Дискусије : Политика

 Коментар
bgdtjumenПорука негативно оцењена. Покажи

Crni painter - traže crni Texas
bgdtjumen
(arhitekta)
06. јул 2020. у 02.34
Partija crnih pantera (prvobitno nazvana Partija crnih pantera za samoodbranu) bila je afroamerička organizacija revolucionarnog socijalizma, aktivna u Sjedinjenim Američkim Državama od 1966. do 1982. godine. Osnovana od strane Hjuija Njutona, Bobija Sila i Ričarda Aokija u oktobru 1966., organizacija se prvobitno založila za doktrinu oružanog otpora društvenom ugnjetavanju u interesu afroameričke pravde, iako su se njeni ciljevi i filozofija radikalno promenili tokom postojanja partije. Dok su se lideri organizacije strastveno zalagali za socijalnu doktrinu, reputacija partije kao crnih nacionalista je privukla članstvo različitih ideologija, tako da je konsenzus u partiji bio teško ostvarljiv, a različiti pogledi baze partije su se često sukobljavali sa pogledima njenog vođstva
semperaliquem
06. јул 2020. у 03.51
Извините,може ли линк??
bgdtjumenПорука негативно оцењена. Покажи

bgdtjumen
(arhitekta)
06. јул 2020. у 04.59
Crni panteri
Iz Wikipedije, slobodne enciklopedije
Idi na navigacijuIdi na pretragu
Partija crnih pantera (prvobitno nazvana Partija crnih pantera za samoodbranu) bila je afroamerička organizacija revolucionarnog socijalizma, aktivna u Sjedinjenim Američkim Državama od 1966. do 1982. godine. Osnovana od strane Hjuija Njutona, Bobija Sila i Ričarda Aokija u oktobru 1966., organizacija se prvobitno založila za doktrinu oružanog otpora društvenom ugnjetavanju u interesu afroameričke pravde, iako su se njeni ciljevi i filozofija radikalno promenili tokom postojanja partije. Dok su se lideri organizacije strastveno zalagali za socijalnu doktrinu, reputacija partije kao crnih nacionalista je privukla članstvo različitih ideologija, tako da je konsenzus u partiji bio teško ostvarljiv, a različiti pogledi baze partije su se često sukobljavali sa pogledima njenog vođstva.

Sadržaj/Садржај
1 Istorija Crnih pantera
2 Deset tačaka
3 Malkolm Iks
4 Teror policije SAD i represija
5 FBI falsifikati, provokacije i hemijski rat
6 Uništeni ostaci partijskog vođstva
7 Vidi još
8 Reference
9 Spoljašnje veze
Istorija Crnih pantera

Aktivista partije kod Linkolnovog spomenika, 19. jun 1970.
25. aprila 1967. prvo izdanje Crnog pantera, zvanično stranačko glasilo odlazi u distribuciju. Sledećeg meseca marširaju na glavni grad Kalifornije sa punim naoružanjem iz protesta jer je država pokušala da zabrani nošenje napunjenog oružja u javnosti. Bobi Sil čita stav protesta, dok policija reaguje odmah hapseći njega i svih 30 naoružanih Pantera. Ovaj rani čin političke represije potpaljuje vatru u tinjajućem pokretu otpora u SAD, uskoro izazivajući manjinske radnike da uzmu oružje i oforme nove ogranke Pantera izvan države. Oktobra 1967. policija hapsi ministra odbrane Hjuia Njutona zbog ubistva policajca u Ouklendu. Panter Elridž Kliver oformljava pokret „Oslobodite Hjuija” (engl. Free Huey), borbu kojoj će Panteri posvetiti veliki deo svoje pažnje u dolazećim godinama, dok partija širi svoje korene još više u politički život, praveći koaliciju sa različitim revolucionarnim partijama. Stokli Karmajkl, bivši predsedavajući Studentskog nenasilnog koordinacionog komiteta (SNCC) i nacionalno poznat propagator Crnih pantera, regrutovan je kroz ovu borbu i brzo postaje premijer partije u februaru 1968. Karmajkl je nepopustljivo protiv uklučivanja belaca u crnački oslobodilački pokret, objašnjavajući da belci ne mogu da se poistovete sa iskustvom crnaca i da će imati zastrašujući efekat na crnce, što može napraviti opoziciju unutar Pantera. Karmajkl objašnjava:

