Дискусије : Политика

 Коментар
Умро ген.Михајло Миловановић
dulebg
(posmatrach)
09. октобар 2019. у 14.12
ФАКТИ:

ГЕНЕРАЛ-пуковник Војске Републике Српске у пензији Манојло Миловановић преминуо је јутрос.

Председник БОРС-а Миломир Савчић је истакао да смрт генерала Миловановића представља велики губитак за Републику Српску.

„Генерал Миловановић је себе уградио у темеље Републике Српске и значајно допринео њеном стварању исходом многих битака које је водио. Он је био изузетно посвећен својим дужностима, стручан и професионалан. На његовим проценама углавном су се доносиле многе одлуке о употреби војске које су исходиле победама”, рекао је Савчић за Срну.

Према његовим речима, Миловановић је био частан човек и официр Војске Републике Српске, а његова смрт представља немерљив губитак за Српску и српски народ.

У Универзитетском клиничком центру Републике Српске истакли су да је пацијент чији су иницијали М. М. (76) преминуо јутрос у 9.30 часова у Клиници за анестезију и интензивно лечење након дуже болести.

Миловановић је током грађанског рата у БиХ био начелник Генералштаба Војске Републике Српске.

Био је министар одбране Српске од 1998. до 2001. године, те члан Сената Републике Српске од 2009. године.

Миловановић је рођен 21. новембра 1943. године у селу Ламинци код Градишке. Подофицирску школу, смер оклопно-механизоване јединице завршио је 1961. године, а Војну академију, копнена војска, смер оклопно-моторизоване јединице 1966. године.

Командно-штабну школу тактике копнене војске завршио је 1977. године, а Командно-штабну школу оператике 1987. године у Београду.

У ЈНА је одликован Орденом за војне заслуге са сребрним мачевима, Орденом народне армије са сребрном звездом, Орденом за војне заслуге са златним мачевима, Орденом рада са златним венцем.

У Војсци Републике Српске одликован је Орденом Немањића и Орденом Карађорђеве звезде Републике Српске првог реда.

Пензионисан је 22. децембра 2000. године.

dulebg
(posmatrach)
09. октобар 2019. у 14.13
Мислио сам да је млађи, да је можда 1950-и неко годиште.
Деловао је као професионалац?
Keserovic
09. октобар 2019. у 14.52
Bog da dushu prosti Manojlu a ovoga Mihajla ti da zalis bar do cetres dana u crnini...koga kuzma bira za moderatora Boze sacuvaj...
dulebg
(posmatrach)
10. октобар 2019. у 04.07
Јадан генерал, ако осим лапсуса нема шта да се примети?
kupressrpski
(vozac)
10. октобар 2019. у 05.43
neka mu je laka crna zemlja srpska bog dusu da mu prosti...hvala tebi srpski djenerale pa si osto sa svojim narodom...nije mnogo oficira ostalo mali broj ...primalo platu 20 30 godine i kad se zarati kuda koji mili moji...
dulebg
(posmatrach)
10. октобар 2019. у 12.25
Стајао сам на једном симпозијуму 1994. у Бањој Луци тик уз ген.Талића и Плавшићку. Гледаш - историја, а не можеш да верујеш. Ген.Лисица је исто постао легенда.
kupressrpski
(vozac)
11. октобар 2019. у 04.39
kad se sjetim milana martica i rjeci nemoj mo se djeliti kad pobjedimo onda glasaj te za koga ocete...rastjerasmo boraniju po krajini po bosni po kosovu ali neda veliki brat da pobjedimo...
Werba
(N/A)
11. октобар 2019. у 05.28
Vi „ljuti krajisnici” traktorijadom oslobodili ste krajinu
ustašama!

p.s..
Ima li taj general Manojlo neku dobijenu bitku, zapisanu, da bi se to pamtilo i slavilo?
kupressrpski
(vozac)
11. октобар 2019. у 06.37
ne bi bio general ...uzeli smo Sarajevo pa nas vratise ...udjosmo u bihac stop nesmimo dalje Veca sila boga nemoli.šta mi tu možemo pitaj ruse što se usutase...
drina1
12. октобар 2019. у 08.53
JNA je mogla za nekoliko dana uzeti cijelu Bosnu, ali to nije bio plan SDS-a i SANU. Ko bi pruzio otpor tadasnjoj vojsci koja bi profesionalno i sa minimalnim žrtvama na bilo kojoj strani uzela sve strateske objekte i institucije za vrlo kratko vrijeme? Niko!
SANU i SDS ne bi dobili ništa sto nisu imali prije početka 90-tih. Demografija bi bila ista. Dakle mrcvarenje „neprijatelja”do njegovog nestanka/odlaska je bio cilj. Da se dobije etnicki cista teritorija. Sam R.Mladic kaže poslije izlozenih ciljeva politickog vodjstva RS: „ljudi jeste li vi svjesni da će to biti ratni zločin?”
dulebg
(posmatrach)
12. октобар 2019. у 13.52
Ко да сте онда били мала деца?! Могли смо ми ракетама по Риму и Минхену - али смо остали САМИ У ВАСИОНИ! Руси на коленима, Кинези чачкају нос, сео вет присегао да пољуби папучу новим господарима..? А они само чекали разлог да нас бомбардују - немојте рећи да бисмо имали чиме да се одбранимо; све и да смо имали - не би потрајало 10 година.

Ми смо од 1/3 Хрватске и 2/3 Босне, спасили 1/2 Босне - толика је била цена српског отпора на крају 20.века. То је одличан резултат, планови ЦИА били су пуно страшнији.

А ВРСК се храбро и професионално борила: изашла на пројектоване линије и држала их 3 године, практично без битке. После је НАТО одлучио да искроји резултате рата, па нам је било оно у претходном пасусу.
dulebg
(posmatrach)
12. октобар 2019. у 13.58
План ЦИА био је да све Србе и Југословене, све официре и савезне службенике, већ 1991.протера за Ужу Србију, да тамо Вук изведе државни удар и да дође до слома власти и државе, па би ту Међународна заједница ушла са војскама и испарцелисала нас. Онда би са нама ко са Македонцима или Бугарима. Цела Србија видела би се са Рудника.
 Коментар Запамти ову тему!

Looking for Unicorn Gifts?
.