Дискусије : Политика

 Коментар
Кога представљају народн посланици
Lorka
(поета)
27. мај 2020. у 17.35
https://www.youtube.com/watch?v=qw3NVtpX41k
**********************************************************
Послани� �а Бранка Стаменковић у овом интервјуу каже да посланици 'представљају грађане'. То је огромна заблуда!!!

У садашњем политичком систему Србије, посланици представљају своје странке, а пошто странкама руководе аутократски лидери, то значи да посланици представљају искључиво своје страначке лидере.

Пошто су страначки лидери под контролом западних служби, то значи да наши посланици искључиво заступају интересе западних служби.

Да би посланици представљали грађане, грађани би требало и да их предлажу, кандидују, бирају и опозивају - а то би могло искључиво у месној заједници. Чланови месне заједнице и општине су грађани, а чланови политичке странке нису грађани него пратиоци вође своје секте или мафијашке фамилије.

У начелу, посланици би требало да буду равномерно бирани по регијама, како би сваки од њих представљао своју регију или општину. У србском парламенту имате два посланика из једне куће, или пак неколико посланика из фамилијарних, кумовских и других веза. Како ти посланици могу да представљају грађане, кад грађани нису имали никакав утицај на њихову кандидатуру? Они представљају своје фамилије и оног ко их је кандидовао.

Народ и грађани су потпуно искључени из политичких процеса у Србији, то треба да буде јасно свима осим овима који се не разумеју ни у политику ни у демократију, али зато знају све сендвичарске трикове и информације које им шаље РТС и Пинк.

DarkBlue
(istrazivac)
27. мај 2020. у 20.39
Lorka, sasvim si u pravu. U postenom drzvno-politickom sistemu
vlast bi morala da dolazi 'odozdo' a ne sa vrha. Treba pronaći
mehanizam koji sprečava ne samo korupciju nego bilo kakvu mogućnost
iste. Taj mehanizam bi trebao da eksponencijalno podigne nivo
lične odgovornosti svakog pojedinca koji PRISTANE da obavlja bilo
koju funciju u vlasti.

Problem je sto takav mehanizam za sada ne postoji. Ništa se nije
promenilo još od komunistickih tj. titoistickih vremena. Neće se
verovatno ni promeniti dok se ne pronadje put da se bavljenje
vlascu ili uopste politikom NE MOžE nagratiti materijalnim dobrima,
a i te kako MOžE doneti kao posledicu gubljenje svih materijalnih
dobara (ukljucujuci i sopstvenu glavu).
zoxthegreat
27. мај 2020. у 21.34
kako da ne, uvek je sistem kriv I jedan covek!

prvo treba pronaći ko ili šta korumpira sistem.
drugo narod je I sam korumpiran. sve je lepo objašnjeno unprotokolima
dzuvzoni su vas provalili do kraja. tamo lepo piše da I najintiligentije I najrodoljubivije goje vole novac

vecina politicara su u masonima, rotarijancima,templarima, razlitimi vitezovima I zmajevima I itd a vecina naroda bi se hebala za jednu crvenu I posle se pitate zašto tako ide kao sto ide.
DarkBlue
(istrazivac)
27. мај 2020. у 21.52
„vecina politicara su u masonima, rotarijancima,templarima, razlitimi vitezovima I zmajevima I itd a vecina naroda bi se hebala za jednu crvenu I posle se pitate zašto tako ide kao sto ide.”
------------------------------------------------------------------------

Nije realnost tako jednostavna Zox. Ne upravljaju svetom masoni,
roterijanci, vitezovi i zmajevi...a vecina naroda se 8ebe besplatno,
kako i dolikuje (k00rve se 7ebu za pare). Postoje čak i zli vitezovi
kao i dobri zmajevi.
Lorka
(поета)
27. мај 2020. у 23.46
Zox, запамти: кад ратна јединица изгуби битку, крив је њихов командант; кад предузеће пропадне, крив је њихов директор; кад фудбалски тим губи све утакмице, крив је тренер. Али кад командант, директор и тренер и даље остану на својим функцијама - онда је крив систем.

Остави народ на миру. Народ је увек онакав како га систем обликује.

Не може бити успешан председник неуспешне државе. Он може да буде само успешан узурпатор државне функције, али и ту је крив систем.

У крајњем случају, кривица народа је само у томе што одавно није изашао на улице да промени систем. Не људе, јер промена људи у истом систему неће променити ништа.

Међутим, народ је најмање информисан и најкасније се буди. Али кад се пробуди, онда је то буђење трауматично за целу земљу, а најтрауматичније за узурпаторе власти. Они који су данас добро информисани, а то је интелектуална јавност - требало би да реагују пре него што дође до тог драстичног буђења народа, како би на време иницирали промене пре него што дође до трагедије. Нажалост, ни ово није могуће уколико имаш владајућу елиту, која се буди спорије од народа, и систем који јој дозвољава такву успаваност и уљуљканост у владарским фотељама.

Лоповлук, корупција, диктатура, цензура, економска беда, искварена власт, искварен народ - све су то производи лошег система. Није ваљда да не верујеш народној изреци да 'риба од главе смрди'?!
keser
(Тешем букве)
28. мај 2020. у 02.47
Месна ѕаједница?

Имао си 10 кандидата на листи, а бирало се девет. :-)
keserПорука негативно оцењена. Покажи

keser
(Тешем букве)
28. мај 2020. у 05.19
„Не може бити успешан председник неуспешне државе. Он може да буде само успешан узурпатор државне функције, али и ту је крив систем. ”

Ово је тачно. Али Србија је успешна земља у датим околностима.
Друго, по овоме су већина комунистичких лидера најнеуспешнији државници у историји.
Наиме, већина бивших ком држава више не постоји.
Где ћеш већег неуспеха.
Lorka
(поета)
28. мај 2020. у 12.45
Кесер, ово последње ти је тачно. Али кад ја тврдим да титоистички владари нису били успешни државници, невидљиви минусари, укључујући и тебе, навале с минусима без и једне живе речи за контраргументацију.

Али ти не видиш да титоисти-неоглобалисти, којима припада и твој омиљени вожд, и данас управљају Србијом.

А о Србији као 'успешној држави' не бих да полемишем овог пута.
Дуг је списак индикатора њене неуспешности, али теби не вреди тај списак потурати под нос. Ипак, једно је важно нагласити: кад незапосленост падне испод 3 % и кад минималне плате буду 1200 евра месечно (минималне а не 'просечне') - тек тад можеш говорити о Србији као успешној држави (о територијалном интегритету и ослобађању од колонијалног ропства - можда други пут).
keser
(Тешем букве)
29. мај 2020. у 09.41
2А о Србији као 'успешној држави' не бих да полемишем овог пута.
Дуг је списак индикатора њене неуспешности, али теби не вреди тај списак потурати под нос. Ипак, једно је важно нагласити: кад незапосленост падне испод 3 % и кад минималне плате буду 1200 евра месечно (минималне а не 'просечне') - тек тад можеш говорити о Србији као успешној држави (о територијалном интегритету и ослобађању од колонијалног ропства - можда други пут).„

Овим си већ рекао не мораш да се трудиш.
Ако предпоставим да си Србин и да желиш добро онда морам да помислим да си нереалан и да не разумеш стварност. Наводиш неке Немачке цифре итд..
Србија би требало да буде десет пута испод нивоа на коме се налази.
Анти српска владавина од 1945-1990
Међународни фактор који отворенодискриминише Србију 1990-до 2000
(као руског представника на Бакану. Тако је то било у њиховим главама)
Овоме доприносе и бројни дошљаци у Србуји кој немај патриотски осећај плус разно разни Југосовени и глобалисти у оквиру самог српског народа.
Најоштрије економске санкције у модерној историји као и немилосрдан пропагандни и прави рат на крају.

Даље, Коалицијакоја од 2000-2012 преузима Србију састављана од патриота и отворених србомрзаца који рачунају да су са обарањем Млошевћа остварили право на одцепљење делова Србије.
Екстреми- веселинов а на другој страни Коштуница у истој коалицији.

Даље, убиства Ђинђића ма шта мислили о њему зауставља Србију у економском развоју. Ја имам добро мшљење о њему због енергије и посвећености.

После њега на власт долазе људи од којих већина мисли само на своје џепове.
(част изузецима, Тадић није био један од њих)

2012- долази до истински демократске победе СНС упркос многим важним факторима против тога.
Вучић у први план ставља државну касу тј буџет и од банкрота долазимо до тога да имамо мањи јавни дуг (апсолутни бројеви) од Црне Горе.
Да не говоримо о томе да је чак и Црна Гора имала веће плате а сада их је Србија претекла.

А цео овај историјат говори у прилог тезе да би Србија требала да буде банкрот земља.
Па и ви комшије сте се смејали Динару, чуо сам лично како се спрдате у то време.

Итд, ово сам срочио за једно пет минута, и паметном и добронамерном је довољно.
Са осталима немам намеру да се дописујем.

LorkaПорука негативно оцењена. Покажи

Lorka
(поета)
29. мај 2020. у 14.20
Србију су уништавали комунисти, па жути - у томе се слажемо.
Али онда дође Вучић да убрза то пропадање.

У Немачкој је 1200 евра социјала, а не минималац. Измишљаш да је стандард у Србији већи него у ЦГ, али то је небитно јер је мизеран и у једној и у другој држави. И ти као и твој лажов вођа служите се просеком, а ја говорим о минималцу. Просек је лаж, јер се у њега урачунавају зараде тајкуна. Али 90 % грађана Србије живи на минималцу и испод минималца на социјали. То је друштвени слој по коме се мери стандард једне земље у којој су социјалне разлике огромне и где 10 % становништва располаже са 90 % капитала а Србија у томе предњачи.

Вадиш се на жуте, а половина кадрова СНС су припадали жутој власти.
Вадиш се на жуте у вези Косова, а све што су жути започели у теорији, Вучић је остварио у пракси па је Космет практично одвојен од Србије.
Криминал државног врха је већи него икад. Крушик, Савамала, пљачкашка приватизација ПКБ, незаконито плаћање рекета Клинтоновој фамилији, СЗО... ама списак Вучићевог неодговорног газдовања Србијом је огроман. Где год зачепркаш, ништа није транспарентно и подложно јавној контроли, једино на крају видиш очајан резултат, кад људима крче црева.

Поновићу криминал везан са Савамалу. Железничка станица није власништво било ког појединца и било које институције. Она је 'власништво' свих људи света који кроз њу путују, а највише грађанима тог града. Ретко који град се могао похвалити тако идеално уређеним саобраћајним чвориштем где су железничка и аутобуска станица једна до друге, а окружене осталим корисним објектима. И сад је ту неко себи узурпирао право, само зато што је дошао на власт, да то на криминалан начин све поруши и отуђи под изговором да некакви шеици ту граде Бг на води!!? Милијарде вредности су једноставно отете, отуђене, да би неки приватници зарадили новац градњом и препородајом станова и пословних објеката. Зар господин није могао да нађе празну ливаду на којој ће то да гради? У чије џепове су отишли новци за тако скупу локацију? Да ли је свестан дугорочне штете коју је направио Београђанима, Србији, па и целом свету на овај начин? Колико је новца ушло у државни буџет овом продајом и како се тај новац трошио? Ништа ту није транспарентно јер Вучић не одговара никоме за своје финансијско пословање, а ни за свој рад у целини.

Угрожавање људских права је посебна прича. Најнижи степен људских права десио се у Вучићево време. Грађани се глобе на незаконит начин (о наплати РТС све је речено, а о приватним извршиоцима тек треба да се пише). Политички противници и незадовољне јавне личности се хапсе. Избори се лажирају а грађанима се прети отказима уколико не гласају за владајућу странку. Људи се хапсе и суди им се за јавно изношење мишљења. Апсурд је да се хапсе и они који су нешто написали на свом приватном налогу фејсбука или других друштвених мрежа.

Кесер, теби је можда лепо у владајућој структури и разумем зашто потпуно браниш режим. Али моралан човек не би смео да јавно наступа из личног интереса, него би морао да у својим наступима мисли о добробити за целокупно србско друштво.

Поред очигледног сиромаштва и осталих елемената које сам навео, где је 90 % грађана Србије угрожено по свим тим елементима, ти си се фокусирао на себе и владајућу касту од тих 10% којима је добро, али то није добро за Србију. Пази, ја мислим да по средствима за живот и ја спадам у тих 10 %, али та средства не зарађујем у Србији него их у Србији трошим. Због те независности у односу на Вучићев режим, могу објективније да гледам на ово стање јер сам се фокусирао на тих 90 % сиромашних међу којима ми напросто није пријатно јер их гледам у проблемима, а ја имам све што ми треба.
А међу њима су и моји пријатељи, школски другови, рођаци, народ коме припадам... И онда схватим да бих и ја тако живео кад бих морао да остварујем приходе у Србији (а јадна је то земља у којој можеш лепо да живиш само ако си члан владајуће странке или мафијашки повезан са владајућим структурама).

