djak u srednjoj, sve krenulo super na masinskom, zaglavi se na trecoj i već godinama ni makac. Radi neki bzvz posao u call centru, pare trebaju, a nema snage i petlje da skine sa vrata studije. Hoću reci, radna etika ovde kod mene i tamo ima razlike. Naravno, kao i uvek, cast izuzecima.

Mislim da tu nema razlike . I u Srbiji postoji Kintergarten (Predskolsko) ...e sad ne znam tačno da li se još uvek u skolu kreće sa 7 ili je sad sa 6 ...

== Drzali su decu tamo mnogo dece i do sedme godine. Uvale babama i dedama, dete veliko, slabo ga uce disciplini, da radi po kuci, ko će ceo dan da zabavlja toliko dete već šta će, gleda tv i druzi se sa babama i dedama. Tako je jeftinije jer obdanista su skupa.

Jesu ti sto rade po bolnicama ljubazni , istina ...ali poslovno ljubazni . Namestena faca , osmeh...ali si samo broj .

== Ja sam imala situacije u bolnici i tamo covek ne ide da flertuje, kafenise, pajta se sa osobljem i td. Profesionalni su i tako treba da ostane. Jednom sam imala neku alergijsku reakciju i zaglavila jer nisu znali šta je i dokle će. Sestre se menjaju na 8 sati. Kako koja stigne na duznost, dodje i predstavi se svakom pacijentu za koga je nadlezna. Redovni obilasci, pazljivo ophodjenje, sve po pe es-u. Poslovna ljubaznost je neophodna, ne vidim ništa loše u njoj, zna se šta je kulturno i profi ponasanje na svakom poslu. Ti bi pre nadrk osoblje kojima su oci vecito gladne, a osmehnuce ti se i obratiti paznju samo ako im uvalis koverte, parfeme, pica, bombonjere? Ako ne, ima da te gledaju kao poslednje g jer oni su mali bogovi i može im se.

Ne dao ti Bog da dopadnes Hitne pomoći...bez 6 sati nećeš zavrsiti ono zbog čega si dosao .

== Imali smo odlaske u ER. Jednom sam imala gadan bronhitis i krene da me boli stomak sa strane. Odem kod doce, on panicar, odmah me poslao u bolnicu, pola 8 uvece. Nije ništa bilo, bolovi su bili od kaslja. Na ER primaju prvo hitne slučajeve, tako je uvek bilo. Non stop slecu helikopteri i dolaze ambulantna kola, dovlace žrtve saobracajnih udesa, izbodene, upucane, izlomljene, krvi do kolena, sigurno je da će prvo njih da zbrinu.

Cekanje i cekanje...Ti meni , ja tebi ...
A što se tiče strucnosti...Mogu ti vrli strucnjaci , doktori , zivot da ti upropaste .
Niko zbog toga da odgovara .

== Ja uvek kažem kako ti upadne tako će ti i biti. Nema tu pravila, može da se desi. I ja pogresim na mom poslu iako sam maher, svako može da pogresi. Na zalost, u doktorskoj struci greške znaju da budu propracene fatalnim ishodom ili trajnim problemom. To je jednostavno rizik koga ljudi moraju uvek da budu svesni.

Mita nema , tu si u pravu . ALi sve ostalo je slično , ne dao Bog da im dopadnes shaka ...kako tamo u Srbiji tako i ovde .
Jedino ako imaš lovu pa odes kod privatnika .

== Nikada nisam bila privatni pacijent. Sve do sada sto je trebalo sa te strane bilo je odradjeno profi, efikasno i super. Takođe znam i za slučajeve da imaju privatno osiguranje ali, nešto smesno im se vrati pa em placaju visoke premije svakog meseca em dobiju neku ponizavajucu sicu. I isto se provedu kod doktora.

Ja sam ovde operisao petu (polomio je) ...i smeste me u privatnu bolnicu .
Celu noc su pored mene sedele dve sestre . Celu .
Ujutro u 5h sati su pozvala anesteziologa da dodje od kuce i da me „izdrogira” :)) zato što sam imao strasne bolove .
Ali , odma sutra , dan posle opereacije ...ni dan bre , ajd kuci ...Skupo , ebiga .
Pa te narokaju morfijumom , a tebi lepo , veze nemas kud bijes...Par dana posle provalis da imaš rupe u secanju...pojma nemas šta se desavalo .:))

== Eto, ti si se tako proveo. A ziv covek svasta izdrzi. Da si bio public pacijent možda bi bolje prosao.


Koja deca stalno rade ? Gde rade ?
Radi i ovde dobar deo dece , ali još veci broj ne radi ...gde da radi sa 15-16 -17 ? ...Po Mcdonaldsima , ili sličnim mestima koja prodaju tu „brzu hranu” ?

== Nasa deca ovde rade. Kad kažem 'nasa' ne mislim samo na decu naših ljudi. Gde da radi? KFC, Mek i sl, samousluge. Šta je tu loše? Po zakonu mogu da pocnu sa 14 god i 8 meseci. Lepo im kad kapne parica, ne moraju da za sve traže od roditelja. Ustede, ponosni su na svoj trud. Nauce da barataju sa parama i organizuju vreme. Zar u Kanadi to nije regulisano? Ne rade svaki dan po 8 sati posle skole, daleko bilo. Mogu biti 2 ili 3 dana po nekoliko sati, shodno starosti i kako se dogovore. Vikendi ukljuceni i opet, kako se dogovore. Pocnu sa manjom satnicom i za svaku godinu starosti im se povecava. Subotom imaju veci rate a nedeljom još veci.

Moja deca nigde nisu radila sve dok nisu krenuli na fakultet...tek tad je sin krenuo da radi u jednoj radnji koja je u sklopu velike teratane i u kojoj se prodaju suplementi i prave ti shejkovi...a cera je radila u nekom butiku .
Gde bre da ih saljem da ih bichuju , maltretiraju , tamo neki mutavi , Kinezi i Indusi ...da im se zivot smuci . I zivot i posao :))
Šta ima još .

== Ne znam gde ti to živis i da li je tako regulisano da maltretiraju decu kako navodis. Ti si zadrzao navike iz Juge, da deca dembelisu i sve na gotovo. OK, tvoj izbor i tvoje supruge.

Šta je to kod nas iskrivljeno , a da ovde (a i tamo kod tebe) nije ?
Uvek kad odes kod family doctora cekas po sat vremena...a lepo ti zakazu tačno kad dodjes.

== Nasi medical centri rade 7 dana nedeljno od 8 ujutru do 8 uvece. Nas lokalni radio do prošle godine do 10 uvece 5 dana pa skinuli do 8. Imali smo godinama divnu doktorku ali, ona krenula da radi neke cudne satnice i teško je bas nju gadjati. Znaci, može uvek da se trazi po izboru ili first available. Za tegobe tipa upala uha, uput za kontrolu krvi, resavanje kaslja/kijavice i sl stvari covek nema šta da se vencava za jednu osobu. Svaki dr može da pomogne. Ceka se kako kad, zna da bude guzva, postoji i opcija zakazivanja ali eto, ovaj moj doca recimo nema tu opciju pa i pored toga, ako mi treba ja ću da ga potrefim. Ako je stani pani, svaki dr je dobar.

Kažu dodji u 13h , pa cekas 40 min ...onda te uvedu u „sobicu” gde cekas doktora još 20 min . I ispadne 14 h , a ne 13h .

== Tako je kod vas, ovde ne. Dodjes, prijavis se na recepciju, pita te hoćeš li odredjenog doktora ili prvog koji je slobodan, izjasnis se, pitas koliko ima ispred, sednes, uzmes telefon da čitaš ili gledaš tv. Nema ulazaka preko reda.

Masa specijalistickih pregleda se zakazuju i ceka se od 2 meseca do godinu dana .
Možeš 2 puta da umres dok ne dodjes na red .
Ovo sve ako ides normalnim putem...a ne „privatno” .

== Što se specijalista tiče, ako je stvar hitna sve se resava mnogo brze nego ako je manje ozbiljno. Ja dobih pregled kod spec za mesec dana, opet, nije bilo ništa hitno ili opasno. Privatni spec se placaju ali Medicare vrati deo $$. U principu, ne zalim se.

