Дискусије : Фитнес

 Коментар
Povreda „achilles tendon” - koliko dugo??
Mayche
(~♥~)
14. октобар 2010. у 11.23
Šta predlazete kao najefikasniji i najbrzi tretman za oporavak achilles tendon-a (tetiva na zadnjem delu pete - izvinjavam se stvarno ne znam prevod).

Inače trcim redovno, i na zadnjoj 'competitive race' se nisam dovoljno istegla. Trka je bila u 7 ujutro, dakle pravo iz kreveta na trku bez protezanja.. sto je vidim bila velika greška.

Osecam napetost i bol u tom delu pete, samo na jednoj nozi i to traje već tri nedelje. Poslusala sam (donekle) savet da ne trcim dok se ne oporavi, međutim ne mogu da ništa ne radim pa sam trcala prošli vikend i ponovo me boli. Najviše osetim napetost kad se probudim ujutro ili kad potrcim naravno.

Jel neko zna možda koliki je prosecni period oporavka i šta mogu da radim da ubrzam oporavak??

Registrovana sam za sledeću trku 14. novembra i bas bi volela da je ne propustim.

Hvala!
kokoro
(arcy farcy)
21. октобар 2010. у 16.34
Ono čega se svi trkaci-atleticari, a i ostali sportisti najviše plase je upravo to: Povreda Ahilove tetive.

Jako se teško leci i veoma brzo vraca ako nije dobro tretirana svim poznatim sredstvima iz rehabilitacionog programa.

Ne bih ulazio u to koliko dobre patike koristis i da li imaš uloske u nima, posebno prema tvojim tabanima(svodom tabana) napravljene.
Zatim tehnika trcanja i ono cuveno zgrevanje-istezanje kad i zašto i koliko i kako...

Ono sto može da pomogne od sredstava je: Traumeel mast (Made in germany),ima je svaka bolje snabdevena radnja zdrave hrane u Kanadi.

Upotreba prema uputstvu.

Zatim takozvana konjska mast: Pferdebalsam (Made in germany)možda je drže neke apoteke gde su vlasnici svabe, ili možda radnja Brandt.
Nazovi i pitaj.

http://www.yelp.ca/biz/brandt-meats-mississauga
Neki od linkova su stavljeni da se malo i uplasis, a i zaboravis tu trku u novembru, jer se može desiti da ti sledeća posle te bude tek tamo neke 2013-te.
I najmanja povreda A.T. može trajati i 6 meseci,i to uz pravilan vid lecenja. A nekad davno su zarobljenicima presecali tu istu tetivu, jer su onda znali da sigurno neće nigde i nikad pobeci.

Zato treba biti strpljiv, to ti je i iz licnog iskustva.

Pozz

----------------------------------------------------------------------

Piše : Zoran Filipović,Vft.

Najznačajniji mišić potkoljenice naziva se m. triceps surae kojega svi poznajemo pod nazivom „list”. Proteže se stražnjom stranom potkoljenice i odgovoran je za pokret plantarne fleksije stopala, odnosno pomicanja stopala prema dole (npr. stajanje na prstima). M. triceps surae se sastoji od tri mišića, dva m. soleusa i m. gastrocnemiusa. Na svojem donjem dijelu mišići prelaze u tetivno tkivo i vežu se na petnu kost. To tetivno tkivo naziva se još popularno i Ahilovom tetivom. Ahilova tetiva je vrlo jaka i debljine je oko 1.5 cm. Ona prenosi snagu mišića lista na petu te je pritom izložena ekstremnom opterećenju. Pri skoku uvis, na tu tetivu djeluju sile koje su i do 15 puta veće od tjelesne težine, a za vrijeme trčanja na duge pruge, tetiva je izložena silama koje iznose više od 1000 tona. Zbog toga često dolazi do preopterećenja i nadraženosti. Problemi sa Ahilovom tetivom spadaju u najčešće trkačke povrede današnjice. Zbog bolova u „listu” velik broj trkača ne mari puno, odnosno povezuje te bolove sa dugotrajnim treningom, jakom trkom ili pak napornim dionicama, a takvi bolovi najčešće bivaju „pretrčani” bez posebnog tretmana. Najveći problem nastaje upravo nagomilavanjem takvih mikrotrauma, kada bol u Ahilovoj tetivi ne prestaje, i povreda postane kronična.