Ти можеш ово протумачити као љагу над Србијом, али ја ово моје писање тумачим као жељу да се Србија усправи и опорави, што је једина истина. Србија се садашњим управљањем не може усправити нити опоравити.

Кесер, између тебе и мене је огромна разлика баш у томе што ти пишеш са становишта једне интересне касте, а ја немам никакав интерес осим жеље за људском правдом без које свет, па ни Србија, не могу бити бољи.
Lorka
(поета)
29. мај 2020. у 14.46
А сад се сетих и тог рудника злата у Бору. Која то луда власт поклања национално злато странцима и још даје 10000 долара по запосленом? За неку пропалу или просечну фирму у реду, али стратешку руду поклањати странцима! Хеј!

Неко ће рећи да ми нисмо имали од чега да покренемо производњу. Ма немој! Како имамо од чега да финансирамо Клинтонову кампању, донирамо Светској Здравственој Организацији, Сребреници, купујемо вишкове респиратора, плаћамо страним фирмама 10000 долара по запосленом раднику...?

Замислите само један такав стратешки потез да се то разбацивање новца усмерило у државни рудник злата, па уместо што се Јорговановићка хвали како је купила једну златну полугу у периоду од неколико година, држава сво своје злато задржи за себе...
Pjer
(svratio samo na 5 minuta)
29. мај 2020. у 23.28
Ono sto meni smeta, je ponizavanje skupstine nacinom kako i o cemu se diskutuje. Ne znam ko vise prednjaci, SNS i sateliti ili opozicija.

Glasanje na zvonce? Kao da na ulazu piše „Ostavite mozak napolju, u skupstini vam je dovoljno jedno uvo za zvonce i prst da pritisnete kad glasate”.

keser
(Тешем букве)
30. мај 2020. у 04.48
Лорка,

Ниси разумео шта сам написао.
А онда си изнео тврдње за које или не постоје докази илиниси у могућности да знаш шта је истина.
Дакле твоје лично расуђивање, интернет портали и таблоиди уместо нечега што је видљиво и што се зна.
Како онда да ти одговорим.
Исто као и ономе што је доказао да је земља равна плоча.
Pjer
(svratio samo na 5 minuta)
30. мај 2020. у 09.22
„изнео тврдње за које или не постоје докази или ниси у могућности да знаш шта је истина. ”

Lorka je iznio problem da ima mnogo ugovora sa ogromnim parama koji su tajni. moguće je da nekad u ugovoru postoje stavke za koje se strane dogovore da budu tajne. Ne mora znaciti da su one uvijek protiv interesa naroda. Može biti čak i suprotno, da je „tajno” dobro za Srbiju.

Ali... mnogo je tog tajnog. Zivot mi kaže da ono što se krije najcesce nije dobro. Kad prvi covjek kaže objavice ugovor, pa ne uradi, to kreira VIDJENJE da vlast krade. I da to prolazi nekaznjeno. A u zivotu VIDJENJE nečega je vaznije od realnosti. Zamisli sad kako razmišljaju nizi nivoi vlasti. A tu lezi ogromna steta.
keser
(Тешем букве)
30. мај 2020. у 12.30
„Pjer
(svratio samo na 5 minuta)
30. мај 2020. у 09.22

Lorka je iznio problem da ima mnogo ugovora sa ogromnim parama koji su tajni.”

Извини каква је то тајна коју сви знају?
Друго, пословна таја, као на пример уговор са Фиатом, је пословна тајна.
То се отворено каже, и то је по закону.
Lorka
(поета)
30. мај 2020. у 13.50
Кад се троше буџетска средства, народне паре и јавна имовина - ту владари немају право да користе ознаку тајности. Сви такви уговори морају бити јавни.

Тачно се зна шта спада у сферу тајности: финансирање одбране и безбедности државе и друштва, научна истраживања чије откривање би нанело штету држави итд.

Тајност уговора о Београду на води, уговора о продаји ПКБ? Ма хајде молим вас, нисмо толико наивни. Јасно је зашто се такве трансакције крију од народа - јер у њима стоји да је народ опљачкан, али име пљачкаша мора да се сакрије.
Bazorilo
30. мај 2020. у 14.50
Valjdar bi SAN-u trebala da stoji uz narod i objavi istinu?
Precanin
(Нека буде борба �)
30. мај 2020. у 16.28
Нема тајни за представнике у скупштини, то су народни представници.
Али постоје разне комисије унутар скупштине, које захтјевају да министри и влада изнесу податке о свему и било чему...али без присуства јавности, новина. Нема инвестиција и-или великих политичких одлука без знања скупштине...
Lorka
(поета)
30. мај 2020. у 19.16
Држава нема право на 'пословну тајну' кад је у питању трошење буџетских средстава (народног новца), харчење народне имовине тј. продаја фирми, набавке, тендери итд. На пословну тајну право имају две приватне фирме које не троше народни новац и пореска средства.

Држава има право на државну тајну, војска на војну тајну итд. али то су случајеви о којима сам писао у претходном коментару.

Па нису Београд На Води и ПКБ теслини патенти чију тајност треба чувати да их се не докопа конкуренција!

Буразеру, поарчио си народну имовину, одузео си је од народа и некоме продао. Онда мораш да покажеш: коме си је продао и за колико новца, а онда да оправдаш сваки потрошени евро од те продаје. Након тога јавност мора да израчуна колика је штета коју си направио, а колика је корист од тога.

Па није ти то дедовина да је тек тако арчиш за вријеме свог мандата и никоме за то не одговараш. Уосталом, народ ти за то није дао мандат, а поготову не да се са народном имовином понашаш као да је твоја лична!
CEKACПорука негативно оцењена. Покажи

CEKAC
30. мај 2020. у 22.18
Koji je pandan za ocjenu ujspjesnosti države?
Moraju postojati neka opca mjerila za ocjenu uspjeha ili neuspjeha.
Je li ta ocjena odnosi na umutarnju ili vanjsku politiku? Je li mjerenje uspjedsnosti u zavisnosti situacije u svijetu ili izolirano?
Prvo mjere, a onda rezi...
Lorka
(поета)
31. мај 2020. у 19.19
Постоје међународна истраживања, параметри, статистички подаци, али то је наука. Свака држава има свој Завод за статистику, па и Србија. Тако се може доћи до многих релевантних података, уколико политика дозволи да се они реално објаве. Компарације са другим државама су неопходан метод. Ја унутрашњој политици дајем предност у односу на спољну (јер реалан живот грађана зависи од унутрашње политике), али су оне генерално подједнако важне.

Ипак, неки општи критеријуми се могу поставити из фокуса сваког појединца (неке номиналне сам већ навео - незапосленост испод 3% и минималне плате 1200 евра; све испод тога је знак неуспешне државе на унутрашњем плану у данашњем времену).
Али многи други фактори се могу гледати у квалитативном а не квантитативном смислу:
- степен људских права и слобода,
- правна држава и једнакост људи пред законом
- изборни систем и демократија
- корупција,
- један од важних знакова добре државе је однос прилива и одлива становништва (већи одлив становништва - неуспешна држава).

Успешност државе у спољној политици није тешко проценити: отклањање опасности од спољних интервенција и рата, утицај у међународним институцијама, међународна подршка политици твоје државе, однос пријатељских и непријатељских држава, могућност вођења патриотске политике без ометања споља итд.

Србија у спољној политици нема много маневра јер је практично окупирана и окружена непријатељима, тако да ја Вучићу и не налазим превише замерки у спољној политици (осим делимично према Косову, што је дејуре унутрашња политика, а дефакто је спољашња). Међутим, у унутрашњој политици је катастрофа. За шта се год човек ту ухвати, не налази ништа позитивно.
CEKAC
31. мај 2020. у 20.53
Lorka

Volim s tobom razgovarati, jer i kada se ne slazem s tobom, mnogo mogu da naucim.
Ni u jednoj državi, ni u jednoj porodici na svijetu nije sve idealno,
pa tako i u Srbiji. Kada su u pitanju neke druge države mi vidimo samo glazuru, a ispod nje, kako kaže poslovica „jedino oni ispod krova znaju gdje krov prokisnjava”. Mi znamo jedino gdje prokisnjava ispod našeg krova i kada smo mokri svagdje je bolje nego pod našim krovom.
Ovo je samo mala usporedba za bolje razumijevanje.
Da bismo utvrdili je li kod nas dobro ili zlo ili malo jedno malo drugo, mloramo se okrenuti oko sebe.
Lorka nemoj nikada ispustiti iz vida cinjenicu da recimo u Svedskoj nije bilo rata i razaranja skoro 200 godina. A u Srbiji Balkanski ratovi, Prvi i drugi svjetski i konacno ovo prije desetak godina, ni Kina, poznata po veoma brzoj gradnji, ne bi uspjela sve to sanirati. Zamisli koliko je Srbiji trebalo napora da se samo priblizi toj Svedskoj, ali na nesrecu i ona ide dalje, pa stalno kaskamo za njom. No i ona nije jedina. Zašto recimo ne bi uzzeli Slovacku za nas pandan? Onda bismo lako utvrdikli da ni kod nas nije vrag tako crn kako izgleda.
Lorka
(поета)
01. јун 2020. у 01.49
Колико једној озбиљној држави треба да се обрачуна с корупцијом и мафијом? С корупцијом - довољна је година. С мафијом - 3 до 4 године.

Од завршетка рата до данас прошло је 20 година. Мафија све јача, а корупција све већа.

У многим коментарима сам наводио примере катастрофалне унутрашње политике и криминалног владања србским друштвом. Нерадо их понављам: сви ти катастрофални примери су се могли искоренити у року од 1. дана до 10. година. Медији се могу ослободити за 1 дан. Минималне зараде се решавају једном одлуком Владе, а спроводе у дело за пар месеци, лагање народа око РТС преплате би се исправило преко ноћи, финансирање страних фирми 10000 по запосленом се може укинути аутоматски, истраге и суђења за Савамалу, ПКБ, рудник злата... тешко би ишло без смене власти јер 'кадија тужи кадија суди' - али транспарентност може да се добије не у дугом року, избори могу да се учине поштенима такође преко ноћи, нотарски потписи могу да се елиминишу у кратком року, приватни извршиоци могу да се елиминишу и ствар врати у регуларан законски поступак, економији треба десетак година да се потпуно опорави под условом да буде ослобођена страначког монопола...

Дакле, добар и поштен владар, истински демократа, може државу да доведе на ниво једног цивилизованог друштва током једног до два мандата. Код Вучића то дуго траја, а што је најгоре - иде се уназад, а не унапред.
CEKAC
01. јун 2020. у 15.37
Lorka

Колико једној озбиљној држави треба да се обрачуна с корупцијом и мафијом? С корупцијом - довољна је година. С мафијом - 3 до 4 године.

Од завршетка рата до данас прошло је 20 година. Мафија све јача, а корупција све већа
------------------------------------------------------------------

Lorka

Borba s mafijom u Italiji traje stoljecima, a u Americi od njenog osnivanja.
I nigdje nije pobijedjena. Ma koliko borba protiv mafije bila jaka, mafija daleko prije mutira i postaje neprepoznatljiva. Ali još jača.
Korupcija je stara koliko i ljudsko drustvo. Nekada se djevojka osvajala rumenom jabukom, a sada jahtom od najmanje 50 fita.
Lorka
Zar ti nije još uvijek jasno da su mafiozi najvidjeniji dio druistva.
Imaju najljepse kuce, najbolje automobile, najbolje se oblace, najbolje se hrane, ...u najljepse žene, dolaze najbolji glumci i pjevaci da ih zabavljaju. A ja budala naucio sinove da budu posteni i oni takodjer poastase budale...
Pjer
(svratio samo na 5 minuta)
01. јун 2020. у 17.41
Ko ima kcerke raduje se da su mu kcerke „budale”. Da zavrse skolu i rade za malo para. Bar u Srbiji.
Jer druga opcija je da mu kcerka pistoljem brani muza od ubica. Ili da organizuje zurke „u inostranstvu”. U Suhom Polju.
CEKAC
01. јун 2020. у 19.10
Tako nekako Pjer.
Koje god otvoris novine barem je jedna četvrtina u velicanju mafioza.
Zadruga, rialiti, Kristijan Golubovic i kratka vijest „pao radnik sa skele i poginuo”. Bez imena i prezimena...
Lorka
(поета)
01. јун 2020. у 21.29
Чекац, ако ти је жао што су ти синови поштени - пошаљи их у пљачку банке. Ја не жалим што сам децу васпитао да живе од свог поштеног рада.