U svakoj zemlji je drugacije. Eto, neki dan pricam sa drugaricom. Kaže mi kako je pre xy godina bila u bolnici u Bg da vodi drugaricu na fizio. I u hodniku nekoliko sivacih masina tipa Singerice pa sede žene i motaju nogama onaj mehanizam ispod. Zašto? Pa zato što nema opreme za fizio, a za stopala i noge kod nekih problema potrebno je da se pokrecu i tako vezbaju. Tako da su se setili Singerica. 21-i vek.
frangipani
(><)
30. децембар 2019. у 20.04
Ovaj/ova sto nakaci minus, srećna Nova godina i tebi!
intrigue
31. децембар 2019. у 01.58
Bas se lepo ispricasmo . :)

Razumeo sam , predskolsko je predskolsko ...i kod vas u Australiji , i ovede u Kanadi kao i u Srbiji .
Predskolsko nije skola , ni tamo ni ovde ni onde .
Skola se zove skola...a ono pre skole se zove predskolsko . Svugde .
Kakve veze ima koliko vremena se provodi u tom predskolskom i gde se predskolsko nalazi . Nikakve .
Nema neke velike razlike . I kod vas i kod nas se u skolu kreće sa 6 godina...a u Srbiji sa 7 . To je jedina razlika .
Ima još jedna...vi tamo idete u „istu zgradu” do 7 razreda...a od 7 do 12 u drugu (srdnju skolu) . Kod nas je , kao sto rekog godinu posle .

Šta ti mislis kako je sad u Srbiji , da tamo deca ne idu u predskolsko ?
I da se tamo kod nas u predskolskom deca uce kako da piske i kake u nosu ?
Vidi , Srbiji će uskoro predskolsko obrazovanje postati „obavezno” , razumes ...(i u Francuskoj će kažu ..gde razlika ?) , a kod tebe tamo i kod mene ovde , nije obavezno .
Jel tako ?
Može kod kuce „Da ide u skolu” :))

Još nešto me ja malo zbunilo .
Kakvi „kursevi” i fakulteti ?
Kakve veze ima fakultet sa kursovima ? Nisu Koledz i Univerzitet isto , kamo li kursevi i fakultet .
Istina je da i kod nas postoji obrazovna ustanova tog tipa...zove se BCIT ...E tu možeš „da studiras” , oni pice po nekom ubraznom programu ...i tamo se uzimaju ti neki „kursevi” .
Moje oboje dece je zavrsilo Univerzitete... sin na jedonom koji je uslovno receno malo tanji...ali cera je zavrsila na najacem u BC . (jedan od najacih u celoj Kanadi ) UBC . Oboje su zavrsili Politicke Nauke ...sin smer Međunarodni odnosi...a cera cisto Political science .
Kakav kurs , ebote . I da , evo kako se zavrsava fakultet i kako se može ubrzati zavrsavanje .
Recimo , da bi zavrsio fakultet moras da polozis 40 ispita ...samo primer dajem .
Univerziteti imaju razlicita pravila...pišem kako je na tom UBC-u.
Dakle , 2 regularna semestra ...na kojima uzimas po 5 ispita ...10 godisnje...i to zavrsis za 4 godine . Ali , postoje i letnji semestri...koji su podeljeni „maj-juni” i „juli avgust” .
Univerzitet ti ne savetuje da uzimas mnogo ispita u tim letnjim semsetrima zato što je sve ubrzano i možeš uci u problem .
Dakle , ko je bas streber...on npr. uzme još 3 ispita za te letnje semestre ili 3, 3 , 2 , 2 ...i lepo zavrsi fakutet za 3 godine .
Rauzumes ?:)

Ajd još par reci .
Kakve je bre sreća da ti dete od 14 -15 godina radi u KFC u Meku ili pizza hut ...a tamo su menadzeri klasicni luzeri koji se izivljavju na toj deci ?
I , nisam ja rekao da ovde deca ne rade na tim mestima...naravno da rade , ali nije to bas tako veliki procenat .
Naravno da je to izbor nas roditelja...ja mojima nisam dao da rade.
Moji su slobodno vreme trosili na sport .
A kad im je trebala lova , tu sam bio ja .
Ne , nikad u zivotu mi nisu „tražili-tražili” ...ako im dam uzmu , ali da mole i traže , nikad .
Zato sam ja uvek , kad bi krenuli napolje , lepo pitao „treba li vam para ” i „jel dosta ovoliko” . Nikad se nije desilo da im nije bilo dosta od cifre koju sam ponudio .

U pravu si . Izbor .

A o Bolnicama ne bi .
Opet ti kažem , kukla mu majka ko dopadne Bolnice ...i njihovih shaka . Svugde . Osim ako si pun kao brod i sve lepo platis .

ps.
Srećna ti Nova godina . Zdrava da budes , vesela...i ti svi tvoji .:))