...mikrotrauma + trening + mikrotrauma + trening... = K R O N I Č N A U P A L A

Upalni stadij, koji su svi zasigurno doživjeli karakterizira nekoliko simptoma :

1. Bol u potkoljenici prvi je znak upalnog procesa i javlja se najčešće prilikom pokušaja trčanja ili kod hodanja.

2. Jutarnja ukočenost u listu odnosno bol koja se javlja odmah nakon buđenja prilikom oslanjanja na nogu.

3. Oteklina

4. Palpatorno tvrda tetiva

Zanimljivo je kako je ponekad teško uzeti odmor i zaliječiti povredu, pa nastavljamo trenirati unatoč velikim bolovima i tako riskiramo da duže ostanemo izvan aktivnog trčanja. Naime, učestalim upalama i mikrotraumama na tetivi ostaje ožiljno tkivo i ona se zadeblja. Tako postaje manje elastična, samim time osjetljivija na povrede, i tada je jedini vid regeneracije OPERACIJA. Stoga sami prosudite koliko je pametno igrati se sa upalom Ahilove tetive, koliko je pametno zanemariti signale koje nam tijelo daje kada se preforsiramo, i nastaviti trenirati...

http://www.fizioterapeut.org/ortopedija/povreda-ahilove-tetive.html

http://www.karabeg.com/ba/component/content/a rticle/28/16.html

http://www.vitalizacija-kolic.hr/tendinitis.htm

http://www.jutarnji.hr/beckhamu-pukla-ahilova-te tiva--ostao-bez-svjetskog-prvenstva-/632954/

http://www.zzjzpgz.hr/nzl/10/trcanje.htm

Ono što prvo morate uraditi, ukoliko na bilo koji način povredite Ahilovu tetivu, je da stavite ledene obloge na to mesto, uz izbegavanje pokreta koji izazivaju bolove (u ovom slučaju nije nužno potpuno mirovanje). Naravno, i u slučaju ove povrede, preporučuje se odlazak kod lekara, kao i podvrgavanje različitim fizioterapijskim metodama, ukoliko želimo da se upala smanji na najmanju moguću meru i poboljša prokrvljenost povređenog dela tetive. Od velike je važnosti u ovoj fazi lečenja upravo kinezioterapija, dakle vežbanje, i to sa dva osnovna cilja. Prvi je poboljšanje fleksibilnosti tetive, dok je drugi jačanje mišića potkolenice. Sem upale same tetive, vrlo često dolazi i do njenog pucanja, koje po pravilu nije praćeno nikakvim upalnim procesom. U stvari, pravi razlozi pucanja i do danas nisu poznati. Neki autori smatraju da je u podlozi potpune ili parcijalne rupture (pucanja) morao biti neki degenerativni proces. Drugi govore o smanjenoj ishranjenosti krvlju, koja se događa s godinama, te to potkrepljuju statistikama koje pokazuju da su kod sportista pucanja češća. Bilo kako bilo, pucanje valja prepoznati odmah kad se dogodi i usmeriti povređenog prema hirur­gu, kako bi se što pre podvrgao operativnom zahvatu i time izbegao moguće komplikacije.

kokoro
(arcy farcy)
21. октобар 2010. у 17.01
Kad procitas ono dole, uzmi u obzir da su ovo vrhunski sportisti, da ne kažem: Mucho, mucho dineroooooooooooooooooooooooooooooooooo $$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$
Kojima je sve dostupno, sto god da postoji na ovoj planeti.

*

Samo nekoliko minuta pre kraja utakmice Bekam je nezgodno stao na levu nogu, iako oko njega nije bilo nijednog protivničkog igrača. Na jednoj nozi je doskakutao do aut linije, što je bio znak da je povreda teže prirode. Zbog teže povrede Ahilove tetive na sinoćnjoj utakmici Serije A Milan - Kjevo (1:0), engleski reprezentativac Dejvid Bekam pauziraće najmanje tri meseca, tako da će propustiti SP u fudbalu, koje će se ovog leta održati u Južnoj Africi.
Nedugo posle meča Medicinski tim Milana je saopštio da je Bekamova leva Ahilova tetiva Bekama pukla, zbog čega će pauzirati najmanje tri meseca, što je automatski značilo da je i Mundijal u Južnoj Africi za njega završen.

*

Usain Bolt na impresivan se način vratio na atletsku stazu nakon šestotjedne stanke zbog ozljede Ahilove tetive lijeve noge.
Bolt je u Lausannei trebao trčati na dvostruko dužoj dionici, ali kako bol u Ahilovoj tetivi još uvijek nije potpuno nestala, odlučio se za „stotku” jer u toj disciplini ipak ne izlaže potkoljenicu tolikom stresu.

kokoro
(arcy farcy)
21. октобар 2010. у 17.28
A oni koji imaju kintu, mogu i ovo:

Čudotvorka Marijana za dan izlečila Lamparda!
Čudotvorna srpska isceliteljka samo jednim tretmanom vratila u život najboljeg igrača Čelzija! Lampard bio u Srbiji u petak, a već u subotu engleski lekari objavili da je spreman da igra, iako ga je čekala višenedeljna pauza.

Našao lek u Srbiji... Frenk Lampard će na teren mnogo pre nego što se očekivalo

Čuvena srpska doktorka Marijana Kovačevića uspela je da sanira povredu zadnje lože najboljem igraču Čelzija Frenku Lampardu za samo jedan dan! Naime, jedan od najboljih veznih igrača na svetu doputovao je u Beograd u petak posle podne kako bi se podvrgao jednom jedinom tretmanu kod doktorke Kovačević, a već u subotu je objavljeno da će biti spreman za naredni derbi protiv Arsenala, iako mu je prethodno prognozirana višenedeljna pauza!