Кажеш да у Италији и Америци мафија никад није побеђена. Ниси у праву. Она није уништена, али јесте побеђена, јер у овим државама влада закон правне државе, а не закон мафије (о несавршености и ових држава не би требало цепидлачити, ни оне свакако нису моји идоли).

У Србији влада закон мафије, јер мафија управља државом. Мафија је на челу државе. Кад се мафија врати у подземље, а народ уђе у парламент, онда је мафија побеђена (нико не гаји илузије да ће бити сасвим уништена, па то не гајим ни ја).

Кад мафијаши, уместо у парламенту, министарствима и управама служби, буду организовали своје акције из некаквих подрума, то ће значити да је држава на једној страни, а мафија на другој. Кад кажем 'обрачун с мафијом', ја говорим о овоме - избацити мафију из кључних државних институција, а за то је потребан само озбиљан изборни систем и државник који ће се, уместо диловања с мафијом, бавити уставом и демократским законом.

У Србији се то решава као што сам рекао - 3 до 4 године. У Србији је држава мафија зато што у њој кључну улогу играју политичке странке које су организоване као мафијашке организације. Довољно је да их развластите кроз нови изборни систем - и мафији су одсечена крила. Остатак од наведеног периода служи само да се чисте њени репови из државних институција.
CEKAC
01. јун 2020. у 22.33
Lorka

Кажеш да у Италији и Америци мафија никад није побеђена. Ниси у праву. Она није уништена, али јесте побеђена, јер у овим државама влада закон правне државе, а не закон мафије (о несавршености и ових држава не би требало цепидлачити, ни оне свакако нису моји идоли).
_____________________________________________________________

Lorka

Uvijek ona stvar u tudjoj ruci izgleda veca...
Lorka
(поета)
02. јун 2020. у 01.00
Није ваљда да верујеш како се држава Србија носи раме уз раме са државама попут Италије и Америке (с аспекта корупције и мафијашења)?

Па ево овако: америчка мафија одлучи да се докопа важног земљишта чији власник неће да прода. Америчка влада би подржала мафију у овом пројекту, али власник не да па не да. Онда америчка влада, заједно с мафијом, пошаље људе с капуљачама и булдозерима да поруше све овјекте на тој парцели, а власника отерају са земље, а у земљишне књиге упишу мафију као власника.

Шта мислиш, може ли то да се деси у Америци и Италији?

Е, видиш, у Србији се то десило и дешава се.

Pjer
(svratio samo na 5 minuta)
02. јун 2020. у 01.32
Mene kamen u mojoj cipeli zulja. I ja bih da ga izvadim.
A moja stvar u tudjoj ruci JESTE veca. Biće valjda zato što je njena ruka manja od moje. ;)
DarkBlue
(istrazivac)
02. јун 2020. у 04.18
„Шта мислиш, може ли то да се деси у Америци и Италији?

Е, видиш, у Србији се то десило и дешава се.”
-----------------------------------------------------------

U Srbiji se to desava bez prekida od 1945-te...
CEKACПорука негативно оцењена. Покажи

CEKAC
02. јун 2020. у 09.35
Lorka

Шта мислиш, може ли то да се деси у Америци и Италији?

---------------------------------------------------------

Lorka

Ti si stvarno nepopravljivi idealist.
Sjeti se samo kaubojskih filmova. Dodje siedzija sa svojim revolverasima
i kupuje farmde za jedan dolar. Nikada nije bio odbijen...
Vjerojatno ne živis s ove strane Atlantika, pa ti ovdje izgleda sve lijepo. Ima i lijepog Lorka...
CEKAC
02. јун 2020. у 09.39
DarkBlue

U Srbiji se to desava bez prekida od 1945-te...
________________________________________________
Je li neprekidno, ili s demokratskim prekidima?
Recimo za vrijeme ljubitelja srpskog naroda Zorana Djindjca, ili za vrijeme sablje...
Lorka
(поета)
02. јун 2020. у 13.28
Истраживач: U Srbiji se to desava bez prekida od 1945-te...
*****************************************************************
И то је тачно. Али била су дошла времена кад се у имовинско-правне односе почео уводити ред, а онда дође Савамала праћена сестрама приватизацијама...
Lorka
(поета)
02. јун 2020. у 13.39
Чекац: Sjeti se samo kaubojskih filmova.
************************************************************
Видиш, Србија је држава са дугом правном традицијом, дужом од 10 векова, много пре Цара Душана, али се под жутом и СНС демократијом скоро већ спустила на ниво дивљег запада.

Америка се од времена дивљег запада, за само два-три века, попела на ниво најјачих правних држава света.

Па ти сад види ко се чиме има поносити.

Мене, наравно, не интересује камен у америчкој, већ као што Пјер рече 'жуља ме камен у мојој ципели'.
eraser_s
(Biti uvek ono sto jesam-obican)
02. јун 2020. у 13.49
Nekada se država borila protiv mafije ali u zadnjih 15 ili 20 godina mafija je u samom državnom vrhu. Čak što je još gore po narod, običnog građanina i radnika, seljaka to jest poljoprivrednika... oni gaze taj isti narod. Đinđića je njegova mafija skenj...ala, Toma diploma isto povezan sa mafijom, Čeda crtica himalajac je sam po sebi mafijaš, ova skotina danas što sebe naziva predsednikom banana države Srbije je isto u mafiji kao i njegov mali brat. Pa gde će im duša ako je imaju uopšte? Oni svi verovatno se drže one stare izreke:ako ne možeš protiv njih onda im se pridruži.
CEKAC
02. јун 2020. у 14.12
Lorka

Па ти сад види ко се чиме има поносити.
_________________________________________

Ako jed riječ o manama, onda se nitko time ne može ponositi.
Ne osporavam ja tebe Lorka da se u Srbiji ne dogadjaju ekscesi na koje ti ukazujes. Uvijek je to bilo u svim narodima i sistemima i vjerujem bitui će i ubuduce. Ne pobijam te jer i ne znam u Srbiji konkretnu situciju, jedino sto ti stavljam primjedbu da možda ipak nije takav intenzitet kako ga ti prikazujes.
Znaš Lorka ja imam pravo biti daleko vise ogorcen na hrvatsku državu, pa to ipak nisam. Ti si Lorka izgubio nešto, a ja sve. Ipak i pored toga
ne mogu mrziti cijeli hrvatski narod pa ni ljude koji vrse funkcije vlasti.
Jednostavno, u jednom presjeku vremena, za mene poluocekivano, dogodilo se nešto na sto nisam mogao utjecati ni mijenjati. S falsificiranim dokumentima uspio sam iznijeti zivu glavu i ja i porodica.
Ovo je bilo samo anpasan samo da ti ukazem da je tvoja ogorcenost
presla raloge za nju.
Lorka
(поета)
03. јун 2020. у 00.25
Нисам ни ја огорчен на хрватску државу јер је то Србима непријатељска држава. Према непријатељу се не наступа огорчењем, него се против њега мораш бранити трезне главе.

Човек може да буде огорчен само на себе и на чланове колективитета коме припада. Дакле, ја сам огорчен на моју државу, Србију, што је дозволила да је гази једна диктаторска чизма и што је своје грађане претворила у дебиле.
Odesa
(надежда, вера и л)
03. јун 2020. у 18.09
Од данас, више никог !!!

Устав Србије изричито каже да мандат народних посланика у једном сазиву траје четири године, не траје ни дан више, не траје ни сат више. Пошто је данас 3. јуни, ми од сутра немамо Скупштину Србије и немамо Владу Србије. Дакле, најмање 18 дана ћемо бити у противуставном стању. Ми немамо дефинисану владу и скупштину„”
CEKACПорука негативно оцењена. Покажи

CEKAC
03. јун 2020. у 19.17
Posgtoji predsjednik republike, postoji vlada i njima nije istekao mandat. Jedino se neće donositi propisi koji su u nnadleznosti skupstine
sve dok ne bude kostituisana nova...
Lorka
(поета)
04. јун 2020. у 23.43
Кад нема парламента, влада која је изгласана тим парламентом - нелегитимна је. Она је у тзв. техничком мандату, али не може да припрема нове законе јер парламент не може да их изгласава и не може да доноси нове одлуке. У техничком мандату, влада само приводи крају старе одлуке и спрема се за предају власти новој влади.

Ту нову владу може да изгласа и народ на трговима, јер по Уставу народ има највећи суверенитет, а стара влада је нелегитимна да би се томе успротивила. Она само мора да се повинује народним одлукама.
CEKAC
05. јун 2020. у 05.51
U ustavu lijepo piše kako narod odlucuje. Referendumom, a ne na trgovima. Tehnickaa vlada obavlja sve poslove iz nadleznosti vlade sve do izbora nove...
Lorka
(поета)
05. јун 2020. у 12.02
И Вучић је своје политичко путешествије започео на трговима. Пола његове владе је дошло на власт наранџастом револуцијом и палењем Скупштине. Зашто ниси тад рекао да се не одлучује на трговима?
Зашто онда не кажеш свом миљенику да распише референдум о његовом поверењу?
На референдуму само једно питасе:
'Да ли желите да Александар Вучић и Србска напредна странка сиђу с власти?' ДА НЕ

Лако је позивати на демократске институте у време кад је власт у твојим рукама и баш ти не дозвољаваш да ни један демократски институт функционише!

У условима кад властодржац ни дозвољава функционисање ни најмањег демократског института народног одлучивања, кад краде чак и изборе које мора да организује ради легитимитета пред светом - народу не остаје ни један демократски институт на располагању осим одлучивање на тргу (то је изворна демократија старе Атине).

А то што би ти да влада и даље ради као да је у половини мандата - окачи мачку о реп. Валада је нелегитимна, и у техничком мандату мора само да припреми државу са трансфер власти (коју одабере народ а не Сорошев син, велики Вучићев пријатељ).
CEKAC
05. јун 2020. у 16.14
Lorka

И Вучић је своје политичко путешествије започео на трговима. Пола његове владе је дошло на власт наранџастом револуцијом и палењем Скупштине. Зашто ниси тад рекао да се не одлучује на трговима?
Зашто онда не кажеш свом миљенику да распише референдум о његовом поверењу?
На референдуму само једно питасе:
'Да ли желите да Александар Вучић и Србска напредна странка сиђу с власти?' ДА НЕ
------------------------------------------------------------------

Lorka

pokusati ću da ti odgovorim na postavljena pitanja, iako mrzim kada mi se postavljaju pitanja. Dozivljavam to kao saslusanja, a saslusanja onoga koji se saslusava stavljaju podređeni polozaj.
Jesam Lorka onda, kao i danas izrazavao svoje neslaganje s nacinom promjene vlasti u Srbiji. Međutim, ono pisanje, jednako kao i ovo, čitamo nas nekoliko na ovom forumu, a nas, iskreno, nikada nitko nije ni za sto pitao. Ne može jedan sistem biti legalan ako se dokopao vlasti na nelegalan način. Pozivanje da je tako odlucio narod najobičnije su floskule, u koje jako malo ljudi vjeruje. Sve vlade nakon Milosevica su nelegalne, a Srbija izgleda kao africke banana države u kojima najviše puta pucem narednici dolaze na vlast.

Ne sjecam se jesam li u raspravi s tobom ili nekim drugim napisao da sam savim indiferentan kada je Vucic u pitanju. Čak je i moj brat prije jedno petnaestak godina prekinuo sve odnose s njima. Ja ne želim. Ja samo mogu da glasam. A glasanje je tajno. Međutim, kako ne živim u Srbiji i nisam srpski državljan, nisam opterecen izborima i sasvim mi je svejedno tko će pobijediti.
Ali kada promatramo osobe koje bi mogle biti protukandidati Vucicu,
onda nije teško vidjeti da se radi o osobama za koje bi bilo steta da budu izabrani na neku visu državnu finkciju. Znam da Vucic nije zlato, ali ako se promatraju njegovi potezi, i ako nisi opterecen
mrznjom prema Vucicu, uvidjeti ćeš da u tom uzasno pokvarenom diplomatskom svijetu Vucic prilično dobro „pliva”.
Međutim, kada se radi o odnosima unutar zemlje, onda, da se pokojni Tesla probudi i da bude predsjednik i diplomat bolji od Putina, za nekoliko mjeseci pojavili bi se ljudi koji bi tražili njegovu glavu.