Wikiquote „ Belci koji dođu u crnačku zajednicu sa idejom promene žele da oslobode sebe odgovornosti za ono što rade i kažu da promena jedino može doći kroz ujedinjenje crnaca, što je najgora vrsta paternalizma... Ako želimo nastaviti do pravog oslobođenja moramo se pomaknuti od belih ljudi...(inače) naćićemo se zapleteni u pipcima kompleksa bele moći koja kontroliše ovu zemlju.”
(―)
Početkom 1968, nakon prodaje Maove Crvene Knjige studentima u cilju skupljanja novca za kupovinu pušaka, Partija od knjige pravi neophodno štivo. U međuvremenu FBI, pod Edgar Huverom, započinje program nazvan KOINTELPRO (kontra-obaveštajni program) da bi razbila jedinstvo revolucionarnih grupa koje su počele sa radom na očvrščavanju saveza podstaknute primerom i radom Pantera – Partije mira i slobode, Braon beretki, Studenata za demokrtasko društvo, SNCC, SCLC, Marša siromašnih ljudi, Cezara Čaveza i drugih u farmi radničkog pokreta Pokreta američkih Indijanaca, Mlade portorikanskle braće, Mladih gospodara i mnogih drugih. [1]

Deset tačaka
Grupa je osnovana na principima Programa deset tačaka, koji je pozivao na „zemlju, hleb, domove, obrazovanje, odevanje, pravdu i mir”, kao i izuzeće od vojne službe koja bi koristila Afroamerikance da „se bore i ubijaju obojene ljude u svetu, koji je kao crnački narod, žrtva bele rasističke vlade Amerike”. [2] Dok je čvrsto zasnovana na crnačkom nacionalizmu i počela kao organizacija koja je u članstvo primala isključivo Afroamerikance, partija je razmotrila sebe kako je rasla i postajala značajna i postala je ikonski predstavnik kontrakulturnih revolucija šezdesetih. Crni panteri su čak osudili crni nacionalizam kao „crni rasizam” i postali su više usredsređeni na socijalizam bez isključivanja, uspostavivši različite društvene programe da bi ublažili siromaštvo i bolesti među zajednicama za koje su smatrali da im je najpotrebnija pomoć ili da su najviše zanemareni od američke vlade.
bgdtjumenПорука негативно оцењена. Покажи

bgdtjumen
(arhitekta)
06. јул 2020. у 05.01
Partija crni panteri
Яндекс.Видео›partija crni panteri
semperaliquem
06. јул 2020. у 05.30
Значи захтев да Тексас буде црна држава није новијег датума већ све налазимо у Википедији? Добро. То је било питање.
zoxthegreat
06. јул 2020. у 09.21
bgdtjumenПорука негативно оцењена. Покажи

bgdtjumen
(arhitekta)
06. јул 2020. у 11.02
Ništa lično, cisto informativno, da se zna.
„Черная армия” в США к чему-то готовится?
Сегодня
1,3 тыс. дочитываний
1 мин.
1,4 тыс. просмотров. Уникальные посетители страницы.
1,3 тыс. дочитываний, 92%. Пользователи, дочитавшие до конца.
1 мин. Среднее время дочитывания публикации.
Не пойму, где в Штатах полиция, национальная гвардия и армейские подразделения?
Что за воинственые шествия с требованиями?

Смотрите, вооруженная негритянская милиция штата Джорджия, больше похожая на небольшую армию, потребовала удалить один из крупнейших мемориальных объектов Конфедерации в США на горе „Стоун Маунтин” - это кварцевый памятник Конфедерации около Атланты, который украшен резьбой с изображением Роберта Ли, Джефферсона Дэвиса и Томаса Дж. „Каменная стена” Джексона.
Место является печально известным местом встречи Ку-клукс-клана, который „возродился” на Стоун Маунтин в 1915 году.
bgdtjumen
(arhitekta)
06. јул 2020. у 11.04
Izvinite, malo po ruski,
bgdtjumenПорука негативно оцењена. Покажи

bgdtjumen
(arhitekta)
06. јул 2020. у 11.21
USA - KKK/Black Panther rally
 Коментар Запамти ову тему!

Looking for PomPom Keychains?
.