stef
(zgubidan)
31. децембар 2019. у 22.58
Ja sam baš tako završio fakultet u Torontu.
Po 6 ispita u jesenjem I zimskom roku I 3 letnja ukupno 15 godišnje. Posle 2 godine sam upisao 4. godinu I završio u maju sa generacijom ispred. radio sve vreme oko 30 sati nedeljno noćnu smenu. Sad me mrzi da pročitam novine posle posla a ne da još nešto ekstra učim ili radim. Ali se to ne može porediti sa srbijom I onim rasulom tamo. Tamo je to fizički nemoguće. Oni imaju vežbe u 9 uveče a predavanja I subotom ako se ćefne nekom. Nema izbornih predmeta ili da je isto predavanje u tri termina pa da biraš.
Ja sam mogao da sva moja predavanja namestim u četiri dana popodne I da imam 3 dana za učenje I rad. U Srbiji to ne možeš ni da objasniš. I tako dalje.. sistem je bolje podešen.
srbo001
(FUDBALER)
01. јануар 2020. у 14.01
Svaka cast Stef , čestitam na upornosti i uspehu.
Ovde u USA gde moj sin ide na fakultet , ima još par Srba iz Toronta , oni su vez zavrsili ali su ostali za masters degree zato što su igrali tennis 4 godine i bili odlicni studenti, sad su dobili oldicne uslove da produže skolovanje ali da rade kao pomoćni treneri na tennis tim.
U university of Indiana su uzeli nekog nesg Srbina iz Vankuvera , kojem predvidjau svetlu buducnost. Možda da bude broj # 1 igrac tima, već na početku college karijere .
Na USC ili UCLA , isto je podptisan jedan nas Srbin iz LA , koji je već igrao US Open u juniorskoj konkurenciji.
Ne mogu da ispratim sve te college timove, zato što ih ima par stotina, ali naših ima u skoro svakom fakultetu . Znaci ima nas .
Koliko bi nas samo bilo u tenisu da je ovaj sport jeftiniji za roditelje ? To je pitanje za drugu temu, ako neko ima zelju da im dete igra tennis, ja sam prosao i sito i reseto ali sam izdrzao i sad, hvala bogu, svese isplatilo .
Sve o junirskom tennis znam u detalje i taj put je jako tezak. Samo uporni roditelji izdrže. Ja sam bio uporan i tražio sam sve moguće nacine da mi sin nastavi da igra turnire i nekako sam uspeo do kraja . Hvala dragome bogu ,sve smo izdrzali, i glad i bezparicu i klecanje na kolenima kad bi molilii za povlastice ( zato što nismo mogli da platimo) i spavanje u kolima i glad danima dok smo na turnirima , ali najgore je bilo rasna diskriminacija , bogati protiv malecki broj nas , stranaca čija su deca bila bolja od njihove dece,i koji su nam sew svetili na svaki način. Zato smo ja i moj sin bli blizi crnicima, koji su nas prihvatili i postali nasi pravi prijatelji. I roditelji crne dece su primetili neppravde i moj temperament, i pogali su nam da to prevazidjemo.
Tenis je najtezi sport posle boxa. Tenis izgleda lep kad ga gledaš sa strane , ali treba doći do tog da izadjes na teren i takmiciti se . To je trnovit put .
Tenis se posle isplati, kad dobijes sve povlastice i igras na na fakultetu,a fakultet od tebe napravi covjeka.
antologia
(svakog dana...)
01. јануар 2020. у 16.04
Sve razumijem i postujem i lijepo je cuti, mada, nije da bas ništa, mi sa ove strane Okeana, ne znamo o zivotu i skolama tamo.
Moj je problem što se prave nemoguća poredjenja sa Srbijom i to da bi se taj tamo standard i sistem istakao i nahvalio, samim tim i vi vasi zivoti i izbori. Mnogo, mnogo ruzno šta i kako poredite, a pojma nemate. Te ispricao mi ovaj, te tetka moje ujne, te komsijin komsija, Janko, Marko. Sve neki crnjaci, izdvojeni, ekstremni slučajevi. Vjerujem da ih ima i ne kažem da je ma šta izmišljeno, ali na svaki taj: čuo, cito, bilo… ima bar 5 ekstra dobrih i kontra. Ja znam da su još 1995. skole Drinka Pavlovic, Kralj Petar, neka „Francuska”... bile elitne sa visoko obrazovanim, kvalifikovanim kadrom: njemacki se uci od treceg osnovne, djeca se upisuju od 6, ali i 7. Djeca se testirana po evropskim standardima i to je opredjeljivalo, rani polazak ili ne. Skole imaju psihologe i 2 ucitelja do 5. razreda. Jedam matematika i prirodne nauke, drugi jezik i ostalo. Produzeni boravak gdje djeca zavrse domaći i imaju dopunsku nastavu, sekcije…Internacionalna skola, privatne skole. I ne samo Bgd, Kragujevac, Nis i neka veca mjesta. Vaspitacice u vrticima su uciteljice-skolovane, najmanje po 2 glavne.
Čak ni ovo sto ja pišem nije bitno. Govorimo o jednoj slomljenoj, silovanoj, nepravedno i zlom mrznjom izolovanoj državi i njenim stanovnicima. U sve moraju da uloze 5x vise za minimalni rezultat. Pa ipak: Od skidanja sankcija, poslednjih 20 godina, nema takmicenja na svjetskom nivou, balkanskom, evropskom itd- u sportu, matematici, muzici, inovacijama, fizici…filmu svemu, naročito u kategorijama „kolektivni rad” i skolski i srednjoskolski nivo, gdje nasa djeca ne zauzimaju najviše rezultate. Ako nisu 3 prva mjesta, jesu u prvih 4 ili 5. Koliko medalja mi uzesmo na poslednjoj Olompijadi??? Neću o Noletu, ali mi stvorismoi Janka, Nenada, Jecu, Anu, Filipa.. kosarkasice, odbojkasice, vaterpoliste.
Istocno Sarajevo ima mislim hor omladinski koji pobjedjuje na svjetskim takmicenjima, Trebinje muzicka skola 65. godina sa isto tako nekim mundijalnim dostignucima i medaljama. Zato!... Bez lupetanja!
antologia
(svakog dana...)
01. јануар 2020. у 16.38
U Norveskoj, koja ima „krvave ruke¤ kada je u pitanju Srbija i Srbi, na listi medicinskog osoblja, a naročito ljekari su najviše rangirani. Godisnje bar 20-30 dobija garancije za ulazak i da odrade postupak nostrifikacija i raznih administrativnih uslova, kako bi mogli obavljati praksu u stalnom radnom odnosu. Ima i 300 prijavljenih Hrvata, ali mi imamo prednost jer nasi dolaze spremni: naucen teski norveski jezik i spremni za polaganje. Već vladaju engleskim. Imamo, ne samo u Bg odlične skole jezika, strucno znanje se podrazumeva; poznaju i zakone i procese..dobro organizovani, prilagodljivi… pa kako? Nisu se skolovali tamo u ...neću da psujem na praznik:)”
frangipani
(><)
01. јануар 2020. у 17.06
Intrig,

ja pricam kako je ovde.

https://www.uts.edu.au/future-students/information-technology/essential-information/course-guides

Ovo je uni moje dece i ovde se zna šta je course. Ja sam koristila reč 'kurs' u mojoj prici tako da si se verovatno tu nasao zbunjen.

Sva moja deca su trenirala plivanje aktivno do traning squad-a kada je krenulo da se njihovo interesovanje osipa. Bilo je ili dalje ili prekinuti jer dalje je znacilo ići u takmicarske vode i podrediti sve tome. Top su plivaci, to je zdrav sport i posluzilo je kad je trebalo. Tu se još ukupno trenirala kosarka i netball a bilo je izleta u dzudo.

Ovde ima svačega, crkvenih skola, alternativinih, home schooling i razno. Vidim da je i cerka Verice Rakocevic, modne kreatorke, povukla sina iz skole i mali je na kucnom/alternativnom obrazovanju.

Zalepiti etiketu luzera ljudima koji su menadzeri po fast food, samouslugama i svim onim mestima gde rade klinci je - luzerski. Svako ima svoje duznosti i zna zašto je tamo. Možda su kod tebe neki divljaci ili ti imaš neko svoje takvo vidjenje ali, ja nisam čula da se ovde iko izivljavao kako ti predstavljas. Zna se radno vreme, pauza kad je, šta ko radi i dovidjenja. Deca se organizuju da sve stignu. Ovde se ide u skolu samo u jednoj smeni, niko ne kaže trce posle skole da rade do 10 uvece svaki dan, roditelji ih teraju i ne znam ti ja šta.

Opet da ponovim, samo rekoh kako je ovde. Zao mi je sto imaš takva iskustva sa lecenjem i uopste ako je tamo tako.

Srećna Nova takođe!
frangipani
(><)
01. јануар 2020. у 17.19
Antologija,
kome govoris da lupeta? Mi smo rasuti po svim stranama, razlicitih smo generacija, iskustava, obrazovanja, samo pricamo šta znamo i kroz šta smo prošli. Šta ti tu smeta? Nije svaka maceha vestica ali, nije ni svaka majka svetica. Tako i sa otadzbinom.

Hoćeš reći da ni jedan od tih naših lekara, med. sestara, nikada, nikada nije primio od pacijenata u Srbiji ni jedan 'znak paznje', koverticu, pice, cokolade i sl? Naravno da znaju da nema zayebavanja u jednoj Norveskoj jer takva praksa nije deo ni profesionalizma i etike, kulture, nikom ne pada na pamet da ocekuju/traže od pacijenta koverte, a med.sestre pokloncice da bi pogledale pacijenta i zaužele se oko njega. Male plate, losi uslovi, na to se vade pa sa punim pravom ocekuju da ih pacijenti finansiraju. Donet i zakon do koje vrednosti mogu da prime poklon?!?! Silovana zemlja, osakacena, izmaltretirana i sve sto si navela - jeste! Na zalost jeste. Ali, gde su ljudskost, etika, postenje?? Bilo je i u Titovo doba mnogih sranya, nije to krenulo sa krizom/ratovima/sankcijama. Kralo se, muljalo, koristilo, varalo.