Ja ne poznajem predsjednika Vucica. Znam njegovog oca Andjelka, zbog čega je tvoja ironija suvisna, jer Aleksandar nije moj miljenik, nego osoba koja obavlja duznost predsjednika i jedino kroz uspjehe u toj duznosti mogu reći da je nešto dobro ili nije...
Pjer
(svratio samo na 5 minuta)
05. јун 2020. у 18.16
Lorka,

Pitanje za tebe. Nije isljedjivanje, nego mi se čini da neko ko je na planini (živi u Srbiji) vide bolje planinu od nas na drugim planinama:

Koga bi predlozio za nacionalni savjet?
CEKAC
05. јун 2020. у 20.11
Lorka

Nakon paljenja skupstine i prodaje Milosevica napisao sam za sebe pjesmu pa vidi jesam li tu podržavao Acu:

Unread postNov 17, 2003#1
Čitam danasnje novine,
vijest prava.
Tamo u Beogradu,
za neku nagradu,
dok posten svijet spava,
grupa najboljih vojnika
upada u zgradu,
do jucer predsjednika.
Lom, zveket, prasak,
a zatim tisina,
kao da je sve stalo
za casak.
A istina?
Vidi se malo, po malo.
Okruzen grupom hrabrih,
bivša legenda, Sloba,
mirnog lica,
sigurnog hoda,
učini prvi korak
na ovom sramnom putu
do groba.
Muk.
Kao da zivot stade.
Vrisak svjetine,
sto zbog nagrade
jeftine,
izgubi historiju,
slavu,
ponovnim zamahom sjekira
odrubi kumovu glavu.

Kao sto vidis pjesmu sam napisao 17. novembra 2003. godine...
Lorka
(поета)
06. јун 2020. у 11.10
Пјер, ако бих се бавио таквим предлозима, урадио бих нешто супротно моме политичком определењу и принципу.
Моје определење је саборни изборни систем, а то значи да сви кадровски предлози крећу од месне заједнице и локалних самоуправа, јер се тамо људи најбоље познају и знају ко је међу њима најбољи и најчеститији. Дакле, реч је о кандидовању људи одоздо, а не одозго (из редова странака и осталих мафијашких интересних организација).

Кад бих ја предлагао људе које знам, учинио бих исто што раде данашњи диктатори са чела политичких странака, а овај систем кадровања се показао погубним по Србију, па у Скупштину и органе власти улазе криминалци, школски другови, свастике, рођаци, партнери из криминалног бизниса...

Ја могу само да изнесем свој став како треба да изгледа наш изборни и правно-политички систем који ће да спречи долазак медиокритета на чело државе, а такве ставове углавном и износим у овим дискусијама.
Pjer
(svratio samo na 5 minuta)
06. јун 2020. у 14.02
L: „Пјер, ако бих се бавио таквим предлозима, урадио бих нешто супротно моме политичком определењу и принципу. ”

Posteno. Dan nakon što upitah, pade mi na pamet da ima smisla NE odgovoriti. Koga god covjek izabere, odmah te stave u kategoriju: Ili si za Tampa ili protiv. Četnik, titoista, komunjara... A u pitanju su vaznije stvari od lične naklonjenosti. Rambo rece jednom (parafraziram): Uvijek glasam za onoga koji mislim da će biti drugi, jer mi je važna jaka opozicija.

Ne znam zašto je drustvo toliko polarizovano. Ne samo Srbija, nego globalno. Izgleda kao da je jedina opcija: ulazi u „svoj” rov i pucaj.
Ziv bio, i samo guraj svoje.


Lorka
(поета)
07. јун 2020. у 22.35
Пјер, драго ми је да си разумео моје разлоге и чак их боље протумачио него ја.
'Дивиде ет импера' илити 'завади па владај' своју најочигледнију реализацију је доживела у политичким странкама.

Срби се из те замке могу извући само ускраћивањем било какве подршке политичким странкама и саборним системом делегирања својих најбољих људи на државничке функције.
CEKAC
08. јун 2020. у 08.23
Tko predlaze i kako se bira?
Lorka
(поета)
08. јун 2020. у 10.58
Предлаже и бира месна заједница за представнике у општинској власти.
Изабрани представници на нивоу општине између себе предлажу кандидате за државни ниво. Изабрани кандидати на државном нивоу предлажу кандидате за извршне функције.

Ствар је мало сложенија од ове поједностављене, али немамо простора за детаље. Углавном, у кадровском смислу, мафијашку секту звану политичка странка замењује месна заједница која предлаже своје најбоље људе за виши ниво власти (мрзим реч власт, али тренутно је једина коју разумемо).
Lorka
(поета)
08. јун 2020. у 12.42
Морам да додам да не би био велики проблем ни да странке обављају ову функцију кандидовања кадрова, али под следећим условима:

1. Да су унутарстраначки избори јавни и транспарентни, кандидати да презентују себе такође јавно, пред целим народом, да је лидер странке само први међу једнакима.

2. Да страначки кандидати претходно победе на изборима у својој месној заједници. У противном, ако не прођу у месној заједници, странка их не може кандидовати, па макар се радило и о председнику странке.
CEKAC
09. јун 2020. у 11.18
Lorka

Предлаже и бира месна заједница за представнике у општинској власти.
Изабрани представници на нивоу општине између себе предлажу кандидате за државни ниво. Изабрани кандидати на државном нивоу предлажу кандидате за извршне функције.
-------------------------------------------------------------------

Isto s.anje drugo pakovanje...
Lorka
(поета)
09. јун 2020. у 12.02
Не може да буде исто ср.ње. У месној заједници бирачи познају сваког свог човека и знају кога предлажу за даљу селекцију.
У политичкој странци, своје омиљене кандидате познаје само лидер, а бирачи немају појма ко су ти људи, јер гласају за странку а не за човека. Лидер на чело листе стави своје пајташе, другове у лоповлуку, чланове фамилије итд.

Друго, у месној заједници се не морају оверавати потписи за нотарско страначки бизнис, не би се десило да се политиком могу бавити само богати и ови 'подобни' припадници опозиције којима режим обезбеђује нотаре, а преко нотарских препрека избацује из игре оне који су му неподобни...

Треће, оваквим избором се не могу сви посланици поткупити или натерати да мисле главом свог лидера, него главом која је свесна да је изабрана од месне заједнице и да од исте може бити опозвана.

Циљ државе је да служи народу а не тајкунима и страначким лидерима, а збир месних заједница чине народ.
Lorka
(поета)
09. јун 2020. у 12.26
Још да додам: странкама се дели и свађа народ (дивиде ет импера), а саборношћу се народ уједињује (сабира), а та саборност почиње од основне заједнице становања - месне заједнице.
CEKAC
09. јун 2020. у 12.53
U pravu si samo na nivou mjesne zajednice. Međutim, kada se vrsi izbor za vise funkcije tu vise nema neposrednosti. Utjecaj naroda na izbor
iznad mjesne zajednice sve je slabiji i opet će se pojaviti odabrani
koji će manipulirati s onima izabranim u mjesnim zajednicama.

Da bi sprijecili zloupotrebu vlasti stari Rimljani su osnovali trjumvirat. Na najvicu funkciju birali su trojicu ravnopravnih.

Možda je čak bolje kako je to bilo kod Sjevernoamerickih Indijanaca.
Svu vlast je imao savjet, a Poglavica je imao ulogu vodje u borbama i lovu...

Veoma teško. Nemamo nikakvog uzora koji bi se u sadasnjim uslovima pokazao efikasnim...
Lorka
(поета)
09. јун 2020. у 13.54
Све то би долазило касније, дизајнирањем система. Али кључна ствар је да месне заједнице делегирају своје најбоље људе. То значи да су у општину већ ушли најбољи, а манипулације на општинском нивоу су могуће (али ипак између најбољих).
Манипулације и на државном нивоу су могуће (али опет између најбољих). (Замисли да ли би Чеда, Чанак, па и Шешељ са сином, данас прошли прву препреку у својој месној заједници).

Могуће су манипулације и у месној заједници, али ће таквих месних заједница бити веома мали број. Дакле, кандидат мора да прође три решета да би стигао до кандидатуре за извршну власт на нивоу државе.

Сем тога, на сваком нивоу решетања могуће је доскочити манипулацијама и манипулаторима. Рецимо да на сваком нивоу јавно презентују своје ставове и да се финално бирање увек врши између два кандидата, затим да се такође врше непосредни избори између два кандидата за извршне функције (градоначелника, премијера, председника државе...). Али сад је штос у томе што, рецимо, председника државе више не кандидује странка, него се два најбоља кандидата издвоје из парламента, а онда се народ определи за кога је (не заборавимо, и председнички кандидати су прошли та три нивоа рашетања - од месне заједнице до парламента, дакле, већ их је нека инстанца бирала).

Успут, ја нисам за две извршне функције власти (председника и премијера). Сматрам да то треба да буде само једна функција, као у Америци. Али сам зато да се обједине парламенти АПВ и Србије, па да се смањи број посланика са 250 на 149, а да се уведе институција 'Уставни сабор' са 101. послаником која ће имати и улогу 'горњег дома' а бирала би се слично америчком Сенату (1/3 саборника би се мењала сваке друге године). Уставни Сабор би контролисао уставност донешених закона и одлука, стављао на њих вето, руководио уставним судом и изборима, судио органима извршне власти који крше устав, врше проневере државне имовине, крше људска права итд.

Дуга је то прича и требало би пуно времена да се издетаљише сваки део система, тако да се не десе промашаји и обесмишљавање овакве идеје (јер 'дубока држава' је до сада сваку усвојену идеју обесмислила њеном имплементацијом), али за такве детаље овде нема простора, нити је овај простор намењен за таква детаљисања.
CEKACПорука негативно оцењена. Покажи

CEKAC
09. јун 2020. у 14.54
Lorka

Pa ti si mi kao Platon. I on je napisao sjelo „Država” i podijelio funkcije na već odredjene grupe, time da su filozofi bili u najvisoj kategoriji. Za ono vrijeme to je bilo idealno, ali nazalost nikada nije zazivjelo.
Ovo tvoje je prilično prihvatljivo jer si eliminirao stranacku ulogu.
Kako već ranije rekoh na nivou mjesnih zajednica, pa i opcine je dobro zamišljeno. No dalje, po mojoj ocjeni, bilo bi podlozno raznim devijacijama. U svojim razmišljanjima ne smijes podcijeniti ljudsku psihu, niti imovinska stanja. Bogati uvijek mogu manipulirati sa siromasnim...
Lorka
(поета)
09. јун 2020. у 18.51
Не постоји идеја која није подложна давијацијама током имплементације. Људи су кварљива роба. Али логично би било да општине не би могле толико манипулисати да најкварније људе делегирају на државни ниво (претпоставка је ипак да су из месних заједница изабрани најпоштенији људи, па већ у општинама не би требало да буде криминалаца). А након свега, и из општина би требало да на државни ниво оду најбољи међу најбољима. Али постоје и други инструменти да се обезбеди овакав квалитет и спрече манипулације (о томе неком другом приликом).

Оно што је битно то је национална САБОРНОСТ уместо страначке ПОДЕЉЕНОСТИ.
CEKAC
09. јун 2020. у 19.58
Lorka

Оно што је битно то је национална САБОРНОСТ уместо страначке ПОДЕЉЕНОСТИ.
-----------------------------------------------------------------

Ovdje bih se mogao skoro 100% sloziti s tobom.
Kako vise nema ostrih granica između ideologija politickih stranaka, borba među strankama je iskljucivo borba za vlast, a ne za neki bolji prosperitet nacije...
Lorka
(поета)
09. јун 2020. у 23.52
Кад би избори почињали од месне заједнице, верујем да скоро сви данашњи посланици не би прошли ни до општине, а камо ли до државног парламента. На пример: Чанак, Чеда, старији Шешељ - гарантовано не би прошли. Онај Вучићев са клемпавим ушима не би прошао сигурно, али ни било који посланик СНС. Вучић би прошао само ако би се настанио у Београд на води са својим мафијашима и од овог 'здања' направио месну заједницу...

