Дискусије : Правопис

 Коментар
Prezime
MalaHeroina
(doktor)
08. новембар 2011. у 21.21
Da li je ovo bitno u nasem jeziku ili ne?

Ana Petrovic Markovic
Ana Petrovic-Markovic

Moja cerka nosi moje i ocevo prezime: Petrovic Markovic.
Komsinica, velika Srpkinja "ima veliki problem" :) sa ovim, jer nije po "naski", ma sta god da znaci. Kakva su ta pisana, a i ne pisana pravila u vezi ovoga?

Hvala!
markovski
(kellner)
09. новембар 2011. у 01.27
bas ste super
vasa komsinica nema pojma
mozda bi po njenom trebalo da nosi tri prezimena
jer se Srbi ljube tri puta
sto je izmisljotina u zadnjih nekoliko godina
sta je sa Vuk Stefanovic Karadzic
pa Stjepan Mitrov Ljubisa
pitajte komsinicu da vam objasni
a u ostalom i Ana je internacionalno
mozda i to nije naski
ili je trebala da se zove
Milosava Petrovic Markovic Mila

djuka-zmaj
(cisti genije)
09. новембар 2011. у 04.38
Ne mozes tako olako reci da zena (komsinica) nema pojma. U srpskoj tradiciji (otud vjerujem i ono 'velika Srpkinja') prezimena su vecinom(!) patronimi, tj. izvedeni od licnog imena rodonacelnika porodice koji je u najvecem broju slucajeva neku muski predak u direktnoj liniji srodstva.

Dok prezimena nisu postala stalna, ona su se direktno izvodila iz ocevog imena. Stefan Lazarevic sin svetog kneza Lazara, koji je bio Hrebeljanovic. Kod Vuka imamo kombinaciju: Vuk-ime, Stefanovic po ocu Stefanu, a Karadzic stalno prezime. Kod Rusa i danas imamo ovu formulaciju imena.

Slucaj Petrovic-Markovic je opet sasvim druge prirode i nije u duhu srpske tradicije. Medjutim, ne moze se reci da je pogresno.

Srpsko drustvo je patrijarhalno drustvo i kao takvo, otac (otud i ocevo prezime) "cuva" (u smislu cuvanja casti, obraza i postenja) kcerku do udaje, te kao znak pripadanja ocu/ocevom rodu nosi njegovo prezime do udaje. Po udaji, ona prelazi pod zastitu/"cuvanje" muza i njegove porodice, te ostavlja ocevo prezime i uzima prezime svoga muza. Ranije je ovo zaista znacilo nesto i zastita je ukljucivala i fizicku zastitu.

Zadrzavanje djevojackog prezimena je posljedica slabljenja patrijarhata i sve vece emancipacije zene.

Ana Petrovic-Markovic ide jos korak dalje i nasljedjuje djevojacko prezime majke i njeno ocevo. Ovo je zaista rijedak slucaj. Obicno, cak i u modernijoj i prilagodjenoj srpskoj tradiciji, djeca ne nasljedjuju djevojacko prezime majke.

Kako li ce se Ana prezivati kad se uda, Ana Petrovic-Markovic Djordjevic? Ili, ako se zaljubi u nekog koji koji takodje ima dva prezimena pa postane Ana Petrovic-Markovic Djordjevic-Krajisnik? :)

---

Sad malo na pravopis :)

Ti si Nevena Petrovic Markovic, a tvoja kcerka Ana je Petrovic-Markovic. Ana, u sustini, ima jedno prezime koje je "slozenica" vasih rodjenih prezimena, dok ti imas dva prezimena.

Lozanski
09. новембар 2011. у 12.09
Dok prezimena nisu postala stalna, ona su se direktno izvodila iz ocevog imena...
__________________________________________________________________
A, sta sa matronimima? Maric Radic Visnjic itd...itd...
djuka-zmaj
(cisti genije)
09. новембар 2011. у 18.55
Njih cemo zanemariti :D

Da ne bude zabune, rekoh na pocetku replike __u najvecem broju slucajeva izvodili su se od muskog rodonacelnika__. U drugim slucajevima to su bili direktni zenski pretci, neko iz pobocnog srodstva, usvojitelji, prezimena po zanimanju i/ili nekoj licnoj karakteristici itd.

U periodu kad nismo imali stalna prezimena veoma je mali broj onih koji su ih dobijala drugacije nego po ocu. Stavise i dan danas u licnim dokumentima, kada se zele razlikovati dva Petra Petrovica imamo Petar Save Petrovic ili Petar Dusana Petrovic.

U ona vremena zenama je tesko bilo da budu toliko dominantne djelom ili karakterom, bilo u pozitivnom ili negativnom smislu, da bi joj se potomci po njoj prepoznavali, tj. preuzimala tu ocevu/musku iskonsku ulogu u patrijarhatu.

Andjelijin mali je obicno postojao ako je Andjelija bila samohrana majka koja se nije preudavala, a muz joj u mladosti umro. Ili je neka cajka bila, pa je cijelo selo 'pamti' :)
bedwyr
12. новембар 2011. у 00.52
Prezimena nisu samo patronimi, već ima i matronima (Višnjić, Albijanić, Popadić, Anić itd.), porodičnih zanata (Kovačević, Kovačev, Kovački, Terzić, Terzin, Sedlar, Sedlarević, Samardžija, Samardžić itd.), po mestu odakle je porodica poreklom (Arađanski, Jankahidac, Padejski, Santovac itd.), po porodičnom nadimku itd.

Prezime je nekad bilo samo dodatak imenu, da se lakše odredi o kome se govori. Nije bilo deo imena i deo identiteta u današnjem smislu. To što su devojke „gubile“ svoje prezime, odnosno dodatak uz ime, jeste iz proste činjenice što su udajom napuštali dotadašnji dom i postajali član druge familije. Isto se dešavalo i sa domazetima, to jest muškarcima koji su ženidbom dolazili da žive sa tazbinom, a često su i stalne sluge i nadničari nosili prezimena svojih poslodavaca kod kojih su i živeli.
kruskovaca
12. новембар 2011. у 11.34


svaka cast! :)
Aneta-
13. новембар 2011. у 06.21
Kako sto je poznato, Aleksandar Karadjordjevic knez srpski je uveo prezimena u Srbiju dekretom, dotad nisu u tadasnjoj Srbiji postojala kao stalna, a to je izazivalo teskoce u pravnom funkcionisanju drzave.
 Коментар Запамти ову тему!

Looking for Tassel Earrings?
.