Дискусије : Политика

 Коментар
Danas je Velika Sreda
ofarbaniboy
(varim)
01. мај 2024. у 16.34
Dan kad je Gospod Bog Isus Hristos osuđen na smrt raspecem.
xzy
(ing)
01. мај 2024. у 21.07
zar to ne bi veliki četvrtak
geriatrikus
(zvakac karamela)
02. мај 2024. у 06.37
Незнање гарнирано тупошћу експонира оне најпримитивније пориве у људском бићу и од човјека који то никако не би желио да пројектује прави обичног идиота.
А да се мало ослободи страсти и уз најминималнију количину слободног размишљања и упоређивања најпростијих опште познатих чињеница то би се лако избјегло.
xzy
(ing)
02. мај 2024. у 07.48
Велики четвртак (Тајна вечера)

Уочи Пасхе, Господ се са ученицима окупља на вечери у једном дому у Јерусалиму. Пошто је опрао ноге својим ученицима, да би им показао да онај који је први треба свима да служи, Господ ломи после благослова хлеб и дели ученицима; „Узмите, једите ово је тело моје, које се за вас ломи”... затим им даје да сви пију вино из исте чаше: „Пијте из ње сви, јер ово је крв моја новога завета, која се за многе пролива, ради отпуштења грехова” и тако установљава велику хришћанску тајну причешћа. После опроштајне беседе и молитве у Гетсиманском врту, војници које је довео Јуда издајник хватају Исуса и одводе Га првосвештеницима Ани и Кајафи, затим римском намеснику Понтију Пилату. По наређењу јеврејских власти шибају Га и осуђују на смрт.

------------------------------------
znanje ili neznanje ali ovo iznad ti piše u Crkvenom kalendaru. On-line.
geriatrikus
(zvakac karamela)
02. мај 2024. у 12.26
xzy, мој пост се није односио на тебе.
Ово што си навео је коректно, мада не одузима ништа од „Свете Сриједе”.
У сриједу су јеврејски свештеници одлучили Исусову судбину, састали су се са Јудом, потплатили га и договорили издају.
Мој пост се односио на негирање многих ствари у вези са Господом Исусом Христом, а тиме и хришћанством обзиром да Јеванђеља нису писана у моменту када су се ови горе помињани догађаји дешавали.
То што је то све и историјски потврђено, само треба мало повезати ствари, не занима оне који су добили своје „лекције” и тиме заокружили своју глупост кроз коју ни једна зрака свјетлости не може да продре.
Ако знамо, а знамо нешто о Риму, Римском Царству, о Јеврејима и Римљанима, о прогањању хришћана све до 4. вијека, можда се неке ствари могу и објаснити.
Док ово пишем на памет ми пада широко познати податак о великом пожару у Риму 64. године, значи око 30 година након Исусовог распећа. За пожар су окривљени хришћани. Од куда они у Риму тада ако нису слиједили Исусово дјело. Да ли је неко имао неку цедуљицу, да ли је неко нешто написао, колико је то смио јавно показати? Знамо шта су Јеванђеља, а на основу чега су настала? Да ли се може претпоставити да су неке ствари биле скриване годинама због страха од одмазде, колико пута су неке цедуљице биле скриване по конц. логорима, затворима...код нас након другог рата...моји су од Удбе у икони крили неке документе напр.
Лична је ствар колико ће неко у нешто вјеровати, али се чињенице, без обзира на мотивацију не би смјеле негирати.


xzy
(ing)
02. мај 2024. у 12.49
pa Jevanjelja iako nisu pisana tada i iako nisu pisana zajedno govore o istim stvarima iz 4 ugla. Što se tiče ove sedmice sva 4 su prilično ista
dr-mors
02. мај 2024. у 16.35
-kako je pocelo, krenuce se od velikog *ponedeljka pa do raspeca na najveci petkovdan...
 Коментар Запамти ову тему!

Looking for Mantra Bracelets?
.