Ето какви су данашњи посланици србског парламента и кога они представљају!
CEKACПорука негативно оцењена. Покажи

CEKAC
10. јун 2020. у 05.58
Lorka

Uvijek se biraju „najbolji”.
A kakvi smo onda mi? Niti nas tko predlaze, niti bira...
Ja se lično sasvim dobro osjecam...
Lorka
(поета)
10. јун 2020. у 10.51
Кад би се бирали најбољи, ја знам да бих био изабран, јер се и ја осећам одлично :)

Не, не бирају се најбољи јер најбољи нису ни на понуди. Цела поента ове приче и јесте у томе да се промени овако накарадан изборни систем по коме криминалац, дилер дроге, обијач трафика, плагијатор, купац дипломе, крадљивац народног новца, преварант... - седе на челу државе.
CEKAC
10. јун 2020. у 11.08
Mislis li da na najviše funkcije mogu doći posteni i casni ljudi?
Recimo predsjednik može biti samo jedan. E sada zamisli kakve se sve spacke i podmetanja rade, jer svaki od njih upravo to želi...
Lorka
(поета)
10. јун 2020. у 12.50
Саборним системом о коме пишем, смањила би се таква могућност. Напросто, до државног нивоа не би стигли ни Чеда, ни Чанак, ни старији Шешељ, ни ови Вучићеви лопови... Дакле, кандидати за председника би се бирали од квалитетније селекције.

Кад се изабере добра селекција, онда нема великих промашаја ако се било ко од њих изабере за капитена.
CEKAC
10. јун 2020. у 13.44
Ima i to smisla.
Međutim, htio ili ne htio, ja sam upoznao i onu drugu stranu zivota,
pa kada je nešto i ocigledno, ne mogu pokloniti povjerenje.
Ljudi su ljudi. Malo dobrih. Iznenadio bi se. Teško mi je reci je li to u covjeku, ili je to nadgradnja zbog zivota i vaspitanja. Vise sam sklon
Lombrozovoj teoriji da je to u covjeku.
A kako je covjek istovremeno i drustveno biće, stvorena su neka pravila ponasanja među ljudima da ne bi jedan drugog pojeli.
Vidis Lorka roditelji daju djeci imena Lav, Vuk, Tigar, ali nitko se nije sjetio da da ime recimo jagnje, svinja, konj i sl., iuzev americkih Indijanaca, koji su možda usli u dubinu covjeka vise od svih bivših i zivucih naucnika. Pa tako imaju Ludi konj, Bik koji sjedi i td.
Zanimljive su ti teorije, ali da i netko usao u srz tih postavki trebalo bi dosta izgubiti vremena da se prouci...
Lorka
(поета)
10. јун 2020. у 16.30
Људи јесу кварљива роба, али кључна ствар је контрола.
Вучић би био много бољи владар кад би био контролисан од стране неке народне институције која је изнад њега (у мојој визији, то је Уставни Сабор). Овако, он никоме не полаже рачуне за свој рад (осим неком страном фактору) - и због тога себи дозвољава поступке због којих би председник неке нормалне државе одмах морао да поднесе оставку.

Систем у коме не постоји вишесмерна контрола, или у коме постоји појединац који је потпуно изван било какве контроле - јесте систем веома подложан кварењу.
Lorka
(поета)
10. јун 2020. у 23.51
КОНТРОЛА И КАМЕРЕ:
На сваком нивоу избора, од месне заједнице до државе, потребне су камере да сниме сваки гласачки листић приликом пребројавања и убацивања у врећу. Поред тога, на сваком гласачком месту потребна је посматрачка делегација која се не меша у изборе, али прати њихову регуларност.
CEKACПорука негативно оцењена. Покажи

CEKAC
11. јун 2020. у 19.02
To su već tehnicka pitanja i to nije teško provesti čak ni u ovom sistemu glasanja.
Ne znam ima li u svijetu igdje sistem izbora koji ti plediras? Ako ima, bilo bi zanimljivo kako to djeluje...
Lorka
(поета)
11. јун 2020. у 20.02
Имаш у Куби (не исти, али сличан). Имали смо то и код нас у време 'самоуправљања', само што је мана тог система била да је 'зелено светло' кандидатима давала Партија. Имаш нешто слично у неким латино-америчким, афричким и арапским земаља...

Знам да ће 'партијци' одмах скочити и рећи како су све то земље трећег света, заостале у развоју... Међутим, демократија и економија су два различита колосека. Не би такве земље заостале у развоју да нису увек под притиском колонијалних сила.

Али и у западним земљама, па и у твојој Канади, гласаш за човека а не за партију (поред његовог имане само пише којој партији припада, али га бира његова локална заједница, а не као код нас - Шешељ, Дачић, Вучић, Ђилас, Чанак...). То није слично мом концепту, али није ни далеко од њега. Наш изборни систем је страшно рогобатан, јер грађани не бирају људе из свог окружења, него ту кључну реч имају лидери странака.
CEKAC
11. јун 2020. у 20.20
Vidis Lorka o tome nisam suvise razmišljao. Sada, kada si i inicirao ovu raspravu i ukazao na njene osnove, pa i ovom zadnjem postu potkrijepio i primjerima, postaju mi jasna tvoja teorija. Sada mogu reci iskreno da je to čak veoma dobro. Kada je u pitanju naše samoupravljanje i odnosi u toj instituciji, bez lazne skromnosti mogu se svrstati među najbolje poznavatelje tog sistema.
Dobro si zapazio način predlaganja i način izbora u nizim kategoijama sistema, ali istovremeno ukazao i na greške.. U pravu si kada kažeš da
u visim rangovima izbora kljucnu ulogu imala partija, a time je istovremeno i izgubljena sama nit samoupravljanja...
Lorka
(поета)
11. јун 2020. у 21.34
Швајцарски систем је јако интересантан, јер је у многим сегментима близак овом који заговарам. Швајцарци бирају и опозивају своје локалне представнике на вишим нивоима власти. Оно што указује на велики степен демократије у Швајцарској, то су чести референдуми. Сваки грађанин има право да обори било који закон, ако скупи 50000 потписа (за неке случајеве и мање) - који не морају да се оверавају код нотара - и то по аутоматизму иде на референдум. Дакле, Парламент се одмах елиминише из овог законодавног процеса и укључује цео народ.

А кад је код нас неко могао да покрене иницијативу за референдум о, рецимо, закону о вакцинама? Да ли је за време Вучићеве владавине одржан иједан референдум о неком антинародном закону?
А замислимо како би у Црној Гори прошао Закон о (не)слободи вјероисповијести кад би овако швајцарско право било дозвољено грађанима Црне Горе?

Што се тиче самоуправљања и делегатског система у СФРЈ - ја бих га сад потписао и прекопирао, под условом да се елиминисало туторство Партије и њена тежња да се не одрекне своје кадровске улоге кроз коју су се у изборни систем гурали синови, синовци, унуци и свастике. Али тај систем је био добро замишљен, што доказује да се и најбоље идеје могу опструисати и извргнути руглу у својој имплементацији. Овде мислим само на сферу изборног система, али не и бркање 'самоуправљања' са управљањем од стране оних који су добили мандате (а ово је дало повода подсмевању самом појму 'самоуправљање'). У овој сфери би пристојније било говорити о контроли рада оних који су добили мандате. Нпр. у нашем случају нико не контролише Вучића, нити је контролисао Динкића, Драшковића, Шешеља итд. - док су имали извршне функције власти. А, као што већ раније рекосмо, у недостатку контроле, људи су подложни кварењу.
CEKAC
11. јун 2020. у 22.24
Cinjenica je i pored državnih institucija, čiji je zadatak bio kontrola samoupravnih organizacija (sluzba drustvenog knjigovodstva, drustveni pravobranilac samoupravljanja, organi uprave), bilo je, kako ti kažeš, mijesanja od strane partije.. Oni su se pojavljivali kao „neka siva eminencija”, čija nadleznost nikada nije unaprijed određena. A to je inače stvaralo zbrku, jer se u vecini slučajeva radilo o nekoj individualnoj intervenciji, ali s ogromnim utjecajem.
Pored organa samoupravljanja u radnoj organizaciji postojala je i osnovna organizacija SK, koja se uz podrsku opcinskih komiteta mijesala u sve i sva. Oni su istovremeno sluzili kao insajderi za komitet i po pravilu pogresno interpretirali dogadjaje u kolektivu.
Međutim, sama ideja je bila dobro zamišljena, samo oni koji su je sprovodili u najvecem broju slučajeva nisu znali ni osnove same ideje...
Pjer
(svratio samo na 5 minuta)
11. јун 2020. у 23.04
Teško je hobotnicu ubiti. Puno krakova. Ne kažem da treba odustati, samo konstatujem.

Sjecam se kad su podigli plate sudijama u RS. Teorija je bila „ako ima dovoljno za normalan zivot i malo iznad, teze će ga biti korumpirati. Sudice nezavisno.”. I ? Možda se malo pomaklo, ali nema te plate za koju ćeš osuditi nekoga koga se bojis. A ne možeš vjerovati policiji da će te zastiti. Odrezes jedan krak, a drugi te zgrabi za vrat. Nego polako, skratis malo jedan, pa drugi, pazis vrat... ;)
CEKACПорука негативно оцењена. Покажи

CEKAC
11. јун 2020. у 23.30
Pjer

Već sam jednom napisao, ali ne smeta da ponovim primjer.

Za vrijeme starog Rima na teritoriji danasnje Libije bila je država Numibija. Njen kralj zvao se Jugurta. Sa svojih dvanaest hiljada konjanika uvijekj je pobjedjivao Rimljane cije su falange brojile i preko sto hiljada vojnika.

Kada su ga pitali u cemu je tajna njegovih pobjeda, lakonski je odgovorio: „magarac natovaren zlatom svaki zid preskoci”...
Lorka
(поета)
13. јун 2020. у 13.18
Народ је знао говорити да злато доноси несрећу, а новац је сатански изум. Има логике и једно и друго.

Чињаница је да су се велике социјалне разлике створиле захваљујући новцу. Ту су лењивци, паразити и манипулатори прелили реалан капитал у своје власништво, а да реално ништа нису радили. Што је још горе, вишком новца у својим рукама - почели су да производе људску несрећу (ратове, буне, преврате, вирусе и антивирусе...)

У стара времена, кад се обављала натурална размена (овца за корпу рибе, вино, со итд.) - није могло да дође до финансијских манипулација, па ни до великих социјалних разлика, а тиме ни до великих буна и ратова.

А онда дође злато и почеше ратови. А затим дође штампање новца и најлењи постадоше најбогатији...
CEKAC
13. јун 2020. у 13.34
Lorka

А онда дође злато и почеше ратови. А затим дође штампање новца и најлењи постадоше најбогатији...
-------------------------------------------------------------------

Ja imam neku teoriju koja bas i nema neke cvrste noge:

Zahvaljujuci lijencinama svijet se razvija.
Gledam ljudi rade. Oni vrijedni ne dizu glavu radeci, dizuci terete
a lijeni uzmu polugu. Možda je i ovim najbogatijim novac poluga...
zoxthegreat
15. јун 2020. у 07.16
On February 17, 1950, James Paul Warburg confidently declared to the United States Senate: „We shall have World Government, whether or not we like it. The only question is whether World Government will be achieved by conquest or consent.” [1] James Paul Warburg (1896-1969) was the son of Paul Moritz Warburg, and a nephew of both Felix Warburg and Jacob Schiff, both associated with Kuhn, Loeb & Company which financed the Russian Revolution through James’ brother Max, banker to the government of Germany. [2] A world government is a world without borders, national sovereignty, constitutions, privacy, autonomy, individual liberties, religious freedoms, private property, the right to bear arms, the rights of marriage and family and a dramatic population reduction (two thirds). A world government establishes a slave/master environment wherein the state controls everything.
Lorka
(поета)
18. јун 2020. у 01.21
Zoxthegreat, Земља је пакао који већ има владара - Сатану. Али је ствар у томе да се свет ослободи таквог владара.

Та светска влада никад неће легално заживети све док се намеће одозго. То изгледа као сад - сталне борбе, подвале, завере и побуне.