Evo vidi ovaj biser:

https://tinyurl.com/w8uphuw
geriatrikus
(zvakac karamela)
01. јануар 2020. у 17.57
>> Zato!... Bez lupetanja!<<
Бравоооо...Бииииис...Бравоооо

Америка има преко 5000 висикошколских институција. И сви причају о МИТу, Харварду, Јелу, Принстону, Станфорду, Колумбији, Дуку...има још одличних школа, али мислим да бих се набрајајући све зауставио негдје око броја 50. А то је 1%. И сад замислите...хајде нека ових 50 нарасте на 500, то би опет било 90% школа за „смућати и просути”. Али Америка јеб'те.
Ја сам студирао „код нас”, а нешто мало се и „код њих” учило. А и плаћа се њихова школа другима, па сам и тако неку зеркицу упућен. Сарадник сам једном од мало јачих факултета. Понекада ме зову и да им нешто трабуњам, ништа стручно, онако мало о Балкану...био и Хемон ономад. Дође и она чвака од умјетнице, Марина...
Имам и неке „пријатеље” Американце, „свјетски људ”и... Вјежбају мјесецима шах(компјутер), ја посљедњи пут играо у клубу пензионера у Малој Алеји, значи прије више од 30 година, а они ми као првачићи. Па би да играмо карти, опет се забезекну. Баскет, скијање, пођу о музици надајући се да ми сем Каљинке нисмо чули ништа што са вана долази...па их и ту мало поучим...Рубенс, Рембрант, Ботичели, Моне, Мане, Влахо Буковац, Пикасо, Милић од Мачве...
И онда ме питају ко је плаћао све те курсеве, да ли сам ишао у иностранство на наобразбу, колико су родитељи били богати.
Па кад им кажем да смо скоро сви из мог окружења били такви и да се ја изузев кошарке и карти нисам ни у чему нешто истицао, не могу да вјерују.
А све се то стекло у ОШ „Бранко Радичевић” и Гимназији „Игмански Марш”. Коме је Шиме предавао физику не може да нешто не научи. Или да ти Савета одржи један час из Историје Умјетности, да те Јарићка упути у тајне хемије, Љубо објасни диференцијале...а најважније да те науче да посматраш и мислиш.
А за здравство. Нема те клинике на свијету која ће надмашити моја искуства стечена на ВМА у Београду; од људског фактора, па до стручног фактора. Ја тешко неком вјерујем док се не покаже вриједним повјерења. А о одлукама тих људи нисам размишљао једне десетинке секунде. А нисам имао 50 фенинга у џепу.
А данас чујем и ово што антологија исприча. За дјецу мојих рођака се отимају по свијету. Извлаче их из Лукавице, Бање Луке...плаћају авионске карте, станове само да дођу и опробају да ли ће им се свидјети у Лозани, Берлину, Амстердаму, Хамбургу...ово преко баре одмах искључују, далеко...
intrigue
01. јануар 2020. у 19.25
Ono što se razumes u muziku je sigurno i zbog supruge profesora fizike , kog ste zvali Sime :))

Da si mi ziv i zdrav upokojila ti se profesorica engleskog Zivka .:((

ps.
opet ja slabao kontam šta Antologija piše , mora da je na Norveskom:)) (tezak jezik, do zla Boga :))
frangipani
(><)
01. јануар 2020. у 19.39
искуства стечена на ВМА у Београду

======

Iz kojih godina? Imam troje koji rade tamo, ne smem ovde da pišem šta pricaju. Jeste to bila ustanova nekada ali, odavno to vise nije. Ne kažem da su svi u autu ali, vecina jeste. Loše je, jako loše.

intrigue
01. јануар 2020. у 19.41
frangipani ,
nego šta je već luzer , rođen u Kanadi , engleski mu maternji , a on „sfift menadzer” u meku ...da nije možda uspeo u zivotu ?

znam da pricas o tome kako je kod tebe .
i to je ok .
o tome kako je u Srbiji (sad) bi mogao neko ko živi tamo .
ti i ja , i ne bas .

za jedno si u pravu , mito i korupcija je još uvek u svakoj pori srpskog drustva .
pa i u zdravstvu , sigurno .

nije prica za pricanje...ali , moj otac je lezao 4 meseca na VMA , gde je i umro .
knjigu bi mogao napisati o tamosnjim lekarima , a naročito o sestrama.
opet , kontam , davno to bijase , pre skoro 12 godina ...možda se od taf nešto i promenilo .
uglavnom , nisu oni tamo nestrucni , vise su nemarni , nezainterosavani , neeticni ...alavi na pare .

ovi ovde su vise nestrucni ...nego sve ovo drugo .
ebenu injekciju blood thinnerA zaborave da daju pre operacije .

ps.
i , mislim da je Antologija mislila na tebe :)))
geriatrikus
(zvakac karamela)
01. јануар 2020. у 20.07
Јесте, супруга је врсни педагог, али не бих ни утицај покојног Хабиба негирао. Био је велики музички ентузијаста.
antologia
(svakog dana...)
01. јануар 2020. у 20.28
Eto i ja bih mogla da potpisem tekst geriatrikusa (sem primjedbe na jednu jedinu Marinu Abramovic) :)
Nikada u zivotu nisam dala mito nekome, niti mi je trazen, niti sam zbog toga bila loše tretirana.
Mitologiju su izmislili bogati skorojevici i banda koja misli da će time
dobiti vise i bolju uslugu. Nisu svi podmitljivi, sigurna sam 1000% Ali covjek je u principu podmitljiv. Bez obzira na kom meridijanu živi.
To nije tema. Prica se o tome samo da bi slika iz Kanade, Australije… bila bolja. Tamo je super u odnosu na Srbiju. Smijesno i jadno.
Niko nije otisao zbog teske skole ili visokog mita. Odlaze Norvezani u Australiju da bi luftirali, naročito medicinu.
Bolnica u Foci je sigurno bolja i kvalitetnija od 50% tih tvojih.
Imaju šta imaju, ali su svi informisani o svjetskim trendovima i primjenjuju ih kako mogu. Stranci rade zube po Srbiji. itd, ali ni to nije tema.
.
frangipani
(><)
01. јануар 2020. у 20.41
Nema teme, caskamo neobavezno o svojim iskustvima i vidjenjima.

Intrig,

Ja ne potcenjujem ničiji posao. Svako ima drugacije okolnosti u zivotu. Citala sam za garbos, ove sto skupljaju djubre. Tu uopste nije lako dobiti posao! Odrade od sabajle i šta imaju i idu kuci. Nekom odgovara tako. Kao sto po Meku i sl rade klinci dok im odgovara, tako se i ti menadzeri ne vencavaju za svoju poziciju. Ljudi menjaju poslove, idu na drugo, bolje, ono sto im vise odgovara. Znaci, ti unapred ne varis to osoblje jer mislis da su ovakvi i onakvi. Ono, može se i bez takvog stava.

Videste li gore moj link kako je sad to uredjeno, u kolikoj vrednosti da se pacijent ispruzi za poklon za doktore? To je mera koja pokusava da spreči 'poklone' od 500 evra i vise u kovertama. Znam za slučaj kada ljudi nisu imali tadasnjih 200 maraka da daju doktorki da pogleda ovu trudnu ženu. Rezultat je bio da se beba napila plodove vodice, komplikacije i danas imaju dete od 19 godina koje je nesposobno da radi, stara se o sebi, ništa od onog sto zdravo dete tih godina može. Ne znaju šta će vise sa njim jer nije za specijalnu ustanovu, emocije ne može da kontrolise, svasta bude u kuci. Unistena porodica,unisten brak, mladje dete pati. E da mi je da vidim tu 'doktorku' da joj se keve mile...
frangipani
(><)
01. јануар 2020. у 20.51
Ja znam da su Grci stvorili mitologiju :) dok je mitomanija ozbiljan problem u ex-Yu državicama. Ja razumem ljudsku prirodu koja želi da pruzi, oduzi se ali, zivo me zanima od kad se to uvrezilo kod nas, ugradilo u mentalitet i postalo normalno?

antologia
(svakog dana...)
01. јануар 2020. у 20.54
„Sve je organizovano odlično,sistem za education je odličan. Prosvetni radnici su hiljadu puta sposobniji od naših. Ja sam zadovoljan.”

