Дискусије : Политика

 Коментар
Трифуновић исцепао српску заставу у Врању
keser
09. октобар 2019. у 15.41
http://www.politika.rs/scc/clanak/439403/Da-li-je-cepanje-zastave-u-predstavi-umetnicka-sloboda-ili-krivicn...

и� �е јавно тужилаштво у Лесковцу није покренуло поступак против глумца Бранислава Трифуновића зато што је, играјући у представи „Пад” у оквиру Фестивала младих позоришних стваралаца „Метаморфоза” у Лесковцу, исцепао српску заставу. Како је за „Политику” речено, овом тужилаштву није поднета ниједна кривична пријава против Трифуновића, те против њега није покренут кривични поступак.
Представа је прича о српским радницима који у тешким условима раде на необезбеђеним градилиштима. Обраћајући се после представе, Трифуновић је навео да „у име те заставе и под том заставом људи убијају, краду, лажу, варају – док се куну у ту заставу”.
„Моја застава је чиста и неиспрљана, а њихова је лоповска. Они су убице што се мене тиче! Е, то је та застава. Ми цепамо ту заставу, јер се све то ради под заставом Србије и они су као патриоте. Свако од тих људи може са мном на црту, и нико од њих неће волети ову земљу више од мене. Ово што сте видели је чист патриотски чин и увек ће бити, јер они прљају ту заставу, а не ја”, рекао је Трифуновић а пренели београдски медији.
Док је став надлежног тужилаштва јасан, мишљења саговорника нашег листа да ли у Трифуновићевом поступку има елемената кривичног дела – су различита. Док једни сматрају да је глумац оваквим поступком прекршио закон, други наводе да на цепање националног обележја треба гледати као на уметничку слободу.
Уколико се докаже да је Трифуновић заставу поцепао с умишљајем, односно да сценариста и редитељ овај детаљ нису предвидели када је представа настајала, према мишљењу Крсте Бобота, адвоката и бившег судије, он би могао да одговара за кривично дело повреде угледа Србије, за које је предвиђена новчана или казна затвора до три месеца.
Он за наш лист објашњава да би тужилац, уколико одлучи да покрене поступак због цепања српске заставе, могао да се нађе на „клизавом терену”.
„Ако се утврди да је глумац импровизовао сцену са цепањем српске заставе, очигледан је његов умишљај да изложи порузи државу Србију, па самим тим постоје и елементи кривичног дела. Уколико, пак, ова сцена произилази из онога што су сценариста и редитељ предвидели, Трифуновић би могао да се брани овом чињеницом. Уколико би се доказала друга могућност, кривична одговорност претила би сценаристи и редитељу, али и самом глумцу, у оквиру његовог умишљаја”, наводи Бобот.
Он објашњава да у конкретном случају може да се постави и питање уметничке слободе, с обзиром на то да је застава исцепана током представе. Међутим, намеће се питање – које су границе уметничке слободе. Свакако да то не подразумева право на вршење кривичних дела. Замислите да се направи представа у којој ће Свети Сава бити представљен као хомосексуалац или папа као лопов и преварант – објашњава Бобот и додаје да је, у сваком случају, цепање државне заставе неприхватљиво, па и у оквиру уметничког изражавања.
keser
09. октобар 2019. у 15.42
ОКС: сраман чин
Покрет обнове Краљевине Србије осудио је јуче као сраман чин глумца Бранислава Трифуновића који је током представе у Народном позоришту у Лесковцу исцепао српску заставу, наводећи да не постоји политички, идеолошки, нити било који други разлог који може да оправда цепање заставе, преноси Бета. Подсећајући да је јавно излагање порузи Србије, њене заставе, грба или химне, кривично дело под називом повреда угледа Србије која се кажњава новчаном казном или затвором до три месеца, потпредседник ПОКС Војислав Михаиловић је оценио да ће се сличне ствари дешавати док држава не реагује и не почне да примењује закон.
keser
09. октобар 2019. у 15.45
У вези са овим да додам.
Под хитно се мора усвојити закон да онај ко није рођен у Србији не може бити кандидат за председника Србије.
Тако је у Америци, Канади и многим другим земљама.
Да се без везе не правдам, знам да има великих патриота и изван данашњих граница али, много је већа вероватноћа да неко ко није рођен у Србији, и нема то порекло барем два три колена, пре ће радити мање за интересе Србије али и српског народа уопште него обрнуто.
Зашто би ми Срби били неки изузетак у Свету?
KeserovicПорука негативно оцењена. Покажи

Keserovic
09. октобар 2019. у 16.13
Naravno da je krivicno delo...svi glumci koji su igrali nemce,ustaše ili balije treba da budu streljani po kratkom postupku...
Ovom govedu smrdljiom treba da se iebe mama za mnoge stvari ali vi esenesovci ste ubedljivo najprimitivnija masa koja se IKAD pojavila u politickom zivotu Srba...
NovakПорука негативно оцењена. Покажи

Novak
09. октобар 2019. у 16.16
Šta ovde nije jasno ili nebrojeno puta već vidjeno,
Reditelj i scenarista imaju puno pravo da glumcu odrede ovakvu ulogu. Ako je glumac ovo izveo u svojoj licnoj kreaciji na scenu stupa državni tuzilac.
D-Man
(Analyst)
09. октобар 2019. у 17.06
Цепање и заставе (а исто тако и новчаница) се сматра кривичним делом.

Нема те ''уметничке слободе'' (позоришне, филмске) која има за право да неком нареди да чини кривично дело.
Трифуновић је испао идиот (ако је та весто заиста тачна).

Јбт, који идиот мораш бити да поцепаш заставу своје државе!
dulebg
(posmatrach)
09. октобар 2019. у 18.18
Кад -Србијанци се*ру по улици - то су уметничке слободе.
А кад им замериш: претио си им смрћу.
PjerПорука негативно оцењена. Покажи

Pjer
(svratio samo na 5 minuta)
09. октобар 2019. у 19.03
I Taško Načić da se izvede na sud za pucanje u autobusu.
https://www.youtube.com/watch?v=xG9eRJtL5B4

Šta? Umro? Izvukao se, ali ovaj sto je cijepao zastavu neće.
kupressrpski
(vozac)
10. октобар 2019. у 05.36
da on nije ovaj turcin werbalija što se o0vde pojavljuje pod nekoliko imena i pljuje na sve srpsko...gofno uzazid,,,
keser
10. октобар 2019. у 12.11
Не знам о каквој уметности ви причате.
Ја овде видим болесника који глуми глумца да би се иживљавао над српским народом без последица. Па где баш српску заставу да поцепа. А када неко поцепа хрватску иста та група цмиздри до бесвести.
WerbaПорука негативно оцењена. Покажи

Werba
(N/A)
10. октобар 2019. у 14.34
O cemu bulaznite
eno, malo-malo pa cepaju amersku zastavi i to ameri, uglavnom po juznim državama..I niko ne ide u zatvor.
Amerska zastava se cepa ne samo u americi, nego planetarno.
A i ovu nasu izdajnicku i treba da je cepaju,-hebes tu iznakaradjenu zastavu sa nekim lesinarima, koja bas i simbolizuje vlast pod kojom u očaju stenje srpski narod u Srbiji...

Ne da branim tog sizofrenog kretena (jer i on je iznikao iz Botinog zutog miljea)ali ovoga puta je u pravu, mada je to odradio po napisanom scenariju...
 Коментар Запамти ову тему!

Looking for Oil Diffuser Necklace?
.