Срећа за човечанство би била да има једну владу и свет без граница. Али та влада би морала да се бира одоздо, да је бирају суверени и равноправни народи. Али пре тога ће вероватно да се деси смак света.
CEKAC
18. јун 2020. у 11.17
Lorka

Plasiti ljude s nekim nepostojecim satanom jednaku vrijednost ima s plasenjem djece s baba rogom.
Svjestan sam da je covjek nezajazljiv. Sto vise ima, vise i hoće.
Međutim, sreća je sto nije jedan, nego ih je ipak dosta, pa i među
njima vrijedi iskonsko pravilo ljudi da žele vise i da je veoma teško da će se međusobno sloziti. Zbog toga možemo biti mirni kada je u pitanju
globalizam. Ne vjerujem da će to biti ostvarivo u narednih nekoliko generacija...
Lorka
(поета)
18. јун 2020. у 14.55
Др. Папара излаже план демократских избора и контроле државе идентичан овом који заступам у овој теми:

https://www.youtube.com/watch?v=UL_GOQECNUo
Lorka
(поета)
18. јун 2020. у 20.31
Чекац: Plasiti ljude s nekim nepostojecim satanom jednaku vrijednost ima s plasenjem djece s baba rogom.
************************************************************
Веровао ти у Сатану или не, било у нереалном или реалном свету, чињница је да јак сатанистички покрет постоји у реалном свету. За њихове сатанистичке ритуале постоје многи докази. Да они имају велику моћ на глобалном нивоу, може се доказати тако што су геј параде наметнуте народима широм света против народне воље. Они ту моћ имају захваљујући манипулативним путем стеченом новцу, а не реалном раду, као и позицијама које су освојили на основу манипулисања новцем.

Без обзира да ли сатанистички покрет постојао као официјелан покрет или не, чињеница је да свет данас све мање живи по Божијим заповестима, а све више по начелима која су им супротна.

Дакле, не плашим ја никога баба рогом, него говорим о реалним обрасцима по којима се данас управља планетом Земљом, а то су сатанистички обрасци.
CEKAC
18. јун 2020. у 21.33
Lorka

Без обзира да ли сатанистички покрет постојао као официјелан покрет или не, чињеница је да свет данас све мање живи по Божијим заповестима, а све више по начелима која су им супротна.
--------------------------------------------------------------------

Ja tebi ne osporavam da na svijetu postoje pitaj boga kakva sve ne udruzenja, pa i satanisticko, o cemu sam već citao. Bogati sebi mogu sve dozvoiliti, jer su bogati. A narod se ubi birajuci bogate...
Lorka
(поета)
19. јун 2020. у 01.34
Па ја цело време говорим да систем бирања људи на функције треба да иде одоздо. Народ не бира богате. Они се бирају сами.

Систем није омогућио сиромашнима да се нађу у излогу. Довољно је видети наш противуставни систем по коме за кандидатуру треба 10000 потписа оверених код нотара, а нотар (који је успут страначки човек) - не ради бесплатно, а за неке не ради никако.

У неким странкама, да би дошао на листу посланичких кандидата, мораш да уплатиш 10000 евра шефу странке.

Једини начин да се оствари уставно право сваког појединца да бира и да буде биран јесте да избори почињу од месне заједнице. Једино тако избори бивају јефтини, а на виши ниво власти се шаљу најбољи представници својих локалних заједница.

(Извињавам се што ову фразу стално понављам, али 'понављање је мајка знања')
CEKAC
19. јун 2020. у 07.20
„Repetitio mater studiorum est”

Ja sam se slozio s tvojom idejom da treba sve početi od mjesne zajednice.
Međutim u visim sferama, kada se gubi neposredan uvid naroda, bojim se
da opet ne budr ono „sjasi kurta da uzjase murta”...
Lorka
(поета)
19. јун 2020. у 12.20
Бојим се да не одем предалеко у спекулације... али мој сан је свет без граница. Такав свет одмах тражи једно управљачко тело. Кључна препрека стварању таквог света јесу државе (да не наводим зашто, али пуно сукобљених и скривених интереса је у питању). Много успешније би то ишло кад би такав свет конституисали слободни, суверени и равноправни народи. У том случају би се делегирање ка светском врху само наставило принципом 'одоздо'. Пример: Срби у свом парламенту (који је такође формиран одоздо, дакле од најквалитетнијих људи) изаберу своје најбоље представнике у то светско управљачко тело.

Проблем је кад се изврши лоша имплементације идеје, а у овако вишестепеној организацији друштва, и света, најчешће долази до мешања надлежности. То светско управљачко тело не би смело да има превише надлежности, него би могло да се бави само питањима глобалног значаја. Тежиште суверенитета и даље треба да буде на појединцу и народу. Сад се већ виде бројни проблеми који долазе од нелегитимних структура са глобалног нивоа: наметање геј парада, наметање вакцина, наметање облика парадајза који сме човек да посади у својој башти... и наметање многих других питања која руше суверенитет појединца и његове уже културне и локалне заједнице.

Ја ово, наравно, не пишем зато што верујем да је то лако оствариво, већ зато што верујем да човачанство мора томе да тежи како би спречило нови повратак у тотално ропство.
CEKACПорука негативно оцењена. Покажи

CEKAC
19. јун 2020. у 14.23
Lorka

I Platon kada je pisao svoju „Državu” imao je jako puno nerazumijevanja.
Za ono vrijeme to je izgledalo idealno. Međutim, nerazumijevanje i interesi nisu dozvolili sprovodjenje te ideje u praksi.
Mislim da je i u tvom slučaju ista stvar. Prije svega ljudi te ne razumiju. I meni je trebalo izvjesno vrijeme da shvatim bit tvoje ideje.
Utjecaj postojeceg je na ljude, pa time i na mene prilično jak, pa sto zbog straha, sto zbog nerazumijevanja, teško se novo prihvaca.

Ja imam jako bogato iskustvo s ljudima, zbog čega ti ovo i pišem.
Moj prijedlog NEMOJ STATI, jer time ćeš izgubiti sebe...
Lorka
(поета)
21. јун 2020. у 19.36
Једно је истина, радило се о демократском владару или диктатору, владар је успешан само онолико колико је успешна држава коју води.

Држава са 1/3 незапослених, 1/3 пензионера и 1/3 становника који раде за 200 евра месечно - успешна ли је или не?
CEKAC
21. јун 2020. у 22.12
Istina je to što pišes Lorka, ali?
Uvijek postoji ali, jednako kao i filozofsko „zašto”. Ukoliko nema pitanja nema ni odgovora. A da bi se nešto saznalo i znalo, potrebni su odgovori. Udarac u sredinu problema može biti veoma efikasan, ali veoma rijedak. Uvijek treba traziti sam zacetak problema i sve njegove kasnije komponente.
Postavlja se stvarno pitanje zašto je situacija u Srbiji takva kao je ti navodis. Je li njeno „ab ovo” nastalo sa zauzimanjem vlasti od strane Vucica, ili je problem stariji i koliko je stariji od Vucica? Ako je problem iste starosti s Vucicevim vladanjem, onda za tvoje tvrdnje nema prigovora. Ali, ako je Vucic naslijedio problem od prethodnika, onda treba utvrditi objektivnu situacija djelovanja Vucica u pokusajima saniranja tog problema. Jer ukoliko se izgubi objektivnost u ocjeni njegova rada i ako mu se stavlja na teret svi grijesi prethodnika, onda
mu se može staviti na teret i poraz Srba u Kosovskoj bici.
Zato te molim da iskljucis frustracije, jer time ćeš sagledati problem kakv on zaista jeste...
Lorka
(поета)
22. јун 2020. у 01.45
Дакле, доћи ћемо до тога да су нам за све опет криви Турци.
Почевши од Броза па до данас, сваки владар је Србију само урушавао. Нико је није унапређивао. А за поправку стања - довољан је један мандат. Колико треба да ти набројим Вучићевих промашаја да би схватио да је под његовом владавином Србија уништена, а ни за цент се није померила на боље ни у једном сегменту?

Не ради се ту ни о каквим фрустрацијама. Нађи ми само једну област у којој је Србија унапређена па да о њој дискутујемо.
CEKACПорука негативно оцењена. Покажи

CEKAC
22. јун 2020. у 10.28
Lorka
(поета)
22. jun 2020. u 01.45
Дакле, доћи ћемо до тога да су нам за све опет криви Турци.
Почевши од Броза па до данас, сваки владар је Србију само урушавао. Нико је није унапређивао. А за поправку стања - довољан је један мандат. Колико треба да ти набројим Вучићевих промашаја да би схватио да је под његовом владавином Србија уништена, а ни за цент се није померила на боље ни у једном сегменту?

Не ради се ту ни о каквим фрустрацијама. Нађи ми само једну област у којој је Србија унапређена па да о њој дискутујемо.
_____________________________________________________

Lorka

Kao prvo trebaš imati u vidu da ja nisam navijac A.Vucica, niti politike koju on sprovodi. Tu i tamo informiram se citanjem vijesti s interneta i s ovog i ostalih foruma, pa na osnovi toga i donosim zakljucke. Ne plediram da sam apsolutno u pravu i dozvoljavam da grijesim u ocjeni nečega djelomicno ili u cjelini. Pa evo, kako ovdje kažu, kada sjedimo za sitim stolom red je i da se međusobno pozalimo jedan drugom.
Ja slusam, tocnije čitam, i nalazim u svim tvojim dosadasnjim postovima, a vjeruj mi sve sam procitao, jednu crtu ogromnog ogorcenja, inače neuobicajena kod ljudi koji se profesionalno ili amaterski, ili od slučaja do slučaja bave politikom. Za razumijevanje poltike treba stalozenost. I nikada ocjena dogadjaja „iz prve ruke”.
Ukoliko se prepustimo euforiji, ili razmišljanja srcem, možda propustamo uociti ono bitno, a time i prepustiti se pogresnom zakljucivanju.
Uspio sam procitati kako Vucic pusta u promet česte i autoput, grade se novi, otvara pogone, sto po mom mišljenju ne predstavlja ništa pogresno.
Vjeruj mi svi imamo neke rane, ali svoja najviše boli i zbog toga te razumijem...
britka-sablja
22. јун 2020. у 14.29
Брате, баш си ме одушевио. Прочитао сам читаву тему од почетка па до краја и са својим прилозима, вратио си ме у време кад смо пре десета и више година, у једној јединственој атмосфери стварали свет по нашем укусу. У том дугом али савршеном раду, ( кроз онај рад на програму ), управо о овој теми смо израсли баш како треба, како то политичка али и људска етика захтева и све укомпоновано у један логични отпор свему што би једном респектабилном друштву било неопходно.
И опет се враћам сећају ћи те и сад, све је питање увек и свуда, какав караактер имамо и какве назоре следимо.
Овде су те разумели изузев моје маленкости, саврешено као и увек, Пјер којег радо поздрављам.
Методологија приступа статутарним одредбама је норма, она поштује и варијабилност али искакања из оквира параграфа који регулативу поштују као црквену литургију је и ствар етике ( читај карактера) где селекција од базе отклања касније неспоразуме. Поздрав Брате..
Lorka
(поета)
24. јун 2020. у 20.23
Бритка Сабљо, хвала не лепој оцени ове теме.

Чекац, сваки државник ће за свог мандата направити неки пут и отворити неки погон. Питање је којим темпом, по којој цени и на чији рачун. Ако је то на рачун србске радне снаге које кулучи за 200 евра месечно, ако се на рачун пореских обвезника страном инвеситору исплаћује по 10000 евра (по раднику који ради за 200 евра), ако на сваком путном тендеру политичари себи ставе у приватне џепове половину новца од (приказане) вредности тендера (опет на рачун порексих обвезника), ако се за један Београд на води (који не користи ником осим тајкунима) уништи далеко већа вредност која је користила свим Београђанима, Србима, Југословенима, и свим туристима - онда је то јалов посао.

Иза сваке инвестиције треба да се постави питање њене РЕНТАБИЛНОСТИ.

Али морамо знати шта је најважнија улога једног политичара и државника - то је квалитет живота његових грађана! И египатски фараони су градили монументалне пирамиде, али је иза тога стајало пуно робовског рада и мртвих душа које су умирале под бичевима вукући огромно камење.
Pjer
(svratio samo na 5 minuta)
24. јун 2020. у 22.31
CEKAC: „”magarac natovaren zlatom svaki zid preskoci„..”

Tako istinito. :)
Čini se da Srbi nemaju zlata, a ni magarca ne bi bilo da Djokovic nije krenuo da pravi sir. Mislim da kad bi imali zlato, lakse bi bilo, recimo zaustaviti odvajanje KiM i vratiti ga u legalni sistem Srbije.
Na prvi pogled se čini da nemamo ništa i da je sve izgubljeno. Ali volja i odlucnost miliona ljudi vrijede vise od zlata. Njihovo vrijeme i zivoti nemaju cijenu koju neko drugi može platiti.

Sa dobrom vladom i vlasti je lakse, ali dobar domaćin može i sa losom. Kakvi će ovi novi poslanici biti i koga će predstavljati će se brzo vidjeti. Prognoza: Ko je šta dobio pred izbore - dobio je. Narednih godina će najvjerovatnije dobiti k.

