Дискусије : Политика

 Коментар
Срби су постали странци у својој кући
keser
02. децембар 2019. у 14.32
http://www.politika.rs/scc/clanak/443189/Kako-su-Srbi-postali-stranci-u-svojoj-kuci#

Одличан и важан чланак. Обавезно прочитати.

Југословенство је идеологија без идеолога, идеал поникао из интриге, утопија која је потисла идеју, закон који је брањен безакоњем. Југославизам је био странпутица и беспуће, вратоломија и самоубиство. Срби нису знали да са заједничком државом узимају обавезе које су премашају њихове могућности, а за узврат не добијају ништа, сматрао је Јован Дучић.- Данашњи југоносталгичари се сећају само комунистичке Југославије
keser
02. децембар 2019. у 14.47
Ако је српски народ радо прихватио нову еру 1918. нову државу, и нове држављане, о којима је знао већим делом само по чувењу, то је зато што је веровао ондашњим својим државницима, који су водили три победилачка рата; али не слутећи колико су и они били изиграни у Паризу и Лондону, махинацијама Трумбићевог и Хинковићевог Југословенског Одбора, у којем је било неколико српских чланова, малог калибра; и који је уносио неред и пометњу у све српске националне и расне основе; са упорношћу и безобзирношћу које су добијали од хрватских чланова тог круга, много јачих не само у интриги, него и у уверењу и правцу какав су желели: увек бирајући антитезу против тезе, реакцију против акције, сплетку против идеала.
Али српски народ није знао да ће у новој држави постати странцем у својој сопственој кући. У свом словенском и патријахалном схватању крвне и расне везе, он није веровао да ће се у тој кући наћи међу завереницима против свих његових заветних светиња, међу дојучерашњим туђим војницима, које је он побеђивао, да га они затим оклеветају и обешчасте међу европским народима у чијој је средини он дотле био и велик и славан.

Српски народ, не само Србија, него и цело уједињено српство, уместо да се 1918. формирало у једну огромну и етнички хомогену групу, у једну велику државу, примило је на себе дужност да пристане на границе Југославије које су само на мору имале дужину од ништа мање него 1.000 километара од Сушака до Улциња; а на суху, двоструко толико, од Ђевђелије до Крањске!
За одбрану онолике обале, требала би једна прескупа ратна морнарица какве од великих сила, а какву ми никад нисмо могли ни замислити са нашим малим буџетом
Ово је била једна кобна обмана. Југославија са таквим границама, и са онаквим буџетом, била је, дакле, од првог момента један политички апсурдум. Француска је, на пример, са две стране ограничена великим планинским ланцима, Алпима према Италији, и Пиринејима према Шпанији; а с југа морем, где је могла у изванредним лукама држати флоту према њеном онда најбогатијем буџету на континенту.
keser
02. децембар 2019. у 14.48
У војничком погледу, (нашто је Србија највише полагала), нико није смео мислити да ће са осећањима која су Хрвати увек имали према Србима, а нарочито оним са каквим су ушли били у државну заједницу, и са мешањем католичанства и аустријанштине, битних духовних оријентација хрватских, икад Хрвати гинути уз Србе, ма на којем фронту, и према којем било непријатељу.
Већ првих дана уједињења, Хрвати су врло искрено у Загребу истицали да се никад не би борили за српске границе у Јужној Србији или на Тимоку.
CTEBA
(penzioner)
02. децембар 2019. у 16.00
Мало искривљено.
Да ли смо изгубили своју кућу, или смо нашу кућу срушили да направимо зграду за све?
Србија је имала шансу да после WWI направи Велику Србију, где би сви Срби живели у једној држави, али то нисмо прихватили јер би то уништило хрваре, муслимане, словенце и остале.
Значи срушили смо нашу кућу, да направимо зграду за све.
Сам југословенизам, и није почео од Срба, почели су га хрвати у Америци, а био је најраспрострањенији у Далмацији, где Срба више ни нема.
Проблем је да ни дан данас то не можемо да признамо, и да кажемо да велику кривицу за ово све сносимо баш ми Срби.
dulebg
(posmatrach)
02. децембар 2019. у 16.32
Никад Запад не би дозволио Малим Русима да имају краљевство на Медитерану. Југославија је4 била решење: да се Срби као награде за жртве у рату, а привенчају са католицима, који ће да их воде.
CTEBA
(penzioner)
02. децембар 2019. у 17.18
Извини дуле, али 7 Децембра 1914 донета је Нишка деклерација, где нема ни речи о Великој Србији, већ о земљи где ће бити сва поробљена браћа Срби, хрвати и Словенци.

https://slovojuga.org.rs/na-danasnji-dan-izglasana-niska-dekleracija/

Какве везе имају странци са овим?
Power12345
03. децембар 2019. у 18.30
u zajednici SFRJ ,Srbija po meni je mogla samo da profitira..imala je izlaz na More, druge Republike, pokraine i biznis kao i izvoz uvoz..
E sad to je dugačka priča kao i ideja EU

Srbija bez komšiskih odnosa i kruga zauednice je izolovana jedinica..
Power12345
03. децембар 2019. у 18.58
čudno je da Srbi uvek žele pokazat snagu ...ili podceniti druge ili ono da faktično sve mogu..
Po meni vrlo bitan je faktor, luka, morskih, vazdušnih ,rečnih..a o prirodnim resursima da se i ne priča kao i položaju, klimatskim i drugim faktorima .
Srbiju su narod kao i embarzi na ex Yu ... i scenario svetske elite dokusurili, kojojim nije odgovarao crvenilo ideje i pokreta kako samoupravljanja i sveg koprcanja u ekomskom, vojnom i političkom smislu...
keser
04. децембар 2019. у 07.37
Никакве ни економске користи није имала Србија, ни српски народ око ње, удружујући у заједничку државу богате српске земље са пасивном Далмацијом, пасивном Словеначком, и за 1/3 пасивном Хрватском…

Никакав њихов производ, ни природни ни индустријски, није био Србији неопходан, пошто је српска земља имала све исте природне производе и сама у изобиљу, а индустријске је могла јевтиније набавити из Мађарске и Италије. Међутим, Хрватска своју индустрију није могла продати ни у Италији, ни у Мађарској, пошто су обе индустријски богатије; а могла их је продати само српским аграрне.
Тако треба разумети цветање индустрије хрватске, и дизање Загреба до велеграда, пошто што она земља није рађала више под управом Београда него под управом Пеште и Беча…
dulebg
(posmatrach)
07. децембар 2019. у 17.37
Имају Стево странци везе: тадашњу српску политику водила је масонерија, наши су само скакали ко лутке на концу. То обожавање Југославије кренуло је почетком века, можда и пре. Србима је програмски уливан идеал Јужнославије.
 Коментар Запамти ову тему!

Looking for PomPom Keychains?
.