Fudbaler Čelzija povredio se na krajnje bizaran način, uoči prijateljskog meča između reprezentacija Engleske i Brazila. On je istegao zadnju ložu tokom višečasovnog avionskog leta za Katar, a prema prvim prognozama, trebalo je da odsustvuje sa terena čak tri sedmice. Ipak, Lampard se po povratku u Čelzi konsultovao sa medicinskim timom „plavaca” i odlučio da sledi primer brojnih zvezda Premijer lige koje su se tokom prošle sedmice uverile u „natprirodne” moći doktorke Marijane Kovačević. Naravno, Lampard, kao i ostali superstarovi sa Ostrva, nije želeo da priča o terapijama konjskom placentom kod Marijane Kovačević, tako da je precizno isplanirao svoj tajni boravak u glavnom gradu Srbije. Bio je na jednom tretmanu, već u subotu se ekspresno vratio u London kako bi prisustvovao meču svoje ekipe protiv Vulverhemptona, a lekari koji su ga praktično otpisali na duži period oduševljeno su saopštili da će Lampard biti spreman za londonski derbi protiv „tobdžija”.

REKLI SU O DOKTORKI MARIJANI

- Iskreno se nadam da su mi njeni tretmani pomogli i da ću se uskoro vratiti na teren. (Robin van Persi)
- Rijera i Benajun već dva dana treniraju. Očigledno je delotvoran tretman za povrede mišića kojem su se podvrgli u Beogradu. (menadžer Liverpula Rafael Benitez)
- Nisam pristalica toga, ali nisam ni doktor da odlučujem. Video sam mnogo bizarnih tretmana. Video sam ih dovoljno da napišem knjigu, ali poštujem i individualnu slobodu svakoga da se leči kako želi. (menadžer Arsenala Arsen Venger)
- Ne znam šta im ta žena radi, ali kad sam razgovarao sa Rijerom, rekao mi je da na ponovljenom snimku, posle posete Beogradu, nema više naprsnuća. Izlečen je i spreman da igra. (srpski menadžer Zoran Stojadinović)
- Kada sam imao problem sa mišićima, posetio sam doktorku i znam da mi je ubrzala oporavak. Van Persiju preporučujem da dođe u Beograd, jer će se vratiti mnogo brže na teren. Ne znam mnogo o njenim metodama, ali znam da koristi tečnost iz placente i elektrosignale, kojima masira povređeno tkivo. (reprezentativac Srbije Marko Pantelić)Prema izvorima ostrvskih medija, Lamparda je sa doktorkom Kovačević „spojio” mladi reprezentativac Srbije i fudbaler Čelzija na pozajmici u holandskom Tventeu Slobodan Rajković. On je, navodno, Lampardu zakazao pregled putem SMS poruke i omogućio mu da već tokom prošlog petka bude podvrgnut terapiji. Takođe, engleski „Independent” piše da je Lampard bio upoznat sa činjenicom da je Marijana Kovačević podigla veliku prašinu u Srbiji, odnosno da su se za njen slučaj zainteresovali i državni organi. Upravo zbog toga Frenk Lampard nije u petak doputovao u Beograd redovnom linijom iz Londona.

Pored toga što je značajno skratila oporavak Frenku Lampardu, čuvena srpska doktorka farmakologije na indirektan način pomogla je fudbalerima Liverpula da osvoje bod u sudaru sa Mančester sitijem. Strelac izjednačujućeg gola za „redse” bio je Josi Benajun, koji je prošle sedmice takođe bio podvrgnut terapijama konjskom placentom. Benajunu je bila predviđena pauza od mesec dana, ali se on na volšeban način oporavio i čak naterao menadžera Liverpula Rafu Beniteza da sa ushićenjem priča o poduhvatima srpske medicine. Pored Benajuna, kod doktorke Kovačević lečila su se još trojica fudbalera Liverpula, Glen Džonson, Albert Rijera i Fabio Aurelio, baš kao i Holanđanin Robin Van Persi iz londonskog Arsenala.

Takođe, u Beogradu je nedavno boravio i fudbaler Mančester sitija Vinsent Kompani, koji je prema jednoj od „urbanih legendi” odigrao partiju fudbala sa lokalnim momcima u novobeogradskim blokovima.

-D. NEDELJKOVIĆ

*

Cena, prava sitnica, jedan tretman je preko tisucu evrica (a obično su to bar tri tretmana).

Ima se, može se.

*

Placenta

Posteljica na latinskom znaci kolac i ona obavlja svoju sredisnu ulogu u ishrani bebe. Posteljica fetusu sluzi kao pluca, organi za varenje i burezi, i donosi mu hranljive materije koje su mu potrebne za metabolizam, a oslobadja ga otpadnih materija.
Luci takođe i hormone koji su potrebni za normalan razvoj trudnoće te sadrzi ljudske maticne celije koje ucestvuju u pravilnom razvoju ljudskog tkiva.

Konjska placenta jednostavno NIJE kompatibilna u ovom slučaju.

*

Znaci nama običnima samo ostaje Konjska mast.

Sorry, but yebi-ga.

 Коментар Запамти ову тему!

Looking for Tassel Earrings?
.