Pozdrav britkoj sablji.
P.S. U vezi piramida: Za veliki cilj vrijedi raditi robovski. I zivot izgubiti.

Lorka
(поета)
25. јун 2020. у 00.37
U vezi piramida: Za veliki cilj vrijedi raditi robovski. I zivot izgubiti.
******************************************************
Али се поставља питање шта је велики циљ. Нисам сигуран да је то пирамида, упркос њеној монументалној туристичкој вредности данас (не заборавимо да ниједан роб није у тој пирамиди живео и стварао породицу).
Но, ако то пирамида и јесте, коју то пирамиду градимо данас да бисмо је доживели као велики циљ?
Lorka
(поета)
25. јун 2020. у 01.30
Чекац, постоје људи који би могли спровести моје идеје а и унапредити Србију. Али људи овде нису независна и једина ставка. Они су трактор без горива. Гориво су пре свега идеје и материјални ресурси.

Идеја се до људи шири прилично споро. Идеја је ово што сад пишемо. Она би требала да стигне бар до половине Срба да би сазрела.
Ова друга енергетска компонента (материјални ресурси) јесте нешто што је много теже постићи. Она је та компонента којом је ЦИА смакнула Милошевића. И не треба имати илузија - код нас су се истинске смене власти догађале само мешањем страног фактора (већ сам о томе писао). Вучић то зна и зато је послушан западним господарима, јер је свестан да само у том случају може у Србији да спроводи било какву самовољу и злоупотребу државе.

Сад се враћамо причи да је систем много важнији од људи. Добар систем ствара добре људе, односно не дозвољава им да се превише кваре. Дакле, такав систем би унапредио Србију, а не људи сами по себи.

Сад долазимо до питања: а како доћи до таквог система? Како остварити ову моју идеју? Па сећамо ли се епске песме 'Почетак буне против дахија' и оног стиха 'ал је рада сиротиња раја која глоба плаћати не може'?

Е кад се дође до те фазе, тад је сазрело време да се мења систем. Дотле, ову идеју, онолико колика је могућност моје маленкости, ширим међу народ. Пишем то где год стигнем. Видим да моју идеју неки већ копирају, износе је на протестима, али - наравно - увек с лошим циљем и лошом имплементацијом (лидерство, себичност, обмана којом се само жели уграбити власт). И, наравно, у неким њиховим практичним корацима одмах видим да је то превара. Писао сам и то да се и најбоља идеја упропасти лошом имплементацијом. А за ову идеју још није ни време, јер народ није за то сазрео. Недостаје она друга компонента погонског горива - материјална средства. Ови садашњи лидери побуне немају кесу да је одреше, а ЦИА није заинтересована да их финансира. А ако би се нека ЦИА и појавила, то би опет била лоша имплементација идеје. Била би злоупотребљена као уосталом свака досадашња буна и револуција.

Како дакле обезбедити ову другу компоненту погонског горива? Па само тако да народ уложи своја средства у овакав покрет (себе физички, интелектуално и материјално). Али да упозорим: то је могуће само кад дођемо до тачке описане у горњем стиху епске песме. Дотле, развијамо идеју и ширимо је међу људе... и не гајимо илузију да ће дахије да одустану од чувања власти по сваку цену, јер ће је чувати свим дозвољеним и недозвољеним средствима. Дахије ће једном бити смењене вољом страног фактора, али то ће бити нова обмана. То неће бити промена система! Али кад дахију смени народ (што се у нашој историји није догађало), а имплементира се једна оваква идеја (што се такође никад није догодило) - тек тада ће држава да постане тврда и отпорна на све спољне и унутрашње ветрове. Тек тад ће да процвета!

Али запамтимо: Кад идеја сазри у народу, тајне службе (назовимо их 'удба') све ће учинити да је преотму и злоупотребе лошом имплементацијом.

CEKAC
25. јун 2020. у 10.10
Lorka

Ne postoje ljudi. Da bi postojali trebaju te prethodno razumjeti.
A ljudi kao ljudi radije primaju novo za gotovo, nego da napregnu mozak i razumiju sto je to novo. A ako te ne razumiju, sve tvoje ideje izgledati će kao pogresno samoupravljanje. Iako idealno zamišljeno, u sadasnjem presjeku vremena, nije zazivjelo jer upravo oni koji su ga
trebali u zivot provesti, nisu ni osnove samoupravljanja razumjeli.
Jednako i tvoja teorija razvoja demokratskog sistema, barem kada su u pitanju ucesnici ovog foruma, ni kod jednog nije prošla s razumijevanjem.
Mogu sebi dozvoliti da bez lazne skromnosti kažem da prilično dobro razumijem drustvene odnose i stoga ti ovo pišem...
Lorka
(поета)
25. јун 2020. у 18.53
Ова моја концепција није некакав посебан оригинал. Ако се добро загледамо у изборне системе западних држава (а увек се позивамо на њих) видећемо да велики степен поштених избора код њих функционише, а функционише и друштвена контрола над органима власти. Додуше, не сасвим, јер су то класни системи где право на политику има само виша класа, али одређени лимити ипак постоје који ограничавају злоупотребу државног апарата од стране појединца.

Иако то није степен демократије какав заговарам, и таквим степеном би народ био задовољан, а ја такође.

Реч је, дакле, о две кључне ставке: вишестраној друштвеној КОНТРОЛИ рада државних органа и поштеном ИЗБОРУ народних представника.

У свету се то ради тако што се гласа за име и презиме, а не за странку. Поред тог имена и презимена у загради само стоји која странка га је кандидовала и то је све. Неки су независни кандидати, а неке кандидују друге организације. Ко кандидује, то уопште није битно. Битно је да је кандидат биран од његових суграђана и представљаће своје суграђане, а такође је битно да на том локалном нивоу постоји конкуренција (више од једног имена).

Србија, и цели јогословенски простор, злоупотребили су идеју вишепартијског система тако што су грађанима понудили само име странке, а листа кандидата сваке странке је бирачу невидљива. Тако необавештени бирач из Уба нема појма да он свој глас даје неком кандидату из Суботице и да његов Уб неће имати ко да представља у Скупштини. Наравно, писао сам како аутократски лидери странака састављају листу својих кандидата - нетранспарентно, 'браћи по бабине линије' итд. И ето криминалаца у Скупштини, а да гласач за то није ни знао. Идеја вишепартијског система се злоупотребила под изговором да се прави 'пропорционални систем', а удба је заправо извела тај трик да би и даље водила кадровску политику у земљи слично некадашњем кадровању из Комитета (на власт филтрирати своје подобне људе без обзира на њихов квалитет и поштење - што непоштенији, то бољи за пљачку народа).

Ја немам ништа против да кандидате кандидују и политичке странке, али да се они кандидују прво за ниво месне заједнице, а да на том нивоу и остали друштвени субјекти кандидују своје кандидате (становници месне заједнице да кандидују своје, стручна и друга удружења своје итд.), па ако у тој конкуренцији победи кандидат одређене политичке странке - нека иде даље, у општину, па ако и тамо победи, нека иде даље на државни ниво. А ако све те филтере прође неки криминалац и попне се на чело државе - онда нек је са срећом и њему и народу.
CEKAC
25. јун 2020. у 19.05
Lorka

Идеја вишепартијског система се злоупотребила под изговором да се прави 'пропорционални систем', а удба је заправо извела тај трик да би и даље водила кадровску политику у земљи слично некадашњем кадровању из Комитета (на власт филтрирати своје подобне људе без обзира на њихов квалитет и поштење - што непоштенији, то бољи за пљачку народа).
------------------------------------------------------------------------
A možda ideja visepartijskog sistema i nije bas tako dobra. Ako je puno stranaka, nastaje mnostvo ljudi - suma pojedinaca a u sumi se najbolje krije.
Inače, Lorka UDBa-e vise nema. To je čak i logicno. UDBA nije imala podmladak, a clanovi su ostarjeli i nestali. Strah od Udne je floskula za skrivanje pravih aktera.
Sklon sam vise tvojoj ideji izbora od visepartijskog sistema...
Lorka
(поета)
25. јун 2020. у 20.01
Наравно, и ја сам највише склон мојој идеји :)

Али желео сам да кажем да и у постојећим условима у земљама развијеније демократије, систем није злоупотребио идеју вишепартијског система у тој мери колико је то злупотребљено код нас. Тај систем у коме ипак мештани на локалном нивоу бирају човека из своје средине, није идеалан, али је донекле прихватљив.

Знам да удба официјенлно не постоји још одавно. Али њен дух и даље постоји (мислим на исту методологију по којој представници старог естаблишмента и даље из сенке руководе изборним поступком). То су стари кадрови и потомци старих кадрова који су само формално изгубили власт, али се нису одрекли моћи у економском и кадровском смислу. Наравно, своју привилегију да и даље кадрују нашим просторима одржавају тако што верно и покорно извршавају своје вазалне обавезе према западним службама (неолибералној дубокој држави).
Pjer
(svratio samo na 5 minuta)
25. јун 2020. у 20.18
Ukrade mi Lorka 100. A već sam mislio da mi je hobi da budem 100-ti post. :) Kad si zadnji put dogurao do 100 bilo je 1.000.000 oboljelih od Korone. Danas gotovo 10.000.000. Koncidencija.

Šta je „piramida” za koju vrijedi „robovati” danas?
1. Obrazovanje, od seljaka kako da bude efikasniji kroz emisije tipa „Znanje imanje” do nuklearnih fizicara.
2. Javnost trosenja budzetskih sredstava: Kao sto Lorka ponavlja princip izbora od nivoa mjesne zajednice na vise, tipa kup takmicenja, tako se meni čini da vrijedi gurati javnost trosenja budzetskih sredstava na SVIM nivoima. A nije ni teško izvesti da svaki dinar ide u bazu podataka koju gradjanin može pretrazivati. Ko koliko i zašto je potrosio.
3. Kosovo. Ako su Izraelci mogli da se vrate na zemlju predaka polu-mirnim putem, mogu i Srbi. Radom.

101. :)
CEKAC
25. јун 2020. у 21.19
Pjer

3. Kosovo. Ako su Izraelci mogli da se vrate na zemlju predaka polu-mirnim putem, mogu i Srbi. Radom.
-----------------------------------------------------------------

Ako iza stoje Amerikanci i Rusi mogu odmah...
Lorka
(поета)
26. јун 2020. у 02.03
Пјер: 2. Javnost trosenja budzetskih sredstava
****************************************************************
Апсолутно се слажем с овом констатацијом! Ја ово питање не форсирам, сматрајући да прво треба створити добар изборни систем из кога ће се изродити квалитетно народно КОНТРОЛНО тело (Уставни Сабор, или Уставотворна Скупштина, или Веће Мудраца, Горњи Дом, Сенат, или или...). Они би требали да дизајнирају и КОНТРОЛИШУ правно-политички систем у држави. Тад на ред долазе питања као што је ово које си поставио: јавност и КОНТРОЛА трошења буџетских средстава. Сваки функционер, почев од председника до последњег државног службеника мора да оправда сваки потрошени динар из своје надлежности, и да сваком грађанину буде доступна таква информација.

Председника данас нико не контролише. Зато без страха од народног суда себи дозвољава самовољне исплате и мито другим државама и државницима, незаконите експропријације, уништења, пренамене и препродаје вредне народне имовине, и да не идем даље... о томе сам негде већ писао...
Lorka
(поета)
27. јун 2020. у 20.36
А сад бих се вратио Уставном Сабору, као најбитнијем телу у држави за реформу система и враћање државе народу. Видим да се неки од опозиционих протестаната стидљиво залажу за Уставотворну скупштину, али врло мало нуде операционалних решења у вези с тим.

Уставни сабор је орган народне контроле који контролише рад државних органа. Дакле, Уставни сабор није део државе, него је 'народни адвокат', односно неко ко 'у име народа' уставотворно прописује државним органима шта и како треба да раде, а онда контролише њихов рад и кажњава оне који то крше (укључујући и председника државе, слично импичменту у УСА).

Дакле, Уставни Сабор чува Устав и контролише уставност и законитост рада државних органа.

Да би ефикасно, слободно и независно радио, Уставни Сабор се финансира од процента одговарајућих пореских прихода - дакле, независно и по закону. То значи да не може председник владе да одлучује кад ће се Уставном Сабору одобрити средства за његов рад и да ли ће се уопште одобрити.

