Дискусије : Политика

 Коментар
Напредак правне државе у Србији
Lorka
(поета)
09. новембар 2019. у 15.43
Приликом недавне куповине једне некретнине у Београду - позитивно се изненадих. Купац више не мора да чека у реду од 100 људи у Катастру да укњижи имовину на себе. То сад ради нотар - електронским налогом за укњижбу.

Честитам Србијо! У односу на пре неколико година кад купац бива преварен на путу од суда и нотара до катастра - ово је заиста велики напредак.

Закључујем да неко од државних органа ипак чита ове наше коментаре и критике, па полако поправљају свој систем. То је добро. То значи да и ове наше дискусије доприносе поправљању Србије.

Ипак, ово је још увек далеко од нивоа на коме се у области некретнина послује у западном свету. Значи, Србијо, имаш још пуно посла да се поправиш. Рецимо, у западном свету нотар припреми све, чак и поседовни лист, па тек онда позива купца да стави коначне потписе, изврше финансијска поравнања - и да му истог дана уручи тзв. 'тајтл сертификат' илити власнички лист.
Поред тога, код западног нотара, на заказано време, улазиш као на састанак са пословним партнером - не чекаш у реду од 100 људи него те његова секретарица уведе, понуди да седнеш и пита те хоћеш ли кафу или чај. Одмах улази нотар и седа с друге стране стола и посао је обављен за отприлике 10 минута.

Код нотара у Београду и даље чекаш у дугим редовима да би предао папире, а онда опет у реду од 100 људи да би их испотписивао и платио, па онда узео своје копије, а за укњижбу чекаш ко зна колико. Има још да се ради, има! Али добро је и ово - макар да се човек ослободи тог одвратно аљкавог и спорог катастра и трчања с једног краја града на други.

Наравно, и даље стојим код тога да србску државу не интересују грађани, него њен бајбок, односно приходи. У многим областима је ситуација и даље иста, посебно код доктора. Али у области некретнина, држава је изгледа постала свесна да им одатле долази највећа лова, па су решили да побољшају ефикасност и поправе промет. Ако је и с тим мотивом - добро је.

ZYUG
(kazachok specijalista)
09. новембар 2019. у 19.46
biće da Vucic cita tvoje postove, koji su mu dosta pomogli u regulisanju pojedinih zakona i pravila, inače nebi mogo sam ni da prdne
kupressrpski
(vozac)
10. новембар 2019. у 03.30
sve će to doći na svoje...vucko je resio da od srbije napravi svicu...rezultati su ocigledni..samo srpskim dusmanima nevalja..
Power12345
10. новембар 2019. у 04.52
kad si kod notara i o notaru...poši šta košta 1m2 stambenog prostora u Bg...
Šalim se zna se to dobro i da danas svi trče da nešto kupuju, prave, zidaju, zidaju od garaže pa do solitera i da još uvjek u gradovima Evrope vele fali stambeni prostor.
Prošle godine na jednom ostrvu stanbeni objekat, i niz takvih zgrada***, koje se protežu po jedinici ili komadu objekta da kraja od jedno 3 km nevidiš lako i ja se našalih da od tih par hiljada stanova koji tako moćni i upravo završeni, belih fasada, zatamljenog stakla ,blagog nagiba i maslinastog krova a tek crep onako mastan, premazan nečim sjaji se na Suncu ...još nov i lepo složen u svem tom od kilometara i kilometara redova stoji...blenem ja tako i pitam šta bi koštao metar kvadratni tek tako iz neke radoznalosti stan od jedno 50 ili 80 m2
Nazovem br. telefona što ogromno stoji na jednoj od tabli i pitam gospodju koja strpljivo a i pomalo nervozno sasluša šta tražim..Da nedužim veli da nema nema više ništa od tih par hiljada stanova koji u pravcu mora gledaju i dade mi jedan drugi br.tel.. da nazovem i da pitam makroa koji drži sredinu od te zgradurine ..veli možda će on imati evenualno nešto slobodno itd..ja se ljubazno zahvalih i velim u mislima nosi se bre u tri...pm dal je to movuće da milioni od m2 i cijene 3,500 do 4,500 eura po metru a ništa slobodno.
ko i šta gradi, kupuje, prodaje moglo bi se pisati danima i da je tu notar i njegov procenat rada od i po sumi jedinica i koliko nula u redu stoji i brzina, njegovog rada, osmeha, kafe i sveg drugog što je lopovluk prijoošnji to i proizveo.
Nije bitno
ni Notar ni što se čeka u redovima...pitanje je drugo čemu vodi ovo luda trčanija i bezvrednost novca i da ljudi ko ludi trče, grade, prave i samo da novac nebi ostao stajao na banci...
EU i od svih zemalja je njemačka tu kajmak pohvatala..mada neki neki ljubitelji DM kažu..zamisli da je ostala marka i ovaj skok razvoja šta bi koštala, bila ...deset puta bi najmanje u odnosu na ovaj euro bila..pa vi sad razmislite ko je i šta u svemu ovom ludom tempu gdje bankari savetuju da što pre novac uložiš u nešto i da je 100 000 Eura u Januaru to isto u Decembru 80 ili max. 90000 Eura.
Pitam se pa šta je to i da se novac koji se lažno i u gomilama štampa doke dostizat cijene od 7 , 8, 10 ili 12 Hiljada Eura metar nekog stana u Beču, Luksemburgu, Londonu ili Parizu u zemlji, zemljana smoga, kerova, pedera i lezbejki ili kao i ovog ostrva gdje hiljadana praznih stanova stoji i čeka na turistu ...da oni su momentalno prazni što se vidi po nepreglednim parkinzima i pokoji auto što stoji..
da je to neki strah sigurno po meni jeste.. kupi i nek stoji i da banke nisu što su nekad bile i da kamate više nema kao što je nekad bila i da je neki sat rada, radnika i satnica od 65 Eura postala normala..
E jebiga ...šta da pišem drugovi i drugarice... i kome kad se žale na notara i da se dugo i u redovima kod gospodina čeka .

*****Zgrada***
je građevina koja se sastoji od vanjskih zidova i krovne konstrukcije, s jednom ili više zatvorenih prostorija kojima je omogućen pristup. Može služiti za zaštitu ljudi, životinja ili imovine
Lorka
(поета)
20. новембар 2019. у 20.07
Таман сам похвалио напредак правне државе у Србији, кад ме код ове некретнине дочека још једно непријатно изненађење: да би купио некретнину - траже ти родни лист не старији од 6 месеци.

Дакле, ако си Србин који се родио у Тунгузији - немаш право на некретнину у Србији.

Уколико се ова мера примењује и према Шиптарима који се илегално уселише из Албаније, па навалише на некретнине у Нишу, онда поздрављам ову недемократску меру (иако нерадо).

Иначе - као да се рађате сваких 6 месеци испочетка! И треба вам авионска карта да одете до Тунгузије и извадите тај уебени родни лист, макар се у Тунгузији не издавали родни листови... Не вреди ни пасош нити било који други идентификациони документ. Господа траже родни лист и то свеж. Не мере онај на коме вам се ухватила прашина, јербо - можда вам се мајка предомислила па вас поново родила неког другог датума.
 Коментар Запамти ову тему!

Looking for Oil Diffuser Bracelets?
.