Evo ti primjera neizmjernog lupetanja, a nije usamljen.
Ne vjerujem ni onoj trojici Franginih sa VMA. Lopov o lopovlucima, a kurva o moralu. Da su eticni, ne bi torokali o profesionalnim stvarima.
Sigurno neko pomoćno osoblje. Uostalom, preporuci im Norvesku, ako im je AU daleko.
I ni to nije tema.
antologia
(svakog dana...)
01. јануар 2020. у 21.08
Nije tačno da caskamo. Srbo je bio vrlo konkretan, pa se po navici preslo na pljuvacinu i poredjenja.
„mitologijom” se još odavno zvala navika uzimanja mita i postala je Generalno metafiora za kradja i lopovluk. Ali mi tu nismo usamljeni, niti smo to izmislisli. Mitomanija je.. pa može se reci patolosko laganje, lažno izdavanje sve do simptoma sizofrenije;)
Ja sam često dole i imam vise pozitivnih iskustava i saznanja, nego negativnih.
intrigue
01. јануар 2020. у 22.19
dolaze stranci u Srbiju da rade zube ? haha
naravno , jeftina pivA u pm :))) a i rostilj .dolaze da se provode , pa i da prave zube...ali ,samo zato što je ko zna koliko puta jeftinije nego u zemljama iz kojih dolaze . (posto je jedna navlaka u Norveskoj ?:))
jes eto dolaze da prave zube zato što su u Srbiji bolji zubari i kvalitetniji materijal ?:))
istina je da kvalitet u Srbiji nije ni za joticu losiji , a da je mnogo jeftinije...pa je onda logicno da covek izabere tu opciju .
mada , odavno se te cene menjaju i nije bas ni u Srbiji tako jeftino kao sto je nekad bilo .

sreća vasa pa niste bili prinudjeni da u odredjenom vremenskom periodu dopadenete neke bolnice u Srbiji . (bg)
deplasirano je pricati da su iskustva razlicita ... da ima i onih dobrih . naravno da ima .
ali , ne bi se to trebalo spominjati ako se zna da je ta tema (korupcija i mito ...i u zdravstvenim ustanovama) bila i ostala ozbiljan drustveni problem o kom se raspravljalo na svim mogućim nivoima .

mala napomena .
jedan moj „rodjak” je bio nacelnik jedne od klinika na VMA .
bog i batina .
tako da Ja vrlo dobro znam šta se desavalo na VMA.
nekad im bilo frka da uzmu flasu pica kao poklon...a u neko doba bez parica ništa bre...

sve u svemu , lično ne podcenjujem skolski sistem u Srbiji ili bivšoj Jugi...niti mislim da je slabiji od Zapadnih . ali , nije pametno podcenjivati ni ove zapadne skolske sisteme ...i pricati nešto kao : „znaš , kod nas je nekad bila skola , ucilo se , bili teski fakuletrti za zavristi...a ovo po Amirkama , Australijama i Kanadama...to je kerov K .
e nije tako .
samo to ,
sam hteo da kažem :))

frangipani
(><)
01. јануар 2020. у 22.36
Znaš kako antologija,
kad pricas sa prijateljima tu su razne price. O poslu, porodici, muzevima, problemima, zdravlju, svemu. Ovi ljudi su ta kategorija, pozavrsavali skole 80ih i doterali do visokih pozicija... Nisu izasli na Terazije da udaraju u dobos kakvo je stanje u firmi niti se napili u kafani pa trtljali šta i se desava na poslu.

Intrig,
slazem se. Nas recimo Elektrotehnicki faks je bog i batina bio svojevremeno. Likovi koji su zavrsavali sa najvisim ocenama a otisli u inostranstvo, danas su $$ milioneri. Znam par takvih. A znam da ima tamo još uvek drndadzija koji deci upropascavaju godine jer im ne daju da poloze određeni ispit. Da cvetaju ruze, odavno ne cvetaju, sto da se lažemo i branimo. Koliko je naroda proterano pa sad da se ogromna vecina ala u lopovluk, kriminal i da se pravda kako je teska situacija, pa ne ide to, nismo stoka. Nego su zavrnuli rukave, poceli zivote u zemljama ciji jezik mnogi nisu ni znali, napravili nešto u zivotu. Syebala nato alijansa i unutrasnji izdajnici i oportunisti, prodane duse, a bagra nastavila da krade, drpa, servira pogubne tv 'programe' koje gledaju mladi i sve tim redom. Eno je mama Ristic šta radi:


https://tinyurl.com/wpotejv

A Nolence ne može da dodje i kaže, draga tasta, nemojte to, gre'ota je i sramota, nije u redu, evo vam 10 miliona idite u penziju i uzivajte...
frangipani
(><)
01. јануар 2020. у 23.57
Procitajte komentare na ovaj clanak sa linka...
geriatrikus
(zvakac karamela)
02. јануар 2020. у 00.39
Да ли сте чули за скандал са куповином мјеста на факултету у Америци_
Нешто мало да стекнете слику::Federal authorities called it the biggest college admissions scam ever prosecuted by the U.S. Justice Department, with the parents accused of paying an estimated $25 million in bribes.
The scandal is certain to inflame longstanding complaints that children of the wealthy and well-connected have the inside track in college admissions — sometimes through big, timely donations from their parents — and that privilege begets privilege.
At least nine athletic coaches and 33 parents, many of them prominent in law, finance or business, were among those charged. Dozens, including Huffman, were arrested by midday.
The coaches worked at such schools as Yale, Stanford, Georgetown, Wake Forest, the University of Texas, the University of Southern California and the University of California, Los Angeles. A former Yale soccer coach pleaded guilty and helped build the case against ;;
И када ми кажу уређено друштво, ред, закон...људи појма немају која је корупција на западу. Ништа вриједно се не може урадити без мита. Једино је разлика у броју којим се та вриједност изражава. И начину на који се услуга исплаћује.
Да вам причам о нашим људима што су доводили кошаркаше на колеџе.
Како су од тога живили и како се то финансирало. А ако добије жваку ни кривично гоњење није искључено, да не говоримо о спортским посљедицама.
Хајде као извођач добиј посао од више од 100000 долара, а да не подмажеш. А запечаћене коверте са понудом сви послали, нико не види док се све коверте не отворе. Причај ми мало о томе. И док ми мудрујемо, Албанци су ту лекцију одлично савладали.
Да је корупција код нас, да се образовање срозало, па Шувар му је јебао нану нанину први, да се коверте дају докторима...то знамо, то је увијек било, једино се бахатост појачала. Али немојмо генерализовати.
Ево, имам приличан број познаника и пријатеља који су љекари у Србији, Црној Гори, РСу и Босни.
Познајем их дуго и за неке бих рекао да ће узети, да ће очекивати да добију, а за неке бих руку у ватру да неће. А све на основу тога од кога су и како су васпитани.
Ево, пошто бећ поменух своју Гимназију, поменућу и неке докторе што су је завршили. Ево, има ли ко шта ружно рећи за Ранка Лисова, ортопеда из Рисна. Ко је дао мито Зорану Чампари са урологије на ВМА. Од кога је Урош Зорановић са ВМА тражио паре...
А знају ли посао, или су можда трубе за ове што завршише карипске медицинске школе.

antologia
(svakog dana...)
02. јануар 2020. у 06.21
Pa to ne čitaju i uopste o suatinskim drustvenim relacijama i odnosima.
Informacija kruzi i cirkulise na nivou „geta” razmjenjuje se i mjeri se samo u odnosu na doseljenike iz ex YU ili i sire, ali u svom uzem krugu i ti koji su prva generacija, možda druga.
Ko od vas cita dnevnu stampu tamo gdje živi, slusa dnevnik, gleda domaću TV ili slusa radio. Glasate li?
Ako je odgovor NE ili tu i tamo… zao mi je, ali vase informacije ne uzimam za ozbiljno.
Ja to cinim na dnevnoj bazi, kao sto sam i u ex Yu, pa onda sudim o drustvu i ocjenjujem mjerila. Moj licni sud i iskustvo nisu mjerodavni
za siru i objektivnu sliku, zato što sam azilant i sto mi je proces etabliranja učinio stosta, pa sam subjektivna, kivna, zadovoljna-nezadovoljna, vucem komplekse. Poludim kada imam pogresan akcenat. Iz mog su ugla stvari ovakve, a iz ugla nekog Pakistanca sa 100% istim premisama, skroz razlicita.