А да би поштено радио, Уставни Сабор треба да се бира тако да у њега уђу најбољи, најпоштенији, најугледнији и најпаметнији представници србског народа. Примера ради, данашњи академици из САНУ су обични полтрони, а они би у овом моменту могли да играју ту улогу Уставног Сабора. Али њихово финансирање зависи од режима, а о начину избора у САНУ опет одлучује режим. Зато ћуте за своје мизерне плате. Али замислимо тело од 151 саборника које је изабрано тако да 1/5 од њих бира правна струка, 1/5 бира политиколошка струка, 1/5 остали део интелигенције, а 2/5 бира народ из свих осталих редова. Затим, замислимо да се саборници смењују слично америчком сенату (1/3 саборника се смењује сваке две године, што укупни мандат једном саборнику даје у трајању од 6 година). На тај начин би се одржавао континуитет функционисања Сабора.

А замислимо тек како би Вучић дрхтао од страха кад му Сабор пошаље финансијску контролу, или га пак позове на импчмент због уништавања главне железничке станице, нетранспарентне приватизације, незаконитих донација страним дравницима, незаконитог узурпирања националних медија, незаконитог рекетирања грађана за финансирање медија као што је РТС итд.

А како спречити корумпирање саборника? Па тако што ће свака изборна база имати право да свог саборника опозове у било које време и уместо њега изабере другог.
Pjer
(svratio samo na 5 minuta)
28. јун 2020. у 09.14
Čitam post od početka i prepoznajem elemente americkog senata. Kad pomenu senat. :)
Mislim da je nešto manji broj efikasniji, možda 100.
Za 1/5 koju bira inteligencija, ne vidim mehanizam. Možda univerziteti i skole da biraju. Senatski odbori, pardon odbori Ustavnog savjeta, su efikasan način kontrole. Javnim zasjedanjima na TV.
Iako ni oni nisu imuni na partijsku politiku. kasnjenje za izborima za skupstinu i sporija dinamika su dobar način da se sprijeci preuzimanje svih poluga vlasti.

Lagati na istrazi Senata je nešto za što se ide u zatvor i gubi ugled momentalno.

Zamišljam pitanja za Krusik, i izmamise mi slike osmjeh u rano jutro.

Glas za. Istina ne broji se, ali ako ikad dodje na red objasnicu nekima koji glasaju koja je korist od Ustavnog sabora.
Pozdrav.
Pjer
(svratio samo na 5 minuta)
28. јун 2020. у 10.10
Lorka: „себи дозвољава самовољне исплате и мито другим државама и државницима, незаконите експропријације, уништења, пренамене и препродаје вредне народне имовине,”

Ne razumijes ti to Lorka, to je sve za dobro naše djece. I zato što je predsjednik pametan, a svi ostali glupi pa ne vide. ;)
Lorka
(поета)
28. јун 2020. у 11.59
У праву си за број. Треба да буде мањи од 100. А садашњу Скупштину Србије треба смањити на 151. Но, до тачног броја би се дошло мало детаљнијом гео-политичком експертизом.
Lorka
(поета)
02. јул 2020. у 12.18
На овој теми смо исцрпјели све идеје и питања, а водила се цивилизована дебата. За крај бих рекао само - Хвала учесницима на конструктивној расправи.
CEKAC
04. јул 2020. у 18.30
Kada su Numidijskog kralja Jugurta upitali u cemu se sastoji umjetnost njegolvih pobjeda nad Rimljanima, lakonski je odgovorio:„magarac natovaren zlatom svaki zid preskoci”. Siptarski, muslimanski i hrvatskoi magarci preskocili su sve zidove.
A Srbi su jurili junastvo i postenje.
Vucic je shvatio. Ništa bez zlata i magarca...
Lorka
(поета)
04. јул 2020. у 18.43
Само што Вучић није прескочио још ниједан зид, а како ствари стоје - никад и неће.
CEKAC
04. јул 2020. у 19.45
Vucic nema ni zlata ni magaraca.
Dinkic je Brze potezao...
Lorka
(поета)
04. јул 2020. у 20.40
Хм... а 2 милиончета Клинтоновима, а 5 милиона Сребреници, а 10000 евра по запосленом страним 'инвеститорима', а Београд На Води, а ПКБ, и да не набрајам даље. Вучко се разбацује парама али као да даје на кафанске певаљке. Кажем ти - није он ниједан зид прескочио.
CEKAC
04. јул 2020. у 20.54
To za Klintonove nije ni dzeparac...
Lorka
Vise se zlato ne nosi na magarcu. Magaraca je sve manje, a i preslabi su...
Lorka
(поета)
06. јул 2020. у 21.48
Није ми јасно како не видиш да је у политици све више магараца (Мајино звонце у Скупштини то доказује). А кад си у политици, макар био и магарац, више ниси спреман ни да носиш товаре на себи, нити да прескачеш зидове. То раде други за тебе. Нажалост, људи и магарци су заменили места. А човек није Богом створен ни да носи велике терете нити да прескаче зидове... осим ако Дарвинова теорија (или нека орвеловска идеја) није предвидела могућност еволуције уназад - али овог пута човека у магарца.
CEKAC
06. јул 2020. у 23.33
Ne znam koliko ti je poznato da je rimski car Kaligula uveo svog konja u senat i proglasio ga za senatora. Konj ipak nije postaol senator.

A kako ti tvrdis da je Vucic postao alkemicar. On ljude pretvara u magarce. Eto pored Djokovica i Tesle imamo i genija iz kemije...
Lorka
(поета)
11. јул 2020. у 17.30
Ови протести показују да режим, у сарадњи са страним службама, убацује своје провокаторе како би поделио протесте и испровоцирао полицију. Наравно, стране службе се такмиче ко ће да преузме руковођење протестима са обе стране - и са стране незадовољне масе, а и са стране режимских провокатора.

Војска је одбила своје учешће.

Кад се и полиција, уместо против народа, придружи народу - Вучић неће имати избора него да поднесе оставку, јер његови партијски батинаши неће моћи сами да бране режим.
Popaj
13. јул 2020. у 11.04
ZAKON O REFERENDUMU I NARODNOJ INICIJATIVI

I OSNOVNE ODREDBE

Član 1

Ovim zakonom uređuje se način neposrednog izjašnjavanja, odnosno odlučivanja građana referendumom i način ostvarivanja narodne inicijative.

Član 2

Referendumom građani odlučuju o pitanjima za koja je to Ustavom i zakonom određeno i o pitanjima iz nadležnosti Narodne skupštine, odnosno skupštine autonomne pokrajine, opštine i grada za koja skupština to odluči.

Referendum se može raspisati i radi prethodnog izjašnjavanja o pitanjima iz stava 1. ovog člana, odnosno radi potvrđivanja akta koji je doneo nadležni organ.

O pitanjima određenim statutom autonomne pokrajine, opštine ili grada, odnosno o drugim pitanjima iz njihove nadležnosti referendum se sprovodi na način i po postupku utvrđenim ovim zakonom, ako zakonom nije drukčije određeno.

Član 3

Na način utvrđen ovim zakonom građani predlažu promenu Ustava, zakona, drugih propisa i opštih akata iz nadležnosti Narodne skupštine, odnosno skupštine autonomne pokrajine, opštine ili grada, raspisivanje referenduma o određenom pitanju i podnose druge predloge u skladu s Ustavom, zakonom i statutom (u daljem tekstu: narodna inicijativa).

Član 4

Pravo izjašnjavanja na referendumu imaju građani koji u skladu s propisima o izborima imaju biračko pravo i prebivalište na teritoriji za koju se raspisuje referendum.

Na referendumu kojim se stvaraju prava i obaveze građana čije je prebivalište van teritorije za koju se raspisuje referendum pravo izjašnjavanja imaju i ti građani.

Organ nadležan za raspisivanje referenduma, odnosno telo koje on ovlasti sačinjava spisak građana koji imaju pravo izjašnjavanja na referendumu a nemaju prebivalište na području za koje se sprovodi referendum, na način utvrđen propisima o izborima.

Član 5

Pravo učestvovanja u narodnoj inicijativi imaju građani koji u skladu s propisima o izborima imaju biračko pravo.

Član 6

Referendumom i narodnom inicijativom građani se slobodno izjašnjavaju.

Niko ne može pozvati građanina na odgovornost zbog izjašnjavanja na referendumu, odnosno zbog učestvovanja u narodnoj inicijativi u skladu s ovim zakonom.

Član 7
Na referendumu građani se izjašnjavaju lično i tajno, na glasačkim listićima.

U narednoj inicijativi građani učestvuju potpisivanjem odgovarajućeg predloga.

Član 8

Na akte za sprovođenje referenduma i ostvarivanje narodne inicijative ne plaćaju se takse.

Član 9

Građani imaju pravo na prigovor zbog nepravilnosti u postupku sprovođenja referenduma, kao i pravo da ukazuju na propuste i nedostatke u postupku ostvarivanja narodne inicijative.

II SPROVOĐENJE REFERENDUMA

Član 10

Akt o raspisivanju republičkog referenduma donosi Narodna skupština na predlog najmanje pedeset narodnih poslanika, Vlade ili najmanje 100.000 birača.

Akt o raspisivanju referenduma o pitanjima iz nadležnosti autonomne pokrajine, opštine i grada donosi skupština autonomne pokrajine, odnosno opštine ili grada u skladu sa statutom.

Od dana raspisivanja do dana sprovođenja referenduma ne može proteći manje od 15 ni više od 90 dana.

Statutom autonomne pokrajine, opštine i grada određuje se rok iz stava 3. ovog člana.

Član 11

Građani s dela teritorije Republike, odnosno autonomne pokrajine, opštine ili grada mogu odlučiti na referendumu o pitanjima koja su od značaja za te građane.

Član 12

Akt o raspisivanju referenduma sadrži naročito: naznačenje teritorije za koju se referendum raspisuje; akt, odnosno pitanje o kome se građani izjašnjavaju; datum sprovođenja referenduma i vreme određeno za izjašnjavanje na referendumu.

Akt o raspisivanju referenduma objavljuje se na način na koji se objavljuju propisi organa koji je raspisao referendum.

Član 13

Organi za sprovođenje referenduma jesu komisija i glasački odbor.

Komisiju obrazuje organ koji je raspisao referendum, a komisija obrazuje glasačke odbore.

Član 14

Kad se referendum raspisuje za teritoriju Republike, autonomne pokrajine i grada ili njihov deo, komisije se obrazuju i u opštinama.

Komisije u opštinama obrazuje republička komisija kad se referendum raspisuje za teritoriju Republike ili njen deo, pokrajinska kad se referendum raspisuje za teritoriju autonomne pokrajine ili njen deo, a gradska kad se referendum raspisuje za teritoriju grada ili njen deo.

Član 15

Komisija za sprovođenje referenduma obavlja sledeće poslove.

1) stara se o zakonitom sprovođenju republičkog referenduma;

2) stara se o obezbeđivanju materijala za sprovođenje republičkog referenduma;

3) propisuje obrasce za sprovođenje republičkog referenduma;

4) utvrđuje i proglašava ukupne rezultate republičkog referenduma;

5) obavlja i druge poslove određene ovim zakonom i aktom o raspisivanju referenduma.

Komisija za sprovođenje republičkog referenduma, odnosno referenduma za teritoriju autonomne pokrajine ili grada daje uputstva za rad opštinskim komisijama u pogledu primene odredaba ovog zakona i usklađuje njihov rad.

Opštinska komisija obavlja tehničke pripreme za sprovođenje republičkog referenduma, odnosno referenduma za teritoriju autonomne pokrajine ili grada, određuje glasačka mesta, utvrđuje rezultate republičkog referenduma na teritoriji opštine na osnovu primljenog materijala sa svih glasačkih mesta i dostavlja Republičkoj, odnosno pokrajinskoj ili gradskoj komisiji i obavlja druge poslove određene ovim zakonom i odlukom o raspisivanju referenduma.

Član 16

Glasački odbori rukovode glasanjem na glasačkim mestima, obezbeđuju pravilnost i tajnost glasanja i utvrđuju rezultate glasanja na glasačkim mestima, u skladu s uputstvima komisije.
Lorka
(поета)
13. јул 2020. у 12.27
Попај, овај закон је сасвим у реду. Али има један проблем, како са изборима тако и са референдумима, ни законски ни системски није регулисано питање лажирања изборних и референдумских резултата.
Црна Гора и Србија су очигледан пример.

Решење је само у томе да овакве ствари организује и надгледа независан народни институт на чији рад не може да утиче ниједна партија нити било која грана државне власти, а да се за било који притисак на грађане, фалсификате и лажирања - предвиде најстрожије казне и смене државних органа или вандржавних организација које стоје иза таквих лажирања и нерегуларности.
 Коментар Запамти ову тему!

Looking for Lava Rock Bracelets?
.