-Da se ovdje vise postujemo i pazljivije čitamo, bilo bi uoceno da ništa negativno nisam rekla za tamosnju skolu. Naprotiv, ogradila sam se. Znam da su losi sa opstim obrazovanjem, ali se i na tome radi. Bar 50 ljudi, mojih poznatih, a žive po cijelom svijet, kažu mi da je tek od mastera skola ozbiljna i zhtjevna. Ovi cija su djeca zavrsila Eton College, Cambrogde i Oksford, a sve to samo sto su nadprosjecnih inteligencija i sposobnosti, dakle izabrani su i pozvani(to se ne može platiti) govore o surovom sistemu i radu. Važno je da si dobar ragbista, koliko i da ti ide matematika. Uci se latinski, pjeva se, starogrcki, francuski. Buba, buba...niko do faksa ne vidi govno od kompa. GLAVA se njeguje i ono sto je u njoj. Tu se prave i regrutuju oni sto vladaju svijetom. Šta god vi mislili, ja tvrdim da smo mi imali nešto od tog tvrdog, privilegovanog nacina obrazovanja u našim solidnim skolama i klasicnim gimnazijama. To su sistemi koje smo prenijeli od Njemaca i tamo je, uglavnom još tako na visokim skolama.
Mijenja se, jer nije efikasno i skupo je. Jeftinija je ova ekspedicija o kojoj vi govorite, znanje parcijalno, uske spec. i praksa.
Ja sam prezivjela moje izbjeglistvo od 1995, samo zahvaljujuci znanju i obrazovanju i sposobnosti da se snadjem i da brzo ucim. Francuska ima elitne skole i odgoj i zapravo su to evropski modeli i standardi.
Nikada ne bih rekla da neko maltretira u skoli dijete, nego da su djeca nevaspitana, neotesana i neposlusna. Samo nesposoban za akademsko obraovanje pada 3x. Isto je za voznju. Ako ne ide iz treceg-nikada vozac od tebe. Tvrdim!
antologia
(svakog dana...)
02. јануар 2020. у 06.42
Intrige!!! Nešto nisi skoncentrisan?
Pa naravno da se dolazi u Srbiju jer je usluga 3x jeftinija, ali kvalitet i usluga isti ili mnogo bolji, inače bi se mogli slikati. Mogu Norvezani na rate kod sebe da rade, a do 15. godine je ukljucena stomatologija u skole i besplatna i obavezna kontrola.

To je moja poenta. Jadni, bijedni, ali znamo za sve sto je u svijetu i
informisani smo bolje od drugih. Najbolje, nove knjige iz svijet se prvo prevode u Bgd. Ovi majmuni okolo samo ekaviziraju, pohrvacuju. To imam na umu kada iznosim stav koga imam.
I imam i neku moju ludu potrebu da vidim dobbro i pozitivno i da u to vjerujem i da se tome nadam.
Od vas vecine samo slusam gadosti i bljuvotine- ima ih, ali ništa to nije ekskluzivno srpsko ili uzi Balkan. To sve ima tamo na zapadu 5x vise pa na kub. Eto, samo jedan Dzefri Epstain i ko sve iz elite svjetske nije sa njim bio i za njega radio.
BSATS
02. јануар 2020. у 08.58
Mada ova tema ode daleko od tenisa (jedina sličnost je prebacivanje (nečega preko nečega, jedno drugom), a tu se u principu, ne mesam, moram da izdvojim ovaj pogodak, tačno u metu:
„Ko od vas cita dnevnu stampu tamo gdje živi, slusa dnevnik, gleda domaću TV ili slusa radio. Glasate li?
Ako je odgovor NE ili tu i tamo… zao mi je, ali vase informacije ne uzimam za ozbiljno.”
Jer, citajuci šta frangipani piše, zapitam se da li je tačno to, ili ono sto čujem na radiju, TV-u, procitam, a bogami i lično iskustvo mi se nešto ne poklapa...
kinaskiПорука негативно оцењена. Покажи

kinaski
(Niki Bilejn najveci kljun LA.)
02. јануар 2020. у 09.53
Antologija gluuuuupaco nevidjena!

Znaci u Beogradu se prvo prevedu svetske knjige.

Zar ne bi trebalo da se beogradske prevedu u svetu ako je po tvojoj curecoj pameti?

Znaci mi smo bolji od Amerikanaca jer smo kod njih isli na specijalizacije i preveli njihove knjige da iz njih ucimo.

Gluuupaco neotesana,
antologia
(svakog dana...)
02. јануар 2020. у 10.59
:) ja tebi ne mogu da pomognem. I naše se prevode i nas ima svugdje i
nismo anonimni, ali, to nazalost nije dovoljno. Tesli je trebalo bar 100
g. da ga svijet upozna i sazna- hej, Tesli.
A ono o cemu sam ja- je argument za to koliko, uz sve ruzno, mi držimo korak sa svijetom. Svijet bi trebalo da prepozna nas, a to je teško, ako
se usred BGD Handke naziva moralnom nulom, i to od priznatih pisaca i kulturnjaka. Horde po ulicama- Siptara i Bosnjaka ga zovu zločincem!? Oni bi i njega u Hag.
A šta ti znaš uopste. Dupe-glava!
frangipani
(><)
02. јануар 2020. у 16.28
Bsats,
normalno je da svako prica kako jeste i kako dozivljava, kakva iskustva imaju ljudi koje zna i tamo i ovde. Pa ja sam pre par godina imala veliki problem da coveku u Beogradu objasnim da ovde ne koristimo pecate i jastucice sa mastilom. On mi ne da za pravo, kaže to nije i ne može biti istina, pecat je bre zakon! A ako nemamo pecat onda ovde nema zakona, to nije normalno. I vrtesmo se na tu temu, ma neće da popusti, ispade da ja ne znam gde živim ovolike godine i da pecati postoje ali ja to nisam videla... A radi se o coveku koji je doktorirao u svojoj struci i ima cenjeno ime. Ispade losa zemlja jer ne koristi pecate i mastilo. Daleko od toga da je Au top sređena, savrseno humana, da sve funkcionise super. Skandinavijske zemlje su tu mnogo bolje rešene. Pa nije mutava Antologija sto je zapucala u jednu Norvesku. Norvezani su lenji i razmazeni, sad im navalili kojekakvi iz Rumunije, ...zbekistana, sa Srednjeg Istoka i tako razni, koriste sve što se može iskoristiti. Tzv samohrane majke zasticene i nema zime, ekstra pare bez problema, laganica.Čak priznaju i radni staz iz ex-Yu. Samo da im se ne navali pomor u vidu izbeglica kao u Svedskoj, sve ima svoju cenu. Au nema veze sa socijalnom politikom jedne Danske, Svedske, Norveske. I šta ćemo sad, mi ne možemo to da promenimo. Covek je dosao iz jednog haosa kakav je na kraju ispala Yu, naucio da živi u toj zemlji gde je, ima toliko toga sto mu se ne svidja ali, neke osnovne stvari su daleko bolje rešene nego u otadzbini. Sve zavisi kako se ko snadje, koliko je sposoban, kako mu upadne kod doktora i svugde. Eto, znam primer da je dete izleceno od tumora na mozgu, a trajalo je i bilo mucno, roditelji su se na kraju i razveli. Sva nega i lecenje u bolnici ih nisu kostali, dete je dobilo sve kako treba, oporavilo se, ide u skolu, majka se bori kako se bori. Otac-kolac, nasao drugu, novi brak i dete, ove jedva pogleda. No, to je neka druga prica. Slučaj broj 2, coveka bolela glava, doktor specijalista ga setao umesto da ga odmah posalje na snimanje. Nadjose coveku nekako tumor na mozgu, situacija gadna, operacija, posledice... Ali, izvuce zivu glavu. Eto primera doktora koji je zayebo stvar. I toga ima svugde. Ovaj je imao nesrecu da sa tako ozbiljnim problemom naleti na takvog. Što ne znači da su svi takvi u ovdasnjem zdravstvu. Itd itd.
intrigue
02. јануар 2020. у 19.30
Antologija ,
Intrige!!! Nešto nisi skoncentrisan?

Jel to ti galamis na mene ?:)) Ebga , uvek mi opadne koncentracija
pred kraj utakmice , izvinjavam se .:))

A zubara što se tiče , naravno da u Srbiji , naročito u Bg , postoje ozbiljne zubarske ordinacije koje ni malo ne zaostaju za njaboljim zapadnim zubaraskim ordinacijama .
Nebranim .
Ali , da su bolje u Srbiji , teško .
Istina je i to da i tamo i amo postoje neke ordinacije koje nisu na nivou ...vise u Srbiji nego ovde , bar se meni čini .

Toliko od mene .
Da ne dužimo , pretracemo .

A da , da ...evo ja čitam i novine , gledam tv i vesti gledam , pa čak i glasam .
Mada ne uvek .
Iskreno . Onako , ako mi se da .

A šta ti vredi iako čitaš i gledaš tv , mislis da ćeš znati vise ?
Evo dva primera .
Nekih 25 km od mene je jedno mesto koje je poznato po kriminalcima i raznim frkama .
E tamo bijase i neki nas mesar kod kog sam ja slučajno otisao zato što mi je trebalo nešto...
E , dosao ja tamo i lola mi prica kako je pre neki dan bila ozbiljna frka u nekoj nazovimo je kafani do njega .
Policije u pm , hitne pomoći kolikiko oćeš...
Pa šta bi pitam ga ja ?
Kaže , porokali se Vijetnamci ...(oni se ovde vrlo često povezuju sa drogom) .
I kaže mecni covek , bilo mrtvih i ranjenih 100 % , koliko ne zna.
Sad se vracmo na novine , „dnevnik i tv ”...Tamo ništa nespomenuse.
Ni rech ?
Verovatno zato što se radilo o Vijetnamcima.:))

Prica broh 2 .

Vlasnik kompanije za koju sam radio je ozbiljan lovator i ozbiljan igrac .
Naravno da je u talu sa gradonacelnikom Vankuvera .
I , on ti nama negde na nekom „mitingu” nalozi da se svi djuture uchipimo nekom sumicom za kampanju tog i tog , koji se kandidovao za gradonacelnika .
Šta ćeš , moras , ebiga . :)

Prošlo neko vreme , meni zvoni kucni telefon .
Neka sekretarica iz izbornog staba „tog” što se kandidovao za gradonacelnika .
Kaže kraljica meni „ pospodine NN vi niste glasali ” ?
Kontam , gde me ova nadje , mamu joj J ?
Valjda preko te novcane donacije u firmi ...šta li ?
Od'ebem je ja ...kažem joj da ću glasacu ,ima vremena .
Opet me zvala ... A ja joj iz zaebancije kažem da nema kola , pa nemam sa čim da se prevezem .
Znate šta mi je odgovorila ?
Kaže : Nema problema , poslacemo mi kola po vas . :)))
Ziva istina .

Vidis ja mislim totalno suprotno .
Mislim da do prave istine sigurno nećeš doći ako čitaš dnenvu stampu , gledaš tv i vesti ...
Pre ćeš do nje doći slusajuci iskustva drugih ljudi .
Koji govore istinu , naravno .
antologia
(svakog dana...)
02. јануар 2020. у 20.12
Mutava se antologija nije zapucala u Norvesku, nikada to ne bi bio moj izbor. Zamoljena sam da prihvatim, i to je bilo jedino povoljno rjesenje i moguće nakon Nato agresije, dakle od 2000...
Ne priznaje Norveska YU staz, a ni socijalni programi vise nisu ni blizu onom sto je nekada možda bilo. Zbog zloupotrebe i ekonomske racunice, prcjena i interesa. Rumuni su Evropa, oni ulaze slobodno na 3 mj. moraju da rade ili se snadju na neki način, nisu u soc programima, samo dobiju privremeni boravak. U maloj zemlji sa malim trzistem je malo posla.
Prema mojim saznanjima bih rekla da se ništa i niko ne može porediti sa Njemackom i Kanadom. Pa i u AU zavisi kako i u kome si paketu stigao.
Ja sam iskoristila pravo na besplatne casove jezika i ucila ga ludjacki od druge nedelje mog boravka, da bih konkurisala za posao koji mi odgovara ili usavrsavanje. Moja diploma i obrazovanje su nostrificirani i startovala sam sa visokim procentima. Imala sam i sreće, pa valjda kao nikad do tada u zivotu, da radim to što znam i želim i to nakon 2-3 mjeseca od dolaska.Takvih je 1 na hiljadu. Ne hvalim se svojim zaslugama, zaista me Bog pogledao. Nekako...mjesto i vrijeme, a jezik sam jedva mucala. Bas je bilo teško i prve 3 godine. Još teze da se ekonomski snadjes bez ikakve podrske jer si zaposlen.
Ostalo je istorija:) Ovi nasi ljekari se uglavnom samofinansiraju dok su u ispitima i pripremama, a onda dobiju posao. Neki imaju sreću da dodju organizovano, za konkretne potrebe i onda uz rad-praksu i engleski, uce i norveski i ispite pripremaju i staziraju. Cijenjeni, trazeni i to stalno potvrdjuju. Super mladi svijet.
frangipani
(><)
02. јануар 2020. у 20.31
Trenutno si cenim na holideju u Kanadi možda? Ne verujem da ne možeš da spavas u pola 3 ujutru. Mada, možda imaš pripreme za AO? LOL! Ja brinem jer ovi pozari su haos, ako se navali dim kao sto zna, neće biti dobro. Mi nosimo maske kad zagusti, nema druge.

Ja znam osobu da joj je staz iz Bg priznat u No. Čula sam da su domaći lenji, razvlace se, razmazeni a opet skromni po mnogo cemu. Svidja mi se oslobadjanje od poreza ako vozis hibrid. Ne znam u stvari kao je regulisano u Au jer nemam takav auto ali, ne verujem da su tolike olaksice. Norvezani kad odu u penziju sele se u Spaniju, to im je omiljena destinacija. Klima i tamo posandrcala, kise umesto snega, je l? Itd.

antologia
(svakog dana...)
02. јануар 2020. у 20.37
Inrique, nismo se razumjeli opet. Ja nisam govorili o istini ili „istini” nego o nekom presjeku vazecih vrijednosti u tom drustvu, relacijama… to govori koja je zemlja i gdje živis, kulturne matrice; koje su politicke selekcije i kako to funkcionise. (Eto, Frangi, pored mene žive ne trepne i kaže: Norvezani su lijeni i razmazeni) Kako bi neko ko živi u zemlji sa najsurovijom klimom i 1/2 godine u mraku bio lijen i razmazen? Jesu depresivni, kao sto su visoko svjesni svojih identiteta, porjekla i najvece su patriote, nac.patriote koje možeš da zamislis. Ne bih znala definisati taj pojam da se nisam sa ovima srela. I zavidim im)
Kako sam ja nešto dozivjela ili neko drugi-treci- je suvise sitan i nedovoljan uzorak. Mi držimo glavu dole, radimo, borimo se za familiju, prezivljavanje. Ne vidis se iz tih tunela andergraunda, a onda po forumima iznosimo tvrdnje o zivotu ovde, ondje, tuda svuda..
Nema veze. 80% nema pojma šta je bio zivot u ex Yu. Kao sega-sala, meni dobro, bratstvo i jedinstvo. Ni slučajno! Pogotovo ne za sve, jer se raspad pripremao još od 45. Homo politicus- drugo ne priznam, mislim ovce:)
antologia
(svakog dana...)
02. јануар 2020. у 20.53
Vjeruj mi, jednostavno ne spavam. To mi losa strana, a i zao mi dodje.
Prosto, nocna ptica i nisam spavalica.
Ne radim od 7 ili 8 nikad. sutra od 11h:) Sad, laku noć!!!!!!!!
frangipani
(><)
02. јануар 2020. у 20.55
Ja nisam izmislila to kako su No opisani već osoba koja tamo živi 7 godina. Cenim da su ljudi drustvo lako ćemo. Pa cela No ima stanovnika koliko jedan Sidnej. Mala zemlja, nebo ih pogledalo kada su otkrili rezerve crnog zlata.I pametno barataju i ulazu, misle na buducnost. Ne znam na kom su mestu po rezervama, znam da je Venecuela na prvom. Dalje, u No nema mafije kao sto je majka Jelene Djokovic da kasape i ubijaju prirodu, misli se o ocuvanju zivotne sredine i vodi racuna. Ne seku drvece kao mutavi kao sto je u Srbiji zavladala epidemija.
intrigue
02. јануар 2020. у 23.39
Informacija kruzi i cirkulise na nivou „geta” razmjenjuje se i mjeri se samo u odnosu na doseljenike iz ex YU ili i sire, ali u svom uzem krugu i ti koji su prva generacija, možda druga.
Ko od vas cita dnevnu stampu tamo gdje živi, slusa dnevnik, gleda domaću TV ili slusa radio. Glasate li?
Ako je odgovor NE ili tu i tamo… zao mi je, ali vase informacije ne uzimam za ozbiljno.

-----------------------
Šta piše u ovom delu tvog teksta ? Spominjes informacije ...
I poentiras na kraju da „naše” informacije ne uzimas za ozbiljno , ako ne čitamo dnevnu stapmu , gledamo dnevnik , domaću tv , slusamo radio , glasamo .

Prijateljski savet .
Kad pišes dva puta meri pa onda preseci . Dobro odmeri šta ćeš i kako ćeš da napises , šta želiš da kažeš .
Malo si konfuzna . Ili , malo je konfuzno ono sto napises , bar se meni tako čini .
Izvini .

PS.
kad spomenes informacije , koje dolaze odavde ili odande ...a ti jednoj strani verujes , a drugoj ne...Onda to ima veze samo sa jednom stvari...SA ISTINOM .

jel razumes ti to ?
frangipani
(><)
03. јануар 2020. у 00.06
a jes ona malo kontradiktorna tu i tamo :-D
BSATS
03. јануар 2020. у 01.11
Intrigue, ja sam razumeo da je Antologija mislila no one koji slusaju vesti, ne na one koji VERUJU istima.
O tome bi moglo da se prica i objašnjava kako to funkcionise, meni lično je sve jasno. Kratke, „news update” svakih pola sata, gde se ponavljaju iste recenice (npr. protesti u Honkongu su uvek „prodemokratski”, „zuti prsluci” u Francuskoj ne postoje), ostaju urezane u mozgovima ljudi koji to prihvataju i ne razmišljaju mnogo o tome.
Doduse, znaju da opletu po politicarima,ali se inostrana politika NIKAD ne dovodi u pitanje - Putin je ludak, Tramp isto, Kina je komunisticka i to je to... nas, Srbe, nešto i ne pominju mnogo, možda je bolje sto je tako. Po neka afera je obracun među pajtasima na vlasti, a sad je bar lako, uvek se nadje neka koja je „seksualno uznemiravana”.
Zdravstveni sistem je posebna prica, ne želim da poredim sa našim, ali mogu da zakljucim da ovde ne postoji mito u pravom smislu te reci, ali im ni ne treba, s obzirom koliko naplacuju.
Zubari su posebna prica, strucnost i znanje je uglavnom katastrofa, a deru nenormalno.
geriatrikus
(zvakac karamela)
03. јануар 2020. у 09.46
На западу пацијенти имају и по 10так очију, 7,8 бубрега, пар срдаца, туце кукова...и све то врсни стручњаци стигну излијечити, оперисати, промијенити...
srbo001
(FUDBALER)
03. јануар 2020. у 14.19
A sve naplate. Kad ides kod doktora , moras se registrovati i za to platiti dobru paru. To zovu- deductible-. A to je minimum $100.00. A još te doktor nije ni primio.
Kad te pozove u njegov office , i kad on dodje da te vidi, ako kaže , Hello, Kako ste? to je Extra $100.00. Ako pruzi ruku da se rukuje sa pacijentom,je još Xtra $100.00.
Kad te pregleda , onda obavezno pronadje nešto sto nije pokriveno osiguranjem i insistira de se to uradi. To je jako skupo i sve ide u njegov dzep.
Onda , kad se zavrsi pregled i ako se uctivo pozdravi sa pacijentom, je Xtra $100.00.
Posle dolazis da se odjavis kod sekretarice i onda te ona udari po nekoj nezamislivo visokoj ceni .Kad to cujes, ..bes joj i oca i mamu i sve po spisku , a ona odma zove policiju i ti ode u zatvor.
A kad se smiris za par dana, onda ti dodje pismo od doktora i onda tek dobijas srcani udar, kad vidis koliko ti naplacuje. Pozoves ponovo njegov office i pitas , zašto je ovoliko skup pregled, a sekretarica ti samo hladno kaže, da osiguranje ne placa to i to i da je pacijent duzan da plati.
Pacijent naravno neće da plati,ali tek nastaju problemi posle, kad te oni predaju collection agenciji, gde ti s...u kredit zauvek, pa sad moras placati i penale i doktorov pregled i collection agenciju ...itd,itd.
America nije sto je nekad bila,nije za sve ista . Sad je jako teško u ovoj zemlji. Ne do ti bog da se razbolis ili imaš problema za zakonom, jer, doktori i advokati te zaduže za ceo zivot.
Što se tiče medicine, tu su jako dobri, samo je jakoooo sklupo.
Ja naprimer ne idem kod doktora nikako, iako imam solidno osiguranje .
mississauga
03. јануар 2020. у 14.24
Posle duže pauze evo me ponovo na moj omiljeni forum. Srećna nova godina svima a posebno antologiji i tifran. U nedostatku tenisa, vidim ovde se diskutuje o svemu drugom i to je u redu. Imati razlicita mišljenja o stvarima, mogu da razumem ali ne razumem neke koji na najprimitivniji način vredjaju. Zašto je antologija otisla u Norvesku je njeno pravo. Sigurno je imala neke razloge i mi to moramo mda postujemo bez obzira dali se slazemo ili ne. Evo ovaj kiniski je vrdja na vrlo prostacki način. Neanam dali on to svata ali to je samo odraz njegovog domaćeg nevaspitanja.
antologia
(svakog dana...)
03. јануар 2020. у 18.53
Zdravo.zivo, moj Missi!!! Na vrijeme si stigao. Ništa se ti ne uzbudjuj-sloboda govora i izrazavanja. Ovdje je teze i opasnije ako sam ja konfuzna:)) ali je jasno i konkretno šta taj..neki nik misli, pa ne kaže ni zašto:)
BSATS, Hvalaaa! Skoro sam se zabrinula zbog uludo potrsenih rijeci i prostora koji sam oduzela:)

Inrigue, ja tebe odlično razumijem i to nije nebitno. Teško se ljtim, na forumu je to princip, inače je besmisleno da sam ovdje. Tačno je da ja brze mislim no sto pišem i da može biti zbrke, pa...
Nisam ni zavrsila recenicu, a Frangi mi kaže da je „to” tamo tvrdnja drugarice koja živi 7 godina u Norveskoj. Šta da kažem o toj ozbiljnoj, jasnoj itd diskusiji. 7 godina u stranoj zemlji gdje dolazis da prezivis, a ne zbog socioloskih i drugih istrazivanja i mislis da si stekao dovoljno uvida u mentalitet i imaš sud o nacionalnom presjeku jednog naroda.
Kako protestant, potomak vikinga i german može biti lijen? kako ljudi donose zakljucke i nešto tvrde?Kako se prenose i sticu znanja?? Možda me sada razumijes?
antologia
(svakog dana...)
03. јануар 2020. у 19.09
Frangi, sada te naknadno iscitah: To si u pravu oko mafije ekoloske, ali ne 100%. Covjek je kvarljiva roba i novac okrece svijet i u tome nisu ni Skandinavci izuzetak. Pardon, jesu Danci.
Pristali su Norvezani da postanu Nato baza nakon Ukrajine) i sada najviše ulazu u oruzje. Time su stavili tacku na sve one atribute o slobodi, zdravlju i sigurnosti. Nisu već odavno ekoloska zemlja.

intrigue
04. јануар 2020. у 17.11
Antologija .
Drago mi je ako razumes ono sto ja napisem i naravno da mi je bitno a Bitno mi je i da ja ispravno razumem ono sto ti napises .

ps.
pade mi na pamet , kad već pricamo o bolnicama , doktorima itd.
znate li da je u Srbji u poslednjih 50 godina ukraden jedan manji grad novrođenih beba ?
novorođene bebe nestaju (kradu se) i dan danas .
ozbiljna mafija iza koje stoje doktori , sestre , delovi policije , sudstva...itd.

kinaski
(Niki Bilejn najveci kljun LA.)
08. фебруар 2020. у 01.05
.
 Коментар Запамти ову тему!

Looking for Tassel Necklaces?
.